Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Project Lucian

#24926 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

no_sikiriki wrote: 08/06/2022 18:01 Kako volim ove "članke" :mrgreen:

Sjećate li se teniserke Anne Kurnikove? Majka troje djece i dalje izgleda spektakularno

:lol:
KAd je žena ljubomorna na ženu. Kletva je za ženu da nije zadovoljna svojim izgledom, onda frustracije istresa na ovim što su zadovoljne, klasika.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Project Lucian

#24927 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

auspuhc wrote: 09/06/2022 01:15
saint_mirad wrote: 08/06/2022 23:35

ovo je jedan od najgorih argumenata za wage gap koji sam procitao. sestro u islamu, da se zene placaju isto ili manje za posao koj urade isto ili bolje od miskaraca svi kapitalisti bi uposljavali iskljucivo zene jer profit.
Mnogo su dosadne sa tom pricom. Zene zavrsavaju lakse fakultete od muskarca sto rezultira time da su u prosjeku manje placene. Nikako nisu manje placene za obavljanje istih poslova.
Wage GAP postoji sammo što ide u korist žena a ne muškaraca, još jedan primjer kako su manipulacijom uspjele priču nametnuti da su ugnjetavane od muškaraca kada je situacija sasvim obrnuta.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#24928 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Image

8-)
no_sikiriki

#24929 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

:lol:

U našem kontekstu, samo zamijeniti ovo "boxers" sa "trenerke". :mrgreen:
piupiu

#24930 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

no_sikiriki wrote: 09/06/2022 10:01 :lol:

Vidiš ti kako se to oslillo, u gaćama bi po ulici hodalo :oops: :D :lol:
piupiu

#24931 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

konoplja wrote: 08/06/2022 21:36
piupiu wrote: 08/06/2022 02:30

Vidi se da nisi odrastao u duhu Nesvrstanih :D Misliš da zapadni feminizam treba voditi glavnu riječ o pravima žena u svim kulturama svijeta? Ono, dodje Klementina u Bangladeš i kaže, 'E, da ti ispričam za šta se ti ovdje trebaš zalagati'...
Ne, nisam odrastao u duhu Nesvrstanih. Mlad sam ili se tjesim da jesam. :D
...
Vidim da se danas puno nadrobili, a burzoazijske birokrate?
Treba vas citati. :D
Samo da ti kažem da sam vidjela i da ću pročitati, ali ne danas :thumbup:
Chmoljo

#24932 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 09/06/2022 12:13

i to ujutro

Image
hadzinicasa

#24933 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 09/06/2022 12:16

i to ujutro

Image
ako si mislio ono sto sam ja mislila, stvarno si bezobrazan!
no_sikiriki

#24934 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Vidiš ti to, one tvoje japanke su mala maca. :mrgreen:
Chmoljo

#24935 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 09/06/2022 12:21
Chmoljo wrote: 09/06/2022 12:16

i to ujutro

Image
kako reče kolega, naučite da ne buljite :D :lol:
no_sikiriki

#24936 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Chmoljo wrote: 09/06/2022 12:25 kako reče kolega, naučite da ne buljite :D :lol:
Tako nam reče i kolega "n+1" za trenerke. :lol: :lol:
Gimli sin Gloinov

#24937 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gimli sin Gloinov »

duze moje bokserice nego "sorcevi" sto zene nosaju
Snake Eyes

#24938 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

A ovo nek se vidi.
Image
piupiu

#24939 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

@Chmoljo Grafička obrada 5+ :lol: :lol:
Niemand

#24940 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Image
Snake Eyes

#24941 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

Chmoljo wrote: 09/06/2022 12:25
hadzinicasa wrote: 09/06/2022 12:21

kako reče kolega, naučite da ne buljite :D :lol:
Image
planamac

#24942 Re: Danasnji "feminizam"

Post by planamac »

piupiu wrote: 08/06/2022 16:00
planamac wrote: 08/06/2022 15:17 Čini mi se da bi se ovo moglo svesti pod "zajednični nazivnik kao - Kolektivna solidarnost vs. Pojedinačno nadmetanje

Ideologija ljudskih prava išla je ruku pod ruku sa kapitalizmom, tj. situacijom u kojoj se sloboda prvenstveno zamišljala kao negativna sloboda: „sloboda od...!!!“ (Npr. sloboda od smetnji.)
Sad se nadmeću identitetarne grupice. Meni su u glavi uvijek neke čudne vizualizacije situacija, čini bi se da bi to današnje američko društvo pod mikroskopom bilo slično ponašanju virusa, nemam pojma, mene to sve asocira na neko djelovanje mikroba, podsvjesno, nesvjesno, bazično, u grupama... napadni, prožderi, podrigni, ispljuni, nastavi do sljedeće tačke.

Zar je feminizam 'sloboda od? Ja mislim upravo obrnuto - da je 'sloboda za'... rad, odluke, kretanje, izbor...
Čini mi se da, pored toga što vizualizacije uopšte olakšavaju objašnjavanje i razumijevanje neke pojave, ova koju si iznijela i baš je adekvatno i slikovito prikazala, izuzetno dobro opisuje šta se i kako dešava, rekao bih ne samo u američkom društvu, već i šire, haman pa globalno, tj. planetarno.
Jedino nedostaje, 'zašto?' (je to tako), ali, na prvu mi se čini da je to i nemoguće vizualizirati 😊 što svakako nije neophodno da bi se na to pitanje barem pokušalo odgovoriti.
Čak bih rekao da se u ovom našem različitom poimanju 'slobode' (ja je opserviram i analiziram ne samo u okviru feminizma), da li je 'sloboda od' ili 'sloboda za' – nalazi put ka shvatanju ovog 'zašto'.
Elem, pokušaću da pojednostavim i objasnim.

Uzrok nemanja slobode/a, u ovom primjeru onih sloboda za koje se bori feminizam, tj. taj pokret, je u njenom oduzimanju od strane nekoga/nečega.
Uzrok ovog oduzimanja (uskraćivanja slobode) nekoga/nečega, hajmo reći društva ili nekih njegovih članova/dijelova (sve sa svojim normama po kojima se njegovi članovi upravljaju prilikom međusobnih odnosa) drugim dijelovima/članovima društva je konkurencija – koja je navela ljude da jedni na druge gledaju kao nešto od čega moraju biti zaštićeni i protiv koga se moraju boriti Za slobodu, koja je prije toga bila Oduzeta, i u suštini je to pokušaj povratka ODuzete slobode.
Ovo je istovremeno i odgovor na ono gore spomenuto zašto.

Znači, temeljni principi koji određuju kako (da) se odnosimo jedni prema drugima, ovdje je spomenuta (samo) konkurencija, su ono što nas prisiljava, tjera da se jedni s drugima borimo za neometano življenje na način kako to želimo (da slobodno živimo), odnosno, da oni koji su bili u toj borbi jači tu slobodu oduzmu od slabijih, pa onda, kada se stvore određeni uvjeti (ojača se) :D, da se oni neslobodni pokušaju izboriti za slobodu koja im je prethodno bila oduzeta. A meni se čini da je upravo to na djelu kad je riječ (i) o feminizmu.
Project Lucian

#24943 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

planamac wrote: 09/06/2022 13:35
piupiu wrote: 08/06/2022 16:00

Sad se nadmeću identitetarne grupice. Meni su u glavi uvijek neke čudne vizualizacije situacija, čini bi se da bi to današnje američko društvo pod mikroskopom bilo slično ponašanju virusa, nemam pojma, mene to sve asocira na neko djelovanje mikroba, podsvjesno, nesvjesno, bazično, u grupama... napadni, prožderi, podrigni, ispljuni, nastavi do sljedeće tačke.

Zar je feminizam 'sloboda od? Ja mislim upravo obrnuto - da je 'sloboda za'... rad, odluke, kretanje, izbor...
Čini mi se da, pored toga što vizualizacije uopšte olakšavaju objašnjavanje i razumijevanje neke pojave, ova koju si iznijela i baš je adekvatno i slikovito prikazala, izuzetno dobro opisuje šta se i kako dešava, rekao bih ne samo u američkom društvu, već i šire, haman pa globalno, tj. planetarno.
Jedino nedostaje, 'zašto?' (je to tako), ali, na prvu mi se čini da je to i nemoguće vizualizirati 😊 što svakako nije neophodno da bi se na to pitanje barem pokušalo odgovoriti.
Čak bih rekao da se u ovom našem različitom poimanju 'slobode' (ja je opserviram i analiziram ne samo u okviru feminizma), da li je 'sloboda od' ili 'sloboda za' – nalazi put ka shvatanju ovog 'zašto'.

Uzrok nemanja slobode/a, u ovom primjeru onih sloboda za koje se bori feminizam, tj. taj pokret, je u njenom oduzimanju od strane nekoga/nečega.
Uzrok ovog oduzimanja (uskraćivanja slobode) nekoga/nečega, hajmo reći društva ili nekih njegovih članova/dijelova (sve sa svojim normama po kojima se njegovi članovi upravljaju prilikom međusobnih odnosa) drugim dijelovima/članovima društva je konkurencija – koja je navela ljude da jedni na druge gledaju kao nešto od čega moraju biti zaštićeni i protiv koga se moraju boriti Za slobodu, koja je prije toga bila Oduzeta, i u suštini je to pokušaj povratka ODuzete slobode.

Znači, temeljni principi koji određuju kako (da) se odnosimo jedni prema drugima, ovdje je spomenuta (samo) konkurencija, su ono što nas prisiljava, tjera da se jedni s drugima borimo za neometano življenje na način kako to želimo (da slobodno živimo), odnosno, da oni koji su bili u toj borbi jači tu slobodu oduzmu od slabijih, pa onda, kada se stvore određeni uvjeti (ojača se) :D, da se oni neslobodni pokušaju izboriti za slobodu koja im je prethodno bila oduzeta. A meni se čini da je upravo to na djelu kad je riječ (i) o feminizmu.
To što vi pričate je filozofija iz nekih prijašnjih vremena, danas žene muškarcima oduzimaju prava, jedno po jedno a sve pod krinkom inkluzije. Danas imaš kreditna, grant ili neka druga sredstva namijenjena samo ženama, nema posebno za muškarce, posebno ne za bijele muškarce. Muškarci koji su željni ulska u ženske intimne prostore radi istih prodaju muški rod i to slave kao neku borbu za ženska prava u stvari nisu svjesni da sebi sami oduzimaju ista. Srećom sve više muškaraca shvata ko su i šta su danas žene u stvari, tako da kao potencijalne žrtve ženskog mazohizma mogu biti samo mladi i neiskusni muškarci (koji su zbog neiskustva jednim dijelom kao i pravi simpovi).
hadzinicasa

#24944 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Project Lucian wrote: 09/06/2022 14:01
planamac wrote: 09/06/2022 13:35

To što vi pričate je filozofija iz nekih prijašnjih vremena, danas žene muškarcima oduzimaju prava, jedno po jedno a sve pod krinkom inkluzije. Danas imaš kreditna, grant ili neka druga sredstva namijenjena samo ženama, nema posebno za muškarce, posebno ne za bijele muškarce. Muškarci koji su željni ulska u ženske intimne prostore radi istih prodaju muški rod i to slave kao neku borbu za ženska prava u stvari nisu svjesni da sebi sami oduzimaju ista. Srećom sve više muškaraca shvata ko su i šta su danas žene u stvari, tako da kao potencijalne žrtve ženskog mazohizma mogu biti samo mladi i neiskusni muškarci (koji su zbog neiskustva jednim dijelom kao i pravi simpovi).
grijesis. zene muskarcima postepeno oduzimaju privilegije koje su oni imali, a niposto prava.
to sto su stoljeca uzivanja u privilegijama ucinila da se na iste gleda kao na nesto na sta se polaze pravo, jer se jel, podrazumijeva i stjece (boljerec' dobiva rodjenjem, a ne zaslugama) je drugi par cipela.

privilegija nije pravo cak ni kada se naviknes na nju.
Project Lucian

#24945 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

hadzinicasa wrote: 09/06/2022 14:29
Project Lucian wrote: 09/06/2022 14:01
grijesis. zene muskarcima postepeno oduzimaju privilegije koje su oni imali, a niposto prava.
to sto su stoljeca uzivanja u privilegijama ucinila da se na iste gleda kao na nesto na sta se polaze pravo, jer se jel, podrazumijeva i stjece (boljerec' dobiva rodjenjem, a ne zaslugama) je drugi par cipela.

Niko ovdje ne govori o polaganju prava na nešto, ako ćemo ravnopravno sve je zajedničko pa tako i ta recimo grant, kreditna finansijska sredstva, zašto je to potrebno da žene imaju poseban status kod dodjele sredstava? Šta su to žene toliko posebne? Ako ćemo o posebnostima onda i muškarci imaju svoje poosebnosti a koje žene nemaju ajdemo i za njih onda napraviti posebne kreditne linije ili poticaje ili šta ti ja znam. Govorimo o današnjem vremenu ne o vremenu prije 100 godina.
John Cleese

#24946 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Project Lucian wrote: 09/06/2022 14:01 To što vi pričate je filozofija iz nekih prijašnjih vremena, danas žene muškarcima oduzimaju prava, jedno po jedno a sve pod krinkom inkluzije. Danas imaš kreditna, grant ili neka druga sredstva namijenjena samo ženama, nema posebno za muškarce, posebno ne za bijele muškarce. Muškarci koji su željni ulska u ženske intimne prostore radi istih prodaju muški rod i to slave kao neku borbu za ženska prava u stvari nisu svjesni da sebi sami oduzimaju ista. Srećom sve više muškaraca shvata ko su i šta su danas žene u stvari, tako da kao potencijalne žrtve ženskog mazohizma mogu biti samo mladi i neiskusni muškarci (koji su zbog neiskustva jednim dijelom kao i pravi simpovi).
Oduzimaju, misha im njihovog - nikad necu prezaliti pravo na nasilje u porodici (i sire, idemo na komsiluk, za pocetak), ne moze posten covjek vise ni rodjenoj zeni vaspitnu prilijepit :|

Nego...
Sta ti je "zenski intimni prostor"? Budoar? Svlacionica? Zenski WC? :D :lol:

I kako muskarci postaju "zrtve zenskog mazohizma"?
Znas li ti uopste sta je mazohizam? :D
Project Lucian

#24947 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

John Cleese wrote: 09/06/2022 14:58
Project Lucian wrote: 09/06/2022 14:01 To što vi pričate je filozofija iz nekih prijašnjih vremena, danas žene muškarcima oduzimaju prava, jedno po jedno a sve pod krinkom inkluzije. Danas imaš kreditna, grant ili neka druga sredstva namijenjena samo ženama, nema posebno za muškarce, posebno ne za bijele muškarce. Muškarci koji su željni ulska u ženske intimne prostore radi istih prodaju muški rod i to slave kao neku borbu za ženska prava u stvari nisu svjesni da sebi sami oduzimaju ista. Srećom sve više muškaraca shvata ko su i šta su danas žene u stvari, tako da kao potencijalne žrtve ženskog mazohizma mogu biti samo mladi i neiskusni muškarci (koji su zbog neiskustva jednim dijelom kao i pravi simpovi).
Oduzimaju, misha im njihovog - nikad necu prezaliti pravo na nasilje u porodici (i sire, idemo na komsiluk, za pocetak), ne moze posten covjek vise ni rodjenoj zeni vaspitnu prilijepit :|

Nego...
Sta ti je "zenski intimni prostor"? Budoar? Svlacionica? Zenski WC? :D :lol:

Vjerovatno si praktičario sve gore navedene radnje čim su ti one prve pale na pamet. Bravo. Radi takvih kao ti i jesmo tu gdje smo danas.
hadzinicasa

#24948 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Project Lucian wrote: 09/06/2022 14:48
hadzinicasa wrote: 09/06/2022 14:29

Niko ovdje ne govori o polaganju prava na nešto, ako ćemo ravnopravno sve je zajedničko pa tako i ta recimo grant, kreditna finansijska sredstva, zašto je to potrebno da žene imaju poseban status kod dodjele sredstava? Šta su to žene toliko posebne? Ako ćemo o posebnostima onda i muškarci imaju svoje poosebnosti a koje žene nemaju ajdemo i za njih onda napraviti posebne kreditne linije ili poticaje ili šta ti ja znam. Govorimo o današnjem vremenu ne o vremenu prije 100 godina.
ma povlacis paralele, u ovom konkretnom slucaju - primjeru - bez utemeljenja. to su posebne ciljne grupe klijenata, sa posebnim karakteristikama ili u razlicitim okolnostima (bazirano na razlicitim analizama klijenata). imas kreditne linije za mlade bracne parove isto - ovo kao da pitas jel' to ove kreditne linije favoriziraju i promoviraju stopanje u brak :D

drugi kontekst potpuno iako povrsnom posmatracu moze izgledati validan argument - nije.
no_sikiriki

#24949 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

John Cleese wrote: 09/06/2022 14:58 Sta ti je "zenski intimni prostor"? Budoar? Svlacionica? Zenski WC? :D :lol:

:lol: :lol: sad googla, pa možda i skonta...or maybe not
A fino je rekao vadžajna na drugoj temi, sad odjednom intimni prostor... :sax:
Bloo
Globalna šefica

#24950 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote: 09/06/2022 15:01 imas kreditne linije za mlade bracne parove isto - ovo kao da pitas jel' to ove kreditne linije favoriziraju i promoviraju stopanje u brak
Tako'e.

Pravda za nas matore i u vanbračnim zajednicama!
Post Reply