"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dr_Evil

#201 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

costacurta wrote: 09/06/2022 09:36

Prvi i osnovni razlog odlasla su pare. Sva ostala priča je trlababalan. Kakva djeca, strah od rata, Rat u Ukrajini kakve trice :-)
Otišao zbog djece? Bgti? Odveo dijete u školu, u razredu sa jedne steane jungendi neonacisti, sa druge strane sjever afrike i bliski istok. Ne znaš ko je veča mraka.
Šta je tu dobro za dijete? Mora se prikloniti jednima ili drugima jer roditelji uglavnom nemaju vremena da se posvete odgoju zato što rade po dva posla da bi "ušparali". Rezultat šparanja je novo auto i susret sa vlastitim djetetom samo nedjeljom, za večeru i primjetna promjena u ponašanju al to je zapad, tako treba, farbanje kose, dark mood, pirsinzi, vutra, zatvorenost, svađa, nerazumijevanje i razdvojenost.... al ko ga ebe, imam novo auto, pijem kafu late u Starbucksu, sendvič iz Subwaya je VRH a tek riža iz Chipotlea. A dijete ko dijete, 18 god i haj sam se snalazi, ko pravi evropljani.
De ba.
Mi smo pichke i to ne bilo kakve već one ohole. Svoju priliku smo propustili u februaru 2014. kad je većina onih koji govore da je bosna sranje tad stajala sa strane sa rukama u džepovima dok je par hiljada golobradih momaka iskazivalo svoje nezadovoljstvo i optuživalo te iste momčiće da su politički instruirani, isto ko što i danas pričaju dok bježe odavdje da je sve politički i štela i koripcija. Pa i tamo ćete ili pobjeći ili pognuti glavu pred rasistom supervizorom koji će vas ponižavati na svaki mogući način a vi ćete trpiti jer 1500€ je 3000KM. Eheeeej drug moj, 800 hiljada svaki mjesec eheeeej
Vecina ne odlazi zbog para, i ja ne znam nikoga ko radi dva posla, svi koje poznajem rade 8 do 4, dodaj sat voznje kuci su u 5, vikend slobodan. Vecina nasih ljudi koje znam su zapravo postovani u svom poslu, i taj im supervizor rasista moze dupe poljubiti.

Bit ce da se ne krecemo ja i ti u istom drustvu.
Kiki_Musampa

#202 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

dr_Evil wrote: 09/06/2022 09:43
Ozimician wrote: 08/06/2022 18:40

Pa priča se da odlazi stotine hiljada - a 2021. god. po službenim Njemačkim (preciznim) migracijskim podacima - imalisu Netto imigraciju iz BiH - ca 10 000 ljudi, 2020 mislim oko 6000 ljudi (hajde korona).

A Njemačka je zemlja ubjedljivo na prvom mjestu gdje iseljavamo.
Pa vjerovatno i odlazi, Njemacka ambasada i nije izdala nesto puno viza u 2020 i 2021, korona sta li. Ide se i u ostale zemlje, skontaj samo sta je Hrvata otislo u Irsku, pa Skandinavija, Austrija, nabere se toga.
Drugarica mi se sa djetetom i momkom ispali u HR. Nije više bitno gdje izgleda,samo da se ide odavde :run:
sumirprimus

#203 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

Hm, jest da je malo ot al ajde de,
Razumijem i jednu i drugu stranu, jer sam i sam u dilemi, ostat ili otic. i tako godinama :D
Kao i svi vi imam i ja ljude oko sebe koji su otisli, pa i u ovom zadnjem valu posle korone i koji planiraju da idu, krug ljudi koje poznajem raste u inozemstvu a smajnjuje se kod kuce.
Niko se jos nije vratio kuci. to je najzanimljiviji dio, cesto razmisljam dal je to zbog toga sto je tesko priznat poraz tj da ti je i gore jbeno, ili je fakat svima dobro. Kad pricamo o tome spominju samo dobre strane. Haman im je dobro. I primjetio sam da redovno svi pricaju o parama, dnevnicama, satnicama, mjesecnicama, visinama cijena kirija, prevoza, goriva.
Ja ovde toliko o tome ne razmisjam. I na tragu sam price gore, razlog zbog koje bih isao nisu pare prvenstveno, vise taj osjecaj sigurnosti i sistema u kom ostavljas djecu prvenstveno. Sto neko rece sve je lijepo dok ti ne zatreba nesto od policije, sudstva, zdravstva. Evo na ove tri spomenute sam se spotako u zadnjih par godina dobrano, i sve na moju stetu jer nema sistema, ko kaze da ima svaka cast probaj :lol: :-)
nemas drzave, sistema, i sigurnosti, i odgovornosti. bukvalno me je strah za porodicu kad skontam gdje zivim.
Ovo troje je prvo, a onda dolaze sljedeci razlozi.
sigurnost i neizvjesnost. U sta ce ova drzava i kojim ce putem krenuti, poboljsanja i puta ka eu ili novih kocnica i sukoba, da li ce se ikad urediti te stvari od ministartava do opstine.
obrazovanje djece, skolstvo nam je na niskim granama realno, a opet to se i moze kompenzirat u smislu da dijete ide na skolovanje vani.
nda zima i cist zrak. veliki minus.
Onda cistoca grada, saobracjana nekultura, kida zivce svakodnevno.
Onda uredjenost i prioriteti u komunalnim uslugama lokalnim putevima/gdje s neki putevi rade svake izbore a neki nikad, isto tako i ostale komunalije, voda, kanalizacija, internet, jebga sve stavke uerdjenog drustva.
Onda kumunikacije medju gradovima od brzih cesti o autoputa, za mog zivota dabogda.
a ovo su sve stvari u kojima neko sudjeluje i radi i prima platu, al nema odgovornosti.
Tako da meni fakat nije prioritet ima li posla i mogu li radit i da li bi zbog posla isao odavde nego gore pobrojane stvari, koje u prici vidim tiste i moje prijatelje i poznanike i izmedju ostalog i zbog toga idu gore.
Last edited by sumirprimus on 09/06/2022 10:16, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#204 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

POMAMA ZA RADNICIMA
Panika na Jadranu: Sezonce se mami nikad većim platama - pekar će na jednom otoku zarađivati 2000 eura
Susedi vec odavno u deficitu sa radnom snagom.
drndalo

#205 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

dr_Evil wrote: 09/06/2022 10:06 Vecina ne odlazi zbog para
Jok, odlaze radi Teletabisa sinhronizovanih na Njemacki, cisceg zraka, ljubavi prema dindrlama i njemackoj lezernosti...
sumirprimus

#206 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

pici wrote: 09/06/2022 10:13
POMAMA ZA RADNICIMA
Panika na Jadranu: Sezonce se mami nikad većim platama - pekar će na jednom otoku zarađivati 2000 eura
i to sam vec od par osoba cuo odose u hrv da rade.
njima toliko bolji uslovi da idu
Haris.ba

#207 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 09/06/2022 10:14
Jok, odlaze radi Teletabisa sinhronizovanih na Njemacki, cisceg zraka, ljubavi prema dindrlama i njemackoj lezernosti...
Vecina odlazi radi para. Ali, pored para odlazi se i zbog drugih razloga.

Ali, postoje oni koji ne odlaze zbog prvo zbog para. Imaju sasvim pristojan zivot i za njemacke standarde u Bosni, ali odose jer zele vise od para.
pici

#208 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

Treba ici odaVle, sistem koji imamo tri naci tora je ubistvo za postena i radna covjeka.Korupcija, mobing, neplacanja, male plate, penzije, loše tj katastrofalno zdravstvo, sudstvo, policija, iskvarenost, laž, itd itd.Nije da toga nema na zapadu al ovdje je prelilo svaku casu.
Haris.ba

#209 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

pici wrote: 09/06/2022 10:18 Treba ici odaVle, sistem koji imamo tri naci tora je ubistvo za postena i radna covjeka.Korupcija, mobing, neplacanja, male plate, penzije, loše tj katastrofalno zdravstvo, sudstvo, policija, iskvarenost, laž, itd itd.Nije da toga nema na zapadu al ovdje je prelilo svaku casu.
Nije prelilo. Da je prelilo narod bi bio na ulicama. Ovo je cakum pakum po mjeri vecine naroda.
sumirprimus

#210 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

ovo je jos uvijek pdnosljivo veicni stanovnistva, jer realno , nije rat pa da gori pod nogama :)
pici

#211 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

sumirprimus wrote: 09/06/2022 10:17
pici wrote: 09/06/2022 10:13

Nije sve u parama, radis a mobingujete seljacic sa falsifikovanom diplomom, pa to ne da iritira ljude koji su prolili znoj i suze zavrsavajuci svaki ispit koda je na prvoj liniji fotna pod kisom granata.Kome se obratiti, sindikatu, sudstvu, vlasti, svi su korumpirani i uvezani u poslo me asim.
dr_Evil

#212 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

To samo reflektira tvoju ogranicenost ili znaci da si klinac jos uvijek. Onaj ko je morao da vodi roditelje ili djecu u bolnicu, ko je gledao zaposljavanje preko nepotizma i korupcije, kako policajac okrece glavu od guzonjinog sina, kako profesor upisuje ocjenu u index nekome ko se nije ni pojavio na ispitu, kako nam Bake slaga za tuzbu i pokupi izbore, kako uzimaju drustveni i drzavnu imovine te je koriste kao privatnu, taj sigurno odlazi zbog para.. Djeca!
pici

#213 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

Haris.ba wrote: 09/06/2022 10:19
pici wrote: 09/06/2022 10:18 Treba ici odaVle, sistem koji imamo tri naci tora je ubistvo za postena i radna covjeka.Korupcija, mobing, neplacanja, male plate, penzije, loše tj katastrofalno zdravstvo, sudstvo, policija, iskvarenost, laž, itd itd.Nije da toga nema na zapadu al ovdje je prelilo svaku casu.
Nije prelilo. Da je prelilo narod bi bio na ulicama. Ovo je cakum pakum po mjeri vecine naroda.
Zasto da izlazi na ulicu i fasuje pendrek u glOvu kad moze otici u bolje uredjenije zemlje a to da vecini odgovara, ne odgovara jer idu put zapada.Preko 100 000 ljudi odlazi svake godine, to je grad velicine Tuzle pa ti sad vidi i racunaj.
no_sikiriki

#214 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by no_sikiriki »

dr_Evil wrote: 09/06/2022 10:22

To samo reflektira tvoju ogranicenost ili znaci da si klinac jos uvijek. Onaj ko je morao da vodi roditelje ili djecu u bolnicu, ko je gledao zaposljavanje preko nepotizma i korupcije, kako policajac okrece glavu od guzonjinog sina, kako profesor upisuje ocjenu u index nekome ko se nije ni pojavio na ispitu, kako nam Bake slaga za tuzbu i pokupi izbore, kako uzimaju drustveni i drzavnu imovine te je koriste kao privatnu, taj sigurno odlazi zbog para.. Djeca!
:thumbup:
pici

#215 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

sumirprimus

#216 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

pici wrote: 09/06/2022 10:22
sumirprimus wrote: 09/06/2022 10:17

Nije sve u parama, radis a mobingujete seljacic sa falsifikovanom diplomom, pa to ne da iritira ljude koji su prolili znoj i suze zavrsavajuci svaki ispit koda je na prvoj liniji fotna pod kisom granata.Kome se obratiti, sindikatu, sudstvu, vlasti, svi su korumpirani i uvezani u poslo me asim.
ma znam, zato i kazem ni meni nisu pare jedini razlog cak realno trenutno ni presudan..
Haris.ba

#217 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

sumirprimus wrote: 09/06/2022 10:22 ovo je jos uvijek pdnosljivo veicni stanovnistva, jer realno , nije rat pa da gori pod nogama :)
Ma nije do rata samo. Proslo je haman 30 godina poslije rata. Imaju generacije koje se i ne sjecaju rata da bi mogli vikat samo nek ne puca.

Da nije bilo rata, nikakve specijalne razlike ne bi bilo osim ciscih etnickih teritorija, zivih ljudi i zatrovanih medjuetnickih odnosa.
Isto bi ekonomija bila u klincu, ista korupcija, ista neefikasnost drzave.
pici wrote: 09/06/2022 10:25
Haris.ba wrote: 09/06/2022 10:19

Zasto da izlazi na ulicu i fasuje pendrek u glOvu kad moze otici u bolje uredjenije zemlje a to da vecini odgovara, ne odgovara jer idu put zapada.Preko 100 000 ljudi odlazi svake godine, to je grad velicine Tuzle pa ti sad vidi i racunaj.
Kakav pendrek u glavu? Ko prica o nasilnim protestima? Kod nas samo krajnosti.

Na ulicu se moze izaci i izboriti za bilo sta se zeli, samo treba izaci i biti uporan.
Last edited by Haris.ba on 09/06/2022 10:32, edited 1 time in total.
sarajevo-x.com

#218 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sarajevo-x.com »

Umjesto da djeca ostanu u ovako finom okruženju, prijateljski nastrojenom https://www.klix.ba/vijesti/bih/sramotn ... /200127145 :bih:
Ono djeca idu u razred sa nekim crncima iz afrike, strašno. :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#219 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

to je samo refleksija polupismenog polusvijeta koji je u osnovi ograničen i ne poštuje nikakvo pravilo ni red. ups, samo u svom majmuništu.
kad se pređe u tuđe, med, mlijeko, apoteka.

jednostavno, narod koji ne treba da ima svoju državu, nažalost. jer očigledno to ne funkcioniše.
funkcioniše čizma.
pici

#220 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

Haris.ba wrote: 09/06/2022 10:28
Spoiler
Show
sumirprimus wrote: 09/06/2022 10:22 ovo je jos uvijek pdnosljivo veicni stanovnistva, jer realno , nije rat pa da gori pod nogama :)
Ma nije do rata samo. Proslo je haman 30 godina poslije rata. Imaju generacije koje se i ne sjecaju rata da bi mogli vikat samo nek ne puca.

Da nije bilo rata, nikakve specijalne razlike ne bi bilo osim ciscih etnickih teritorija, zivih ljudi i zatrovanih medjuetnickih odnosa.
Isto bi ekonomija bila u klincu, ista korupcija, ista neefikasnost drzave.
pici wrote: 09/06/2022 10:25

Kakav pendrek u glavu? Ko prica o nasilnim protestima? Kod nas samo krajnosti.

Na ulicu se moze izaci i izboriti za bilo sta se zeli, samo treba izaci i biti uporan.
Hare Krišna nisam te prepozno.
vaučer

#221 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vaučer »

Amen. :thumbup: Mi smo odselili bez puno premišljanja kad nam je dijete primaklo školi. Pomisao da mi dijete kljukaju vjeronaukom, zastarjelim bubanjem nepotrebnih činjenica i sto drugih problema u školstvu - dok se mi borimo protiv plime i govorimo da radi na sebi, da će sve biti super - a znamo da neće i da na kraju tunela čeka močvara korupcije, nepotizma i mobinga. Kako da ne. Kome i zašto? Zar nije lakše jednostavno biti u sredini koja je po svim parametrima zdravija za odgoj djeteta. Novac je faktor utoliko da nakon aklimatizacije na novu zemlju naučiš ne mariti toliko za novac. Radim posao jer me zanima, zarađujemo dovoljno i o novcu se skoro pa ne misli i ne priča.
emko1234

#222 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emko1234 »

bjjarmbar wrote: 09/06/2022 00:02 @belfy

Ma pusti propalog privatnika, ne vrijedi objasnjavat nekom ko je jedva osnovnu skolu zavrsio.

Njemacka je drzava sa 80 miliona ljudi i nije nikakva sramota da se kaze da ljudi u toj drzavi zive bolje nego mi ovdje. Pa cak i da se zivi podjednako, sa vecom drzavom javljaju se i bolje, vece prilike za napredak. Pare su pare svugdje na svijetu i jedan euro je 2 marke (posto privatnik nije znao) :D
Prvo i osnovno, javiš mi se privatnom porukom i pričaš kako rentaš stanove po BiH i po Njemačkoj, pa kad ti odgovorim na tu poruku napišeš odgovor i onda ga izbrišeš ko tetka. Ne barataš osnovim podacima. Inflacija u Njemačkoj nikad nije bila veća u zadnjih 10 godina. Tako da ti 1 euro prije 3 godine i 1 euro sad nisu ni blizu. Drugo, čovjek ti je izvukao podatke, stavio ti linkove. Pametnom dosta.
A sto se tice ad hominem argumenata, evo da se i ja spustim na tvoj nivo. Propalom privatniku vozni park košta više od tvojih navodnih stanova koje rentas po Sarajevu. Javi se opet privatnom porukom ili posalji broj pa da te provedem da vidiš kako izgleda propali biznis.

Ja pretpostavljam da si ti neki lik koji je otišao gore u nadi da će ostvariti američki san. Onda se jedan dan probudio i shvatio da su makaroni u Lidlu nekvalitetni da bi se jeli svaki dan, i da pašteta nije namirnica koja se može jesti u preostala dva obroka dnevno. Onda dođeš na forum i vidiš da i u zemlji iz koje si pobjegao ko miš postoje ljudi koji rade i žive dobro.

Ja te iskreno razumijem, ali za to ne trebaš kriviti nikoga osim sebe.
drndalo

#223 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

Sto ne odu na Kubu, jako uredjen sistem, zdravstvo odlicno, klima super, zagadjenja minimalno, skolstvo odlicno, izbora nema...?
emko1234

#224 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emko1234 »

mk ultra wrote: 09/06/2022 10:33

to je samo refleksija polupismenog polusvijeta koji je u osnovi ograničen i ne poštuje nikakvo pravilo ni red. ups, samo u svom majmuništu.
kad se pređe u tuđe, med, mlijeko, apoteka.

jednostavno, narod koji ne treba da ima svoju državu, nažalost. jer očigledno to ne funkcioniše.
funkcioniše čizma.
100%. To su u osnovi oni mediokritetni mentaliteti koji u stranjskoj drzavi voze po ogranicenju a kad dodju na ferije u Bosnu, bacaju Obodin skrinje u rijeku Bosnu. Pusite ga ba i idite. Perite guzove svabama. A kad ste zadnjih 20 godina glasali za SDA, niste razmisljali o vodjenju u bolnicu i o policajcima koji okrecu glavu od guzonjinih sinova. Istim tim policajcima ste davali cvaju kad vas zaustave, placali samo racune koje morate, pusili shishe i snimali storije na instagramu.
Svi biste petaka mjesecno na guzove. Daj peticu u hladu ali da kitom ne mrdnem.
Da bog da vam euri u njemackoj s neba padali.
dr_Evil

#225 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

drndalo wrote: 09/06/2022 11:02

Sto ne odu na Kubu, jako uredjen sistem, zdravstvo odlicno, klima super, zagadjenja minimalno, skolstvo odlicno, izbora nema...?
Da to isto kazu i za Bjelorusiju, Sjevernu Koreju, Rusiju i njima slicne. Sve je to super kad drzavna agencija za statistiku izbacuje podatke, i onda malo otputujes i vidis da istina nije blizu toga na papru.

Zdravstvo odlicno, doktori odlicni, niko im ne spori, samo ebi ga kad te reze nozem iz 1965-e, a rentgen zraci ko bomba u Hirosimi.
Post Reply