Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5676 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

no_sikiriki wrote: 02/06/2022 14:31
Chmoljo wrote: 02/06/2022 12:13

prvi put čujem. malo bljutav okus u ustima, ali bar je pjesma toliko pristojna da ne pominje protiv koga se bije boj i nema tragova neke mržnje prema drugome.

ne znam je li imao kakvih izjava ili izvala o tom periodu, ali teško da bih ga mogao samo zbog toga prekrižiti.

nisu ni Tifine ili Merlinove ništa gore/bolje... s tim što je Tifina Grbavica megahit za ovu Oliverovu presintisajziranu splačinu.
Isto prvi put čujem. A ne mislim da je tu išta šokantno, i meni je Merlin pao na pamet.
Što se tiče izjava, pamtim samo da je rekao da neće nikad u Srbiju/Beograd i nije nikad ni otišao.
Znam i ja da je to rekao, ali to itekako mogu razumjeti postovati.
Ommadawn

#5677 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

A Merlin se smatra dovoljno vrijednim umjetnikom kao pokojni Dragojević?
Chmoljo

#5678 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

Ommadawn wrote: 02/06/2022 14:52 A Merlin se smatra dovoljno vrijednim umjetnikom kao pokojni Dragojević?
Pa konkretno ova Oliverova nije nista bolja od Merlinovih.
no_sikiriki

#5679 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by no_sikiriki »

Chmoljo wrote: 02/06/2022 14:51
no_sikiriki wrote: 02/06/2022 14:31

Isto prvi put čujem. A ne mislim da je tu išta šokantno, i meni je Merlin pao na pamet.
Što se tiče izjava, pamtim samo da je rekao da neće nikad u Srbiju/Beograd i nije nikad ni otišao.
Znam i ja da je to rekao, ali to itekako mogu razumjeti postovati.
Da, nisam ni mislila u negativnom kontekstu. Za mene u pozitivnom. Nego da je to jedino čega se sjećam vezano za rat i njegove izjave.
Snake Eyes

#5680 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Snake Eyes »

E gdje mu bas iskopa ovu pjesmu...prvi put je cujem a i posljednji, losa skroz.
Ommadawn

#5681 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

Chmoljo wrote: 02/06/2022 14:53
Ommadawn wrote: 02/06/2022 14:52 A Merlin se smatra dovoljno vrijednim umjetnikom kao pokojni Dragojević?
Eh u tom čuču i grmi zec.

Neko ko je bio kvalitetniji i popularniji umjetnik od Dine Merlina, pa i Tife, nije imao ama baš nikakvu potrebu da snimi ovo sranje.
Ali snimio ga je.
Je li morao? Čisto sumnjam.

Ostao je principijelan do kraja po pitanju Beograda. Mada mu ni to nije baš trebalo ali ‘ajde.
I Čorba je ostao djelimično vjeran svojim principima. Jede sopstvena govna nastupajući po Sloveniji. Ali je principijelan po pitanju Zagreba i Sarajeva.
piupiu

#5682 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

A jest' vas Hakiz zadever'o :lol:

Evo i moj doprinos Oliverovim pjesmama za oplakivanje

piupiu

#5683 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Ommadawn wrote: 02/06/2022 15:11 . Ali je principijelan po pitanju Zagreba i Sarajeva.
Pa nije on prinicipijelan, nego ne može doći - niti ga ko zove. Prestpostavljam.
Chmoljo

#5684 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

Ommadawn wrote: 02/06/2022 15:11
Chmoljo wrote: 02/06/2022 14:53

Eh u tom čuču i grmi zec.

Neko ko je bio kvalitetniji i popularniji umjetnik od Dine Merlina, pa i Tife, nije imao ama baš nikakvu potrebu da snimi ovo sranje.
Ali snimio ga je.
Je li morao? Čisto sumnjam.

Ostao je principijelan do kraja po pitanju Beograda. Mada mu ni to nije baš trebalo ali ‘ajde.
I Čorba je ostao djelimično vjeran svojim principima. Jede sopstvena govna nastupajući po Sloveniji. Ali je principijelan po pitanju Zagreba i Sarajeva.
slažem se ja da mu je ovo bilo bespotrebno. zato i rekoh malo mi je to bljutavo. ali zato je i neko morao iz naftalina izvući jer je vjerovatno i on skonto da se malo zaletio pa je pjesma negdje ostala zaboravljena.

al opet, Oliverov princip ne može se porediti sa principom Bore. dok je Oliverovo razumljivo, Borino je u službi fašističke ideologije kojoj je naklonjen. i da, Oliverovo ne mogu reći da jeste u službi zločinačke ideologije, iako su topovi u Širokom tada svakako bili. ova stupidna pjesma ne vjerujem da je rađena iz mržnje, već iz solidarnosti prema "svom" narodu. sorry, ali mnogo je drugačije.
John Cleese

#5685 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Chmoljo wrote: 02/06/2022 15:19 slažem se ja da mu je ovo bilo bespotrebno. zato i rekoh malo mi je to bljutavo. ali zato je i neko morao iz naftalina izvući jer je vjerovatno i on skonto da se malo zaletio pa je pjesma negdje ostala zaboravljena.

al opet, Oliverov princip ne može se porediti sa principom Bore. dok je Oliverovo razumljivo, Borino je u službi fašističke ideologije kojoj je naklonjen. i da, Oliverovo ne mogu reći da jeste u službi zločinačke ideologije, iako su topovi u Širokom tada svakako bili. ova stupidna pjesma ne vjerujem da je rađena iz mržnje, već iz solidarnosti prema "svom" narodu. sorry, ali mnogo je drugačije.
Ma pjesma je zaboravljena zato sto je skoro niko vec decenijama i ne slusa , jer je bezvezna i dosadna - ne vjerujem da je bilo potrebe da se neko time posebno bavi :)
Bila su to zeznuta vremena i posve je razumljivo da je covjek osjetio potrebu da i on ucini nesto i koliko god to nespretno bilo, nebitno je u svjetlu njegovog impozantnog zivotnog djela.

A o tom, drugom, ne bih, nema potrebe - jasno je da ne spadaju ni u istu recenicu, o nekakvoj ozbiljnoj usporedbi da i ne govorim.
Hakiz

#5686 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 02/06/2022 15:13 A jest' vas Hakiz zadever'o :lol:
Opet ja najgori od sve dece :(
no_sikiriki

#5687 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by no_sikiriki »

John Cleese wrote: 02/06/2022 15:58 A o tom, drugom, ne bih, nema potrebe - jasno je da ne spadaju ni u istu recenicu, o nekakvoj ozbiljnoj usporedbi da i ne govorim.
:thumbup:
piupiu

#5688 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 02/06/2022 15:58
Chmoljo wrote: 02/06/2022 15:19 slažem se ja da mu je ovo bilo bespotrebno. zato i rekoh malo mi je to bljutavo. ali zato je i neko morao iz naftalina izvući jer je vjerovatno i on skonto da se malo zaletio pa je pjesma negdje ostala zaboravljena.

Ma pjesma je zaboravljena zato sto je skoro niko vec decenijama i ne slusa , jer je bezvezna i dosadna - ne vjerujem da je bilo potrebe da se neko time posebno bavi :)
Bila su to zeznuta vremena i posve je razumljivo da je covjek osjetio potrebu da i on ucini nesto i koliko god to nespretno bilo, nebitno je u svjetlu njegovog impozantnog zivotnog djela.

A o tom, drugom, ne bih, nema potrebe - jasno je da ne spadaju ni u istu recenicu, o nekakvoj ozbiljnoj usporedbi da i ne govorim.
Kakva je tad bila atmosfera u Splitu, nije nemoguće da mu se 'prijateljski sugeriralo' da napiše koju domoljubnu.
Hakiz

#5689 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 02/06/2022 16:03

Kakva je tad bila atmosfera u Splitu, nije nemoguće da mu se 'prijateljski sugeriralo' da napiše koju domoljubnu.
Meni je to manji problem od onoga šta je FIlm uradio.

Godine...
Last edited by Hakiz on 02/06/2022 16:12, edited 1 time in total.
piupiu

#5690 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 02/06/2022 16:00
piupiu wrote: 02/06/2022 15:13 A jest' vas Hakiz zadever'o :lol:
Tjeraš ljude da pate i puštaju tużne pjesme :D
Hakiz

#5691 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 02/06/2022 16:10
Hakiz wrote: 02/06/2022 16:00

Tjeraš ljude da pate i puštaju tużne pjesme :D
Dobro su prošli, zamisli da smo južnije.

(Pjesme su tužnije što su južnije).
John Cleese

#5692 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 02/06/2022 16:03

Nije nemoguce, mada ne vjerujem da je to bilo neophodno :)

Sjetih se i ove (jedna od prvih novih "domoljubnih"): https://www.youtube.com/watch?v=le54R3QYT7U
piupiu

#5693 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Joj, meni su sve ove pjesme tako kičaste i patetične. Osim "Zemljo moja". :D :lol:
Chmoljo

#5694 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 02/06/2022 16:21 Joj, meni su sve ove pjesme tako kičaste i patetične. Osim "Zemljo moja". :D :lol:
a "Sarajevo će biti"? jel ti i to kičasto? jel, jel? jeeeeel?
John Cleese

#5695 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Chmoljo wrote: 02/06/2022 16:22
piupiu wrote: 02/06/2022 16:21 Joj, meni su sve ove pjesme tako kičaste i patetične. Osim "Zemljo moja". :D :lol:
To je Balasevic pisao :D
Ommadawn

#5696 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

Nema tu nikakvog opravdanja - “morao je”.
Kako je morao?
Zbog čega je morao?
Zašto Feralovci nisu morali nego su išli u inat suprotno?
Snimaš pjesmu o čovjeku koji stoji iznad jednog grada i bombardira drugi grad u kojem žive civili.

I to za Beograd mi nije jasno. Je li to cijeli Beograd baš bio za to da se ratuje, da se bombarduje, da se ide u ratno-zločinačke pohode?
Nije im vraćao lovu nazad u Belgrejd koja je došla od prodaje njegovih nosača zvuka i autorskih prava.
piupiu

#5697 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 02/06/2022 16:22
Ima momenata. Tipa 'svjetlucaju mu oči' i čitav taj početak referena je (melodijski) kao dječja pjesmica.
John Cleese

#5698 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

:D :lol:
Ommadawn

#5699 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Ommadawn »

Iako se i Balaš najeo govana zbog svojih stavova devedesetih, nije ni on uvijek baš bio imun na nacionalizam.
Nekad malo prema Slovencima ali obavezno prema Albancima.
piupiu

#5700 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Ommadawn wrote: 02/06/2022 16:29 Nema tu nikakvog opravdanja - “morao je”.
Kako je morao?
Zbog čega je morao?
Zašto Feralovci nisu morali nego su išli u inat suprotno?
Snimaš pjesmu o čovjeku koji stoji iznad jednog grada i bombardira drugi grad u kojem žive civili.

I to za Beograd mi nije jasno. Je li to cijeli Beograd baš bio za to da se ratuje, da se bombarduje, da se ide u ratno-zločinačke pohode?
Nije im vraćao lovu nazad u Belgrejd koja je došla od prodaje njegovih nosača zvuka i autorskih prava.
Nisu svi ljudi napravljeni od iste tkanine. Nisu svi spremni podnijeti iste žrtve. Ne reaguju, na kraju, svi jednako na propagandu - neko vidi kroz nju, neko ne. Inače, čisto sumnjam da mu je ko slao lovu iz Bg na ime autorskih prava poslije rata. Ne znam šta mu je bilo u glavi. Samo znam da oni tamo po Splitu i dan danas misle da su oslobadjali Bosnu. Balkansko je ludilo zaraznije od kravljeg.
Post Reply