Znam i ja da je to rekao, ali to itekako mogu razumjeti postovati.no_sikiriki wrote: ↑02/06/2022 14:31Isto prvi put čujem. A ne mislim da je tu išta šokantno, i meni je Merlin pao na pamet.Chmoljo wrote: ↑02/06/2022 12:13
prvi put čujem. malo bljutav okus u ustima, ali bar je pjesma toliko pristojna da ne pominje protiv koga se bije boj i nema tragova neke mržnje prema drugome.
ne znam je li imao kakvih izjava ili izvala o tom periodu, ali teško da bih ga mogao samo zbog toga prekrižiti.
nisu ni Tifine ili Merlinove ništa gore/bolje... s tim što je Tifina Grbavica megahit za ovu Oliverovu presintisajziranu splačinu.
Što se tiče izjava, pamtim samo da je rekao da neće nikad u Srbiju/Beograd i nije nikad ni otišao.
Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Moderator: Chloe
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5676 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
- Ommadawn
#5677 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
A Merlin se smatra dovoljno vrijednim umjetnikom kao pokojni Dragojević?
- Chmoljo
-
no_sikiriki
#5679 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Da, nisam ni mislila u negativnom kontekstu. Za mene u pozitivnom. Nego da je to jedino čega se sjećam vezano za rat i njegove izjave.Chmoljo wrote: ↑02/06/2022 14:51Znam i ja da je to rekao, ali to itekako mogu razumjeti postovati.no_sikiriki wrote: ↑02/06/2022 14:31
Isto prvi put čujem. A ne mislim da je tu išta šokantno, i meni je Merlin pao na pamet.
Što se tiče izjava, pamtim samo da je rekao da neće nikad u Srbiju/Beograd i nije nikad ni otišao.
- Snake Eyes
#5680 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
E gdje mu bas iskopa ovu pjesmu...prvi put je cujem a i posljednji, losa skroz.
- Ommadawn
#5681 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Eh u tom čuču i grmi zec.
Neko ko je bio kvalitetniji i popularniji umjetnik od Dine Merlina, pa i Tife, nije imao ama baš nikakvu potrebu da snimi ovo sranje.
Ali snimio ga je.
Je li morao? Čisto sumnjam.
Ostao je principijelan do kraja po pitanju Beograda. Mada mu ni to nije baš trebalo ali ‘ajde.
I Čorba je ostao djelimično vjeran svojim principima. Jede sopstvena govna nastupajući po Sloveniji. Ali je principijelan po pitanju Zagreba i Sarajeva.
- piupiu
#5682 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
A jest' vas Hakiz zadever'o
Evo i moj doprinos Oliverovim pjesmama za oplakivanje
Evo i moj doprinos Oliverovim pjesmama za oplakivanje
- piupiu
- Chmoljo
#5684 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
slažem se ja da mu je ovo bilo bespotrebno. zato i rekoh malo mi je to bljutavo. ali zato je i neko morao iz naftalina izvući jer je vjerovatno i on skonto da se malo zaletio pa je pjesma negdje ostala zaboravljena.Ommadawn wrote: ↑02/06/2022 15:11Eh u tom čuču i grmi zec.
Neko ko je bio kvalitetniji i popularniji umjetnik od Dine Merlina, pa i Tife, nije imao ama baš nikakvu potrebu da snimi ovo sranje.
Ali snimio ga je.
Je li morao? Čisto sumnjam.
Ostao je principijelan do kraja po pitanju Beograda. Mada mu ni to nije baš trebalo ali ‘ajde.
I Čorba je ostao djelimično vjeran svojim principima. Jede sopstvena govna nastupajući po Sloveniji. Ali je principijelan po pitanju Zagreba i Sarajeva.
al opet, Oliverov princip ne može se porediti sa principom Bore. dok je Oliverovo razumljivo, Borino je u službi fašističke ideologije kojoj je naklonjen. i da, Oliverovo ne mogu reći da jeste u službi zločinačke ideologije, iako su topovi u Širokom tada svakako bili. ova stupidna pjesma ne vjerujem da je rađena iz mržnje, već iz solidarnosti prema "svom" narodu. sorry, ali mnogo je drugačije.
-
John Cleese
#5685 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ma pjesma je zaboravljena zato sto je skoro niko vec decenijama i ne slusa , jer je bezvezna i dosadna - ne vjerujem da je bilo potrebe da se neko time posebno baviChmoljo wrote: ↑02/06/2022 15:19 slažem se ja da mu je ovo bilo bespotrebno. zato i rekoh malo mi je to bljutavo. ali zato je i neko morao iz naftalina izvući jer je vjerovatno i on skonto da se malo zaletio pa je pjesma negdje ostala zaboravljena.
al opet, Oliverov princip ne može se porediti sa principom Bore. dok je Oliverovo razumljivo, Borino je u službi fašističke ideologije kojoj je naklonjen. i da, Oliverovo ne mogu reći da jeste u službi zločinačke ideologije, iako su topovi u Širokom tada svakako bili. ova stupidna pjesma ne vjerujem da je rađena iz mržnje, već iz solidarnosti prema "svom" narodu. sorry, ali mnogo je drugačije.
Bila su to zeznuta vremena i posve je razumljivo da je covjek osjetio potrebu da i on ucini nesto i koliko god to nespretno bilo, nebitno je u svjetlu njegovog impozantnog zivotnog djela.
A o tom, drugom, ne bih, nema potrebe - jasno je da ne spadaju ni u istu recenicu, o nekakvoj ozbiljnoj usporedbi da i ne govorim.
-
Hakiz
-
no_sikiriki
#5687 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
John Cleese wrote: ↑02/06/2022 15:58 A o tom, drugom, ne bih, nema potrebe - jasno je da ne spadaju ni u istu recenicu, o nekakvoj ozbiljnoj usporedbi da i ne govorim.
- piupiu
#5688 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Kakva je tad bila atmosfera u Splitu, nije nemoguće da mu se 'prijateljski sugeriralo' da napiše koju domoljubnu.John Cleese wrote: ↑02/06/2022 15:58Ma pjesma je zaboravljena zato sto je skoro niko vec decenijama i ne slusa , jer je bezvezna i dosadna - ne vjerujem da je bilo potrebe da se neko time posebno baviChmoljo wrote: ↑02/06/2022 15:19 slažem se ja da mu je ovo bilo bespotrebno. zato i rekoh malo mi je to bljutavo. ali zato je i neko morao iz naftalina izvući jer je vjerovatno i on skonto da se malo zaletio pa je pjesma negdje ostala zaboravljena.
Bila su to zeznuta vremena i posve je razumljivo da je covjek osjetio potrebu da i on ucini nesto i koliko god to nespretno bilo, nebitno je u svjetlu njegovog impozantnog zivotnog djela.
A o tom, drugom, ne bih, nema potrebe - jasno je da ne spadaju ni u istu recenicu, o nekakvoj ozbiljnoj usporedbi da i ne govorim.
-
Hakiz
#5689 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Meni je to manji problem od onoga šta je FIlm uradio.piupiu wrote: ↑02/06/2022 16:03Kakva je tad bila atmosfera u Splitu, nije nemoguće da mu se 'prijateljski sugeriralo' da napiše koju domoljubnu.John Cleese wrote: ↑02/06/2022 15:58
Ma pjesma je zaboravljena zato sto je skoro niko vec decenijama i ne slusa , jer je bezvezna i dosadna - ne vjerujem da je bilo potrebe da se neko time posebno bavi
Godine...
Last edited by Hakiz on 02/06/2022 16:12, edited 1 time in total.
-
Hakiz
-
John Cleese
#5692 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Nije nemoguce, mada ne vjerujem da je to bilo neophodnopiupiu wrote: ↑02/06/2022 16:03Kakva je tad bila atmosfera u Splitu, nije nemoguće da mu se 'prijateljski sugeriralo' da napiše koju domoljubnu.John Cleese wrote: ↑02/06/2022 15:58
Ma pjesma je zaboravljena zato sto je skoro niko vec decenijama i ne slusa , jer je bezvezna i dosadna - ne vjerujem da je bilo potrebe da se neko time posebno bavi
Sjetih se i ove (jedna od prvih novih "domoljubnih"): https://www.youtube.com/watch?v=le54R3QYT7U
- piupiu
#5693 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Joj, meni su sve ove pjesme tako kičaste i patetične. Osim "Zemljo moja".

- Chmoljo
-
John Cleese
- Ommadawn
#5696 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Nema tu nikakvog opravdanja - “morao je”.
Kako je morao?
Zbog čega je morao?
Zašto Feralovci nisu morali nego su išli u inat suprotno?
Snimaš pjesmu o čovjeku koji stoji iznad jednog grada i bombardira drugi grad u kojem žive civili.
I to za Beograd mi nije jasno. Je li to cijeli Beograd baš bio za to da se ratuje, da se bombarduje, da se ide u ratno-zločinačke pohode?
Nije im vraćao lovu nazad u Belgrejd koja je došla od prodaje njegovih nosača zvuka i autorskih prava.
Kako je morao?
Zbog čega je morao?
Snimaš pjesmu o čovjeku koji stoji iznad jednog grada i bombardira drugi grad u kojem žive civili.
I to za Beograd mi nije jasno. Je li to cijeli Beograd baš bio za to da se ratuje, da se bombarduje, da se ide u ratno-zločinačke pohode?
Nije im vraćao lovu nazad u Belgrejd koja je došla od prodaje njegovih nosača zvuka i autorskih prava.
- piupiu
#5697 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ima momenata. Tipa 'svjetlucaju mu oči' i čitav taj početak referena je (melodijski) kao dječja pjesmica.
-
John Cleese
- Ommadawn
#5699 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Iako se i Balaš najeo govana zbog svojih stavova devedesetih, nije ni on uvijek baš bio imun na nacionalizam.
Nekad malo prema Slovencima ali obavezno prema Albancima.
Nekad malo prema Slovencima ali obavezno prema Albancima.
- piupiu
#5700 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Nisu svi ljudi napravljeni od iste tkanine. Nisu svi spremni podnijeti iste žrtve. Ne reaguju, na kraju, svi jednako na propagandu - neko vidi kroz nju, neko ne. Inače, čisto sumnjam da mu je ko slao lovu iz Bg na ime autorskih prava poslije rata. Ne znam šta mu je bilo u glavi. Samo znam da oni tamo po Splitu i dan danas misle da su oslobadjali Bosnu. Balkansko je ludilo zaraznije od kravljeg.Ommadawn wrote: ↑02/06/2022 16:29 Nema tu nikakvog opravdanja - “morao je”.
Kako je morao?
Zbog čega je morao?