Ukrajina

LipeCvat

#90676 Re: Ukrajina

Post by LipeCvat »

jel ovo ono što se čeka ?

drndalo

#90677 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Excel2 wrote: 31/05/2022 21:40
Pitanje za one koje znaju- Smerch ima range od 90 km. Smerch je uredno u vojsci Ukrajine. Pored preciznosti, sta jos donosi m270 sa istim rangeom? Da li je zaista toliki gamechanger?
Primjer, 6 raketa, 5 pogodaka unutar 5 metara, nek je jedan off malo vise... Klasican VBR, bilo koji, 24/32 rakete, zasicenje nekoliko 1000m2, za pjesadiju na otvorenom opasno, za utvrdjene tackaste ciljeve/oklopna vozila od tih npr. 32 kom. 1-2 mogu slucajno pogodoti nesto direktno...
loudness

#90678 Re: Ukrajina

Post by loudness »

lajkujMe wrote: 01/06/2022 15:53
The colours symbolize blue sky above the yellow field of wheat representing Ukraine and the Ukrainians as they are – freedom-loving, independent, brave, and vibrant. Ukrainian flag with its ancient history holds a significant place in the heart of the Ukrainian people and is a nation's talisman through all times.
Ipak zito :D
Ma ipak nije to tako jednoznačno...
Davne 1918. godine u mladoj ukrajinskoj državi pojavile su se dvije različite zastave. Prva je bila žuto-plava, a druga obrnuta plavo-žuta. Nakon rušenja Središnje Rade od strane ruskog monarhista Skoropadskog, obrnuta zastava je legitimirana kao simbol njegove vlastite borbe.
Državna zastava Ukrajine predstavljala je - dvije pruge plave i žute boje.

Možda bi baš zbog simbolike morali pod hitno obrnuti položaj žute i plave, što je u pojedinim epohama Ukrajinske historije i bio slučaj......
Državna zastava Ukrajine: pravo značenje boja

U heraldičkim zakonima žuta simbolizira zlato, vatru, Sunce i ne može biti ispod, pa se trenutna kombinacija boja na ukrajinskoj zastavi čini neprirodnom i opasnom. Na primjer, drevni amblem stvaranja svijeta iz kaosa prenosi ove boje. Kada zemaljski i pasivni principi dominiraju nad nebeskim i aktivnim, tada će svako stanje biti unaprijed programirano za neuspjeh.

Čak i prema Feng Shuiju, staviti plavu (volju) - na žutu (mudrost), znači aktivirati pad ili progresivnu degradaciju, nesreću i poremećaj. Ako se sve učini ispravno, tada će sklad neba i zemlje, yin i yang, snaga i fleksibilnost, postati preteča razvoja, prosperiteta i sreće.
Povijest ukrajinske zastave u XVIII-XX stoljeću.

Ukrajinski heraldički simbolizam počeo se ispunjavati plavim i žutim bojama u 18. stoljeću. Njihove kombinacije nalaze se na zastavama kijevske i černigovske pukovnije. Godine 1771. Poltavska pukovnija nabavila je za sebe novu zastavu sa žutim križem na plavom platnu, a 1848. godine poglavar Rus Rada proglasio je nacionalni amblem drevnog kneževskog simbola Romanoviča. Prikazivao je zlatnog lava naslonjenog na stijenu, okruženog tirkizom.

Druga polovica 19. stoljeća obilježena je postupnim uspostavljanjem kombinacije žutih i plavih pruga na pravokutnim pločama ukrajinskih zastava. Nakon toga, 1914. godine, tijekom proslave sljedeće obljetnice Kobzara, kombinacija ovih boja mogla je značiti samo jedno - nacionalne karakterne crte u demonstracijama. Vrijedi znati da je u to vrijeme gornja traka ukrajinske zastave bila točno žuta, a donja plava. I zapravo, od tada se nova zastava Ukrajine univerzalno naziva "žuto-crna". U smutnom vremenu 1917. godine proglašena je Ukrajinska Narodna Republika. Njena vlada, Centralna Rada, proglasila je boje svojstvene nacionalnoj zastavi, sve isto žuto i plavo.
Ratifikacija plavo-žute zastave

Godine 1918., nakon uspostavljanja vlasti od strane hetmana P. Skoropadskog, promijenjena je državna zastava. Naime, tada je žuto-plava zastava zamijenjena plavo-žutom. Ratifikacija ove sheme boja, kao nacionalne, potvrđena je uz pomoć normativnih i ustavnih akata tadašnjeg Direktorata. Isto je učinila i Zapadnoukrajinska Narodna Republika.

Zastave ukrajinskog podrijetla sovjetskog doba radikalno su se razlikovale od prethodnih, nacionalnih. U početku je to bilo crveno platno s natpisom u zlatu: "URSR". U poslijeratnim godinama socijalistički simboli su neznatno promijenjeni. Tako je zastava Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike kombinirala dvije boje s dvije pruge: gornja je bila crvena, donja je bila plava. A u gornjem dijelu platna bio je prikazan srp sa zvijezdom petokrakom.

Godine 1990., prvi put nakon dugog intervala, plavo-žuta ukrajinska zastava ponovno se pojavila u gradskoj vijećnici u Striju. Fotografije i najnovije vijesti o ovom nevjerojatnom događaju tog vremena u tren oka proširile su se po cijelom ukrajinskom području. Toplog rujanskog/septembarskog dana 1991. godine nacionalni simbol ponosno se nadvio nad prostorima Vrhovne Rade. Sljedeće godine, 28. siječnja/januara 1992., plavo-žuta zastava dobila je status državne. Tako se svake godine, 23. kolovoza/augusta, prije same proslave Dana neovisnosti Ukrajine, u zemlji obilježava Dan zastave Ukrajine.

Naravno bitnije je koliko imaju patriotskih vojnika, kakav im je moral, koliko VBR-ova, aviona, tenkova, ...... , svjetske podrške, ali kad je teška situacija i ispravna primjena veksikologije (nauke o zastavama), heraldike (nauke o grbovima), različite simbolike, čak i mistike imaju udjela u jačanju morala , a da o ratnoj sreći ne govorimo.....
Last edited by loudness on 01/06/2022 17:29, edited 1 time in total.
p206

#90679 Re: Ukrajina

Post by p206 »

ko god učestvuje u akcijama za njega je život već završen... ili je već mrtav ili ranjen, ili će imati teške psihičke posljedice

tu pobjednika nema

nisam vjerovao da će doći do toga da se novo oružje isprobava u zemljama koje nisu većinski muslimanske, ko što je do sad bio slučaj sa standradnim oružjem većinom
da je Kazahstan recimo krenuo putem da se više približi zapadu,a sastao se njihov predsjednik sa Obamom par puta, mislim da bi isto ovo bilo...doduše mislim da će Rusija kad tad anektirati teritorije Kazahstana gdje su Rusi sad većina, a to nisu male teritorije
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#90680 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Artiljerac objašnjava...

Daily Kos
HIMARS je, jer Ukrajina dobija raketnu artiljeriju za koju je molila

Image
Raketna artiljerija HIMARS, na vježbi u Maroku.

S obzirom na to da su partneri i saveznici uveliko napredovali, nekada duga lista ukrajinskih zahtjeva za oružjem vremenom je postajala sve kraća i svedena je u protekle dvije sedmice na jedan konačni zahtjev: MLRS, MLRS i MLRS. To ne znači da im ne treba sve drugo, i više od toga, ali dalekometna artiljerija je posljednji dio Ukrajine koji nedostaje u sastavljanju vojske koja neće samo zadržati Rusiju, već ih potisnuti iz Ukrajina.

MLRS je „raketni sistem sa višestrukim lansiranjem“, ili raketna artiljerija, i kao što sam više puta pisao, to je ono što sam radio tri godine u vojsci. MLRS. I konkretno, bio sam rukovodilac vatre za MLRS vod, upravljao vatrogasnim misijama i, što je još važnije, njegovom logistikom - gorivom, vodom, hranom, municijom (za tri lansera M270) i ​​mehanikom za sve stvari koje su se pokvarile. Bilo je oko 60 vozila koja su podržavala devet lansera u mom udaru, a rijetko kada smo imali svih devet operativnih. Negdje sam pročitao da MLRS jedinica ima najveću logističku cijenu po milji u cijeloj vojsci. I dok nisam potvrdio tu „činjenicu“, moje iskustvo svakako podržava izuzetno veliki operativni izazov. Bio sam užasnut tom idejom Ukrajine koja mora da se nosi sa tom vrstom logističkog i mehaničkog izazova usred rata, bez uspostavljenog podoficira sa iskustvom u MRLS. Alternativa, pojednostavljena verzija na točkovima M270, M142 HIMARS, objektivno je bolja opcija. I to će Sjedinjene Države poslati Ukrajini.

O dobro, okretni mehanizam je nadograđen od mog vremena, to je veliko. SAD kažu da mogu obučiti Ukrajince o HIMARS-u za dvije sedmice. Gužva održavanja/mehaničara, to neće biti dovoljno vremena. Ali momci unutra? Oni ih mogu obučiti u jednom danu. Ja sam vodio paljbu, ali morao sam sjesti u M270 i nekoliko puta ispaliti rakete, iz zabave, a to je bio računar, ukucao koordinate i pritisnuo dugme. To je bilo to. Ne mogu da zamislim da su stvari postale komplikovanije od toga u poslednjih 30 godina. Veći zadatak učenja je punjenje kapsula na lanser, tako sigurno, da bi to moglo potrajati dan ili dva zajedno sa momcima iz kamiona s municijom. Dovoljno lako. Dobiće ih na liniji fronta u kratkom roku.

Hajde da pričamo o dometu koristeći standardne projektile, koji su daleko najčešći na bojnom polju. Specijalni projektile proširenog dometa su rijetki i skupi.

Ruski D30: 15,4 km (9 milja)
Ruski 2S19: 25 km (16 milja)
NATO M777: 29 km (18 milja)
Ruski GRAD (MLRS): 45 km (28 milja)
Ruski SMERCH (MLRS): 70 km (43 milje)
NATO M142 HIMARS: 70+ km (43+ mi)

Koliko mogu da procijenim, nema mnogo SMERCH sistema u Ukrajini, i oni nisu ni blizu tako mobilni i fleksibilni kao HIMARS. HIMARS ima veći domet od zvaničnih brojeva. U moje vrijeme, naši računari za usmjeravanje vatre su nam dozvoljavali da planiramo ciljeve izvan nominalnog dometa.

Haubice M777 koje su stigle u Ukrajinu već su nadmašile sve osim ruske raketne artiljerije. Sa HIMARS-om, nijedna ruska artiljerija neće biti sigurna. Nijedan ** No links ** za snabdijevanje neće biti siguran (Kupjansk, koji snabdijeva cio sjeverni front Donbasa, je u dometu !). Nijedan ruski napredak neće biti siguran.

Postoji potencijalna uloga za M270 MLRS ako SAD odluče da uklone zastarjele rane verzije sistema - gradsku odbranu. Postavite vod, tri lansera M270, negdje na periferiji često ciljanih gradova kao što su Sumi, Harkov i Nikolajev, u napuštenoj štali. Odredite izvor bilo koje nadolazeće artiljerije, izvucite je, ispalite rafal, a zatim neka se otkotrlja u susjedovu štalu (u slučaju da se Rusija suprotstavi balističkim projektilima dugog dometa). Sve dok se M270 ne moraju mnogo kretati, mogli bi se držati dovoljno dobro kao polufiksna lokalna odbrana.

Hajde da sada pogledamo bojno polje. Kada ovo pročitate, Rusija možda ima potpunu kontrolu nad Severodonjeckom. Dobro.

Proveo sam previše vremena pitajući se zašto bi Ukrajina pokušala zadržati grad okružen sa tri strane, daleko od ukrajinske artiljerijske podrške, bez strateške vrijednosti, kada je bukvalno preko puta bio daleko odbramljiviji položaj. rijeka. Čini se da je Ukrajina isto mislila i da je vodila borbeno povlačenje iz grada u posljednjih nekoliko dana.

Lysychansk je sve što želite u odbrambenoj poziciji.

Image
Pogledajte ova brda oko Lisičanska, savršena za odbranu.

Ne samo da je grad zaštićen iza rijeke za koju se Rusija do sada pokazala nesposobnom za prelazak, već mreža litica i brda gleda na Severodonjeck i rijeku između njih, nudeći efikasne vatrene položaje za svaki direktni pristup. Brda na južnom rubu grada otežavaju svaki prilaz ako ruske snage ikad uspiju da se probiju sa uspona Popasne.

Kad smo već kod toga, posljednje što sam vidio iz Popasne bili su proruski Telegram nalozi koji su vrištali da su Wagnerovi plaćenici razbijeni pokušavajući da se probiju iz džepa na sjeveru, i da su tjerali trupe Donjecke Narodne Republike (DPR) da preuzmu prethodnicu. Nije im zvučalo previše obećavajuće, ako je stvarno. Ono što sigurno znamo je da Rusija pokušava da napreduje u tri različita pravca od Popasne, u slučaju da mislite da je Rusija konačno naučila da fokusira svoje napore.

Image

Nazad u Lisičansk, njegove linije snabdijevanja su ugrožene ruskom artiljerijom, ali one ostaju otvorene. A na zapadu ima dosta prijateljske teritorije za artiljeriju. Još uvijek je isturen ali daleko odbranjiviji. Uskoro će HIMARS ponuditi još dramatičnije pokrivanje cijele ove oblasti.

Dobro snabdjevena baterija od devet lansera mogla bi lako da pokrije cio front Donbasa, pa čak i vod od tri, dajući stabilan tok raketa gdje god bi Rusija pokušala da napreduje. Ukrajina ne laže kada kaže da će to promijeniti igru, a Rusija si zaista ne može priuštiti dalje iscrpljivanje.

Taktička grupa ruskog bataljona (BTG) treba da ima 800-1.000 vojnika. Rusiji ih ponestaje ali još uvijek ima tijela koje mogu baciti u mlin za meso. U nekom trenutku, slavina će presušiti.

U jučerašnjoj diskusiji, pomenuo sam još jednu stvar o kojoj se Ukrajina još uvek pita - poboljšani sistemi protivzračne odbrane. Poslednjih dana Rusija je bila spremnija da rizikuje avione, sve dok ti avioni lete nisko iznad Donbasa ili daleko duž ruske granice. Ta vazdušna podrška bila je ključna u sposobnosti Rusije da napreduje u istočnoj Ukrajini, i dok su sistemi sa ljudskim nošenjem sposobni da izvrše direktan napad na obližnje avione, Ukrajina je tražila više sistema sposobnih za odbranu većeg dometa.

Ovaj sistem uključuje modificiranu verziju projektila IRIS-T koje koriste brojni borbeni avioni u sistem baziran na kamionima koji je prvi put uveden 2014. Sistem je ocijenjen za uklanjanje ciljeva udaljenih 40 km (25 milja), a zemaljska verzija može juriti ciljeve na visinama do 19 km (12 milja).

Sistem je navodno vrlo mobilan i relativno jednostavan za korištenje. Nudi veliko poboljšanje u odnosu na stare sovjetske sisteme od kojih Ukrajina sada zavisi. Poslato je još nekoliko sistema protivzračne odbrane, ali riječ je o „malo“. Kao... jedan sistem S-300 i jedan Strela. Nadajmo se da će broj IRIS-T SLM sistema biti više od jednog.

Pitanje je: Koliko brzo će Njemačka isporučiti? Sporo djelovanje Njemačke u ispunjavanju prošlih obećanja izazvalo je mnogo (često neopravdanih, ponekad opravdanih) kritika na račun Scholza.
lajkujMe

#90681 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Mozda je Njemacka vlast spora ali ne sumnjam u njihovu industriju.
Koja je pokazala vise zelje da pomogne Ukrajinu nego vlada.
Vrlo moguce da ce Iris-T biti napravljen u rekordnom roku.

Samo moje pitanje je obuka?
Zvuci kao sofisticirani sistem koji nije ni nalik Ruskim
lajkujMe

#90682 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ne svidja mi se situaciju na sjeveru Ukrajine.

Rusi s Bjelorusima vrse manevarske vjezbe i okupile su neke snage tamo.
Cujem granatiraju Sumi oblast i pokusavaju malim jedinicima zaokupiti tamosnje snage.

Bude li Bjelorusija krenula na Ukrajinu samo sprziti Lukashenka sve do Minska
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#90683 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

pici wrote: 01/06/2022 07:02 Objektivni tj mali rusi nikako da se pomire sa cinjenicom da ruski svet se raspada.Ja bi se zabrunuo da me podrzava s.koreja, sirija, etireja.Pogledao bi se u ogledalo i pitao onog s druge strane koji ti je qurac.
Koji ti je kurac :mrgreen:

:thumbup:
karanana

#90684 Re: Ukrajina

Post by karanana »

lajkujMe wrote: 01/06/2022 17:45 Ne svidja mi se situaciju na sjeveru Ukrajine.

Rusi s Bjelorusima vrse manevarske vjezbe i okupile su neke snage tamo.
Cujem granatiraju Sumi oblast i pokusavaju malim jedinicima zaokupiti tamosnje snage.

Bude li Bjelorusija krenula na Ukrajinu samo sprziti Lukashenka sve do Minska
ma nece. "to su samo vjezbe koje se rade svake godine".
p206

#90685 Re: Ukrajina

Post by p206 »

mislim da je pogrešno uzdati se u to da će Putinu nestati vojnika za napad...on će ih naći negdje 100% makar i slabo obučene za borbu

ima li kakavih satelitskih snimaka, gdje Rusi rade obuku novih vojnika?
saimidin

#90686 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Dobro da se bajden ispravio I pojasnio, ali kako I ovaj kaze, kljucno je koliko I kada dolazi

Brodovi I brodovi mts su potrebni, ali ne traziti I ocekivati od svaba ista, oni su haman ispali vece pizde I od zabara I od mikrona zajedno, razocarenje u svabe je svakim danom sve vece kod slobodnih ljudi I tesko da ce ih ovako iko ozbiljno shvatati, def ne zasluzuju ekonomiju koju imaju I treba ih spustiti na zemlju, jer sve sto imaju ameri su im dali da ih pridobiju protiv cccp, ne zaboravite plan je bio da se deindustrijalizuju totalno nakon ww2

Hame_

#90687 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

512MB wrote: 01/06/2022 10:44 3 sedmice ruskih napada na Sjewjerodonezk, gubitci:

6.000 mrtvih orka i 15.000 ranjenih
280 tenkova
450 btrs
35 letjelica
150 komaTa artiljerije
9 amfibijskih vozila

15km napretka.
Nemoj me jebat?!
Mrljavi

#90688 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Hame_

#90689 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Čitalac wrote: 01/06/2022 15:18 Zelenski o ozbiljnosti situacije i gubicima...
Čitam od februara tvoje poruke i hvala ti.
karanana

#90690 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Evo ti shvabe. A mnogi lesinari jedva docekali da se otarase starog beskorisnog smeca i omaste brk sa novim stvarima.
Ludzak

#90691 Re: Ukrajina

Post by Ludzak »

Milenkov buraz wrote: 01/06/2022 15:02 Nijemci su baš razočarenje, *ebali bi se a da im ne uđe. Ovakva neodlučnost će ih glave doći kao i put kojim su krenuli pa im je danas vojska isto malo jača policija. Gdje je ona Pruska slava, odlučnost i energičnost? :oops:

Njemci su egocentričan narod. Gledaju pare, i sebe.
Hame_

#90692 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

saimidin wrote: 01/06/2022 17:52ali ne traziti I ocekivati od svaba ista, oni su haman ispali vece pizde I od zabara I od mikrona zajedno, razocarenje u svabe je svakim danom sve vece kod slobodnih ljudi I tesko da ce ih ovako iko ozbiljno shvatati, def ne zasluzuju ekonomiju koju imaju I treba ih spustiti na zemlju, jer sve sto imaju ameri su im dali da ih pridobiju protiv cccp.
Pa švabe i francuzi su osnova EU. Kičma. Šta im je?!

Meščini opet sam ameba i pojma nemam šta se globalno odrađuje iza.
BiBi911

#90693 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Hame_ wrote: 01/06/2022 18:18
saimidin wrote: 01/06/2022 17:52ali ne traziti I ocekivati od svaba ista, oni su haman ispali vece pizde I od zabara I od mikrona zajedno, razocarenje u svabe je svakim danom sve vece kod slobodnih ljudi I tesko da ce ih ovako iko ozbiljno shvatati, def ne zasluzuju ekonomiju koju imaju I treba ih spustiti na zemlju, jer sve sto imaju ameri su im dali da ih pridobiju protiv cccp.
Pa švabe i francuzi su osnova EU. Kičma. Šta im je?!

Meščini opet sam ameba i pojma nemam šta se globalno odrađuje iza.
svabe I francuzi bi da pokazu zubove UK I USA ali neide
Plin/nafta jeftina iz rusije a izbore dobili na silu
Mnogo ruskog novca u drzavi I belaj, ne smije se protiv toga
A mozda su I pederi pa se kurce ovom neutralnosti I lazima jer su tako dosli Do vlasti
llull

#90694 Re: Ukrajina

Post by llull »

https://edition.cnn.com/europe/live-new ... index.html
"I don't want to estimate or give any percentage ratios of what we control and don't control," Motuzyanyk added. "We know the enemy's goals and we are doing everything to stop them from achieving them."

One officer involved in the defense of Severodonetsk has spoken more optimistically about the situation.

"We maneuver, we try to destroy the occupier as much as possible. The night went more or less well. Our units took prisoners," Petro Kuzyk, commander of the Svoboda battalion and a captain of the National Guard, told Radio Liberty.

Kuzyk said that his unit did not plan to retreat from Severodonetsk, but was trying to push the Russian military as far as possible outside the city.

Russian forces "minimized contact with us. They have an advantage in artillery, in tanks in this direction, so they use it," he added.

The Russian army used infantry only to determine the positions of the Ukrainian military are. "Then the work of artillery is turned on for hours, tanks and aircraft are used," he said. "They are fighting like a Russian war machine – they are trying to grind our positions, as they fought in Syria, Rubizhne [a town near Severodonetsk
.]
Izgleda nema onog jurisanja o kome se pise danima
djugum

#90695 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Covjek objasnio...ko ne zna njemacki nek ukljuci sub.

edit.

Evo izbacio je i na engleskom :)

Hame_

#90696 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Hvala Joe...

Image
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#90697 Re: Ukrajina

Post by Dado dijasporitus »

Hame_ wrote: 01/06/2022 17:58
512MB wrote: 01/06/2022 10:44 3 sedmice ruskih napada na Sjewjerodonezk, gubitci:

6.000 mrtvih orka i 15.000 ranjenih
280 tenkova
450 btrs
35 letjelica
150 komaTa artiljerije
9 amfibijskih vozila

15km napretka.
Nemoj me jebat?!
Iliti 400 po km iliti svaka 2,5m jedan orko. Haman kad ih poredas po duzini izadju na oko 15km.
Čitalac

#90698 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Britancima se žuri...
The UK has reportedly asked the US to sign off on a plan to send advanced, medium-range rocket systems to Ukraine within a few weeks, following President Joe Biden’s announcement that he will send similar weapons.

Britain’s prime minister, Boris Johnson, spoke with Biden about the transfer of US-made M270 multiple launch rocket systems this morning, Politico reports, citing a person familiar with the matter.

The meeting will then be followed by a discussion between his foreign secretary, Liz Truss, and the US secretary of state, Antony Blinken, tomorrow, the source said.

The UK would be the first country to send the US-made MLRS, the news site reports. The US must officially approve the move due to export regulations.
statixx

#90699 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Ukrajinci su istovremeno gubili 100injak vojnika dnevno, opet mnogo manje nego orci.
drndalo

#90700 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

llull wrote: 31/05/2022 23:18 Pa kad niko slucajno ne moze da objavi ove, ja to da napravimo objektivno izvjestavanje. Jer ocigledno 95 % forumasa zivi u nekom imaginarnom svijetu gdje su Ukrajinci pred Moskvom.
U opisu ovog videa pise da je od prije MJESEC dana, to ga cini relevantnim sada za stanje na terenu? Ok, poginulo 20 Ukrajinskih vojnika pored pruge... I sta dalje?
Post Reply