Ukrajina
- Grean
#90576 Re: Ukrajina
I ja tako mislim @karanana.
Sve je to lijepo haubice, visecijevni bacaci ali kad procitas onu analizu vezano za rusku kontrolu neba koliko god bili neefikasni, da su npr. unistili S300 doniran od Slovacke u prvoj sedmici nako sto je isporucen (za ovo smo mislili da je suplja a eto pomenu se u toj analizi iz zapadnih izvora) onda ne kontam ni ja kako ce to biti neka velika promjena sto ce dobiti visecijevni sa dometom od 70 km.
Mislim stanje na terenu nije katastrofa. Izgubili su 20% teritorije sto nije strasno u poredjenju s nama jer mi smo u jednom trenutku cini mi se kontrolisali 17% teritorije ali ne mislim da ce doci do nekih velikih obrata. Ratna sreca se okrene ali pitanje za sta ce to biti dovoljno.
Sve je to lijepo haubice, visecijevni bacaci ali kad procitas onu analizu vezano za rusku kontrolu neba koliko god bili neefikasni, da su npr. unistili S300 doniran od Slovacke u prvoj sedmici nako sto je isporucen (za ovo smo mislili da je suplja a eto pomenu se u toj analizi iz zapadnih izvora) onda ne kontam ni ja kako ce to biti neka velika promjena sto ce dobiti visecijevni sa dometom od 70 km.
Mislim stanje na terenu nije katastrofa. Izgubili su 20% teritorije sto nije strasno u poredjenju s nama jer mi smo u jednom trenutku cini mi se kontrolisali 17% teritorije ali ne mislim da ce doci do nekih velikih obrata. Ratna sreca se okrene ali pitanje za sta ce to biti dovoljno.
-
Dangubic
#90577 Re: Ukrajina
Reci nekom iz Tajvana da je Kinezllull wrote: ↑31/05/2022 23:05Pa ciji je Tajvan nego kineski ?! Kod njih se samo razlikuje politicko uredjenje, to su sve Kinezi !Kina malo na Tajvan i ono ostalo sto smatra svojim i eto ti nove osovine zla.
https://www.youtube.com/watch?v=PA1aGUfW_y4&t=75s
18+The consequences of the offensive of the Armed Forces of Ukraine
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#90578 Re: Ukrajina
Pa izvozice je Evropi.
-
Mrljavi
#90579 Re: Ukrajina
Ruski pacovi brodovima dobacuju AA sisteme na Zmijsko ostrvo, HIMARS gleda i smije se

Last edited by Mrljavi on 01/06/2022 08:13, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#90580 Re: Ukrajina
@karanana
Kako nisu gamechangeri?
Haj prvo za haubice, sve UA haubice sto su dobili imaju duzi domet i bolju preciznost naspram Ruskih haubica.
Lakse i brze postavljanje i rastavljanje s polozaja.
200kom koji svaki dan dejstvuju je par hiljada granata vise koji ubijaju Ruse i unistavaju tehniku.
Jos jedan benifit sad nema vise problema s Municijom 155mm je rasprostranjen u citavom NATO paktu na desetine fabrika ih stanca.
200 haubica nije malen broj.
Onda dolazimo do samohodnih haubica koje su zapravo i najbitniji u ovoj prici.
M109, Ceasar, PZ2000, Zuzana 1 pa 2 i Dana sve zajedno oko 100 ako ne i vise komada.
Cekamo i Svedske Haubice takodjer...
Sad dolazimo vec do 300 cijevi od 155mm.
Koje svaki dan tuce Ruske polozaje, uz obicnu municiju doce i excalibur.
Sta je jos bitnije sem pomoci raznoraznih dronova pogotovo vojnih sto su dobili dolazimo i do NATO komunikacija ugradjenih unutar Samohodki i MLRS.
Ako UA uspije da se dovede na nivo da uveze Counter radare, dronove i artiljeriju potencijalno mozemo gledati sistematsko unistavanje Ruske artiljerije.
Ruska artiljerija nije svemoguca a pogotovo ne u counter battery paljbi.
Oni znaju za ravnanje po 2 svjetski rat stil.
Postave 500 cijevi i sistematski unistavaju blok po blok zgrada.
Onda dolazimo do Americkih sistema MLRS.
Dizajnirani 80tih godina.
Namjena je da kontriraju Ruskoj ariljerijskoj nadmoci.
Citav dizajn je oko toga napravljen.
Danas jos jaci uz navodece rakete.
S raketom dometa od 80km i preciznoscu od 5 metara to je gameover za Rusku Ariljeriju ako misle ostati zivi jel..
Sadasnja Counter battery paljba je opasna po UA.
Jest da M777 ima veci domet od vecine Ruskih topova ali...
Ne toliko veci pa da mogu iz daleka da pucaju, nego se moraju pribliziti frontu da bi dosli u domet za dejstvo.
Ja u svakom slucaju cekam Himars da vidimo rezultate.
Ja predvidjam da kad dodje objava od strane Amera da ce ih poslati da je to vec u Ukrajini na frontu.
Obuka i transfer se vjerovatno vrse upravo sad dok pricamo.
Ps. Hvala Poljskoj za novu turu tenkova
I da Himars ce imati domet za Zmijsko ostrvo, dzaba Rusima Tor i Pantsir na otoku kad ih MLRS zaspe.
To ce biti definitivno gameover za Zmijsko ostrvo.
Neodrziv polozaj.
Cak se kladim da ce to biti prva meta za UA artiljeriju.
Testna paljba i procjena efekta
Kako nisu gamechangeri?
Haj prvo za haubice, sve UA haubice sto su dobili imaju duzi domet i bolju preciznost naspram Ruskih haubica.
Lakse i brze postavljanje i rastavljanje s polozaja.
200kom koji svaki dan dejstvuju je par hiljada granata vise koji ubijaju Ruse i unistavaju tehniku.
Jos jedan benifit sad nema vise problema s Municijom 155mm je rasprostranjen u citavom NATO paktu na desetine fabrika ih stanca.
200 haubica nije malen broj.
Onda dolazimo do samohodnih haubica koje su zapravo i najbitniji u ovoj prici.
M109, Ceasar, PZ2000, Zuzana 1 pa 2 i Dana sve zajedno oko 100 ako ne i vise komada.
Cekamo i Svedske Haubice takodjer...
Sad dolazimo vec do 300 cijevi od 155mm.
Koje svaki dan tuce Ruske polozaje, uz obicnu municiju doce i excalibur.
Sta je jos bitnije sem pomoci raznoraznih dronova pogotovo vojnih sto su dobili dolazimo i do NATO komunikacija ugradjenih unutar Samohodki i MLRS.
Ako UA uspije da se dovede na nivo da uveze Counter radare, dronove i artiljeriju potencijalno mozemo gledati sistematsko unistavanje Ruske artiljerije.
Ruska artiljerija nije svemoguca a pogotovo ne u counter battery paljbi.
Oni znaju za ravnanje po 2 svjetski rat stil.
Postave 500 cijevi i sistematski unistavaju blok po blok zgrada.
Onda dolazimo do Americkih sistema MLRS.
Dizajnirani 80tih godina.
Namjena je da kontriraju Ruskoj ariljerijskoj nadmoci.
Citav dizajn je oko toga napravljen.
Danas jos jaci uz navodece rakete.
S raketom dometa od 80km i preciznoscu od 5 metara to je gameover za Rusku Ariljeriju ako misle ostati zivi jel..
Sadasnja Counter battery paljba je opasna po UA.
Jest da M777 ima veci domet od vecine Ruskih topova ali...
Ne toliko veci pa da mogu iz daleka da pucaju, nego se moraju pribliziti frontu da bi dosli u domet za dejstvo.
Ja u svakom slucaju cekam Himars da vidimo rezultate.
Ja predvidjam da kad dodje objava od strane Amera da ce ih poslati da je to vec u Ukrajini na frontu.
Obuka i transfer se vjerovatno vrse upravo sad dok pricamo.
Ps. Hvala Poljskoj za novu turu tenkova
I da Himars ce imati domet za Zmijsko ostrvo, dzaba Rusima Tor i Pantsir na otoku kad ih MLRS zaspe.
To ce biti definitivno gameover za Zmijsko ostrvo.
Neodrziv polozaj.
Cak se kladim da ce to biti prva meta za UA artiljeriju.
Testna paljba i procjena efekta
-
Excel2
#90581 Re: Ukrajina
Na pocetku naseg rata su ti Cesi isto milionski iznos skupili za Bosnu. Nista je to iznenadjujuce za taj narod.drug_profi wrote: ↑01/06/2022 02:06Ispada da su u prosjeku davali preko 400 eura.More than 120,000 Czechs have crowdfunded €50 million (!) for howitzers and other weapons for.
Lithuanians have donated €5 million for a drone for.
Let's all chip in and buy weapons for Ukraine's brave soldiers.
https://t.co/rJXKMiu0IL (me today's @thetimes) https://t.co/cW588HrJtO
Da li je moguce? Ako jeste istina, onda se samo kaze koliko su oni koji imaju iskustva sa rusima spremni da se odricu samo da ih nikad vise ne vide.
-
lajkujMe
#90582 Re: Ukrajina
Zelenski obecao da nece gadjati Rusku teritoriju...
Dolazi novi paket od 700ml pomoci Ukrajini.
Koji ukljucuje nepoznat broj HIMARS s M30 raketama domet 70+ km.
Amerika trazila i dobila Garancije od Ukrajine da ce iste biti koristeni iskljucivo na Ukrajinskoj teritoriji....
To je to narode sad mozemo da gledamo plac Ruske strane kme kme nije fer
https://www.politico.com/news/2022/05/3 ... a-00036225
-
llull
#90583 Re: Ukrajina
Da se ne lazemo i ti si u pravu. Jednako je Tajvanska kao Tajvan KineskiMessier wrote: ↑01/06/2022 01:50Cija je Kina, nego Tajvanska?llull wrote: ↑31/05/2022 23:05
Pa ciji je Tajvan nego kineski ?! Kod njih se samo razlikuje politicko uredjenje, to su sve Kinezi !
https://www.youtube.com/watch?v=PA1aGUfW_y4&t=75s
18+The consequences of the offensive of the Armed Forces of Ukraine
Da ga pitam kao razni babuni gdje mu je djed sakrio sliku kineskog cara na tavanuReci nekom iz Tajvana da je Kinez![]()
Last edited by llull on 01/06/2022 08:45, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#90584 Re: Ukrajina
Ovo je istina.Kharkiv region. Pre nekoliko dana nastavila se naša kontraofanziva na području Vovčanska i Balaklije, kao i od Čugujeva do Ševčenkova (u daljem tekstu Kupjansk).
Tokom dana, Velika Komishuvakha je ponovo zarobljena (uhvaćena je noću).
U blizini državne granice u blizini Harkova, orci su sada podijeljeni na dva dijela.
Vidio sam na Firmsu akciju kod Shevchenkove posljednja 2 dana.
Kod Balaklije takodjer vec danima akcija pred samim gradom.
Vasylinkove takodjer se vidi se napredak
Stiscu Izumski pravac sa svih strana i ne daju Rusima tu da disu.
Primjetan je pad napada Ruske strane iz Izuma.
-
lajkujMe
#90586 Re: Ukrajina
Evo zasto su Kinezi zabranili saobracaj Ruskim avio prevoznicima koji koriste Airbus i Boing..
Nema dijelova opasno letiti s njima.
Evo sad Air Srbija zbog kvara zapela u Moskvi
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#90587 Re: Ukrajina
Ovakvo poziciono ratovanje, rusima odgovara.Artijerija i rakete zasipaju i onda ulazak u spaljenu zemlju.U centralnom dijelu Ukri nemaju sta traziti ofanzivno, moraju defanzivu, pogotovo u Sjeverodonjeckom kotlu.Sa tri strane su okruzeni i na dometu ruske artijerije.Ove nove igracke ce instalirat oko Slovanjska i tuci ruse po fronti i dubini, usporavat kolko mogu dok se ne ocisti sjever Harkiva i stekne uslov za kontru i presjecanje Izjuma.Kad Izjum se oslobodi tek onda mogu na istok.Herson ce se oslobadjat do Djepra, dalje ne moze dok se iz Zaprozja ne udari na jug.Mobilnost i sirina fronte odgovara Ukrima.
- apsidejzi
#90588 Re: Ukrajina
I sad Air Serbia treba da preveze taj dio sa drugim avionom i usput uveze jos hiljade tih dijelova jer Srbija nema embargo. Misle drugi su glupi i nece skontati...
-
lajkujMe
-
llull
#90590 Re: Ukrajina
Nema potrebe, ti svakako sam pitas i sam odgovaras. PS. Da se imalo razumijes u psihologiju znao bi da PTSP trigeruju bilo cije zrtve i bilo cija krv, bilo cije granate, bilo cije izgorjele kuce ... Zato svi i stavljaju 18+ uz linkove.
-
plavi_E
#90591 Re: Ukrajina
Haubice 155/52 esu gamechangeri u Ukrajini jer se 99.9% ruske cijevne artiljerije bazira na modelima koje BNT iz Novog Travnika proizvodi preko 50 godina.
-
Excel2
#90592 Re: Ukrajina
Drug, ja stvarno zelim raspravu kvalitetnu. Meni ne smeta i da kazes da to podrzavas zbog svojih razloga. Od kad je svijeta i vijeka ljude definisu interesi. Kad mi dodjes i kazes da ti smeta da zivimo u zabludi, pretpostavljam da znas nesto vise sto mi ne znamo. Sta je problem, cemu toliki strah i kukavicluk da se to javno i kaze? Pa gdje je to cojstvo i hrabrost da se stane iza svojih stavova?
- Haris.ba
#90593 Re: Ukrajina
Jest, hiljade dijelova za avion leze i cekaju Srbiju da zafrkne sistem. Srbija bi onda morala da naruci od Airbusa te dijelove koji bi mogao da pita a gdje su prijasnji dijelovi. Ja koliko znam sve se sihtarice vode gdje i koji dio i kada na koji avion je zamjenjen. Niko nije lud da bude kaznjen u Airbusu za krsenje sankcija.
Bila je vijest da su Rusi nesta sa Irancima pokrenuli oko odrzavanja putnicke avio flote. Otprilike ko u Grasu. Skidaj dio koji radi sa drugog aviona.
-
lajkujMe
#90594 Re: Ukrajina
Gledao sam malo topografsku kartu za Lyschansk.
Prirodna tvrdjava, grad se nalazi na brdskom platou okruzen tim brdima, gustim naseljima i Rijekom.
Bokovi su zasticeni od Brda, frontalno je rijeka iza Ledja Ukrajinska teritorija.
Jos ako su se dobro ukopali nema tu Rusima prolaza.
Sto bi Obi Van Kenobi rekao
I have the high ground
Prirodna tvrdjava, grad se nalazi na brdskom platou okruzen tim brdima, gustim naseljima i Rijekom.
Bokovi su zasticeni od Brda, frontalno je rijeka iza Ledja Ukrajinska teritorija.
Jos ako su se dobro ukopali nema tu Rusima prolaza.
Sto bi Obi Van Kenobi rekao
I have the high ground
-
lajkujMe
#90595 Re: Ukrajina
@Haris.ba
Tako je, eto sad ce Air Srbija opravdati na svojih 15 aviona dijelova za 500 aviona...
Hoce malo morgen
Tako je, eto sad ce Air Srbija opravdati na svojih 15 aviona dijelova za 500 aviona...
Hoce malo morgen
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#90596 Re: Ukrajina
Siva ekonomija ce ruse srozat na nivo sudana.Ne moze se u svatove brez qujca.Rat kosta a sankcije su papar na buraniju.Tehnoloski su sad Ukrajinci napredniji od rusa.Poslije ovog rata ako se rusija ne raspadne, bit ce mjenjam zenu i dvije pastete za samsung M10.Zapadna tehnologija gazi, kina copy/paste, rusi ni to ne mogu.Rat u Ukrajini nas kosta po dzepu dok ruse po glavi.
-
A_A_AKCIJA
#90597 Re: Ukrajina
A prošli put je dobio put u Banoviće, jer je slagao za cijenu plina u Italiji, na ovoj temi.GandalfSivi wrote: ↑01/06/2022 01:57Ovaj lik je pisao o zatvaranju fabrika i 30 hiljada otpustenih, pa sam mu ja dokazao da laze i da su to vijesti od prije 6 godina, pa se bio usutio malo. Izgleda da se vratio da jos malo laze…bingov buraz wrote: ↑31/05/2022 21:13
Smanji ribu Jovane,previše je deset puta uvećati,i pokojnom Dobrici neugodno![]()
https://www.dnb.com/business-directory/ ... 7d10d.html
-
Project Lucian
#90598 Re: Ukrajina
Košta nas samo iz razloga što je njemačka politika zadnjih 20 godina bila da približi rusiju evropi s ciljem evropeizacije rusije. Njemci kkontali da su rusi ko oni da se mogu promijeniti, kurko barbari su to svoje vrste nakon 500 karanja od strane mongola i sami su postali mongoloidi.pici wrote: ↑01/06/2022 09:15 Siva ekonomija ce ruse srozat na nivo sudana.Ne moze se u svatove brez qujca.Rat kosta a sankcije su papar na buraniju.Tehnoloski su sad Ukrajinci napredniji od rusa.Poslije ovog rata ako se rusija ne raspadne, bit ce mjenjam zenu i dvije pastete za samsung M10.Zapadna tehnologija gazi, kina copy/paste, rusi ni to ne mogu.Rat u Ukrajini nas kosta po dzepu dok ruse po glavi.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#90600 Re: Ukrajina
pravi heroj Ukrajine, povuko ih je za sobom fin broj!
Slava mu
u komentarima:
Сашко «Малой»
Sashko “Little”
He was operator of Ukrainian Corsar anti-tank missile - should be guided to the target unit impact, at least 10 hits recorded
Taken prisoner during recon mission, 8 days of torture in captivity, shot in the head
19 years old
HERO of Ukraine
RIP