Jos se ne moze bas tako, direktno na Ruse, iako su nesposobni, ima ih ko govana, da ne uvrijedim govna. Ovo sto sada rade je pametno, razbijaju ih u manjim grupama, nanose pravu stetu logistici i tjeraju Ruse na neplanirane izlete nakon cega Rusi obogacuju zemlju suncokretima.stranac2 wrote: ↑12/05/2022 19:29 Nema tu nista dobro dok Ukrainci ne pocinju napredovati ondje gdje najrkriticnije jugo-istok, cijela prica je oko toga hoce li im Rusi odsijeci prilaz moru i uci u Moldaviju. Do tada ovi svi klipovi su tipa mi njima uvalili 5 golova, a primili 10 i izgubili utakmicu. Nazalost pesimista sam sve dok se totalno ne zuastavi uvoz gasa i nafte iz Rusije. To je jedino sto ce spasiti Ukraince.
I naravno svaka cast borcima u Azovstanu, koja volja.![]()
Ukrajina
-
emirolini
#85801 Re: Ukrajina
- Gandalf
-
channel10
#85803 Re: Ukrajina
Sumnjam da ce rat trajati do zime. Ukrajinci ce osloboditi veci dio dosad zauzete zemlje.Mrljavi wrote: ↑12/05/2022 19:36Ukrajinci nanose znacajne gubitke gdje je mekse, gdje prolazi, brane se tu gdje je tvrdo i zbog toga Rusi ne zauzimaju gradove i sela, Rusi zauzimaju rusevine i spaljenu zemlju.stranac2 wrote: ↑12/05/2022 19:29 Nema tu nista dobro dok Ukrainci ne pocinju napredovati ondje gdje najrkriticnije jugo-istok, cijela prica je oko toga hoce li im Rusi odsijeci prilaz moru i uci u Moldaviju. Do tada ovi svi klipovi su tipa mi njima uvalili 5 golova, a primili 10 i izgubili utakmicu. Nazalost pesimista sam sve dok se totalno ne uvoz gasa i nafte iz Rusije. To je jedino sto ce spasiti Ukraince.
I naravno svaka cast borcima u Azovstanu, koja volja.![]()
Nadam se da ce ranije zavrsiti, ali ako potraje duze, bas me zanima koliko ce ruski vojnik biti motivisan zimus da na -20 brani grad u kojem nema jednog citavog prozora. Garantujem da ce Ukrajinci biti motivisani da pronađu pomenutog promrzlog ruskog vojnika i nabiju ga na kolac.![]()
-
Bosnianwarrior22
#85804 Re: Ukrajina
Nadajmo se da ce tako biti kako smo mi zamislili.TomANDJerry wrote: ↑12/05/2022 15:15To je po meni nazalost malo optimisticno, jer Kherson ce Rusi braniti svim silama ... tamo je ona brana što se Krim napaja vodom, bez toga = Krim pustinja za 20 godina.Bosnianwarrior22 wrote: ↑12/05/2022 14:46 Jesam li jedini koji misli da ce Ukraijnci osloboditi na sjeveru sve do rijeke Oskil a na jugu Kherson i tamo sve uz rijeku Dnepr pa ce tako stajati bez pomaka i jedni i drugi dva do tri mjeseca i onda neko primirje tipa ostaje Ukraijina cjelovita ali Ukre ne smiji u Nato ulaziti jedan odredjen period i zauzete teritorije ce biti pod kontrolom ruja?
Ali to je neki tijek rata koji i ja prognoziram. Ne vidim ni smisao Ukrajinskog jurišanja na Donjeck i Luganjsk trenutno, samo primirje bez politickog sporazuma -- i onda cekati ako treba 100 godina da se to ponovo vrati u Ukrajinu.
Mislim da to nije ni blizu dejtona, dejton je napadacu dao 49% ... a ovdje ako pricamo o stanju 23.februara napadac ce osvojiti 5% teritorije + sankcije i ekonomsku propast narednih 50 godina.
-
Mrljavi
#85805 Re: Ukrajina
Ukrajinci imaju volju da deru Ruse, a Boga mi, imaju i cim.
Ceski RM-70
Ceski RM-70
-
Mrljavi
#85806 Re: Ukrajina
OK, sad razumijem ruski fetis na bijelu tehniku.
- drug_profi
#85807 Re: Ukrajina
Svoje oruđe upoznaš prilično dobro u kratkom vremenu intenzivnog druženja.CrveniKuk wrote: ↑12/05/2022 18:18Kao bivšeg artiljeraca,volio bih da mi odgovoriš, s obzirom na snimke i slike haubica M777 155mm, koji dio radnji će Ukrajinci najteže savladati,prilikom korištenja navedene haubice, u odnosu na ruske/sovjetske artiljerijske sisteme? Takođe,po tvom mišljenu, nakon koliko vremena će Ukrajinci moći dostići maksimalanu efektivnost djelovanja upotrebom M777?
Vjerujem da je i sa 777 ista stvar. Nije to pravljeno za doktore nauka vec za sirotinju koja nije mogla kakvu cestitu skolu zavrsiti.
- drndalo
#85808 Re: Ukrajina
Artiljerija ti je slicna razlici plavuse i crnke, moze i neka ridja... Sve je tu slicno, ima caka raznih, ali je to 20% upotrebe... 80% ako imas, ostalo ide lakse... Pomazu cake (sjetim se kako je na H105mm kod nas bio raspored posade pri rukovanju istom, dakle kacenje za vozilo, i skidanje sa vozila gdje americka koja ima kracu cijev nema svrhe da stavis covjeka da visi na vrh cijevi (kontrateg), sto je kod njemacke pomagalo vise nego da imas njegove 2 ruke na lafetu za manevrisanje), a njih ti prenesu oni koji vec ranije koristise iste...CrveniKuk wrote: ↑12/05/2022 18:18Kao bivšeg artiljeraca,volio bih da mi odgovoriš, s obzirom na snimke i slike haubica M777 155mm, koji dio radnji će Ukrajinci najteže savladati,prilikom korištenja navedene haubice, u odnosu na ruske/sovjetske artiljerijske sisteme? Takođe,po tvom mišljenu, nakon koliko vremena će Ukrajinci moći dostići maksimalanu efektivnost djelovanja upotrebom M777?
Upravljanje vatrom je mislim kljuc, posebno uz sadasnje dronove, a i pametnu municiju, to je puno brzi tok informacija o potrebnoj korekciji, cak i na velikim daljinama, a pametna municija povecava vjerovatnocu prvog pogotka koji moze biti kljucan za nepripremljenog "prijemnika" granate... Sto se "prave" staromodne artiljerije tice, isto ide, dobro izvidjanje i lociranje (mi na kartama radili), sada to sigurno ide GPSom i brze i preciznije, pomaze u planiranju zaprecne vatre ili koncentracije vatre, gdje vec ranije planiras sta ces i kako gadjati ako npr. pokusaju da naprave mostobran na X mjestu... To ako imas spremno kao potencijalni cilj, dobru lokaciju svog orudja, pa jos ako ih imas npr. 3 baterije (18 kom.) (ne moraju zajedno biti, mozes ih razdvojiti), onda plotun/rafal moze cuda da napravi, da ne ostane niko bas sposoban za ista osim za vlastitu guzicu (mozda) spasiti.
Uigranost posade je bitna za brzinu dolaska/odlaska, te dugorocno odrziv nivo paljbe, ali pristojna posada od prije nema razloga da nakon ispaljenih 200 granata i 20-ak promjena polozaja ne bude smatrana vec "veteranima". Kod puno pucanja pocece dolaziti do izrazaja propisano odrzavanje, te dostupnost potrebnih dijelova. Dakle nista sto 2 mjeseca druzenja s njom nece znaci zmireci.
Ono sto na ovo malo do sada objavljenih snimaka M777 ne mogu da procjenim je potrebna priprema mjesta za gadjanje ubacnom putanjom (+45 stepeni, posebno oko uglova +65, ako im ikada trebadnu)... Nekako mi se cini da je klizac tada opasno blizu zemlje, ali mozda grijesim, ali i to se moze rijesiti kopanjem dodatne rupe za to ako treba, ili smanjenjem punjenja za takav "ubacaj", visok, al' jebitacan...
-
lajkujMe
#85809 Re: Ukrajina
Koliko sam vidio M777 moze haman ko Minobacac da funkcionise.
Procitao sam da zbog elektronike i GPS sistema u njima i nacina pripreme oko ili manje od 10 min max je potrebno uvjezbanoj posudi da postavi i spremi Haubicu za djelovanje

Procitao sam da zbog elektronike i GPS sistema u njima i nacina pripreme oko ili manje od 10 min max je potrebno uvjezbanoj posudi da postavi i spremi Haubicu za djelovanje

Last edited by lajkujMe on 12/05/2022 20:37, edited 1 time in total.
-
Zumbul2
#85811 Re: Ukrajina
Poslužioci su samo radna snaga. Komandir voda, tj račundžija zauzima elemente gađanja na osnovu azimuta, tablica itd... I oni su bitni da si osposobljeni. Obično njih biraju sa nekim malo boljim obrazovanjem. Ja sam to radio na MB 82 mm.drug_profi wrote: ↑12/05/2022 20:10Svoje oruđe upoznaš prilično dobro u kratkom vremenu intenzivnog druženja.CrveniKuk wrote: ↑12/05/2022 18:18
Kao bivšeg artiljeraca,volio bih da mi odgovoriš, s obzirom na snimke i slike haubica M777 155mm, koji dio radnji će Ukrajinci najteže savladati,prilikom korištenja navedene haubice, u odnosu na ruske/sovjetske artiljerijske sisteme? Takođe,po tvom mišljenu, nakon koliko vremena će Ukrajinci moći dostići maksimalanu efektivnost djelovanja upotrebom M777?
Vjerujem da je i sa 777 ista stvar. Nije to pravljeno za doktore nauka vec za sirotinju koja nije mogla kakvu cestitu skolu zavrsiti.
Da još dodam, posada se uigra brzo da iz marševskog pređu u borbeni položaj i obratno. To je stvar treninga.
Komandiri sad vjerovatno ne računaju pješice kao što smo morali mi, sad je era digitale.. A o korekcijama pomoću dronova i laserski navođena zrna.... To da ne spominjem.
- drug_profi
#85812 Re: Ukrajina
Naravno, računači su uglavnom inzenjeri ili geodeti, pa onda uz orijentire, azimute, osmatranje, tablice gađanja i geometriju izračunaju elemente gađanja.Zumbul2 wrote: ↑12/05/2022 20:40Poslužioci su samo radna snaga. Komandir voda, tj račundžija zauzima elemente gađanja na osnovu azimuta, tablica itd... I oni su bitni da si osposobljeni. Obično njih biraju sa nekim malo boljim obrazovanjem. Ja sam to radio na MB 82 mm.drug_profi wrote: ↑12/05/2022 20:10
Svoje oruđe upoznaš prilično dobro u kratkom vremenu intenzivnog druženja.
Da još dodam, posada se uigra brzo da iz marševskog pređu u borbeni položaj i obratno. To je stvar treninga.
Komandiri sad vjerovatno ne računaju pješice kao što smo morali mi, sad je era digitale.. A o korekcijama pomoću dronova i laserski navođena zrna.... To da ne spominjem.
Stalni povik iz rova "daj elemente", sa druge strane "računam!", piketi, orijentiri, sad su prevaziđeni jer se koordinate gađanja određuju GPS-om, korekcija dronovima, elementi se izračunaju elektronski... što moderno oruđe čini još jednostavnijim za manje školovane igrače.
-
CrveniKuk
#85813 Re: Ukrajina
Kralju,naklon do poda i hvala ti za pružene informacije. Respectdrndalo wrote: ↑12/05/2022 20:24Artiljerija ti je slicna razlici plavuse i crnke, moze i neka ridja... Sve je tu slicno, ima caka raznih, ali je to 20% upotrebe... 80% ako imas, ostalo ide lakse... Pomazu cake (sjetim se kako je na H105mm kod nas bio raspored posade pri rukovanju istom, dakle kacenje za vozilo, i skidanje sa vozila gdje americka koja ima kracu cijev nema svrhe da stavis covjeka da visi na vrh cijevi (kontrateg), sto je kod njemacke pomagalo vise nego da imas njegove 2 ruke na lafetu za manevrisanje), a njih ti prenesu oni koji vec ranije koristise iste...CrveniKuk wrote: ↑12/05/2022 18:18
Kao bivšeg artiljeraca,volio bih da mi odgovoriš, s obzirom na snimke i slike haubica M777 155mm, koji dio radnji će Ukrajinci najteže savladati,prilikom korištenja navedene haubice, u odnosu na ruske/sovjetske artiljerijske sisteme? Takođe,po tvom mišljenu, nakon koliko vremena će Ukrajinci moći dostići maksimalanu efektivnost djelovanja upotrebom M777?
Upravljanje vatrom je mislim kljuc, posebno uz sadasnje dronove, a i pametnu municiju, to je puno brzi tok informacija o potrebnoj korekciji, cak i na velikim daljinama, a pametna municija povecava vjerovatnocu prvog pogotka koji moze biti kljucan za nepripremljenog "prijemnika" granate... Sto se "prave" staromodne artiljerije tice, isto ide, dobro izvidjanje i lociranje (mi na kartama radili), sada to sigurno ide GPSom i brze i preciznije, pomaze u planiranju zaprecne vatre ili koncentracije vatre, gdje vec ranije planiras sta ces i kako gadjati ako npr. pokusaju da naprave mostobran na X mjestu... To ako imas spremno kao potencijalni cilj, dobru lokaciju svog orudja, pa jos ako ih imas npr. 3 baterije (18 kom.) (ne moraju zajedno biti, mozes ih razdvojiti), onda plotun/rafal moze cuda da napravi, da ne ostane niko bas sposoban za ista osim za vlastitu guzicu (mozda) spasiti.
Uigranost posade je bitna za brzinu dolaska/odlaska, te dugorocno odrziv nivo paljbe, ali pristojna posada od prije nema razloga da nakon ispaljenih 200 granata i 20-ak promjena polozaja ne bude smatrana vec "veteranima". Kod puno pucanja pocece dolaziti do izrazaja propisano odrzavanje, te dostupnost potrebnih dijelova. Dakle nista sto 2 mjeseca druzenja s njom nece znaci zmireci.
Ono sto na ovo malo do sada objavljenih snimaka M777 ne mogu da procjenim je potrebna priprema mjesta za gadjanje ubacnom putanjom (+45 stepeni, posebno oko uglova +65, ako im ikada trebadnu)... Nekako mi se cini da je klizac tada opasno blizu zemlje, ali mozda grijesim, ali i to se moze rijesiti kopanjem dodatne rupe za to ako treba, ili smanjenjem punjenja za takav "ubacaj", visok, al' jebitacan...
-
CrveniKuk
#85814 Re: Ukrajina
Ljudi moji dragi,hvala vam na odgovorima iz prve ruke, sto bi se reklo. Od vas i NATO može učiti.Zumbul2 wrote: ↑12/05/2022 20:40Poslužioci su samo radna snaga. Komandir voda, tj račundžija zauzima elemente gađanja na osnovu azimuta, tablica itd... I oni su bitni da si osposobljeni. Obično njih biraju sa nekim malo boljim obrazovanjem. Ja sam to radio na MB 82 mm.drug_profi wrote: ↑12/05/2022 20:10
Svoje oruđe upoznaš prilično dobro u kratkom vremenu intenzivnog druženja.
-
CrveniKuk
#85815 Re: Ukrajina
Respect,tek sada vidim šta bi mogla naša Armija uraditi u toku rata, da je imala naoružanja kao sto imaju Ukrajinci. Vi ste dokaz da smo imali stručne i voljne ljude…respectdrug_profi wrote: ↑12/05/2022 21:22Naravno, računači su uglavnom inzenjeri ili geodeti, pa onda uz orijentire, azimute, osmatranje, tablice gađanja i geometriju izračunaju elemente gađanja.Zumbul2 wrote: ↑12/05/2022 20:40
Poslužioci su samo radna snaga. Komandir voda, tj račundžija zauzima elemente gađanja na osnovu azimuta, tablica itd... I oni su bitni da si osposobljeni. Obično njih biraju sa nekim malo boljim obrazovanjem. Ja sam to radio na MB 82 mm.
Stalni povik iz rova "daj elemente", sa druge strane "računam!", piketi, orijentiri, sad su prevaziđeni jer se koordinate gađanja određuju GPS-om, korekcija dronovima, elementi se izračunaju elektronski... što moderno oruđe čini još jednostavnijim za manje školovane igrače.
-
Bossona
#85817 Re: Ukrajina
Ruski mehanizovani T-72 Krematorij
Ruski helikopteri za prevoz ukrajinske opljačkane bijele tehnike i kućanskih aparata
Spoiler
Show
Ruski helikopteri za prevoz ukrajinske opljačkane bijele tehnike i kućanskih aparata
-
MoodSwingeR
-
sumirprimus
#85819 Re: Ukrajina
Sve sad ima smisla. Kocke su slozene, karte otkrivene
Hvala bogu pa pa paranoja
-
Mrljavi
#85820 Re: Ukrajina
Takticki uspjeh(ako ga bude uopste), ali strateski gubici. Neodrzivo po rusku vojsku, ostaje da vidimo koliko dugo mogu.
Last edited by Mrljavi on 12/05/2022 22:05, edited 1 time in total.
- atmel
-
MoodSwingeR
-
sumirprimus
#85823 Re: Ukrajina
Jasno ko dan i da uzmu recimo sjev.donjeck. takticki, sta su dobili strateski ako potrose sve jedinica sto valja? Ko ce zauzet kramatorsk slavajnsk a to je tek istok.
Samo je jedan put za ruje odavde a to je nizbrdo. Nazalost ukri ce platiti najvecu cijenu.
Samo je jedan put za ruje odavde a to je nizbrdo. Nazalost ukri ce platiti najvecu cijenu.
-
Zumbul2
- ovo_malo_duse
#85825 Re: Ukrajina
Ma bili smo nalozeni, mladi i ludi puni zelje i nade i prkosa. Kad nas je Midho( inace bivsi kapetan Artiljerac iz JNA) postrojio pored 105_ce svi smo gotovo pisnuli u gace jer smo imali haubicu iako je imala 1 granatu koja nije godinu i pol ispaljena. I kaze nam sad cu vam reci par rijeci koje mozda niste nikad culi ali ce te ih nauciti kad vas probudim u pola 2 iz ponoci znacete sta je Aziimut i Orjentir. I tako i bi. Toliko o mladosti, Ludost je dosla kasnije kad nam je postajalo svedno, Pa se sjecam, ja na cuki u sumarku a preko puta mene 1500 m vazdusne linije trocjevac u betonskom bunkeru ( 3 puta ga 122_ka pogadjala direktno dim se razidje on nastavi rokat) a ispod nas u dolini i nase i njihove linije ko na dlanu. I ja lezim a on samo da prdne otpuho bi i mene i sumarak al vjerovatno mu nikad nije palo na pamet da je neko toliko lud da cuci u tom zbunu i radi izvidjanje.CrveniKuk wrote: ↑12/05/2022 21:27Respect,tek sada vidim šta bi mogla naša Armija uraditi u toku rata, da je imala naoružanja kao sto imaju Ukrajinci. Vi ste dokaz da smo imali stručne i voljne ljude…respectdrug_profi wrote: ↑12/05/2022 21:22
Naravno, računači su uglavnom inzenjeri ili geodeti, pa onda uz orijentire, azimute, osmatranje, tablice gađanja i geometriju izračunaju elemente gađanja.
Stalni povik iz rova "daj elemente", sa druge strane "računam!", piketi, orijentiri, sad su prevaziđeni jer se koordinate gađanja određuju GPS-om, korekcija dronovima, elementi se izračunaju elektronski... što moderno oruđe čini još jednostavnijim za manje školovane igrače.![]()
Tako i Ukri ako su i upola nalozeni ko mi kad dobiju to cim mogu uzbratit rujama, naucice sve za cas. Kad su za 105_ce napokon dosle granate krajem 94 ( mislim da su bile turske) mogli smo muhu u oko pogodit u dometu haubice a 95% od nas izvidjaca ni posade nije ni znao sta je haubica do rata.
TKo ce i oni kad skontaju da mogu uzbratit, za mjesec 2 ce posada koja je naucila u Svabiji Poljskoj ili gdje vec naucit bar jos 2 da pogadja muhu u oko.
Odemo u off al povuku sjecanja. Ja ne znam za vas ljudi ali ja se divim UKrima, ko je ocekivao da ce ovako stat na crtu. Ma sta mi sad pricali ja prvi sam ocekivao da ce ih Rusi pregazit. Ono bit ce malo otpora al 20_ k dana i to ce bit to. Nova vlada u Kijevu i Ruje na granicama NATO i iscekivanje 3 svjetskog. Ali svi smo se prevarili, svaka im cast za otpor. Dzaba oruzje ako nema damu. Ukri imaju ogromna.