aprilski planovi
Ukrajina
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#85002 Re: Ukrajina
aprilski planovi
- Nespin
-
Mrljavi
#85004 Re: Ukrajina
Kako ga izvrnu jbt zivot
-
lajkujMe
#85005 Re: Ukrajina
Doso on da RPGnekoga e pa neces hahaha
- drug_profi
#85006 Re: Ukrajina
A taman je ispali kad ono bub.
-
Mrljavi
#85007 Re: Ukrajina
Ovaj kad se sutra mrtav probudi kontat ce da je sam sebe ubio 
-
lajkujMe
#85008 Re: Ukrajina
Karkiv ostatci Ruske tehnike
-
lajkujMe
#85009 Re: Ukrajina
Ono o cemu smo jucer pricali, prevarili rezerviste uz obecanje da ce biti eshalon 2 ili 3 ovi naivni potpisali i hajmo na front
-
lajkujMe
#85010 Re: Ukrajina
Seik Mansur bataljon Checena na strani Ukrajine u posjedu ima T80 malkice upgradovan od Ukrajinaca
- derion
#85011 Re: Ukrajina
Tačno tako. Ruske političke elite jednostavno preferiraju autokratsko uređenje jer "jednoumljem" održavaju u životu taj njihov oligarhijski bojarski sistem, u kojem vladar sa svojim najbližim saradnicima ima totalnu kontrolu nad ogromnom teritorijom i državnim institucijama.SanskiBiser wrote: ↑10/05/2022 10:22 Znaju to sve i Rusi ali ne zele da im vojska takva bude jeRbo bi to povecalo sanse demokratizacije drustva i ugrozilo poredak.![]()
S uvođenjem zapadnih demokratskih vrijednosti sa pravima pojedinca i pluralističkim društvom, Rusija bi se brzo raspala na mnoštvo manjih jedinki (iz raznih političko-društveno-kulturoloških razloga), a ono što bi bila Rusija bi bila svedeno na drugorazrednu evropsku zemlju, ekonomski gledano. Naravno da zato ruska vrhuška čini sve da ostanu protuteža Zapadu, te zato i vode višedecenijsku propagandu prema sopstvenom narodu da su im Amerika i Evropa zapravo neprijatelji, a ne partneri.
U sljedećih par decenija će, međutim, uvidjeti da će morati naći svoje mjesto u evropskoj proširenoj familiji, ako ne misle biti "drugi među jednakima" u rusko-kineskom političko-ekonomskom strateškom partnerstvu. Kako god okreneš, bilo koja opcija će biti bolna za rusko nacionalno samoshvatanje.
Last edited by derion on 10/05/2022 11:10, edited 2 times in total.
-
Mrljavi
#85012 Re: Ukrajina
Bub tamo, bub 'vamo, skupi se
-
Romanija
#85013 Re: Ukrajina
Ukr u Donbasu imaju jako velike ljudske gubitke i zato ih Rusi guraju 100 metara ali 100 metara. Sinoc sam tek uspio proci kroz The Times koji ima novinara i izvjestava iz Donbasa, izvjestaj je prije no je Popasna pala, Ukr imaju potpuno isti problem koji smo imali mi, u Sarajevu narocito tokom naseg rata. Potpuni artiljerijski nesrazmjer i po kolicini i po kvalitetu artiljerije ali takodjer i podrucjima kojima mzoe djelovati. U neoficijalnim razgovorima sa komadantima na terenu, dvije brigade su skoro izbacene iz stroja sto se tice nekih kvalitetnih ofanzivnih dejstava. Skoro svi ljudski gubitci su od artiljerije, i to od raketne artiljerije, ne prodje neko djelovanje da nema 3-5 ranjenih ili 1-2 mrtva i to im predstavlja jako velike probleme. Saturacija je tolika na relativno malom prostoru da Ukr samo pokusavajku da sjede u rovovima dok sve ne prodje, i uvjek je isto, pojave se tenkovi i djeluju sa nekih 500-750m po utvrdjenim djelovima fronta a raketna artiljerija zasipa cijelu liniju, dok ruska dalekometna artiljerija tuce Ukr artiljerijske polozaje, i po Ukr artiljerijcima, u minusu su nekih 10km po dometu. Kazu da baterije premjestaju svakih 6 sati, i da su u jednom dan, mjesto se ne pominje, od artiljerije izgubili nekoliko desetina vojnika, svi poginuli ui nisu ih uspjeli i izvuci i da su uzgubili cijelu bateriju, 28 ljudi se ukljucilo u udbrani na liniji fronta. i svo to vrijeme skoro da ne vide rusku pjesadiju.sumirprimus wrote: ↑10/05/2022 10:21 naravno o ukr gubicima nikad ne pricam i ne zelim, bitno je da se agresor topi a topi se itekako na mnogim pravcima, kosta to sve i opreme i ljudstva, i hrane goriva ,novaca, zivaca, a svega ponestaje jer su za razliku od ukra u blokadi i izolaciji!
-
A_A_AKCIJA
#85014 Re: Ukrajina
Tu se nalazi prirodni rezervat sa egzotičnim životinjama. Nešto kao ogromni Brioni, zebre, bizoni...sumirprimus wrote: ↑10/05/2022 10:18na tom zapadnom dijelu sinoc sam vec pisao, neko je napisao komentar da se radi o lokalnim pozarima sumskim u rezervatu, ali rusi ne daju vatogasvcima vec duz vrijeme da idu gasit.
Jedino što može imati smisla je da su Ukrajinci skroz zapadno na tom rtu iskrcali neke diverzante, a da su Rusi zapalili šumu da ih spriječe da se probiju južno od Hersona.
-
ketronsd1
#85015 Re: Ukrajina
SAAB zivi i daljedrug_profi wrote: ↑10/05/2022 09:59Tenk T90, jedan od najmodernijih kod Rusa, rasturen na proste faktore oruzjem iz 1946.sumirprimus wrote: ↑10/05/2022 09:20
nema odmora za ruskog agresora, valja se nastavit nesmiljeno topit!
-
statixx
#85016 Re: Ukrajina
Nadam se da ce Ameri kompezirati pomoc koju salju od ovih seronja, ukljucujuci Svabe.
-
lajkujMe
#85017 Re: Ukrajina
@Romanija
Znamo, zato Ukrajinci traze sto vise teske artiljerije.
Zato Glavnokomandujuci trazi HIMARS koji ima veci domet od bilo cega Ruskog.
Treba im ocajno vise artiljerije da bi mogli isto raditi Rusima.
U nasem ratu koliko znam nasi su priblizili svoje pozicije blize da nastane opasnost da sami sebe granatiraju.
Tamo to ne moze ide polje pa iza tog polja jos jedno polje.
Znamo, zato Ukrajinci traze sto vise teske artiljerije.
Zato Glavnokomandujuci trazi HIMARS koji ima veci domet od bilo cega Ruskog.
Treba im ocajno vise artiljerije da bi mogli isto raditi Rusima.
U nasem ratu koliko znam nasi su priblizili svoje pozicije blize da nastane opasnost da sami sebe granatiraju.
Tamo to ne moze ide polje pa iza tog polja jos jedno polje.
-
Mrljavi
#85018 Re: Ukrajina
Rusi napreduju u Donbasu 100 po 100 metara, Ukrajinci kod Harkiva oslobodili povrsinu ZE-DO kantona. Sto se tice nesrazmjera u artiljeri u Donbasu, ocito je da su u deficitu, ali Ukrajinci su ukopani, a Rusi su ti koji moraju izloziti guzove na otvoreno. Ja bi sad odabrao 100x152mm u rovu nego 10x122mm mina na otvorenom.Romanija wrote: ↑10/05/2022 11:10 Ukr u Donbasu imaju jako velike ljudske gubitke i zato ih Rusi guraju 100 metara ali 100 metara. Sinoc sam tek uspio proci kroz The Times koji ima novinara i izvjestava iz Donbasa, izvjestaj je prije no je Popasna pala, Ukr imaju potpuno isti problem koji smo imali mi, u Sarajevu narocito tokom naseg rata. Potpuni artiljerijski nesrazmjer i po kolicini i po kvalitetu artiljerije ali takodjer i podrucjima kojima mzoe djelovati. U neoficijalnim razgovorima sa komadantima na terenu, dvije brigade su skoro izbacene iz stroja sto se tice nekih kvalitetnih ofanzivnih dejstava. Skoro svi ljudski gubitci su od artiljerije, i to od raketne artiljerije, ne prodje neko djelovanje da nema 3-5 ranjenih ili 1-2 mrtva i to im predstavlja jako velike probleme. Saturacija je tolika na relativno malom prostoru da Ukr samo pokusavajku da sjede u rovovima dok sve ne prodje, i uvjek je isto, pojave se tenkovi i djeluju sa nekih 500-750m po utvrdjenim djelovima fronta a raketna artiljerija zasipa cijelu liniju, dok ruska dalekometna artiljerija tuce Ukr artiljerijske polozaje, i po Ukr artiljerijcima, u minusu su nekih 10km po dometu. Kazu da baterije premjestaju svakih 6 sati, i da su u jednom dan, mjesto se ne pominje, od artiljerije izgubili nekoliko desetina vojnika, svi poginuli ui nisu ih uspjeli i izvuci i da su uzgubili cijelu bateriju, 28 ljudi se ukljucilo u udbrani na liniji fronta. i svo to vrijeme skoro da ne vide rusku pjesadiju.
Ukrajinci trpe gubitke, ali i imaju radi cega, jos uvijek redovno rotiraju jedinice, da vidimo kako Rusi stoje po tom pitanju.
-
dek
#85020 Re: Ukrajina
Nije stvar 100 metara ili kilometara, Rusi u Donbasu ne ganjaju teritoriju samo, mislim da im je to trenutno sekundarno a primarno je okružiti i uništiti Ukrajinsku armiju u potencijalnom obruču oko Severodonecka. To je minimalno 8, 9 brigada koje bi bile izbačene iz stroja.
Tom Cooper stanje sa 9-tim.
Naglašava da situacija vrlo loša i pretpostavlja da snage koje napreduju prema Siversku na sjeveru i snage koje južnije u Popasni (ili kod Avdiivke) bi mogla biti ta dva klina koa bi se trebala spojiti.
Mislim, Harkiv je ok ali meni se čini da je to front od sekundarne važnosti u odnosu na ovo što se dešava iza Severodonecka.
Naglašava da situacija vrlo loša i pretpostavlja da snage koje napreduju prema Siversku na sjeveru i snage koje južnije u Popasni (ili kod Avdiivke) bi mogla biti ta dva klina koa bi se trebala spojiti.
Mislim, Harkiv je ok ali meni se čini da je to front od sekundarne važnosti u odnosu na ovo što se dešava iza Severodonecka.
-
lajkujMe
#85021 Re: Ukrajina
Veli Bajden da je zabrinut za Putina.
Kae on je proracunat coek ali se sad dobro dobro zajebo da nema nacina da izadje iz ovog.
Ima isto ko prosle godine i bjezanije Americke vojske povuces armiju i bivas ismijavan 2-3 mjeseca i nastavis dalje.
Aaaa al ne moze jer si sam sebi kopao propagandnu Jamu da se vodi specijalna operacija za ocuvanje Ruske federacije od zlih Nato snaga koji su dosli da te poraze.
A niti Natoa igdje a vala niti si pobjedio.
Ali eto ima kontrolu nad medijima povuci se i reci da je misija uspjesna.
Sta prosjecan Rus zna da ce za 5 godina Ukrajina biti toliko naoruzana da ih ni Ameri nece poprijeko pogledati
Kae on je proracunat coek ali se sad dobro dobro zajebo da nema nacina da izadje iz ovog.
Ima isto ko prosle godine i bjezanije Americke vojske povuces armiju i bivas ismijavan 2-3 mjeseca i nastavis dalje.
Aaaa al ne moze jer si sam sebi kopao propagandnu Jamu da se vodi specijalna operacija za ocuvanje Ruske federacije od zlih Nato snaga koji su dosli da te poraze.
A niti Natoa igdje a vala niti si pobjedio.
Ali eto ima kontrolu nad medijima povuci se i reci da je misija uspjesna.
Sta prosjecan Rus zna da ce za 5 godina Ukrajina biti toliko naoruzana da ih ni Ameri nece poprijeko pogledati
- SanskiBiser
#85022 Re: Ukrajina
https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 137caa3ed7
frisak Tom Cooper sa malo dobrih i vise zabrinjavajucih vijesti o razvoju stanja na frontovima.
frisak Tom Cooper sa malo dobrih i vise zabrinjavajucih vijesti o razvoju stanja na frontovima.
-
lajkujMe
#85023 Re: Ukrajina
Nije sekundaran, sad Rusi imaju sekiraciju da sve sto dijeli Ukrajince od Pozadine Rusa je jedna rijeka.dek wrote: ↑10/05/2022 11:47 Nije stvar 100 metara ili kilometara, Rusi u Donbasu ne ganjaju teritoriju samo, mislim da im je to trenutno sekundarno a primarno je okružiti i uništiti Ukrajinsku armiju u potencijalnom obruču oko Severodonecka. To je minimalno 8, 9 brigada koje bi bile izbačene iz stroja.
Ako Ukrajinci odu do Vovcanska i okrenu se prema dole a jos pontunima predju rijek odjednom od Napadaca postajes branioc i to s ledja sto se kaze.
Vec sad Ukrajinci mogu i vjerovatno salju SOF timove preko rijeke da malo vide sta se desava i dal ima sta zanimljivo za artiljeriju
-
Mrljavi
#85024 Re: Ukrajina
Naravno da ne ganjaju teritoriju, ali tempo im je prespor. Nije od sekundarne vaznosti Harkiv, jer im veze ogromne snage koje bi mogli gurnuti juzno. Povlacenje iz Severodonecka je uvijek opcija, odradili su tu posao. Spajanje preko Slovianska i Kramatorska su svakako bili primarni cilj Rusima, al' udarili na tvrdo, pa daj sta das... U isto vrijeme Ukrajinci ocistise ogromne teritorije oko Harkiva i udaraju u bokove Izyumu.dek wrote: ↑10/05/2022 11:47 Nije stvar 100 metara ili kilometara, Rusi u Donbasu ne ganjaju teritoriju samo, mislim da im je to trenutno sekundarno a primarno je okružiti i uništiti Ukrajinsku armiju u potencijalnom obruču oko Severodonecka. To je minimalno 8, 9 brigada koje bi bile izbačene iz stroja.
Tom Cooper stanje sa 9-tim.SpoilerShow
-
Mrljavi