Ukrajina

drug_profi

#84976 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 10/05/2022 09:20
nema odmora za ruskog agresora, valja se nastavit nesmiljeno topit!
Tenk T90, jedan od najmodernijih kod Rusa, rasturen na proste faktore oruzjem iz 1946.
shalla

#84977 Re: Ukrajina

Post by shalla »

Bloo wrote: 10/05/2022 09:44
shalla wrote: 10/05/2022 09:40 Fascinantna mi je ta doktrina "čekanja naredbe", isto ovo kontam već danima, jebote gruhaju po njima oni se grupišu i olakšavaju posao :mrgreen:
Moj sin od 8 godina kad igramo npr kuglanja, što više raširi čunjeve da ih ne mogu odjednom srušiti :lol:
Pa zar mogu samoinicijativno išta?
Ti igraš sam, on igra sam - pokušaj uvesti stariju osobu koja će mu davati instrukcije i odobravati poteze jer je starija i iskusnija (mozda jeste, mozda nije - nebitno).
Pa ne kažem da trebaju samoinicijativno ali ono, nagon za preživljavanjem jbg, zar tebi nije nelogično i glupo da se u 50m grupiše 5 tenkova, haubica, čega god...
Bloo
Globalna šefica

#84978 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

shalla wrote: 10/05/2022 10:04

Ti igraš sam, on igra sam - pokušaj uvesti stariju osobu koja će mu davati instrukcije i odobravati poteze jer je starija i iskusnija (mozda jeste, mozda nije - nebitno).
Pa ne kažem da trebaju samoinicijativno ali ono, nagon za preživljavanjem jbg, zar tebi nije nelogično i glupo da se u 50m grupiše 5 tenkova, haubica, čega god...
Teško je reći, ako prevagne nagon za preživljavanjem i vrate se natrag u majčicu Rusiju, šta ih čeka kao posljedica.
drug_profi

#84979 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 10/05/2022 09:32 Zamislite samo da je 95 postojala ova oprema.
Zamisljam i obratno. Da smo napadnuti sa ovakvom opremom, dronovima i flir kamerama. Ne znam koliko bi nam pomogla odlucnost i to sto se borimo za goli zivot.
A bojim se da smo dosli u situaciju da sada zaostajemo potpuno iza komšija.
lajkujMe

#84980 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Narode hocete malo Firms podataka?
:D

Par zanimljivosti

Oko Karkiva je danas tiho

U Zaporozju vide se neke naznake ali ne smijem predpostaviti o cemu se radi
Po ovome sto vidim tamo moguce da postoje 2 pravca borbi jedan je iz Huliaople prema Marijupolju,

To jest Put Huliaople-Polohy-Bilmak

Ali tek kod Polohy ima aktivnosti ne nize.

A drugi pravac je Tokmak sam grad je pod nekim napadom, izgleda iz pravca Orikhiva.

Kherson je sve zanimljiviji, jucer je gorilo bas bas danas je tamo piromanski dernek.
Tamo artiljerija tuce kao luda i to Ukrajinska artiljerija ne Ruska.

Pa idemo redom

Nikopol (Ukrajinska kontrola) gori ali i Energodar gori mislim da su se tu razmjenjivali artiljerijski, gore su prosli Ukrajinci.

Mjesto Lvove izmedju Kersona i Nove Kahovke blizu puta R47 nesto debelo gori (Ruska kontrola)

Kherson Jugo-Zapad i sve prema onom polutoku sve vise i vise gori i bas je skoncentrisano.

Sastav puteva jugo-Istocno od Khersona blizu Sahy gdje se spajaju putevi E58-M14-E97 uzasno gori nesto su Ukrajinci tu dobro pogodili.
sumirprimus

#84981 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 10/05/2022 09:59
Tenk T90, jedan od najmodernijih kod Rusa, rasturen na proste faktore oruzjem iz 1946.
jest da ovo nije novija varijanta m4 heat .. koja probija i najdeblje oklope... :)
sumirprimus

#84982 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 10/05/2022 10:10
lajkujMe wrote: 10/05/2022 09:32 Zamislite samo da je 95 postojala ova oprema.
Zamisljam i obratno. Da smo napadnuti sa ovakvom opremom, dronovima i flir kamerama. Ne znam koliko bi nam pomogla odlucnost i to sto se borimo za goli zivot.
A bojim se da smo dosli u situaciju da sada zaostajemo potpuno iza komšija.
vlazni snovi... :D imali bi i mi itekako novih stvarki.
s tim da za odbranu ko ukri nama treba manje stavki... plus omjer napadaca obrane..
plus definitivno nemaju superiornost na nebu..
Last edited by sumirprimus on 10/05/2022 10:16, edited 1 time in total.
apsidejzi

#84983 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

lajkujMe wrote: 10/05/2022 09:32
sumirprimus wrote: 10/05/2022 09:28

vojske 21 vijeka.. sve ono ostalo sto snimaju klipove i rade propagandne materijale, projektili vaki naki.. ovako bi zavrsili..
Sad vise nisam siguran koliko je nasa geografija pogodna za odbranu.
Ne kad imas Haubice precizne u Metar i Dronove od Bayre pa do jeftinijih DJI dronova s Flir kamerama.

Zamislite samo da je 95 postojala ova oprema.
Samo bi nam trebale dobre Haubice nekuh 50kom M777 i jedno 150 dronova.
Pih Oluja bi bila mala maca naspram ovoga
Jarane kad skontas da je sjeverni dio istocnog fronta velik kao Bosna i da su ukrajinci u zadnjih 10 dana oslobodili podrucje veliko kao bosanska krajina, bude ti jasno sta znaci ovo oruzje. Na mapi se vidi odnos BiH i Ukrajine gdje je Bihac negdje u visini sa Harkivom a jugozapadni dio BiH dodje do Donjecka...

MAPA
lajkujMe

#84984 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

I da vidite razmjere "pozara"
Plavi krug je Kerson

ImageImage
sumirprimus

#84985 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 10/05/2022 10:17 I da vidite razmjere "pozara"
Plavi krug je Kerson

ImageImage
na tom zapadnom dijelu sinoc sam vec pisao, neko je napisao komentar da se radi o lokalnim pozarima sumskim u rezervatu, ali rusi ne daju vatogasvcima vec duz vrijeme da idu gasit.
sumirprimus

#84986 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

selo gor selo dol, dok god nemaju zancajniji proboj, ovo je samo na stetu rusa jer se tope nepovratno, ukoliok ukri mogu izdrzat pritisak.
lajkujMe

#84987 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@sumirprimus

Meni je najzanimljivija ova tacka juzno od Kersona.

Pogledao sam na satelitu tu nema sume
sumirprimus

#84988 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

naravno o ukr gubicima nikad ne pricam i ne zelim, bitno je da se agresor topi a topi se itekako na mnogim pravcima, kosta to sve i opreme i ljudstva, i hrane goriva ,novaca, zivaca, a svega ponestaje jer su za razliku od ukra u blokadi i izolaciji!
apsidejzi

#84989 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

shalla wrote: 10/05/2022 09:40 Fascinantna mi je ta doktrina "čekanja naredbe", isto ovo kontam već danima, jebote gruhaju po njima oni se grupišu i olakšavaju posao :mrgreen:
Moj sin od 8 godina kad igramo npr kuglanja, što više raširi čunjeve da ih ne mogu odjednom srušiti :lol:
Kad te odgoje sa mantrom da drugi misli za tebe onda te ne treba iznenaditi ovo sto vidis. Tvoj sin se odgaja da misli svojom glavom i da bude samostalan. To je zapravo i sustina ovog sukoba Istoka i Zapada. Na zapadu se forsisa individualizam i samostalnost, dok na istoku imas grupnu pripadnost. Jal je u pitanju religija (prvenstveno islam) jal neki oblik komunizma. Pcele i mravi zive komunizam i u njemu jedinka nije bitna nego drustvo. Jedinke uspjevaju kroz drustvo. Na zapadu drustvo uspjeva kroz jedinke. Slobode i ljudska prava.

TI si ovdje zapravo naceo koncept podjele istoka i zapada i sad se to vidi na terenu. Tebi je mozak "ispran" zapadnim pristupom, a njima je "ispran" istocnim pristupom. Sve ima svoje prednosti i mane a mi ovdje vidimo mane njihovog pristupa.
SanskiBiser

#84990 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

https://smallwarsjournal.com/jrnl/art/t ... d-cultures

https://www.jcs.mil/Portals/36/Document ... %20leaders

Znaju to sve i Rusi ali ne zele da im vojska takva bude jeRbo bi to povecalo sanse demokratizacije drustva i ugrozilo poredak. 8-)
sumirprimus

#84991 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 10/05/2022 10:20 @sumirprimus

Meni je najzanimljivija ova tacka juzno od Kersona.

Pogledao sam na satelitu tu nema sume
nova cernobajka misls? :D
sumirprimus

#84992 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

uz inividualizam razvija se i kreativnost.
zamisli tamo neke ruske oficire, tako samostalne u odlucivanju, skontaju jebte nas ovaj putin levati... i eto belaja nasto nacina, zamisli te kreativnosti zabelaj :D , bolje ovako ko borg, makar i nemali rezultata :D
sumirprimus

#84993 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

vjerovatno je stariji snimak..
kahzu dobar je..
lajkujMe

#84994 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

320 aviona toliko Rusi imaju za akcije u Ukrajini.
Min 25 je oboreno ili skoro 10% dostupne avijacije za podrsku.

BUK sistem kod Ukrajinaca je najefektivniji PVO i zasluzan za najvise oborenih aviona.
sumirprimus

#84995 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Euan MacDonald
@Euan_MacDonald
· 2h
Meanwhile, France and Germany want Ukraine to negotiate peace with, and probably make concessions to, fascist Russia. twitter.com/marqs__/status…
u kom pravcu ide rat, i pritisak na ukre, da cine ustupke rusima, da bi francuzi i njemci mogli sto prije nastaviti posao po starom... :)
samo sto na putu sad stoje usa i gbr..
A_A_AKCIJA

#84996 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Uh, nemoj tako. Nova, četvrta iteracija Carl Gustafa je mrak. Od svih prenosivih oružja ovog tipa ima najbolji izbor raketa. Anti tank, anti bunker za probijanje betona, trenutne za pješadije, pa do raketa sa vremenskim i proximity upaljačem.

Jedna džidža, sto namjena.
sumirprimus

#84997 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

a jeftina u odnosu na mete. :D
sumirprimus

#84998 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Za ove sto vole citat, izdvojeno.. od gore pomenutog gospodina

The Overlooked Reason Russia’s Invasion Is Floundering
Russia has failed to understand the importance of airpower.

By Phillips Payson O’Brien and Edward Stringer

Airpower is potentially decisive in any war, but difficult to wield effectively. Air forces are dependent on an array of technologies that require highly trained personnel who can quickly set up what amounts to an airborne military ecosystem: airborne radar stations to provide command and control, fighters to protect and police the skies, refueling aircraft to keep everyone full of gas, electronic-warfare planes to keep enemy defenses suppressed, and a range of intelligence-gatherers and attack aircraft to locate and destroy enemy forces. These sorts of combined operations involve hundreds of aircraft and thousands of people in a tightly choreographed dance that takes a lifetime to master. But when managed correctly, these overlapping operations allow a military to dominate the skies, making life much easier for the ground or naval forces below.

Unfortunately for the Russians, the recent modernization of the Russian air force, although intended to enable it to conduct modern combined operations, was mostly for show. The Russians wasted money and effort on corruption and inefficiency. Though much was made of the flashy new equipment, such as the much-hyped SU-34 strike aircraft, the Russian air force continues to suffer from flawed logistics operations and the lack of regular, realistic training. Above all, the autocratic Russian kleptocracy does not trust low-ranking and middle-ranking officers, and so cannot allow the imaginative, flexible decision making that NATO air forces rely upon.

All this meant that when the invasion started, the Russian air force was incapable of running a well-thought-out, complex campaign. Instead of working to control the skies, Russia’s air force has mostly provided air support to ground troops or bombed Ukrainian cities. In this it has followed the traditional tactics of a continental power that privileges land forces. Focusing on ground troops can work if you have almost endless numbers of soldiers and are prepared to lose them. But so wedded is Russia to its history of successes on the ground that it fails to understand the importance of airpower.

“Russia has never fully appreciated the use of airpower beyond support to ground forces,” David A. Deptula, a retired U.S. Air Force lieutenant general, told us. “As a result, Russia, in all its wars, has never conceived of or run a strategic air campaign.”

Russian aircraft are instead left flying their straightforward missions, many of which use single aircraft without the mutual support from combined air operations that would be expected in an advanced NATO air force. The pilots are given a target; fly in quickly to attack it, in many cases relying on unguided munitions to try to hit their target; and then fly out and try to not get shot down. They are not allowed to act flexibly within their commanders’ intent to achieve a mission. They have task orders and they execute them, come what may. Even Russia’s vaunted intelligence, surveillance, and reconnaissance capabilities seem surprisingly weak. Rarely do Russian forces seem capable of identifying possible Ukrainian targets and deploying air assets to attack them swiftly enough to make a difference.
ovo bi i ukrima bio poblem integrisati sve te zapadne dijelove u jedan funkcionalan sistem a na vakat...

i opet se vracamo da nize ranigirane oicire samostalne u odlucivanju :)
Last edited by sumirprimus on 10/05/2022 10:43, edited 3 times in total.
lajkujMe

#84999 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Inace Finska ima BUK M1 u rezervnom sastavu spremni za upotrebu u operativnom su stanju u skladistenju.

Finska je neki dan objavila da salje novu vojnu pomoc Ukrajini ali bez deklaracije o cemu se radi.

Mozda Buk?
drug_profi

#85000 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

A_A_AKCIJA wrote: 10/05/2022 10:35

Uh, nemoj tako. Nova, četvrta iteracija Carl Gustafa je mrak. Od svih prenosivih oružja ovog tipa ima najbolji izbor raketa. Anti tank, anti bunker za probijanje betona, trenutne za pješadije, pa do raketa sa vremenskim i proximity upaljačem.

Jedna džidža, sto namjena.
Zato i kazem. Oruzje iz 1946. Samo dodana savremena municija.
To je ljepota jednostavnog oruzja.
Post Reply