SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

laik1981

#56826 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Laplace wrote: 06/05/2022 17:07
laik1981 wrote: 06/05/2022 12:08
Skola mora zastititi svako dijete unutar kruga skole.. Rjesavati situacije cim krenu.. Da to rade ne bi bilo tog nasilja u skolama ni 1%.. Ali i oni idu onom "ma to je djecije.. vazda je toga bilo i sl", dok neko nekom oko ne iskopa, a onda se digne pompe i aktuelizira tema kad postane kasno..

Psihologe u svaku skolu i uvesti obavezne razgovore sa svom djecom, kao i sa roditeljima sve djece i to bar mjesecno..
Kako?

1. Jednom se desi, pozoveš učenika i roditelje. Recimo da sarađuju priznaju i obećaju d ase neće ponoviti.
2. Par dana kasnije se ponovi.
3. Pozoveš roditelje i obaviš razgovor sa njima i učenikom. Obećaju da se neće ponoviti.
4. Nekoliko dana kasnije se ponovi.
5. Nazad na korak 3. i ulazimo u beskonačnu petlju.

Više od toga škola i ne može. Pozvati Centar za socijalni nerad? You must be šališ! Znati policiju? Isto.

Pišete kao da škola posjeduje neko magično sredstvo da riješi probleme nastale nepostojanjem odgoja u prvih desetak ili više godina života.
Cuj kako.. Pa tako sto ces djelovati preventivno.. Uvesti obavezne razgovore sa psiholozima.. Za svu djecu i za sve roditelje.. Kreirati profile i raditi sa problematicnima.. Ako se ne mogu promijeniti mijenjati im sredinu.. Uglavnom te male psihopate rade u coporima.. Malo im rasturiti zonu komfora.. Nema "skola moze" ili "skola ne moze".. Skola mora obezbijediti sigurnost djece unutar skole i to svaku vrstu sigurnosti.. Sve dok se to sistemski ne uredi roditelji ce morati rjesavati probleme na svoj nacin, a 100 ljudi 100 cudi..
Laplace

#56827 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

laik1981 wrote: 06/05/2022 18:42
Laplace wrote: 06/05/2022 17:07

Kako?

1. Jednom se desi, pozoveš učenika i roditelje. Recimo da sarađuju priznaju i obećaju d ase neće ponoviti.
2. Par dana kasnije se ponovi.
3. Pozoveš roditelje i obaviš razgovor sa njima i učenikom. Obećaju da se neće ponoviti.
4. Nekoliko dana kasnije se ponovi.
5. Nazad na korak 3. i ulazimo u beskonačnu petlju.

Više od toga škola i ne može. Pozvati Centar za socijalni nerad? You must be šališ! Znati policiju? Isto.

Pišete kao da škola posjeduje neko magično sredstvo da riješi probleme nastale nepostojanjem odgoja u prvih desetak ili više godina života.
Cuj kako.. Pa tako sto ces djelovati preventivno.. Uvesti obavezne razgovore sa psiholozima.. Za svu djecu i za sve roditelje.. Kreirati profile i raditi sa problematicnima.. Ako se ne mogu promijeniti mijenjati im sredinu.. Uglavnom te male psihopate rade u coporima.. Malo im rasturiti zonu komfora.. Nema "skola moze" ili "skola ne moze".. Skola mora obezbijediti sigurnost djece unutar skole i to svaku vrstu sigurnosti.. Sve dok se to sistemski ne uredi roditelji ce morati rjesavati probleme na svoj nacin, a 100 ljudi 100 cudi..
Teorijski je sve to super. Praktično je malo teže.
vjeshalica

#56828 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

last mohicans wrote: 06/05/2022 17:58
Ma Adnan je rahmetli,nekoliko godina. Ne znam otkud ovaj profil. Vidim u avazu se spominje Edis Solakovic kao roditelj ovog malca, je li Adnan njegov otac, tj.dedo malog, ne znam. Bezveze je profil iskorišten, sasvim nepotrebno u ovom slučaju.
Ajas mu je unuk, to mu je od sina Edisa mali.
Van Halen

#56829 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Van Halen »

benzapen wrote: 06/05/2022 18:30 Zar je moguće da neko opravdava udaranje djeteta od 11 godina od strane odrasle osobe?! Da je ne znam ti šta uradio, ima škola, roditelji, socijalna služba a na kraju i policija. Moje dijete da udari odrasla osoba, o kom god da se radi, potrudio bih se da zapamti za čitav život i da mu više nikad ne padne na pamet da udari bilo kog. Prošle godine, mlađeg sina (10 godina) su maltretirala 2 brata iz komšiluka. Roditelji vide, ništa ne spominju. Ja govorio roditeljima, pokušao djeci da fino objasnim da to nije lijepo, čak ih i počastio. Ništa nije pomoglo. Kad sam vidio da je šejtan odnio šalu, razgovarao sam sa sinom, pokazao mu ono što sam znao kako da se obrani, malo mu podigao samopouzdanje i poslao ga vani. Drugi dan, frka mi na vratima, došli mi roditelji od braće prijetiti jer im je ovaj moj hairlija vratio s kamatama (ljubi ga babo). Poenta je da postoji hejbet načina drugih da se riješe problemi. Ali udarati djecu od strane roditelja je siguran put ka tome da padne mrtva glava.
Priznaj da si im ti puko po šamar :D
laik1981

#56830 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

@Laplace
Tesko je jer se na pozicije postavljaju podobni koji probleme vole gurati pod tepih, krenuvsi od ministarstva, pa do rukovodstva skola.. Ucitelji i nastavnici su u podredjenom polozaju..
Laplace

#56831 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 06/05/2022 18:28
Laplace wrote: 06/05/2022 18:13

Nisam od onih koji će braniti svoju struku ako je zabrljala, ali treba prvo provjeriti da li je zabrljala. Ovdje je vjerovatno riječ o jednom incidentu i roditelju koji je pretjerano reagovao.
Mozda u izlaganjima oko ove problematike izgleda da neko kanališe probleme i uzroke samo na stranu prosvjetara, mislim da nije tako, ovdje je problem na sve strane.Nemoguce je da prosvjetari prevaspitaju djecu u čijim životima dominiraju debilni roditelji. To su roditelji koje je odgajala ulica, primitivizam seljački, sila, pare, kriminal itd...i teško je već profilisano dijete gdje mu roditelj dominira u životu prepravljati. Zato smatram da ga treba ošinuti na drugi način pa nek traže mjesto u školi u Puračiću ako i tamo bude moglo.
Problem je i u tome što nadležno ministarstvo voli poništiti sve što škola poduzme. Ne uvijek ali je dovoljno da to ponekad urade.

Učenik osnovne škole padne iz devet predmeta. Pred popravne ispite dijete u ljekarsku ordinaciju uđe zdravo a izađe kao dijete sa poisebnim potrebama, Ministarstvo naredi da dijete mora dobiti pozitivne ocjene iz sedam predmeta i da na popravni ide iz dva predmeta (uz to da ta dva mora položiti) i sljedeće godine imaš dijete sa kojim je nemoguće raditi.

Onda imaš djecu prosvjetnih radnika i njihovih kućnih prijatelja (kolegica tražila da bude razrednica svojoj ćerci - pitam se zašto) i sveopštu letargiju koja polagano zahvata i dobre nastavnike (koji sve više imaju osjećaj da su Don Kihoti).
Laplace

#56832 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

laik1981 wrote: 06/05/2022 18:54 @Laplace
Tesko je jer se na pozicije postavljaju podobni koji probleme vole gurati pod tepih, krenuvsi od ministarstva, pa do rukovodstva skola.. Ucitelji i nastavnici su u podredjenom polozaju..
U obrazovanju se stvari moraju postaviti na svoja mjesta. od Ministarstva do nastavnika. Ko nije sposoban za rad u školi trebao bi da traži drugi posao.
Laplace

#56833 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Chmoljo wrote: 06/05/2022 18:36
Laplace wrote: 06/05/2022 18:13

Nisam od onih koji će braniti svoju struku ako je zabrljala, ali treba prvo provjeriti da li je zabrljala. Ovdje je vjerovatno riječ o jednom incidentu i roditelju koji je pretjerano reagovao.
Pretpostavljaš, isto ko i mi ostali.

Malo je teško povjerovati da bi neko zbog dječije gluposti napravio ovakav incident. Pogotovo što ga to može posla koštati.
Pretpostavljamo svi, a pretpostavka je majka svih ******.
benzapen

#56834 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

Van Halen wrote: 06/05/2022 18:53
benzapen wrote: 06/05/2022 18:30 Zar je moguće da neko opravdava udaranje djeteta od 11 godina od strane odrasle osobe?! Da je ne znam ti šta uradio, ima škola, roditelji, socijalna služba a na kraju i policija. Moje dijete da udari odrasla osoba, o kom god da se radi, potrudio bih se da zapamti za čitav život i da mu više nikad ne padne na pamet da udari bilo kog. Prošle godine, mlađeg sina (10 godina) su maltretirala 2 brata iz komšiluka. Roditelji vide, ništa ne spominju. Ja govorio roditeljima, pokušao djeci da fino objasnim da to nije lijepo, čak ih i počastio. Ništa nije pomoglo. Kad sam vidio da je šejtan odnio šalu, razgovarao sam sa sinom, pokazao mu ono što sam znao kako da se obrani, malo mu podigao samopouzdanje i poslao ga vani. Drugi dan, frka mi na vratima, došli mi roditelji od braće prijetiti jer im je ovaj moj hairlija vratio s kamatama (ljubi ga babo). Poenta je da postoji hejbet načina drugih da se riješe problemi. Ali udarati djecu od strane roditelja je siguran put ka tome da padne mrtva glava.
Nisam i ne bih. Ali mi jeste svašta prošlo kroz glavu kad mi je od te 2 stariji bukvalno rekao da će mom sinu uzeti glavu i njome udarati od beton na igralištu. I tad sam preduzeo odgojno obrazovne mjere svog djeteta, koje ne pišu u knjigama jer mi je jasno bilo da nema izbora.
laik1981

#56835 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Laplace wrote: 06/05/2022 19:01
laik1981 wrote: 06/05/2022 18:54 @Laplace
U obrazovanju se stvari moraju postaviti na svoja mjesta. od Ministarstva do nastavnika. Ko nije sposoban za rad u školi trebao bi da traži drugi posao.
Slazem se i sve dok se sistemski sve ne pomete desavace se incidenti i male psihopate ce se izivljavati kako oni hoce..
Dead Man Walking

#56836 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

Koliko vidim, ovi sto govore sigurno nije bez razloga i traze opravdanja imaju razumjevanje za celavog sve dok tudju djecu samara, a ima ih i koji bi sami samarali. :-) Znaci za svoje dijete ulijecu i kad je djeciju sukob u pitanju, a za tudje je ok i da dobija samare od odrasle papcine jer “sigurno nije bez razloga.”
auspuhc

#56837 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

To je takva tipa ljudi koja ne razumije drugacije od sile. Niti glupavo dijete niti glupavi roditelji. I zar do sada nije jasno da u ovoj drzavi pravdu treba uzimati u svoje ruke?
Humljanin

#56838 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Humljanin »

benzapen wrote: 06/05/2022 19:05
Van Halen wrote: 06/05/2022 18:53

Nisam i ne bih. Ali mi jeste svašta prošlo kroz glavu kad mi je od te 2 stariji bukvalno rekao da će mom sinu uzeti glavu i njome udarati od beton na igralištu. I tad sam preduzeo odgojno obrazovne mjere svog djeteta, koje ne pišu u knjigama jer mi je jasno bilo da nema izbora.
Da mi je tvoje nerve i sabur :lol: svaka čast! Samo neznam kako se nije mali bojao osvete ako su ga ta dvojica maltretirali duže vrijeme. Mora da ih je dobro išamarao kad su ga se okanili :thumbup:
MUNAFIK

#56839 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MUNAFIK »

gidra wrote: 06/05/2022 09:48
BadBoy wrote: 06/05/2022 09:45

Koja firma je meta ovih napada?
Monetize AD
Pretpostavka reket.. Milione okreću, nestvarne dobiti. Evo dole pojašnjeno kako:
https://raskrinkavanje.ba/analiza/kompl ... -preparata
Ljudima pucaju bombe, a niko u medijima da napise o kome se radi, koja je steta motovi, ucesnici ma nista...

Vamo auta se kucnu na podhrastovima i odmah tekst, a o ovome nista...

Ko su ti ljudi da se ne smije pisati???
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56840 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Treba neko od stanara napisat
Ocevidac
Onda ce objaviti
BadBoy

#56841 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Laplace wrote: 06/05/2022 18:11
vjeshalica wrote: 06/05/2022 17:55 Nema politicke volje jer ljudi nemaju volje a niti im je u interesu. Koliko god da nacepis nekog krembilčića i roditelje mu nije bas prijatno da mu u dosijeu stoji da je zlostavljac i da mobinguje ostalu djecu.
Samo dobra skupina ljudi,pismenih,sabranih sa mozgom moze dosta uciniti i zacepiti labrnju usijanim braniteljima djecijih prava koja izgleda podrazumijevaju da se moze neko maltretirati sistematski u skoli bez posljedica za zlotvora. Tu se treba dodati nezainteresovani, interesni tupi kadar u skolstvu i imas karneval. Neke se i minimalne mjere moraju donijeti da se suzbiju devijantna ponasanja i treba se jasno poruciti da zlostavljaci nemaju mjesta u skoli medju drugom djecom. Treba unistiti razred radi jednog krembilcica ili cemo mijenjati sistem i uvoditi reforme ili cemo rjesavati to na drugi nacin, umlavljivanjem roditelja i idiota mu pa nek pricaju sto su familijarni degenek dobili.
Ima i toga. Ja već dvadesetak godina radim u školama i od toga skoro svih dvadeset godina se borim sa stavom da se ništa ne može promijeniti. Može. Ali, prosvjetni radnici nisu homogeni u stvarima u kojima to moraju biti. Kako neko reče, ima tu i stavova "ma hajde, to su samo djeca" i još više onog "pravo na obrazovanje" - kakvo pravo na obrazovanje onih koji nisu tu da se obrazuju i ko im spori pravo na obrazovanje? Koje pravo na obrazovanje učenika koji je više po kafićima nego u školi? Koje pravo na obrazovanje učenika koji ne prati nastavu nego maltretira drugove? U krajnjoj liniji, može se škola i vanredno završiti.

Dosta je do prosvjetnih radnika. Nismo dovoljno glasni u svojim zahtjevima i previše tu ima "vlastitih mišljenja". I previše onih koji ne bi trebali raditi u školi.
Boldano je ključ i ono što nas koči kao društvo u svim sferama. Ne kao državu, već kao društvo. Pesimizam i inertnost su glavne karakteristike naše kulture...
MUNAFIK

#56842 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MUNAFIK »

Black swan wrote: 07/05/2022 09:32 Treba neko od stanara napisat
Ocevidac
Onda ce objaviti
Evo klix objavio samo da je na zgradu baceno...

Nemaju movinari muda da napisu o cemu se radi i o kojoj firmi. Inace firma vara raju, uglavnom stare i bolesne prodjuci im obicne cajeve za 100 KM koje reklamiraju kao cudotvorne lijekove.

Neko ovdje ocito placa da se ne pise nista.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56843 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Ih treba sjest pa gore otici
Pitati ljude vratit se napisati
Lakse je prenijeti odnekog ili prevesti

A te koje varaju nek im duplo uzimaju :sax:
benzapen

#56844 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

Humljanin wrote: 06/05/2022 21:32
benzapen wrote: 06/05/2022 19:05
Da mi je tvoje nerve i sabur :lol: svaka čast! Samo neznam kako se nije mali bojao osvete ako su ga ta dvojica maltretirali duže vrijeme. Mora da ih je dobro išamarao kad su ga se okanili :thumbup:
Maltretirali su oni još neke dječake, pa su se i oni malo "uzdigli" s njim. Uglavnom, poslije nije bilo problema.
ruud

#56845 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ruud »

MUNAFIK wrote: 07/05/2022 03:44
Monetize AD
Pretpostavka reket.. Milione okreću, nestvarne dobiti. Evo dole pojašnjeno kako:
Ljudima pucaju bombe, a niko u medijima da napise o kome se radi, koja je steta motovi, ucesnici ma nista...

Vamo auta se kucnu na podhrastovima i odmah tekst, a o ovome nista...

Ko su ti ljudi da se ne smije pisati???
zet od parking tajkuna, sda-ovac, zato se malo piše a odmah hapsi :wink:
jasib

#56846 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jasib »

Monetize AD
Princ na bijelom konju :D

https://novi.ba/clanak/30490/princ-na-b ... go-pricati

https://poslovnenovine.ba/2020/09/11/ra ... -ad-d-o-o/
MUNAFIK

#56847 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MUNAFIK »

jasib wrote: 07/05/2022 13:41

Interesantno je da se predstavljaju kao marketinska agencija i nigdje ne spominju njihov stvarni biznis, prodaja cajeva...

To dovoljno govori da sasvim svjesno varaju ljude.

Reketare ne volim, treba ih vješat ali varalice i prevaranti su posebna kategorija tako da ih ne žalim.
Laplace

#56848 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Prema riječima Ajdina Brkovića, vlasnika i direktora agencije za digitalni marketing Monetize Ad d.o.o. Sarajevo, posljedice koronavirusa nisu značajno uticale na ovaj kolektiv, dijelom i zbog same prirode industrije unutar koje posluju.

“Shodno tome naša kompanija ne bilježi nikakvo odstupanje u smislu prihoda, dobiti, te planiranih realizacija, investicija i projekata za 2020 godinu. Činjenica da smo u prvih šest mjeseci ove godine učetvorostručili svoje prihode u odnosu na totalan iznos prihoda za 2019., pokazuje da se rapidni porast našeg poslovanja itekako nastavio, bez obzira na globalnu situaciju sa postojećom pandemijom”, kaže Brković.
Uopšte nisam ni sumnjao da se profit prevaranata povećao u vrijemje korone. Kao i rat, i pandemija je raj za prevarante i profitere.
jasib

#56849 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jasib »

MUNAFIK wrote: 07/05/2022 14:15

Interesantno je da se predstavljaju kao marketinska agencija i nigdje ne spominju njihov stvarni biznis, prodaja cajeva...

To dovoljno govori da sasvim svjesno varaju ljude.

Reketare ne volim, treba ih vješat ali varalice i prevaranti su posebna kategorija tako da ih ne žalim.
Ko ima ove njihove "zdravstvene" proizvode, treba ih odnijeti u inspekciju i zatražiti nadzor i kontrolu kvaliteta
skafiskafsnjak

#56850 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by skafiskafsnjak »

Konj na plemenitoj zivotinji....
Post Reply