Ukrajina

lajkujMe

#83451 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ti meni nogu a ja tebi 1 konzervu, kilo graha, kilo brasna iiii citavuuu litru ulja i razglednicu s Ruskom zastavom

:roll:
Bossona

#83452 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

sumirprimus wrote: 05/05/2022 13:46
lajkujMe wrote: 05/05/2022 13:42 @sumirprimus

Image

Ukrajinci pametni, sto ici na Kupiansk u dubinu kad mozes jednostavno pod broj 1 staviti Belgorod u domet artiljerije.
A kompletno odvojiti Belgorod od Izuma kod Vovchanska.

Premalo Rusa brani Harkivsku oblast.
I mislim da se trupe totalno usrale id borbe 1 vs 1 protiv Ukrajinaca. Vidjeli ste one snimke bjezanije Rusa.

Samo nek Ukrajinci dobro stisnu Rusi ce na kraju bjezati prema Belgorodu a Izum ce postati novi Kijev.

Naravno ostaje Rusima jos 40BTG u donbasu ali ne mogu izvrsiti proboj niti okruzivanje bez Izuma
eno ih kmece za taj pravac, a ukri ih tu rade vec par sedmica hehe... i naravno cilj je odvojiti linije snadbijevanja, ukri rade pametno.. a ruje se tope... jest da njihovi puse pricu da se ukri tope a da ce ruje samo usetat u harkiv :lol: :lol: :lol: :izet:
dakle ,ako popuse izjum mozemo pocet slavit :bih:
Napadaju ih Ukrajinci pametno sa bokova i spriječavaju napredovanje u napadima i tako pomažu jedinicama koje se brane, a u Harkivu ih prisuljavaju na povlačenje i odsjecaju ih od logistile iz Belgorada uz sprečavanje dovoođenja pojačanja iz pozadine Rusije. Izym će biti odsječen i okružen a onda dolazi u pitanje odbrana Dombasa. Na jugu će ih ispresjecati uz masovnu upotrebu dalekometne artiljerije, MLSR-a i dronova.
SanskiBiser

#83453 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Nespin wrote: 05/05/2022 15:37
SanskiBiser wrote: 05/05/2022 13:27
Spoiler
Show
Spoiler
Show
Ma da ja tebi kazem iz prve ruke :lol:
NEMA AVIO BOMBI SA DU. NE POSTOJE. Jedino od slobodno padajucih projektila sto postoji su minobacacke granate koje su decomissioned u USA godinama unazad jer nije niko htio rukovati s njima nema cak ni dokumentovano da su bilo gdje koristene. Ne trebas ti meni pricati nista o NATO 95 nisi ti isao po terenu 96 pa do kraja 98 sa UNMAC iz Bihaca kao sto sam ja isao jer sam radio s njima i markirao sve lokacije gdje su NATO projektili padali i uklanjao ostatke. Sto nema na oko Lisine na Kozari karcinoma sto nema oko Hašana Ćopićevih tu su padale Nato avio bombe i navodjeni projektili, Lisinu su pogadjale i krstarece Tomahawk i avionske navodjene. Sto ja nemam rak koji sam radio u uklanjao ostatke projektila NATO na potezu od Hašana do Buševica i to skoro 3 mjeseca jer su seljaci Srbi iz Busevica a i Bosnjaci iz Arapuse se uspanicili jer neko im rekao radioaktivno a 90% ih pojma nije imalo sta to znaci ali su barem bili po tom pitanju jedinstveni, dzaba tebi gajgerov brojac koji ne pokazuje nista kad on vidi oznake na engleskom seljaku je to sve radioaktivno jos ovaj jedan iz Hašana uvrijedjen pala mu bomba na njivu a on cetres ni neke spasio americkog pilota... Jos jednom ti kulturno kazem 30 mm municija iz topa A10 kao i drugih US aviona je najveci zagadjivac DU i najopasniji zbog toga sto se stvara oblak cestica prasine DU koji napravi kontaminacionu zonu oko mjesta dejstva kontaminira tlo i ulazi u podzemne vode i moze da se udahne i onda je takva osoba osudjena na autoimuna oboljenja tokom vremena. DAKLE sve lokacije kod nas gdje je dejstvovala avijacija NATO i koje su kontaminirane DU su posljedica upotrebe 30 mm a ne nosi ih samo A10 koristi se i na F16 GAU 13....imas lokacije oko Sarajeva gdje su bili rovovi VRS gdje je A10 djelovao direktno po rovovima i tu je kontaminirano tlo i sa DU i fragmetima Četnika....Pricao je i Radovan o tome.... :roll:
Eto tako sad te fino stavljam na FOE jer mi je jasna tvoja ispod zita agenda...mali proruski trolcicu.
Dedera pobroj te lokacije, da ih zaobilazim kad idem na planinarenje... :D
Bušević, Rujiška Gornja i Donja, Donji Dubovik, Hašani, Arapuša, ma idi slobodno nema tu rizika, veci je rizik da prodjes kao oni u filmu Deliverance ("Squeal Like a Pig!" :D ) nego da te neka radijacija sredi ....a ljudi citavu 96 skupljali i nalazili fragmente NATO projektila, cak jedan komad bio naslonjen na zid iza skole u Duboviku ali tek 97 se sjetili i uspanicili kad je pocela prica o radioaktivnoj municiji...kad smo tovarili taj fragment kod skole u Land Rovera ono radne rukavice ja s jedne trane i Škot iz UNMAC s druge ljudi nas gledali ko da smo retardirani a oni ogradili zutom trakom 10 metara zonu da niko ne prilazi do tog komada. RADIJACIJA brale. :-)
drug_profi

#83454 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Zumbul2 wrote: 05/05/2022 13:06
SanskiBiser wrote: 05/05/2022 12:27

Jedini razlog za koristenje DU municije je unistenje protivnickog oklopa, Amerikanci tu imaju vec 5-6 generacija DU tenkovskih granata koje unistavaju bez problema bilo koji ruski tenk, a najveci zagadjivac po tom pitanju je A10 Warthog avion to i jeste porijeklo DU u Mosulu i Raki, mislim unisteno preko 350 vozila i oklopa sa nesto preko 5000 30 mm DU projektila iz A10...ne postoje DU avio bombe u US arsenalu to nema svrhe nikakve...A10 je glavni zagadjivac tla u Srbiji sa DU a i kod nas...IMAJU I UKRAJINCI DU municiju istu kao i Rusi u tenkovima samo stariju generaciju tj. Vant projektile..
Evo Sanski biseru da ti kažem iz prve ruke: '95 Nato je iznad Goražda bombardovo srpske položaje i srušio tv toranj zvani Trovrh. Poslije je tu izgrađena Nato baza zbog specifičnog položaja istog. Talijani koji su tu boravili su svi fasovali rak i leukemiju, oko 9-10 njh, napušteni su ti objekti i sad je to sve prazno. O tome se dosta trubilo i u medijima. Sad ti meni obješnjavaš nema avio bombi sa DU. To je mit....
Ako ih je A10 derao onda ima stotine zrna u tlu. Alfa i beta zracenje koje nije skodljivo ako se cestica ne unese u organizam.
DU se koristi samo za protupancirna zrna velike brzine i besmisleno je koristiti ga drugacije. Nema dakle bombi sa DU.
Kyuss

#83455 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

SanskiBiser wrote: 05/05/2022 16:15
Nespin wrote: 05/05/2022 15:37

Dedera pobroj te lokacije, da ih zaobilazim kad idem na planinarenje... :D
Bušević, Rujiška Gornja i Donja, Donji Dubovik, Hašani, Arapuša, ma idi slobodno nema tu rizika, veci je rizik da prodjes kao oni u filmu Deliverance ("Squeal Like a Pig!" :D ) nego da te neka radijacija sredi ....a ljudi citavu 96 skupljali i nalazili fragmente NATO projektila, cak jedan komad bio naslonjen na zid iza skole u Duboviku ali tek 97 se sjetili i uspanicili kad je pocela prica o radioaktivnoj municiji...kad smo tovarili taj fragment kod skole u Land Rovera ono radne rukavice ja s jedne trane i Škot iz UNMAC s druge ljudi nas gledali ko da smo retardirani a oni ogradili zutom trakom 10 metara zonu da niko ne prilazi do tog komada. RADIJACIJA brale. :-)
Jel bar neko mjerio radijaciju, ili je sve islo na ho-ruk?
Bossona wrote: 05/05/2022 16:15 Na jugu će ih ispresjecati uz masovnu upotrebu dalekometne artiljerije, MLSR-a i dronova.
Od kuda bi mogli artiljerijski rokati po agresorima u Mariupolju, da malo rasterete Azovstal?
lajkujMe

#83456 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Nazalost predaleko za Artiljeriju da pomognu Marijupolju.

100km udaljenost kao Sarajevo-Zepce
mishic

#83457 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Nemojte biti tako nemilosrdni, Putlerov buraz Ikonokrad Dodoni se spakovao da ode na paradu a vi tako...
lajkujMe

#83458 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Bup direktan na samohodku
mishic

#83459 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ja se u ove MiG-ove slabo razumijem ali vidim da ovaj baš lijepo gori... Da je još makar koju desetinu ovakvih bakljica da osvijetle Ukrajincima puteve do konačnog sloma Ruja i oslobađanja domovine.
Bossona

#83460 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Kyuss wrote: 05/05/2022 16:28
Bossona wrote: 05/05/2022 16:15 Na jugu će ih ispresjecati uz masovnu upotrebu dalekometne artiljerije, MLSR-a i dronova.
Od kuda bi mogli artiljerijski rokati po agresorima u Mariupolju, da malo rasterete Azovstal?
Dobili su dalekometne Haubice a američkim MLRS-a mogu gađati i Krim. Teško mogu spasiti borce u Azovstalu, da su ih dobili prije mjesec dana to bi bila velika pomoć braniocima Mariupolja.
U velikoj su zabludi Rusi ako misle da će zauzimanjem Azovstala zadržati Mariupolj koji je postao grad mučenik i stradalnik, odnosno ukrajinski Vukovar, čije oslobađanje će imati dodatni motiv ukrajincima.
drug_profi

#83461 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Piaty wrote: 05/05/2022 13:42
zilog wrote: 05/05/2022 13:26

Ma vidi nam Zumbula... :mrgreen:
Sada fino daj dokaz da su SVI Talijani, koji su bili tu, fasovali rak i leukemiju, ili nam samo prenosis prekodrinsku mantru.

Postoji dokazana toksicnost DU, ali ne u toj mjeri, niti je toliko kancerogen.
Mnogo kancerogenije je transformatorsko ulje "Piralen" (PCB), koje je bilo u upotrebi u SFRJ i koje je, nakon izlivaanja uslijed ratnih dejstava, dospjelo u podzemne vode i postalo osnovni uzrok kancera.

Polychlorinated biphenyl
https://en.wikipedia.org/wiki/Polychlorinated_biphenyl
Jesu stari skoro svi. Poznam ja taj kraj. Oni su se tu jos kratko zadrzali i zapalili za Italiju oni koji su zivi ostali.
Ja koliko se sjecam slucaja, piralen je bio uzrok.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#83462 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

:thumbup:

At this morning’s press event at the U.S. Department of Defense, Brig. Gen. Joseph E. Hilbert quoted Ukrainian sources as saying, “The worst thing the Russians did was give us eight years to prepare.” During that time, Ukrainian forces worked closely with the American military, including seeing numerous National Guard forces who spent extensive time in Ukraine training and working with the military there.

All of that took time, which is why Ukrainian officials are glad that this invasion, if it had to come, came in 2022, not 2016 or 2018. There is no good time for a war, but the interval between Russia’s first and second advantage was time Ukraine spent preparing themselves at every level to do what they’re doing right now.

Russia tries to counter Ukraine's counterattack ... and fails
moa

#83463 Re: Ukrajina

Post by moa »

Zumbul2 wrote: 05/05/2022 15:22
zilog wrote: 05/05/2022 13:26

Ma vidi nam Zumbula... :mrgreen:
Sada fino daj dokaz da su SVI Talijani, koji su bili tu, fasovali rak i leukemiju, ili nam samo prenosis prekodrinsku mantru.

Postoji dokazana toksicnost DU, ali ne u toj mjeri, niti je toliko kancerogen.
Mnogo kancerogenije je transformatorsko ulje "Piralen" (PCB), koje je bilo u upotrebi u SFRJ i koje je, nakon izlivaanja uslijed ratnih dejstava, dospjelo u podzemne vode i postalo osnovni uzrok kancera.

Polychlorinated biphenyl
https://en.wikipedia.org/wiki/Polychlorinated_biphenyl
Slušaj Zilože, taj kez zeleni ostavi mami i tati. Jesam povremeno preko Drinee ali u Gž. I čitav rat ga branio u okruženju. Komunikaciona baza onako napuštena a skrhani milioni u nju. Firme iz Gž radile. Sad sve prdi prazno. Onaj biser i jes biser što me stavio na foe i pptužuje da sam rusofil
pokazi postovanje prema covjeku koji ti je obezbjedio internet u Sarajevu.
SanskiBiser

#83464 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

SanskiBiser wrote: 05/05/2022 16:15
Spoiler
Show
Jel bar neko mjerio radijaciju, ili je sve islo na ho-ruk?

Upit poslan preko komande britanske divizije IFOR NW, potvrdjeno da NATO nije koristio DU municiju ni na Kozari ni zapadno do Bihaca nigdje...
lajkujMe

#83465 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sta sve neces saznati pomocu NASA Satelita za pracenje pozara na planeti zvanog FIRMS :D

Evo Livemap za laksu orijentaciju

Image

Sve ispod plave linije gori i to iskljucivo na Ruskoj strani vrlo malo na Ukrajinskoj.
Po podacima FIRMS linija od Stare Saltive-Ukrainka-Peremoha-Oleksandrivka je pod zestokom Ukrajinskom paljbom.
I Ruski Tushky malo zapadnije takodjer gori sjeverno od grada.

A evo i FIRMS mapa

Image
Kyuss

#83466 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Bossona wrote: 05/05/2022 16:44

Dobili su dalekometne Haubice a američkim MLRS-a mogu gađati i Krim. Teško mogu spasiti borce u Azovstalu, da su ih dobili prije mjesec dana to bi bila velika pomoć braniocima Mariupolja.
U velikoj su zabludi Rusi ako misle da će zauzimanjem Azovstala zadržati Mariupolj koji je postao grad mučenik i stradalnik, odnosno ukrajinski Vukovar, čije oslobađanje će imati dodatni motiv ukrajincima.
Na to sam se i referirao.
Ne znam kakvi su planovi na tom potezu, ali svaki dan odlaganja je sudbonosan za Heroje iz Mariupolja.
channel10

#83467 Re: Ukrajina

Post by channel10 »

lajkujMe wrote: 05/05/2022 16:30 Nazalost predaleko za Artiljeriju da pomognu Marijupolju.

Kako mogu gadjati po Rusiji, a ne mogu Mariupolj?

Kako rusi dobace na zapad zemlje, a ovi ne mogu do Mariupolja? Nesto tu smrdi.
lajkujMe

#83468 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

channel10 wrote: 05/05/2022 17:00
lajkujMe wrote: 05/05/2022 16:30 Nazalost predaleko za Artiljeriju da pomognu Marijupolju.

:roll:

Rusi imaju Kalibr krstarece i druge vrste Krstarecih koje po pravilu i imaju domete 500-1000-1500km sto iz aviona, brodova, i zemljanih lansera.
Zato lako mogu do zapada da dosegnu.
Cak im strateski Bombarderi djeluju iz Kaspijskog mora otidji na google maps i pogledaj razdaljinu.

Ukrajinci imaju jedino Tochka U balisticke rakete dometa do 120km, i to vrlo malo komada.
Sa njima mogu gadjati pogranicna mjesta tipa Belgorod koji je neki maks domet za te rakete.
Koristili su i Bayraktare ali njima je domet optimalnim uslovima oko 300km a rakete koje nose su male snage namjenje za udare po oklopima i lakim bunkerima i rovovima a ne protiv zgrada i objekata.

Teoretski, Bayraktar bi mogao doci do Marijupolja pod uslovom da prezivi PVO mrezu koja ide od Zaporozja do Marijupolja i da dodje tamo moze baciti 4 rakete unistiti 4 oklopa i nazad.
Sta im Bayro moze tu pomoci?

Nemojte molim vas teorija zavjera kako je Marijupolj pusten niz vodu.
Azov i Marinci su odlucili ostati da brane grad misleci da nece biti tako duboko okruzeni i da ce biti sanse za snabdjevanje.
Niko od njih nije ocekivao da ce najbliza Ukrajinska linija biti 100km daleko

Azovstalu jedino moze pomoci to da se Ukrajinska vojska probije do Marijupolja nista vise.
A s obzirom na trenutacnu situaciju i teskih borbi ja to ne ocekujem uskoro
Zumbul2

#83469 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Osjećam potrebu da se izvinem forumu sto smo zapoganili prostor jalovom raspravom a sve je počelo mojim pitanjem o DU u Ukrajini. Ne izvinjavam se onima koji me ofrlje prozvaše rusofilom. Novi sam kolačić ovde, jer sam 15 god na IMF, ali sad su me počeli nervirati što su totalno proruski, ok razumijem ih što ali sekciju o Ukrajini ne mogu da pratim pa sam došao ovde. Toliko.
Ps, ja sam samo naveo činjenice kojih sam očevidac, pa neka shvati to kako ko hoće.
lajkujMe

#83470 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zumbul2 wrote: 05/05/2022 17:11 Osjećam potrebu da se izvinem forumu sto smo zapoganili prostor jalovom raspravom a sve je počelo mojim pitanjem o DU u Ukrajini. Ne izvinjavam se onima koji me ofrlje prozvaše rusofilom. Novi sam kolačić ovde, jer sam 15 god na IMF, ali sad su me počeli nervirati što su totalno proruski, ok razumijem ih što ali sekciju o Ukrajini ne mogu da pratim pa sam došao ovde. Toliko.
Ps, ja sam samo naveo činjenice kojih sam očevidac, pa neka shvati to kako ko hoće.
No sikiriki, jbg ovdje nekad oko gluposti zapnu samo uzivaj.

Nego da se vratimo na temu

Lete Ukrajinski SU25 negdje na istoku.
A ne sekirajte ovi nisu pck ko Ruski piloti.

Dokaz?
Ovaj drugi je proletio ISPOD dalekovoda ne iznad :lol: :izet:
Last edited by lajkujMe on 05/05/2022 17:15, edited 1 time in total.
madner

#83471 Re: Ukrajina

Post by madner »

Vojska ne odlucuje da ostaje, vojska sljedi naredbe.
Pogresno procjena vrha.
Comanche

#83472 Re: Ukrajina

Post by Comanche »

channel10 wrote: 05/05/2022 17:00

Mora da je neka zavjera. :-) Ili si imao keca iz geografije?

Sad ozbiljno, za one iz Mariupolja postoje 3 opcije.

1. Borba do kraja uz nadu da ce Rusi pristati na evakuaciju.

2. Predaja Rusima i nada da nece biti streljani i muceni po ruskim kazamatima

3. Napustanje ranjenika i probijanje do slobodne teritorije u malim grupama.

Nema dobre opcije nazalost. Ako Mariupolj uporedimo sa Vukovarom ili Srebrenicom, najbolje su prosli oni koji su se probijali do slobodne i nisu se predavali. Ali ipak Rusi su cini mi se manje krvolocni od domacih cetnika.
lajkujMe

#83473 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ode Ruska haubicka baterija u suncokret

Finci salju dodatnu vojnu pomoc

@Comanche

Nisi u pravu sto se tice krvolocnosti Orca.
Vec su dokazali sta rade zarobljenicima.
Pogotovo Azovcima.
Nazalost smrt nije najgora u tom slucaju, izvjestaji govore kako ih zvjerski muce pa tek onda im presude.

Azovcima i Marincima ako stvarno dodje da nemaju kud onda ostaviti zadnji metak/granatu za sebe
Mrljavi

#83474 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Zumbul2 wrote: 05/05/2022 15:22
Slušaj Zilože, taj kez zeleni ostavi mami i tati. Jesam povremeno preko Drinee ali u Gž. I čitav rat ga branio u okruženju. Komunikaciona baza onako napuštena a skrhani milioni u nju. Firme iz Gž radile. Sad sve prdi prazno. Onaj biser i jes biser što me stavio na foe i pptužuje da sam rusofil
Dobro je ba, kakvo je to vrijeđanje? Vokri sto vas se provali nakon drugog posta?
Do vas je jbg lose vi to radite, nije dovoljno pisati "Orci" i "Slava Ukrajini" pa da ne provalimo ko, sta, kako.
Sve nam je jasno, add foe, uzivaj u porazu ruske armade. :thumbup:
Last edited by Mrljavi on 05/05/2022 17:45, edited 2 times in total.
madner

#83475 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ma svi da se predstave kao mornaricka pjesadija. Marinci su nesto drugo.
Post Reply