Ukrajina

sumirprimus

#83376 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma to njima rusi pustaju uz minimalne gubitke, da se ukrajinci lakse tope dok se ne istope i dok ruje onda ponovo ne usetaju u harkiv i onda i u kijev... :zzzz: :lol: :izet: kako ce bolno otreznjenje biti
1-25 :bih:
sumirprimus

#83377 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

In this video, the commander of 72 OMBr them. Colonel Vdovychenko, a knight of the Order of Bohdan Khmelnytsky, talks about the defense of Kyiv.
It is extremely important today to record and convey to the world the truth about this war 🇺🇦💪
Full video here 👇

jedna od prednosti ukra naspram rusa je i veliki broj veterana ato iz 2014te do danas.. bez problema su se digli iz rezerve i penzije i ukljucili u podtojece jedinice. zamisli kad sad medju tim momcima od 20ak godina imas likove 30 40+ sa iskustvom koji su vec sve to predeverali, plus americko britansko kanadski trening, obuka i oprema. :thumbup: 1.25 ruje nisu ni imale sanse, njihovi gospodari rata su ih poslali na klanicu, i vjecnu sramotu, a kod kuce ih ni penzija nece cekat!bar ove sto prezive.
lajkujMe

#83378 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

⚡️AFU krenula u kontraofanzivu u dva pravca.

Tako su odbrambene snage prešle u kontraofanzivne operacije na pravcu Harkova i Izjuma.

Neprijatelj je svoje glavne napore prebacio u pravcu Luganska, a žestoke borbe se nastavljaju u oblasti Popasnaja, Kremennaja i Torski.
Dvije kontre pravac Izum i Karkiv, ovo za Karkiv sam vec napisao ovo za Izum je vjerovatno povezano sa oslobadjanjem Stary Saltiva i onaj pontun sto smo spominjali.

Vrlo moguce da to ovako izgleda

Image

Edit dodatna vijest.

Ruske jedinice ostale zarobljene u mjestu Ruski Tyschky
Last edited by lajkujMe on 05/05/2022 13:06, edited 1 time in total.
SanskiBiser

#83379 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

prvi snimci koristenja M777 u Ukrajini :thumbup:
SpecialOffer

#83380 Re: Ukrajina

Post by SpecialOffer »

:roll:

Image
Zumbul2

#83381 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

SanskiBiser wrote: 05/05/2022 12:27
Zumbul2 wrote: 05/05/2022 11:56
Hvala za info, ali šta je sa avio bombama, ameri su tone i tone istresli ma Mosul, Raku itd... Nisam čuo da se ukrajinci žale da se koristi DU.
Jedini razlog za koristenje DU municije je unistenje protivnickog oklopa, Amerikanci tu imaju vec 5-6 generacija DU tenkovskih granata koje unistavaju bez problema bilo koji ruski tenk, a najveci zagadjivac po tom pitanju je A10 Warthog avion to i jeste porijeklo DU u Mosulu i Raki, mislim unisteno preko 350 vozila i oklopa sa nesto preko 5000 30 mm DU projektila iz A10...ne postoje DU avio bombe u US arsenalu to nema svrhe nikakve...A10 je glavni zagadjivac tla u Srbiji sa DU a i kod nas...IMAJU I UKRAJINCI DU municiju istu kao i Rusi u tenkovima samo stariju generaciju tj. Vant projektile..
Evo Sanski biseru da ti kažem iz prve ruke: '95 Nato je iznad Goražda bombardovo srpske položaje i srušio tv toranj zvani Trovrh. Poslije je tu izgrađena Nato baza zbog specifičnog položaja istog. Talijani koji su tu boravili su svi fasovali rak i leukemiju, oko 9-10 njh, napušteni su ti objekti i sad je to sve prazno. O tome se dosta trubilo i u medijima. Sad ti meni obješnjavaš nema avio bombi sa DU. To je mit....
SanskiBiser

#83382 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

SpecialOffer wrote: 05/05/2022 13:04 :roll:

Image
auuuu sto bi Conan Coco O'Brian rekao

Image
zilog

#83383 Re: Ukrajina

Post by zilog »

lajkujMe wrote: 05/05/2022 12:28 Zanimljiv detalj koji mi je promakao jutros.
Ukrajinci su granatirala dva sela u Belgorodskij oblasti.
Tek sad sam vidio mapu gdje se nalaze ta sela.
Image
Spoiler
Show
E sad moze tu biti 100 razloga zasto bas tu ali meni ovo izgleda kao artiljerijska podrska i zaustavljanje Ruskih pojacanja da sidju niz put M20.
Moguce da Ukrajinci ne prestaju ofanzivno i krenuli su mozda sjeverno putem M20 ili na gradic Kozacha Lopan.

Info od jutros da Karkiv nije vise u dometu Ruske artiljerije mi daje nadu da su potisnuti jos vise nazad nego sto znamo.

Jer prosjecan domet Ruske artiljerije je 25-30km, od centra Harkova do granice s Rusijom ima oko 30km vazdusne linije.
Ukrajinci nam govore stvari tek s 2-3 dana zakasnjenja.
A munjevito su napredovali vrlo moguce da se desio slom a da mi ne znamo.
Moguce da Americke Haubice vec djeluju iz Harkiva.

Tako da je vrlo moguce da je linija ovdje negdje

Image
:thumbup:

Doslo vrijeme, da se vrati milo za drago... :mrgreen:

Bio sam budan 24.02. i gledao Live Webcam u naselju Karavan, kod Male Danilovke, nekih 11 km sjeverozapadno od centra Harkiva.
Upravo sa tog mjesta, oznacenog na karti, iza granice, je zapocela salva MLRS-vima...
zilog wrote: 24/02/2022 04:06 Na Harkov kameri sa lijeve strane, svako malo, bljesak...
POCELO JE!!!
Slava Ukrajini!!!
zilog wrote: 24/02/2022 06:35
sumirprimus wrote: 24/02/2022 06:15
Spoiler
Show
Rokaju i iz rusije priprema terena, krenuce odmah i pjesadija
Nema ovde vise prostoora nit izgovora moraju se snakcionisst i izolovat. Alo vec ne smije niko vojno pomoc, to je to od rusije.
Ovo ispaljivanje se vidi na horizontu na onoj kameri pored Harkova (sa lijeve strane) oko 4 po nasem vremenu (kamera snima posljednjih 12 sati)
lajkujMe

#83384 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Iiii opet nesto gori u Kursk

sumirprimus

#83385 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
sta cudi, oni nikad nisu ni bili neutralni nego na pirodnoj strani agresora. da oni iz republike srpske i srbije.
zato, idemoooo braco ukri :bih:
SLAVA UKRAJINI, Slava braniteljima, AZOVU, internacionalnoj legiji, amerikancima, britancima, kanadjanima, balticanima, poljacima, sivm ljudima i vojskama dobre volje sto pmazu branitelje ,da se ovo zlo zaustavi, abdi kod nas prirodnim slijedom :bih:
1.25
lajkujMe

#83386 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@SanskiBiser

Ipak nije Americka haubica

Ono je MSTA-B
sumirprimus

#83387 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ta gore " sjever-istocna vjeverica" iznad karkiva je neodrziva... ona se sama ispuhat uskoro ,zanimljivije je ovo prema liinji snadbijevanja za izum i sjeverno iznad izjuma. :bih:
sumirprimus

#83388 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

izjum je kljuc njihove faze dva i ofanzive na donbas ako izjum zijani, slavimo, pjevajmo, to je to od ruskih fasista ni nuklearke im pomoc nece :lol: :izet: :bih:
a osjeti se da su ruje načete, zestoko, moglo bi lako puknut uskoro :izet: :evil: nema stajanja do granice,goni bandu, preko vode
sumirprimus

#83389 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:izet: op op bice klipova, negdje su im opet konvoj za sandbijevanje jedinica na liinji zapalili :izet:
zilog

#83390 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Zumbul2 wrote: 05/05/2022 13:06
Spoiler
Show
SanskiBiser wrote: 05/05/2022 12:27 Jedini razlog za koristenje DU municije je unistenje protivnickog oklopa, Amerikanci tu imaju vec 5-6 generacija DU tenkovskih granata koje unistavaju bez problema bilo koji ruski tenk, a najveci zagadjivac po tom pitanju je A10 Warthog avion to i jeste porijeklo DU u Mosulu i Raki, mislim unisteno preko 350 vozila i oklopa sa nesto preko 5000 30 mm DU projektila iz A10...ne postoje DU avio bombe u US arsenalu to nema svrhe nikakve...A10 je glavni zagadjivac tla u Srbiji sa DU a i kod nas...IMAJU I UKRAJINCI DU municiju istu kao i Rusi u tenkovima samo stariju generaciju tj. Vant projektile..
Evo Sanski biseru da ti kažem iz prve ruke: '95 Nato je iznad Goražda bombardovo srpske položaje i srušio tv toranj zvani Trovrh. Poslije je tu izgrađena Nato baza zbog specifičnog položaja istog. Talijani koji su tu boravili su svi fasovali rak i leukemiju, oko 9-10 njh, napušteni su ti objekti i sad je to sve prazno. O tome se dosta trubilo i u medijima. Sad ti meni obješnjavaš nema avio bombi sa DU. To je mit....
Ma vidi nam Zumbula... :mrgreen:
Sada fino daj dokaz da su SVI Talijani, koji su bili tu, fasovali rak i leukemiju, ili nam samo prenosis prekodrinsku mantru.

Postoji dokazana toksicnost DU, ali ne u toj mjeri, niti je toliko kancerogen.
Mnogo kancerogenije je transformatorsko ulje "Piralen" (PCB), koje je bilo u upotrebi u SFRJ i koje je, nakon izlivaanja uslijed ratnih dejstava, dospjelo u podzemne vode i postalo osnovni uzrok kancera.

Polychlorinated biphenyl
https://en.wikipedia.org/wiki/Polychlorinated_biphenyl
SanskiBiser

#83391 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Zumbul2 wrote: 05/05/2022 13:06
SanskiBiser wrote: 05/05/2022 12:27

Jedini razlog za koristenje DU municije je unistenje protivnickog oklopa, Amerikanci tu imaju vec 5-6 generacija DU tenkovskih granata koje unistavaju bez problema bilo koji ruski tenk, a najveci zagadjivac po tom pitanju je A10 Warthog avion to i jeste porijeklo DU u Mosulu i Raki, mislim unisteno preko 350 vozila i oklopa sa nesto preko 5000 30 mm DU projektila iz A10...ne postoje DU avio bombe u US arsenalu to nema svrhe nikakve...A10 je glavni zagadjivac tla u Srbiji sa DU a i kod nas...IMAJU I UKRAJINCI DU municiju istu kao i Rusi u tenkovima samo stariju generaciju tj. Vant projektile..
Ma da ja tebi kazem iz prve ruke :lol:
NEMA AVIO BOMBI SA DU. NE POSTOJE. Jedino od slobodno padajucih projektila sto postoji su minobacacke granate koje su decomissioned u USA godinama unazad jer nije niko htio rukovati s njima nema cak ni dokumentovano da su bilo gdje koristene. Ne trebas ti meni pricati nista o NATO 95 nisi ti isao po terenu 96 pa do kraja 98 sa UNMAC iz Bihaca kao sto sam ja isao jer sam radio s njima i markirao sve lokacije gdje su NATO projektili padali i uklanjao ostatke. Sto nema na oko Lisine na Kozari karcinoma sto nema oko Hašana Ćopićevih tu su padale Nato avio bombe i navodjeni projektili, Lisinu su pogadjale i krstarece Tomahawk i avionske navodjene. Sto ja nemam rak koji sam radio u uklanjao ostatke projektila NATO na potezu od Hašana do Buševica i to skoro 3 mjeseca jer su seljaci Srbi iz Busevica a i Bosnjaci iz Arapuse se uspanicili jer neko im rekao radioaktivno a 90% ih pojma nije imalo sta to znaci ali su barem bili po tom pitanju jedinstveni, dzaba tebi gajgerov brojac koji ne pokazuje nista kad on vidi oznake na engleskom seljaku je to sve radioaktivno jos ovaj jedan iz Hašana uvrijedjen pala mu bomba na njivu a on cetres ni neke spasio americkog pilota... Jos jednom ti kulturno kazem 30 mm municija iz topa A10 kao i drugih US aviona je najveci zagadjivac DU i najopasniji zbog toga sto se stvara oblak cestica prasine DU koji napravi kontaminacionu zonu oko mjesta dejstva kontaminira tlo i ulazi u podzemne vode i moze da se udahne i onda je takva osoba osudjena na autoimuna oboljenja tokom vremena. DAKLE sve lokacije kod nas gdje je dejstvovala avijacija NATO i koje su kontaminirane DU su posljedica upotrebe 30 mm a ne nosi ih samo A10 koristi se i na F16 GAU 13....imas lokacije oko Sarajeva gdje su bili rovovi VRS gdje je A10 djelovao direktno po rovovima i tu je kontaminirano tlo i sa DU i fragmetima Četnika....Pricao je i Radovan o tome.... :roll:

Eto tako sad te fino stavljam na FOE jer mi je jasna tvoja ispod zita agenda...mali proruski trolcicu.
ketronsd1

#83392 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

sumirprimus wrote: 05/05/2022 13:18

Image
sta cudi, oni nikad nisu ni bili neutralni nego na pirodnoj strani agresora. da oni iz republike srpske i srbije.
SLAVA UKRAJINI, Slava braniteljima, AZOVU, internacionalnoj legiji, amerikancima, britancima, kanadjanima, balticanima, poljacima, sivm ljudima i vojskama dobre volje sto pmazu branitelje ,da se ovo zlo zaustavi, abdi kod nas prirodnim slijedom :bih:
1.25
@exliberal-ex

Njemu jedna specijalna zahvalnica na svom dosadasnjem doprinosu
sumirprimus

#83393 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ne vezi ga na moje postove molim te, meni su oni svi na foe ne interesuje me sta imaju za reci. ne postoje.pupa hava. sto se mene tice.demokratsko i forumsko pravo.
exliberal-ex

#83394 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

ketronsd1 wrote: 05/05/2022 13:27
sumirprimus wrote: 05/05/2022 13:18

1.25
@exliberal-ex

Njemu jedna specijalna zahvalnica na svom dosadasnjem doprinosu
Ma nema frke nije Groff cicija.

Nego kad spominjete kanadjane ...jel tu ubrajate I Mckenzie I njegov doprinos kod nas ?
Kyuss

#83395 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Image
Valjda će natpis ostati za fotošuting kad kupola odleti.
sumirprimus

#83396 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

kazu primirje ruski fasisti, jos jedna slicnost i deja vu jelde? ma jaje jajetu, isti prirucnik.
Slava Ukrajini, slava braniteljima Mariupola, lava titanima iz AZOVA u borbi protiv ruskih nacista, hordi iz tunguskih tundri.
Last edited by sumirprimus on 05/05/2022 13:34, edited 1 time in total.
lajkujMe

#83397 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@sumirprimus

Nevjerujem da bas napadaju sam Izum, prije da napadaju sjeverno od istoga iz Stare Saltive.

Prevelika je koncentracija Ruskih snaga u samom Izumu za direktan napad.

Ocigledno da pokusavaju metodicni da kompletno istisnu Ruse oko Harkiva a drugi dio przi prema istoku to jest sjeverno od Izuma.
Pokusavaju da uguse logisticku podrsku ali i dodju s Ledja ovima iz Izuma i time im uveliko otezaju buduce povlacenje, Najblizi i najbrzi put za logistiku im je preko Belgoroda. Sve ostalo je zaobazenje.

Razlog zasto su Rusi ostali u Harkivu je sad ocigledan, pokusaj buffer zone izmedju Belgoroda i Izuma.
Svi Ukrajinski napadi naviru na Belgorod centralnu lokaciju za snabdjevanje Izuma i Lughanska.
zilog

#83398 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Image
Da je kakav crowd funding, da raspisemo nagradu za boop suncokretaljku, ovog smetljarnika... :mrgreen:
sumirprimus

#83399 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pa gore kad ih presijeku prsusice taj klin sam, ako vec nije poceo ispuhivat. ko zna mozda nas i obradjuju do parade 9og :izet:

jao jao zamisli tog pada morala masovne predaje i gubitaka ko rsk sto je imala :lol: :izet:
ketronsd1

#83400 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

sumirprimus wrote: 05/05/2022 13:29 ne vezi ga na moje postove molim te, meni su oni svi na foe ne interesuje me sta imaju za reci. ne postoje.pupa hava. sto se mene tice.demokratsko i forumsko pravo.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Post Reply