Dobijes kombinaciju gena od oba roditelja i ko zna na sta ce taj miks izaci. Nekome se zalome dobre osobine, a drugome lose.vjeshalica wrote: ↑02/05/2022 20:40Ako je sve isto ,a ispadnu suprotnost odakle ta suprotnost u odnosu na roditelje,ako si je vec dobio rodjenjem? Odnosno od koga?![]()
![]()
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- auspuhc
#56651 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#56652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ja imam ovaj primjer u porodici ,ali nije vezano rodjenjem niti je genetski,nego jednom djetetu sve pusteno,drugom nije...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#56653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ti si sve pogresno shvatiomali_balon wrote: ↑02/05/2022 18:21 Cuj radjas se sa odredjenim tipom licnosti....pa da rodis se u begovskoj porodici imas begovske gene i mozes biti samo beg....a fukara vazda fukrara....ili babo ti je lopov pa ces biti i ti.....a sta ako uzmemo dijete iz normalne porodice koje odraste i postane masovni ubica i on dobije dijete i odgoji ga normalna porodica garant ce i to dijete biti masovni ubica.....
I begovska obitelj moze povuci neki lijevi gen da mali bude kockar i alkos i sve sjebe
Svaka jedinka je sama za sebe
Ima toliko doktora cija su djeca em klosari em ni srednju ne mogu zavesiti bez intervencija
Zato kazu kad se zenis gledaj do 9. koljena
- darius_maximus
#56654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, inače sve vrsni pedagozi...vjeshalica wrote: ↑02/05/2022 01:24 Odnos prosvetnih radnika prema ucenicima se izgleda maknuo nije od poslije rata na ovamo nabolje koliko vidim
Sjećam se scena tek nakon agresije.
Ide škola kolektivno da gleda Savršeni krug u kinu, jesen 97. godine.
Javlja se direktor na razglas: "Dana tog i tog, u toliko i toliko, se ide kolektivno na projekciju filma Savršeni krug. Pošto ovaj film tretira ratnu tematiku, učenici koji nisu bili u BiH tokom agresije ne smiju se smijati tokom filma."
Super način da nacrtaš metu na čelu djeci. Ako se niste isticali, sada ćete definitivno...
U srednjoj je i bilo nekih profesora vrijednih spomena, ali je osnovna bila katastrofa, barem koliko se ja sjećam.
Dobro, sto ljudi, sto iskustava, vjerovatno.
-
no_sikiriki
#56655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo je nažalost tačno. Još uvijek pamtim raznorazne scene iz srednje škole. Gdje profesorica govori učenici pred cca 100 učenika da "kupi veće pantalone ili smrša", profesor fizičkog šikanira i ismijava deblje djevojke dok ne završe u suzama, općenito se komentariše izgled učenika/ca konstantno kroz nekakve "duhovite" komentare...i to kao neće uticati na samopouzdanje nekog tinejdžera/ice. Zaista je nevjerovatno ko sve radi u prosvjeti.darius_maximus wrote: ↑02/05/2022 23:41Da, inače sve vrsni pedagozi...vjeshalica wrote: ↑02/05/2022 01:24 Odnos prosvetnih radnika prema ucenicima se izgleda maknuo nije od poslije rata na ovamo nabolje koliko vidim
Javlja se direktor na razglas: "Dana tog i tog, u toliko i toliko, se ide kolektivno na projekciju filma Savršeni krug. Pošto ovaj film tretira ratnu tematiku, učenici koji nisu bili u BiH tokom agresije ne smiju se smijati tokom filma."
Super način da nacrtaš metu na čelu djeci. Ako se niste isticali, sada ćete definitivno...
U srednjoj je i bilo nekih profesora vrijednih spomena, ali je osnovna bila katastrofa, barem koliko se ja sjećam.
- hatemondays
#56656 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Fino drug, pitaj ljude koji rade u hitnim sluzbama diljem svijeta koliko im omladine dodje navece uzrokovane mentalnim problemima. Kod psihologa da dodjes sada je ko da dobijes loto. Dviej godine ovog zatvora nije nikom dobro doslo.jasib wrote: ↑29/04/2022 00:48Koliko "masovna"? Imaš li neke konkretne brjeve i relevantne informacije?hatemondays wrote: ↑28/04/2022 23:57
Nazalost masovna pojava da se teens samopovredjuju ili izvrsavaju samoubistva poslije ove pandemije. Ove 2 godine im niko ne moze nadoknaditi, usamljenost, social media, siromastvo itd. Bice ovih slucajeva jos. Kod nas ce radije raja otici kod hodze i popa nego kod psihologa.
- Ommadawn
#56657 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Lev Vigotskij je prema nekima ovdje pičkin dim sa svojim tezama da te okolina oblikuje.
Čuj rađaš se sa samopouzdanjem ili bez istog…
Čuj rađaš se sa samopouzdanjem ili bez istog…
- vjeshalica
#56658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
no_sikiriki wrote: ↑03/05/2022 00:04
Ovo je nažalost tačno. Još uvijek pamtim raznorazne scene iz srednje škole. Gdje profesorica govori učenici pred cca 100 učenika da "kupi veće pantalone ili smrša", profesor fizičkog šikanira i ismijava deblje djevojke dok ne završe u suzama, općenito se komentariše izgled učenika/ca konstantno kroz nekakve "duhovite" komentare...i to kao neće uticati na samopouzdanje nekog tinejdžera/ice. Zaista je nevjerovatno ko sve radi u prosvjeti.
- vjeshalica
#56659 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pedagoske metode su kompleksaske metode. Ovo generacije prosvjetara sve gore od goreg i sve podlije od podlijeg kad su u pitanju odnosi sa drugima. Reforma obrazovanja se ne moze provoditi sa kupljenim diplomama i umobolnim facama koji objektivno ne mogu raditi sa osjetljivim godinama tj djecom koja odrastaju.
-
laik1981
#56660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta kazu? Radjas se sa formiranim karakterom.. Glupi ljudi imaju samopouzdanja, dok pametni nemaju.. Roditelji i sistem obrazovanja nemaju kljucni uticaj u odgoju..
Kakva nadrealna i opasna razmisljanja..
Kakva nadrealna i opasna razmisljanja..
Last edited by laik1981 on 03/05/2022 09:42, edited 1 time in total.
-
avijon
#56661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Najlakse im je baljezgat i predstavljat mišljenja kao činjenice, jer njima mozgovima to ima smisla pa mora da je tako
-
mali_balon
#56662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma ne, kad roditelj zglajza u odgoju lakse je rec ma jebat ga takvi geni, i okrivit sve druge, a ne preuzet odgovornost i reci do mene je.....to je glavni problem...jer nas ima roditelja pa nam se svasta mota po glavi a najvise nas strah neuspijeha sa djecom....pa pojedinci svasta lupetaju da prikriju taj strah
-
laik1981
#56663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mi generalno bjezanje od odgovornosti koristmo kao alat za utjehu, bez obzira o kojoj pojavi ili problemu se radilo..mali_balon wrote: ↑03/05/2022 09:58Ma ne, kad roditelj zglajza u odgoju lakse je rec ma jebat ga takvi geni, i okrivit sve druge, a ne preuzet odgovornost i reci do mene je.....to je glavni problem...jer nas ima roditelja pa nam se svasta mota po glavi
- darius_maximus
#56664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo je tricky.vjeshalica wrote: ↑03/05/2022 07:43no_sikiriki wrote: ↑03/05/2022 00:04
Ovo je nažalost tačno. Još uvijek pamtim raznorazne scene iz srednje škole. Gdje profesorica govori učenici pred cca 100 učenika da "kupi veće pantalone ili smrša", profesor fizičkog šikanira i ismijava deblje djevojke dok ne završe u suzama, općenito se komentariše izgled učenika/ca konstantno kroz nekakve "duhovite" komentare...i to kao neće uticati na samopouzdanje nekog tinejdžera/ice. Zaista je nevjerovatno ko sve radi u prosvjeti.
Uglavnom zvuči dobro, ali nije baš tako kako ona to prodaje.
Ljudi su društvena bića i za sve što rade traže odobrenje okoline.
Kada si dijete, gledaš reakcije na licima svojih roditelja, da vidiš je li to što radiš dobro ili loše.
Kada se neko oklizne na ulici pred grupom ljudi, ako se većina smije i ti ćeš se smijati (ili pretvarati da smiješ) da ne bi odudarao od grupe.
Ljudi imaju potrebu i nagon da se ne izdvajaju iz grupe, bez obzira što kao odrasli pokušavamo da racionaliziramo kako to ne bi trebalo biti tako, to je ipak jedna od glavnih ljudskih odlika (na sreću ili na žalost)...
- Laplace
#56665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tu se slažemo. Posebno kad se pogledaju kriteriji po kojima se primaju radnici, naročito kod nas u Ze-do kantonu, to nema veze sa kvalitetom i rezultatima rada nastavnika. Kriterije dogovaraju sindikat i nadležno ministarstvo, a u pravilu se mijenjaju kad neko izlobira za nekoga koga treba primiti u jednu školu. Čovjek ti godinu dana radi na osnovu montipajtonovskih kriterija, jedva čekaš da ga se otarasiš a on ti opet konkuriše. I ne samo to, nego ona godina mučenja sa njim mu ispada kao dodatna referenca za posao.no_sikiriki wrote: ↑03/05/2022 00:04Ovo je nažalost tačno. Još uvijek pamtim raznorazne scene iz srednje škole. Gdje profesorica govori učenici pred cca 100 učenika da "kupi veće pantalone ili smrša", profesor fizičkog šikanira i ismijava deblje djevojke dok ne završe u suzama, općenito se komentariše izgled učenika/ca konstantno kroz nekakve "duhovite" komentare...i to kao neće uticati na samopouzdanje nekog tinejdžera/ice. Zaista je nevjerovatno ko sve radi u prosvjeti.darius_maximus wrote: ↑02/05/2022 23:41
Da, inače sve vrsni pedagozi...
Možda najgluplja stvar je da, recimo, kad bi uspio provesti disciplinski postupak protiv nastavnika (a da ga ne blokira sindikat ili ministarstvo), otpustiš ga i onda (logično) raspišeš konkurs, on ti se prijavi i period za koji je pravio prekršaje zbog kojih je otpušten mu dodaje bodove na rang listi. De fatco ga opet moraš primiti.
Ili je još gluplje to da primaš radnika kog nikad u životu nisi ni vidio a kamoli razgovarao san njim. Kod nas primaš papire a ne radnike. Teoretski (a i praktično, na kraju krajeva) možeš primiti nastavnika koji i ne postoji.
Imaš ti i dobrih nastavnika, ali zakoni i sindikat (pa i Ministarstvo obrazovanja) štite (ili se ne zamjeraju) loše radnike dok one dobre napadaju svi, od učenika preko roditelja i kolega do sindikata i nadležnog ministarstva. Razumljivo je da će i ovi dobri na kraju dići ruke od svega.
- Laplace
#56666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Eto, sad se svaljuje krivica na koronu. Kao, nisu se djeca družila.mali_balon wrote: ↑03/05/2022 09:58Ma ne, kad roditelj zglajza u odgoju lakse je rec ma jebat ga takvi geni, i okrivit sve druge, a ne preuzet odgovornost i reci do mene je.....to je glavni problem...jer nas ima roditelja pa nam se svasta mota po glavi a najvise nas strah neuspijeha sa djecom....pa pojedinci svasta lupetaju da prikriju taj strah
Kao prvo, jesu (ali ne u školi). Prvi (i najstrožiji) lockdown: škole prazne, kafići puni. Svako sljedeće zatvaranje je bilo još blaže i u korist kafića.
Kao drugo, ponašanje i druženje djece prije početka pandemije i sad je isto: ne znaju se družiti. Zakuhaju na Facebooku i potuku se u školi, pa onda moramo po par sati razgovarati sa učenicima, roditeljima i policijom kako bi sve to razmrsili. I tu se ništa nije promijenilo.
Biće da neki smatraju kako se danas djeca samopovređuju zato što neko vrijeme nisu mogla povređivati jedna drugu. Šta to govori o našoj predivnoj djeci?
- jasib
#56667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ti k'o Čmoljo, smeta što pitam za brojeve i statističke podatkehatemondays wrote: ↑03/05/2022 03:20Fino drug, pitaj ljude koji rade u hitnim sluzbama diljem svijeta koliko im omladine dodje navece uzrokovane mentalnim problemima. Kod psihologa da dodjes sada je ko da dobijes loto. Dviej godine ovog zatvora nije nikom dobro doslo.
Kad napišeš "masovno", očekujuće je i da imaš relevantne informacije o tom broju, ili izvoru svojih informacija. Očekujuće je da znaš o čemu pišeš. Suprotno, ne može ti se vjerovati
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#56668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dobro ba nije covjek na ispitu ni na isljedjivanju, ohani malo, ne budi toliki udav.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#56669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
a i ja levat što išta govorim
- darius_maximus
#56670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, opet, prije toga svega nije bilo.hatemondays wrote: ↑03/05/2022 03:20Fino drug, pitaj ljude koji rade u hitnim sluzbama diljem svijeta koliko im omladine dodje navece uzrokovane mentalnim problemima. Kod psihologa da dodjes sada je ko da dobijes loto. Dviej godine ovog zatvora nije nikom dobro doslo.
Sve se pojavilo s igricama, ili Facebookom, ili Coronom, ili TikTokom, ovisi šta je trenutno popularno za okriviti.
Ja u osnovnoj završio na liječenju vani, jer sam počeo iskazivati psihosomatske simptome i doktori ovdje rekli mojima da ne znaju šta će sa mnom (barem su bili iskreni). Nije tad bilo ni Facebooka, ni kompjutera, niti ostalih zajebancija, pa ne znam šta mi bi, kada sam ganjao loptu redovno. Kako se to samo moglo desiti?
Danas se više priča o tome, vidljivije je i naravno da će brojevi porasti.
To ne znači da toga prije nije bilo, nego da je bilo sramota i nije se ni evidentiralo.
-
mali_balon
#56671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To i kazem sve je drugo problem i krivac osim mene....i to je kako @laik1981 rece nas glavni sport, bjezanje od odgovornosti u svim sferama zivota.....Laplace wrote: ↑03/05/2022 10:22Eto, sad se svaljuje krivica na koronu. Kao, nisu se djeca družila.mali_balon wrote: ↑03/05/2022 09:58
Ma ne, kad roditelj zglajza u odgoju lakse je rec ma jebat ga takvi geni, i okrivit sve druge, a ne preuzet odgovornost i reci do mene je.....to je glavni problem...jer nas ima roditelja pa nam se svasta mota po glavi a najvise nas strah neuspijeha sa djecom....pa pojedinci svasta lupetaju da prikriju taj strah
Kao prvo, jesu (ali ne u školi). Prvi (i najstrožiji) lockdown: škole prazne, kafići puni. Svako sljedeće zatvaranje je bilo još blaže i u korist kafića.
Kao drugo, ponašanje i druženje djece prije početka pandemije i sad je isto: ne znaju se družiti. Zakuhaju na Facebooku i potuku se u školi, pa onda moramo po par sati razgovarati sa učenicima, roditeljima i policijom kako bi sve to razmrsili. I tu se ništa nije promijenilo.
Biće da neki smatraju kako se danas djeca samopovređuju zato što neko vrijeme nisu mogla povređivati jedna drugu. Šta to govori o našoj predivnoj djeci?
Druzili se vani i onda navece se druzili na teamsu.....kod mene cerka ucila sa drugaricama preko teamsa....fol je u tome sto ja nisam dao da se zatvara soba i da ja u drugoj sobi cujem sta se prica, a kao gledam tv, cim prica krene u za mene ne zeljenom pravcu sljedi korekcija s moje strane....dok bi neko dozvolio da se zlato zatvori u sobu, neka zlato tamo sa drugaricama prica, a ja cu tursku seriju odlgedat ili pratiti snuimak utakmice koju sam fulio na tiketu......ili dnevni pregled zadruge
-
laik1981
#56672 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Djeci treba malo vise vjerovati. Dati im malo vise slobode. Ne ispravljati nase zivotne propuste i ne lijeciti vlastite komplekse preko ledja djece, a to dosta roditelja radi. Posebno je to uocljivo kod djece koja treniraju fudbal.. Kakva je to presija od malih nogu, pa djeca popucaju do tinejdzerskih dana i postanu alkosi u ranoj mladosti.. Zamrze i roditelje i sport.. Takvih slucajeva imamo i kada je skola u pitanju.. Svi bi da su njihova djeca najbolja i da su genijalci.. Trebamo im sjahati malo s vrata.. Nisu djeca debili.. Cesto i u dobrom dijelu razmisljaju zdravije i zrelije od svojih roditelja..
-
mali_balon
#56673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I to je jedan od glavnih problema kako Hamin mali moze a ti ne mozes ili ne znas......i to se gleda kao vlastiti neuspijeh.....
zato ja govorim dizati samopuzdanje, podrzati u nekim stvarim, a nekad i objasniti zato neke stvari ne idu, neko mora biti i pekar i frizer....ali kako to da roditelj prihvati da mu dijete nije kapacitet za neke stvari.....to najvise boli.....kompleksi su jebena stvar...
bolje da otvorimo drugu temu......
zato ja govorim dizati samopuzdanje, podrzati u nekim stvarim, a nekad i objasniti zato neke stvari ne idu, neko mora biti i pekar i frizer....ali kako to da roditelj prihvati da mu dijete nije kapacitet za neke stvari.....to najvise boli.....kompleksi su jebena stvar...
bolje da otvorimo drugu temu......
- vjeshalica
#56674 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisi shvatio sustinu videa o cemu je pricala zato dodajes nebitnu pricu kao repliku.darius_maximus wrote: ↑03/05/2022 10:09
Ljudi su društvena bića i za sve što rade traže odobrenje okoline.
Kada si dijete, gledaš reakcije na licima svojih roditelja, da vidiš je li to što radiš dobro ili loše.
Kada se neko oklizne na ulici pred grupom ljudi, ako se većina smije i ti ćeš se smijati (ili pretvarati da smiješ) da ne bi odudarao od grupe.
Ne moze nastavnik u skoli prevaspitavati dijete koje ocito mrzi na pogani nacin upucujuci mu javne debilne kritike i nabijajuci mu komplekse. Ako sa djetetom postoji neki problem na koji bi se trebala paznja obratiti onda se to zavrsava na drugi nacin, a ne da pravis od djeteta javni cirkus i da se u taj cirkus ukljucuju ostala djeca,jer znas l, djeca su mnogo povodljiva,uzet ce to kao pravilo ponasanja i primjenjivat prema svima i djelovati cijeli zivot u tom smjeru,pa se nemoj iznenaditi da te neko skoro na prevazidjen nacin uzme ismijavati sa 30,40 godina u lice.
- vjeshalica
#56675 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije to nista. Svjedocila obracunima na takmicenju u drugom gradu kad dijete nije postiglo zeljeni rezultat,krenula svadja,i skoro tuca na tribinama. Individualni sport u pitanju. Razumijem da roditelj voli da mu dijete ima rezultat i da ga forsira ali kad ne moze da podnese poraz onda bi sakama uvodio rezultate. O uvredama na racun drugih da ne govorim,prozivanjima djece i ukljucivanje u tudju djecu koliko ne mogu i koliko im ne treba.laik1981 wrote: ↑03/05/2022 10:45 Djeci treba malo vise vjerovati. Dati im malo vise slobode. Ne ispravljati nase zivotne propuste i ne lijeciti vlastite komplekse preko ledja djece, a to dosta roditelja radi. Posebno je to uocljivo kod djece koja treniraju fudbal.. Kakva je to presija od malih nogu, pa djeca popucaju do tinejdzerskih dana i postanu alkosi u ranoj mladosti.. Zamrze i roditelje i sport.. Takvih slucajeva imamo i kada je skola u pitanju.. Svi bi da su njihova djeca najbolja i da su genijalci.. Trebamo im sjahati malo s vrata.. Nisu djeca debili.. Cesto i u dobrom dijelu razmisljaju zdravije i zrelije od svojih roditelja..