SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjeshalica

#56526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

STRAVIČAN ZLOČIN

Uhapšene dvije osobe u Sarajevu: Ubili žrtvu pa podmetnuli požar da sakriju tragove

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /220428146

MONSTRUMČINE!
suspect_zero

#56527 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Dimu1927 wrote: 28/04/2022 15:20
uglavnomja wrote: 28/04/2022 11:49

nazlost jesi :sad: :roll:

i zbog kovid mjera

u tom vijecu, kao i svugdje, sjede neki likovi nekim cudnim putevima izabrani, a obicno odlucuje jedno-dvoje
sto se tice covid mjera upravu su, maltretiraju i roditelje i djecu... coronu niko ne yebe 2% vec mjesecima oni malo malo online nastava, lakse je voditi casove sa vikendice nego sjediti u razredu i boriti se s djecom

pa onda uvode sebi one neradne dane kad niko drugi nema isti, pa roditelji nemaju kud s djecom a oni moraju na posao. mogla bi se knjiga napisati o propustima obrazovnog sistema zbog covida
Ma ne kontam u kojem kontekstu sada pričate o kovidu, koliko znam ova školska 21/22 nije prekidana zbog kovida, sve je išlo regularno i nije bilo kombinirane, bar ovim manjim osnovcima,...sa druge strane gotovo je kraj školske godine a i koliko pročitah djevojčica je bila odličan đak :-?
Strašno, prestrašeno šta god da je dijete navelo na taj korak....tuga velika.
suspect_zero

#56528 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

A ovaj Kapo je jedna odvratna mrcina....da ne lajem više.
Grean

#56529 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Grean »

Chmoljo wrote: 28/04/2022 01:22
thekupus wrote: 28/04/2022 01:08 ljudi, otkud vama te pretpostavke? ovdje ste pisali o razlogu i kad je onaj dječak preselio tragično prošle godine, a znam iz pouzdanih izvora da je to sve dolazilo do porodice i samo dodavalo njihovoj boli. zar se ne možete suzdržati?
Slazem se.

Ne znamo puno, a ako bude potrebe, valjda ce se saznati, odnosno ako je neko krivac, nadam se da ce porodica to i reci da bi se eventualno poduzele neke stvari, da se ostala mala raja zastiti.

Ova objava Vijeca roditelja mi je izrazito degutantna jer na osnovu poluinformacija na racun tragedije djeteta gura neku svoju agendu.

Odvratno.
+1

Svi pametni i sve znaju a na ovakvim stvarima se ne pametuje bez cinjenica.
no_sikiriki

#56530 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

U kontekstu samoubistva, ne razumijem kako neko ko ne zna ništa o okolnostima može govoriti da je kriv roditelj ili škola. Zar je neko "kriv" kad neko izvrši samoubistvo? Naravno da je svašta moglo nekoga da navede da to uradi, ali ako mi ne znamo ništa o tome, ne vidim kako se uopće za takvo nešto može tražiti nečija "krivica"?
Piaty

#56531 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

no_sikiriki wrote: 28/04/2022 19:26 U kontekstu samoubistva, ne razumijem kako neko ko ne zna ništa o okolnostima može govoriti da je kriv roditelj ili škola. Zar je neko "kriv" kad neko izvrši samoubistvo? Naravno da je svašta moglo nekoga da navede da to uradi, ali ako mi ne znamo ništa o tome, ne vidim kako se uopće za takvo nešto može tražiti nečija "krivica"?
O samoubistvu osobe/pojedinca, koju uopce ne poznajemo, ne bi trebali i ne bi smjeli nista pricati. Ja sam u svojoj porodici imao clana koji je izvrsio suicid i ja znam kako je to. Pored toga sam jos potrosio sata i sate citanja literature o suicidu. Tu ljudi mogu da spomenu 100 faktora ali da ne pogode stvarni razlog suicida.

O suicidu kao opcem fenomenu sigurno mozemo pricati
no_sikiriki

#56532 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

Piaty wrote: 28/04/2022 19:37
no_sikiriki wrote: 28/04/2022 19:26 U kontekstu samoubistva, ne razumijem kako neko ko ne zna ništa o okolnostima može govoriti da je kriv roditelj ili škola. Zar je neko "kriv" kad neko izvrši samoubistvo? Naravno da je svašta moglo nekoga da navede da to uradi, ali ako mi ne znamo ništa o tome, ne vidim kako se uopće za takvo nešto može tražiti nečija "krivica"?
O samoubistvu osobe/pojedinca, koju uopce ne poznajemo, ne bi trebali i ne bi smjeli nista pricati. Ja sam u svojoj porodici imao clana koji je izvrsio suicid i ja znam kako je to. Pored toga sam jos potrosio sata i sate citanja literature o suicidu. Tu ljudi mogu da spomenu 100 faktora ali da ne pogode stvarni razlog suicida.

O suicidu kao opcem fenomenu sigurno mozemo pricati
Upravo. I to je još dosoljavanje rane kad pišeš da je roditelj jednog djeteta potencijalno kriv za njeno/njegovo samoubistvo, jer nije uradio/la ovo, ili ono...a ne znaš ništa o tome.
Ljudi koji su u depresiji, pogotovo tako mladi, često to i ne pokazuju/vješto sakrivaju. I normalan/posvećen roditelj će svakako čitav život sebe preispitivati da li je mogao spriječiti takvo nešto, čak iako to nije bilo moguće. I osjećati neku vrstu krivice.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56534 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Ubilo i zapalilo covjeka da prikrije dokaze

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/73 ... u-sarajevu
laik1981

#56535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Samoubistva se na zalost desavaju.. Cesto nema nikakve logike i objasnjenja.. Mislim da o takvim slucajevima nije u redu raspredati po forumima..

Psihicko zdravlje vecina zanemaruje.. Cak i kada problemi postanu i primjetni guraju se pod tepih jer je to kod nas na zalost jos uvijek taboo tema i nekakva sramota.. Ne daj boze otici psihologu kada se osjecamo lose.. O tome se treba pricati..
zla_kraljica

#56536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zla_kraljica »

Cudo nisu incijali navedeni i ona cuvena "odranije poznati policiji".
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... ook+status
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#56537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

Treba ponekad biti fer pa pohvaliti policiju kada ovako brzo pronadju i uhvate pocinioce
vjeshalica

#56539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Dva pomahnitala drogalja ukokali vjerovatno treceg i kad kazu eto ne valja ih udarat ima zatvor... :run:
bitangeIprinceze

#56540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

Ja sve htio da pitam ima li ovo veze s onim drugim drogaljima od prije mejesec kad su isto dvojica mucili treceg pa ga spasile komsije od jaukanja? Opasna ova Odobasina, isto Bronx
hatemondays

#56541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hatemondays »

laik1981 wrote: 28/04/2022 20:45 Samoubistva se na zalost desavaju.. Cesto nema nikakve logike i objasnjenja.. Mislim da o takvim slucajevima nije u redu raspredati po forumima..

Psihicko zdravlje vecina zanemaruje.. Cak i kada problemi postanu i primjetni guraju se pod tepih jer je to kod nas na zalost jos uvijek taboo tema i nekakva sramota.. Ne daj boze otici psihologu kada se osjecamo lose.. O tome se treba pricati..
Nazalost masovna pojava da se teens samopovredjuju ili izvrsavaju samoubistva poslije ove pandemije. Ove 2 godine im niko ne moze nadoknaditi, usamljenost, social media, siromastvo itd. Bice ovih slucajeva jos. Kod nas ce radije raja otici kod hodze i popa nego kod psihologa.
doktornauke

#56542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by doktornauke »

Nevezano za ovaj slucaj posto nisam upucen i necu da ga komentarisem ali mogu reci na globalnom nivou,pandemija je zahvatila citavu planetu i sumnjam da je uz dobar odgoj bliskog okruzenja mogla uticat na pojedinca ako pojedinac vec nije na neki nacin psihicki nestabilan.Mnogi od nas su bili djeca u ratu,padale granate oko nas,pucali snajperi itd pa nismo dizali ruku na sebe a da ne pricam da smo bili gladni i zedni.
Sva djeca moraju da imaju podrsku roditelja u svemu,ako imaju roditelje i pod hitno im se mora smanjiti pristup kojekakvim tiktokovima i slicno te uciti da su te stvari cista budalastina i naci im neki vid praznjenja viska energije u nekom vidu treninga.Fudbal,tenis,gimnastika,karate,sviranje nekog instrumenta,bilo sta samo ne telefon po 12 sati dnevno i racunar.
jasib

#56543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jasib »

hatemondays wrote: 28/04/2022 23:57
laik1981 wrote: 28/04/2022 20:45 Samoubistva se na zalost desavaju.. Cesto nema nikakve logike i objasnjenja.. Mislim da o takvim slucajevima nije u redu raspredati po forumima..

Nazalost masovna pojava da se teens samopovredjuju ili izvrsavaju samoubistva poslije ove pandemije. Ove 2 godine im niko ne moze nadoknaditi, usamljenost, social media, siromastvo itd. Bice ovih slucajeva jos. Kod nas ce radije raja otici kod hodze i popa nego kod psihologa.
Koliko "masovna"? Imaš li neke konkretne brjeve i relevantne informacije?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#56544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

jasib wrote: 29/04/2022 00:48
hatemondays wrote: 28/04/2022 23:57
Citam nekoliko tema i na nekoliko njih trazis brojeve, podatke, papire.

Jebote ko nadzorni organ. De zaguglaj malo.
Chmoljo

#56545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

zla_kraljica wrote: 28/04/2022 21:28 Covjek im sam dosao.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... ina/455295
Vrlo cesta pojava da se ubica vrati na mjesto zlocina. A nije bas da je doso u stanicu i reko: ja sam ga ubio.

Inace, da.nisu zapalili kucu, ovaj bi bio tamo neko vrijeme onako truhnuo :roll: vjerovatno bi oni njih nasli, jer bi prvo tu ekipicu ispitali, ali opet... :roll:
jasib

#56546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jasib »

Chmoljo wrote: 29/04/2022 01:11
jasib wrote: 29/04/2022 00:48

Kad neko napiše "masovna pojava" valjda treba i da potkrijepi nekim dokazima, informacijama iz koje se da vidjeti tu masovnost.
Chmoljo

#56547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

jasib wrote: 29/04/2022 01:15
Chmoljo wrote: 29/04/2022 01:11

Kad neko napiše "masovna pojava" valjda treba i da potkrijepi nekim dokazima, informacijama iz koje se da vidjeti tu masovnost.
Pa dobro, prije si trazio licitaciju za sine, nekad prije zakon o socijali u ks... De zaguglaj malo.
ZuzuTop

#56549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ZuzuTop »

drag_gost wrote: 28/04/2022 18:32
ZuzuTop wrote: 28/04/2022 17:05

Sigurno mu nije vratio knjigu.
Smijesno he he, he he he
To je bio sarkazam i znam da nije smjesno.Imam dovoljno godina i iskustva da znam da takva vrsta ljudi privlaci masu sebi slicnih ljudi.
Svaki balkanski grad ima tih idiota na izvoz.I svi ih gledaju kao na ono... ajde de...
Dok tebi sta ne urade, pa ti onda ne bude he he he hehe
Zutari, spidasi, sanercici.
darius_maximus

#56550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

doktornauke wrote: 29/04/2022 00:31 Nevezano za ovaj slucaj posto nisam upucen i necu da ga komentarisem ali mogu reci na globalnom nivou,pandemija je zahvatila citavu planetu i sumnjam da je uz dobar odgoj bliskog okruzenja mogla uticat na pojedinca ako pojedinac vec nije na neki nacin psihicki nestabilan.Mnogi od nas su bili djeca u ratu,padale granate oko nas,pucali snajperi itd pa nismo dizali ruku na sebe a da ne pricam da smo bili gladni i zedni.
Sva djeca moraju da imaju podrsku roditelja u svemu,ako imaju roditelje i pod hitno im se mora smanjiti pristup kojekakvim tiktokovima i slicno te uciti da su te stvari cista budalastina i naci im neki vid praznjenja viska energije u nekom vidu treninga.Fudbal,tenis,gimnastika,karate,sviranje nekog instrumenta,bilo sta samo ne telefon po 12 sati dnevno i racunar.
Ljudi dragi, nije ovo tako jednostavna tema.
Mislim da je ovo jedan od najvećih tabooa, jer je čovjeku teško shvatiti da bi neko digao ruku na sebe, pa je lakše naći neku kategoriju i uzrok u koji se može uperiti prstom (sjećam se, prije su to uglavnom bile igrice kao uzrok nasilja, itd.).

Istina je da je mentalno zdravlje zajebana stvar i ne može se riješiti fudbalom (je li nedavno momak koji je trenirao u Želji izvršio samoubistvo?) niti "pražnjenjem energije". Mnogo stvari dovede do ovakve odluke, iako je vjerovatno lakše samo reći "TikTok i Instagram su krivi".
Ja lično ne volim takve aplikacije, jer razumijem kako funkcionišu i utiču na ljude, ali se mora gledati cijela slika.
Postoje ljudi koji su naizgled sretni, a imaju sigurno suicidalne misli, isto kao što postoje "mračni" ljudi koji ne bi nikad tako nešto uradili.

Jednostavno nismo svi isti i nećemo reagovati isto na iste uvjete i situacije.
Kada dođe do tog hemijskog disbalansa u mozgu, teško se s tim sam izboriti, a mnoge je strah progovoriti o tome jer će izgledati "ludi".
Boje se osude okoline, boje se posljedica na poslu, boje se kako bi doktori reagovali i da li bi bili hospitalizovani.
Često pomislim tu na Chestera Benningtona. Pjevao o tome, znalo se i liječio se, imao prijatelje, porodicu i djecu i opet je završilo kako je završilo.

Najbolje što se može uraditi je otvoriti društvo prema toj pojavi.
Skinuti stigmu s toga, kako bi se ljudi lakše odlučili da istupe.

Za kraj, od ljudi koji su se borili s mentalnim problemima:
Post Reply