Udes prilikom skretanja u lijevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Forumerrer

#26 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Forumerrer »

Ako nije raskrsnica, valjda se podrazumijeva da pogledas u retrovizor prije skretanja.

Dosta ljudi slabo koristi retrovizore. Ja ih non stop gledam, pogotovo ako naglo kocim ili usporavam (da vidim hoce li onaj iza mene zakociti na vrijeme).
Leno

#27 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Kad sam pogledao nije ga bilo...prebrzo je vozio..udario me u momentu kad sam vec prednjim tockovima sisao sa ceste..kocio nije...nema ni tragova..
mirsek

#28 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by mirsek »

Leno wrote: 02/05/2022 10:02 Kad sam pogledao nije ga bilo...prebrzo je vozio..udario me u momentu kad sam vec prednjim tockovima sisao sa ceste..kocio nije...nema ni tragova..
Ako ti je falilo 10cm da i zadnjim krajem sidjes sa ceste a on te udario u prednja vrata/blatobran to znaci da te je on udario mimo ceste tj. ispade kao da je probao da skrene lijevo na foru/brzinu, prije tebe. Po meni on je svakako kriv, nije prilagodio brzinu, nije prestizao kad se uvjerio da je sigurno, dok ti ne mozes istovremeno gledati i naprijed( u suprotan smjer) i nazad kad trebas skrenuti sa ceste.
Leno

#29 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Bas tako...nemogu da postavim sliku skice sa uviđaja...al bas me tako udario...al policija nas dala na sud...jer nisu ni oni aigurni bili...on se zaustavio na parkingu a mene bacio u kontra amijer...policija je zapisala da je njesto kontakta bilo 10 cm od kraja sfalta..
studiorum_tuzlaensis

#30 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Joj ove suplje..

Na neoznacenom putu, dakle neka vukojebina, pogledao retrovizor i krenuo u skretanje, a odjednom se pojavio Luis Hamilton i kao udario ga. Prvo na 10 cm od ivice, pa onda u zadnja vrata? Vjerovatno je Smart u pitanju po priči.

Popusio si, nisi se dobro iskljucio sa ceste i pripremi se za 350 km skuplju registraciju dogodine.
studiorum_tuzlaensis

#31 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Leno wrote: 02/05/2022 10:50 Bas tako...nemogu da postavim sliku skice sa uviđaja...al bas me tako udario...al policija nas dala na sud...jer nisu ni oni aigurni bili...on se zaustavio na parkingu a mene bacio u kontra amijer...policija je zapisala da je njesto kontakta bilo 10 cm od kraja sfalta..
Postavi svoje slike sto si slikao? Ili nemas ni to pri ruci...
Leno

#32 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Ma imam sve ali nece da se ucitaju ovdje...izbacuje gresku...sad cu pokusat opet
Leno

#33 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Neda slike da se ucitaju ..nije me udario u lijeva zadnja vtata...napiso sam gore da me udario u prednja lijevva vrata i blatobran .
shandrprcSA

#34 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by shandrprcSA »

Leno wrote: 02/05/2022 11:31 Neda slike da se ucitaju ..nije me udario u lijeva zadnja vtata...napiso sam gore da me udario u prednja lijevva vrata i blatobran .
sta bolan nece...

https://imgur.com/ i uploadaj slike i postavi link
Leno

#35 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Ma neda slike. Kaze greska zbog velicine fotografije...evo ti broj dodaj me na viber ako zelis da pogledas moju situaciju ..hvala u svakom slucaju ..

EDIT: Ne smiju se objavljivati licne informacije.
Leno

#36 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Skica uvidaja
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#37 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by laserShow »

vjeshalica wrote: 02/05/2022 00:52
laserShow wrote: 01/05/2022 19:38

Kako to sudija moze ocijeniti? Ja krenem preticati, 100% cista situacija, nema nikakvih indicija za skretanje i par metara prije nego sto cu ga preteci on naglo skrene. Imao sam 95% vremena sve uslove za preticanje, samo tih 5% nisam.

Ja mislim da moze biti samo obostrana krivica, nista drugo.
Odakle ti insistiranje na tome da je naglo skrenuo?
Nije insistiranje, vec razmisljanje o potencijalnoj situaciji. Na koji način se jednostavno moze ustanoviti ko je kriv? Vjerujem da bez detaljog vjestacenja koje kosta stotine KM nema sanse da sudija presudi u jednu, ili drugu korist, jer u bilo kojem zakljuucku druga strana moze osporavati. Na kome je da dokazuje?

Evo hipoteticke situacije:

-uredno dajem zmigavac
-gledam u retrovizor nema nikoga
-skrecem lijevo
-neko me pretice i udara u sred vozila

Ja tvrdim da nikoga nije bilo, da sam dao zmigavac , a druga strana tvrdi da se pri preticanju vozilo ispred nije kretalo na nacin da ce skrenuti, nije bilo zmigavca, vec je naglo skrenuo kad mu je bio blizu, da nije mogao reagovati.

Kako sud postupa?
shandrprcSA

#38 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by shandrprcSA »

zasto ne postavis slike ostecenja na vozilima?
Leno

#39 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Ostecenja
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#40 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by laserShow »

Ja bih zaista bio zahvalan da na ovom forumu nakon sudske odluke, bila ona pozitivna ili negativna odgovoris detalje.

Ja mislim da ce krivica biti obostrana u 95% ovakvih slučajeva. Eh sada, šta i kako ce biti u tvome slučaju, ostaje da se vidi.
shandrprcSA

#41 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by shandrprcSA »

...i jos nam samo reci gdje je mjesto kontakta? I koliko vidim da na objektima imaju kamere? da li i jedna pokriva mjestogdje se sve desilo?
Leno

#42 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Ma naravno da cu napisati kakvo god rijesenje bilo ...mislim da nisam kriv jer vidjeli ste na slikama gdje me je udario...znam samo da cu tuziti ako nebude povoljna situacija za mene...
dr_Evil

#43 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by dr_Evil »

Leno wrote: 02/05/2022 13:55 Ma naravno da cu napisati kakvo god rijesenje bilo ...mislim da nisam kriv jer vidjeli ste na slikama gdje me je udario...znam samo da cu tuziti ako nebude povoljna situacija za mene...
Drug stoji ti ime i prezime na slikama koje si postavio, ili koje si primio od nekoga sta god prvo.
bingov buraz

#44 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by bingov buraz »

Opšte poznata je činjenica da BMW prilikom skretanja nema mogućnost davanja žmigavca,to je tvornički tako :mrgreen:
costacurta

#45 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by costacurta »

Leno wrote: 02/05/2022 13:55 Ma naravno da cu napisati kakvo god rijesenje bilo ...mislim da nisam kriv jer vidjeli ste na slikama gdje me je udario...znam samo da cu tuziti ako nebude povoljna situacija za mene...
Nisi kriv.
Gledam, čitam i ibretim se koliko svijet ne zna pravila niti zakon o BS. Tu velika odgovornost leži na autoškoloma i komisijama za polaganje.
Ti možeš biti kriv samo u slučaju da si skretao preko pune linije ili na mjestu na kome postoji bilo koji drugi znak zabrane.
U svakom drugom slučaju krivica je onog iza tebe, npr
1. on se vadi da si upalio desni žmigavac a skrenuo lijevo: opet teško dokazivo čak i sa svjedocima a i u tom slučaju postoji termin "sigurno odstojanje".
2. on već krenuo u preticanje? ili je preticao kolonu ili opet nije držao odstojanje, svejedno kriv u oba slučaja.
Možeš zakomplikovati samo ako policiji u izjavi počneš nešto "li la". Skretao sam lijevo, ispoštovao zakonom propisane radnje tj upalio pokazivač, smanjio brzinu, izvršio radnju skretanja. Kraj.
I da nisi upalio žmigavac a skrenuo opet ON KRIV jer nije držao odstojanje.
Leno

#46 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by Leno »

Konacno jedan lijep odgovor...hvala ti..
nivla

#47 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by nivla »

Leno wrote: 02/05/2022 14:14 Konacno jedan lijep odgovor...hvala ti..
nije lijep odgovor nego je tako po pravilu, da si isao lijevo na punoj omda bi ti bio kriv, ovako je kriv ovaj iza
policija ocito ne zna svoj posao jer bi napisala zapisnik u tvoju korist kako i treba biti

sto se tice ovog sto je isao u slicnoj situaciji i skrivio udes pa ga sud oslobodio krivice, mozda jeste krivice za saobracaj ali ne vidim kako ga je mogao osloboditi da mu se od police osiguranja drugoj strani isplati nastaa steta, tu nesto ne stima ili nije bila identicna situacija
vjeshalica

#48 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by vjeshalica »

laserShow wrote: 02/05/2022 13:47 Ja bih zaista bio zahvalan da na ovom forumu nakon sudske odluke, bila ona pozitivna ili negativna odgovoris detalje.

Ja mislim da ce krivica biti obostrana u 95% ovakvih slučajeva. Eh sada, šta i kako ce biti u tvome slučaju, ostaje da se vidi.
Eeee respice respice
vjeshalica

#49 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by vjeshalica »

costacurta wrote: 02/05/2022 14:10
Nisi kriv.
Gledam, čitam i ibretim se koliko svijet ne zna pravila niti zakon o BS. Tu velika odgovornost leži na autoškoloma i komisijama za polaganje.
Ti možeš biti kriv samo u slučaju da si skretao preko pune linije ili na mjestu na kome postoji bilo koji drugi znak zabrane.
U svakom drugom slučaju krivica je onog iza tebe, npr
1. on se vadi da si upalio desni žmigavac a skrenuo lijevo: opet teško dokazivo čak i sa svjedocima a i u tom slučaju postoji termin "sigurno odstojanje".
2. on već krenuo u preticanje? ili je preticao kolonu ili opet nije držao odstojanje, svejedno kriv u oba slučaja.
Možeš zakomplikovati samo ako policiji u izjavi počneš nešto "li la". Skretao sam lijevo, ispoštovao zakonom propisane radnje tj upalio pokazivač, smanjio brzinu, izvršio radnju skretanja. Kraj.
I da nisi upalio žmigavac a skrenuo opet ON KRIV jer nije držao odstojanje.
U ranijim postovima je napisao da nema saobracajne signalozacije i znakova izgleda da je rijec o nekom mozda industrijskom pristupu ili stavec?
Pricas o punoj liniji,on navodi da signalizacije nema

Sto se tice autora,trebao bi da kontaktira nekoga ko je zaduzen za odrzavanje ceste ili saobracajnu inspkeciju da s eutvrdi o kakvom je putu rijec

Po meni licno covjek nije kriv ovo je cisti nalet agresivnih idiota a vidimo svaki dan tabute po cestama prilikom.preticanja
no_sekirli

#50 Re: Udes prilikom skretanja u lijevo

Post by no_sekirli »

Imao sam slicnu situaciju nekada davno. S tim da se isto desilo untar gradske zone, gdje je ogranicenje 40. Frajer isao preko 100, okrznuo mene, skrenuo lijevo, udario u betonsku banderu, izvalio motor iz auta. U sred bijela dana.

Medjutim, kad sam isao u osiguranje prijaviti, sa zapisnikom policije, skontam da sam odmah proglasen krivim, odmah nakon 2 sata.

Pogledam stetu na svojoj dvojki, 30 maraka, platim kaznu, tada je bila oko 100, uvidjaj se nije placao. Priznam krivicu, napravim scenu u osiguranju, i od tada svoja 2 vozila nikad vise nisam tu osigurao. Plus, sam ih kasnije poderao na sudjenju kad sam imao udes sa drugim autom, koje je bilo kod njih osigurano.
Post Reply