Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
muha_sa

#1201 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 21:05
muha_sa wrote: 01/05/2022 20:59

Nemoj nam klošare ovdje--meni kad bi zavuko ruku u dzep ja bi crko od stida, kokuzanera našli bunarit :( :lol:
Bunari i nađe ključ od Volvoa.
Ni tamo ni vamo.
:lol:

Kljuceve nosim u ruci i mašem njima dok u dzepu imam u vrh glave marku ipo za narodni hljeb :lol: :lol:
Maharadza

#1202 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Maharadza »

Dozer wrote: 01/05/2022 19:53
jasib wrote: 01/05/2022 17:36 Tačno se vidi polarizacija forumaša, onih iz prijeratnog Sarajeva i tranzicijskih, uklj. i iz manjih mjesta krcatih kompleksima :-)
Sami se odaju. Po meni, nema nista gore od neprilagodjenih ljudi koji se nafuraju da su nesto posebno i da je sve gdje oni kroce samo za njih tu.
Emancipacija je cudo....
Ne kaze se dzaba da trebaju bar 3 narastaja da bi se prilagodilo novoj sredini.
Ali, ovi neprilagodjeni nikad nece skontati da su neprilagodjeni . Mozda njihovi unuci nadodju, ali sumnjam...

:skoljka:
billy organ

#1203 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by billy organ »

To onaj od Rondica hljeb :lol:
Ommadawn

#1204 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote: 01/05/2022 21:08
Ommadawn wrote: 01/05/2022 21:05

Bunari i nađe ključ od Volvoa.
Ni tamo ni vamo.

Kljuceve nosim u ruci i mašem njima dok u dzepu imam u vrh glave marku ipo za narodni hljeb :lol: :lol:
Čuj maše ključevima…
Ne bi li se kakva dugonoga vitka pomamila. :lol :lol Joj muha muha, ko te ne zna…
muha_sa

#1205 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

billy organ wrote: 01/05/2022 21:08 To onaj od Rondica hljeb :lol:

Još se sica zabila i nakav vrh dzepa--jedva je ja iskobeljam da platim a kako ce tek klošar :lol:
muha_sa

#1206 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 21:09
muha_sa wrote: 01/05/2022 21:08

Čuj maše ključevima…
Ne bi li se kakva dugonoga vitka pomamila. :lol :lol Joj muha muha, ko te ne zna…

ma ja--ono, oko kažiprsta nek narod vidi da se aVto ima :lol:
laik1981

#1207 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

piupiu wrote: 01/05/2022 20:47
laik1981 wrote: 01/05/2022 20:36
Pa pretpostavljam da pokusavas, samo mene to ne dotice u tom kontekstu.. Dotice me jer smo mnoge negativne teze o samima sebi potvrdili u ova dva dana.. Nije to meni nista novo.. Dobro sam svjestan u kakvom okruzenju zivim.. Mnogi su i zato i bjeze iz ove zabiti..
Nije mi ni na kraj pameti da te vrijedjam. Za to je potrebna emocionalna privrzenost, a mi smo na forumu svi stranci, doduse iz istog grada, razlicitih generacija... i ocito potpuno razlicitog smisla za humor. Ne znam kontas li koliko je smijesna ta tvoja 'masni bruda papak' konstrukcija... meni je presmijesna i super za zezanciju.
Ta konstrukcija nije moja.. Samo sam iskoristio neke od desetina "epiteta" kojima moji sugradjani vole da caste one koji nisu po njihovoj volji.. I isto je s obje strane.. A poznajemo se vise nego dobro.. Svakodnevno se srecemo, prolazimo jedni pored drugih.. Rijetko se razmijene spontani osmjesi, a dosta cesce namrgodjeni pogledi.. Uglavnom puno pure moramo jos pojesti da bi dosli i do nule..
Ommadawn

#1208 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote: 01/05/2022 21:11
Ommadawn wrote: 01/05/2022 21:09
Čuj maše ključevima…

ma ja--ono, oko kažiprsta nek narod vidi da se aVto ima :lol:
I to Volvo.
Ništa Švabo, Talijan i ostale utjehe… :D
no_sikiriki

#1209 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

piupiu wrote: 01/05/2022 20:49
no_sikiriki wrote: 01/05/2022 20:27

Sad me strah više išta govoriti. Šta bolan 7, ja znam samo 3 uključujući tebe, ko su ostali? :lol: :lol:
Mozda sam se prebrojala... :oops:
Možda je vrijeme za kakvu logavinsku (forumsku) kafu. Da mogu da vas prebrojim. Po mogućnosti u onoj birtiji na dnu ulice. Ili kod Maka na šiši, da malo duvamo, i usput poguramo i rodnu inkluziju. :mrgreen:

Al' sad ozbiljno, kad krenem niz ulicu u svakoj osobi ću tražiti kakvog forumaša/icu. :lol:
Sara03

#1210 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sara03 »

muha_sa wrote: 01/05/2022 20:59 Nemoj nam klošare ovdje--meni kad bi zavuko ruku u dzep ja bi crko od stida, kokuzanera našli bunarit :( :lol:
Dozer

#1211 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Dozer »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 21:02
Dozer wrote: 01/05/2022 20:20
Ne polarizujem nista, ali me pravo nervira kad papcini moram svintati sljagu jer svojim vratima od auta opali u moj auto, i onda se jos nesto qrci.
Toga ptije rata nije bilo. Ljudi su pazili i svoje i tudje.
Ma bilo je i prije rata svega. Ne možda u tolikoj mjeri kao danas ali je bilo. I u Sarajevu i svugdje drugo.

Eh sad vezano za ponašanje - u ono vrijeme se učio bonton u školama. I ko ga je naučio, znao je kako će - bio rođen u gradu ili selu.

A vezano za tvoju repliku meni po pitanju ljudi koji su došli u Sarajevo - dolazili su iz više razloga.
Prije rata su po mog starog došli iz Sarajeva sami. “Treba nam takav kao i ti”. Šta je trebao? Ostati nezaposlen i sam na selu?
Nego kofer, jaknu i poslijepodnevni autobus za Sarajevo.

Šta je trebao moj amidža sa svojim odličnim ocjenama? Hvatati zjale, pokušavajući povremeno da se zaposli u lokalnoj mehaničarskoj radionici? Fakulteta tamo nema.
Ujutro u Sarajevo, upiši mašinski, zaposli se u Energoinvestu.

Šta su trebali ljudi iz IB kada su ih protjerali koljući im sve živo što imaju, pa i cuku i macu?
Kako se vratiti tamo odakle su među zločince?
Bi li ti hodao tamo suočavajući se s nekim ko ti je pobio pola familije a ne možeš mu ništa?

Sad što se ljudi ponašaju kao stoka - to je druga stvar. Ali moj otac kad se preselio iz Sarajeva u BL kaže da su u BL ljudi mnogo kulturniji bili. Mada je i tamo bilo stoke i to ja tvrdim.

Jer jarane, uz svo poštovanje, budala nikada nije bilo u deficitu na Balkanu. Pa bilo u gradu, bilo na selu.
Kroz našu zemlju je prošlo i mahovo i grahovo, nema pod kakvoj sve okupaciji nismo bili i nema ko nam nije pisao istoriju i jebavao nas da izvineš u glavu.
Došli smo dotle da bi danas najradije izbrisali šta je bilo jučer a sutra nemamo uopšte plan šta ćemo i kako ćemo.

Zato smo zemlja sa polarizacijama i zato smo spremni zakrviti i za deset maraka. Najčešće s najmanje krivim.
Opet ponavljas isto, a vec sam ti odgovorio na to.
Oni koji su dolazili prije rata su cinili do 5% stanovnistva grada.
Poznajem.i takvih, i vjeruj mi na rijec - 95% njih je imalo velike probleme da se prilagode nacinu zivota, i najcesce su bili po strani jer to nisu uspijevali.
Pojedini su radili upravo ovo sto rade i ovi danas - izigravali su zajebane, kabadahije, pravili sranja, a sve kako bi privukli paznju na sebe i kako bi ih veinsko drustveno okruzenje prihvatilo. Pri tome, uopste nisu shvatali da se samo jos vise udaljavaju od toga cemu su tezili da se priblize, a epilog je najcesce bio - murija.

Zapravo identicno ovome danas. Jedina razlika je upravo u procentima. Onda je takvih neprilagodjenih bilo max. 5% godisnje, a danas ih je 50-70%, i kao takvi cine vecinu u gradu, pa samim tim ni ne kontaju da sta rade. Papak ne prepoznaje papka, vjeruj mi.

Za razliku id Sarajeva, Tuzla recimo nije dozivjela takvu smjenu stanovnistva. Tamo kada odem, pa sjednem u kakvu kafanu ili bastu, tacno u atmosferi osjetim onaj prijeratni fini, normalni, mirni sarajevski ritam. Ljudi su opustrni, smireni, normqlna komunikacija i zajebancije.
Ovo danas u Sarajevu je sve frizirano, sve je na nekakvu silu, na zor...i to se tacno osjeti.
Tj. to osjetimo mi, prijeratne sarajlije. Ratne i poratne to ni ne mogu osjetiti jer ni ne znaju kako je sve to izgledalo i funkcionisalo prije.
muha_sa

#1212 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

no_sikiriki wrote: 01/05/2022 21:15
piupiu wrote: 01/05/2022 20:49

Mozda sam se prebrojala... :oops:
Možda je vrijeme za kakvu logavinsku (forumsku) kafu. Da mogu da vas prebrojim. Po mogućnosti u onoj birtiji na dnu ulice. Ili kod Maka na šiši, da malo duvamo, i usput poguramo i rodnu inkluziju. :mrgreen:

Al' sad ozbiljno, kad krenem niz ulicu u svakoj osobi ću tražiti kakvog forumaša/icu. :lol:
Evo jednog iz "Razija Omanovic" škole--al nije forumaš :D

Image
no_sikiriki

#1213 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

muha_sa wrote: 01/05/2022 21:18
no_sikiriki wrote: 01/05/2022 21:15

Evo jednog iz "Razija Omanovic" škole--al nije forumaš :D
Meni je ipak njegovo najbolje izdanje u šorcu, ljeti. Da se vide sve tetovaže. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1214 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by bitanga_sa_otesa »

Dozer wrote: 01/05/2022 21:17
Ovo danas u Sarajevu je sve frizirano, sve je na nekakvu silu, na zor...i to se tacno osjeti.
Tj. to osjetimo mi, prijeratne sarajlije. Ratne i poratne to ni ne mogu osjetiti jer ni ne znaju kako je sve to izgledalo i funkcionisalo prije.
napisah ranije na temi ,a nije mi tesko ponoviti: puno je u sarajevu bahatih,samozivih i nekulturnih ljudi...
rijeci kao: dobar dan/zdravo,hvala,izvolite ,dovidjenja,kao i osmijeh su maltene nestale,a sto je najgore ne kostaju nista ...
Ommadawn

#1215 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Dozer wrote: 01/05/2022 21:17
Ommadawn wrote: 01/05/2022 21:02
Ma bilo je i prije rata svega. Ne možda u tolikoj mjeri kao danas ali je bilo. I u Sarajevu i svugdje drugo.

Eh sad vezano za ponašanje - u ono vrijeme se učio bonton u školama. I ko ga je naučio, znao je kako će - bio rođen u gradu ili selu.

A vezano za tvoju repliku meni po pitanju ljudi koji su došli u Sarajevo - dolazili su iz više razloga.
Prije rata su po mog starog došli iz Sarajeva sami. “Treba nam takav kao i ti”. Šta je trebao? Ostati nezaposlen i sam na selu?
Nego kofer, jaknu i poslijepodnevni autobus za Sarajevo.

Šta je trebao moj amidža sa svojim odličnim ocjenama? Hvatati zjale, pokušavajući povremeno da se zaposli u lokalnoj mehaničarskoj radionici? Fakulteta tamo nema.
Ujutro u Sarajevo, upiši mašinski, zaposli se u Energoinvestu.

Šta su trebali ljudi iz IB kada su ih protjerali koljući im sve živo što imaju, pa i cuku i macu?
Kako se vratiti tamo odakle su među zločince?
Bi li ti hodao tamo suočavajući se s nekim ko ti je pobio pola familije a ne možeš mu ništa?

Sad što se ljudi ponašaju kao stoka - to je druga stvar. Ali moj otac kad se preselio iz Sarajeva u BL kaže da su u BL ljudi mnogo kulturniji bili. Mada je i tamo bilo stoke i to ja tvrdim.

Jer jarane, uz svo poštovanje, budala nikada nije bilo u deficitu na Balkanu. Pa bilo u gradu, bilo na selu.
Kroz našu zemlju je prošlo i mahovo i grahovo, nema pod kakvoj sve okupaciji nismo bili i nema ko nam nije pisao istoriju i jebavao nas da izvineš u glavu.
Došli smo dotle da bi danas najradije izbrisali šta je bilo jučer a sutra nemamo uopšte plan šta ćemo i kako ćemo.

Zato smo zemlja sa polarizacijama i zato smo spremni zakrviti i za deset maraka. Najčešće s najmanje krivim.
Opet ponavljas isto, a vec sam ti odgovorio na to.
Oni koji su dolazili prije rata su cinili do 5% stanovnistva grada.
Poznajem.i takvih, i vjeruj mi na rijec - 95% njih je imalo velike probleme da se prilagode nacinu zivota, i najcesce su bili po strani jer to nisu uspijevali.
Pojedini su radili upravo ovo sto rade i ovi danas - izigravali su zajebane, kabadahije, pravili sranja, a sve kako bi privukli paznju na sebe i kako bi ih veinsko drustveno okruzenje prihvatilo. Pri tome, uopste nisu shvatali da se samo jos vise udaljavaju od toga cemu su tezili da se priblize, a epilog je najcesce bio - murija.

Zapravo identicno ovome danas. Jedina razlika je upravo u procentima. Onda je takvih neprilagodjenih bilo max. 5% godisnje, a danas ih je 50-70%, i kao takvi cine vecinu u gradu, pa samim tim ni ne kontaju da sta rade. Papak ne prepoznaje papka, vjeruj mi.

Za razliku id Sarajeva, Tuzla recimo nije dozivjela takvu smjenu stanovnistva. Tamo kada odem, pa sjednem u kakvu kafanu ili bastu, tacno u atmosferi osjetim onaj prijeratni fini, normalni, mirni sarajevski ritam. Ljudi su opustrni, smireni, normqlna komunikacija i zajebancije.
Opet ti isto al’ hajde nek’ ti bude - različitog smo mišljenja i to poštujem. Bez vrijeđanja i prišivanja epiteta.

A vezano za Tuzlu - čak i Tuzlaci sami vele da Tuzla nije onakva kakva je bila. Ali da je prijatnije nego u Sarajevu - jeste.
Nažalost.
Niemand

#1216 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Niemand »

Bloo wrote: 01/05/2022 18:42
Niemand wrote: 01/05/2022 18:37 Da su se forumasi pitali, tshirt bi osto donji ves. Jer bonton.

Ljubitelji bjelosvjetskih revolucija iz 60tih i kojekakvi liberali vece konzerve od mene. I feredze su nekad bile skroz sik za izaci u grad i stvar pristojnosti i adeta.

Ako je ovolika rasprava o trenerkama, sta je tek onda sa majicama do pupka? Ili sta znam, bozom vrecom u suknji i stiklama?
Zato ja zivim na Kobiljoj glavi jer dotleN se Bozo nemre uzverat u stiklama. Ha ja.
Taj focak ne zna za pristojnost pa hoda carsijom bez najlonki.
Last edited by Niemand on 01/05/2022 21:31, edited 1 time in total.
MUNAFIK

#1217 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by MUNAFIK »

jasib wrote: 01/05/2022 18:40
black_adrian wrote: 01/05/2022 18:36 ... U svakim tolama imam po jedan češalj...
:lol: :lol:
Ovo moze bit smijesno samo nekom buzdovanu koji se davno rastao od stila, smisla i kulture zivljenja.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1218 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laserShow »

MUNAFIK wrote: 01/05/2022 21:30

Ovo moze bit smijesno samo nekom buzdovanu koji se davno rastao od stila, smisla i kulture zivljenja.
Muskarac da od obavezne opreme ima cesalj i to "u svakim tolama", nekako nema smisla. Od uze i sire raje nikada nisam cuo da neko nosi cesalj sa sobom. Danasnji metroseksualci jbga.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1219 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by bitanga_sa_otesa »

trebamo li mi bez kose nositi cesalj?? :D
no_sikiriki

#1220 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

MUNAFIK wrote: 01/05/2022 21:30

Vala i ja sam se slatko nasmijala na tu rečenicu. Mislim imam i ja češljić u tašni, ali c'mon... :lol:
black_adrian
Vozim: vjetar

#1221 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by black_adrian »

laserShow wrote: 01/05/2022 21:36 Muskarac da od obavezne opreme ima cesalj i to "u svakim tolama", nekako nema smisla. Od uze i sire raje nikada nisam cuo da neko nosi cesalj sa sobom. Danasnji metroseksualci jbga.
prihvati se leptira i pazi se da te deduka ne posoli ako mu je ostalo zaliha od zime...
muha_sa

#1222 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/05/2022 21:37 trebamo li mi bez kose nositi cesalj?? :D
Vi trebate peškir jer se peškirom cešljate :lol:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1223 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laserShow »

black_adrian wrote: 01/05/2022 21:41 prihvati se leptira i pazi se da te deduka ne posoli ako mu je ostalo zaliha od zime...
smanji sa etiketiranjem brzaĆ. Nisam raspali respo koji napada dedice, a ne smije brudere u susjednoj nargilhani. Rekoh vam, vas par "starosjedioca" ovog foruma ko kakav kult, niko ne smije reci nesto sto se ne poklapa s vasim stavovima.

Daj nam sliku kolekcije cesljOva.
-Chesterfield-

#1224 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by -Chesterfield- »

Šta ste dogovorili? Da ne čitam sve ovo što ste napisali.
Da li je seljak/seljanka ko prošeta Sarajevom u trenerci?
Može li barem kombinacija jednog dijela trenerke sa drugom krpicom? Ako već ne može komplet trenerka. :D
https://www.google.com/amp/s/www.24sata ... ook-711301

Image
black_adrian
Vozim: vjetar

#1225 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by black_adrian »

laserShow wrote: 01/05/2022 21:43 smanji sa etiketiranjem brzaĆ. Nisam raspali respo koji napada dedice, a ne smije brudere u susjednoj nargilhani. Rekoh vam, vas par "starosjedioca" ovog foruma ko kakav kult, niko ne smije reci nesto sto se ne poklapa s vasim stavovima.

Daj nam sliku kolekcije cesljOva.
procitan si nakon 3 posta, gotovo je sad.. pravi novi profil...
Locked