Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Hakiz

#1101 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:40
Hakiz wrote: 01/05/2022 18:37

Normalno da je čudno zato što se to jelo pravi tako da se u procesu pravljenja pavlači a ne povlači.
Znam ja taj sav proces care - od pasterizacije, separacije, odvajanja, bakterijske kulture prilikom kiseljenja.

Eh odakle Banjalučanima da je pOvlaka - ne znam jarane.
Ali svaka čaršija - drugačiji izgovor.
To i ja govorim.

Kada se po nečemu, ili nešto, vuče, ne kaže se u našem jeziku povlačiti nego pavlačiti, zato je ispravno pavlaka.
Sara03

#1102 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sara03 »

Zoya wrote: 01/05/2022 18:33 Da malo manje gledate ko šta oblači a malo više da kupite smeća oko sebe, pametnije bi vam bilo.
:thumbup:
Laplace

#1103 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

piupiu wrote: 01/05/2022 19:18
Laplace wrote: 01/05/2022 19:00

Vidim ja da ti je akcenat malo beogradski. :-D
Salu na stranu, Tuzlaci imaju puno ljepsu dikciju od Sarajlija. U Bosni tesko da ima ruznijeg akcenta od naseg, sarajevskog. Mozda neki hercegovacki, ne ovaj gdje je standardiziran jezik, tamo se lijepo govori.
Mene nervira kad miješaju Č i Ć, odnosno Dž i Đ. Neke sam znao zamoliti da ponove ili napišu rečenicu "Pojesti ću ćevapčiće.". A imena i prezimena nelogična i pogrešna jer je matičar umjesto Č pisao Ć ili obrnuto.
muha_sa

#1104 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

piupiu wrote: 01/05/2022 19:11

E on je arhetip papka. Koji se pred kamerom okrene i kaze Arijani Saracevic: "Ti si ruzna" ili gledaocu, koji mu je usput i potencijalni glasac i poreski obveznik, odbrusi sa "Ne seri" ili ljudima koji ga placaju i od kojih nezajazljivo krade pokazuje srednji prst. Arhetip papka.

BTW, papak nema nikakve veze s mjestom rodjenja ili porijeklom, on se moze roditi i na Logavinoj i u Kralja Tvrtka.

Kad se vrijedjamo, neka bude ispravnim terminima :D
:thumbup:

Kakav je ovo jad ove današnje generacije napAo i koji im je vragec :-)

Ako si normalan možeš bit rodjen u nekakvoj zabitoj vukojebini raja ce te prihvatit--ako se ponašaš krkanski taman da ti je hiljadugodišnje porijeklo iz Titove ulice niko te ne beje ni 1% i papak si.

Da sad ne obrazlažem naširoko šta podrazumjevam pod normalan :D
muha_sa

#1105 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

Laplace wrote: 01/05/2022 19:22

Salu na stranu, Tuzlaci imaju puno ljepsu dikciju od Sarajlija. U Bosni tesko da ima ruznijeg akcenta od naseg, sarajevskog. Mozda neki hercegovacki, ne ovaj gdje je standardiziran jezik, tamo se lijepo govori.
Mene nervira kad miješaju Č i Ć, odnosno Dž i Đ. Neke sam znao zamoliti da ponove ili napišu rečenicu "Pojesti ću ćevapčiće.". A imena i prezimena nelogična i pogrešna jer je matičar umjesto Č pisao Ć ili obrnuto.
I moju hanumu ja nerviram i godinama se trudi da me nauci al jok :( :lol:
no_sikiriki

#1106 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

piupiu wrote: 01/05/2022 19:20
no_sikiriki wrote: 01/05/2022 19:17 Gdje baš Logavinu nađe? :mrgreen:
Poznajem teren :D :lol:
:lol: It's a small world.
Ommadawn

#1107 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Škobo Habu wrote: 01/05/2022 19:15
Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:48
Šta je mogla jedna mlada osoba nakon tek završene srednje škole u Foči ili recimo Bratuncu, Glamoču, Grahovu, DVakufu?
Da se zaposli u nekim lokalnim firmama gdje je ionako bilo previše zaposlenih a ovamo recimo zna da ima posao u nekoj razvijenijoj firmi u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Mostaru, Zagrebu, you name it…
Još ako je ambicioznija - gdje u tim malim mjestima završiti fakultete kad ih nema?

A pogotovo sada poslije rata - ljudi su pobjegli, niko ne ide nazad u ta mjesta jer znaju da su to mrtvaje.

Al’ ne - de hajde da se popišamo svi po njima i napravimo polarizaciju.

Neka se sve došlje koje su došle u Sarajevo poslije rata odsele odatle - imaćemo polarizaciju “haustorčad” kontra “mahalaši”.

I kao što rekoh nije Sarajevo jedinstveno po tom fenomenu.
Realno gledajući, o "seljačkom Sarajevu" postoje dva narativa - onaj unutrašnji, kojim dominiraju domicilni sa svojim mitovima o osamdesetim, Olimpijadi, sarajevskoj pop & rock školi itd. i onaj vanjski narativ, koje zastupaju one bivše Sarajlije koje su svoja utočišta pronašla u Beogradu ili Zagrebu. Oba narativa su duboko šovenska i proizilaze iz dubokih frustracija.

Ja se dobro sjećam one Neletove izjave o Beogradu kao centru kulturnog i duhovnog razvoja svih Srba na prostoru bivše Jugoslavije, koji je svesrdno prihvatio srpske izbjeglice od Knina, preko Sarajeva do Prištine, i tako dozvolio da svi oni obogate taj grad svojim prisustvom i djelovanjem, uključujući i njega. Sa druge strane, upravo su takve bivše Sarajlije samo Sarajevo posmatrale isključivo tipičnom bosanskom kasabom u kojoj nema mjesta za druge i drugačije, osim onih koji su najsličniji sarajevskim kasablijama, a to su svi oni koji su silom rata došli u Sarajevo sa kesicom u rukama - iz Foče, Goražda, Rogatice, Višegrada itd. Takvi su, opet, najviše prezreni na unutrašnjem planu od domicilni. A domicilni bi, barem oni koji još uvijek jašu tu mitološku priču o magičnom Sarajevu iz osamdesetih, radije sve oprostili Neletu, nego što bi došljama priznali da su ljudska bića. I da su oni prvi potomci nekih došlja. Kompleksi su jebena dijagnoza. Pogotovo u Sarajevu.
Sve potpisujem.
Ali nije samo Sarajevo jedinstveno u tome.
Škobo Habu

#1108 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Škobo Habu »

'ajde...Realno, kao da to Visočaci pričaju od Sarajlija drugačije pa Sarajlije mogu komotno prisvojiti taj govor kao svoj? Ili, pak, neko iz Olova.

Nije "sarajevska dikcija" ništa specifično, jer moraš uzeti u obzir da je migracija iz samog Sarajeva, prije nekih stoljeće ili dva, bila sasvim uobičajena, pa tako imaš sarajevskih rodova po Visokom ili Olovu i obratno.

Šta ti misliš da su Olovčići iz Sarajeva stara begovska familija sa Vratnika? Jesu, al' u kurcu.
Last edited by Škobo Habu on 01/05/2022 19:28, edited 2 times in total.
dale cooper

#1109 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 19:26
Škobo Habu wrote: 01/05/2022 19:15

Realno gledajući, o "seljačkom Sarajevu" postoje dva narativa - onaj unutrašnji, kojim dominiraju domicilni sa svojim mitovima o osamdesetim, Olimpijadi, sarajevskoj pop & rock školi itd. i onaj vanjski narativ, koje zastupaju one bivše Sarajlije koje su svoja utočišta pronašla u Beogradu ili Zagrebu. Oba narativa su duboko šovenska i proizilaze iz dubokih frustracija.

Ja se dobro sjećam one Neletove izjave o Beogradu kao centru kulturnog i duhovnog razvoja svih Srba na prostoru bivše Jugoslavije, koji je svesrdno prihvatio srpske izbjeglice od Knina, preko Sarajeva do Prištine, i tako dozvolio da svi oni obogate taj grad svojim prisustvom i djelovanjem, uključujući i njega. Sa druge strane, upravo su takve bivše Sarajlije samo Sarajevo posmatrale isključivo tipičnom bosanskom kasabom u kojoj nema mjesta za druge i drugačije, osim onih koji su najsličniji sarajevskim kasablijama, a to su svi oni koji su silom rata došli u Sarajevo sa kesicom u rukama - iz Foče, Goražda, Rogatice, Višegrada itd. Takvi su, opet, najviše prezreni na unutrašnjem planu od domicilni. A domicilni bi, barem oni koji još uvijek jašu tu mitološku priču o magičnom Sarajevu iz osamdesetih, radije sve oprostili Neletu, nego što bi došljama priznali da su ljudska bića. I da su oni prvi potomci nekih došlja. Kompleksi su jebena dijagnoza. Pogotovo u Sarajevu.
Sve potpisujem.
Ali nije samo Sarajevo jedinstveno u tome.
+1

I za boldano. :thumbup:
muha_sa

#1110 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

no_sikiriki wrote: 01/05/2022 19:25
piupiu wrote: 01/05/2022 19:20

Poznajem teren :D :lol:
Svijet u kojem sam osnovnu školu završio a iza fiskulturne sale igro ćize blize i klikera kad luftamO sa časova :D

Ispravi ako sam pobrko Č i Ć :lol:
Hakiz

#1111 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

muha_sa wrote: 01/05/2022 19:28

Svijet u kojem sam osnovnu školu završio a iza fiskulturne sale igro ćize blize i klikera kad luftamO sa časova :D

Ako ti je Seid predavao, onda si i keca kod moje mame imao garant.
no_sikiriki

#1112 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

Jest, ali se tebi zvala Razija Omanović, a meni Mula Mustafa Bašeskija. Ustvari i meni je bila Razija u prvom razredu, a onda sve ode u helać. :mrgreen:
muha_sa

#1113 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

Hakiz wrote: 01/05/2022 19:30

Pašicka francuski 5

Jerkovicka matematika 5

Merjema muzicko 3

Ostalo cadvi i još poneka trica :lol:
Hakiz

#1114 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 01/05/2022 19:31

Jest, ali se tebi zvala Razija Omanović, a meni Mula Mustafa Bašeskija. Ustvari i meni je bila Razija u prvom razredu, a onda sve ode u helać. :mrgreen:
A ni jedna feministkinja da se pobuni :(
piupiu

#1115 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 01/05/2022 19:26 'ajde...Realno, kao da to Visočaci pričaju od Sarajlija drugačije pa Sarajlije mogu komotno prisvojiti taj govor kao svoj? Ili, pak, neko iz Olova.

Nije "sarajevska dikcija" ništa specifično, jer moraš uzeti u obzir da je migracija iz samog Sarajeva, prije nekih stoljeće ili dva, bila sasvim uobičajena, pa tako imaš sarajevskih rodova po Visokom ili Olovu i obratno.

Šta ti misliš da su Olovčići iz Sarajeva stara begovska familija sa Vratnika? Jesu, al' u kurcu.
Ma sve ok, ali ruzno pricamo. Gutamo slova, 'sha, ba, jarane' nije vise karikiranje, govorna kultura nam je opala. Cujem mladju raju iz Kaknja, Kiseljaka, Maglaja... cesto puno ljepse govore od sarajevske djece. Ili ih ja tako cujem.
Hakiz

#1116 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 01/05/2022 19:38
Škobo Habu wrote: 01/05/2022 19:26 'ajde...Realno, kao da to Visočaci pričaju od Sarajlija drugačije pa Sarajlije mogu komotno prisvojiti taj govor kao svoj? Ili, pak, neko iz Olova.

Ma sve ok, ali ruzno pricamo. Gutamo slova, 'sha, ba, jarane' nije vise karikiranje, govorna kultura nam je opala. Cujem mladju raju iz Kaknja, Kiseljaka, Maglaja... cesto puno ljepse govore od sarajevske djece. Ili ih ja tako cujem.
Ćega ba :?
elcaliente

#1117 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 01/05/2022 19:40

Ćega ba :?
Sha? Sho Bruda?
Last edited by elcaliente on 01/05/2022 19:41, edited 1 time in total.
piupiu

#1118 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Laplace wrote: 01/05/2022 19:22

Meni je to manje vise, i Hrvatskoj ima neko srednje ch koje nije ni jedno, ni drugo, nego nesto izmedju. Druge su mi stvari ruzne, sad nam je i nacionalna domena '.ba', nije to slucajno :D :lol:
muha_sa

#1119 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

U moj vakat nije bilo ba vec EKI :lol:
laik1981

#1120 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

E on je arhetip papka. Koji se pred kamerom okrene i kaze Arijani Saracevic: "Ti si ruzna" ili gledaocu, koji mu je usput i potencijalni glasac i poreski obveznik, odbrusi sa "Ne seri" ili ljudima koji ga placaju i od kojih nezajazljivo krade pokazuje srednji prst. Arhetip papka.

BTW, papak nema nikakve veze s mjestom rodjenja ili porijeklom, on se moze roditi i na Logavinoj i u Kralja Tvrtka.

Apsolutno se slazem. Evo moj otac je rodjen u Sarajevu davne 1956. Covjek citav zivot u pantalonama na peglu i kosuljama, a ja se opet ne libim u slobodno vrijeme prosetati Ferhadijom u trenerci i popiti kafu u nekoj ljetnoj basti u istoj, iz cega proizilazi da sam masni bruda papak i ortodoksna seljacina. Nije da sam autohtoni Sarajlija, jer su mi neki stari bistricani objasnili da je za to potrebno da mi i dedo bude rodjen u Sarajevu, pa mi je mozda to opravdanje za silni bruda papanluk, ali imao sam vremena da naucim da nosenjem trenerke u setnjama Ferhadijom vrijedjam sve prisutne kulturne i emancipovane ljude, te da vrijedjam grad i drzavu. Nanosao sam se ja svega u mladosti. Nosim i sad, ali od kada sam otkrio udobnost trenerki, pogotovo u setnjama, odlucio sam da budem bruda papak i u trenerkama provodim najvise slobodnog vremena. Mozda sam i uvijek bio papak, samo sam u odredjenom periodu zivota to uspijevao sakriti nekim krpicama drugacijeg kroja i materijala.. Sto je najgore i kada sam sa djetetom u setnji i on je u nekim duksevima i trenerkicama.. Voli i on da mu je komotno.. Valjda povukao na tatu papka :mrgreen:
Van Halen

#1121 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Van Halen »

To je srednjebosanski govor. U Sarajevu se govori kao i u Visokom,Kaknju,Zenici i Travniku.
Last edited by Van Halen on 01/05/2022 19:45, edited 1 time in total.
Hakiz

#1122 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

muha_sa wrote: 01/05/2022 19:41 U moj vakat nije bilo ba vec EKI :lol:
I žikši.
Ommadawn

#1123 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:29
Nisam. Tad sam ja još bio mali za politike.
Slučajno se zatekao u stanu gdje je dotični bio i obećavao kule i gradove.

Bilo je tu svašta. Ti negativni uglavnom poltroni.

I samo tim gestovima je privukao punu kapu glasova od “baja” sličnim njemu a njih je nažalost većina.
piupiu

#1124 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 01/05/2022 19:30

Eki, raja iz DK Logavina :D :lol:
muha_sa

#1125 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

laik1981 wrote: 01/05/2022 19:42

Apsolutno se slazem. Evo moj otac je rodjen u Sarajevu davne 1956. Covjek citav zivot u pantalonama na peglu i kosuljama, a ja se opet ne libim u slobodno vrijeme prosetati Ferhadijom u trenerci i popiti kafu u nekoj ljetnoj basti u istoj, iz cega proizilazi da sam masni bruda papak i ortodoksna seljacina. Nije da sam autohtoni Sarajlija, jer su mi neki stari bistricani objasnili da je za to potrebno da mi i dedo bude rodjen u Sarajevu, pa mi je mozda to opravdanje za silni bruda papanluk, ali imao sam vremena da naucim da nosenjem trenerke u setnjama Ferhadijom vrijedjam sve prisutne kulturne i emancipovane ljude, te da vrijedjam grad i drzavu. Nanosao sam se ja svega u mladosti. Nosim i sad, ali od kada sam otkrio udobnost trenerki, pogotovo u setnjama, odlucio sam da budem bruda papak i u trenerkama provodim najvise slobodnog vremena. Mozda sam i uvijek bio papak, samo sam u odredjenom periodu zivota to uspijevao sakriti nekim krpicama drugacijeg kroja i materijala.. Sto je najgore i kada sam sa djetetom u setnji i on je u nekim duksevima i trenerkicama.. Voli i on da mu je komotno.. Valjda povukao na tatu papka :mrgreen:
Dok si se sa sadašnjom suprugom zabavljao jesi li joj na sastanak u trenerKi dolazio :?
Locked