Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ommadawn

#1051 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Bloo wrote: 01/05/2022 18:14 Tuzlaci su cudaci...kajmak kao naziv za pavlaku...
Weirdos...
U BL pavlaku zovu pOvlaka :)
Now, that’s what I call wierdos.
Bloo
Globalna šefica

#1052 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Bloo »

salik79 wrote: 01/05/2022 18:28
Laplace wrote: 01/05/2022 18:12 Bliži nam je Teheran nego Tuzla... Kulturološki, mislim. Ako ništa, Teheran ne naginje Beogradu, za razliku do Tuzle.

Khm, ja sam Tuzlak. :oops:
Nzalost. :|
Divan grad, divni ljudi...osim "kajmaka" i jos par stvari...khmkhm
jasib

#1053 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by jasib »

Laplace wrote: 01/05/2022 18:12 Bliži nam je Teheran nego Tuzla... Kulturološki, mislim. Ako ništa, Teheran ne naginje Beogradu, za razliku do Tuzle.

Na ovom forumu, čini mi se, najmanje Sarajlija, onih s porijeklom :lol:
Laplace

#1054 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Van Halen wrote: 01/05/2022 18:20 I dalje nema od ovih iz unutrašnjosti rečenice bez FGR.
FGR su oni koji Ferhadijom šetaju u nebijelim košuljama a nikad u trenerci.

Ni meni niko nije objašnjavao šta je FGR, samo sam vidio da neki taj termin koriste i vremenom skontao šta znači. Ne sumnjam da će Vaša Aristokratska Ekselencija to dokučiti u kraćem roku nego što sam to ja uspio.
Sara03

#1055 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sara03 »

kox wrote: 01/05/2022 17:42 Opustite se ljudi. Jedna od karakteristika vecih gradova je da ljudi gledaju svoja posla i ne interesuje ih da li je neko ko hoda ulicom pored njih u trenerci, tenisicama, sorcu ili odijelu, kakva mu je frizura ili boja kose. Nije ulica poslovni sastanak, svečana večera ni kasarna pa da postoji striktan dress code. Različitost i tolerancija izmedju ostalog čine grad gradom.
Kako ono reče Rambo Amadeus, visina primanja je u pozitivnoj korelaciji sa određenim temama i stavovima pojedinca. Samo što je on pričao o nacionalizmu, dok ovdje vrtimo jednu drugu priču. Doduše, može se povući slična paralela.

Spominjali smo već svjetske metropole. U New Yorku imaš ljudi svakakvih profila, jedni su u odijelima i sa aktovkom, drugi u majici, šorcu i japankama. Ali bitna stvar, ni prvi ni drugi se ne osvrću oko sebe. Njih apsolutno ne zanima gdje je ko pošao, šta je obukao i na šta liči. Jednostavno, vrte svoj film. Nemaju vremena ni živaca da se zamaraju odjevnim kombinacijama svojih sugrađana. Ne zabadaju nos gdje im nije mjesto. Ne misle da se svijet treba ponašati shodno njihovim zamislima i pravilima.
vjeshalica wrote: 01/05/2022 17:47 https://faktor.ba/vijest/svaki-gradanin ... sta/161762

Svaki građanin Tuzle koji napuni 18 godina na poklon dobija godisnju kartu narodnog pozorista

:mrgreen:
Mislim da su sličnu inicijativu nedavno usvojili i u Sarajevu. Kakogod, za pohvalu. :D

Treba više takvih inicijativa. Šteta što nije i ranije, naprimjer, kada sam ja punila 18 godina. :oops:
Laplace

#1056 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Entropio wrote: 01/05/2022 18:25
Laplace wrote: 01/05/2022 18:20 Došlje pokradoše FGR-ovcima poslove pa su oni prinuđeni da u nebijelim košuljama šetaju Ferhadijom u nadi da će im neko ponuditi posao koji nije dovoljno dobar za došlje. Doista tužna priča.
Pokupismo im poslove, pozicije, trebe... normalno da nas ne vole. Kompleksi su cudo.

Nego, na Sirano i uzmite sebi trenerku da valja, patike, pa cete vidjeti kad vas krene u zivotu.
Suza mi u oku zablista kad se sjetim...
duh_sa_sjekirom

#1057 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by duh_sa_sjekirom »

Pratim..
Inače, veliki :thumbup: za temu
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1058 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by bitanga_sa_otesa »

Weirdos...
:lol: :lol: :lol:
tacno :thumbup:
Zoya

#1059 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Zoya »

Kakva debilma tema :lol: Ništa ne zatvarajte. Neka došlje i domaći istresu frustracije.

Da malo manje gledate ko šta oblači a malo više da kupite smeća oko sebe, pametnije bi vam bilo.

P. S Teheran kulturološki bliže od Tuzle :lol:

Eto vam se čitava Ilidža naselila 'braćom' ali su vam i dalje najveći problem sandžaklije, kosovari, a čitam sad i generalno ljudi uz ostalih djelova BiH.

Nikad se većim strancem nisam osjećala nego u Sarajevu, ono malo života dole provedenog.
vjeshalica

#1060 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vjeshalica »

Sara03 wrote: 01/05/2022 18:32
Mislim da su sličnu inicijativu nedavno usvojili i u Sarajevu. Kakogod, za pohvalu. :D

Treba više takvih inicijativa. Šteta što nije i ranije, naprimjer, kada sam ja punila 18 godina. :oops:
Jeste za pohvalu, ali steta sto ti nisi mimo incijative drzave uzela kartu.
Ommadawn

#1061 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Škobo Habu wrote: 01/05/2022 18:30 Da čo'jeka stave u hibernaciju sto godina i da ga probude nakon tih sto godina - mnogo bi se toga promjenilo ovdje, ali jedno ne - i dalje bi se razglabalo o papcima i domicilnim. U kojoj tehnološkoj formi, to nisam siguran.
Nije Sarajevo unikatno u toj priči. Takvu priču čujem i u Banjaluci i u Tuzli.
Najgore je što je spominju ljudi koji se najmanje ponašaju urbano i na čijoj playlisti ima više narodnjaka nego kod Saše Popovića, a ne znaju koju su zadnju knjigu pročitali.

Svugdje na svijetu se mijenja demografija jednog grada. Na Zapadu tu priču vrte protiv imigranata.
black_adrian
Vozim: vjetar

#1062 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by black_adrian »

Ironmen wrote: 01/05/2022 12:27 Nedjeljna jutarnja kafa koja ide odma posle ramazana i bajrama u trenerci dok se sa rajom raspravlja o subotnjim utakmicama i desavanjima u svijetu je neprocjenjivo, neke se stvari ne mogu kupiti hlacama i kosom :kiss:

Svi vi koji zagledate ko sta nosi na sebi u gradu ili petkom na dzumi ste stvarno off od svijeta, kada Beyonce na kocenrtu u NewYorku izadje u NY trenerci sa kacketom to je sasvim ok, ali kada osoba zeli prosetati gradom vikendom i popiti kafu onda je papak i nargilas, mislim stvarno.

Trenerka po danu do granapa, kafica, parka i setnje sa klincima je sasvim ok svugdje u svijetu, normala da necu za Bajram otici amidzi u trenerci ili se pojaviti na sudu ali nepada mi na pamet da zagledam ko sta nosi.
Nisam stigao ranije da ti odgovorim.

Kako se ko oblači, mene ne zanima, ako hoće neka dođe na kafu u dugim gaćama sasvim mi je svejedno. Al sa mnom je neće popit. Ja picnut da sjedim sa klošarom u trenerci, prsluku i bubregom oko pasa neću, nit izlazim na takva mjesta, a niko od mojih prijatelja nema taj stil oblačenja.

Meni je bitno da sam ja picnut kad god izađem iz kuće, frizurica vazda uredna, ugodan miris. U svakim tolama imam po jedan češalj. A ako neko hoće nek hoda u opancima i vunenim čarapama po sred čaršije, zaboli me, i ne vidim ga.
Niemand

#1063 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Niemand »

Da su se forumasi pitali, tshirt bi osto donji ves. Jer bonton.

Ljubitelji bjelosvjetskih revolucija iz 60tih i kojekakvi liberali vece konzerve od mene. I feredze su nekad bile skroz sik za izaci u grad i stvar pristojnosti i adeta.

Ako je ovolika rasprava o trenerkama, sta je tek onda sa majicama do pupka? Ili sta znam, bozom vrecom u suknji i stiklama?
Hakiz

#1064 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:31
Weirdos...
Normalno da je čudno zato što se to jelo pravi tako da se u procesu pravljenja pavlači a ne povlači.
Ommadawn

#1065 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

vjeshalica wrote: 01/05/2022 18:34
Sara03 wrote: 01/05/2022 18:32

Jeste za pohvalu, ali steta sto ti nisi mimo incijative drzave uzela kartu.
To i dalje neće spriječiti odlazak mladih i obrazovanih ljudi. Nažalost.
salik79

#1066 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by salik79 »

Bloo wrote: 01/05/2022 18:31

Nzalost. :|
Divan grad, divni ljudi...osim "kajmaka" i jos par stvari...khmkhm
I :srce: U 2. Khm :kiss:
Ommadawn

#1067 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Hakiz wrote: 01/05/2022 18:37
Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:31

Normalno da je čudno zato što se to jelo pravi tako da se u procesu pravljenja pavlači a ne povlači.
Znam ja taj sav proces care - od pasterizacije, separacije, odvajanja, bakterijske kulture prilikom kiseljenja.

Eh odakle Banjalučanima da je pOvlaka - ne znam jarane.
Ali svaka čaršija - drugačiji izgovor.
Škobo Habu

#1068 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Škobo Habu »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:36

Najgore je što je spominju ljudi koji se najmanje ponašaju urbano i na čijoj playlisti ima više narodnjaka nego kod Saše Popovića, a ne znaju koju su zadnju knjigu pročitali.

Svugdje na svijetu se mijenja demografija jednog grada. Na Zapadu tu priču vrte protiv imigranata.
Upravo si potvrdio ono što je i poenta mog posta - kompleks malih gradova. I uglavnom se to svodi na neke regionalne animozitete, koji su već postali tradicija. Fočaci, Istočnjaci, Hercegovci...
jasib

#1069 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by jasib »

black_adrian wrote: 01/05/2022 18:36 ... U svakim tolama imam po jedan češalj...
:lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1070 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Bloo »

Niemand wrote: 01/05/2022 18:37 Da su se forumasi pitali, tshirt bi osto donji ves. Jer bonton.

Ljubitelji bjelosvjetskih revolucija iz 60tih i kojekakvi liberali vece konzerve od mene. I feredze su nekad bile skroz sik za izaci u grad i stvar pristojnosti i adeta.

Ako je ovolika rasprava o trenerkama, sta je tek onda sa majicama do pupka? Ili sta znam, bozom vrecom u suknji i stiklama?
Zato ja zivim na Kobiljoj glavi jer dotleN se Bozo nemre uzverat u stiklama. Ha ja.
tramvajtrojka

#1071 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

Niemand wrote: 01/05/2022 18:37 Da su se forumasi pitali, tshirt bi osto donji ves. Jer bonton.

e on ce prvo navuci prehladu jer nosi suknju umjesto trenerke a i polomiti ce se niz kaptol u stiklama :mrgreen: :mrgreen: tako da ce mu definitivno biti bolje u trenerci i sportskim tenama :thumbup: :lol:
Sara03

#1072 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sara03 »

vjeshalica wrote: 01/05/2022 18:34 Jeste za pohvalu, ali steta sto ti nisi mimo incijative drzave uzela kartu.
A to zaključuješ na osnovu?

Bilo bi ekonomičnije i lakše, u toj uzrasti, kao i mnogima u mojoj generaciji, da su nam posjetu kulturnim ustanovama obezbijedili direktno. A ne da moramo moljakati roditelje da nam svako malo daju novac za kartu. Svakako bi se ta inicijativa, kao i sada, zasnivala na porezima koje oni redovno uplaćuju.
Last edited by Sara03 on 01/05/2022 18:46, edited 1 time in total.
dale cooper

#1073 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by dale cooper »

Škobo Habu wrote: 01/05/2022 18:30 Da čo'jeka stave u hibernaciju sto godina i da ga probude nakon tih sto godina - mnogo bi se toga promjenilo ovdje, ali jedno ne - i dalje bi se razglabalo o papcima i domicilnim. U kojoj tehnološkoj formi, to nisam siguran.

Ma glupost mi je uopšte ta priča - ej, ja sam rođeni Tuzlak, Sarajlija ili Mostarac. Kao da je to stvar nekog prestiža, a ne okolnosti i slučajnosti.
Ako je jedino što te čini posebnim to da si rođen u ovom ili onom gradu onda i nisi nešto poseban.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1074 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by _BataZiv_0809 »

Weirdos...
Ovo sam cuo samo u Tesnju :D
Ommadawn

#1075 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Škobo Habu wrote: 01/05/2022 18:40

Upravo si potvrdio ono što je i poenta mog posta - kompleks malih gradova. I uglavnom se to svodi na neke regionalne animozitete, koji su već postali tradicija. Fočaci, Istočnjaci, Hercegovci...
Šta je mogla jedna mlada osoba nakon tek završene srednje škole u Foči ili recimo Bratuncu, Glamoču, Grahovu, DVakufu?
Da se zaposli u nekim lokalnim firmama gdje je ionako bilo previše zaposlenih a ovamo recimo zna da ima posao u nekoj razvijenijoj firmi u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Mostaru, Zagrebu, you name it…
Još ako je ambicioznija - gdje u tim malim mjestima završiti fakultete kad ih nema?

A pogotovo sada poslije rata - ljudi su pobjegli, niko ne ide nazad u ta mjesta jer znaju da su to mrtvaje.

Al’ ne - de hajde da se popišamo svi po njima i napravimo polarizaciju.

Neka se sve došlje koje su došle u Sarajevo poslije rata odsele odatle - imaćemo polarizaciju “haustorčad” kontra “mahalaši”.

I kao što rekoh nije Sarajevo jedinstveno po tom fenomenu.
Locked