Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hakiz wrote: ↑01/05/2022 12:07
Vani ti niko neće reći šta smiješ obući.
Ali, kada se po "stoti" put upitaš zašto se niko sa tobom ne druži, sam ćeš skontati.
Zavisi gdje si. Negdje ti pise na tabli na ulazak u parku kako se mozes obuci, je l' ti pas moze biti na povodcu ili ne, smijes li tu piti alkohol i ne.
Dodjes pred neku instituciju, naslikano kako obucen mozes uci u nju.
Na poslu dobijes pravilnik i trening, farmerice mogu samo petkom, tene ne mogu nikako, ili sta vec.
Ispred nocnog kluba te vrate ako nemas kragnu na majici i na nogama su ti tene.
Hiljadu i jedno pravilo. Sve go malogradjanin i mahalas po 'svjetskim metropolama'.
Odlicna je ova tema. Svaka cast otvaracu. Bez trunke sarkazma.
n+1 wrote: ↑01/05/2022 11:33
Čitam i ne vjerujem. Znači, prođem Ferhadijom, ne primjećujem ko je šta obukao. Može deset osoba proći u trenirci, ne bih to ni registrovao. Ali ovi što registruju i osude, oni su znači naši borci protiv malograđanštine?
Pa onda ni baba što s prozora snajperiše ko se s kim švalera nije malograđanin, nego zaštitnik reda i morala.
Ili šerijatska policija.
n+1 wrote: ↑01/05/2022 11:47
U svako doba dana ljudi po Manhattanu i drugim centrima svjetskih metropola hodaju kao da su iz cirkusa izašli. Ovdašnji fokus na oblačenje u Ferhadiji je samo refleksija sarajevske mahale, ma kako to zvali.
Za mnoge pomisliš da su beskućnici, kad ono jok. Takvi uglavnom ne nosaju yoga mat i ne traže obližnji Starbucks dok isto prte.
Dodje vrijeme da ne smijes reci da se treba primjereno oblaciti i ponasati. Jer ce te razapeti.
Ovo je fakat interesantna tema i specifikum Sarajeva... Interesantno, sa jedne strane, kod nas je uvijek bio društveni faux pas izaći u trenerci u grad, a sa druge strane mahalanje i komentarisanje ko šta nosi je svugdje u svijetu bezveze
A pobogu ne gledam u pod kad hodam gradom. Ne zagledam ko sta nosi ali nisam slijepa. I laze ko god kaze da to kako covjek izgleda ne stvara dojam o njemu.
De sto ne mogu.
Mahalanje i bavljenje drugima bi bilo da sjedim na kafi i gledam oko sebe i sa nekim komentarišem "jao vidi ga u trenerci, mora da je takav i takav."
Ovdje je tema u šta se Sarajevo pretvorilo i to šta je postalno normalno u ovom gradu, pa dođosmo i do trenerki. Pa se zato i piše o tome.
Kao što sam već jednom rekla, ovdje se ne radi o komentarisanju nečijeg modnog stila, nego o činjenici da oblačiš nešto što je za po kući van kuće. I mene niko neće ubijediti da sam ja malograđanin, jer slijedim neke norme ponašanja, i usuđujem se na nekom forumu reći da je nekulturno to što neko kućnu odjeću nosi vani.
jest al samo cete provuci da svi koji se drugačije oblace od vasih normi su zaostali, neobrazovani , papci koji su zakopali lopatu u okolini Sarajeva, koji nakon sto odu na spavanje poslije devet tek tad izadju prave sarajlije na ulicu itd itd. Kolicina primitivizma koje ste iznijeli u ovih desetak stranica je gora nego vecina stvari koju papci u ovom gradu rade
To nisu "naše" norme. Nismo "mi" izmislili društvene/kulturološke norme.
Nisam primijetila da ja Amra Zulfikarpašić pisala nešto ovdje, nego si je ti citirao, pa sad drugima pripisuješ nešto što je ona rekla?
I moj otac je došao u Sarajevo sa sela, pa nije nikad hodao u trenerci po gradu. Nema to veze s time.
smijesno i žalosno da imaju ovakva razmišljanja i osude ona provuce to sa bajramom u trenerci pa joj kolegica po stavovima provuce da se uckur popusti nakon baklava i na takvom nivou su im sva vrijedjanja od početka ove teme. Bilo je ko se drugačije oblaci , da ne cita alan nego alena forda, da ide na macine predstave , da sam masni papak . Jednostavno ljudi su toliko uvreda i etiketiranja provukli pod plastom bontona i lijepog gradjanskog ponašanja da se zapitas kakav su oni bonton izucavali i na kakvom boleru su odrastali
Tebi treba pored Bontona pokloniti i leksikon stranih (i domacih) rijeci i izraza.
Pa da onda razgovaramo.
Zaista se gadjas rijecima i izrazima i konstrukcijama kojima ne znas znacenje i potpuno ga fulas.
jah meni treba leksikon dok je vas otkopcaj uckur nakon baklava stara becka skole de prodji me se takvih prozivanja ako imas kakav argument reci ga ako ne ostavi se prozivanja na nivou petog razreda osnovne škole
to je vas problem sto vasi stavovi su od početka pogresni da nekoga ocjenjujete na osnovu toga kako se ko oblaci i sve silne uvrede koje ste izrekli na osnovu toga su jadne i zalosne
Last edited by tramvajtrojka on 01/05/2022 12:19, edited 1 time in total.
I na Zapadu te komentarišu ali manje nego kod nas.
No naravno da postoji kodeks šta ćeš i kako se obući. Ja na poslu uglavnom nosim farmerke, majicu te HTZ-odjeću kada sam u radionici a prilikom posjete ili važnog sastanka zna se - čista košulja, pantalone i obavezno obrijan.
jest al samo cete provuci da svi koji se drugačije oblace od vasih normi su zaostali, neobrazovani , papci koji su zakopali lopatu u okolini Sarajeva, koji nakon sto odu na spavanje poslije devet tek tad izadju prave sarajlije na ulicu itd itd. Kolicina primitivizma koje ste iznijeli u ovih desetak stranica je gora nego vecina stvari koju papci u ovom gradu rade
To nisu "naše" norme. Nismo "mi" izmislili društvene/kulturološke norme.
Nisam primijetila da ja Amra Zulfikarpašić pisala nešto ovdje, nego si je ti citirao, pa sad drugima pripisuješ nešto što je ona rekla?
I moj otac je došao u Sarajevo sa sela, pa nije nikad hodao u trenerci po gradu. Nema to veze s time.
niste izmislili norme al ste izmislili svoje norme gdje svako ko se ne slaze sa vama mora biti izlozen stubu srama i ponižavanja i to dolazi od tebe osobe koja smatra ljude manje sposobnim ako dolaze iz neke druge sredine , i da ocjenjuje osobe po tome sto nose i u kakvom su društvu. Ako su to civilizacijske norme koje ti propagiras zali boze te civilizacije
laik1981 wrote: ↑01/05/2022 11:58
Nije bas da samo vidis u cemu su.. Sama si napisala
To mahalanje i bavljenje drugima je sastavni dio naseg mentaliteta od kada znam za sebe.. Neke stvari koje su nas krasile su izumrle, ali mahalanje, kao dio naseg "kulturnog" naslijedja uspjeva prezivjeti sve izazove modernog nacina zivota..
Mahalanje i bavljenje drugima bi bilo da sjedim na kafi i gledam oko sebe i sa nekim komentarišem "jao vidi ga u trenerci, mora da je takav i takav."
Ovdje je tema u šta se Sarajevo pretvorilo i to šta je postalno normalno u ovom gradu, pa dođosmo i do trenerki. Pa se zato i piše o tome.
Kao što sam već jednom rekla, ovdje se ne radi o komentarisanju nečijeg modnog stila, nego o činjenici da oblačiš nešto što je za po kući van kuće. I mene niko neće ubijediti da sam ja malograđanin, jer slijedim neke norme ponašanja, i usuđujem se na nekom forumu reći da je nekulturno to što neko kućnu odjeću nosi vani.
Hajmo opet
Tako što vidim šta još ima na sebi od odjeće/uz sebe (pederuša, bicikl i sl.), s kim je, jesu li ostali u društvu tako obučeni itd.
Evo i da podebljamo i naglasimo..
Imam i ja oci, ali vidis ne sluzim se njima na nacin na koji se ti sluzis.. A komentarises li na kafi ili na forumu u ovom slucaju i nije toliko bitno.. I ne ubjedjujem te da si malogradjanin.. Mozda bih to radio da smo u Berlinu i raspravljamo se na istu temu.. U Sarajevu je to normalna pojava.. Dio naslijedjenog mentaliteta.. Nas vrijednosni sistem je specifican i pogibeljniji za drustvo i u odnosu na na poremecaje koji vec decenijama haraju na zapadu..
Tema je, izmedju ostalog, pokrenuta da vidimo mozemo li te neke pogibeljnosti ispraviti.. Izgleda da su nam male sanse..
Eto, toliko od mene.. Odoh usisavati kucu
Izvinjavam se ako sam koga uvrijedio.. Nije bilo licno..
U redu je ako mislite da trenerka ili neki drugi odjevni predmet nije za centar grada, to je vaše mišljenje na koje imate apsolutno pravo (iako je to normalna pojava u svim svjetskim metropolama, pogotovo na zapadu), ali suditi kakav je neko čovjek i karakter, da li je papak i kakve su mu druge životne vrijednosti na osnovu toga šta on oblači je sama srž malograđanštine i primitivizma. Toliko.
Snake Eyes wrote: ↑01/05/2022 12:23
E moji ljudi, dok ne budemo cijenili jedni druge isključivo po dobru nikada od nas hajra neće biti.
Ovaj insan je sve i jedan novi produkt prezentirao ovako obučen a kako je publika bila obučena ostavljam vama da kažete.
ja stajlinga, zamisli da neko ovakav proesta po Ferhadiji. Klocina ne zna se obuci, stajling mu nula, mogao je do waikikia da se namiri kako treba. Mora da je kakav pijacar.
Nego kada je postali normalno da zene nose farmerke? Sto onda nije da se nosi i trenerka?
Koliko vidim ovdje su samo brude u trenerkama problem, ali zensko kada je tajicama, ili onoj sivoj uskoj trenerci, uhhhhhhhhhhhhhhhhhh a?
black_adrian wrote: ↑01/05/2022 12:19
U trenerci mogu otići samo u teretanu i nosati je po kući, nigdje više. Ni dvorište ne kosim u trenerci.
Ja sam to samo vidio kod ove nargila generacije da se "sredi" za grada i izađe u trenerci, bljak.
Nedjeljna jutarnja kafa koja ide odma posle ramazana i bajrama u trenerci dok se sa rajom raspravlja o subotnjim utakmicama i desavanjima u svijetu je neprocjenjivo, neke se stvari ne mogu kupiti hlacama i kosom
Svi vi koji zagledate ko sta nosi na sebi u gradu ili petkom na dzumi ste stvarno off od svijeta, kada Beyonce na kocenrtu u NewYorku izadje u NY trenerci sa kacketom to je sasvim ok, ali kada osoba zeli prosetati gradom vikendom i popiti kafu onda je papak i nargilas, mislim stvarno.
Trenerka po danu do granapa, kafica, parka i setnje sa klincima je sasvim ok svugdje u svijetu, normala da necu za Bajram otici amidzi u trenerci ili se pojaviti na sudu ali nepada mi na pamet da zagledam ko sta nosi.
Hajmo opet
Tako što vidim šta još ima na sebi od odjeće/uz sebe (pederuša, bicikl i sl.), s kim je, jesu li ostali u društvu tako obučeni itd.
Evo i da podebljamo i naglasimo..
Imam i ja oci, ali vidis ne sluzim se njima na nacin na koji se ti sluzis.. A komentarises li na kafi ili na forumu u ovom slucaju i nije toliko bitno.. I ne ubjedjujem te da si malogradjanin.. Mozda bih to radio da smo u Berlinu i raspravljamo se na istu temu.. U Sarajevu je to normalna pojava.. Dio naslijedjenog mentaliteta.. Nas vrijednosni sistem je specifican i pogibeljniji za drustvo i u odnosu na na poremecaje koji vec decenijama haraju na zapadu..
Tema je, izmedju ostalog, pokrenuta da vidimo mozemo li te neke pogibeljnosti ispraviti.. Izgleda da su nam male sanse..
Eto, toliko od mene.. Odoh usisavati kucu
Izvinjavam se ako sam koga uvrijedio.. Nije bilo licno..
Jeste, citiraš to opet bez da si citirao u kojem kontekstu je napisano - zato što si pitao kako ću ja znati da li je neko u gradu usputno u trenerci ili je izašao tako. Nisam ja to tek tako napisala. Bio bi dobar novinar kad tako nešto vadiš iz konteksta, da bi nekoga prezentirao na određeni način.
Na stranu vozni park star 50 godina, sad govorimo o načinu odijevanja. Uporedimo GRAS i Centrotrans, uđem u GRAS-ov BUS, sve prljavo, neuredno, ljeti vruće, zimi puše kao da nema prozora, a na ulazu u BUS me dočeka vozač koji priča preko žvake, ne zna ni reći "dobar dan", a da ne spominjem neuredan outfit. Voze u trenerkama, duksericama, patikama, užas.
Dok kad uđem u fini, klimatizirani autobus Centrotransa, dočeka me vozač u košulji, odijelu, pozdravi me, naplati kartu bez srkleta. Odmah se ljepše osjećam.
Aha, samo da uzmem olovku i bilježnicu pa da napravim spisak svojih osobina.
Dakle:
1. Papak.
2. Bruda.
3. Licemjeran.
Čekam daljnje upute. Fino je naučiti nešto o sebi čitajući komentare na forumu.
Od mene možeš dobiti etiketu nekulture i nemanja manira, ako nosiš trenerku u grad. I licemjernosti za koju sam objasnila zašto tako mislim.
Ostali možda idu dalje pa pričaju o papcima, brudama itd.
Takav je forum, čim pišeš neko svoje mišljenje dobijaš raznorazne etikete. Ako je neko previše osjetljiv, onda bolje da ne piše ništa, i mirna Bosna. Ne mislim na tebe specifično samo, nego općenito.
Ljudi smo, nemoguće je ne formirati neka mišljenja o drugim ljudima kroz ono što pišu/govore/rade, to može biti nekad nepravedno, ali tako je.
Dakle, da dopunim:
1. Papak.
2. Bruda.
3. Licemjeran.
4. Nekulturan,
5. Bez manira.
6. Previše osjetljiv.
Prije par mjeseci sam usao u detaljnu raspravu sa jednim konzervativcem oko trenerki, koji ima misljenje da je to odron i da se to samo po kuci nosi, nargilasi, juzni vetar i ti fazoni. Onda sam mu rekao ako mu smeta trenerka vani u gradu jer je on definisao trenerku sa wikipedije kao sportski odjevni predmet, da to mora onda vaziti i za patike.
Jer i patike su sportski odjevni predmet, tako da remiziran svi vi kojima smeta trenerka vani dobro se zapitajte sledeci put kada obucete patike i izadjete u grad jer je to isto.
Na kraju mi je rekao da mora dobro razmisliti o mom kontra argumentu, btw od tog dana na posao dolazi iskljucivo u cipelama
Ironmen wrote: ↑01/05/2022 12:33
Prije par mjeseci sam usao u detaljnu raspravu sa jednim konzervativcem oko trenerki, koji ima misljenje da je to odron i da se to samo po kuci nosi, nargilasi, juzni vetar i ti fazoni. Onda sam mu rekao ako mu smeta trenerka vani u gradu jer je on definisao trenerku sa wikipedije kao sportski odjevni predmet, da to mora onda vaziti i za patike.
Jer i patike su sportski odjevni predmet, tako da remiziran svi vi kojima smeta trenerka vani dobro se zapitajte sledeci put kada obucete patike i izadjete u grad jer je to isto.
Na kraju mi je rekao da mora dobro razmisliti o mom kontra argumentu, btw od tog dana na posao doalzi iskljucivo u cipelama
Udje to u naviku, k'o i trajvan, trotovar i sl...Zato, bolje izbjegavati te zeze
Ironmen wrote: ↑01/05/2022 12:33
Na kraju mi je rekao da mora dobro razmisliti o mom kontra argumentu, btw od tog dana na posao doalzi iskljucivo u cipelama
Udje to u naviku, k'o i trajvan, trotovar i sl...Zato, bolje izbjegavati te zeze
Neka ba eto ja sam papak jer sam fulio slovo m do n na tastaturi, al ste i vi svi papci koji nosite patike u grad
i to kaze osoba koja se ovako oblaci da su svi papci koji hodaju drugačije obuceni od nje a da se na nju primjeni njezina ideje papanluka dobio bi covjek istu stvar u koju ona upire prstom kvazi umjetnici i kvazi fgr
Meni se licno ne dopada njena bluza, a ni boja kose. Ja ovu bluzu ne bi obukla ni na sijelo u Cevljanovicima, a kamoli se ofarbala da izgledam ko saobracajna signalizacija. Tigrasti uzorci su mi uvijek bili veliko ne jer mi se jednostavno ne dopadaju.
Kad bih je vidio u masi, vjerujem da bi mi prvi impuls bio da zovem vatrogasce.
Ali, ja sam samo papak iz Breze, šta ja znam kakva su pravila i dress code na Ferhadiji?