Vjeruješ li ti da sam se jučer sjetila ove rečenice i guglala odakle potiče, jer nisam mogla da se sjetim, a odzvanjala mi u glavi.hadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 11:30
piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:14
Na pogresnoj si adresi. Nisam ja pocela tu temu, nego last mochicans, selenofil, itd.
Ja sam se nadovezala pricom o ghetto-stilu, anarhiji, mojim vidjenjem toga kako bi se trebalo odnositi prema administrativnom i kulturnom centru drzave, pravilima oblacenja, ali evo, dodjosmo i do fasizma i do potpuno beslovesnih argumenata tipa - 'na zapadu bi ti za ovakav komentar dosle sluzbe'.![]()
Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!![]()
![]()
![]()
Udobno je a da se i onaj uckur popustiti kad se preCera s baklavama![]()
Kome ba mi da se prilagodjavamo!?!?
Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
-
no_sikiriki
#701 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
- tramvajtrojka
#702 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
i sta se ovo tvoje razlikuje od komentara na majice sa bretelom i visecih damu u trenerci jednostavno u duši vam je govoriti stereotipe pod plastom gradjanstva a ispod površine sav raskos papanluka i malograđanstvahadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 11:30
piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:14
Na pogresnoj si adresi. Nisam ja pocela tu temu, nego last mochicans, selenofil, itd.
Ja sam se nadovezala pricom o ghetto-stilu, anarhiji, mojim vidjenjem toga kako bi se trebalo odnositi prema administrativnom i kulturnom centru drzave, pravilima oblacenja, ali evo, dodjosmo i do fasizma i do potpuno beslovesnih argumenata tipa - 'na zapadu bi ti za ovakav komentar dosle sluzbe'.![]()
Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!![]()
![]()
![]()
Udobno je a da se i onaj uckur popustiti kad se preCera s baklavama![]()
Kome ba mi da se prilagodjavamo!?!?
- n+1
#703 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Čitam i ne vjerujem. Znači, prođem Ferhadijom, ne primjećujem ko je šta obukao. Može deset osoba proći u trenirci, ne bih to ni registrovao. Ali ovi što registruju i osude, oni su znači naši borci protiv malograđanštine?tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 11:30haj ti to objasni našim mahalusama![]()
koje su mene i druge osobe nazivale od masnih papaka sto im pokušavamo ukazati koliko je nenormalna činjenica da se neko ocjenjuje po tome sta obuce kroz Ferhadiju
![]()
![]()
Pa onda ni baba što s prozora snajperiše ko se s kim švalera nije malograđanin, nego zaštitnik reda i morala.
- piupiu
#704 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Bome, ovdje ljudi koji pricaju o primjerenom oblacenju dobise sve moguce etikete, od "FGR ubermenscha", "malogradjana", "mahalusa", "fasista", "kancera drustva", "dinosaurusa" zaglavljenih u 70-im. Ja jos niti jednu etiketu ne prilijepih doticnim sagovornicima. Toliko o onome o cemu upravo i razgovaramo - pravila lijepog ponasanja.
- Snake Eyes
#705 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ima više od jednog načina da nekoga uvrijediš, ali @piupiu vjeruj mi, ti si umjetnik!
- n+1
#706 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
U svako doba dana ljudi po Manhattanu i drugim centrima svjetskih metropola hodaju kao da su iz cirkusa izašli. Ovdašnji fokus na oblačenje u Ferhadiji je samo refleksija sarajevske mahale, ma kako to zvali.piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:43Bome, ovdje ljudi koji pricaju o primjerenom oblacenju dobise sve moguce etikete, od "FGR ubermenscha", "malogradjana", "mahalusa", "fasista", "kancera drustva", "dinosaurusa" zaglavljenih u 70-im. Ja jos niti jednu etiketu ne prilijepih doticnim sagovornicima. Toliko o onome o cemu upravo i razgovaramo - pravila lijepog ponasanja.
- piupiu
#707 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Hvala na komplimentu.Snake Eyes wrote: ↑01/05/2022 11:45 Ima više od jednog načina da nekoga uvrijediš, ali @piupiu vjeruj mi, ti si umjetnik!
I tebi sve najbolje za bajram.
- hadzinicasa
#708 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Dodje vrijeme da ne smijes reci da se treba primjereno oblaciti i ponasati. Jer ce te razapeti.piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:43Bome, ovdje ljudi koji pricaju o primjerenom oblacenju dobise sve moguce etikete, od "FGR ubermenscha", "malogradjana", "mahalusa", "fasista", "kancera drustva", "dinosaurusa" zaglavljenih u 70-im. Ja jos niti jednu etiketu ne prilijepih doticnim sagovornicima. Toliko o onome o cemu upravo i razgovaramo - pravila lijepog ponasanja.
- tramvajtrojka
#709 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:43Bome, ovdje ljudi koji pricaju o primjerenom oblacenju dobise sve moguce etikete, od "FGR ubermenscha", "malogradjana", "mahalusa", "fasista", "kancera drustva", "dinosaurusa" zaglavljenih u 70-im. Ja jos niti jednu etiketu ne prilijepih doticnim sagovornicima. Toliko o onome o cemu upravo i razgovaramo - pravila lijepog ponasanja.
dio samo tvojih podmuklih etiketiranja, a bolje da ti ne izvlacimo dijelove sa prethodnih stranica tako da bolje ti je da ne pricas kako ne lijepis etikete
-
no_sikiriki
#710 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
To je to. How dare you reći da postoje neke norme i pravila, kad može anarhija. Šta fali anarhiji?piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:43Bome, ovdje ljudi koji pricaju o primjerenom oblacenju dobise sve moguce etikete, od "FGR ubermenscha", "malogradjana", "mahalusa", "fasista", "kancera drustva", "dinosaurusa" zaglavljenih u 70-im. Ja jos niti jednu etiketu ne prilijepih doticnim sagovornicima. Toliko o onome o cemu upravo i razgovaramo - pravila lijepog ponasanja.
Ova tema tačno pokazuje taj naš pogubni mentalitet.
-
BadBoy
#711 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ovo je fakat interesantna tema i specifikum Sarajeva... Interesantno, sa jedne strane, kod nas je uvijek bio društveni faux pas izaći u trenerci u grad, a sa druge strane mahalanje i komentarisanje ko šta nosi je svugdje u svijetu bezvezehadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 11:53Dodje vrijeme da ne smijes reci da se treba primjereno oblaciti i ponasati. Jer ce te razapeti.piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:43
Bome, ovdje ljudi koji pricaju o primjerenom oblacenju dobise sve moguce etikete, od "FGR ubermenscha", "malogradjana", "mahalusa", "fasista", "kancera drustva", "dinosaurusa" zaglavljenih u 70-im. Ja jos niti jednu etiketu ne prilijepih doticnim sagovornicima. Toliko o onome o cemu upravo i razgovaramo - pravila lijepog ponasanja.
-
laik1981
#712 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nije bas da samo vidis u cemu su.. Sama si napisalano_sikiriki wrote: ↑01/05/2022 11:26Tako je, to što imam oči i vidim šta neko ima na sebi me čini lokalnom mahalušom.![]()
![]()
A inače, kad su tek trenerke "zavladale" prije više godina sam ih primjećivala, sad više i ne obraćam pažnju, jer nije nova stvar.
Kako sam već spomenula jučer, meni je najdraža kombinacija parova i te najviše primijetim, gdje je dama sva "napucana", a "gospodin" u trenerci.![]()
To mahalanje i bavljenje drugima je sastavni dio naseg mentaliteta od kada znam za sebe.. Neke stvari koje su nas krasile su izumrle, ali mahalanje, kao dio naseg "kulturnog" naslijedja uspjeva prezivjeti sve izazove modernog nacina zivota..Tako što vidim šta još ima na sebi od odjeće/uz sebe (pederuša, bicikl i sl.), s kim je, jesu li ostali u društvu tako obučeni itd.
- piupiu
#713 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ah, evo sad sam i podmukla.tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 11:56 Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!
dio samo tvojih podmuklih etiketiranja, a bolje da ti ne izvlacimo dijelove sa prethodnih stranica tako da bolje ti je da ne pricas kako ne lijepis etikete![]()
![]()
Nije, druze, etiketa, nego ilustracija apsurdnog argumenta, jer sam prilicno sigurna da ne ides na bajramski rucak u trenerci.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#714 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Previse ti fursata uzimas za nekoga ko perje nosi.piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:59Ah, evo sad sam i podmukla.tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 11:56 Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!
dio samo tvojih podmuklih etiketiranja, a bolje da ti ne izvlacimo dijelove sa prethodnih stranica tako da bolje ti je da ne pricas kako ne lijepis etikete![]()
![]()
![]()
Nije, druze, etiketa, nego ilustracija apsurdnog argumenta, jer sam prilicno sigurna da ne ides na bajramski rucak u trenerci.
- piupiu
-
no_sikiriki
#716 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Mahalanje i bavljenje drugima bi bilo da sjedim na kafi i gledam oko sebe i sa nekim komentarišem "jao vidi ga u trenerci, mora da je takav i takav."laik1981 wrote: ↑01/05/2022 11:58Nije bas da samo vidis u cemu su.. Sama si napisalano_sikiriki wrote: ↑01/05/2022 11:26
Tako je, to što imam oči i vidim šta neko ima na sebi me čini lokalnom mahalušom.![]()
![]()
A inače, kad su tek trenerke "zavladale" prije više godina sam ih primjećivala, sad više i ne obraćam pažnju, jer nije nova stvar.
Kako sam već spomenula jučer, meni je najdraža kombinacija parova i te najviše primijetim, gdje je dama sva "napucana", a "gospodin" u trenerci.
To mahalanje i bavljenje drugima je sastavni dio naseg mentaliteta od kada znam za sebe.. Neke stvari koje su nas krasile su izumrle, ali mahalanje, kao dio naseg "kulturnog" naslijedja uspjeva prezivjeti sve izazove modernog nacina zivota..Tako što vidim šta još ima na sebi od odjeće/uz sebe (pederuša, bicikl i sl.), s kim je, jesu li ostali u društvu tako obučeni itd.
Ovdje je tema u šta se Sarajevo pretvorilo i to šta je postalno normalno u ovom gradu, pa dođosmo i do trenerki. Pa se zato i piše o tome.
Kao što sam već jednom rekla, ovdje se ne radi o komentarisanju nečijeg modnog stila, nego o činjenici da oblačiš nešto što je za po kući van kuće. I mene niko neće ubijediti da sam ja malograđanin, jer slijedim neke norme ponašanja, i usuđujem se na nekom forumu reći da je nekulturno to što neko kućnu odjeću nosi vani.
-
Hakiz
#717 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Vani ti niko neće reći šta smiješ obući.BadBoy wrote: ↑01/05/2022 11:57Ovo je fakat interesantna tema i specifikum Sarajeva... Interesantno, sa jedne strane, kod nas je uvijek bio društveni faux pas izaći u trenerci u grad, a sa druge strane mahalanje i komentarisanje ko šta nosi je svugdje u svijetu bezvezehadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 11:53
Dodje vrijeme da ne smijes reci da se treba primjereno oblaciti i ponasati. Jer ce te razapeti.![]()
Ali, kada se po "stoti" put upitaš zašto se niko sa tobom ne druži, zašto je često, kada dođeš negdje "Oprostite, sve je zauzeto, zaista nam je žao" itd, sam ćeš skontati.
Last edited by Hakiz on 01/05/2022 12:08, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#718 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
smijesno i žalosno da imaju ovakva razmišljanja i osude ona provuce to sa bajramom u trenerci pa joj kolegica po stavovima provuce da se uckur popusti nakon baklava i na takvom nivou su im sva vrijedjanja od početka ove teme. Bilo je ko se drugačije oblaci , da ne cita alan nego alena forda, da ide na macine predstave , da sam masni papak
- Ommadawn
#719 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Velika je razlika između primjećivanja društveno-kultoroloških promjena jednog grada i običnog mahalanja.n+1 wrote: ↑01/05/2022 11:33Čitam i ne vjerujem. Znači, prođem Ferhadijom, ne primjećujem ko je šta obukao. Može deset osoba proći u trenirci, ne bih to ni registrovao. Ali ovi što registruju i osude, oni su znači naši borci protiv malograđanštine?tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 11:30
haj ti to objasni našim mahalusama![]()
koje su mene i druge osobe nazivale od masnih papaka sto im pokušavamo ukazati koliko je nenormalna činjenica da se neko ocjenjuje po tome sta obuce kroz Ferhadiju
![]()
![]()
Pa onda ni baba što s prozora snajperiše ko se s kim švalera nije malograđanin, nego zaštitnik reda i morala.
No naravno.
Dosta su se oni nama prilagođavali. Vrijeme je da se mi njima prilagođavamo, ba.
- Ommadawn
#720 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Na Bajram se ne ide u trenerci. U džamiju može ali na Bajram, ipak je previše.piupiu wrote: ↑01/05/2022 11:59Ah, evo sad sam i podmukla.tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 11:56 Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!
![]()
![]()
- Ironmen
#721 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ljubomorne debele sarajlijice nisu fit pa ne mogu stati u najnoviji model Nike trese..Laplace wrote: ↑01/05/2022 09:06 Nikad nisam izlazio u trenerci, ali poslije ove fine diskusije nemam namjera izaći u bilo čemu u Sarajevu (bio to smoking, farmerke, neke pantalone i majica ili bilo šta) da me raznorazni arogantni kompleksaši zagledaju i gledaju sa visine i premjeravaju kao da sam upravo došao iz Kambodže. Manje su ljudi iskompleksirani u Beču nego u Sarajevu, izgleda. Ima se gdje izaći a da te ne potcjenjuju jer im se ne sviđa tvoja odjeća ili frizura.
Glumite neki nivo a obične ste mahaluše.
- tramvajtrojka
#722 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
jest al samo cete provuci da svi koji se drugačije oblace od vasih normi su zaostali, neobrazovani , papci koji su zakopali lopatu u okolini Sarajeva, koji nakon sto odu na spavanje poslije devet tek tad izadju prave sarajlije na ulicu itd itd. Kolicina primitivizma koje ste iznijeli u ovih desetak stranica je gora nego vecina stvari koju papci u ovom gradu radeno_sikiriki wrote: ↑01/05/2022 12:04Mahalanje i bavljenje drugima bi bilo da sjedim na kafi i gledam oko sebe i sa nekim komentarišem "jao vidi ga u trenerci, mora da je takav i takav."laik1981 wrote: ↑01/05/2022 11:58
Nije bas da samo vidis u cemu su.. Sama si napisala
To mahalanje i bavljenje drugima je sastavni dio naseg mentaliteta od kada znam za sebe.. Neke stvari koje su nas krasile su izumrle, ali mahalanje, kao dio naseg "kulturnog" naslijedja uspjeva prezivjeti sve izazove modernog nacina zivota..
Ovdje je tema u šta se Sarajevo pretvorilo i to šta je postalno normalno u ovom gradu, pa dođosmo i do trenerki. Pa se zato i piše o tome.
Kao što sam već jednom rekla, ovdje se ne radi o komentarisanju nečijeg modnog stila, nego o činjenici da oblačiš nešto što je za po kući van kuće. I mene niko neće ubijediti da sam ja malograđanin, jer slijedim neke norme ponašanja, i usuđujem se na nekom forumu reći da je nekulturno to što neko kućnu odjeću nosi vani.
- hadzinicasa
#723 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Tebi treba pored Bontona pokloniti i leksikon stranih (i domacih) rijeci i izraza.tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 12:07smijesno i žalosno da imaju ovakva razmišljanja i osude ona provuce to sa bajramom u trenerci pa joj kolegica po stavovima provuce da se uckur popusti nakon baklava i na takvom nivou su im sva vrijedjanja od početka ove teme. Bilo je ko se drugačije oblaci , da ne cita alan nego alena forda, da ide na macine predstave , da sam masni papak. Jednostavno ljudi su toliko uvreda i etiketiranja provukli pod plastom bontona i lijepog gradjanskog ponašanja da se zapitas kakav su oni bonton izucavali i na kakvom boleru su odrastali
![]()
![]()
Pa da onda razgovaramo.
Zaista se gadjas rijecima i izrazima i konstrukcijama kojima ne znas znacenje i potpuno ga fulas.
- hadzinicasa
#724 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Bravo.Ommadawn wrote: ↑01/05/2022 12:07Velika je razlika između primjećivanja društveno-kultoroloških promjena jednog grada i običnog mahalanja.n+1 wrote: ↑01/05/2022 11:33
Čitam i ne vjerujem. Znači, prođem Ferhadijom, ne primjećujem ko je šta obukao. Može deset osoba proći u trenirci, ne bih to ni registrovao. Ali ovi što registruju i osude, oni su znači naši borci protiv malograđanštine?
No naravno.
Dosta su se oni nama prilagođavali. Vrijeme je da se mi njima prilagođavamo, ba.
-
BadBoy
#725 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Sve zavisi od lokala na koji izlaziš i u kojim krugovima se krećeš. Ali generalno, na zapadu se najviše cijeni individualizam, kod nas kolektivizam i uklapanje (kao i na istoku).