Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Van Halen

#1076 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Van Halen »

dale cooper wrote: 01/05/2022 18:44
Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:36

Nije Sarajevo unikatno u toj priči. Takvu priču čujem i u Banjaluci i u Tuzli.
Najgore je što je spominju ljudi koji se najmanje ponašaju urbano i na čijoj playlisti ima više narodnjaka nego kod Saše Popovića, a ne znaju koju su zadnju knjigu pročitali.

Svugdje na svijetu se mijenja demografija jednog grada. Na Zapadu tu priču vrte protiv imigranata.
Ma glupost mi je uopšte ta priča - ej, ja sam rođeni Tuzlak, Sarajlija ili Mostarac. Kao da je to stvar nekog prestiža, a ne okolnosti i slučajnosti.
Ako je jedino što te čini posebnim to da si rođen u ovom ili onom gradu onda i nisi nešto poseban.
Ti i dalje imas obraza biti prisutan na ovoj temi
muha_sa

#1077 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

Zoya wrote: 01/05/2022 18:33 Kakva debilma tema :lol: Ništa ne zatvarajte. Neka došlje i domaći istresu frustracije.

Da malo manje gledate ko šta oblači a malo više da kupite smeća oko sebe, pametnije bi vam bilo.

P. S Teheran kulturološki bliže od Tuzle :lol:

Eto vam se čitava Ilidža naselila 'braćom' ali su vam i dalje najveći problem sandžaklije, kosovari, a čitam sad i generalno ljudi uz ostalih djelova BiH.

Nikad se većim strancem nisam osjećala nego u Sarajevu,
ono malo života dole provedenog.
Još mi nisi halalila pola krempite :? :(
jednonogi_Jack

#1078 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by jednonogi_Jack »

_BataZiv_0809 wrote: 01/05/2022 18:46
Bloo wrote: 01/05/2022 18:14 Tuzlaci su cudaci...kajmak kao naziv za pavlaku...
Weirdos...
Ovo sam cuo samo u Tesnju :D
I u Posavini je tako. Suprugu stalno ispravljam.
Van Halen

#1079 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Van Halen »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:48
Škobo Habu wrote: 01/05/2022 18:40

Upravo si potvrdio ono što je i poenta mog posta - kompleks malih gradova. I uglavnom se to svodi na neke regionalne animozitete, koji su već postali tradicija. Fočaci, Istočnjaci, Hercegovci...
Šta je mogla jedna mlada osoba nakon tek završene srednje škole u Foči ili recimo Bratuncu, Glamoču, Grahovu, DVakufu?
Da se zaposli u nekim lokalnim firmama gdje je ionako bilo previše zaposlenih a ovamo recimo zna da ima posao u nekoj razvijenijoj firmi u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Mostaru, Zagrebu, you name it…
Još ako je ambicioznija - gdje u tim malim mjestima završiti fakultete kad ih nema?

A pogotovo sada poslije rata - ljudi su pobjegli, niko ne ide nazad u ta mjesta jer znaju da su to mrtvaje.

Al’ ne - de hajde da se popišamo svi po njima i napravimo polarizaciju.

Neka se sve došlje koje su došle u Sarajevo poslije rata odsele odatle - imaćemo polarizaciju “haustorčad” kontra “mahalaši”.

I kao što rekoh nije Sarajevo jedinstveno po tom fenomenu.
Nije uopšte problem da bilo ko dodje u bilo koji grad trbuhom za kruhom. Ali je osnova kućnog odgoja ne mrziti I ne pljuvati po gradu koji ti da posao,hljeb,uslove za život dostojan covjeka
kox

#1080 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by kox »

Sara03 wrote: 01/05/2022 18:44
vjeshalica wrote: 01/05/2022 18:34 Jeste za pohvalu, ali steta sto ti nisi mimo incijative drzave uzela kartu.
A to zaključuješ na osnovu?

Bilo bi ekonomičnije i lakše, u toj uzrasti, kao i mnogima u mojoj generaciji, da su nam posjetu kulturnim ustanovama obezbijedili direktno. A ne da moramo moljakati roditelje da nam svako malo daju novac za kartu. Svakako bi se ta inicijativa, kao i sada, zasnivala na porezima koje oni redovno uplaćuju.
Tako se pravi publika za te kulturne dogadjaje. Poslije će ta omladina kupiti kartu, neki od njih će ih redovno kupovati decenijama. Svaka čast na toj inicijativi.
Sara03

#1081 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sara03 »

Bloo wrote: 01/05/2022 18:25 Mrzim nekulturne, neodgojene, primitivne troglodite koji zive u Sarajevu. Nebitno odakle su. Mada malo vise mrzim one "ja sam zivjela u zgradi i znam sta je haustor, prije nego si se ti rodila" osobe, a koje se ponasaju kao prljave neodgojene svinje...
Suština rasprave.
Ommadawn

#1082 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Van Halen wrote: 01/05/2022 18:49
dale cooper wrote: 01/05/2022 18:44

Ma glupost mi je uopšte ta priča - ej, ja sam rođeni Tuzlak, Sarajlija ili Mostarac. Kao da je to stvar nekog prestiža, a ne okolnosti i slučajnosti.
Ako je jedino što te čini posebnim to da si rođen u ovom ili onom gradu onda i nisi nešto poseban.
Zašto da ne?
Ko si to ti da njemu ili bilo kome drugom zabraniš da prisustvuje na temi?
Zoya

#1083 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Zoya »

muha_sa wrote: 01/05/2022 18:49
Zoya wrote: 01/05/2022 18:33 Kakva debilma tema :lol: Ništa ne zatvarajte. Neka došlje i domaći istresu frustracije.

Da malo manje gledate ko šta oblači a malo više da kupite smeća oko sebe, pametnije bi vam bilo.

Eto vam se čitava Ilidža naselila 'braćom' ali su vam i dalje najveći problem sandžaklije, kosovari, a čitam sad i generalno ljudi uz ostalih djelova BiH.

Nikad se većim strancem nisam osjećala nego u Sarajevu,
ono malo života dole provedenog.
Ti si duša, deduka :kiss: . Za ove mlađahne pričam. A ne pojedosmo je nikad više :( Umalo mi nisi od korone preselio a ja od vakcine. Ima bolje svijet a biće i Ramisa tamo, 'ta nas briga.
Maharadza

#1084 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Maharadza »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:52
Van Halen wrote: 01/05/2022 18:49

Zašto da ne?
Fočak u trenerci mu uzeo posao pa pjeni sada okolo... :lol:
muha_sa

#1085 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

Zoya wrote: 01/05/2022 18:52
muha_sa wrote: 01/05/2022 18:49

Ti si duša, deduka :kiss: . Za ove mlađahne pričam. A ne pojedosmo je nikad više :( Umalo mi nisi od korone preselio a ja od vakcine. Ima bolje svijet a biće i Ramisa tamo, 'ta nas briga.
:kiss:

juce sam kod Ramisa pojeo krempitu--al na Slatkom čošetu :D
Sara03

#1086 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sara03 »

kox wrote: 01/05/2022 18:51
Sara03 wrote: 01/05/2022 18:44
A to zaključuješ na osnovu?

Bilo bi ekonomičnije i lakše, u toj uzrasti, kao i mnogima u mojoj generaciji, da su nam posjetu kulturnim ustanovama obezbijedili direktno. A ne da moramo moljakati roditelje da nam svako malo daju novac za kartu. Svakako bi se ta inicijativa, kao i sada, zasnivala na porezima koje oni redovno uplaćuju.
Tako se pravi publika za te kulturne dogadjaje. Poslije će ta omladina kupiti kartu, neki od njih će ih redovno kupovati decenijama. Svaka čast na toj inicijativi.
Odlična situacija. Bitno je da im barem malo probude interes za kulturne sadržaje, ako isti već nisu tu, a oni će onda sami spoznati što ih interesuje. Možda im je opera "kreštanje" i gubitak vremena, ali će dobru dramu često ići gledati. I ubuduće ostavljati svoj novac.
Last edited by Sara03 on 01/05/2022 18:59, edited 1 time in total.
Laplace

#1087 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

kox wrote: 01/05/2022 18:25 Vala najveći problem koji sam poslije rata imao sa seljačkim ponašanjem u Sarajevu je preglasna muzika koju pušta djevojka iz stana ispod mene. A ja joj i nanu i dedu znao, zive u ovoj zgradi od 60-ih. Djevojka od rodjenja zivi tu. Pustite se stereotipa o papcima, dosljama, sandzaklijama bla bla. A pogotovo se pustite mitova i legendi o prijeratnom Sarajevu i sarajlijama iz druge galaksije kojih više nema. I tada kao i danas je bilo fine i normalne raja ali i papaka i svega izmedju.
Da, ali ona je odvrnula Beethovena do daske, nije Cecu.
Laplace

#1088 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

salik79 wrote: 01/05/2022 18:28
Laplace wrote: 01/05/2022 18:12 Bliži nam je Teheran nego Tuzla... Kulturološki, mislim. Ako ništa, Teheran ne naginje Beogradu, za razliku do Tuzle.

Khm, ja sam Tuzlak. :oops:
Vidim ja da ti je akcenat malo beogradski. :-D
vjeshalica

#1089 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vjeshalica »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:40
Znam ja taj sav proces care - od pasterizacije, separacije, odvajanja, bakterijske kulture prilikom kiseljenja.

Eh odakle Banjalučanima da je pOvlaka - ne znam jarane.
Ali svaka čaršija - drugačiji izgovor.
Valjda zato sto se onaj sloj povlači, a ne pavlači.
Ommadawn

#1090 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Maharadza wrote: 01/05/2022 18:53
Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:52

Zašto da ne?
Neka se onda potrudi drugi put da bude snalažljiviji.
I on i slični njemu.
Kako u Sarajevu, tako i bilo gdje na svijetu.

Meni su slični govorili da sam im oteo posao.
“Evo ti care pa ga ti odrađuj ako misliš da ćeš to bolje samo jer si domicilan. Samo nemoj da se sjetiš više da prodaješ granate tamo odakle sam ja, jer ću ti opet doći da uzmem posao i jebem i ženu i svastiku”.
Ommadawn

#1091 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

vjeshalica wrote: 01/05/2022 19:01
Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:40
Znam ja taj sav proces care - od pasterizacije, separacije, odvajanja, bakterijske kulture prilikom kiseljenja.

Eh odakle Banjalučanima da je pOvlaka - ne znam jarane.
Ali svaka čaršija - drugačiji izgovor.
Najvjerovatnije da je tako.
To se odavno radi separacijom i homogenizacijom.
vjeshalica

#1092 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vjeshalica »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 19:05
vjeshalica wrote: 01/05/2022 19:01

Najvjerovatnije da je tako.
To se odavno radi separacijom i homogenizacijom.
To je nastalo starim nacinom prerade pa otuda i naziv najvjerovatnije.
tintilinic

#1093 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tintilinic »

black_adrian wrote: 01/05/2022 18:36
Ironmen wrote: 01/05/2022 12:27 Nedjeljna jutarnja kafa koja ide odma posle ramazana i bajrama u trenerci dok se sa rajom raspravlja o subotnjim utakmicama i desavanjima u svijetu je neprocjenjivo, neke se stvari ne mogu kupiti hlacama i kosom :kiss:

Svi vi koji zagledate ko sta nosi na sebi u gradu ili petkom na dzumi ste stvarno off od svijeta, kada Beyonce na kocenrtu u NewYorku izadje u NY trenerci sa kacketom to je sasvim ok, ali kada osoba zeli prosetati gradom vikendom i popiti kafu onda je papak i nargilas, mislim stvarno.

Trenerka po danu do granapa, kafica, parka i setnje sa klincima je sasvim ok svugdje u svijetu, normala da necu za Bajram otici amidzi u trenerci ili se pojaviti na sudu ali nepada mi na pamet da zagledam ko sta nosi.
Nisam stigao ranije da ti odgovorim.

Kako se ko oblači, mene ne zanima, ako hoće neka dođe na kafu u dugim gaćama sasvim mi je svejedno. Al sa mnom je neće popit. Ja picnut da sjedim sa klošarom u trenerci, prsluku i bubregom oko pasa neću, nit izlazim na takva mjesta, a niko od mojih prijatelja nema taj stil oblačenja.

Meni je bitno da sam ja picnut kad god izađem iz kuće, frizurica vazda uredna, ugodan miris. U svakim tolama imam po jedan češalj. A ako neko hoće nek hoda u opancima i vunenim čarapama po sred čaršije, zaboli me, i ne vidim ga.
Isti sam ti takav....👍
tintilinic

#1094 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tintilinic »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 19:04
Maharadza wrote: 01/05/2022 18:53

Neka se onda potrudi drugi put da bude snalažljiviji.
I on i slični njemu.
Kako u Sarajevu, tako i bilo gdje na svijetu.

Meni su slični govorili da sam im oteo posao.
“Evo ti care pa ga ti odrađuj ako misliš da ćeš to bolje samo jer si domicilan. Samo nemoj da se sjetiš više da prodaješ granate tamo odakle sam ja, jer ću ti opet doći da uzmem posao i jebem i ženu i svastiku”.

Focak i jos je..č. eeeee
Naje...i su yi de fgr ocito bliznje rodbine pa kompleks iskocio😄
piupiu

#1095 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:29
Edin H. wrote: 01/05/2022 18:13

Ti si znači bio u Reformskim snagama?
Tu je bilo pozitivnih, ali ispostavilo se poslije i negativnih likova.
Nisam. Tad sam ja još bio mali za politike.
Slučajno se zatekao u stanu gdje je dotični bio i obećavao kule i gradove.

Bilo je tu svašta. Ti negativni uglavnom poltroni.
E on je arhetip papka. Koji se pred kamerom okrene i kaze Arijani Saracevic: "Ti si ruzna" ili gledaocu, koji mu je usput i potencijalni glasac i poreski obveznik, odbrusi sa "Ne seri" ili ljudima koji ga placaju i od kojih nezajazljivo krade pokazuje srednji prst. Arhetip papka.

BTW, papak nema nikakve veze s mjestom rodjenja ili porijeklom, on se moze roditi i na Logavinoj i u Kralja Tvrtka.

Kad se vrijedjamo, neka bude ispravnim terminima :D
Škobo Habu

#1096 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Škobo Habu »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:48
Šta je mogla jedna mlada osoba nakon tek završene srednje škole u Foči ili recimo Bratuncu, Glamoču, Grahovu, DVakufu?
Da se zaposli u nekim lokalnim firmama gdje je ionako bilo previše zaposlenih a ovamo recimo zna da ima posao u nekoj razvijenijoj firmi u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Mostaru, Zagrebu, you name it…
Još ako je ambicioznija - gdje u tim malim mjestima završiti fakultete kad ih nema?

A pogotovo sada poslije rata - ljudi su pobjegli, niko ne ide nazad u ta mjesta jer znaju da su to mrtvaje.

Al’ ne - de hajde da se popišamo svi po njima i napravimo polarizaciju.

Neka se sve došlje koje su došle u Sarajevo poslije rata odsele odatle - imaćemo polarizaciju “haustorčad” kontra “mahalaši”.

I kao što rekoh nije Sarajevo jedinstveno po tom fenomenu.
Realno gledajući, o "seljačkom Sarajevu" postoje dva narativa - onaj unutrašnji, kojim dominiraju domicilni sa svojim mitovima o osamdesetim, Olimpijadi, sarajevskoj pop & rock školi itd. i onaj vanjski narativ, koje zastupaju one bivše Sarajlije koje su svoja utočišta pronašla u Beogradu ili Zagrebu. Oba narativa su duboko šovenska i proizilaze iz dubokih frustracija.

Ja se dobro sjećam one Neletove izjave o Beogradu kao centru kulturnog i duhovnog razvoja svih Srba na prostoru bivše Jugoslavije, koji je svesrdno prihvatio srpske izbjeglice od Knina, preko Sarajeva do Prištine, i tako dozvolio da svi oni obogate taj grad svojim prisustvom i djelovanjem, uključujući i njega. Sa druge strane, upravo su takve bivše Sarajlije samo Sarajevo posmatrale isključivo tipičnom bosanskom kasabom u kojoj nema mjesta za druge i drugačije, osim onih koji su najsličniji sarajevskim kasablijama, a to su svi oni koji su silom rata došli u Sarajevo sa kesicom u rukama - iz Foče, Goražda, Rogatice, Višegrada itd. Takvi su, opet, najviše prezreni na unutrašnjem planu od domicilni. A domicilni bi, barem oni koji još uvijek jašu tu mitološku priču o magičnom Sarajevu iz osamdesetih, radije sve oprostili Neletu, nego što bi došljama priznali da su ljudska bića. I da su oni prvi potomci nekih došlja. Kompleksi su jebena dijagnoza. Pogotovo u Sarajevu.
no_sikiriki

#1097 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

piupiu wrote: 01/05/2022 19:11
Ommadawn wrote: 01/05/2022 18:29
Nisam. Tad sam ja još bio mali za politike.
Slučajno se zatekao u stanu gdje je dotični bio i obećavao kule i gradove.

Bilo je tu svašta. Ti negativni uglavnom poltroni.
E on je arhetip papka. Koji se pred kamerom okrene i kaze Arijani Saracevic: "Ti si ruzna" ili gledaocu, koji mu je usput i potencijalni glasac i poreski obveznik, odbrusi sa "Ne seri" ili ljudima koji ga placaju i od kojih nezajazljivo krade pokazuje srednji prst. Arhetip papka.

BTW, papak nema nikakve veze s mjestom rodjenja ili porijeklom, on se moze roditi i na Logavinoj i u Kralja Tvrtka.

Kad se vrijedjamo, neka bude ispravnim terminima :D
Gdje baš Logavinu nađe? :mrgreen:
piupiu

#1098 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Laplace wrote: 01/05/2022 19:00
salik79 wrote: 01/05/2022 18:28

Khm, ja sam Tuzlak. :oops:
Vidim ja da ti je akcenat malo beogradski. :-D
Salu na stranu, Tuzlaci imaju puno ljepsu dikciju od Sarajlija. U Bosni tesko da ima ruznijeg akcenta od naseg, sarajevskog. Mozda neki hercegovacki, ne ovaj gdje je standardiziran jezik, tamo se lijepo govori.
Laplace

#1099 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Zoya wrote: 01/05/2022 18:33
:thumbup:
Zoya wrote: 01/05/2022 18:33
Takav sam utisak stekao iz pojedinih komentara.
piupiu

#1100 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

no_sikiriki wrote: 01/05/2022 19:17 Gdje baš Logavinu nađe? :mrgreen:
Poznajem teren :D :lol:
Locked