Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Sara03

#751 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sara03 »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 12:18 I na Zapadu te komentarišu ali manje nego kod nas.

No naravno da postoji kodeks šta ćeš i kako se obući. Ja na poslu uglavnom nosim farmerke, majicu te HTZ-odjeću kada sam u radionici a prilikom posjete ili važnog sastanka zna se - čista košulja, pantalone i obavezno obrijan.
Ama, podrazumijeva se. Sasvim je jasno ili barem vjerovatno, da neki muškarac neće na književno večer ili promociju knjige doći u šorcu, da mu narod gleda rutave noge. A bome ni žena u dopičnjaku (excuse my French) ili tajicama. Zna se vrijeme i mjesto, većini je jasno kakav kodeks ponašanja i oblačenja isti zahtjeva. Nema potrebe da ljudi oko tebe kolutaju očima, poštuj gdje si došao i ponašaj se u skladu.

Ali, ovo snebivanje zbog hodanja u trenerci Ferhadijom je malo snobovski. Evo, ja često sletim dolje u patikama, helankama i duksu, kako bi popila jutarnju kafu u obližnjem kafiću. Pogotovo vikendom. I šta ćemo sad. :D
salik79

#752 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by salik79 »

Ironmen wrote: 01/05/2022 12:39
salik79 wrote: 01/05/2022 12:37

Udje to u naviku, k'o i trajvan, trotovar i sl...Zato, bolje izbjegavati te zeze :D
Neka ba eto ja sam papak jer sam fulio slovo m do n na tastaturi, al ste i vi svi papci koji nosite patike u grad :lol:
Ma jok, ja sam na tvojoj strani po tom pitanju, samo sam mislio da ti je "remiziranje", kroz salu, zamijenilo izraz "rezimiranje", ali - izgleda da to bas i nije slucaj... :?
Laplace

#753 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Pod hitno na oba kraja Ferhadije i na svim zgodnim mjestima staviti saobrćajni znak koji bi omogućio zabranu nekulture i papanluka u metropoli. Time bi narod masovno počeo da dolazi u muzeje, pozorišta i na opere a umjesto šiša bara bi napravili muzej Maka Dizdara.

Image
Laplace

#754 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

jasib wrote: 01/05/2022 10:30
vjeshalica wrote: 01/05/2022 10:26
Forum je opusten, nije Ferhadija, a vulgarnost na forumu ne znaci nista pored "kulturnog" iznosenja gorih stvari u osnovi od vulgarnosti.
Protiv sam protiv vulgarnosti, i privatno, a posebno u javnim komunikacijama, bez obzira kojim.
Ti si protiv vulgarnosti pa zato nisi reagovao na originalnu vulgarnost nego tek na istu tu vulgarnost citiranu od strane vješalice.
Ironmen

#755 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ironmen »

salik79 wrote: 01/05/2022 12:52
Ironmen wrote: 01/05/2022 12:39

Neka ba eto ja sam papak jer sam fulio slovo m do n na tastaturi, al ste i vi svi papci koji nosite patike u grad :lol:
Ma jok, ja sam na tvojoj strani po tom pitanju, samo sam mislio da ti je "remiziranje", kroz salu, zamijenilo izraz "rezimiranje", ali - izgleda da to bas i nije slucaj... :?
Remiziranje kao remi u sahu, pat pozicija, ako veliki vjernik Salik zna pravila saha, mada koliko visis na temi Iran sigurno znas igrati, makar kako se konj ili lovac krecu na ploci, nego da remiziraN, nema pobjednika izmedju mene i kolege metalca kojemu smeta moja vikend trenerka dok setam sa djecom parkom ili kad me ti vidis u setnji dok se vracas iz pozorista.

Edit: Evo svega mi odo kola oprati na praonu sutra je bajram a moj Golf izgleda bas papanski kao da sam krao drzavnu sumu na Romaniji i pogodi sta odo obuci smoking i leptir masnu :kiss:
Last edited by Ironmen on 01/05/2022 12:59, edited 1 time in total.
last mohicans

#756 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by last mohicans »

Laplace wrote: 01/05/2022 12:53 Pod hitno na oba kraja Ferhadije i na svim zgodnim mjestima staviti saobrćajni znak koji bi omogućio zabranu nekulture i papanluka u metropoli. Time bi narod masovno počeo da dolazi u muzeje, pozorišta i na opere a umjesto šiša bara bi napravili muzej Maka Dizdara.

Image
Da te pitam, radiš u obrazovanju, ako se ne varam? Dozvoljavaš li učenicima da ti dolaze na nastavu u trenerkama i ima li ustanova u kojoj radiš kodeks oblačenja i školska pravila?
vicious

#757 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vicious »

Trenerka je odjevni predmet koji, kao što mu samo ime govori, :D služi za treniranje, sportske aktivnosti. Niko ne može natjerati nekog da je ne nosi i po gradu i da misli da je baš cool obučen, ali to jednostavno nije tako. :D
salik79

#758 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by salik79 »

Ironmen wrote: 01/05/2022 12:57
salik79 wrote: 01/05/2022 12:52

Remiziranje kao remi u sahu, pat pozicija, ako veliki vjernik Salik zna pravila saha, mada koliko visis na temi Iran sigurno znas igrati, makar kako se konj ili lovac krecu na ploci, nego da remiziraN, nema pobjednika izmedju mene i kolege metalca kojemu smeta moja vikend trenerka dok setam sa djecom parkom ili kad me ti vidis u setnji dok se vracas iz pozorista.
Je li bas tako?
Jer i patike su sportski odjevni predmet, tako da remiziran svi vi kojima smeta trenerka vani dobro se zapitajte sledeci put kada obucete patike i izadjete u grad jer je to isto.
Kasnije si i sam priznao da si greskom umjesto slova m pritisnuo slovo n.

Dakle, htio si reci "tako da rezimiram", a napisao si "tako da remiziram". To sto ti sada tvrdis nema nikakvog smisla u kontekstu recenice koju si napisao.

I zasto uvijek, u pokusaju nekakve diskreditacije mene kao sugovornika, skoro svi povlacite Iran u diskusiju?!!!
tramvajtrojka

#759 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 01/05/2022 12:57
Laplace wrote: 01/05/2022 12:53 Pod hitno na oba kraja Ferhadije i na svim zgodnim mjestima staviti saobrćajni znak koji bi omogućio zabranu nekulture i papanluka u metropoli. Time bi narod masovno počeo da dolazi u muzeje, pozorišta i na opere a umjesto šiša bara bi napravili muzej Maka Dizdara.

Image
Da te pitam, radiš u obrazovanju, ako se ne varam? Dozvoljavaš li učenicima da ti dolaze na nastavu u trenerkama i ima li ustanova u kojoj radiš kodeks oblačenja i školska pravila?
jedno je škola i takve ustanove a drugo Ferhadija sto pokusavate provuci dio u kojem FGR raja misli ako si bez sakoa i fino popeglane kosulje si papak sa dna kace :lol: :lol:
salik79

#760 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by salik79 »

Image
U Svicarskoj, recimo, djeca dolaze i u trenerkama na nastavu...
last mohicans

#761 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by last mohicans »

Sara03 wrote: 01/05/2022 12:51
Ommadawn wrote: 01/05/2022 12:18 I na Zapadu te komentarišu ali manje nego kod nas.

No naravno da postoji kodeks šta ćeš i kako se obući. Ja na poslu uglavnom nosim farmerke, majicu te HTZ-odjeću kada sam u radionici a prilikom posjete ili važnog sastanka zna se - čista košulja, pantalone i obavezno obrijan.
Ama, podrazumijeva se. Sasvim je jasno ili barem vjerovatno, da neki muškarac neće na književno večer ili promociju knjige doći u šorcu, da mu narod gleda rutave noge. A bome ni žena u dopičnjaku (excuse my French) ili tajicama. Zna se vrijeme i mjesto, većini je jasno kakav kodeks ponašanja i oblačenja isti zahtjeva. Nema potrebe da ljudi oko tebe kolutaju očima, poštuj gdje si došao i ponašaj se u skladu.

Ali, ovo snebivanje zbog hodanja u trenerci Ferhadijom je malo snobovski. Evo, ja često sletim dolje u patikama, helankama i duksu, kako bi popila jutarnju kafu u obližnjem kafiću. Pogotovo vikendom. I šta ćemo sad. :D
Pazi, svima se nama to desi, barem vecini. Da nesto na brzinu završimo i vratimo se u stan, kucu. Ali, komentar je iznesen na primjecenu pojavu u petak naveče, na glavnoj šetnici, gdje su takvi tipovi s obzirom da su uglavnom bili u drustvu (pretpostavljam) "izašli" u grad tako odjeveni.
no_sikiriki

#762 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

Meni samo nije jasno, za ove što su "za" trenerke, kad je već fazon da nema nikakvih normi i da nije važno ko šta nosi i gdje i ne bendate za "snobove", što vas onda pogađa šta će neko drugi misliti o vama? Kad je već sve nevažno i anarhija je cool, što vam je nečije mišljenje o tome šta vi nosite relevantno?
salik79

#763 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by salik79 »

last mohicans wrote: 01/05/2022 13:06

Pazi, svima se nama to desi, barem vecini. Da nesto na brzinu završimo i vratimo se u stan, kucu. Ali, komentar je iznesen na primjecenu pojavu u petak naveče, na glavnoj šetnici, gdje su takvi tipovi s obzirom da su uglavnom bili u drustvu (pretpostavljam) "izašli" u grad tako odjeveni.
A sta ako su taj dan proveli na Trebevicu i spustili se u grad na cevape?
mali jomu

#764 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by mali jomu »

A joooooooj, odavno se nisam ovako slatko nasmijao, kao na ovoj temi, pa vi ste mi pravo smijesni :lol: :mrgreen:

Htjedoh svasta nesto napisat... ma bjaaaazi :lol:

Haj evo nesto, nadam se da ce neko skontat, a i nema veze...

Sta mislite, moze li se vuk prerusit u ovcu a da ga ovce ne skontaju...?

A, moze li se ovca prerusit u vuka a da je vukovi ne skontaju...?

Eto malo pa ako hocete... razmislite koliko je garderodba dobra za procjenu bilo koga. :mrgreen:
tramvajtrojka

#765 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

no_sikiriki wrote: 01/05/2022 13:09 Meni samo nije jasno, za ove što su "za" trenerke, kad je već fazon da nema nikakvih normi i da nije važno ko šta nosi i gdje i ne bendate za "snobove", što vas onda pogađa šta će neko drugi misliti o vama? Kad je već sve nevažno i anarhija je cool, što vam je nečije mišljenje o tome šta vi nosite relevantno?
e cuj ti priče da nas pogadja priča :lol: :lol: anarhija ha hu svega mi ono jel te stid i sram pogledati u ogledalo nakon svih uvreda i etiketiranja prema osobama koje nose nesto sto nije po tvom okusu . Jedini koju su pokazali dno ispod dna ste vi koji ste se nasli da vrijedjate, mahalate, ocjenjujete osobe i da odredjujete kako ce neko da hoda Ferhadijom. Deguntantno je čitati o tome kako su osobe neobrazovane, nekulturne, nedostojne grada, masni papci, samo jer su odlucile prosetati gradom kako vama nije po ceifu :run:
Van Halen

#766 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Van Halen »

tramvajtrojka wrote: 01/05/2022 13:05

jedno je škola i takve ustanove a drugo Ferhadija sto pokusavate provuci dio u kojem FGR raja misli ako si bez sakoa i fino popeglane kosulje si papak sa dna kace :lol: :lol:
Ko o čemu ti o fgr. Druze,samo se ukopavas sve dublje. Jasno je ko dan da si papak i to je činjenica kao sto je mlijeko bijelo,nebo plavo, a ti si papak. Zao mi je sto te toliko pogađa ali to je tako. Mada ,sad se počinje uvidjati da ovdje kroz podtemu trenerke počinju isplivavati razni kompleksi,glavni je skrivena mržnja prema gradskom,urbanom stilu života kakav je ovaj grad gajio decenijama. Tolika histerija tebe i par sličnih tebi to jasno otkriva.
tramvajtrojka

#767 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

Van Halen wrote: 01/05/2022 13:17

Ko o čemu ti o fgr. Druze,samo se ukopavas sve dublje. Jasno je ko dan da si papak i to je činjenica kao sto je mlijeko bijelo,nebo plavi,ti si papak. Zao mi je sto te toliko pogađa ali to je tako. Mada ,sad se počinje uvidjeti da ovdje kroz pod temu trenerke počinju isplivavati razni kompleksi,glavni je skrivena mržnja prema gradskom,urbanom stilu života. Tolika historija tebe i par sličnih tebi to jasno otkriva.
eto ovo je sto si napisao cisti dokaz vase kulture. Kada vam se objasni da je fasisticki neljudski da se ocjenjuju ljudi po tome kako je neko prosao gradom vi kao odg imate samo salve uvreda , a da pri tome tebe niko nije uvrijedio

kultura i bonton prosjecnog fgr-a :lol: :lol: jer u prethodnim postovima sa nazivima masni papak si dokazao koliku imas kulturu i obrazovanje :wink:
Last edited by tramvajtrojka on 01/05/2022 13:21, edited 1 time in total.
black

#768 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by black »

za one koji sa (nepodnosljivom) lakocom (postojanja) etiketiraju druge, obavezno pogledati

https://m.imdb.com/title/tt1063669/
https://m.imdb.com/title/tt4995790/
Ommadawn

#769 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Ništa.
Ako na duksu imaš natpis Disciplina Kitchme - još bolje. :)
Hakiz

#770 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

mali jomu wrote: 01/05/2022 13:15 A joooooooj, odavno se nisam ovako slatko nasmijao, kao na ovoj temi, pa vi ste mi pravo smijesni :lol: :mrgreen:

Eto malo pa ako hocete... razmislite koliko je garderodba dobra za procjenu bilo koga. :mrgreen:
Odijeli ne čini čovjeka.

Odražava ga.
laik1981

#771 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

Sara03 wrote: 01/05/2022 12:51 Ali, ovo snebivanje zbog hodanja u trenerci Ferhadijom je malo snobovski. Evo, ja često sletim dolje u patikama, helankama i duksu, kako bi popila jutarnju kafu u obližnjem kafiću. Pogotovo vikendom. I šta ćemo sad. :D
Papanka naravno, vjerovatno i masna papanka. Nebitno ko si i sta si. Ne postujes grad i drzavu i u isto vrijeme vrijedjas sve kulturno osvjestene moralne vertikale koje nisu slijepe..

Sve sto sam ti rekao je po bontonu..
no_sikiriki

#772 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 01/05/2022 13:25
mali jomu wrote: 01/05/2022 13:15 A joooooooj, odavno se nisam ovako slatko nasmijao, kao na ovoj temi, pa vi ste mi pravo smijesni :lol: :mrgreen:

Odijeli ne čini čovjeka.

Odražava ga.
:thumbup:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#773 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laserShow »

vicious wrote: 01/05/2022 13:03 Trenerka je odjevni predmet koji, kao što mu samo ime govori,
Tako je, kao sto su farmerke samo za rad na farmi. :D
last mohicans

#774 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by last mohicans »

jedno je škola i takve ustanove a drugo Ferhadija sto pokusavate provuci dio u kojem raja misli ako si bez sakoa i fino popeglane kosulje si papak sa dna kace :lol: :lol:
Nisam tebe pitao,vec drugog forumaša. Ja nisam rekao da su takvi tipovi papci i nekulturni, ali velike sanse imaju da to jesu, jer da poznaju bonton, kao sto ga ni ti ne poznaješ, zapitali bi se je li to primjereno. Niko nije rekao sako i kosulje, ali ne i trenerka koju wannabe jale i brude pokušavaju nametnuti kao neki dres code. Dok je ovakvih kao mene i vidim da još raje ima koja isto misli, borit cemo se protiv takvih nametnutih normi. Kad vec spominjes sako i košulje. Pogledaj malo ovu galeriju i naš velikane (rahmetli Asim) kakvi su u grad izlazili, a pogledaj i studente ispred Pravnog fakulteta tad i kako se danas odjevaju. Naravno,modni izričaji su se mijenjali, ali se uvijek znalo sta jeste, a što nije primjereno. Imam osjecaj da svi koji se ne sjecaju barem 30 godina unazad smatraju trenerke u Ferhadiji sasvim normalnim odjevnim predmetom i grčevito to brane.
Image
Image

Image

Image

Image
hadzinicasa

#775 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

tramvajtrojka wrote: 01/05/2022 13:16
no_sikiriki wrote: 01/05/2022 13:09 Meni samo nije jasno, za ove što su "za" trenerke, kad je već fazon da nema nikakvih normi i da nije važno ko šta nosi i gdje i ne bendate za "snobove", što vas onda pogađa šta će neko drugi misliti o vama? Kad je već sve nevažno i anarhija je cool, što vam je nečije mišljenje o tome šta vi nosite relevantno?
e cuj ti priče da nas pogadja priča :lol: :lol: anarhija ha hu svega mi ono jel te stid i sram pogledati u ogledalo nakon svih uvreda i etiketiranja prema osobama koje nose nesto sto nije po tvom okusu . Jedini koju su pokazali dno ispod dna ste vi koji ste se nasli da vrijedjate, mahalate, ocjenjujete osobe i da odredjujete kako ce neko da hoda Ferhadijom. Deguntantno je čitati o tome kako su osobe neobrazovane, nekulturne, nedostojne grada, masni papci, samo jer su odlucile prosetati gradom kako vama nije po ceifu :run:
Ma o kakvim uveedama ti pricas!? Poturas neki nigdje veze narativ, izvrces, prozivas, gadjas se rijecima kao sto su „fasizam“, i ine, potpuno si pogubio kompas u jedu, jalu i zuci koje prosipas iz stranice u stranicu i histerises.

Jer je neko rekao da su oni koji se spreme da izadju u grad tako sto obuku trenerku, neprikladno obuceni. Da je to odraz nekulture i nepristojnosti. I da svaka odjeca ima svoju namjenu i adekvatnu primjenu. Da ppstoje norme i dress code u citavom svijetu.

Ti si se nasao prozvanim i uvrijedjenim. Zapitaj se zasto. I malo spusti loptu.
Locked