Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
- vjeshalica
#651 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Jeste tacno tako, ali ti uglavnom povezujes tu kombinaciju odjece sa licnom kulturom. Neke odjevne kombinacije su fula u odredjenim prilikama i treba postivati dress code,ali u protoku ljudi u nekoj ulici ne mozes nazivati nekoga papkom jer nije obukao nesto sto se tebi ne dopada. Mozda je npr u mojim ocima neko papak jer je obukao po mom ukusu idiotsku kombinaciju odjece koja je neprikladna njegovoj tjelesnoj gradji ili je toliko ruzna da mu ne stoji ili nije primjereno da lik od 50 godina nosa kosulju do pupka raskopcanu,ili nosa uske farmerke koje mozda prilice da se obuce osoba od 18 godina...To je stvar ukusa, ali ja tu osobu necu iskljucivo utrpati u kos da je nekulturna jer mi se njena odjeca ne dopada. Ja sam tip osobe da gledam najprije da li je uljudna u komunikaciji i srdacna u okolini.
Ja na poslu koji je 99% stroge voznje i puta ako dodjem na neko mjesto u firmu necu da me docekuje uglacana zaposlenica koja je tupa nepristojna i smusena da joj moram klanjati nafile da saznam sta mi treba, a pogotovo necu da me procjenjuje sto sam usla u ravnim cipelama a ne na stiklu a provedem prije toga 2h,3h voznje autom.
Ja na poslu koji je 99% stroge voznje i puta ako dodjem na neko mjesto u firmu necu da me docekuje uglacana zaposlenica koja je tupa nepristojna i smusena da joj moram klanjati nafile da saznam sta mi treba, a pogotovo necu da me procjenjuje sto sam usla u ravnim cipelama a ne na stiklu a provedem prije toga 2h,3h voznje autom.
- vjeshalica
#652 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Kad je jaranica rekla da joj smeta skakanje jaja u trenerci niko to nije rekao boze sacuvaj???
-
avijon
#653 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Samo ih tovarivjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:18Kad je jaranica rekla da joj smeta skakanje jaja u trenerci niko to nije rekao boze sacuvaj???
- hadzinicasa
#654 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Pa „jaranica“ se nije upustala u pogrdne kvalifikacije istih.vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:18Kad je jaranica rekla da joj smeta skakanje jaja u trenerci niko to nije rekao boze sacuvaj???
Nije isto reci - smeta mi poskakivanje zenskih grudi u majicama na bretele (s tim mnijem da mu mladje ne smetaju) i ovo sto je on i kako rekao.
Ne stoji komentar
- vjeshalica
#655 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Meni se licno ne dopada njena bluza, a ni boja kose. Ja ovu bluzu ne bi obukla ni na sijelo u Cevljanovicima, a kamoli se ofarbala da izgledam ko saobracajna signalizacija. Tigrasti uzorci su mi uvijek bili veliko ne jer mi se jednostavno ne dopadaju.tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 10:12
i to kaze osoba koja se ovako oblaci da su svi papci koji hodaju drugačije obuceni od nje a da se na nju primjeni njezina ideje papanluka dobio bi covjek istu stvar u koju ona upire prstomkvazi umjetnici i kvazi fgr
![]()
- piupiu
#656 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ja ne znam majke mi da li ti razumijes procitani tekst. Ovo je mogao napisati i neki putopisac ili neki etnograf ili sociolog, kao jedno obicno zapazanje. Cinjenica da je napisala neka - ne znam sta je vec - stilistica? modna kreatorka? koja je nekom svojom slobodnom procjenom skontala da ljudi koji nose famerice i tene dok obavljaju neki posao mahom dolaze iz okoline Sarajeva, ne mijenja stvar da nije rekla nista posebno - osim da ona ima neku sliku/predrasudu o tome kako se oblaci u gradu, a kako na periferiji. Ono, mozes reci pokondirena tikva, ali nije napisala stavite im bijelu traku, kaznite ih, vodite ih u Ausvic, sta vam je, covjece?tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 10:12Ima ljudi koji dolaze iz malih mjesta u okolini Sarajeva, da obave neki posao i onda su to uglavnom farmerice, tene i ta sportska odjeća. Što se tiče te nekakve modne scene, pogotovo ono što možete da vidite ljeti preko dana je svijet koji vodi malu djecu, turisti, japanke, tene, majice, ali negdje oko 9 ili 10 sati, kada svi koji su spustili 'lopatu' negdje u okolini Sarajeva i došli da prošetaju, onda se ta publika vraća kući, vode djecu, večeraju i spavaju. Kada oni odu na spavanje, publika na ulicama Sarajeva se mijenja.
ovo vama nije fašizam gdje se na osnovu gdje neko živi i kako se oblači pravi da ta ličnost nije dostojna urbanog fgr Sarajeva![]()
. Imamo veliki problem ako su vam silikonske funjare i sarm milionera likovi modni uzor grada , i to po vama nije fasizam da su samo dostojne osobe ovog grada kvazi urbani likovi koji su po svom ponasanju gori od osoba koje pljuju i to nadaleko
![]()
Last edited by piupiu on 01/05/2022 10:23, edited 2 times in total.
- tramvajtrojka
#657 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
to su ti dvostruki arsini kad je na njihovom fonu ovo moze proci pa i kad ona kvazi umjetnica prosipa cisti fašizam da prica o ljudima koji su zakopali lopatu oko Sarajeva da samo oni setaju u japankama i lose obuceni , a da fgr silikonjare i lazni sarm milionera sarajlije izlaze tek nakon devet navečer da nije tužno bilo bi zalosnovjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:18Kad je jaranica rekla da joj smeta skakanje jaja u trenerci niko to nije rekao boze sacuvaj???
- jasib
#658 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ako ćemo pravo, ako trebamo dres code u odijevanju, jednako tako trebamo i pristojnost vokabulara u javnim komunikacijama.vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:18Kad je jaranica rekla da joj smeta skakanje jaja u trenerci niko to nije rekao boze sacuvaj???
Tvoj seljakluk prelazi sve mjere pristojnosti, postaje čak i vulgaran preko svih granica
- vjeshalica
#659 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Da je rekla da joj smeta "oslikavanje skrotuma ili penisa / muskog spolnog organa" imalo bi smisla, ovako je vec ciljano usmjereno na "skakanje jaja".hadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 10:21Pa „jaranica“ se nije upustala u pogrdne kvalifikacije istih.vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:18
Kad je jaranica rekla da joj smeta skakanje jaja u trenerci niko to nije rekao boze sacuvaj???
Nije isto reci - smeta mi poskakivanje zenskih grudi u majicama na bretele (s tim mnijem da mu mladje ne smetaju) i ovo sto je on i kako rekao.
Ne stoji komentar
-
no_sikiriki
#660 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Miješate kruške i jabuke. Ovdje se ne radi o stilu i tome da li se nekome sviđaju ili ne štikle ili takve ili takve farmerke ili suknja.vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:16 Jeste tacno tako, ali ti uglavnom povezujes tu kombinaciju odjece sa licnom kulturom. Neke odjevne kombinacije su fula u odredjenim prilikama i treba postivati dress code,ali u protoku ljudi u nekoj ulici ne mozes nazivati nekoga papkom jer nije obukao nesto sto se tebi ne dopada. Mozda je npr u mojim ocima neko papak jer je obukao po mom ukusu idiotsku kombinaciju odjece koja je neprikladna njegovoj tjelesnoj gradji ili je toliko ruzna da mu ne stoji ili nije primjereno da lik od 50 godina nosa kosulju do pupka raskopcanu,ili nosa uske farmerke koje mozda prilice da se obuce osoba od 18 godina...To je stvar ukusa, ali ja tu osobu necu iskljucivo utrpati u kos da je nekulturna jer mi se njena odjeca ne dopada. Ja sam tip osobe da gledam najprije da li je uljudna u komunikaciji i srdacna u okolini.
Trenerka nije bilo kakva odjeća. Trenerka je odjeća koja je namijenjena za nošenje po kući i za sport. O tome se radi.
Isto kao što je pidžama namijenjena za spavanje, pa je nećeš obući u grad.
-
BadBoy
#661 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Sarajevo je oduvijek imalo tu, za mene, negativnu kulturu komentarisanja šta drugi rade. Zato su raja u ovom gradu najčešće "uniforsmisana" tj svi isto obučeni 
- vjeshalica
#662 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Forum je opusten, nije Ferhadija, a vulgarnost na forumu ne znaci nista pored "kulturnog" iznosenja gorih stvari u osnovi od vulgarnosti.jasib wrote: ↑01/05/2022 10:23Ako ćemo pravo, ako trebamo dres code u odijevanju, jednako tako trebamo i pristojnost vokabulara u javnim komunikacijama.vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:18
Tvoj seljakluk prelazi sve mjere pristojnosti, postaje čak i vulgaran preko svih granica![]()
- vjeshalica
#663 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Trenerka je prevazisla okvire sportskih manifestacija i koristenja u iskljucivo sportske svrhe.no_sikiriki wrote: ↑01/05/2022 10:25
Miješate kruške i jabuke. Ovdje se ne radi o stilu i tome da li se nekome sviđaju ili ne štikle ili takve ili takve farmerke ili suknja.
Trenerka nije bilo kakva odjeća. Trenerka je odjeća koja je namijenjena za nošenje po kući i za sport. O tome se radi.
Isto kao što je pidžama namijenjena za spavanje, pa je nećeš obući u grad.
- tramvajtrojka
#664 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
logično da jeste kad jedna osoba koja se busa kao umjetnica univerzitetski profesor, sama krema fgr svijeta govori ovo je zabirnjavajuce. Realno ko je ona da govori da ljudi koji ne zive na potezu carsija-md su neobrazovani, niža rasa jer se tako oblace, nisu spoznali pravi grad jer ne zive na tom prostoru. Velika vecina osoba koje žive iza zamišljenog FGR RAJA su i po obrazovanju i kulturi bolji od ove kvazi umjetnice jer ne ocjenjuje ljude gdje zive i kako se oblacepiupiu wrote: ↑01/05/2022 10:22Ja ne znam majke mi da li ti razumijes procitani tekst. Ovo je mogao napisati i neki putopisac ili neki etnograf ili sociolog, kao jedno obicno zapazanje. Cinjenica da je napisala neka - ne znam sta je vec - stilistica? modna kreatorka? koja je nekom svojom slobodnom procjenom skontala da ljudi koji nose famerice i tene dok obavljaju neki posao mahom dolaze iz okoline Sarajeva, ne mijenja stvar da nije rekla nista posebno - osim da ona ima neku sliku/predrasudu o tome kako se oblaci u gradu, a kako na periferiji. Nije napisala stavite im bijelu traku, kaznite ih, vodite ih u Ausvic, sta vam je, covjece?tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 10:12
Ima ljudi koji dolaze iz malih mjesta u okolini Sarajeva, da obave neki posao i onda su to uglavnom farmerice, tene i ta sportska odjeća. Što se tiče te nekakve modne scene, pogotovo ono što možete da vidite ljeti preko dana je svijet koji vodi malu djecu, turisti, japanke, tene, majice, ali negdje oko 9 ili 10 sati, kada svi koji su spustili 'lopatu' negdje u okolini Sarajeva i došli da prošetaju, onda se ta publika vraća kući, vode djecu, večeraju i spavaju. Kada oni odu na spavanje, publika na ulicama Sarajeva se mijenja.
ovo vama nije fašizam gdje se na osnovu gdje neko živi i kako se oblači pravi da ta ličnost nije dostojna urbanog fgr Sarajeva![]()
. Imamo veliki problem ako su vam silikonske funjare i sarm milionera likovi modni uzor grada , i to po vama nije fasizam da su samo dostojne osobe ovog grada kvazi urbani likovi koji su po svom ponasanju gori od osoba koje pljuju i to nadaleko
![]()
I upravo je rekla to na nivou stavljanja bijele trake gdje se ceka devet sati da smrad malogradjanska ode svojim domovima na spavanje da prave sarajlije izadju i uzivaju u svom raju graciozno obučeni
fuj i fuj
- piupiu
#665 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ne, ne setam gradom u sorcu, na moru da, u Sarajevu ne. Ne nosim brendirane majice da se vidi logo, ne volim da reklamiram nekoga za svoje sopstvene pare; tene isto ne nosim cesto, omiljeni odjevni predmet mi je haljina.laik1981 wrote: ↑30/04/2022 20:43 I ne oblacis tene, majice sa logom i uobicajene farmerice kada zelis prosetati Ferhadijom i pojesti negdje nesto? Ne prosetas ljeti gradom u sorcu? ...
Kada idem da setam obucem se za setnju.. Kada izlazim negdje gdje treba otmjenija odjeca onda se tako i obucem.. Kako se obuci za setnju Vilsonovim? Trenerka neprimjerena?
Za Vilsonovo trenerka primjerena, tamo se trci, vjezba, itd.
- hadzinicasa
#666 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Dobro evo mak na konac (ne znam sta pokusavas dokazati i zasto, jer je neuporedivo i nije poenta, ali dobro)vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:24Da je rekla da joj smeta "oslikavanje skrotuma ili penisa / muskog spolnog organa" imalo bi smisla, ovako je vec ciljano usmjereno na "skakanje jaja".hadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 10:21
Pa „jaranica“ se nije upustala u pogrdne kvalifikacije istih.
Ne stoji komentar
Poskakivanje sisa je jednako skakanju jaja
I nemam primjedbi.
Ali on to nije tako napisao. Zato sam i reagovala.
Tako da komentar i dalje ne stoji.
- vjeshalica
#667 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Uglavnom se ljudi oblace nekvalitetno,robom koja je kopirana polukopirana,nekvalitetna bez ikakvog standarda i jednolicna kupovana na kilo i prodavana kao da je nesto aman zaman.
- jasib
#668 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Protiv sam protiv vulgarnosti, i privatno, a posebno u javnim komunikacijama, bez obzira kojim.vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:26Forum je opusten, nije Ferhadija, a vulgarnost na forumu ne znaci nista pored "kulturnog" iznosenja gorih stvari u osnovi od vulgarnosti.
Last edited by jasib on 01/05/2022 11:41, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#669 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Kako ce zena rijesiti problem poskakaivanja dijelova tijela ili muskarac? U tramvaju mi se slicno desilo. Da odem na uklanjanje grudi ili muskarac da ukloni skrotum i nosa neke mider vesove?hadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 10:29Dobro evo mak na konac (ne znam sta pokusavas dokazati i zasto, jer je neuporedivo i nije poenta, ali dobro)vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:24
Da je rekla da joj smeta "oslikavanje skrotuma ili penisa / muskog spolnog organa" imalo bi smisla, ovako je vec ciljano usmjereno na "skakanje jaja".
I nemam primjedbi.
Malo je mzoda primjer suglup, nas kolega radni je dosao na poso i nosa ispred sebe fasciklu zbog nezeljene erekcije,trebalo bi ga ubiti ili? Jednostavno se desi.
Napisao je da je nekusno da zena od lupam 50 godina oblaci majicu na bretele ako njeno tijelo ne izgleda estetski privlacno
Ja da imam 50,60 godina i da izgledam ko Donatela Versače ne bi sigurno obukla majicu na bretele jer se ne uklapa u moj izgled tijela. Ili da imam 150kg na 150cm visine ne bi obukla helanke i izasla u grad
-
laik1981
#670 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Jesi li se to i ti pronasla u nekom pogrdnom komentaruhadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 10:21Pa „jaranica“ se nije upustala u pogrdne kvalifikacije istih.vjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:18
Ne stoji komentar
Otvorena je pandorina kutija
Juce su na meti bile trenerke. Danas mozda budu tene, uske farmerice, dekoltei, sandale, majice i bluze bez rukava, krace suknje, haljine koje puno otkrivaju itd..
Mozda je najbolje ne izlaziti u setnje u uzi centar grada
-
laik1981
-
BadBoy
#672 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Da. Ali to je bilo tako i prije rata… kad je Sarajevo bilo na vrhuncu razvoja i to mi se nikada nije sviđalo.
- hadzinicasa
#673 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Joj. Nije napisaovjeshalica wrote: ↑01/05/2022 10:34Kako ce zena rijesiti problem poskakaivanja dijelova tijela ili muskarac? U tramvaju mi se slicno desilo. Da odem na uklanjanje grudi ili muskarac da ukloni skrotum i nosa neke mider vesove?hadzinicasa wrote: ↑01/05/2022 10:29
Dobro evo mak na konac (ne znam sta pokusavas dokazati i zasto, jer je neuporedivo i nije poenta, ali dobro)
I nemam primjedbi.
Napisao je da je nekusno da zena od lupam 50 godina oblaci majicu na bretele ako njeno tijelo ne izgleda estetski privlacno
Ja da imam 50,60 godina i da izgledam ko Donatela Versače ne bi sigurno obukla majicu na bretele jer se ne uklapa u moj izgled tijela.
I ti to znas. Napisao je onako kako je napisao, na nacin na koji je napisao i ja sam na to reagovala. I opet bih. Sad ti to pokusavas izrelativizirati, whataboutizirati i sta sve ne. Da mi dokazes sta tacno?Napisao je da je nekusno da zena od lupam 50 godina oblaci majicu na bretele ako njeno tijelo ne izgleda estetski privlacno
Nemoj pliz.
Btw - slazem se s tobom da se treba oblaciti primjereno godinama i obliku tijela. To je jedan dio kulture i pristojnosti sadrzan u onome da se treba znati obuci prikladno.
- vjeshalica
#674 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Omiljeni odjevni predmet su mi pantalone na peglu uz nogu. Suknje i haljine po potrebi, farmerke zadnji put nosila u srednjoj prije 2000 godina,i jednostavno ih ne volim. Ne smatram papkom nekoga sto ih nosi jer ih ja ne volim.piupiu wrote: ↑01/05/2022 10:28Ne, ne setam gradom u sorcu, na moru da, u Sarajevu ne. Ne nosim brendirane majice da se vidi logo, ne volim da reklamiram nekoga za svoje sopstvene pare; tene isto ne nosim cesto, omiljeni odjevni predmet mi je haljina.laik1981 wrote: ↑30/04/2022 20:43 I ne oblacis tene, majice sa logom i uobicajene farmerice kada zelis prosetati Ferhadijom i pojesti negdje nesto? Ne prosetas ljeti gradom u sorcu? ...
Kada idem da setam obucem se za setnju.. Kada izlazim negdje gdje treba otmjenija odjeca onda se tako i obucem.. Kako se obuci za setnju Vilsonovim? Trenerka neprimjerena?
Za Vilsonovo trenerka primjerena, tamo se trci, vjezba, itd.
Vilsonovo je setaliste koliko znam, Vilsonovo nije atletska staza, tamo zbog njegove organizacije saobracaja ljudi se krecu i obuceni mimo trenerke, za koju sam vec ranije rekla da je izasla iz okvira iskljucive upotrebe u sportske svrhe.
- piupiu
#675 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Izvini, meni se cini da ti stvarno ne znas sta je fasizam i previse ucitavas svoju frustraciju temom u njen komentar. Ona u najgorem slucaju moze biti, stajaznam, pokondirena tikva u tvojim ocima ili ocima nekoga kome se ne svidjaju njeni stavovi.tramvajtrojka wrote: ↑01/05/2022 10:28 logično da jeste kad jedna osoba koja se busa kao umjetnica univerzitetski profesor, sama krema fgr svijeta govori ovo je zabirnjavajuce. Realno ko je ona da govori da ljudi koji ne zive na potezu carsija-md su neobrazovani, niža rasa jer se tako oblace, nisu spoznali pravi grad jer ne zive na tom prostoru. Velika vecina osoba koje žive iza zamišljenog FGR RAJA su i po obrazovanju i kulturi bolji od ove kvazi umjetnice jer ne ocjenjuje ljude gdje zive i kako se oblace![]()
I upravo je rekla to na nivou stavljanja bijele trake gdje se ceka devet sati da smrad malogradjanska ode svojim domovima na spavanje da prave sarajlije izadju i uzivaju u svom raju graciozno obučeni
fuj i fuj![]()
Ne znam koga imas od starijih generacija u svojoj porodici, pitaj ih kakvi su drzavni programi postojali nakon Drugog svjetskog rata u gradovima, a koji su se ticali nacina oblacenja, ponasanja i ophodjenja u gradu, koji su se smatrali neophodnima i sasvim normalnim.
Elem, besmisleno je nastavljati ovakvu raspravu, ovdje ocito nismo u prilici ni da se slozimo oko najobicnije cinjenice da postoje neke norme i pravila u drustvu, i da ovo o cemu pricamo nije nista neobicno.