INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#4576 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Piaty wrote: 28/04/2022 16:59 A ne omalovazavaju se ljudi (ja, ti, svi, mi) koji ovise o sisanju? Mene i tebe ko jebe? A zasto tako? Sta da nam sutra kaze da je 20 KM? Sta onda?
Isto kao kada neko isprogramira Windowse, ili napravi iPhone, pa kaže toliko košta. Kupi ili nemoj.

Kupi mašinicu i odreci se dizajnerske frizure. Na nulericu i sve riješeno. Ma, obične makaze, pa kako ispadne.

A pored šišanja, uštedjećeš i na sredstvima za održavanje, obnavljanje, rast kose :wink:
soha96

#4577 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

Piaty wrote: 28/04/2022 16:34
soha96 wrote: 28/04/2022 12:00
Strasno sta ljudi pisu, pa i frizerski zanat je kao i svaki drugi. Imas bolje i gore frizere. Normalno da ce onaj u boljakovom potoku sto je zavrsio frizersku prije 20 godina naplacivati 5 KM, isto tako frizer koji godisnje ide na 3-4 obuke sto po BiH sto po drugim drzavama, konstantno se usavrsava i zna praviti moderne frizure, sredjivati zahtjevne brade naplacivati sisanje 10-15 KM. Zar bi trebao naplacivati 5 kad ima tri puta bolje znanje? Ne kontam..
Pa o cemu svo vrijeme pricamo mi ovdje? Jesmo li ja i ovaj spinel ludi ili...?
Jeste.
tandmand

#4578 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

ZuzuTop wrote: 28/04/2022 16:44 Valja biti na nogama citav dan. Svaki stari brico il frizerka ima prosirene vene. Struja, kirija, valja i sebi platu dati.
Na cemu se mlati lova je zenski frizer i saloni ljepote. Mada je i njih milion u zadnje vrijeme pa su sami sebi konkurencija. :izet:
Struja veliš. :D Troše one mašinice, ko kosilice za travu od 2000W.
I niko ne pita koliko je uložio u namještaj. Stolica, lavabo, česma, ogledalo ... Valja vratit uloženo.

Što se tiče rada ima zahtjevnih mušterija, tipa bošnjačkih političara sa bradom u obliku mahovine ..i to treba naplatiti a ni oni ne pitaju pošto je, niti gledaju koliko im je vratilo kusura od 100 KM.

Ali za većinu običnog svijeta je dovoljno mašinicom mahnuti par puta ... onda brico to malo razvuce, nesto kao popravlja makazama da dobije na vremenu. E sad, da li to vrijedi 10-15 KM, u frizerskom salonu u koji ne zalazi politička elita, Influenceri i slično.
soha96

#4579 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

Hakiz wrote: 28/04/2022 17:01
Kupi mašinicu i odreci se dizajnerske frizure. Na nulericu i sve riješeno. Ma, obične makaze, pa kako ispadne.

A pored šišanja, uštedjećeš i na sredstvima za održavanje, obnavljanje, rast kose :wink:
Upravo to.
JohnnyS

#4580 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Većina ovdje stalno istu grešku ponavlja, kažu zašto je poskupio frizer, ta nije mu poskupio retromaterijal, zašto su poskupili automehaničari, ne koriste suncokretovo ulje. Sve je to točno, ali i njima je poskupio život, a kako su obrtnici oni imaju taj luksuz da mogu sebi povećati plaću da bi lakše podnijeli skuplji život. To što većina nas radi za poslodavce koje boli kurac što je život skuplji, a nama plaće iste, to nije problem frizera i automehaničara, nego naš.
soha96

#4581 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

Znam par ovakvih likova i uzivo. Klasicni tipovi "sto to placas toliko kad imas ovo 3 puta jeftinije a isto ocm"

Tim likovima da das 4000 KM platu oni bi nosili wink obucu jer nije nista losija od Nike patika od 250 KM, sisali bi se za 5 KM, oblacili u Waikikiju jer je ostalo bacanje para, pljuvali ljude koji plate palacinak 5-7 maraka i hamburger 10-15 maraka jer je "i kod taleta hambas 2,5 km isto kao i taj tvoj".

Pa ima neke u porodici sto zaradjuju vrhunske pare, nisu u zivotu kupili nista drugo osim odjece u Fis halilovic. Da im pokazes racun neke majice od 100 KM, onesvijestili bi se.

Djes otici kod dobrog frizera, ima Esnefa dole kod granapa ocm sisa zena ko zmaj. 4 marke al ja ostavim jos marku, red je. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4582 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Taj sam :mrgreen: jos masinicu za sisanne :lol:
mc-twin

#4583 Re: Poskupljenja

Post by mc-twin »

JohnnyS wrote: 28/04/2022 16:39
spinel_ wrote: 28/04/2022 15:34 Iskustvo sisanja :lol:
I hajde nek mi neko objasni to iskustvo sisanja i razlike izmedju ovog sto uzima po 15 maraka za musko sisanje i ovog iz "buljakovog" sto nema nikakvog usavrsavanja?
Koja je razlika u sisanju osim skole i toga sto je on "primarijus" sisanja za razliku od obicnog?
Hoce li nova kosa narasti od ovog sto ide na usavrsavanja? Magicne ruke ima?
Dakle, razumijem ja da on zeli naplatiti svoje usavrsavanje.
Ali sta na krajnjem potrosacu se to osjeti na glavi za razliku od ovog iz "buljakovog"?
Ok, mozda za zensku frizuru bih i razumio ali za musku nikako.

Čovječe božji, trošiš li ti išta ili je sve nepotreban luksuz :D
Samo djevicansko ulje. Sve ostalo je nepotrebni luksuz.
tandmand

#4584 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

Piaty wrote: 28/04/2022 16:59 A ne omalovazavaju se ljudi (ja, ti, svi, mi) koji ovise o sisanju? Mene i tebe ko jebe? A zasto tako? Sta da nam sutra kaze da je 20 KM? Sta onda?
Više puta sam, kao i svaki drugi, osjećao se kao budala, zivkajući neke majstore, gdje sam više energije potrošio, nego da sam saam to radio.
Dođe ti vodoinstalater, mijenja česmu, umjesto francuza uzme kliješta i oruni ono niklovano, ostanu tragovi kako je stezao i boli ga neka stvar ... kaže, "to ti je toliko cenera".
E neš sine, sad ja masu stvari radim sam, česme, kotlić, negdje curi - rastavim, promijenim dihtung, stavim teflon traku....
Bilo kakve popravke na zidu,plafonu, špali od prozora, navučem beton, malter, gletujem, popravka vanjskih pločica ... kad god sam zvao majstora, na kraju bi zaključio - mogao sam ja bolje. Rahatniji, manje boli glava od "primarijusa". Na internetu gledam koji materijal ide za šta i kupim sebi.

Naravno kad je nešto više rada i komplikovanije, nemam tu brzinu kao oni a ne mogu ni potegnuti toliko ali za manje popravke ne zovem više ...
Last edited by tandmand on 28/04/2022 17:27, edited 2 times in total.
travar

#4585 Re: Poskupljenja

Post by travar »

soha96 wrote: 28/04/2022 17:17 Znam par ovakvih likova i uzivo. Klasicni tipovi "sto to placas toliko kad imas ovo 3 puta jeftinije a isto ocm"

Tim likovima da das 4000 KM platu oni bi nosili wink obucu jer nije nista losija od Nike patika od 250 KM, sisali bi se za 5 KM, oblacili u Waikikiju jer je ostalo bacanje para, pljuvali ljude koji plate palacinak 5-7 maraka i hamburger 10-15 maraka jer je "i kod taleta hambas 2,5 km isto kao i taj tvoj".

Pa ima neke u porodici sto zaradjuju vrhunske pare, nisu u zivotu kupili nista drugo osim odjece u Fis halilovic. Da im pokazes racun neke majice od 100 KM, onesvijestili bi se.

Djes otici kod dobrog frizera, ima Esnefa dole kod granapa ocm sisa zena ko zmaj. 4 marke al ja ostavim jos marku, red je. :D
Ne kontam šta je ovdje problematično? Što neko zna kako i gdje uštediti?
tandmand

#4586 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

travar wrote: 28/04/2022 17:25
Problem je što neko neće da bude ovca ...
JohnnyS

#4587 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

tandmand wrote: 28/04/2022 17:29
Problem je što neko neće da bude ovca ...

Pa za sve si ovca, odnosno svi smo ovce, ali to je potrošačka ekonomija, zato živimo bolje nego u feudalizmu kad su plaćane realne cijene robnom razmjenom
soha96

#4588 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

soha96 wrote: 28/04/2022 17:17 Znam par ovakvih likova i uzivo. Klasicni tipovi "sto to placas toliko kad imas ovo 3 puta jeftinije a isto ocm"

Problem je sto seru drugima da su oni budale ako ne zive ko cicije. Shvatite vec jednom da sve ima svoju cijenu sa razlogom, a ne zato sto je neko budala a vi pametni pa vas nece zajebati i osisati za 15 km ili uvaliti vam jaknu za 300 KM.

Znaci stvar je u nadljudskom cudjenju sto neko naplacuje sisanje 15 i sto "budale" placaju to. Tu istu analogiju primjeni na sve drugo sto sam nabrojao. A nek se sisa za marku ako hoce i nek nosi najk koji se bukvalno pise "NAJK" umjesto "Nike". Boli me briga. :mrgreen:
Last edited by soha96 on 28/04/2022 18:03, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#4589 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

Koliko je tih dobrih firzera zaista bolje od Esnefa kod granapa pa da im je cijena rada 3 ili 4 puta veca :mrgreen: . Jako cesto su u pet deka, samo sto je ovaj uzeo salon na dobrom mjestu, operemio ga boli glava, napunio finim namjestajem pa sad to valja placat.
Kod Esnefa, stolica je iz 1978e, radnju naslijedio od dede, malo je u zadnje vrijeme pojaco masinice ali ostalo je sve ok.
Btw, koliko puta sam isao kod tih dobrih frizera i vidio da su vecina njih tek obicni ublehasi, jos kad se vratis da ti popravi, ko ljute se :skoljka:. Fuck 'em.
Sad, svako trosi svoje pare onako kako sebi poslozi prioritete, nekome je cejf majica od 100km ali zivjeti sa babom i materom, neko opet sebi kupi stan, neko ganja kurave, k'o sto stari ljudi znaju rec 'sto zena, dvjesto sisa" :mrgreen:
cassius

#4590 Re: Poskupljenja

Post by cassius »

Nema te muske frizure ni sisanja sto vrijedi 20 KM. Neko vidim spominje dizajnerske frizure :lol: Zene su druga prica.
soha96

#4591 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

detroit-mercy wrote: 28/04/2022 18:02

Koliko je tih dobrih firzera zaista bolje od Esnefa kod granapa pa da im je cijena rada 3 ili 4 puta veca :mrgreen: . Jako cesto su u pet deka, samo sto je ovaj uzeo salon na dobrom mjestu, operemio ga boli glava, napunio finim namjestajem pa sad to valja placat.
Kod Esnefa, stolica je iz 1978e, radnju naslijedio od dede, malo je u zadnje vrijeme pojaco masinice ali ostalo je sve ok.
Btw, koliko puta sam isao kod tih dobrih frizera i vidio da su vecina njih tek obicni ublehasi, jos kad se vratis da ti popravi, ko ljute se :skoljka:. Fuck 'em.
Sad, svako trosi svoje pare onako kako sebi poslozi prioritete, nekome je cejf majica od 100km ali zivjeti sa babom i materom, neko opet sebi kupi stan, neko ganja kurave, k'o sto stari ljudi znaju rec 'sto zena, dvjesto sisa" :mrgreen:
Ides onda kod drugog frizera, ima ih sasvim dovoljan broj koji naplacuju skuplje od Esnefe ali i vrijede, i ne naplacuju nov namjestaj nego zaista kvalitet. :D
soha96

#4592 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

cassius wrote: 28/04/2022 18:03 Nema te muske frizure ni sisanja sto vrijedi 20 KM. Neko vidim spominje dizajnerske frizure :lol: Zene su druga prica.
Nema ni telefona koji vrijedi 2500 KM pa jbg svi novi flagship startaju od te cifre. To dal vrijedi ili ne, je subjektivna stvar.
detroit-mercy

#4593 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

soha96 wrote: 28/04/2022 18:04
detroit-mercy wrote: 28/04/2022 18:02
Ides onda kod drugog frizera, ima ih sasvim dovoljan broj koji naplacuju skuplje od Esnefe ali i vrijede, i ne naplacuju nov namjestaj nego zaista kvalitet. :D
Je li taj kvalitet zaista 3 ili 4 puta bolji od Esnefinog. Je li frizer na Ferhadiji zaista 4 puta bolji od onog u Boljakovom :mrgreen: ili ti misils da je bolji jer je na mjestu gdje ga svi vide ili gdje te svi vide :mrgreen:
detroit-mercy

#4594 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

soha96 wrote: 28/04/2022 18:05
cassius wrote: 28/04/2022 18:03 Nema te muske frizure ni sisanja sto vrijedi 20 KM. Neko vidim spominje dizajnerske frizure :lol: Zene su druga prica.
Nema ni telefona koji vrijedi 2500 KM pa jbg svi novi flagship startaju od te cifre. To dal vrijedi ili ne, je subjektivna stvar.
Koji telefoni su 2,500k :mrgreen: i tu te uzimaju ko i taj designer firzer :mrgreen:
JohnnyS

#4595 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Većina žena doslovno skrati dva centimetra frizuru, lakše ih ošišati nego muškarce
Haris.ba

#4596 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

Ljudi, sisali smo se po kadama nedavno. De malo dosta rasprave vrijedi li platiti frizera. :D
travar

#4597 Re: Poskupljenja

Post by travar »

soha96 wrote: 28/04/2022 18:00
Problem je sto seru drugima da su oni budale ako ne zive ko cicije. Shvatite vec jednom da sve ima svoju cijenu sa razlogom, a ne zato sto je neko budala a vi pametni pa vas nece zajebati i osisati za 15 km ili uvaliti vam jaknu za 300 KM.

Znaci stvar je u nadljudskom cudjenju sto neko naplacuje sisanje 15 i sto "budale" placaju to. Tu istu analogiju primjeni na sve drugo sto sam nabrojao. A nek se sisa za marku ako hoce i nek nosi najk koji se bukvalno pise "NAJK" umjesto "Nike". Boli me briga. :mrgreen:
Gledati kako pametno rasporediti finansije (pogotovo na ovakvom vaktu) ne znači po automatizmu da je neko cicija, koliko god on/ona zarađivao.
Poenta je u prioritetima (koji su, očito, subjektivni) i možda te pare koje nije dao za hamburger od 15KM je dao za nešta, njemu bitnije.
Mene su uvijek učili da se štedi dok se ima, ali 100 ljudi, 100 ćudi, 100 žena...
Hakiz

#4598 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Nije to tako jednostavno.

Ja da imam 5.000, ne bih dao za leviske. Kupio bih u Waikikiju.

Razliku bih dao za bolje vino, bolju čokoladu, prvu umjesto ekonomske klase u avionu itd.
-Chesterfield-

#4599 Re: Poskupljenja

Post by -Chesterfield- »

laik1981 wrote: 28/04/2022 15:43 a muskarcima puno cenera dati u dvije hefte vec se sami sisaju :mrgreen:
Nekada nije problem cener, nego vrijeme.
Moraš zakazati termin, pitati šefa da te pusti ranije, uzeti slobodan dan...
malocvijece

#4600 Re: Poskupljenja

Post by malocvijece »

JohnnyS wrote: 28/04/2022 18:18
Većina žena doslovno skrati dva centimetra frizuru, lakše ih ošišati nego muškarce
"Farbanje, možda i pramenovi al da se ne primjete plaho nego samo kad pomjerim glavu, može i ombre hajde to ćemo sljedeći put vidjeti, pa ošišaj stepenasto i stanji malo gdje treba ali nemoj previše znaš da mi je teško sama kod kuće praviti frizuru. Hoću samo da operem i osušim. I masku za kosu nešto je suha i ako može feniranje ovaj put al da na kraju malo uviješ peglom znaš da mi duže stoji jer ova moja kovrdžava odmah se vrati na svoje uz prvo tuširanje."

E, ovo sam naprimjer ja. Dobro me izađe i 50+ KM sutra kad joj odem.

Vi muškarci kako god vas ošiša isti ste :lol: Puno je i 10KM što plaćate :lol:
Post Reply