INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
duh_sa_sjekirom

#4551 Re: Poskupljenja

Post by duh_sa_sjekirom »

:thumbup: :thumbup:
Zna li neko, hoće li se ovo poskupljenje odnositi i na ljetnu tarifu?
I trebali su, brate, zaokružiti na 20%, da je ljudima lakše računati...ha ja...
Mate_Miso_Kovac

#4552 Re: Poskupljenja

Post by Mate_Miso_Kovac »

Hmm hoce li uzimati lovu od ljudi ljeti kad nema grijanja, baš se pitam... :evil:
Quaresma

#4553 Re: Poskupljenja

Post by Quaresma »

_Reds_

#4554 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

duh_sa_sjekirom wrote: 28/04/2022 14:11
Veće je jednom nedavno poskupilo, ovo je drugi put.
duh_sa_sjekirom

#4555 Re: Poskupljenja

Mate_Miso_Kovac wrote: 28/04/2022 14:22 Hmm hoce li uzimati lovu od ljudi ljeti kad nema grijanja, baš se pitam... :evil:
Lopatanje puka je u trendu...
Ne znam zašto bi oni bili izuzetak
duh_sa_sjekirom

#4556 Re: Poskupljenja

_Reds_ wrote: 28/04/2022 14:47

Veće je jednom nedavno poskupilo, ovo je drugi put.
Znam, samo nisu precizirali da li će se to odnositi i na ljetnu tarifu.
Po meni nema smisla, jer je u pitanju paušal tj nema potrošnje ali me ništa više ne može iznenaditi
Hakiz

#4557 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Pogriješio sam, nije oko 19, nego je 16,3 %
_Reds_

#4558 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

Ne brini se, naravno da hoće.
mistek

#4559 Re: Poskupljenja

Post by mistek »

tandmand wrote: 28/04/2022 11:13
SARAJEVO
Mesare zatvaraju vrata zbog nenormalno visokih cijena: 'Ljudi mi dođu i traže meso za 2 KM, mene je stid...'
VIŠE NEMAJU KOME PRODAVATI
I ovi muški frizeri digli cijene do neba, a nikakvih troškova poslovanja nemaju. Ulaganja nikakva. Vode se kao stari zanati, doprinosi mali, ne vodi knjigovodstvo, nema fiskalne kase. Jedini trošak mašinsko ulje za mašinicu. Još mi jedan reče, u radnji samo on i mušterija, da treba termin. Pa nije doktor bgt.
Imam mašinicu za šišanje iz vremena korone, neće mene niko handrit za neke trivijalne usluge ...
Baš neki dan sa bricom pričam o povećanju cijena, tj. pitam ga kakva je logika da već drugi put u posljednjih par mjeseci (ili godinu dana) diže cijene. Helem, kad mi je objasnio i pokazao neke kalkulacije, ima logike fakat :D Prvo, mora i on od nečega živjeti. Najvažniji dio onog što on naplaćuje je njegov rad. Ako su njemu troškovi života bili 1.000KM, a sad 1.200KM, mora dići i on cijenu za 20%. Materijal ko materijal nije strašan, barem ne priča o tome.

Druga stvar je strašno smanjen promet i prije dizanja cijena. Prvo, čovjek tvrdi da su najzahvalnije mušterije muškarci koji se često šišaju (ja mu odem jednom u 2 mjeseca, pa sam se osjetio malo prozvan :D ). Ali, ko je dolazio svako 15 dana, počeo je dolaziti svako mjesec itd. Jednostavno, lik kaže da ne može servisirati obaveze (kredit recimo) ako ne digne cijene, a porodicu izdržava :D

Eh sad, ja sam dojma da ovaj moj od ranije ima užasno loše vođen finansijski aspekt života, pa ima i do toga, ali sve je to domino efekat, u biti.
JohnnyS

#4560 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Kiki_Musampa wrote: 28/04/2022 11:57
spinel_ wrote: 28/04/2022 11:43

Joj nemoj tako, ima ih na temi sto brane frizere, jer... i njima je poskupilo ulje (biljno) :oops:
Šišam se sa sinom svake 3 sedmice, i meni to iskustvo vrijedi svaki fening. Moj frizer vjerovatno zaradjuje više od primarijusa, al ko meni i svima vama brani da izučite taj zanat? Uopšte,šta je to što nas sprečava da naučimo lijepit pločice i sl. pa da se ovdje žale na nas kako smo za 4 dana posla uzeli 1000 KM za ruke???

S ovim se slažem u potpunosti.
Mate_Miso_Kovac

#4561 Re: Poskupljenja

Post by Mate_Miso_Kovac »

Jebote šišam se jednom u 3-4 mjeseca :D Ne mogu zamisliti da idem svake 2 hefte xD
Hakiz

#4562 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Mate_Miso_Kovac wrote: 28/04/2022 15:10 Jebote šišam se jednom u 3-4 mjeseca :D Ne mogu zamisliti da idem svake 2 hefte xD
Mašinica od 50 KM s dodatnom opremom u koferčiću, kupljena prije 10 godina, isplatila se do sada za ko zna koliko takvih...

Ali, ima nešto nobles u ritualu šišanja i brijanja kod brice/frizera artisana. Ono, peškir na lice poslije, masaža tjemena itd.

Kao pisati pisma nalivperom, slušati ploče, fotografisati na filmu i slično.

Slow life

:thumbup:
spinel_

#4563 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Iskustvo sisanja :lol:
I hajde nek mi neko objasni to iskustvo sisanja i razlike izmedju ovog sto uzima po 15 maraka za musko sisanje i ovog iz "buljakovog" sto nema nikakvog usavrsavanja?
Koja je razlika u sisanju osim skole i toga sto je on "primarijus" sisanja za razliku od obicnog?
Hoce li nova kosa narasti od ovog sto ide na usavrsavanja? Magicne ruke ima?
Dakle, razumijem ja da on zeli naplatiti svoje usavrsavanje.
Ali sta na krajnjem potrosacu se to osjeti na glavi za razliku od ovog iz "buljakovog"?
Ok, mozda za zensku frizuru bih i razumio ali za musku nikako.
Hakiz

#4564 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

spinel_ wrote: 28/04/2022 15:34 Iskustvo sisanja :lol:
I hajde nek mi neko objasni to iskustvo sisanja i razlike izmedju ovog sto uzima po 15 maraka za musko sisanje i ovog iz "buljakovog" sto nema nikakvog usavrsavanja?
Koja je razlika u sisanju osim skole i toga sto je on "primarijus" sisanja za razliku od obicnog?
Ali sta na krajnjem potrosacu se to osjeti na glavi za razliku od ovog iz "buljakovog"?
Pa, kada popiješ u kafani isto piće, recimo istu vrstu viskija, uvijek ti je isto piće, isti viski. Ali, ipak ideš u baš tu kafanu jer ti je atmosfera dok piješ taj viski ugodnija nego u drugim kafanama.

Tako i šišanje.
laik1981

#4565 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

Zene placaju tretmane 150-300KM, placaju 20-30KM feniranja svake hefte, mjesecno farbanja i kojekakve zajebancije.. Dodas nokte, obrve i te gluposti.. Njima cvaja gore dole na te troskove, a muskarcima puno cenera dati u dvije hefte vec se sami sisaju :mrgreen:

A sto se tice "frizera iz buljakovog" ili "primarijusa" na svakom je da izabere kod koga ce.. Niko nikoga ne tjera da ide kod jednog ili drugog..

A kada smokod povecanja cijena obratite se pumpadzijama, bingu, kao i vlastodrscima koji komunalne takse dizu za 300-500% u doba galopirajuce inflacije.. Tek slijedi spektakl..
nepass1

#4566 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Bog te nejebo rasprava, koja je naredna? Da li zene trebaju kupovati uloske ili samo vate nagurati u gace?!
Kakva je razlika? I koliko se na godisnjem nivou ustedi?!
soha96

#4567 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 28/04/2022 15:10 Jebote šišam se jednom u 3-4 mjeseca :D Ne mogu zamisliti da idem svake 2 hefte xD
Ja svakih 7-10 dana xd
soha96

#4568 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

Mozda dobijes bolju frizuru? Ne sisa se svako na "de malo sa strane i gore malo skrati" frizuru.
Piaty

#4569 Re: Poskupljenja

Post by Piaty »

soha96 wrote: 28/04/2022 12:00
Kiki_Musampa wrote: 28/04/2022 11:57

Šišam se sa sinom svake 3 sedmice, i meni to iskustvo vrijedi svaki fening. Moj frizer vjerovatno zaradjuje više od primarijusa, al ko meni i svima vama brani da izučite taj zanat? Uopšte,šta je to što nas sprečava da naučimo lijepit pločice i sl. pa da se ovdje žale na nas kako smo za 4 dana posla uzeli 1000 KM za ruke???
Strasno sta ljudi pisu, pa i frizerski zanat je kao i svaki drugi. Imas bolje i gore frizere. Normalno da ce onaj u boljakovom potoku sto je zavrsio frizersku prije 20 godina naplacivati 5 KM, isto tako frizer koji godisnje ide na 3-4 obuke sto po BiH sto po drugim drzavama, konstantno se usavrsava i zna praviti moderne frizure, sredjivati zahtjevne brade naplacivati sisanje 10-15 KM. Zar bi trebao naplacivati 5 kad ima tri puta bolje znanje? Ne kontam..
Pa o cemu svo vrijeme pricamo mi ovdje? Jesmo li ja i ovaj spinel ludi ili...?

Hajd evo pravicemo se da nije tema nerealno poskupljenje svega i svacega.
Evo ovako, prvo ti pitaj toga sto ide po tim seminarima pa ima bolje znanje od ovog obicnog frizera...pitaj ga u cemu je fora da je 3 puta skuplji? Jer taj sad naplacuje 15 KM, zbog svog znanja, jel tako?
Onda ga pitaj, koliko naplacuje frizer koji ima 3 puta vece znanje i od njega (taj valjda ide po seminarima u Zagreb i Ljubljanu). Koliko bi on naplatio?
Pa onda pitaj, da li mozda postoji neki sto se usavrsio negdje na Zapadu, tipa u Berlinu, pa koliko on naplacuje svoje znanje?
Ima li jos kakav docent doktor frizerskog zanata i gdje su granice tako slozene nauke? Ima li ih ikako?

Tvom brici zelim mnogo srece u karijeri, da se sto bolje usavrsi pa da u skladu sa tim svojim usavrsavanjem pukne nove cijene, a da mu ti ostanes vjerna musterija? Posteno jelde
JohnnyS

#4570 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Čovječe božji, trošiš li ti išta ili je sve nepotreban luksuz :D
ZuzuTop

#4571 Re: Poskupljenja

Post by ZuzuTop »

Valja biti na nogama citav dan. Svaki stari brico il frizerka ima prosirene vene. Struja, kirija, valja i sebi platu dati.
Na cemu se mlati lova je zenski frizer i saloni ljepote. Mada je i njih milion u zadnje vrijeme pa su sami sebi konkurencija. :izet:
Kiki_Musampa

#4572 Re: Poskupljenja

Post by Kiki_Musampa »

ZuzuTop wrote: 28/04/2022 16:44 Valja biti na nogama citav dan. Svaki stari brico il frizerka ima prosirene vene. Struja, kirija, valja i sebi platu dati.
Na cemu se mlati lova je zenski frizer i saloni ljepote. Mada je i njih milion u zadnje vrijeme pa su sami sebi konkurencija. :izet:
Ja mislim da je malo i ljubomora kod školovanih proradila. Džaba meni moj fakultet ako to nikom ne treba,a frizer,tesar,zidar,limar,keramičar treba. Sada ja treba da keramičara mrzim,što ga više ni platiti ne mogu?
Jarane,i da ga nadješ,čekaš ga duže nego CT na UKCu :kiss:
Hakiz

#4573 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Čim neko počne omalovažavati nečiji rad, koliko god banalan bio, ne treba ga ozbiljno shvatati.

Da bi ljudi koji rade komplikovane i sofisticirane poslobe, mora postojati armija onih koji rade "banalne" poslove. Inače, mrka kapa.

Jednostavan primjer: Ako perač suđa u laboratoriji ne opere suđe kako treba, dođe do kontamnacije uzorka i onaj koji vrši analizu uzorka dobije pogrešan rezultat. A posljedice mogu bit iod nikakvih do smrtnih.

I tako, laborant ima raspon obrazovanja od možda SSS do VSS, ali ako perač koji možda ima samo 4 razreda osnovne ne uradi svoj posao kako treba, džaba škole ovom laborantu, pogrešni reultati.

Sa druge strane, ako laborant sa mmora prat isuđe, t omu oduzima i vrijeme i koncentraciju za obavljanje same analize. A i ispod časti mu je ,pa nije plaćao visoke škole i trošio vrijeme na učenje da bi prao suđe, pa to svako sa pola osnovne može.

Perač nepotreban i njegov posao nebitan u ovom primjeru?

Da ne govorimo koliko bi stručnjaci koji proizvode mobitele, kompjutere (a na kraju i programeri) imali posla da po Africi neškolovani ljudi ne vade iz zemlje rijetke metale bez kojih mobiteli ne bi postojali, pa ti stručnjaci ne bi ni imali posao.

Teško da bi neko ko završi IT škole silazio u rudnik da izvadi rudu koja je potrebna za izradu kompjutera, na kojem taj IT stručnjak svojim radom zarađuje prihode.

A onda, kada se vraća kući sa posla, ako nema perača ulica, taj IT stručnjak bi morao izbjegavati kolere, tifuse, kuge i ostale radosti koje bi imao bez banalnog rada neškolovanih likova.

Ne potcjenjujte ničiji posao.
Hakiz

#4574 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Kiki_Musampa wrote: 28/04/2022 16:50
ZuzuTop wrote: 28/04/2022 16:44 Valja biti na nogama citav dan. Svaki stari brico il frizerka ima prosirene vene. Struja, kirija, valja i sebi platu dati.
Ja mislim da je malo i ljubomora kod školovanih proradila. Džaba meni moj fakultet ako to nikom ne treba,a frizer,tesar,zidar,limar,keramičar treba. Sada ja treba da keramičara mrzim,što ga više ni platiti ne mogu?
Jarane,i da ga nadješ,čekaš ga duže nego CT na UKCu :kiss:
:thumbup:

Potrošio nakon srednje 15 godina i desetine hiljada da završi škole, a onda neko ko je sa 16 počeo raditi i dvije knjige u životu nije pročitao, ma ni katalog alata za posao koji obavlja, bira hoće li mu postaviti pločice u kupatilo, diriguje kada će doći, koliko dnevno će raditi u njegovom kupatilu a verovatno zarađuje više od njega.

Ljubomora, nego šta :lol:
Last edited by Hakiz on 28/04/2022 17:01, edited 2 times in total.
Piaty

#4575 Re: Poskupljenja

Post by Piaty »

A ne omalovazavaju se ljudi (ja, ti, svi, mi) koji ovise o sisanju? Mene i tebe ko jebe? A zasto tako? Sta da nam sutra kaze da je 20 KM? Sta onda?
Post Reply