Ukrajina

arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#79426 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

drug_profi

#79427 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Eno kazu hoce do Moldavije da se spoje...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#79428 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

GandalfSivi wrote: 22/04/2022 13:35
Chmoljo wrote: 22/04/2022 13:25
Spoiler
Show
prvi put čujem da su po aerodromu bili Ukrajinci.

samo i isključivo Francuzi.
Mene su hvatali samo i iskljucivo Ukrajinci :)
vela havle. prvi put čujem. jesu li istovremeno bili sa francuskim kontigentom?
Gowest

#79429 Re: Ukrajina

Post by Gowest »

drug_profi wrote: 22/04/2022 13:56 Eno kazu hoce do Moldavije da se spoje...
Nešto vuče na početak WW2
-Hićo-Anšlus Austrije - putko _Krim
-Hićo Šlezija Češka i Poljska -putko -Dombas
-Hićo Poljska - putko Moldavija......na kraju
-Hićo bunker i metak - putko ?????
Čitalac

#79430 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Canadian peacekeepers, members of the Canadian infantry battalion group serving in Sector West, spent the month of July under gunfire at the Sarajevo airport until they were replaced by French, Ukrainian and Egyptian troops.
https://www.canada.ca/en/department-nat ... orama.html
jazzer

#79431 Re: Ukrajina

Post by jazzer »

zigzag wrote: 22/04/2022 12:25 Aleksandar Ivanko je naizgled bio korektan čikica. Bar je javno osuđivao četnike.
Gdje se njega sjeti? :lol:

Image
tintilinic

#79432 Re: Ukrajina

Post by tintilinic »

Chmoljo wrote: 22/04/2022 13:25
Spoiler
Show
prvi put čujem da su po aerodromu bili Ukrajinci.

samo i isključivo Francuzi.
Cuvali most Begica i Begovica dok je jos bio "montazni" celicni. Godinama je na litici s lijeve strane,kad se predje most u pravcu Mostar, bila mala "spomen" ploca s znakom Ukr padobranskih jedinica.
Kikibombona

#79433 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

lajkujMe wrote: 22/04/2022 12:00 Kiki, Ukrajincima je cilj da vrate zauzete teritorije svoje zemlje a ne da im predaju jos.

Donbas se i dalje drzi i nije jos pred padom ni blizu cak.
Svakim danom borbe u Donbasu oslabljuju Ruske snage i mozda otvore mogucnosti za kontranapad.
Rusi nece moci drzati ovaj intenzitet borbi jos dugo pa ce opet morati praviti pauzu da se obskrbe.
To nije nagadjanje to je cinjenica, ni Amerikanci nista bolje ne bi prosli sti se tice obskrbe.
Ovolika kolicina koristenja artiljerije, tenkova i oklopa veoma brzo trosi MT resurse na bojisnici brze nego sto se mogu nadoknaditi logistikom.
Za par dana ce im ispuhati napad stati ce i opet opskrba od nekoliko sedmica.
A to ce dati vremena Ukrajini za kontre i dodatno jacanje snaga.

Da ne govorim sto bi povlacenjem iz Donbasa Rusi mogli krenuti na Zaporozje i Dnjepr, i povecati pritisak na Mikolajev i Odesu.
Kakvi tu gdje su je sad najbolje sto mogu uraditi
Najgora moguca varijanta bi bio pad Donbasa i gubitak njiskusnijeg dijela armije. Mi naravno nemamo pravi uvid stanja na terenu i odnosa snaga. Ako Ukrajinci imaju dobre sanse da se odbrane u Donbasu, onda svakako trebaju ostati. Ako dugorocno gube, uz trosenje elitnih jedinica, onda je pojacavanje Harkova, Zaporozja i Nikolajeva snagama iz Donbasa racionalna odluka. Mislim da su ova tri grada od PRESUDNE vaznosti za buducnost Ukrajine.

...

Rusi svakako imaju izazove u ratu, narocito vezane za logistiku, narocito kada su napadali Kijev.

Medjutim, Ukrajinci takodje imaju velike poteskoce, naročito od Donbasu. Rusi imaju otvorene i sigurne rute preko Donjecka i Luganska, dok je Ukrajincima zahtjevno sa zapada snabdijevati Donbas koji je u poluokruzenju. Rusi neprestano kadjaju zeljeznice, naftna skladiska i čak skladista hrane. Uz sve to branioci Donbasa trpe zestoku vatru neprijatelja 24h dnevno. Jos sad dolazi hajducija iz Marijupolja... Mnogo zajebano i tesko.
Čitalac

#79434 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Erdogan najavljuje razgovore sa Putinom i Zelenskim i nada se da bi u Istanbulu moglo doći do susreta na najvišem nivou.
Turkey’s president, Recep Tayyip Erdoğan, said he was planning to hold phone calls with Ukraine’s President Zelenskiy and Russia’s Putin in the coming days.
When asked about peace talks between Kyiv and Moscow, Erdoğan told reporters that he was “not without hope”, adding: Our friends will get in touch with them today, we plan to hold a call again with (Russian President Vladimir) Putin and (Ukrainian President Volodymyr) Zelenskiy today or tomorrow.
He added: With the calls, we plan to carry the process in Istanbul to the leaders’ level.
zigzag

#79435 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

jazzer wrote: 22/04/2022 14:07
zigzag wrote: 22/04/2022 12:25 Aleksandar Ivanko je naizgled bio korektan čikica. Bar je javno osuđivao četnike.
Gdje se njega sjeti? :lol:

Bilo mi je čudno što jedino on otvoreno priča protiv četnika a mislio sam da je ruski igrač.
eltroxin

#79436 Re: Ukrajina

Post by eltroxin »

Point. wrote: 22/04/2022 06:08 Čudi me da u samoj Čečeniji nema sukoba među njima, s obzirom da su izgleda podjeljeni i u vezi agresije na Ukrajinu i na lizanju ruskog šupka. Ili da ovom mentalnom bolesniku Kadirovu neko ne smjesti kalibar u glupo čelo.
Pa nema sukoba jer je pasce Kadirov pobio sviju koji mu nisu lojalni. Cijele familije su pobili. Ubijaju i ljude po Europi (izbjegle Cecene) koji se drznu da kritikuju idiota. Njega ce pojesti zivog ovi sto su sada oko njega.
Ali sto ovi “nasi” forumasi kazu, sada im je bas fino. Izgradilo im nekoliko oblakodera, dzamije osvjetlili neonom. Putin naziva selam Kadirovu, a moze i klanjati u Kremlju. Ne treba vise, bas im je ljepo.
biglebovski

#79437 Re: Ukrajina

Post by biglebovski »

Varilac iz BiH pobjegao iz Mariupolja: Bili smo živi štit i jednima i drugima

VARILAC iz BiH Bahrudin Delić je za Federalnu televiziju ispričao kako je izgledao život u ukrajinskom opkoljenom gradu Mariupolju.

Rodom iz Zenice, neko je vrijeme živio u Ukrajini. Posljednje dane u toj zemlji proveo je u Mariupolju sa svojom obitelji. Boravio je u podrumu jedne zgrade s kćeri i suprugom te njenim roditeljima invalidima.

Preživljavali su, kaže, od riže na vodi. Izlazili su u rijetkim prekidima granatiranja kako bi potražili nešto hrane. Nakon 38 dana ratnog pakla, uspio je pobjeći iz porušenog Mariupolja i vratiti se u rodnu Koprivnu, ali sam, bez obitelji, piše Federalna.

"Grada nema, potpuno je srušen. Nema više nijedne čitave zgrade, ulice. Sve je srušeno ili je izgorjelo. Znali smo naći nešto čaja, malo riže. Našli smo nešto zrna kave u smeću, svašta se nađe. Imali smo dovoljno čaja za godinu dana, ali nismo imali vode, što je najgore", ispričao je Delić.

"Prije sam imao 86-87 kilograma. Mislim da sada nemam više od 62 ili 63 kile. Slab sam, prekjučer sam imao temperaturu 40.8", dodao je.

Delić je ispričao kako je izgledao njegov posljednji dan u Mariupolju, iz kojeg je uspio s obitelji pobjeći na teritorij Rusije.

"To je bio kaos. Tog su dana granatirali s jedne, s druge strane. Nisi mogao otvoriti oči. I to sve iznad naših glava. To što sam vidio za tih 38 dana, nisam vidio nigdje. Izađem iz stana – leži mrtav čovjek. Dođem do drugog ulaza – drugi mrtav čovjek. Gdje god pogledaš, mrtvi ljudi. Ne bih se miješao u politiku, tko je kriv. Bio sam živi štit i jednima i drugima, i takvih je bilo hiljade", kazao je Delić.

Uspio se vratiti u Koprivnu uz pomoć rodbine iz Njemačke. Oni su njemu i kćeri kupili avionske karte do Sarajeva. Njegova kći liječnica otišla je u Njemačku, a supruga je s roditeljima ostala u Rusiji.

Ne planira se vratiti u Ukrajinu
Sada radi na tome da ponovno okupi obitelj. Ne namjerava se vratiti u Ukrajinu, ali ni ostati u Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da ću za mjesec-dva biti s obitelji u Njemačkoj, da će do tada kćer nabaviti potrebne dokumente", rekao je.

Što se tiče rata, kazao je da je svakom čovjeku potreban mir te se osvrnuo na domaće političare.

"Neka čuvaju mir, to je najvažnije, a sve ostalo će biti. Tko god navlači na rat, njih treba sve potrpati u zatvor. Jednom su nas ugurali u rat, vidim kako hoće opet, to sve treba pozatvarati!" smatra Delić.

Image
Kaligrafija

#79438 Re: Ukrajina

Post by Kaligrafija »

drndalo wrote: 22/04/2022 12:37
Kaligrafija wrote: 22/04/2022 12:17

Za ovu djecu sto ne znaju, ovo je ziva istina, cak ih je ARBIH kod Gorazda na par punktova razoruzala, otela im transportere i dzipove, cak sam se poslije rata i vozio u jednoj njihovoj toyoti koja je oteta u GZ...Druga stvar koje svekoliko forumsko mladje pucanstvo ne zna, da su raju u ratu koja je pretrcavala preko piste aerodroma, a oni ufatili na aerodromu, znali su umjesto da vrate na nasu teritoriju, znali isporuciti cetnicima...
Koliko mene pamcenje sluzi niko iz Ukrajinskog bataljona nije imao Toyote (doduse nisam bio u Gorazdu, ali svejedno mislim da nije bilo toyota kod njih, da jeste, prodali bi ih), maksimalno UAZ...

Neka me ispravi neko ako se ne sjecam dobro, ipak je dugo vremena proslo, na aerodromu su sto se transportera koji su spartali po pisti bili Francuzi...? Na aerodromu su bili skoro iskljucivo oni, barem od posade aerodroma. Komanda - aerodrom je bila raznolika...

Tako da meni ovaj tvoj upis najvise lici na "pricale zene kod Sabrije u brijacnici"...
Kao prvo, pamcenje te ne sluzi, imali su UNove toyote, kao drugo lupas ko maksim po diviziji, bili su i oni na aerodromu, pored drugih vojnika...kao trece cak su svercovali cetnike iz Sa drug mi je sa par momaka, necu reci lokaciju, presreo jedno njihovo lako oklopno vozilo sa zoljom i istjero cetnike, bukvalno ih oteli od Ukrajinaca, jer su imali dojavu, a njima su cete trebale za razmjenu...tako da...veze ti nemas...
GandalfSivi

#79439 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Chmoljo wrote: 22/04/2022 13:57

Kad se islo “na palete” tamo su Francuzi mlatili. Kada se prelazila pista, Ukrajinci te hvatali. Pista je bila proljece ‘93, palete nekada kasnije…
Dimu1927

#79440 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Sta je sa NATO podmornicama, jesu li izronile iz plicaka, ostale bez kisika, kad ce se predati ?
doox

#79441 Re: Ukrajina

Post by doox »

Izletili pa izbrisali. Brojevi izgledaju realno, jer ovi nestali su 95% mrtvi.
Chmoljo

#79442 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

GandalfSivi wrote: 22/04/2022 14:41

Kad se islo “na palete” tamo su Francuzi mlatili. Kada se prelazila pista, Ukrajinci te hvatali. Pista je bila proljece ‘93, palete nekada kasnije…
burazer je u septembru '93 trčao pistu 7-8 puta. budaletina sa svojih 17-18.

vrlo dobro se sjećam da je spominjao Francuze, Ukrajince moooožda sad kad kažeš. al za Egipćane fkt nisam siguran, al evo čovjek postavi da su i oni bili. a valjda sam ja to negdje iz memorije izbrisao budući da je francuski kontigent dominirao po gradu.

i nikad probleme nije imao. često bili korektni i nekoliko puta prevezli faktički preko piste.

jednom ih je ulovio unproforac jer je iz mraka govorio: haj 'vamo :lol: sad kad skontam, garant je onda bio Ukrajinac.
Kaligrafija

#79443 Re: Ukrajina

Post by Kaligrafija »

jesu...znali su raju odfurat na drugu stranu...govna...
geralt

#79444 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Jos malo o drugoj sili svijeta:

Zahrdjali kamion i vojnik sa bukvalno upisanim hlacama.
Chmoljo

#79445 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Kaligrafija wrote: 22/04/2022 14:49

ne bih ja tako olako etiketiro. ovo što si gore naveo, radili su za pare očito, jer su bili postsovjetska bijeda. ima primjer iz Žepe gdje nisu ispali šupci. a i svjedočanstva vojnika da im je komanda bila proruska, odnosno prosrpska, što ne čudi.

bar mi koji smo živjeli i koji živimo u takvoj državi gdje drugi može uticati na tvoje odluke trebamo govoriti sa oprezom.
GandalfSivi

#79446 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Chmoljo wrote: 22/04/2022 14:46

burazer je u septembru '93 trčao pistu 7-8 puta. budaletina sa svojih 17-18.

vrlo dobro se sjećam da je spominjao Francuze, Ukrajince moooožda sad kad kažeš. al za Egipćane fkt nisam siguran, al evo čovjek postavi da su i oni bili. a valjda sam ja to negdje iz memorije izbrisao budući da je francuski kontigent dominirao po gradu.

i nikad probleme nije imao. često bili korektni i nekoliko puta prevezli faktički preko piste.

jednom ih je ulovio unproforac jer je iz mraka govorio: haj 'vamo :lol: sad kad skontam, garant je onda bio Ukrajinac.
Mene pitali za ime, pa me htjeli izbaciti u Kotorcu, mislili da hocu gore da bjezim. Trcao za transporterom da me prime nazad :)
drndalo

#79447 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Kao prvo, pamcenje te ne sluzi, imali su UNove toyote, kao drugo lupas ko maksim po diviziji, bili su i oni na aerodromu, pored drugih vojnika...kao trece cak su svercovali cetnike iz Sa drug mi je sa par momaka, necu reci lokaciju, presreo jedno njihovo lako oklopno vozilo sa zoljom i istjero cetnike, bukvalno ih oteli od Ukrajinaca, jer su imali dojavu, a njima su cete trebale za razmjenu...tako da...veze ti nemas...
Rekoh da me neko ispravi naravno sa kakvim dokazima, ne samo sta pise kod Kanadjana ko ih je smijenio, nego ko je zaista zivio i opsluzivao Aerodrom... Dozvoljavam mogucnost da je tu bilo i Ukrajinaca ali onda bi morala biti negdje neka slika njihovih transportera na pisti. Transfer od Aerodroma do PTT Inzenjeringa NIJE vracanje ljudi koji pretrcavaju pistu, niti prevozenje " cetnika" u Lukavicu. Takodjer to nije odvodjenje "nasih" anamo njima... Mene su za moja 3x preko piste uvijek ganjali samo Francuzi. I oni su imali uredjaje za nocno osmatranje u vozilima (znam jer su nas nalazili i u mraku u kanalu), a Ukrajinci to sigurno nisu imali (vidimo da i sada vecina CCCP vozila koja nisu frisko modernizovana nemaju mogucnost nocnog djelovanja, a mozemo zamisliti kako je to bilo moderno prije 30 godina, a i tada su im vozila bila bar 10 godina stara).

Toyote ponavljam da Ukrajinci NISU imali... Da jesu, vec bismo se dogovorili s njima oko istih... Imam ponesto iskustva u trgovini s njima iz Marsalke, nekih stvari se moglo kupiti relativno lako (cak i po zadatku),a nekih i prodati...

Takodjer se moglo organizovati prevoz izvan obruca i za Srbe i za ostale prema zeljama/mogucnostima, a za dovoljan novac... Znam i par slucajeva prevoza Francukim prevozom...
apsidejzi

#79448 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

geralt wrote: 22/04/2022 14:51 Jos malo o drugoj sili svijeta:
Spoiler
Show
Zahrdjali kamion i vojnik sa bukvalno upisanim hlacama.
Koliko ja mogu vidjeti nije kamion zahrdjan nego su na njega navareni limovi koji su tek poceli hrdjati. Vjerovatno su navareni na pocetku agresije kako bi zastitili vojnike i opremu. Ne moze zastiti od nlawa ali moze od obicnih metaka. KOliko god smjesno izgledalo, funkcionise i veoma je efikasna zastita. Jbt, rat je. Nema tu sminke. Koliko god mi bili protiv rusa, nisu ni oni budale i hoce da sebe zastite.
exliberal-ex

#79449 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

Pa jesu li one doktore posli izvuc iz sarajeva kad su ih uhvatili i iz transportera izvukli. Onda.iz razmjenili kad je celo upucan I izbacen vani na lijecenje a njih u lukavicu.

Po pitanju.rata, ocito je da.ss neke informacije namjerno napuhaju a druge.sakriju. Ukrajina je izgubila veliku teritoriju sto se vidi ali realno koji su njeni gubitci u ljudstvu I tehnici?
Sa jedne strane imate pro zapadno izvjestavanje koje favorizira ukrajinu a onda.dobijes izvjestaje iz ostatka svijeta koji pokazuju ogromne gubitke kod ukrajinaca...istina je negdje izmedju.
Kaligrafija

#79450 Re: Ukrajina

Post by Kaligrafija »

Chmoljo wrote: 22/04/2022 14:52
Kaligrafija wrote: 22/04/2022 14:49

ne bih ja tako olako etiketiro. ovo što si gore naveo, radili su za pare očito, jer su bili postsovjetska bijeda. ima primjer iz Žepe gdje nisu ispali šupci. a i svjedočanstva vojnika da im je komanda bila proruska, odnosno prosrpska, što ne čudi.

bar mi koji smo živjeli i koji živimo u takvoj državi gdje drugi može uticati na tvoje odluke trebamo govoriti sa oprezom.
Chmoljo super se razumijemo, ali treba imati i samopostovanja...svaka cast svima, al gledat svoje dupe i nasu zrtvu...! Uvijek mi naumpadne ona scena iz filma, kad na liniji cita novine, opet sranje u Ruandi...
Post Reply