KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#976 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Truba »

Ih kaze kupio sam stan
Ne moram grijanje jos placati kad poskupe
auspuhc

#977 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by auspuhc »

Nije do njih vec do Rusa i Ukrajinaca. Sta se moze.
NediM17

#978 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by NediM17 »

Znao je kubik plina i prije biti preko marke. :-x
Hakiz

#979 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Gusar-from-Riga wrote: 21/04/2022 17:52 Poskupio plin znaci ocekivati i veci racun za toplane.. Ovih par dana fino griju nebi me cudilo da aprilski racun dignu kao i ove ljetne umanjene racune kad i ne grije ustvari.. nasa posla :-)
Zadnji put kad je bila ova redukcija nisu mogli da isporuce plin za toplane pa su morali da zagrijavaju alternativnim gorivima, kakva su im ta goriva - loz ulje nafta, sta. Mogul se toplane prebaciti na alternativna ako ove cijene odu jos vise :?
Poskupjeli su 10% prije nekoliko mjeseci. Ako budu opet tražili poskupljenje, dobiće ga poslije izbora.

Jer, ako im bude odobreno prije izbora...
Haris.ba

#980 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 21/04/2022 19:57 Poskupjeli su 10% prije nekoliko mjeseci. Ako budu opet tražili poskupljenje, dobiće ga poslije izbora.

Poskupljenje prvo odobri Vlada FBiH (ministarstvo), pa onda dodje do Sarajevogasa kojeg subvencionira Vlada KS, pa tek onda do Toplana.

Slazem se - ako Vlada FBiH poskupi - na izborima se vidimo.
drug_profi

#981 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

780 maraka sada placam za grijanje godisnje. Za 40 kvadrata.
Jest komforno i sve to. Divno krasno.
Da ga jebem i skupo je.
Ako jos poskupi 20% izace na 900 ili 130 maraka mjesecno u grijnoj sezoni.
nivla

#982 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nivla »

nije to skupo
da npr lozis 6 metara drva bi ti trebalo u sezoni sa jednom peci u jednoj prostoriji, 660km i jos nisi rahat
dodaj na to potpalu ,preslaganje , dodatno cijepanje, izadje 900 u najboljem slucaju a u wcu moras ukljucit grijalicu da dogrijes, dodje vikend spavao bi al ne moze jer kad je -15 moras nalozit u 7 da bi mogao boraviti u 40m2

ako imas grijanje na pelet po sadasnjim cijenama treba ti 3,5-4 tone, to je 1500-2000km, i nije bas da ce ti biti blizu kao ovim na toplanama

da imas centralno na cvrsto gorivo to je ti je 3m drva i 2,5-3tone uglja, a imalo kvalitetan ugalj je 200km bez prevoza tona, da ne govorim koliko je to sve prljavo i da htio ne htio moras poslije lozenja istog otic da se okupas, o udisanju svega i svacega ne bih govorio, ukratko treba ti cca 1200km za sezonu koja pocne u oktobru i zavrsi u junu

ali gospodi koja je citav zivot na toplanama sve skupo, a jedina obaveza platit grijanje, koje bi vrlo rado placali svi oni koji su na plinu, drvima, struji i drugim daleko skupljim varijantama grijanja
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#983 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by mk ultra »

Upravo tako, da moras svako jutro da priždiješ i opet skuplje izađe na godišnjem nivou, a griješ samo oko dimnjaka .. :run:

Realna cijena je dupla.
Capajebo

#984 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Capajebo »

nivla wrote: 21/04/2022 21:11 nije to skupo
da npr lozis 6 metara drva bi ti trebalo u sezoni sa jednom peci u jednoj prostoriji, 660km i jos nisi rahat
dodaj na to potpalu ,preslaganje , dodatno cijepanje, izadje 900 u najboljem slucaju a u wcu moras ukljucit grijalicu da dogrijes, dodje vikend spavao bi al ne moze jer kad je -15 moras nalozit u 7 da bi mogao boraviti u 40m2

ako imas grijanje na pelet po sadasnjim cijenama treba ti 3,5-4 tone, to je 1500-2000km, i nije bas da ce ti biti blizu kao ovim na toplanama

da imas centralno na cvrsto gorivo to je ti je 3m drva i 2,5-3tone uglja, a imalo kvalitetan ugalj je 200km bez prevoza tona, da ne govorim koliko je to sve prljavo i da htio ne htio moras poslije lozenja istog otic da se okupas, o udisanju svega i svacega ne bih govorio, ukratko treba ti cca 1200km za sezonu koja pocne u oktobru i zavrsi u junu

ali gospodi koja je citav zivot na toplanama sve skupo, a jedina obaveza platit grijanje, koje bi vrlo rado placali svi oni koji su na plinu, drvima, struji i drugim daleko skupljim varijantama grijanja
Ja prije par godina sa rodjakom imao istu raspravu.
On na Toplanama ja ugalj. Kad smo sve bacili na papir, mene izadje skuplje jedno 200 KM godisnje. I dodaj na to kad dodje ugalj ubacuj, lopataj, lozi, cisti, potpalu drva itd itd.
Da imam mogucnost da se i po ovim cijenama prebacim na Toplane, sutra bih to uradio.
Jer me bilo koja druga opcija (pelet, plin ili struja) izadje jos dosta skuplje i mimo pocetne investicije.
Posebno jer ce sigurno i ugalj/drva poskupiti dosta u nadolazecem periodu, ako vec i nisu.
problemnatravunu

#985 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Uvijek imaš mogućnost da prodaš tu , pretpostavljam, kuću, i kupiš adekvatan stan sa centralnim grijanjem , možda ti i para ostane!
Truba

#986 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Truba »

Moj sused kupio apartman u cg
Ali kad vidi da rezem grancicu s drveta dolazi otima za grijanje
Posluednje sto je lozio je onaj stari drveni truli stub od struje koji su betonskim zamijejili

Zato i ima
drug_profi

#987 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Kad se uporedi sa grijanjem na invertere sa ovim cijenama struje, bolje bih tako prosao.
Necu se porediti sa cumurom i plinom. Ne poredis se sa gorim.

@Black swan
I ja na vikendici svaku grancicu ostavim.
Truba

#988 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Truba »

On otima
mk ultra

#989 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by mk ultra »

Pa nije ni cijena struje realna, to je vec posebna prica

Trenutno sve ispod 0.16€/kWh + PDV za domacinstvo je neralna cijena.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#990 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by konektovan »

Nisu ni plate druze ultra realne,..ali ko nas hebe...
drug_profi

#991 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

mk ultra wrote: 21/04/2022 22:10 Pa nije ni cijena struje realna, to je vec posebna prica

Ja se slažem milion posto.
Što se mene tiče struja mora i za domačinstva ići 20%. Nema logike da se prodaje ispod proizvodne cijene.
Da je to samo drzavna firma pa hajd, ali imas 10% dionicara koje na taj nacin pljackas, a to je vec protiv pozitivnih propisa.
O tome se ovih dana pokrece kolo, pa cemo vidjeti dokle ce ici. Drzava nek subvencionira cijenu struje iz dividende, ako hoce.
Ali protiv zakona je robu koju proizvodis prodavati ispod cijene proizvodnje. To je nesavjesno poslovanje.
Na kraju ce se i firma urusiti.
mk ultra

#992 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 21/04/2022 22:18
mk ultra wrote: 21/04/2022 22:10 Pa nije ni cijena struje realna, to je vec posebna prica

Što se mene tiče struja mora i za domačinstva ići 20%. Nema logike da se prodaje ispod proizvodne cijene.
Da je to samo drzavna firma pa hajd, ali imas 10% dionicara koje na taj nacin pljackas, a to je vec protiv pozitivnih propisa.
O tome se ovih dana pokrece kolo, pa cemo vidjeti dokle ce ici. Drzava nek subvencionira cijenu struje iz dividende, ako hoce.
Ali protiv zakona je robu koju proizvodis prodavati ispod cijene proizvodnje. To je nesavjesno poslovanje.
Posto imam insajdere u EP, svasta se kuha... Veliki je rizik raditi sa ovako niskom cijenom :skoljka:
Hakiz

#993 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 21/04/2022 20:34
Hakiz wrote: 21/04/2022 19:57 Poskupjeli su 10% prije nekoliko mjeseci. Ako budu opet tražili poskupljenje, dobiće ga poslije izbora.

Poskupljenje prvo odobri Vlada FBiH (ministarstvo), pa onda dodje do Sarajevogasa kojeg subvencionira Vlada KS, pa tek onda do Toplana.

Hoćeš da kažeš da cijenu grijanja toplanama u Sarajevu odobrava Federacija, ne Kanton?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#994 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

mk ultra wrote: 21/04/2022 22:22
drug_profi wrote: 21/04/2022 22:18

Posto imam insajdere u EP, svasta se kuha... Veliki je rizik raditi sa ovako niskom cijenom :skoljka:
Sta se kuha
Haris.ba

#995 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 21/04/2022 23:23
Haris.ba wrote: 21/04/2022 20:34

Hoćeš da kažeš da cijenu grijanja toplanama u Sarajevu odobrava Federacija, ne Kanton?
Hocu da kazem da prvo FBiH poveca cijenu, i to samo proslijedi kantonu. Toplane su zadnje u lancu.
Kanton daje subvenciju na cijenu plina Sarajevogasu.

Ako se primjeni tvoja logika da se treba sjetiti onih sto povecaju cijenu - prvo u Vladu FBiH gledati.
Hakiz

#996 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 21/04/2022 23:46
Hakiz wrote: 21/04/2022 23:23

Hocu da kazem da prvo FBiH poveca cijenu, i to samo proslijedi kantonu. Toplane su zadnje u lancu.

Ako se primjeni tvoja logika da se treba sjetiti onih sto povecaju cijenu - prvo u Vladu FBiH gledati.
Ja gledam u račun. Kada dođe račun za grijanje s većom cijenom a poslalo ga je kantonalno preduzeće, prvo šta pomislim je da mu je vlada kantona dozvolila to povećanje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#997 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Chmoljo »

Hakiz wrote: 22/04/2022 02:00

Ja gledam u račun. Kada dođe račun za grijanje s većom cijenom a poslalo ga je kantonalno preduzeće, prvo šta pomislim je da mu je vlada kantona dozvolila to povećanje.
A ko ce poklopiti razliku?
bjjarmbar

#998 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by bjjarmbar »

Ovo samo neko ogranicen moze napisati. Ja ne znam kako ovo uopste moderatori tolerisu, pa i u medicini postoji jasna distinkcija izmedju normalnog i nenormalnog :sax:
vjeshalica

#999 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

mk ultra wrote: 21/04/2022 22:22
Jeste rizik kad ti je u poslovanju zinula guzica. Sad je pravo vrijeme poskupiti struju s obzirom da ce cijena plina dovesti do toga da ce neki odustati od njega i preci da se grije na struju,a to ce oni regularno naplatiti. Doduse u Sarajevu sire nema nista od toga kad lola polupa 15m drva ilegalno u sumi i svuce sa traktorom kuci.
Qler

#1000 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Qler »

Znaci ja odredjujem cijenu energenta, prodajem ga Harisu i dignem cijenu, Haris to tebi mora prodati, ali kad digne cijenu, ti njega mlatis :D a ja gledam iz zadnje klupe i smijem se :D dobra logika :D
Post Reply