Kako sam se u ovome pronasaomedvjed23 wrote: ↑11/01/2018 22:06 muči me svašta nešto glede svačega nečega.. recimo, čitanje knjiga je, u mom slučaju, praćeno nizom kompulzivnih radnji.. najgore mi je bilo kad sam "morao" za svaku riječ - koja mi nije sasvim poznata, koju, dakle, ne znam precizno definisati - guglati definiciju.. nađem definiciju, u toj definiciji nađem novu "nepoznatu" riječ, pa onda tražim njenu definiciju koja, takođe, sadrži nove problematične riječi.. i tako se izgubim u moru definicija..
Osebujnost, čudne navike, OKP
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#376 Re: Osebujnost, čudne navike
- medvjed23
#377 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Nekako sam se riješio tih muka, al sad se patnja preselila na Duolingo
Prevodim s jednog na drugi strani jezik i guglam izgovor svake riječi koja mi stvara makar trunku dileme. Najgore razlučiti kad se u engleskom samoglasnik izgovara normalno, a kad kao ono prokleto ə
Al štaš, to ti je život. Patiš se i onda umreš.
-
no_sikiriki
#378 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Kod mene ima ono nešto sa vremenom, tipa ako ću nešto započeti mora biti na okruglu cifru tipa u 8.00. Pa ako se ne desi tad, onda 8.15, ili 8.30.
I nikad ne kasnim, ako pomislim da ću zakasniti i 5 minuta, odmah me hvata prpa.
I nikad ne kasnim, ako pomislim da ću zakasniti i 5 minuta, odmah me hvata prpa.
- medvjed23
#379 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Ima i za to lijeka. Sve do 8:14 računaš ko 8. 8:15 je već pola 9. Sve se da riješiti, samo treba volje.
-
no_sikiriki
#380 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Ma iskreno ne predstavlja mi to uopće neki problem.
Veći je problem to što se ljutim kad drugi kasne, jer očekujem da budu tačni kao i ja, i to shvatam lično, u smislu "nemaš poštovanja prema meni i mom vremenu". Ne ljutim se naravno ako neko kasni ponekad 5 min, ali ima ljudi koji obavezno kasne uvijek i to ne bude 5 min., pa me izludi čekanje. Sa nekim ljudima sam se tako bukvalno dogovorila da mi jave kad krenu iz kuće ili kad su u autu, da znam da će stvarno doći na vrijeme.
Veći je problem to što se ljutim kad drugi kasne, jer očekujem da budu tačni kao i ja, i to shvatam lično, u smislu "nemaš poštovanja prema meni i mom vremenu". Ne ljutim se naravno ako neko kasni ponekad 5 min, ali ima ljudi koji obavezno kasne uvijek i to ne bude 5 min., pa me izludi čekanje. Sa nekim ljudima sam se tako bukvalno dogovorila da mi jave kad krenu iz kuće ili kad su u autu, da znam da će stvarno doći na vrijeme.
-
Hendrix
#381 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Ja imam averziju prema zvuku zvakanja i mljackanja... kada neko jede i mljacka meni ko da mozak rasteze. Jednostavno taj zvuk mi je toliko ogavan da ne mogu opisati. Sa starim sam se uvijek svadjao jer on to nije konto da meni smeta. Lik mljacka ono cuje se 100 m od stola a mene ubi. Nije to sad neki moj hir ili furka, bukvalno mi smeta i tesko objasniti ljudima.
-
snijeg_led
#382 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
U sebi cesto citam registarke tablice
Ono u smilsu sad vidim jednu U52PMZ a nekad citam i naglas
A to za mljackanje me neopisvo nervira, u sebi mislim kako moze neko biti toliko neobziran pa to raditi u drustvu osobe
Onda sabirem i oduzimam brojeve i onda ih dijelim i mnozim sa nekim brojem
Ono u smilsu sad vidim jednu U52PMZ a nekad citam i naglas
A to za mljackanje me neopisvo nervira, u sebi mislim kako moze neko biti toliko neobziran pa to raditi u drustvu osobe
Onda sabirem i oduzimam brojeve i onda ih dijelim i mnozim sa nekim brojem
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#383 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Pa realni da budemo, ako neko kasni non stop taj i nema poštovanja prema tebi i tvom vremenu. Ne kažem sad ni da sam ja bukiran svaki minut svakog dana, ali mrzim kašnjenje. OK 5-10 minuta, ali nemoj biti bezobrazan.no_sikiriki wrote: ↑21/04/2022 20:44 Ma iskreno ne predstavlja mi to uopće neki problem.
Veći je problem to što se ljutim kad drugi kasne, jer očekujem da budu tačni kao i ja, i to shvatam lično, u smislu "nemaš poštovanja prema meni i mom vremenu". Ne ljutim se naravno ako neko kasni ponekad 5 min, ali ima ljudi koji obavezno kasne uvijek i to ne bude 5 min., pa me izludi čekanje. Sa nekim ljudima sam se tako bukvalno dogovorila da mi jave kad krenu iz kuće ili kad su u autu, da znam da će stvarno doći na vrijeme.![]()
-
no_sikiriki
#384 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Ma slažem se, ali ljudi koji kasne nemaju taj pristup, niti razmišljanje. A imam baš dobrih, tj. najboljih prijatelja koji su takvi, ali imaju niz drugih osobina koje su dobre, pa onda moraš da praviš kompromise. Poput "javi mi kad kreneš" i onda smo svi rahat.liaar wrote: ↑22/04/2022 08:09Pa realni da budemo, ako neko kasni non stop taj i nema poštovanja prema tebi i tvom vremenu. Ne kažem sad ni da sam ja bukiran svaki minut svakog dana, ali mrzim kašnjenje. OK 5-10 minuta, ali nemoj biti bezobrazan.no_sikiriki wrote: ↑21/04/2022 20:44 Ma iskreno ne predstavlja mi to uopće neki problem.
Veći je problem to što se ljutim kad drugi kasne, jer očekujem da budu tačni kao i ja, i to shvatam lično, u smislu "nemaš poštovanja prema meni i mom vremenu". Ne ljutim se naravno ako neko kasni ponekad 5 min, ali ima ljudi koji obavezno kasne uvijek i to ne bude 5 min., pa me izludi čekanje. Sa nekim ljudima sam se tako bukvalno dogovorila da mi jave kad krenu iz kuće ili kad su u autu, da znam da će stvarno doći na vrijeme.![]()
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#385 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Upravo tako. Dok sam bio mlad i lud, čekao sam tadašnju djevojku skoro 2 sata. Bio budala, šta lino_sikiriki wrote: ↑22/04/2022 08:26Ma slažem se, ali ljudi koji kasne nemaju taj pristup, niti razmišljanje. A imam baš dobrih, tj. najboljih prijatelja koji su takvi, ali imaju niz drugih osobina koje su dobre, pa onda moraš da praviš kompromise. Poput "javi mi kad kreneš" i onda smo svi rahat.![]()
Imamo i mi jednog u društvu koji ako se dogovoriš sa njim u 20:00, to znači 20:30, nekad i 21:00. Tako da taj dogovor mi posmatramo svi kao drugu vremensku zonu
-
no_sikiriki
#386 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
E, to je to. Dogovoriš se u 8, prozove u 8.30 da je krenula. I unaprijed znam da to neće biti u 8, iako smo tako rekli...i svi mirni.liaar wrote: ↑22/04/2022 08:36Upravo tako. Dok sam bio mlad i lud, čekao sam tadašnju djevojku skoro 2 sata. Bio budala, šta lino_sikiriki wrote: ↑22/04/2022 08:26
Ma slažem se, ali ljudi koji kasne nemaju taj pristup, niti razmišljanje. A imam baš dobrih, tj. najboljih prijatelja koji su takvi, ali imaju niz drugih osobina koje su dobre, pa onda moraš da praviš kompromise. Poput "javi mi kad kreneš" i onda smo svi rahat.![]()
Imamo i mi jednog u društvu koji ako se dogovoriš sa njim u 20:00, to znači 20:30, nekad i 21:00. Tako da taj dogovor mi posmatramo svi kao drugu vremensku zonu![]()
-
broj dva
#387 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Jutarnje oblačenje uvjek kreće ljevom čarapom...
- Amomiman
#388 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Ništa mrže.Hendrix wrote: ↑22/04/2022 00:47 Ja imam averziju prema zvuku zvakanja i mljackanja... kada neko jede i mljacka meni ko da mozak rasteze. Jednostavno taj zvuk mi je toliko ogavan da ne mogu opisati. Sa starim sam se uvijek svadjao jer on to nije konto da meni smeta. Lik mljacka ono cuje se 100 m od stola a mene ubi. Nije to sad neki moj hir ili furka, bukvalno mi smeta i tesko objasniti ljudima.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#389 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Mozak mi kontantno radi 100 na sat i stalno mi naupadaju neke misli, ideje, zakljucci, poveznice i to moram stalno ili zapisivati ili screenshotati jer kasnije zaboravim. Najgore mi je kad se ne mogu kasnije sjetiti
Pa vrtim film u glavi i znam tacno kad mi je nesto naumpalo i sta sam radio ali ne i misao koja mi je naumpala.
Pa vrtim film u glavi i znam tacno kad mi je nesto naumpalo i sta sam radio ali ne i misao koja mi je naumpala.
- billy organ
#390 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Pa i kod mene milion misli. Najgore ja analiza analize o analizi. Da je nekad ugasiti mozak na sat vremena. Dodje mi da idem na casove joge.
- -Chesterfield-
#391 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Naumpade mi Himzo Bućma.Hendrix wrote: ↑22/04/2022 00:47 Ja imam averziju prema zvuku zvakanja i mljackanja... kada neko jede i mljacka meni ko da mozak rasteze. Jednostavno taj zvuk mi je toliko ogavan da ne mogu opisati. Sa starim sam se uvijek svadjao jer on to nije konto da meni smeta. Lik mljacka ono cuje se 100 m od stola a mene ubi. Nije to sad neki moj hir ili furka, bukvalno mi smeta i tesko objasniti ljudima.
-
malocvijece
#392 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Taj prokleti glas se zove schwamedvjed23 wrote: ↑21/04/2022 19:29 Nekako sam se riješio tih muka, al sad se patnja preselila na DuolingoPrevodim s jednog na drugi strani jezik i guglam izgovor svake riječi koja mi stvara makar trunku dileme. Najgore razlučiti kad se u engleskom samoglasnik izgovara normalno, a kad kao ono prokleto ə
![]()
Sad guglaj etimologiju i upotrebu
- Sara03
#393 Re: Osebujnost, čudne navike
The struggle is real. Ima nas još.medvjed23 wrote: ↑11/01/2018 22:06 muči me svašta nešto glede svačega nečega.. recimo, čitanje knjiga je, u mom slučaju, praćeno nizom kompulzivnih radnji.. najgore mi je bilo kad sam "morao" za svaku riječ - koja mi nije sasvim poznata, koju, dakle, ne znam precizno definisati - guglati definiciju.. nađem definiciju, u toj definiciji nađem novu "nepoznatu" riječ, pa onda tražim njenu definiciju koja, takođe, sadrži nove problematične riječi.. i tako se izgubim u moru definicija..
Doduše, i ja sam u posljednju godinu, dvije nekako uspjela minimizirati vrijeme i fokus u tom segmentu. Ako mogu definiciju smjestiti u neki kontekst, onda i ne zovem u pomoć Google ili rječnik, već podvučem ili zapišem negdje, pa naknadno se peglam sa traženjem egzaktne definicije.
Znam da je to stvarno patnja pojedinim, naročito ako su okruženi mlađim ili pak starijim naraštajima, jer ti uglavnom melju i prebiru po ustima kao da sutra ne postoji.Hendrix wrote: ↑22/04/2022 00:47 Ja imam averziju prema zvuku zvakanja i mljackanja... kada neko jede i mljacka meni ko da mozak rasteze. Jednostavno taj zvuk mi je toliko ogavan da ne mogu opisati. Sa starim sam se uvijek svadjao jer on to nije konto da meni smeta. Lik mljacka ono cuje se 100 m od stola a mene ubi. Nije to sad neki moj hir ili furka, bukvalno mi smeta i tesko objasniti ljudima.
Mene naprimjer izluđuje kada neko priča punih usta. Možda čak i nije toliki problem na nervnoj bazi, nego što je jedna strašno nekulturna navika. Nema mi ništa mrže nego kada me taj ili ta nazove, a ono tamo čujem da globa u šesnaest. Eh, bye girl, nazovi me opet kada završiš sa objedom.
- Sara03
#394 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Još nešto na temu.
Bukvalno usisavam svaki dan. Čim vidim neku tačkicu ili vlas kose, brrr, traži usisivač. To mi čak i ne smeta, volim usisavati. Nije mi mrsko u deset uvečer to raditi, kao da ima neki terapeutski učinak na mene.
Mašina za suđe je tu, ali ne znam je uključiti niti staviti onu tabletu. I dalje perem suđe na ruke.
Može brigada doći na večeru i ostaviti rusvaj iza sebe, ja ću to opet po starinski. Ljudi mi kažu da nisam normalna. Šta znam, možda su u pravu. 
Bukvalno usisavam svaki dan. Čim vidim neku tačkicu ili vlas kose, brrr, traži usisivač. To mi čak i ne smeta, volim usisavati. Nije mi mrsko u deset uvečer to raditi, kao da ima neki terapeutski učinak na mene.
Mašina za suđe je tu, ali ne znam je uključiti niti staviti onu tabletu. I dalje perem suđe na ruke.
-
demagog
#395 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Imam (barem) tri zenske osobe u familiji koje peru sudje na ruke pored masine. Hajde…razni ljudi razne cudi, ali zasto onda kupovati masinu?
- Sara03
#396 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Pa da se negdje odloži i osuši suđe.
Valjda, ne znam, nisam pametna.
Valjda, ne znam, nisam pametna.
- Sara03
#397 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
I ne zna mašina oprati kao ženske ruke.
Sad će me ove feministkinje...

Sad će me ove feministkinje...
- Snake Eyes
#398 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Sta ce ti masina, samo da ti case koroziraju bezveze.
- hadzinicasa
#399 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Ja sam bila takva. Prala sudje na ruke pored ispravne masine… kao sta mi je to, caskom cu itd.Sara03 wrote: ↑23/04/2022 12:21 Još nešto na temu.![]()
Mašina za suđe je tu, ali ne znam je uključiti niti staviti onu tabletu. I dalje perem suđe na ruke.Može brigada doći na večeru i ostaviti rusvaj iza sebe, ja ću to opet po starinski. Ljudi mi kažu da nisam normalna. Šta znam, možda su u pravu.
![]()
A onda sam probala…
I sad bi je poljubila svaki dan kad je vidim
- Snake Eyes
#400 Re: Osebujnost, čudne navike, OKP
Masina je blagodat, samo što mi pokupi prljavo suđe da ga ne gledam, zahvalan sam joj. O pranju da ne govorimo.
Došao kod mene ovlašteni serviser da zamjeni jedan dio i gleda mašinu i kaže, od kada imate ovu mašinu? Rekoh ima jedno 15 godina, kaže on, ali kako?
Eeee rekoh, ova mašina nikada nije radila osim na kratkom programu, a suđe je uvijek savršeno čisto. Jednu zagorjelu tavu mogu oprati i ručno.
Vidiš kod mene je uradila za 15 godina kao kod nekog za pet, i naravno tu je i ispravna upotreba i održavanje.
Došao kod mene ovlašteni serviser da zamjeni jedan dio i gleda mašinu i kaže, od kada imate ovu mašinu? Rekoh ima jedno 15 godina, kaže on, ali kako?
Eeee rekoh, ova mašina nikada nije radila osim na kratkom programu, a suđe je uvijek savršeno čisto. Jednu zagorjelu tavu mogu oprati i ručno.
Vidiš kod mene je uradila za 15 godina kao kod nekog za pet, i naravno tu je i ispravna upotreba i održavanje.