INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
last mohicans

#4101 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

Ironmen wrote: 19/04/2022 21:59
daario naharis wrote: 19/04/2022 15:54 Cevapi u petici 10KM :izet:
:lol: :lol: :lol:
Ja u petak bio u Specijalu, stari od gazde kuka, skaču cijene,nema se računice, on mi tad najavi da ce petica,Hodzic i ovi jači dići na 10. Pitam ga ja koliko mozes cevapa izvuci od kile faširanog, je li jedno 40, pa jeste, veli.. Htjedoh ga zajebavati da najmanje mesa ima u njima, ali hajde. Nisam toliko nepristojan. A ćevapi skvrčeni, mali,nikakvi. Naravno,ni fiskalni nije izdao.
Dosadno mii

#4102 Re: Poskupljenja

Post by Dosadno mii »

konektovan wrote: 19/04/2022 18:20
daario naharis wrote: 19/04/2022 15:54 Cevapi u petici 10KM :izet:
Ne moze ono poskupiti, koliko ja mogu biti bez ćevapa. :mrgreen:
Koliko li su onda tek kod brajlovica
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4103 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

redhat wrote: 19/04/2022 20:38
citroen xm wrote: 19/04/2022 18:05 Idete u krajnosti prikazujući primjere tih nekih stipsa, koji mogu za svoje pojmove fantastično živjeti i sa 1000 KM.

Ljudi ne mogu da shvate neke stvari, a postoji jedna stara i tačna izreka: što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji. Ako grijanje pališ samo par puta dnevno velike su šanse da ćeš platiti samo neznatno manji račun od onoga ko ima čitav dan ujednačenu temperaturu jer kada se stan jednom zagrije vrlo malo treba energije za održavanje. Ali ako 2-3 puta griješ iznova trošiš maksimum energije.

Ista stvar i sa bojlerom. Kod mene bojler za toplu sanitarnu vodu je ugašen 3-4 puta zbog čišćenja i mijenjanja, u normalnim okolnostima radi stalno i račun nije veći nego kada se pali pred kupanje.

Štediti na nekim stvarima nije štednja već gubitak. Kao kada auto gasiš na nizbrdici da uštediš gorivo ne shvatajući da nizbrdo svakako ne troši skoro ništa, ali zato ugasi 20 puta i 21. zbog loše kočnice stigne nekoga sa zada i napravi 1000 KM štete.

Takvi likovi, stipse i zatucani nisu nikakvo mjerilo.
Apsolutno se slazem ali su mi jos fantasticniji ovi koji za stvari koje su poskupile govore mogu i bez njih ili sam cu ih sebi napraviti, tipa rostilj i cevape.
To su bas besposleni likovi koji ne kontaju da prvo ne mozes to sam sebi napraviti na nacin na koji ti to neko posluzi pa cak i cevap, drugo evo i da mozes, taj rostilj treba raspaliti, treba ga prvo imati, pa onda imati mjesto gdje ces ga raspaliti pa ga znati raspaliti i na kraju napraviti to sto rostiljas.
Vrijeme koje je potrebno za to, repromaterijal, meso i sve ostalo takav lik tesko da ce cijeniti - jer on ima vremena a rostilj vidi kao "happening" na kojem ce ga neko ili pozvati da uvelica dogadjaj ili da se privali :)
Lutkice
Bez mnogih se stvari moze, realno bez svega sem kisika i hrane i vode se moze....ako cemo pocet glumit debile i spustiti pricu na nivo djece s posebnim potrebama.
Hebote ćevap....nije atomska bomba da se ne može napraviti. I naravno da se može bez ćevapa,....kao i bez mnogo drugih stvari.
Lutkice ... :kiss:
citroen xm

#4104 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Apsolutno se slazem ali su mi jos fantasticniji ovi koji za stvari koje su poskupile govore mogu i bez njih ili sam cu ih sebi napraviti, tipa rostilj i cevape.
To su bas besposleni likovi koji ne kontaju da prvo ne mozes to sam sebi napraviti na nacin na koji ti to neko posluzi pa cak i cevap, drugo evo i da mozes, taj rostilj treba raspaliti, treba ga prvo imati, pa onda imati mjesto gdje ces ga raspaliti pa ga znati raspaliti i na kraju napraviti to sto rostiljas.
Vrijeme koje je potrebno za to, repromaterijal, meso i sve ostalo takav lik tesko da ce cijeniti - jer on ima vremena a rostilj vidi kao "happening" na kojem ce ga neko ili pozvati da uvelica dogadjaj ili da se privali :)
Lutkice
Bez mnogih se stvari moze, realno bez svega sem kisika i hrane i vode se moze....ako cemo pocet glumit debile i spustiti pricu na nivo djece s posebnim potrebama.
Ma jasno, možeš se odreći svega što je poskupilo samo onda dođeš do definicije preživljavanja. Sa druge strane moramo biti svjesni da nemamo svi iste prioritete u životu i da svakome od nas ugođaj ne pričinjavaju iste stvari.

Eto recimo kada smo kod ćevapa. Ima ljudi kojima je fešta otići na čaršiju i pojesti dobre ćevape. I koji uživaju u tome da to rade par puta sedmično. Meni je to recimo smaranje i ja volim više raspaliti jedan roštilj u 2 mjeseca na nekoj livadi nego svake sedmice jesti negdje u ugostiteljskom objektu. U ovome sada što ti navodim kao jedan od milion primjera ja to ne gledam kroz novac. Sa druge strane mogu kući nikada u životu da ne popijem kafu, sok, pivo... dok recimo to gotovo svakodnevno radim u kafani jer volim.
Ozimician

#4105 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

citroen xm wrote: 19/04/2022 23:04

Lutkice
Ma jasno, možeš se odreći svega što je poskupilo samo onda dođeš do definicije preživljavanja. Sa druge strane moramo biti svjesni da nemamo svi iste prioritete u životu i da svakome od nas ugođaj ne pričinjavaju iste stvari.

Eto recimo kada smo kod ćevapa. Ima ljudi kojima je fešta otići na čaršiju i pojesti dobre ćevape. I koji uživaju u tome da to rade par puta sedmično. Meni je to recimo smaranje i ja volim više raspaliti jedan roštilj u 2 mjeseca na nekoj livadi nego svake sedmice jesti negdje u ugostiteljskom objektu. U ovome sada što ti navodim kao jedan od milion primjera ja to ne gledam kroz novac. Sa druge strane mogu kući nikada u životu da ne popijem kafu, sok, pivo... dok recimo to gotovo svakodnevno radim u kafani jer volim.
Dobro, i šta sad možemo uraditi da to spriječimo, unaprijedimo, popravimo? Problem je svjetski i sigurno ga mi na ovom forumu nećemo riješiti, poskupjenja su doslovno u svakoj evropskoj zemlji, pogledajte Hrvatsku samo. Ja jedino što mogu da uradim jeste da rjeđe priuštim takve ''luksuze'', druge mi nema nažalost.
Distortion

#4106 Re: Poskupljenja

Post by Distortion »

Svi koriste priliku da dignu cijenu dok je taj trend i ne zaustavlja se. Kad smo kod cevapa koje volim ali ih pojedem jednom u 30 dana i to fakat ne bih bas bilo gdje pojeo.

Nego, citajuci cifre, plate, troskove na mjesecnom nivou i stvarno covjek sve mora posmatrati iz vise uglova. Nije isto za dvoje koji nemaju djecu, i bracni par koji ima dvoje djece. Neko je spomenuo te vezane troskove za djecu koje bukavalno covjek ne gleda jer zeli da udovolji djetetu. I nasi roditelji su nama ugadjali a mi samo nastavljamo taj obicaj jer dijete je dijete.
Ja (i supruga) na cuvanje djeteta za tetu dajemo 350 KM, a za obdaniste 200 KM mjesecno. U zbiru to je fina cifra od 550 KM. Onaj ko nema djece ili mozda ima jedno dijete ima manji trosak i naravno manje generalno trosi na sve ostalo vezano za djecu.
Ja i supruga imamo osjecaj da mozda trosimo i vise nego bi trebali ili smo jednostavno tako navikli. Covjek kad zaradi, dobije povisicu trosi vise i to je valjda navika.
Ja racunam da se svaki mjesec potrosi (racunajuci ratu kredita i rezije) bar 2600 KM. Fiksne troskove znam ali ovaj dio gdje je hrana i ostalo trosenje, odjeca to nikad ne racunam pa je realno i vise od 2600 KM.
NecuVise

#4107 Re: Poskupljenja

Post by NecuVise »

Čuvate li vi ikad to dijete :lol:
Distortion

#4108 Re: Poskupljenja

Post by Distortion »

Da, jedno bude u obdanistu a drugog teta cuva do 15h. Iza 15h oboje djece su nasa briga :mrgreen:
Mea_parvitas

#4109 Re: Poskupljenja

Post by Mea_parvitas »

I nije te stid reci da tetu placas 350 KM, a cuva ti dijete 8 h?
elcaliente

#4110 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

Mea_parvitas wrote: 19/04/2022 23:53 I nije te stid reci da tetu placas 350 KM, a cuva ti dijete 8 h?
2,25 km po satu i ima vodu besplatno.
tindbe

#4111 Re: Poskupljenja

Post by tindbe »

Mea_parvitas wrote: 19/04/2022 23:53 I nije te stid reci da tetu placas 350 KM, a cuva ti dijete 8 h?
Sasvim pristojno.
suspect_zero

#4112 Re: Poskupljenja

Post by suspect_zero »

Vjerovatno neka starija gospođa kojoj ovo dođe kao još jedna penzija....ne vjerujem da bi za ovu mizeriju iko drugi pristao. Inače, jedan od gorih poslova čuvati tuđe dijete i staru osobu.
nepass1

#4113 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Distortion wrote: 19/04/2022 23:35 Svi koriste priliku da dignu cijenu dok je taj trend i ne zaustavlja se. Kad smo kod cevapa koje volim ali ih pojedem jednom u 30 dana i to fakat ne bih bas bilo gdje pojeo.

Nego, citajuci cifre, plate, troskove na mjesecnom nivou i stvarno covjek sve mora posmatrati iz vise uglova. Nije isto za dvoje koji nemaju djecu, i bracni par koji ima dvoje djece. Neko je spomenuo te vezane troskove za djecu koje bukavalno covjek ne gleda jer zeli da udovolji djetetu. I nasi roditelji su nama ugadjali a mi samo nastavljamo taj obicaj jer dijete je dijete.
Ja (i supruga) na cuvanje djeteta za tetu dajemo 350 KM, a za obdaniste 200 KM mjesecno. U zbiru to je fina cifra od 550 KM. Onaj ko nema djece ili mozda ima jedno dijete ima manji trosak i naravno manje generalno trosi na sve ostalo vezano za djecu.
Ja i supruga imamo osjecaj da mozda trosimo i vise nego bi trebali ili smo jednostavno tako navikli. Covjek kad zaradi, dobije povisicu trosi vise i to je valjda navika.
Ja racunam da se svaki mjesec potrosi (racunajuci ratu kredita i rezije) bar 2600 KM. Fiksne troskove znam ali ovaj dio gdje je hrana i ostalo trosenje, odjeca to nikad ne racunam pa je realno i vise od 2600 KM.
Da, na dijete i ja mjesecno potrosim 600KM, teta 400 plus kinder, monte, igracka i te gluposti tu jos 200. Onda zbog operacije, UZ, holter, vitamini itd...
Mjesecna primanja blizu 3k ali se sad vec osjeti da je kraj mjeseca dok prije nisam gledao kad ce plata
JohnnyS

#4114 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

tindbe wrote: 20/04/2022 00:04
Sasvim pristojno.
Možda u Konfederaciji prije Građanskog rata. Ali eto, nisu je natjerali
madesa

#4115 Re: Poskupljenja

Post by madesa »

gdje ljudi nadju tetu za 350 ? Ja kad sam se raspitivao nema ispod 550 :skoljka: . Lijepi vrtic 160 :D
_Reds_

#4116 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

Mi plaćamo 450 i plus se uvijek namirujemo na žena može tu jesti, kafu popiti, to je sigurno još 100 KM mjesečno, dakle cca 550 KM plus 160 KM vrtić, pelene, hrana, odjeća za djecu, dodatne aktivnosti, koja igračka za dvoje djece hladno ode na 1000 KM mjesečno. Onda dva rođendana, društvo je od tih rođenada napravilo cirkus.

Sve u svemu nama jedna plata ode na režije i djecu i dio goriva.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4117 Re: Poskupljenja

Post by teskeredzic_22 »

_Reds_ wrote: 20/04/2022 07:50 Mi plaćamo 450 i plus se uvijek namirujemo na žena može tu jesti, kafu popiti, to je sigurno još 100 KM mjesečno, dakle cca 550 KM plus 160 KM vrtić, pelene, hrana, odjeća za djecu, dodatne aktivnosti, koja igračka za dvoje djece hladno ode na 1000 KM mjesečno. Onda dva rođendana, društvo je od tih rođenada napravilo cirkus.

Sve u svemu nama jedna plata ode na režije i djecu i dio goriva.
A druga na hotele , putovanja , koktele pored bazena , koncerte u Argentini , jahanje konja u sibirskoj divljini i sl. :D
Bosanski standard :D
JohnnyS

#4118 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Najgore je štedit, evo vidite kako inflacija pojede štednju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4119 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

elcaliente wrote: 20/04/2022 00:00
2,25 km po satu i ima vodu besplatno.
Mi smo imali jednu prije rata
Svu rakiju i lozu iz frizidera ispila :lol:
Baba Marija
NediM17

#4120 Re: Poskupljenja

Post by NediM17 »

Je li samo pila il' je i mezila? :lol:
VladaFBiH

#4121 Re: Poskupljenja

Post by VladaFBiH »

Hakiz wrote: 19/04/2022 16:38
teuta06 wrote: 19/04/2022 16:27 ljudima koji pale 2 grijanje dnevno ja skidam kapu... ja na grijanju ne stedim (ne moram stediti i borit cu se da na tome ne stedim)....suprug bi mogao da je malo hladnije...ali mora "trpit" zbog mene... ja se divim ljudima koji gase grijanje oko 8-9 navecer ... kod mene grijanje radi sve dok ne krenem spavat (11, pola 12)... i nocna temp je visočija..ali nmg kad ujutro se probudim na posao, da se u hladnoci oblacim...
https://pressmedia.ba/vijesti/2021/17/0 ... o-i-zasto/
Naučnici su dokazali da je zdravije spavati u hladnoj prostoriji! Evo i zašto!
Srijeda, 17.02.2021. | Lifestyle | Vijesti

Ali, da li su topla soba i krevet najbolje rješenje za vaše zdravlje?

S obzirom na to da stručnjaci za zdravlje i spavanje uvijek preporučuju spavanje u hladnijoj prostoriji, izgleda da nije.

Oni tvrde da ćemo, spavanjem u hladnijoj prostoriji, spavati kvalitetnije i prijatnije.

Međutim, da li znate koja temperatura je idealna za spavanje i zašto je to tako?

Najbolja temperatura sobe za san bez nelagode i znojenja je 18°C.

Hladnija prostorija nam pomaže da ostanemo svježi i da izgledamo mlađe, jer se podstiče proizvodnja melatonina – hormona spavanja. Melatonin je i antioksidans, što znači da je odličan u borbi protiv starenja. Povećani melatonin smanjuje i rizik od Alchajmerove bolesti.

Ukoliko se borite sa nesanicom, spavanje u hladnijoj prostoriji će vam pomoći. Tijelo će se ohladiti, neće se stvarati hormon stresa kortizol i san će biti kvalitetniji.

I nije spavanje u hladnijoj prostoriji korisno samo zbog toga. Utiče i na zdravlje. Ukoliko spavate u sobi koja je zagrijana do 18°C, to može da umanji šanse za razvoj bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, depresija i gojaznost.

Kod žena se smanjuje i mogućnost za dobijanje gljivičnih infekcija, koje su poznate po tome da vole toplo i vlažno okruženje, a hladna soba u kombinaciji sa širokim donjim vešom može da spreči neplodnost kod muškaraca.

Provođenje vremena u hladnijem prostoru može da ublaži i razne upale i bolove, kao kada biste stavili led, ili hladnu oblogu.
ok. lezi i spavaj bez ikakvog pokrivača na 18 pa mi se javi reci kako je to zdravo :) - na 18 sa debelim jorganom možda ti je ugodno ali tada opet imaš temperaturu oko tijela višu od recimo 23-24 u sobi kada se ne pokrivaš :D
VladaFBiH

#4122 Re: Poskupljenja

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 19/04/2022 22:07
Ironmen wrote: 19/04/2022 21:59

:lol: :lol: :lol:
Ja u petak bio u Specijalu, stari od gazde kuka, skaču cijene,nema se računice, on mi tad najavi da ce petica,Hodzic i ovi jači dići na 10. Pitam ga ja koliko mozes cevapa izvuci od kile faširanog, je li jedno 40, pa jeste, veli.. Htjedoh ga zajebavati da najmanje mesa ima u njima, ali hajde. Nisam toliko nepristojan. A ćevapi skvrčeni, mali,nikakvi. Naravno,ni fiskalni nije izdao.
ovo je do tebe - nisam u posljednjih 10 godina možda 2x platio da nisam dobio fiskalni a i za to su bili dobri razlozi (nekoliko puta sam ih natjerao da mi izdaju pisani fiskalni račun jer kasa nije radila :D )
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4123 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

NediM17 wrote: 20/04/2022 08:47 Je li samo pila il' je i mezila? :lol:
Kae nemoj djevojke one dovode drustvo i slusaju ploce
Uzmi ozbiljnu zenu = raspali alkos
redhat

#4124 Re: Poskupljenja

Post by redhat »

konektovan wrote: 19/04/2022 23:03

Lutkice
Hebote ćevap....nije atomska bomba da se ne može napraviti. I naravno da se može bez ćevapa,....kao i bez mnogo drugih stvari.
Lutkice ... :kiss:
Mislim da si fulio poentu lutak.....s jedne strane ti je poskupljenje sa 8KM "desetke" na 10KM previse i kao rjesenje navodis rostilj i valjda nekako mislis da ces te dvije marke ustediti na spremanju mesa, pakovanju svega, paljenju auta (koje valjda ide na havu) i odlaska da rostiljas tamo negdje.
Posto ti nije atomaska bomba i sve znas onda otvori cevabdzinicu pa uzmi milione :)
Haris.ba

#4125 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

JohnnyS wrote: 20/04/2022 08:22 Najgore je štedit, evo vidite kako inflacija pojede štednju
Pa ne mora se stediti u kesovini.
Post Reply