Ljudi misle da je to preživljavanje a nisu ni svjesni koliko je to daleko od preživljavanja.Forumerrer wrote: ↑18/04/2022 22:51Ljudi misle da je normalno da se kupuju tene od 100 KM na rate, da se dizu krediti za odlazak na more, da voze auta starija od 20 godina...dječak sa šibicama wrote: ↑18/04/2022 22:31 Na svakoj slicnoj temi na ovom forumu, na kraju nekako dodju do zakljucka da se u BiH zivi bolje nego u Njemackoj i Svicarskoj.
Kakvi su to mozgovi... sta je tu u pitanju.. jel se fodil logira, njegova djeca, ili tek poduzetnici kao razbibriga.
Dijaspora posebna prica, pobjegao iz BiH, zivi u Njemackoj, i kaze bolje se zivi u BiH. Pa dodji zivi, jebo ti sebe.
Nisu svjesni da to nije normalan zivot, da je to prezivljavanje.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
NecuVise
#4076 Re: Poskupljenja
- nepass1
#4077 Re: Poskupljenja
Pa jeste zivotarenje, od prvog do prvog.
-
Hakiz
#4078 Re: Poskupljenja
Pa 22-23 je normalno po danu. Noć na oko 18, čak i malo niže može. Sve više od toga je pretoplo.mistek wrote: ↑18/04/2022 22:48Slična stvar, 65 kvadrata. Cijene baš negdje na 75% tih tvojih (srazmjerno kvadraturi), februar malo više, januar malo manje. Nismo prešli 1.000KM od septembra na ovamoČarape ne koristim, vazda potkošulja ili majica kratkih rukava
Doduše, to sve na 23 stepena, tokom noći na 20-ak. Znam da neki vole malo toplije, ali ja na 26-27 ne mogu da živim.
U bolnicama ne idu više od 24.
Kakvih 26-27
- xoklix
#4079 Re: Poskupljenja
Kako vama dolaze toliki računi za grijanje ?
Kod mene je stan u nizu ili tzv. dupleksi.
118m2 - račun nikad nije prešao 160 KM.
Evo baš gledam račun za Februar 148.78 - 17.69 subvencija Vlade KS = 131.09 KM
Za Januar 153.31 KM
Doduše imam terasu cca 10m2 i ostavu 4-5m2.
Aktivno se grije 100 i kusur kvadrata.
Stolarija zamijenjena prije 2 god. , ogromna razlika u toplotnoj i zvučnoj izolaciji.
Ne znam kakva je prije cijena plina bila,ali se kretalo oko 200-220 KM.
Kod mene je prednost što me griju dva dupleksa sa strane.
Temp. na termostatu 22 C ,a preko noći se automatski smanji na 19 C.
Kod mene je stan u nizu ili tzv. dupleksi.
118m2 - račun nikad nije prešao 160 KM.
Evo baš gledam račun za Februar 148.78 - 17.69 subvencija Vlade KS = 131.09 KM
Za Januar 153.31 KM
Doduše imam terasu cca 10m2 i ostavu 4-5m2.
Aktivno se grije 100 i kusur kvadrata.
Stolarija zamijenjena prije 2 god. , ogromna razlika u toplotnoj i zvučnoj izolaciji.
Ne znam kakva je prije cijena plina bila,ali se kretalo oko 200-220 KM.
Kod mene je prednost što me griju dva dupleksa sa strane.
Temp. na termostatu 22 C ,a preko noći se automatski smanji na 19 C.
-
bjjarmbar
#4080 Re: Poskupljenja
Forumerrer wrote: ↑18/04/2022 22:51Ljudi misle da je normalno da se kupuju tene od 100 KM na rate, da se dizu krediti za odlazak na more, da voze auta starija od 20 godina...dječak sa šibicama wrote: ↑18/04/2022 22:31 Na svakoj slicnoj temi na ovom forumu, na kraju nekako dodju do zakljucka da se u BiH zivi bolje nego u Njemackoj i Svicarskoj.
Kakvi su to mozgovi... sta je tu u pitanju.. jel se fodil logira, njegova djeca, ili tek poduzetnici kao razbibriga.
Dijaspora posebna prica, pobjegao iz BiH, zivi u Njemackoj, i kaze bolje se zivi u BiH. Pa dodji zivi, jebo ti sebe.
Nisu svjesni da to nije normalan zivot, da je to prezivljavanje.
Auto je samo u BH mentalitetu indikator kvalitete zivota… ovakvi ko ti komentarisu kako je vlasnik Binga kupio polovnu sedmicu, ma sirotinja
-
shheff
#4081 Re: Poskupljenja
Kad se oženiš iz Tz, onda je 26/27 normalnoHakiz wrote: ↑19/04/2022 00:54Pa 22-23 je normalno po danu. Noć na oko 18, čak i malo niže može. Sve više od toga je pretoplo.mistek wrote: ↑18/04/2022 22:48
Slična stvar, 65 kvadrata. Cijene baš negdje na 75% tih tvojih (srazmjerno kvadraturi), februar malo više, januar malo manje. Nismo prešli 1.000KM od septembra na ovamoČarape ne koristim, vazda potkošulja ili majica kratkih rukava
Doduše, to sve na 23 stepena, tokom noći na 20-ak. Znam da neki vole malo toplije, ali ja na 26-27 ne mogu da živim.
U bolnicama ne idu više od 24.
Kakvih 26-27![]()
-
redhat
#4082 Re: Poskupljenja
Po pitanju grijanja konkretno, ja imam dva para koja znam i griju se na plin, skoro isti stanovi kvadraturom. Jednom paru račun nikad preko 100 KM a drugom nikad ispod 100 KM....kako?
Vrlo jednostavno, ovi prvi sjede u džemperu i kosuljama ispod tog džempera a garant ima jos nesto ispod makar potposulja, pale grijanje dva puta dnevno a to je ujutru kad ustanu i navece prije spavanja, ostalim dijelom dana grijanje se NE PALI sem ako je nedelja pa se kupaju i spremaju za radnu sedmicu.
Drugi par drži temperaturu na konstantnih 24 stepena preko dana, navece ugase pred spavanje a termostat upali sam u 06h, kupaju se kad im je ćeif.
Po stanu se hoda u laganoj trenerci ili cak u kratkim rukavima, ovim prvim iz price samo fale sal i kapa i da se radnja desava na vrhu Bjelasnice.
Eto razlike, i u svemu se tako moze napraviti ili naci razlika. Neko gleda gdje je kafa marka ako to uopste postoji u sarajevu a neko gleda da kafa bude Illy ili Markafe, nekome je 250gm pite furdenjače ili maslanice dozivljaj, a neko voli pojest i biftek itd itd itd.
Život je jako poskupio i opet kazem te price sta se za milju moze, macku o rep. Moze se samo nuzno i osnovno i tacka.
A sto se tice hrane i poređenja, hrana u njemackoj je jeftinija nego u bosni....hrana u zagrebu je jeftinija nego u sarajevu i stojim iza toga.
Kad to kazem mislim na hranu koju kupujes u trznim centrima tipa aldi i lidl ili špar ne kazem da je hrana u restoranima jeftinija jer nije, znaci hrana i namirnice su jeftinije u tim centrima na koje se ugledamo - NE LUKSUZ i restorani.
Vrlo jednostavno, ovi prvi sjede u džemperu i kosuljama ispod tog džempera a garant ima jos nesto ispod makar potposulja, pale grijanje dva puta dnevno a to je ujutru kad ustanu i navece prije spavanja, ostalim dijelom dana grijanje se NE PALI sem ako je nedelja pa se kupaju i spremaju za radnu sedmicu.
Drugi par drži temperaturu na konstantnih 24 stepena preko dana, navece ugase pred spavanje a termostat upali sam u 06h, kupaju se kad im je ćeif.
Po stanu se hoda u laganoj trenerci ili cak u kratkim rukavima, ovim prvim iz price samo fale sal i kapa i da se radnja desava na vrhu Bjelasnice.
Eto razlike, i u svemu se tako moze napraviti ili naci razlika. Neko gleda gdje je kafa marka ako to uopste postoji u sarajevu a neko gleda da kafa bude Illy ili Markafe, nekome je 250gm pite furdenjače ili maslanice dozivljaj, a neko voli pojest i biftek itd itd itd.
Život je jako poskupio i opet kazem te price sta se za milju moze, macku o rep. Moze se samo nuzno i osnovno i tacka.
A sto se tice hrane i poređenja, hrana u njemackoj je jeftinija nego u bosni....hrana u zagrebu je jeftinija nego u sarajevu i stojim iza toga.
Kad to kazem mislim na hranu koju kupujes u trznim centrima tipa aldi i lidl ili špar ne kazem da je hrana u restoranima jeftinija jer nije, znaci hrana i namirnice su jeftinije u tim centrima na koje se ugledamo - NE LUKSUZ i restorani.
- Logovan
#4084 Re: Poskupljenja
https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /220419091
Pogledajte koliko se može uštediti ako nemaš kuće i godišnjeg odmora.
-
safran
#4085 Re: Poskupljenja
Sigurno da postoje razlike u računu uzrokovane načinom i opsegom grijanja ali ne mora to nužno biti osnovni razlog. Evo našeg primjera - ispod nas je živjela sama starija žena, grijala 2/3 stana - ova 1/3 koju nije grijala je ispod spavaće sobe tako da nas to nije puno tangiralo. Prilično smo komotni što se tiče grijanja, znači varijanta majica, trenerka, čarape. U stanu uvijek toplo a računi prihvatljivi. Prošle jeseni je gospođa umrla a stan je ostao prazan. Ove godine smo se smrzli, vunene čarape su došle na red a bojler se nije gasio. Martovski račun brat-bratu 70% viši u odnosu na ranije godine (pratim kubike a ne cijenu).redhat wrote: ↑19/04/2022 15:50 Po pitanju grijanja konkretno, ja imam dva para koja znam i griju se na plin, skoro isti stanovi kvadraturom. Jednom paru račun nikad preko 100 KM a drugom nikad ispod 100 KM....kako?
-
zippoo87
#4086 Re: Poskupljenja
Hahha on je i legenda i teska budaletinaLogovan wrote: ↑19/04/2022 16:02 https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /220419091
Ali nije covjek opterecen luksuzom i glupostima...njemu je vaznije da razvija i realizuje neke svoje ideje i ludosti,nego da ima vilu sa 72 sobe u kojoj provede 4 dana godisnje.
Voli da se druzi,pa zato se utrpa nekome na konak
-
safran
- teuta06
#4088 Re: Poskupljenja
ljudima koji pale 2 grijanje dnevno ja skidam kapu... ja na grijanju ne stedim (ne moram stediti i borit cu se da na tome ne stedim)....suprug bi mogao da je malo hladnije...ali mora "trpit" zbog mene... ja se divim ljudima koji gase grijanje oko 8-9 navecer ... kod mene grijanje radi sve dok ne krenem spavat (11, pola 12)... i nocna temp je visočija..ali nmg kad ujutro se probudim na posao, da se u hladnoci oblacim...
-
redhat
#4089 Re: Poskupljenja
Sve je stvar odnosa i shvaćanja nekome je život jedinstven događaj koji kratko traje i treba u njemu uživati, nekome je život kazna koju treba izdurat i izšućurat i nadat se da neće dugo potrajati a da će nagrada doći, nekad, negdje i valjda od nekog. Mislim karikiram ali mi inače nije jasan mentalni sklop balkanaca koji stalno gledaju bez čega sve mogu i šta im ne treba a ne gledaju kako oplemeniti i popraviti to nešto što imaju i što im je dato.teuta06 wrote: ↑19/04/2022 16:27 ljudima koji pale 2 grijanje dnevno ja skidam kapu... ja na grijanju ne stedim (ne moram stediti i borit cu se da na tome ne stedim)....suprug bi mogao da je malo hladnije...ali mora "trpit" zbog mene... ja se divim ljudima koji gase grijanje oko 8-9 navecer ... kod mene grijanje radi sve dok ne krenem spavat (11, pola 12)... i nocna temp je visočija..ali nmg kad ujutro se probudim na posao, da se u hladnoci oblacim...
Da se vratim na ovozemaljske teme, imam ih ja koji još film gledaju tek kad dodje na torrente i kad se skine, ako je sa piratbaya i ako je sniman kamerom u kinu - ni to nije problem. E kakav mislis da ce on ili ona imati odnos prema zivotu i svijetu oko sebe kad stedi na sebi i uskracuje sebe?
Imam jednog koji nikad internet nije uveo jer komšija ga voli i daje mu da koristi njegov WiFi.....itd itd ima ih primjera, ima
Sve je u glavi
- spinel_
#4090 Re: Poskupljenja
30 dana wim hof metode i moci ceteuta06 wrote: ↑19/04/2022 16:27 ljudima koji pale 2 grijanje dnevno ja skidam kapu... ja na grijanju ne stedim (ne moram stediti i borit cu se da na tome ne stedim)....suprug bi mogao da je malo hladnije...ali mora "trpit" zbog mene... ja se divim ljudima koji gase grijanje oko 8-9 navecer ... kod mene grijanje radi sve dok ne krenem spavat (11, pola 12)... i nocna temp je visočija..ali nmg kad ujutro se probudim na posao, da se u hladnoci oblacim...
-
Hakiz
#4091 Re: Poskupljenja
https://pressmedia.ba/vijesti/2021/17/0 ... o-i-zasto/teuta06 wrote: ↑19/04/2022 16:27 ljudima koji pale 2 grijanje dnevno ja skidam kapu... ja na grijanju ne stedim (ne moram stediti i borit cu se da na tome ne stedim)....suprug bi mogao da je malo hladnije...ali mora "trpit" zbog mene... ja se divim ljudima koji gase grijanje oko 8-9 navecer ... kod mene grijanje radi sve dok ne krenem spavat (11, pola 12)... i nocna temp je visočija..ali nmg kad ujutro se probudim na posao, da se u hladnoci oblacim...
Naučnici su dokazali da je zdravije spavati u hladnoj prostoriji! Evo i zašto!
Srijeda, 17.02.2021. | Lifestyle | Vijesti
Ali, da li su topla soba i krevet najbolje rješenje za vaše zdravlje?
S obzirom na to da stručnjaci za zdravlje i spavanje uvijek preporučuju spavanje u hladnijoj prostoriji, izgleda da nije.
Oni tvrde da ćemo, spavanjem u hladnijoj prostoriji, spavati kvalitetnije i prijatnije.
Međutim, da li znate koja temperatura je idealna za spavanje i zašto je to tako?
Najbolja temperatura sobe za san bez nelagode i znojenja je 18°C.
Hladnija prostorija nam pomaže da ostanemo svježi i da izgledamo mlađe, jer se podstiče proizvodnja melatonina – hormona spavanja. Melatonin je i antioksidans, što znači da je odličan u borbi protiv starenja. Povećani melatonin smanjuje i rizik od Alchajmerove bolesti.
Ukoliko se borite sa nesanicom, spavanje u hladnijoj prostoriji će vam pomoći. Tijelo će se ohladiti, neće se stvarati hormon stresa kortizol i san će biti kvalitetniji.
I nije spavanje u hladnijoj prostoriji korisno samo zbog toga. Utiče i na zdravlje. Ukoliko spavate u sobi koja je zagrijana do 18°C, to može da umanji šanse za razvoj bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, depresija i gojaznost.
Kod žena se smanjuje i mogućnost za dobijanje gljivičnih infekcija, koje su poznate po tome da vole toplo i vlažno okruženje, a hladna soba u kombinaciji sa širokim donjim vešom može da spreči neplodnost kod muškaraca.
Provođenje vremena u hladnijem prostoru može da ublaži i razne upale i bolove, kao kada biste stavili led, ili hladnu oblogu.
-
citroen xm
#4092 Re: Poskupljenja
Idete u krajnosti prikazujući primjere tih nekih stipsa, koji mogu za svoje pojmove fantastično živjeti i sa 1000 KM.
Ljudi ne mogu da shvate neke stvari, a postoji jedna stara i tačna izreka: što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji. Ako grijanje pališ samo par puta dnevno velike su šanse da ćeš platiti samo neznatno manji račun od onoga ko ima čitav dan ujednačenu temperaturu jer kada se stan jednom zagrije vrlo malo treba energije za održavanje. Ali ako 2-3 puta griješ iznova trošiš maksimum energije.
Ista stvar i sa bojlerom. Kod mene bojler za toplu sanitarnu vodu je ugašen 3-4 puta zbog čišćenja i mijenjanja, u normalnim okolnostima radi stalno i račun nije veći nego kada se pali pred kupanje.
Štediti na nekim stvarima nije štednja već gubitak. Kao kada auto gasiš na nizbrdici da uštediš gorivo ne shvatajući da nizbrdo svakako ne troši skoro ništa, ali zato ugasi 20 puta i 21. zbog loše kočnice stigne nekoga sa zada i napravi 1000 KM štete.
Takvi likovi, stipse i zatucani nisu nikakvo mjerilo.
Ljudi ne mogu da shvate neke stvari, a postoji jedna stara i tačna izreka: što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji. Ako grijanje pališ samo par puta dnevno velike su šanse da ćeš platiti samo neznatno manji račun od onoga ko ima čitav dan ujednačenu temperaturu jer kada se stan jednom zagrije vrlo malo treba energije za održavanje. Ali ako 2-3 puta griješ iznova trošiš maksimum energije.
Ista stvar i sa bojlerom. Kod mene bojler za toplu sanitarnu vodu je ugašen 3-4 puta zbog čišćenja i mijenjanja, u normalnim okolnostima radi stalno i račun nije veći nego kada se pali pred kupanje.
Štediti na nekim stvarima nije štednja već gubitak. Kao kada auto gasiš na nizbrdici da uštediš gorivo ne shvatajući da nizbrdo svakako ne troši skoro ništa, ali zato ugasi 20 puta i 21. zbog loše kočnice stigne nekoga sa zada i napravi 1000 KM štete.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4093 Re: Poskupljenja
Ne moze ono poskupiti, koliko ja mogu biti bez ćevapa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4094 Re: Poskupljenja
Ma nema krize. Kolegica sa posla danas vazdan ganja frizera i sminkera za neku svadbu pocetkom sestog mjeseca. Sve kaze puno, niko nema termina.
- konektovan
#4095 Re: Poskupljenja
Sa frizerims i šminkerima je to odavno...a kosa mora da raste..ne mozes je usporiti, drzati neurednu..._BataZiv_0809 wrote: ↑19/04/2022 18:23Ma nema krize. Kolegica sa posla danas vazdan ganja frizera i sminkera za neku svadbu pocetkom sestog mjeseca. Sve kaze puno, niko nema termina.
- Ajs_Nigrutin
#4096 Re: Poskupljenja
Ma mogu se ćevapi jesti na način da ih sam sebi fino napraviš i oćejfiš, a da pri tome ne plaćaš duple pare samo što će ti ih neko drugi spremiti u nekom objektu. Sad će sezona roštilja
- konektovan
#4097 Re: Poskupljenja
Apsolutno..Ajs_Nigrutin wrote: ↑19/04/2022 18:35Ma mogu se ćevapi jesti na način da ih sam sebi fino napraviš i oćejfiš, a da pri tome ne plaćaš duple pare samo što će ti ih neko drugi spremiti u nekom objektu. Sad će sezona roštilja![]()
-
redhat
#4098 Re: Poskupljenja
Apsolutno se slazem ali su mi jos fantasticniji ovi koji za stvari koje su poskupile govore mogu i bez njih ili sam cu ih sebi napraviti, tipa rostilj i cevape.citroen xm wrote: ↑19/04/2022 18:05 Idete u krajnosti prikazujući primjere tih nekih stipsa, koji mogu za svoje pojmove fantastično živjeti i sa 1000 KM.
To su bas besposleni likovi koji ne kontaju da prvo ne mozes to sam sebi napraviti na nacin na koji ti to neko posluzi pa cak i cevap, drugo evo i da mozes, taj rostilj treba raspaliti, treba ga prvo imati, pa onda imati mjesto gdje ces ga raspaliti pa ga znati raspaliti i na kraju napraviti to sto rostiljas.
Vrijeme koje je potrebno za to, repromaterijal, meso i sve ostalo takav lik tesko da ce cijeniti - jer on ima vremena a rostilj vidi kao "happening" na kojem ce ga neko ili pozvati da uvelica dogadjaj ili da se privali
Lutkice
Bez mnogih se stvari moze, realno bez svega sem kisika i hrane i vode se moze....ako cemo pocet glumit debile i spustiti pricu na nivo djece s posebnim potrebama.
- Ironmen
- Ironmen
#4100 Re: Poskupljenja
Kozmeticki saloni su u danasnje vrijeme postali prava mala tvornica novca, ko ima i malo talenta i malo poslovne inovacije moze dobar biznis trenutno napraviti od toga._BataZiv_0809 wrote: ↑19/04/2022 18:23Ma nema krize. Kolegica sa posla danas vazdan ganja frizera i sminkera za neku svadbu pocetkom sestog mjeseca. Sve kaze puno, niko nema termina.