Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6376 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Ma drug što više radnika odlazi, oni su sve bezobrazniji...mene je firma koja kuka kako fali radnika i non-stop vrti oglas odbila da sam prekvalifikovan :-) Kao imam VSS ne mogu ja u proizvodnju... :skoljka:
zippoo87

#6377 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

I ovdje u mom gradu,od stotine privatnika,normalni mogu stati na prste jedne ruke.
Mnoge znam licno,neke sam upoznao kroz razgovore na poslu,neke znam kroz mahalske price...suma sumarum,99% ih je isthi i u talu u kafanama dogovaraju plate radnicima i uslove.

Najveci problem je sto ih je vecina sa sela a seljak je gori od atomske bombe.

Evo prije par sati,prodaje jedan seljak nesto,ja ga nazovem,ispitam o stanju artikla i provjerim sve,pitam dva puta je li sve ispravno,jer ima 20ak km udaljenosti pa da ne dolazim dzabe,kaze jeste.
Ja dodjem po to,kad ono neispravno i pravi se budala.
To je takav mentalitet,da to zdrav mozak ne moze razumjeti.
Domaci izdajnik

#6378 Re: Jadi nas nezaposlenih

Još kad ti takav seljak pošalje poziv na intervIju i da li možem doći.... :jbt:
Hakiz

#6379 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 18/04/2022 16:37 I ovdje u mom gradu,od stotine privatnika,normalni mogu stati na prste jedne ruke.
Mnoge znam licno,neke sam upoznao kroz razgovore na poslu,neke znam kroz mahalske price...suma sumarum,99% ih je isthi i u talu u kafanama dogovaraju plate radnicima i uslove.

Evo prije par sati,prodaje jedan seljak nesto,ja ga nazovem,ispitam o stanju artikla i provjerim sve,pitam dva puta je li sve ispravno,jer ima 20ak km udaljenosti pa da ne dolazim dzabe,kaze jeste.
Konta da kada već dođeš, kupićeš da nisi džaba došao.

Namazano je to svim mastima.
NediM17

#6380 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by NediM17 »

Black swan wrote: 18/04/2022 12:46 nek im rodbina radi
i ja govorim... svi van ja ću za vama

pa nek im djeca i rodbina što su ih pouvaljivali po telekomima i državnim firmama gdje se ništa ne radi
rade :mrgreen:
Rece ugrozeni majorizirani uhljeb. :mrgreen:
zippoo87

#6381 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 18/04/2022 19:54
zippoo87 wrote: 18/04/2022 16:37 I ovdje u mom gradu,od stotine privatnika,normalni mogu stati na prste jedne ruke.

Konta da kada već dođeš, kupićeš da nisi džaba došao.

Namazano je to svim mastima.
Znam ja sve njihove taktike.Ovaj konkretni artikal nisam kupio,jer mi majstor nije mogao garantovati da ima dio i da moze popraviti.
Oborio je bio jos cijenu ali opet nisam kupio.
Cesto nesto kupujem pa znam sve cime se sluze i uvijek se mora sve detaljno testirati...sekunda je falila i da ovo pazarim,ponovo ispregleda sve i vidim nesto ne stima ...kaze on meni,nemam pojma eto...reko znas ti da ne radi,vidim da ne diras taj dio sto ne radi ,nego na drugi nacin cackas.
On suti.
garankich2013

#6382 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by garankich2013 »

Za sada su moja iskustva sa online oglasima od kako sam doselio u Sarajevo relativno okej.
Možda zato sto imam 25 godina i ne biram posao haha ali nisam očekivao da budem pozvan na razgovor od 3/6 oglasa koje sam poslao.

jedino što sam razočaran poslije tih razgovora u Hadzicima i Vogosci da ljudi nude manju platu nego što sam ja imao u svojoj kasabi u ZDK.
Kontam sebi kad sam dolazio , rekoh glavni grad, standard podignut drugi svijet :-) na kraju neočekivan prevrat barem za sad
markopd

#6383 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

garankich2013 wrote: 19/04/2022 10:58 Za sada su moja iskustva sa online oglasima od kako sam doselio u Sarajevo relativno okej.
Možda zato sto imam 25 godina i ne biram posao haha ali nisam očekivao da budem pozvan na razgovor od 3/6 oglasa koje sam poslao.

jedino što sam razočaran poslije tih razgovora u Hadzicima i Vogosci da ljudi nude manju platu nego što sam ja imao u svojoj kasabi u ZDK.
Kontam sebi kad sam dolazio , rekoh glavni grad, standard podignut drugi svijet :-) na kraju neočekivan prevrat barem za sad
U tim godinama baš i trebaš da biraš posao,jer ćete starost pitati gdje je bila mladost. :-D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#6384 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by W0rM »

garankich2013 wrote: 19/04/2022 10:58 Za sada su moja iskustva sa online oglasima od kako sam doselio u Sarajevo relativno okej.

to je taj fazon sa Sarajevom, ima posla, vise se casha okrece, za prosjecne poslove su plate iste kao haman i svugdje u BiH. Ako imas zanat, ako znas raditi (elektrika, keramika, mehanika), moze se fino zaraditi, takodjer ako znas njemacki ili si u IT-ju, vazi isto pravilo. Ovi manji poslovi, pa dok platis kiriju, rezije, prevoz, malo da se obuces, ti ne smijes pomislit vani da izadjes.
garankich2013

#6385 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by garankich2013 »

W0rM wrote: 19/04/2022 11:14

to je taj fazon sa Sarajevom, ima posla, vise se casha okrece, za prosjecne poslove su plate iste kao haman i svugdje u BiH. Ako imas zanat, ako znas raditi (elektrika, keramika, mehanika), moze se fino zaraditi, takodjer ako znas njemacki ili si u IT-ju, vazi isto pravilo. Ovi manji poslovi, pa dok platis kiriju, rezije, prevoz, malo da se obuces, ti ne smijes pomislit vani da izadjes.
:thumbup:

pa on point sto bi se reklo , barem sto se tiče ovih rudimentarnih poslova. U praksi izgleda bolje je raditi u Maglaju u Bingu nego u Bingo na Stupu , dok sve poplaćaš i riješiš nisi baš u zahvalnoj poziciji
garankich2013

#6386 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by garankich2013 »

markopd wrote: 19/04/2022 11:11

U tim godinama baš i trebaš da biraš posao,jer ćete starost pitati gdje je bila mladost. :-D
Oj šuti :mrgreen: za sad mi nešto razmišljanje ne dopire toliko daleko
teuta06

#6387 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by teuta06 »

orbita12 wrote: 18/04/2022 10:37 Čitam neki dan da sindikat predvidja odlazak 350 hiljada ljudi u ovoj godini . Iako na prvu izgleda strašna brojka mogla bi biti istinita , samo u mom bliskom okruženju otišlo je bar 6 ljudi u zadnjih par mjeseci , mahom Slovenija , neki u Njemačku .
Ne znam gdje sve ovo vodi , da li iko razmišlja o ovome , i ono što sam primjetio povećan broj oglasa za posao tipa konobari , skladištari, trgovci , doslovno skoro pa svaki drugi dan neki oglas a to prije nije bio slučaj .
To su sve slabo plaćeni poslovi , i opet kad nadju radnika poslije dva mjeseca opet traze za isto radno mjesto ,to je pokazatelj koliko su dobri uslovi .
Najviše će problema imati firme koji svoje proizvode plasiraju na domaćem tržištu , što iz razloga što će manje ljudi kupovati njihove proizvode a i iz razloga što je sve teze naći radnika .
Ovo sve možda ne primijete ljudi iz većih gradova tipa Sarajevo , Tuzla ali u manjim gradovima je pustoš
slažem se s ovim... živim u manjem mjestu i stalno oglasi za posao se vrte po lokalnim portalima...ljudi traze zaposlenike...meni bas drago..nek traze...da hoce doci vrijeme da se moze lagano promjeniti posao, da imas izbora..

na jednom takvom oglasu pise da poslodavac nudi, između ostalog, poštovanje prema djelatnicima... pa sta treba radnike gazit i pljuvat....eto na sta su poslodavci navikli, da se sad navodi poštovanje kao neki bonus od strane poslodavca
Hakiz

#6388 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Ovi iz drugih gradova nama, pravim Sarajlijama otimaju poslove. Rade za male pare, obaraju nam plate.
W0rM

#6389 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by W0rM »

garankich2013 wrote: 19/04/2022 11:20
W0rM wrote: 19/04/2022 11:14

:thumbup:

pa on point sto bi se reklo , barem sto se tiče ovih rudimentarnih poslova. U praksi izgleda bolje je raditi u Maglaju u Bingu nego u Bingo na Stupu , dok sve poplaćaš i riješiš nisi baš u zahvalnoj poziciji
ma kakva zahvalna pozicija. Primjer, zivio s mamo, u 20im, imao platu 950 KM (2013 godina, da mozes uzeti troskove u obzir). Nisam imao auto, znaci, dam u kucu nesto para, stavim sa strane nesto i ostalo da imam za izlaske, teretanu, obuci se i stirktno se drzim dana kada mogu a kada ne izaci (jer stek se ne dira). Shvatim nakon nekog vremena, tesko tako do svog stana ili svoje kuce. Sta kako dalje, vanka odem raditi, posto nisam vele pametan da zaradim (nisam doktor, inzinjer itd) idemo drugom rutom, sto opasnije podneblje za posao (ala platforme) to ljudi vise placaju, i tako mic po mic. Za 700KM ako si podstanar, da mi Bog oprosti, haman se ne isplati raditi... to je puko prezivljavanje (200KM kirija + rezije minimum 100KM, hrana 300KM, 100KM za izaci i obuci se). Znaci tesko bas, jos s ovim cijenama? ma hajte molim vas, predevera insan svasta, ne dao Bog goreg, jelo bi se samo i zelenilo, ali treba i sebe pogledati, sagledati svoje opcije, te ponajprije ulagati u sebe, znanjem, pa onda ici dalje.
garankich2013

#6390 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by garankich2013 »

W0rM wrote: 19/04/2022 11:40

ma kakva zahvalna pozicija. Primjer, zivio s mamo, u 20im, imao platu 950 KM (2013 godina, da mozes uzeti troskove u obzir). Nisam imao auto, znaci, dam u kucu nesto para, stavim sa strane nesto i ostalo da imam za izlaske, teretanu, obuci se i stirktno se drzim dana kada mogu a kada ne izaci (jer stek se ne dira). Shvatim nakon nekog vremena, tesko tako do svog stana ili svoje kuce. Sta kako dalje, vanka odem raditi, posto nisam vele pametan da zaradim (nisam doktor, inzinjer itd) idemo drugom rutom, sto opasnije podneblje za posao (ala platforme) to ljudi vise placaju, i tako mic po mic. Za 700KM ako si podstanar, da mi Bog oprosti, haman se ne isplati raditi... to je puko prezivljavanje (200KM kirija + rezije minimum 100KM, hrana 300KM, 100KM za izaci i obuci se). Znaci tesko bas, jos s ovim cijenama? ma hajte molim vas, predevera insan svasta, ne dao Bog goreg, jelo bi se samo i zelenilo, ali treba i sebe pogledati, sagledati svoje opcije, te ponajprije ulagati u sebe, znanjem, pa onda ici dalje.
:thumbup: vidi se da imaš životnog iskustva
ja sam htio u Sloveniju prije i rukama i nogama , tu mi je mozda problem sto sam birao poslove (htio u špediciju) umjesto da sam uzeo bilo kakav posao tamo i snalazio se , a ne ovako iz vana , teško je kad nemaš baš neku jaku konekciju.

i sudbina me tako nanese u Sa pod drugim okolnostima , pa tu si gdje si.
jedna mi stvar nije jasna što se tiče ovih naših domaćih majstora, sto dolaze iz Banovica, Tuzle , Jajca , Travnika u Sarajevo radit, pa brate mili kad već ideš od kuće , idi za prave pare budi varioc u Sloveniji ili Hrvatskoj zarađivat ćeš više i više ćeš kući dolazit. Mozda zvuci ludo ali znam "Slovence" koji su češće kod kuće od ljudi koji rade u Sarajevu i ne mogu kući doći
W0rM

#6391 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by W0rM »

garankich2013 wrote: 19/04/2022 11:56
W0rM wrote: 19/04/2022 11:40

:thumbup: vidi se da imaš životnog iskustva
ja sam htio u Sloveniju prije i rukama i nogama , tu mi je mozda problem sto sam birao poslove (htio u špediciju) umjesto da sam uzeo bilo kakav posao tamo i snalazio se , a ne ovako iz vana , teško je kad nemaš baš neku jaku konekciju.

i sudbina me tako nanese u Sa pod drugim okolnostima , pa tu si gdje si.
jedna mi stvar nije jasna što se tiče ovih naših domaćih majstora, sto dolaze iz Banovica, Tuzle , Jajca , Travnika u Sarajevo radit, pa brate mili kad već ideš od kuće , idi za prave pare budi varioc u Sloveniji ili Hrvatskoj zarađivat ćeš više i više ćeš kući dolazit. Mozda zvuci ludo ali znam "Slovence" koji su češće kod kuće od ljudi koji rade u Sarajevu i ne mogu kući doći
Ima i toga, da im je BiH "komfort zona" pa ne zele da idu, kontaju "kako cu ja sam, kako ce zena bez mene (ili on bez nje), kako se snaci", negativne i defetisticne misli. Tim sam sebi blokira put za uspijeh.
space_x

#6392 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by space_x »

orbita12 wrote: 18/04/2022 10:37 Čitam neki dan da sindikat predvidja odlazak 350 hiljada ljudi u ovoj godini . Iako na prvu izgleda strašna brojka mogla bi biti istinita , samo u mom bliskom okruženju otišlo je bar 6 ljudi u zadnjih par mjeseci , mahom Slovenija , neki u Njemačku .
Ne znam gdje sve ovo vodi , da li iko razmišlja o ovome , i ono što sam primjetio povećan broj oglasa za posao tipa konobari , skladištari, trgovci , doslovno skoro pa svaki drugi dan neki oglas a to prije nije bio slučaj .
To su sve slabo plaćeni poslovi , i opet kad nadju radnika poslije dva mjeseca opet traze za isto radno mjesto ,to je pokazatelj koliko su dobri uslovi .
Najviše će problema imati firme koji svoje proizvode plasiraju na domaćem tržištu , što iz razloga što će manje ljudi kupovati njihove proizvode a i iz razloga što je sve teze naći radnika .
Ovo sve možda ne primijete ljudi iz većih gradova tipa Sarajevo , Tuzla ali u manjim gradovima je pustoš
Ma kakav ba sindikat i njihova predviđanja.Znaš li ti šta je 350 hiljada ljudi u godini dana da napusti??
Ti sindikalci koji prave te analize veze nemaju kako se i na koji način ide u Njemačku.
Nije to baš spakovati stvari i odo u Njemačku već je to proces i moraš ispuniti određene uslove.Jer preko Zapadnog Balkana (nekvalifikovana radna snaga) tzv.lutrijski način ode 5000 godišnje što i nije neki broj, onda imaš kvalifikovanu radnu snagu gdje je broj odlazaka veći jer povuku i porodicu ali i tu nije broj godišnje veći od 50 hiljada jer treba nostrifikovati diplomu, položiti jezik, platiti sve to, tako da sve to košta..

E sad imaš tu možda nekih 20 hiljada koji odu u Sloveniju.Austrija neće mi da čuje za nas jer nismo EU državljani i ne rade radne dozvole tako da je ta priča o 350 hiljada koji će otići istinita ali ako posmatamo period za nekoliko godina.Jer kažem ti "ne postoje administrativni uslovi da ode 350 hiljada " jer smo u odnosu na EU građane mi u trećem planu
Sydnor

#6393 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sydnor »

100 hiljada će sigurno otići, ostatak manje-više.
zippoo87

#6394 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Zadnjih par godina su tacni podaci da godisnje ide preko 100 000 ljudi Jedino je prvu godinu korone ono bilo blokirano i vec prosle godine je procepilo i otislo duplo vise.
Realne brojke su oko 150000 godisnje ali ne idu svi za stalno,vise je to cirkulacija,sezonski poslovi,onda 3 mjeseca pa kuci 3 mjeseca i tako.

Ali je neminovnost da odlazi previse ljudi i to se primjeti u svemu...od obdanista,do skole,fakulteta,poslova do izlazaka u grad.
Nekada se nisi imao gdje utrpati a sada je skroz neka druga prica.

Dobra stvar je da poslodavci (neki,ne svi jos uvijek) pocinju uvidjati ko im zaradjuje milione i dizu plate i popravljaju uslove ali losa stvar je sto je manje ljudi za odraditi neki posao a cijene usluga rastu.
Tako da ono povecanje od plate,samo sada das majstoru,koji je skuplji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6395 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Ma i ko ode za stalno, tj. ko ne ode sezonski, ne gubi po automatizmu sve veze sa BiH. Dolazi se par puta godisnje, kupuju se stvari i usluge koji su ovdje jeftiniji nego tamo, moze se reci da vecina vjerovatno i potrosi i ubaci vise parica u masinu nego u vremenu kad su tu bili stalno. Tako da u odlascima ljudi nije bas sve crno ni apokalipsa. Dugorocno svakako da ne valja, kratkorocno, pa i srednjorocno vise koristi nego sto steti. A ko zna sta ce biti za 5 godina, hoce li ostati isti trenedovi, a tek za 10, 15, 20.... da si nekome 2013. pricao o koroni, ratu u Ukrajini, sta bi ti taj rekao? 2013. je bila haman pa jucer...
akcija007

#6396 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by akcija007 »

Prije par sedmica je bio sajam zaposljavanja za SLO u SA i BL. Traze se radnici u turizmu i u fabrikama u proizvodnji. Proizvodnja je rad u 3 ili 4 smjene. Ne treba radno iskutsvo.
Plate su 800-900 eur netto. Topli obrok je u restoranu obezbjedjen 5 vrsta jela a ako je nocna smjena onda je sendvic. Ima regres 1200 eur i bozicnica 700 eur
E sada stan je problem. Sam stan rentati s ovim primanjima se ne isplati vec se mora s nekim cimerom dijeliti stan .
Hakiz

#6397 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

akcija007 wrote: 19/04/2022 18:12 Prije par sedmica je bio sajam zaposljavanja za SLO u SA i BL. Traze se radnici u turizmu i u fabrikama u proizvodnji. Proizvodnja je rad u 3 ili 4 smjene. Ne treba radno iskutsvo.
Plate su 800-900 eur netto. Topli obrok je u restoranu obezbjedjen 5 vrsta jela a ako je nocna smjena onda je sendvic. Ima regres 1200 eur i bozicnica 700 eur
E sada stan je problem. Sam stan rentati s ovim primanjima se ne isplati vec se mora s nekim cimerom dijeliti stan .
Kao što je uvijek bilo sa gastarbajterima. Moj daidža kada je sa 16 godina otišao u Njemačku početkom 1960-ih spavao sa još dvojicom u brodskom kontejneru. Tek kada je dobio pristojan posao i članstvo u IGM sindikatu digao kredit za stančić u kojem je dočekao penziju.
Domaci izdajnik

#6398 Re: Jadi nas nezaposlenih

akcija007 wrote: 19/04/2022 18:12 Prije par sedmica je bio sajam zaposljavanja za SLO u SA i BL. Traze se radnici u turizmu i u fabrikama u proizvodnji. Proizvodnja je rad u 3 ili 4 smjene. Ne treba radno iskutsvo.
Najveći problem rada u Sloveniji su stanovi. Preskupi naspram primanja, a fantji jedva dočekali da klepaju paru na radnicima iz BIH :evil:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6399 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Znaci radis za slovence :mrgreen:
Al bukvalno

Nezaposleni jeste li sta probali preko jobstep firme za poso vani
Domaci izdajnik

#6400 Re: Jadi nas nezaposlenih