Konkretni wrote: ↑16/04/2022 19:59
zippoo87 wrote: ↑16/04/2022 19:45
Pa logicno je da svi mi radimo nesto i zaradjujemo na razne nacine,borimo se.Zato i mozemo zivjeti...inace bi bili na kartonskoj kutiji pod mostom.
To sto nismo u radno pravnom odnosu i nismo u sistemu,to ne znaci da smo besposleni.Ko je vrijedan,on nadje nacin da zaradi a ko je lijen,i kada ima odlicne prilike,nece da iskoristi.
Pa ja imam prijatelja koji je placen po ucinku,raznosi neke posebne posiljke i placeno je po predatoj posiljci i on umjesto da trci i zaradi,njemu mrsko ici i minimum odraditi.
Nije nikada nista ni radio,to mu je prvi posao a ima 30+.
Ja prvu platu zaradio kao momcic sa 15 godina...poceo zastalno raditi sa 22 godine.
Sve ok. Ali o kakvom sistemu pričaš? Uhljebljenje preko stranke? Gle, imaju i neki kojima puca kurac za " sistemom" pa pokrenu neki svoj sitni biznis...barem za početak jednu sobu iznajmljuju ili nesto drugo...privatluk...gadljivo je više kukati i kmečati kako sistem neda posla osim podobnim
Ne pricam drug o uhljebljenu preko stranke, neko kada kazem "nismo u sistemu";mislim u radno-pravnom odnosu ,dakle zakonski osigurani i prijavljeni.
Hakiz wrote: ↑16/04/2022 20:30
zippoo87 wrote: ↑16/04/2022 19:45
Ja prvu platu zaradio kao momcic sa 15 godina...poceo zastalno raditi sa 22 godine.
Baš mi je žao
Ne treba ti biti zao...to sam radio jer sam zelio da sebi zaradim i da imam za svoje potrebe i kupovinu onog sto sam ja zelio.Kasnije sam radio svaki raspust,zaradio sebi dio i za matursku ekskurziju,imao za izlaske,kupiti sebi neke stvari.Tako sam naucio rano i zaradjivati i upravljati novcem i evo ta mi se skola svakodnevno isplati.
Ovaj tvoj odgovor je pogresan iz vise uglova,jer ti kao i mnogi smatrate,da ko god je poceo rano raditi,da nema za hljeba pa eto mora i da mu njegovi ne mogu kupiti nista a tu odmah ide i prezir prema roditeljima,jer gdje ces tako mlado dijete dati da radi.Kod vecine roditelja i dan danas ide ona recenica "nece moje dijete raditi,ima sta jesti" i tako to dijete dogura do 30.te a jos nije imao prvi posao.Kao ovaj moj prijatelj.
Jos on se bas napatio,studirao u Sarajevu deceniju a njegovi nisu bili u mogucnosti da daju ni minimum pa je vise bio gladan nego sit ali eto,on je tako htio.Ja na njegovom mjestu ne bi sebi to radio nikada ali svako odlucuje o sebi i sve je stvar licnog izbora.
Ali sve ima svoju skolu i cijenu i bolje je uvijek ako ranije naucis neke zivotne lekcije,kasnije ce manje stete napraviti.