Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#6301 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 12:33
mali_balon wrote: 10/04/2022 12:26

znam ljude koji su na sudu godinama zbog moving I pakovanja od strane direktora, I nepravednih otkaza, ljudi umru a jos su na sudu....to se godinama povlaci po sudu a taj mora raditi u takvom okruzenju a direktor ili sef ga I dalje maltretira....I kada neko to vidi ili cuje poklopi se I odustane.....a o parama.za sudski proces da ne govorimo...jos ako je firma bliska vladajucim strukturama
Korupcija u pravnom sistemu? Vjerujem da postoji.
na znam, odakle si I koliko imas dodira sa BIH, BiH moras posmatrati kao drzavu u vlasnistvu mafije....zadnjih 30g se stvara feudalni sistem, ne stvara ae demokratsko drustvo itd itd.....fakat odosmo daleko od teme.....naruzit ce nas :D
fortaleza

#6302 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by fortaleza »

Sydnor wrote: 10/04/2022 10:46 Evo jedno iskustvo iz mog grada, samo ću copy/paste
Pozdrav.
Prije par dana sam primila poziv sa biroa da firma Braca Karić traži mašinskog inženjera te da su me prijavili za tu poziciju. Pozvali su me na "razgovor za posao", koji je otprilike tekao ovako.. Kada sam usla vlasnik firme me dočekao riječima:
Ti Boga, šta je ovo od jutros samo pokrivene dolaze.
Ja: Dobro jutro, kako ste?
On: Čuj dobro jutro, valjda Selam alejkum...
Iskreno ne znam da li on to može razumjeti ali nakon ove prve rečenice nije pokazao niti da je musliman niti da zaslužuje selam.
Popunila sam prijavu za posao. Zatim..
-Imaš dijete, sta planiraš s njim?
-Ima vrtić, a imaju i roditelji od supruga..
-Ma jeel, oni ce ga čuvati 10 dana, a onda će reći ne možemo mi ovo više, pa ćeš ga u vrtić, a onda stalno bolesno, mogul izaći ranije kao ovaj jedan moj radnik(s podsmijehom odgovara)..
Sa mnom je bila još jedna djevojka i reče joj da iza napiše uslove pod kojim bi radila.. a kada je djevojka okrenula papir napao ju je riječima: -Ma ono mi ima uslove, tek završilo fakultet, nema iskustva i ona će mi pisati uslove..
U međuvremenu ja razmišljam zašto uopšte sjedim još uvijek tu, da ni kada bih imala platu 2000 KM, pa i više ne bih radila u tom nezdravom, nekulturnom, jadnom i bijednom okruženju.. Da bi me "gospodin" dozvao riječima:
-Šta jee, sad ti razmišljaš gdje mi je dijete, šta mi radi dijete..
I na kraju reče toj djevojci:
-Ti si bolja od nje, nisi udata i nemaš dijete. Ti ideš na razgovor sa našim inženjerima, ako ti ne prođeš onda ćemo nju zvati.
Htjela sam samo da podijelim ovo svoje loše iskustvo sa vama, imala bih mnogo toga reči.. Ali učiš, trudiš se, odričeš se mnogo stvari, sanjaš o nekom normalnom poslu nakon fakulteta i kao da nam nije dovoljno poniženje što ne možemo naći posao, još trebamo dolaziti ovako nekulturnim, prostim, punim nepoštovanja, drskim vlasnicima firmi da nas još više ponize.. ovakve firme treba bojkotovati u svakom smislu.
Ovo je genijalno. :lol:
KraljicaIzJajca

#6303 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by KraljicaIzJajca »

mali_balon wrote: 10/04/2022 12:40
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 12:33

Korupcija u pravnom sistemu? Vjerujem da postoji.
na znam, odakle si I koliko imas dodira sa BIH, BiH moras posmatrati kao drzavu u vlasnistvu mafije....zadnjih 30g se stvara feudalni sistem, ne stvara ae demokratsko drustvo itd itd.....fakat odosmo daleko od teme.....naruzit ce nas :D
Imam dodira, ali ne na poslovnom iskustvu. Znam da je pripadnost stranki jako važna. :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6304 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Ovo je Konasjer Karlin jelde?
mali_balon

#6305 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2022 13:53 Ovo je Konasjer Karlin jelde?

:lol: :lol: :lol:
nije valjda
zippoo87

#6306 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Pa ovaj opisani razgovor je upravo taj sablon za razgovore za posao.
Zene diskriminisu na jedan nacin a muskarce na drugi a seljadija koja je vlasnik kapitala je ista.

Rijetkost je da te na razgovoru pitaju ista vezano konkretno za posao na koji se prijavljujes.To znaci da njih ne zanima koliko znas i koliko si iskusan,bitno je samo da si dovoljno u jadnoj situaciji da prihvatis njihovu crkavicu i uslove.Sve ostalo je nebitno...ovo sam se uvjerio 10 puta do sada.
Cim vide da nisi jadan i da nisi potencijalni rob,ti si prekrizen.
Najjadnije je sto ovo rade privatne firme...umjesto da im je cilj sto bolji radnik i da tog dobrog radnika fino plati i zadrzi,oni u startu traze jadnike i neradnike koji ce pristati na najjadnije uslove a onda ce kmecati,kako je produktivnost niska.

Jedino je zalosno da ima ljudi na ovoj temi ciji kapaciteti nisu dovoljni da shvate da je ovo reanost,da se ne sprdaju sa ljudima koji nemaju nacin da ovdje nadju iole normalan posao,jer sutra i oni mogu biti ti isti koji ce kucati na vrata raznim karicima .Kolo se zacas okrene.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6308 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Jel ovo naš Rothmans sa drugog naloga? :D

Image

:run:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6309 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Romeo 80 »

Bloo wrote: 10/04/2022 11:05
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 10:54 Diskriminacija majki tokom zapošljavanja je prisutna u svim državama.
I nemajki :D generalno zena :D
Moje omiljeno pitanje je: Jeste li porodični? :mrgreen:
Morali su mi objasniti sta me pitaju.
Jesam li udata? Pa valjda ne smiju direktno...
Takva pitanja znaju biti upucena i muskarcima. Samo kazem...
drndalo

#6310 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by drndalo »

mali_balon wrote: 10/04/2022 14:42
_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2022 13:53 Ovo je Konasjer Karlin jelde?

:lol: :lol: :lol:
nije valjda
Prepoznatljivija je od Vjes(al)(ti)(i)ce...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6311 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Ah da...nacin vrijedjanja je imao slicnosti
McGradySA

#6312 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

Mnogi će reći da živimo u Alan Ford državi,humor na stranu jer se pokazuje da je stvarno tako.
Pogledajte ovaj čudan oglas.

Image
Rothmans

#6313 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rothmans »

:lol:
Capajebo

#6314 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Capajebo »

McGradySA wrote: 14/04/2022 09:20 Mnogi će reći da živimo u Alan Ford državi,humor na stranu jer se pokazuje da je stvarno tako.
Pogledajte ovaj čudan oglas.

Image
"I have a tender spot in my heart for cripples and bastards and broken things." i konobare :lol:
zippoo87

#6315 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Men' se cini da je to neki kafic sa dodatkom kopir aparata 🤣
Last edited by zippoo87 on 14/04/2022 15:52, edited 2 times in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6316 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sime_cipol »

Mozda nekome hoce da uvale kopirnicu uz kafe kuhinju :D
Rizvan

#6317 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rizvan »

Nedavno je bio poziv Sluzbe za zaposljavanje, za subvencije u zaposljavanju. Vjerovatno je ta kopirnica korisnik programa, i imaju nekog svog konobara pripremljenog za posao. A taj oglas je forme radi.
avijon

#6318 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by avijon »

Kakav je ovo novi fazon sa nazivom radnog mjesta

MANIPULATOR
VenomousV

#6319 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VenomousV »

avijon wrote: 14/04/2022 18:46 Kakav je ovo novi fazon sa nazivom radnog mjesta

MANIPULATOR
Zavisi gdje, mozda si fulio. U bibliotekama ima radno mjesto Manipulant.
Domaci izdajnik

#6320 Re: Jadi nas nezaposlenih

Mislim da je to fensi naziv za rukovaoca-operatera...kao HR za kardovsku ili key account manager za komercijalistu.
Truba

#6321 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

dakle krečim 50 kvadrata ostatak ne jer je skladište
ovdje sam 10 godina bilo je 5 krečenja
2 -3 ista lika
zovem po redu...prvi ukinuo broj a prije10 godina već je u mirovini bio... drugi je u njemačkoj a treći već 2 godine u hrvatskoj
nalazimo neke preko kolega studenti farmacije :D brzi i jefitini... nit su brzi nit jeftini :D jeste zakasne sat ali odu ranije umjesto us rijedu do sinoć radili

uglavnom oduljilo se skoro do uskrsa krečenje treba čistačica ko pripomoć
bukvalno 10 brojeva okrećem niko sve ne može radi zauszeto...
zoveš firme...nemaju slobodnog osoblja
neka žena s bolovanja iz binga zove :D kaže doći će sutra
sutra se ne javlja... šalje poruku ima koronu :D

sjetim se u naselju jedan tužan rukopis oglas čistila bih po stanovima ...ili čuvala starije žene

zovem broj kaže: ne mogu doša mi diadža :lol:

svi ovi fri lenseri kad ih nazoveš u 12 kao da se bude...raskravilo se tek krmelje spavali ljudi

uglavnom morao sam otići na dobrinju po ženu koja već ima posao na jahorini pa je dobaci firma kući a nema kupon
obavila 3 sata platili i sad evo cijelu veliku subotu ispravljam pogreške i jednih i drugih i trećih :lol: satnica cener
dnevnica molera 150 :mrgreen:

ovo je posljenje krečenje... tapete... od sljedećih godina :sax:
NediM17

#6322 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by NediM17 »

Ma kakva dnevnica, satnica, pogodiš pos'o, kol'ko je tvoje da ovo okrečiš, očistiš i zdra'o.
Truba

#6323 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

ma dobro sobu su pet puta prskali i farbali da ubiju purple kako bi bila white :D
naravoučenje je da svi koji valjaju koji su brzi i koje bismo zvali opet... su VANI

također biznis je u higijeni i čišćenju kako narod više nema vremena od svojih poslova...

tu je još jedna slučajnost sve 3oje koji su došli radiit su sandžaklije
radni ljudi i neka onda neko kaže da dolaze na gotovo ovdje otimati poslove... nije istina rade ko konji da bi imali svoj kruv kasnije neki od njih uspiju
zippoo87

#6324 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Black swan wrote: 16/04/2022 14:58 ma dobro sobu su pet puta prskali i farbali da ubiju purple kako bi bila white :D
naravoučenje je da svi koji valjaju koji su brzi i koje bismo zvali opet... su VANI

također biznis je u higijeni i čišćenju kako narod više nema vremena od svojih poslova...

tu je još jedna slučajnost sve 3oje koji su došli radiit su sandžaklije
radni ljudi i neka onda neko kaže da dolaze na gotovo ovdje otimati poslove... nije istina rade ko konji da bi imali svoj kruv kasnije neki od njih uspiju
U toj bransi ima posla ali nema radnika.Sve sto ne mozes sam uraditi je rizik...niti mozes garantovati a trebao bi garantovati ako je tvoj radnik.
Te osobe koje rade cisce je su 90% nesigurne.Brat ima par godina obrt cisce je kancelarija,poslovnih prostora i tako to,kupio sve masine ali sa radnicama muka.
Jos je solidno i placao ali nepouzdane.
Ova jedna sto je bila kao bolja,ona se isto razbolila nesto,isla na operaciju i prestala raditi.
Kednostavno tu treba neko ko posteno radi i pouzdan,jer ide ljudima u kuce,kancelarije...ne mozes svakoga zaposliti,da pokrade klijenta ili osteti nesto.

Ja sebi kucu krecim jos od kqda sam bio osnovna skola i nikada moler nije usao u moju kucu.
Sve sto mogu,radim sebi
Domaci izdajnik

#6325 Re: Jadi nas nezaposlenih

Black swan wrote: 16/04/2022 14:43 dakle krečim 50 kvadrata ostatak ne jer je skladište
ovdje sam 10 godina bilo je 5 krečenja
2 -3 ista lika
zovem po redu...prvi ukinuo broj a prije10 godina već je u mirovini bio... drugi je u njemačkoj a treći već 2 godine u hrvatskoj
nalazimo neke preko kolega studenti farmacije :D brzi i jefitini... nit su brzi nit jeftini :D jeste zakasne sat ali odu ranije umjesto us rijedu do sinoć radili

uglavnom oduljilo se skoro do uskrsa krečenje treba čistačica ko pripomoć
bukvalno 10 brojeva okrećem niko sve ne može radi zauszeto...
zoveš firme...nemaju slobodnog osoblja
neka žena s bolovanja iz binga zove :D kaže doći će sutra
sutra se ne javlja... šalje poruku ima koronu :D

sjetim se u naselju jedan tužan rukopis oglas čistila bih po stanovima ...ili čuvala starije žene

zovem broj kaže: ne mogu doša mi diadža :lol:

svi ovi fri lenseri kad ih nazoveš u 12 kao da se bude...raskravilo se tek krmelje spavali ljudi

uglavnom morao sam otići na dobrinju po ženu koja već ima posao na jahorini pa je dobaci firma kući a nema kupon
obavila 3 sata platili i sad evo cijelu veliku subotu ispravljam pogreške i jednih i drugih i trećih :lol: satnica cener
dnevnica molera 150 :mrgreen:

ovo je posljenje krečenje... tapete... od sljedećih godina :sax:
Rođeni vidi se da nemaš smisla ni za biznis, ni za posao, bRez uvrede :)

Kada pogađaš krečenje, tražiš majstore što naplaćuju po kvadratu, a ne po dnevnici. Kad pogodiš stan od 60 kvadrata npr, boli te patka hoće li on to za dan ili dva dana završiti, cijena je ta koja je...kakva crna dnevnica :-) Svi ti profesionalci u svom poslu nisu jeftini, ali rade posao samo tako, nemaš poslije njih dva puta metlom ma'nuti, sve zaštite i zalijepe nigdje packe nema....

I da nešto vrlo bitno u svim tim zanatskim kućnim radovima: Nema skupljeg posla od jeftinog majstora :wink:
Post Reply