Danasnji "feminizam"
-
Škobo Habu
#23127 Re: Danasnji "feminizam"
Baš se loše sjećam?piupiu wrote: ↑11/04/2022 23:50
Loše se sjećaš. Doduše, danas je 'sjećanje' relativno jeftina politikantska rabota.
Evo, ja proguglah, čisto da vidim šta će Google izbaciti:
https://shop.skolskaknjiga.hr/novosti/s ... h-vremena/
https://www.antikvarne-knjige.com/knjig ... id=987&p=1
https://www.antikvarne-knjige.com/knjig ... id=987&p=2
https://knjiga-znanja-veda.hr/prodaja-k ... ugoslavije
Vjerovatno je bilo Titovih slika po udžbenicima istorije, ali i to vjerovatno najviše u periodu nakon Titove smrti, nego prije, nisam sigurna, ali pretpostavljam.
Zašto? Iz istih razloga iz kojih su po Britijaniji slike Churchilla ili po Americi Abrahama Lincolna ili Georgea Washingtona. Stvaranje nezavisnih država uvijek je vezano za neke 'father figures'. Evo, sad nam veli spavajte mirno, rata neće biti, jer su Bakir i Erdogan kumovi, a Alija je ostavio zemlju Erdoganu u amanet. Iz koje je to radionice ispalo?
file:///C:/Users/desktop/Downloads/komnenovic_m_0009061875_1.pdf
I dalje smatraš kako u Jugoslaviji obrazovanje nije bio podređeno stvaranju novog i vrog socijalističkog čovjeka!?
-
KraljicaIzJajca
#23128 Re: Danasnji "feminizam"
A juhHakiz wrote: ↑11/04/2022 21:30Feministkinje (nazovi) u borbi protiv piluleKraljicaIzJajca wrote: ↑11/04/2022 15:44
Neka hvala, pametne žene se ne truju kemijom iz tableta i spirale. Niste ludi ni vi da pijete takve bonbine.![]()
![]()
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10342090/
The pill has had a dramatic impact on social life in the US, affecting women's health, fertility trends, laws and policies, religion, interpersonal relations, family roles, women's careers, gender relations, and premarital sexual practices. The emergence of the women's rights movement of the 1960s and 1970s was significantly related to the availability of the pill and the control over fertility it enabled.
A vidi ovo, grozno, doza hormona u prvim i trenutnim pilulalma:
The first oral contraceptive preparations contained 100 to 175 µg of estrogen and 10 mg of progesterone. At this dose, significant adverse effects were seen, including increased risk for venous thromboembolism. However, the modern pill contains only 30 to 50 µg of estrogen and 0.3 to 1 mg of progesterone, and at this lower dose, many of the concerns about adverse effects have been allayed.
Povijest testiranja i cilj korištenja iste za siromašnu populaciju
https://www.history.com/news/birth-cont ... ico-enovid
Fuj
- MarlboroGold
#23129 Re: Danasnji "feminizam"
Hajd ljudi koji se sjećaju one države, ali kad mi balavci od kojih sam ja stariji (kad je počeo rat imao sam 5 godina) viču Tito je najbolji, živjela Jugoslavija, nekad je ljudima bilo mnogo bolje... pa how?
- piupiu
#23130 Re: Danasnji "feminizam"
Sto jos uvijek nije 'svaki udzbenik, na prvoj strani'... koliko god da je opiceno.Škobo Habu wrote: ↑12/04/2022 07:06
Baš se loše sjećam?
[img]https://novi.ba/storage/2016/05/04/thum ... rg.png[img]
file:///C:/Users/desktop/Downloads/komnenovic_m_0009061875_1.pdf
I dalje smatraš kako u Jugoslaviji obrazovanje nije bio podređeno stvaranju novog i vrog socijalističkog čovjeka!?
Naravno da je bilo u svrhu stvaranja novog socijalistckog covjeka i, iskreno, ja nemam nista protiv novog socijalistickog covjeka - puno je bolji od novog srednjovjekovnog covjeka kojeg nam prodaju zadnjih 30 godina. Onaj je bar imao emancipatorne ideje. Ali to nije bila tema - tema je bila kult licnosti i udzbenici - tvoja. Moja je bila upravo to - da je ideologija sveukupna drustvena praksa, dakle ne sastoji se samo od Titovih staza revolucije, koje su primjer ideoloske kampanje, stvaranje socijalistickog covjeka - to je to, to je sveukupna ideoloska drustvena praksa. Nadodjosmo.
Inače, mogu li samo reći da djeca danas u Sarajevu u Muzej Alije Izetbegovića idu po 10-15 puta tokom školovanja? Samo velim.
https://issuu.com/plbih/docs/amir-al-zu ... dedo-alija
A evo i uzora i ponosa... sve je to isto sranje, drugo pakovanje.
https://www.preporod.com/index.php/sve- ... os-i-lider
Last edited by piupiu on 12/04/2022 08:55, edited 2 times in total.
-
KraljicaIzJajca
#23131 Re: Danasnji "feminizam"
Genijalno
@Škobo Habu i ja sam se školovala u osnovnoj, stari sistem, a Tito je već bio mrtav. Uopće mi te slike Tita u učionici, knjigama, i bista u hodniku škole nisu bili uočljivi. To postane vremeno lm neprimječivo, iako to danas mlađim generacijama djeluje kao oblik pranja mozga. Drugo, u SAD i danas dižu zastave u školama kao da su u vojnoj kasarni, i pjevaju himnu. Djeca moje prijateljice su išla u osnovnu internacionalnu školu, najbolja škola koju sam tamo primjetila. Za vrijeme Juge se putovalo Zapad Istog Sjever Jug, tako da nije bilo blokade kao u državama Istočnog Bloka.
-
KraljicaIzJajca
#23132 Re: Danasnji "feminizam"
Neke stvari jesu bile bolje, odmarališta od kompanija na moru, proizvodnja za vanjsko tržište, radna mjesta.MarlboroGold wrote: ↑12/04/2022 07:44 Hajd ljudi koji se sjećaju one države, ali kad mi balavci od kojih sam ja stariji (kad je počeo rat imao sam 5 godina) viču Tito je najbolji, živjela Jugoslavija, nekad je ljudima bilo mnogo bolje... pa how?
Ekonomija je već posebna tema.
Nije bilo dobro ljudima Kosova i Metohije.
-
Škobo Habu
#23133 Re: Danasnji "feminizam"
Ovako, postoji jedna stvar koju ja ne kontam kod - ha'jmo reći - osoba koje naginju ili su posve u toj neomarksističkoj furci, a tiče se Jugoslavije i njenog uređenja.piupiu wrote: ↑12/04/2022 07:47
Sto jos uvijek nije 'svaki udzbenik, na prvoj strani'... koliko god da je opiceno.
Naravno da je bilo u svrhu stvaranja novog socijalistckog covjeka i, iskreno, ja nemam nista protiv novog socijalistickog covjeka - puno je bolji od novog srednjovjekovnog covjeka kojeg nam prodaju zadnjih 30 godina. Onaj je bar imao emancipatorne ideje. Ali to nije bila tema - tema je bila kult licnosti i udzbenici - tvoja. Moja je bila upravo to - da je ideologija sveukupna drustvena praksa, dakle ne sastoji se samo od Titovih staza revolucije, koje su primjer ideoloske kampanje, stvaranje socijalistickog covjeka - to je to, to je sveukupna ideoloska drustvena praksa. Nadodjosmo.
Inače, mogu li samo reći da djeca danas u Sarajevu u Muzej Alije Izetbegovića idu po 10-15 puta tokom školovanja? Samo velim.
A evo i uzora i ponosa... sve je to isto sranje, drugo pakovanje.
https://www.preporod.com/index.php/sve- ... os-i-lider
Kao prvo, kada je riječ o istoj - ističu se samo pozitivne stvari.
Kao drugo, povlače se paralele sa društvima koja su, iako kapitaistička, bila daleko tolerantnija ili liberalnija po mnogo čemu.
Primjera radi, u ondašnjoj Jugoslaviji je "drug plavi" svakog onoga koga uhvati nedozvoiljnoj bludi, bilo u parku ili autu, imao pravo da privede u stanicu zbog javnog nemorala. Javni moral je u ex-YU bio strogo kontrolisan, a do njegovog opadanja dolazi tek početkom osamdesetih. Možemo reći da su osamdesete bile najproduktivnije i najliberalnije godine kada je Jugoslavija u pitanju.
No, i tada je jedan Laibach proglašen za subverzivan i anti-državni umjetnički pokret (nikada ni nisu bili kasičan band), koji rovari protiv mantri tipa bratstvo-jedinstvo, socijalističkog čovjeka i njegove utopije itd.
Prema tome, ja ne razumijem ovdašnje ljevičare, koji na svaku kritiku totalitarne svijesti u bivšoj Jugoslaviji uzvraćaju paralelom ovdašnjih -izama?
Ispada da ako neko nešto kaže protiv ondašnje totalitarne svijesti da je pobornik ekskurzija osnovaca po Kovačima?
Ja sam protiv oba kulta - i Titovog, i Aijinog....
Last edited by Škobo Habu on 12/04/2022 09:44, edited 1 time in total.
-
Škobo Habu
#23134 Re: Danasnji "feminizam"
Meni jesu. Riječ je o ikonografiji koja je bila svakodnevna. Tito je bdio iznad svih tih mali glava kao neka vrsta komunističkog sveca.KraljicaIzJajca wrote: ↑12/04/2022 07:51
Genijalno![]()
@Škobo Habu i ja sam se školovala u osnovnoj, stari sistem, a Tito je već bio mrtav. Uopće mi te slike Tita u učionici, knjigama, i bista u hodniku škole nisu bili uočljivi. To postane vremeno lm neprimječivo, iako to danas mlađim generacijama djeluje kao oblik pranja mozga. Drugo, u SAD i danas dižu zastave u školama kao da su u vojnoj kasarni, i pjevaju himnu. Djeca moje prijateljice su išla u osnovnu internacionalnu školu, najbolja škola koju sam tamo primjetila. Za vrijeme Juge se putovalo Zapad Istog Sjever Jug, tako da nije bilo blokade kao u državama Istočnog Bloka.![]()
Zaklinjali smo se na vjernost, dobro se sjećam tih momenata, a bili smo zbunjeni k'o ovce.
Riječ je o ideološkoj inicijaciji, a ne o dobrovoljnom davanju krvi.
- auspuhc
#23135 Re: Danasnji "feminizam"
Pa roditelji im pune glavu tom pricom.MarlboroGold wrote: ↑12/04/2022 07:44 Hajd ljudi koji se sjećaju one države, ali kad mi balavci od kojih sam ja stariji (kad je počeo rat imao sam 5 godina) viču Tito je najbolji, živjela Jugoslavija, nekad je ljudima bilo mnogo bolje... pa how?
-
KraljicaIzJajca
#23136 Re: Danasnji "feminizam"
Meni nije, jer je bio mrtav, i nitko me nije davio osim jednom godišnje tokom planiranja takmičenja za Titove Staze Revolicije. Nije bilo nikakvog konstantnog zaklinjanja na vjernost, osim tokom upisa Pionira. Štafeta nam je bila zabava, trčali, šetali i tračali, djeca i djetinjstvo bez opterečivanja Titom.Škobo Habu wrote: ↑12/04/2022 09:05Meni jesu. Riječ je o ikonografiji koja je bila svakodnevna. Tito je bdio iznad svih tih mali glava kao neka vrsta komunističkog sveca.KraljicaIzJajca wrote: ↑12/04/2022 07:51
Genijalno![]()
@Škobo Habu i ja sam se školovala u osnovnoj, stari sistem, a Tito je već bio mrtav. Uopće mi te slike Tita u učionici, knjigama, i bista u hodniku škole nisu bili uočljivi. To postane vremeno lm neprimječivo, iako to danas mlađim generacijama djeluje kao oblik pranja mozga. Drugo, u SAD i danas dižu zastave u školama kao da su u vojnoj kasarni, i pjevaju himnu. Djeca moje prijateljice su išla u osnovnu internacionalnu školu, najbolja škola koju sam tamo primjetila. Za vrijeme Juge se putovalo Zapad Istog Sjever Jug, tako da nije bilo blokade kao u državama Istočnog Bloka.![]()
Zaklinjali smo se na vjernost, dobro se sjećam tih momenata, a bili smo zbunjeni k'o ovce.
-
suspect_zero
#23137 Re: Danasnji "feminizam"
Kao što reče forumašica, nije to baš bilo toliko "davljenje" sa Titom i Partijom...'82 sam krenula u prvi i bila samo peglancija oko takmičenja TSR i štafete kada prolazi kroz grad.....malo kasnije Tito i Kardelj se počeli 'sovat
Btw, kako od feminizma dođoste do Tita? Beli je Jovanka negdje upetljala svoje prste
Btw, kako od feminizma dođoste do Tita? Beli je Jovanka negdje upetljala svoje prste
- MarlboroGold
#23138 Re: Danasnji "feminizam"
Pa baš zato bi trebali prestati sa tim glupostima, jer je riječ o životu njihovih roditelja.auspuhc wrote: ↑12/04/2022 12:29Pa roditelji im pune glavu tom pricom.MarlboroGold wrote: ↑12/04/2022 07:44 Hajd ljudi koji se sjećaju one države, ali kad mi balavci od kojih sam ja stariji (kad je počeo rat imao sam 5 godina) viču Tito je najbolji, živjela Jugoslavija, nekad je ljudima bilo mnogo bolje... pa how?
- hadzinicasa
#23139 Re: Danasnji "feminizam"
svega nemilicesuspect_zero wrote: ↑12/04/2022 12:43 Kao što reče forumašica, nije to baš bilo toliko "davljenje" sa Titom i Partijom...'82 sam krenula u prvi i bila samo peglancija oko takmičenja TSR i štafete kada prolazi kroz grad.....malo kasnije Tito i Kardelj se počeli 'sovat![]()
Btw, kako od feminizma dođoste do Tita? Beli je Jovanka negdje upetljala svoje prste![]()
-
KraljicaIzJajca
#23140 Re: Danasnji "feminizam"
Hvalasuspect_zero wrote: ↑12/04/2022 12:43 Kao što reče forumašica, nije to baš bilo toliko "davljenje" sa Titom i Partijom...'82 sam krenula u prvi i bila samo peglancija oko takmičenja TSR i štafete kada prolazi kroz grad.....malo kasnije Tito i Kardelj se počeli 'sovat![]()
Btw, kako od feminizma dođoste do Tita? Beli je Jovanka negdje upetljala svoje prste![]()
A da li je dotična bila cccp špijunka? Bio je nedavno ciklus dokmentaraca o Titu i Jovanki.
-
Škobo Habu
#23141 Re: Danasnji "feminizam"
https://www.b92.net/kultura/vesti.php?y ... &nav_id=21"Perverzan i destruktivan": Kako bi prošao Pablo Pikaso u eri pokreta MeToo?
A tek Gaudi?
-
Hakiz
#23142 Re: Danasnji "feminizam"
suspect_zero wrote: ↑11/04/2022 23:59
Pika li se Atlas kao udžbenik?....nije imao, otvoriš a ono Sunčev sistem....tada je i Pluton bio planeta![]()
-
Hakiz
#23143 Re: Danasnji "feminizam"
Titova slika jeste bila u učionici, ali časovi, pogotovo u starijim razredima osnovne i srednjoj školi nisu počinjali nikakvim zakletvama.Škobo Habu wrote: ↑12/04/2022 09:05Meni jesu. Riječ je o ikonografiji koja je bila svakodnevna. Tito je bdio iznad svih tih mali glava kao neka vrsta komunističkog sveca.KraljicaIzJajca wrote: ↑12/04/2022 07:51
Genijalno![]()
-
Hakiz
#23144 Re: Danasnji "feminizam"
-
Škobo Habu
#23145 Re: Danasnji "feminizam"
Govorio sam o svečanom polaganju pionirske zakletve.
Je l' se ono odavala počast minutom šutnje svakog 4. maja kada se oglašavala sirena za uzbunu?
- dale cooper
#23146 Re: Danasnji "feminizam"
Pioniri i polaganje pionirske zakletve mi je bilo cool, bio sam jedna od nekoliko poslednjih generacija pionira. Ni sada ne vidim u tome neku
ideološku indoktrinaciju nego promicanje drugarstva i zajedništva. Meni se ceremonija polaganja, koja je bila u tada u novo otvorenom Mejdanu
u Tuzli, činila kao da postajem pitomac zvjezdane flote, toliko mi je bilo uzbudljivo.
ideološku indoktrinaciju nego promicanje drugarstva i zajedništva. Meni se ceremonija polaganja, koja je bila u tada u novo otvorenom Mejdanu
u Tuzli, činila kao da postajem pitomac zvjezdane flote, toliko mi je bilo uzbudljivo.
-
Hakiz
#23147 Re: Danasnji "feminizam"
Da, jeste. U čemu je problem? Čovjeku koji je vodio borbu protiv prvo predratnih robovlasnika, zatim Hitlerove Njemačke i njenih saveznika u obliku NDH, a i četnika, a onda spriječio da Jugoslavija postane dio Varšavskog pakta i bude 60 godina kao DDR, Čehoslovačka, ili Rumunija i Bugarska jeste zaslužio minut jednom godišnje.Škobo Habu wrote: ↑12/04/2022 15:26Govorio sam o svečanom polaganju pionirske zakletve.
Je l' se ono odavala počast minutom šutnje svakog 4. maja kada se oglašavala sirena za uzbunu?
Kada je on umro, a pogotovo kada su zavladale sloboda, demokratija, kao i sloboda religije, tek tada su nas zemlje koje su bile u Varšavskom paktu prestigle.
Pa ti vidi ko je zaslužio minut, Tito ili Alija i slični.
- MarlboroGold
#23148 Re: Danasnji "feminizam"
Kakve ovo sve ima veze sa feminizmom? Skrenuli smo da valja
Ne kvarite feministicama "njihovu temu"
Ne kvarite feministicama "njihovu temu"
-
KraljicaIzJajca
#23149 Re: Danasnji "feminizam"
Da li si gledao odličan film o životu PP?Škobo Habu wrote: ↑12/04/2022 15:13https://www.b92.net/kultura/vesti.php?y ... &nav_id=21"Perverzan i destruktivan": Kako bi prošao Pablo Pikaso u eri pokreta MeToo?
A tek Gaudi?
Žene nisu bile prisiljene biti sa njim, bilo je kriza, drame u vezama, a on je ipak finansirao odrastanje svoje djece ( tri žene) iako nije bio nekakav brižan otac. Njegov život je bio jednostavno vrlo ekscentričan.
Nije neobično imati djecu sa više osoba, više brakova, sakrivenog ljubavništva je bilo oduvijek. Pikaso nije krio svoje afere.
-
Hakiz
#23150 Re: Danasnji "feminizam"
Ako ih nije silovao, same su tražile.