Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#23101 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

halo_ba wrote: 08/04/2022 09:52
Kako da nije, obozavaju ga

Image
Ijaooo. Kakve sretne žene i djeca :D
no_sikiriki

#23102 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Evo, vjerujem da će svi pohrliti čim bude aktuelno. :mrgreen:

https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... nje/453303
piupiu

#23103 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 08/04/2022 07:07 Nisi ti mene uopšte shvatila:

- u socijalističkoj Jugoslaviji se moglo učiti kako je škola na zapadu produkt kapitalističke ideologije, dok sama škola, kao takva, u toj istoj Jugoslaviji nije bila podložna takvoj vrsti procjene - iako je sama po sebi bila dio totalitarnog obrazovnog sistema.
Hoću da kažem: slažem se tobom da je gotovo sve ideologija, no da su nas jugoslovenske obrazovne institucijhe učile o tome da i same pripadaju istoj ideolokoj kompoziciji - samo sa drugim učenjem - to nije tačno. Nisu opšte bile tako samo kritične, ni liberalne.
Tačno je da sistem nije bio kritičan i liberalan, ali bilo je vansistemskih aktivnosti. Važno je da su im dali alat da misle. I bome su mislili. Posebno 1968. Za razliku od svih generacija koje su došle poslije.
- U društvenom kontekstu ex-YU, šta znače Titove staze revolucije? Natjecanje iz znanja ili ideoloških obrazaca? Zar to nisu bili pripreme za punoljetnu ideološku inicijaciju?
Ideologija je sva društvena praksa, to htjedoh reći. Kao oni javni iftari po trgovima i čaršijama danas. I 'obaveza' da se pojaviš na ideološkom 'radnom mjestu', tipa crkve i džamije. Kao insistiranje na 'šehidima i gazijama', kao da se ovdje vodio rat za islam i Osmansko carstvo. Sve je ideologija. U svakom društvu.
- Do srednje nisam uspio stići...Rat.
Aiiii. Bome si ti višu školu završio. :kiss:
Škobo Habu

#23104 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 11/04/2022 12:52
Škobo Habu wrote: 08/04/2022 07:07 Nisi ti mene uopšte shvatila:

- u socijalističkoj Jugoslaviji se moglo učiti kako je škola na zapadu produkt kapitalističke ideologije, dok sama škola, kao takva, u toj istoj Jugoslaviji nije bila podložna takvoj vrsti procjene - iako je sama po sebi bila dio totalitarnog obrazovnog sistema.
Hoću da kažem: slažem se tobom da je gotovo sve ideologija, no da su nas jugoslovenske obrazovne institucijhe učile o tome da i same pripadaju istoj ideolokoj kompoziciji - samo sa drugim učenjem - to nije tačno. Nisu opšte bile tako samo kritične, ni liberalne.
Tačno je da sistem nije bio kritičan i liberalan, ali bilo je vansistemskih aktivnosti. Važno je da su im dali alat da misle. I bome su mislili. Posebno 1968. Za razliku od svih generacija koje su došle poslije.
- U društvenom kontekstu ex-YU, šta znače Titove staze revolucije? Natjecanje iz znanja ili ideoloških obrazaca? Zar to nisu bili pripreme za punoljetnu ideološku inicijaciju?
Ideologija je sva društvena praksa, to htjedoh reći. Kao oni javni iftari po trgovima i čaršijama danas. I 'obaveza' da se pojaviš na ideološkom 'radnom mjestu', tipa crkve i džamije. Kao insistiranje na 'šehidima i gazijama', kao da se ovdje vodio rat za islam i Osmansko carstvo. Sve je ideologija. U svakom društvu.
- Do srednje nisam uspio stići...Rat.
Sva dihotomija je proizašla iz onog tvoga da su nas u školi učili kako je škola ideološka institucija, što naravno jeste.

Ja sam to povezao sa školom koju sam i sam pohađao u Ex-Yu, pa mi je to zaparalo uši. Svako ko je prošao socijalistički obrazovni sistem znao je da je to jedini ispravan sistem, dok su svi ostai manjkavi. Pionirska zakletva, takmičenja iz poznavanje NOB-a, sletovi, omadinske radne akcije, sve je to, u suštini, predstavljao tadašnji obrazovni sistem. Znači, ja sam u tom kontekstu postavio par pitanja.

U ratu je vladala anarhija u obrazovnom sistemu. Za tri mjeseca se završavao jedan razred, tako da je suvišno išta govoriti o tome.

Ali, realno gedajući, moju generaciju je spasila znatiželja. Obrazovali smo se sami i kako stignemo. Ne bih se mijenjao sa današnjim generacijama po tom pitanju.
Hakiz

#23105 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Škobo Habu wrote: 11/04/2022 13:02
piupiu wrote: 11/04/2022 12:52

Sva dihotomija je proizašla iz onog tvoga da su nas u školi učili kako je škola ideološka institucija, što naravno jeste.

Ja sam to povezao sa školom koju sam i sam pohađao u Ex-Yu, pa mi je to zaparalo uši. Svako ko je prošao socijalistički obrazovni sistem znao je da je to jedini ispravan sistem, dok su svi ostai manjkavi. Pionirska zakletva, takmičenja iz poznavanje NOB-a, sletovi, omadinske radne akcije, sve je to, u suštini, predstavljao tadašnji obrazovni sistem. Znači, ja sam u tom kontekstu postavio par pitanja.

U ratu je vladala anarhija u obrazovnom sistemu. Za tri mjeseca se završavao jedan razred, tako da je suvišno išta govoriti o tome.

Ali, realno gedajući, moju generaciju je spasila znatiželja. Obrazovali smo se sami i kako stignemo. Ne bih se mijenjao sa današnjim generacijama po tom pitanju.
Ima nas koji smo u tom predratnom sistemu stigli na univerzitet(e) i imamo svoja iskustva i pogled na tadašnje školstvo.
Škobo Habu

#23106 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Hakiz wrote: 11/04/2022 13:08

Ima nas koji smo u tom predratnom sistemu stigli na univerzitet(e) i imamo svoja iskustva i pogled na tadašnje školstvo.
Ja, i?

Ne smije se postaviti pitanju o ideološkom karakteru jednog takvog obrazovanja?
hadzinicasa

#23107 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

no_sikiriki wrote: 11/04/2022 11:21 Evo, vjerujem da će svi pohrliti čim bude aktuelno. :mrgreen:

Tokom rada na kontracepcijskoj piluli za muškarce znanstvenici su se također najprije usredotočili na hormonalni metodu, pokušavajući zaustaviti proizvodnju testosterona. Međutim, ovaj proces je imao znatne neželjene učinke i uzrokovao depresiju, debljanje i povećani rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
erm... kontracepcijska pilula za zene decenijama ovako utjece na zene....
Hakiz

#23108 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Škobo Habu wrote: 11/04/2022 13:18
Hakiz wrote: 11/04/2022 13:08

Ja, i?

Ne smije se postaviti pitanju o ideološkom karakteru jednog takvog obrazovanja?
Stvar je u vremenu provedenom u sistemu, a količina provedenog vremena u nekom sistemu je je ključna za primanje informacija o tom sistemu, a naročito doživljavanja i preživljavanja iskustava praktičnog boravka u tom sistemu.
Hakiz

#23109 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote: 11/04/2022 14:00
no_sikiriki wrote: 11/04/2022 11:21 Evo, vjerujem da će svi pohrliti čim bude aktuelno. :mrgreen:

Tokom rada na kontracepcijskoj piluli za muškarce znanstvenici su se također najprije usredotočili na hormonalni metodu, pokušavajući zaustaviti proizvodnju testosterona. Međutim, ovaj proces je imao znatne neželjene učinke i uzrokovao depresiju, debljanje i povećani rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Samo što se mi ne borimo za ravnopravnost, pa ćemo pilulu preskočiti i ostaviti vama. Hvala, ali ne, hvala.

Možda je ovi feministi sa teme prihvate, ali mi, šovinisti, ćemo je preskočiti.
Last edited by Hakiz on 11/04/2022 14:04, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#23110 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Hakiz wrote: 11/04/2022 14:02

Samo što se mi ne borimo za ravnopravnost, pa ćemo pilulu preskočiti i ostaviti vama. Hvala, ali ne, hvala.
ali ces se buniti ako ne zeli/zeli da abortira ako ti nije po ceifu

dvostrukih standarda...
Hakiz

#23111 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote: 11/04/2022 14:04

ali ces se buniti ako ne zeli/zeli da abortira ako ti nije po ceifu

dvostrukih standarda...
Može mi se. Još :lol:
no_sikiriki

#23112 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Exactly. Ali who cares, njima je ipak "ljepše tako", freestyle. :mrgreen:
Škobo Habu

#23113 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Hakiz wrote: 11/04/2022 14:01

Stvar je u vremenu provedenom u sistemu, a količina provedenog vremena u nekom sistemu je je ključna za primanje informacija o tom sistemu, a naročito doživljavanja i preživljavanja iskustava praktičnog boravka u tom sistemu.

Vrijeme provedeno u tom sistemu je učinilo takav impact da sam Tita smatrao polu-božanstvom, recimo. Pika l' se to?
KraljicaIzJajca

#23114 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Neka hvala, pametne žene se ne truju kemijom iz tableta i spirale. Niste ludi ni vi da pijete takve bonbine. :-D
piupiu

#23115 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 11/04/2022 15:01

Vrijeme provedeno u tom sistemu je učinilo takav impact da sam Tita smatrao polu-božanstvom, recimo. Pika l' se to?
Religijski sentiment se izražava na razne načine. U srednjem vijeku su ljudi postajali sveci zbog sličnih tendencija.
Škobo Habu

#23116 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 11/04/2022 16:48

Religijski sentiment se izražava na razne načine. U srednjem vijeku su ljudi postajali sveci zbog sličnih tendencija.
Zašto se vraćati u Srednji Vijek kada u moderno doba imamo primjer Sjeverne Koreje čiji žitelji vjeruju da im vladar piša kolonjsku vodu a sere baklave?

Ja, koliko se sjećam, niti jedan udžebenik u ondašnem obrazovanju, mislim na ex-YU, nije bio bez slike Maršala na prvoj stranici. Pobogu, zbog čega?
MarlboroGold

#23117 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 07/04/2022 16:00
MarlboroGold wrote: 07/04/2022 15:49
Nemoj miješati kapitalizam s time. Posmatraj odvojeno.

Demokratija je najbolji sistem koji imamo. Boljeg nema niti je ikad postojao u praksi.
Ko je pričao o demokratiji? Demokratija je politički sistem. Počeli smo od individualne slobode. I ja ti govorim da sloboda da se vičeš "Trump is a cunt" nije sloboda ako spavaš ispod mosta i ne možeš ući u McDonalds po kafu. Ideologija je i misliti da je demokratija najbolje što je ikad postojalo u praksi. O kojoj demokratiji govoriš? Ja, na primjer, tvrdim da je samoupravni socijalizam isto oblik demokratije.
Nju sam ciljano spomenuo jer je ona jedan oblik institucionalizacije sloboda. Recimo Švicarska ima model koji je blizu prave direktne demokratije.
Ne osporavam da je i to ideologija što tvrdim. Jeste, ali se u praksi pokazala najboljom iako naravno nije savršena i nije svugdje ista.
Hakiz

#23118 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Vidiš, ja nisam. A proveo u njemu više vremena. I poštovao Tita. Valjda kada nisi vjernik nemaš bogove, niti polubogove, ni onozemsljske, ni ovozemaljske.
Hakiz

#23119 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 11/04/2022 15:44

Neka hvala, pametne žene se ne truju kemijom iz tableta i spirale. Niste ludi ni vi da pijete takve bonbine. :-D
Feministkinje (nazovi) u borbi protiv pilule :lol:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10342090/
The pill has had a dramatic impact on social life in the US, affecting women's health, fertility trends, laws and policies, religion, interpersonal relations, family roles, women's careers, gender relations, and premarital sexual practices. The emergence of the women's rights movement of the 1960s and 1970s was significantly related to the availability of the pill and the control over fertility it enabled.
piupiu

#23120 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 11/04/2022 17:32 Ja, koliko se sjećam, niti jedan udžebenik u ondašnem obrazovanju, mislim na ex-YU, nije bio bez slike Maršala na prvoj stranici. Pobogu, zbog čega?
Loše se sjećaš. Doduše, danas je 'sjećanje' relativno jeftina politikantska rabota.

Evo, ja proguglah, čisto da vidim šta će Google izbaciti:

https://shop.skolskaknjiga.hr/novosti/s ... h-vremena/

https://www.antikvarne-knjige.com/knjig ... id=987&p=1

https://www.antikvarne-knjige.com/knjig ... id=987&p=2

https://knjiga-znanja-veda.hr/prodaja-k ... ugoslavije

Vjerovatno je bilo Titovih slika po udžbenicima istorije, ali i to vjerovatno najviše u periodu nakon Titove smrti, nego prije, nisam sigurna, ali pretpostavljam.

Zašto? Iz istih razloga iz kojih su po Britijaniji slike Churchilla ili po Americi Abrahama Lincolna ili Georgea Washingtona. Stvaranje nezavisnih država uvijek je vezano za neke 'father figures'. Evo, sad nam veli spavajte mirno, rata neće biti, jer su Bakir i Erdogan kumovi, a Alija je ostavio zemlju Erdoganu u amanet. Iz koje je to radionice ispalo?
Last edited by piupiu on 12/04/2022 00:34, edited 3 times in total.
suspect_zero

#23121 Re: Danasnji "feminizam"

Post by suspect_zero »

Hakiz wrote: 11/04/2022 21:26

Vidiš, ja nisam. A proveo u njemu više vremena. I poštovao Tita. Valjda kada nisi vjernik nemaš bogove, niti polubogove, ni onozemsljske, ni ovozemaljske.

Svako ima svog Boga :D ...neko auto, neko ženu, dijete, pare, drogu....u biti svakom u nešto ne diraj.
suspect_zero

#23122 Re: Danasnji "feminizam"

Post by suspect_zero »

piupiu wrote: 11/04/2022 23:50
Škobo Habu wrote: 11/04/2022 17:32 Ja, koliko se sjećam, niti jedan udžebenik u ondašnem obrazovanju, mislim na ex-YU, nije bio bez slike Maršala na prvoj stranici. Pobogu, zbog čega?
Loše se sjećaš. Doduše, danas je 'sjećanje' relativno jeftina politikantska rabota.

Pika li se Atlas kao udžbenik?....nije imao, otvoriš a ono Sunčev sistem....tada je i Pluton bio planeta :D
piupiu

#23123 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

suspect_zero wrote: 11/04/2022 23:59
piupiu wrote: 11/04/2022 23:50

Pika li se Atlas kao udžbenik?....nije imao, otvoriš a ono Sunčev sistem....tada je i Pluton bio planeta :D
Ne znam. Moraš pogledati u udžbenik geografije za 5. osnovne iz 1988. Tamo je umjestno Plutona slika druga Tita. :D
suspect_zero

#23124 Re: Danasnji "feminizam"

Post by suspect_zero »

piupiu wrote: 12/04/2022 00:14

Ne znam. Moraš pogledati u udžbenik geografije za 5. osnovne iz 1988. Tamo je umjestno Plutona slika druga Tita. :D

Bila sam stariji razred '88....al se sjećam da je bila slika u Takvimu....u Ilmihalu nije, evo mi ga pored pa znam 💯 :lol:
Seawolf

#23125 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

piupiu wrote: 12/04/2022 00:14

O, svetogrđe ....

Slika druga Tita je bila umjesto Sunca.

Na mjestu Plutona je bio Vladimir Bakarić.

A na mjestu Jupitera, naravno, stajala je slika Staneta Dolanca.
Post Reply