Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Škobo Habu

#7201 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Škobo Habu »

elcaliente wrote: 11/04/2022 07:20

Jesi li sluzio i ti u sedmoj motirizovanoj? Kada si bio?
Ja sam bio 37 klasa, radio sam u bjeloj kuci bas za pukovnika Masovica.
Ja sam bio četrdeseta klasa. 99/2000 godina.

Natjer'o nas Brzina i ovakvi k'o Mašović, da u sred januara čistimo pola metra snijega oko mesdžida za 27. noć.

Mislim da je tada jedina zelena površina u Bosni bila upravo oko tekije na Bilmištu. Stariji se sjećaju koliki je tada snijeg pao.

Tovarilo se na kamione i vozilo se izvan kasarne.

Halil se tad falio da je lustere u tekiji plać'o po četristo maraka. Arapskim donacijama, ne svojim, sigurno. U mene stari radio za 200 km, k'o i svi ostali.

Te 27. noći doveli Burhana Šabana i slične da uče. Pola Alijine SDA kompanije je tu bilo nazočno. Možda se varam, davno je bilo, da je i reis Ceraga bio tu.

Tad sam vidio najbolje šta je bošnjačka fukaraština kad joj dadneš političku i svaku drugu moć.
Last edited by Škobo Habu on 11/04/2022 08:37, edited 3 times in total.
madner

#7202 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by madner »

Penicilin wrote: 11/04/2022 08:15
madner wrote: 11/04/2022 07:32 Omjer 3:1 je nesto sto je Moltke stariji izjavio 1866 i odnosi se na cisto lokalno nadmoc. Kao primjer sluzi upravo taj rat, kada je odnos snaga bio 1:1 ali su Prusi bolje manervisali pa stvorili te uslove za pobjede.

Sto se VS tice, struktura nema nikakvog smisla osim ako nije cilj da se brzo moze povecati formacija.

Nije prijetnja iz drugih razloga.
Da, kolkko sam shvatio ovo 3:1 je nekakava relativna orjentacija koja se uvijek može koristiti u smislu ukupne snage koja ne mora biti u ljudstvu već može biti i u oružju tehnici, obučenosti itd. Uglavnom onaj koji se brani je uvijek u prednosti zavisno od terena.
Da i faktor je zapravo dosta manji, to je bilo njegovo grubo pravilo. Faktor odbrane, bez nekih vecih utvrdjenja je oko 1.41. Teren je poseban faktor. Ili je bar bio u WW2, danas su senzori bitniji od platformi.

Sto se tice VS ona je samo nama i Kosovu prijetnja, ostali crkose od smijeha.
Škobo Habu

#7203 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Škobo Habu »

anelsol wrote: 10/04/2022 19:10 Imati ma čelu OS oficira koji ima iskustvo četverogodišnjeg rata na čelu jedne od najelitnijih jedinica ARBiH - neprocjenjivo :bih:
Kakva, bolan, najelitnija?

Gdje to 7. Muslimanska bila, osim Igmana i Srednje Bosne, na kakvim "elitnim" ratištima?

Olovo, Teočak, Brčko, Gradačac...?

Imaju na svom kontu Igman, za to im skidam kapu, i ratovanje sa HVO-om. I tu treba više spomenuti 17. Krajišku i Alagića, nego Brzinu.

Ali, "pravovjernim" iz 7. muslimanske je bio draži svaki Arap, od Bošnje koji pije i ne klanja pet vakat namaza. Alijina ratna ideologija.
Oni bi jednog Divjaka razapeli da su imali prilike.

Ja sam se propagande Mašovića i Brzine nasluš'o za četiri mjeseca i dosta mi za cio život. Oni oslobodili Vlašić, oni oslobodili Igman, oni išli gdje najgore. Majku vam talibansku, pa gdje su to išli oni što su ratovali po Goraždu, Teočaku, Sapni, Brčkom, Gradačcu, Mostaru, Olovu...
elcaliente

#7204 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by elcaliente »

Škobo Habu wrote: 11/04/2022 08:34
elcaliente wrote: 11/04/2022 07:20

Jesi li sluzio i ti u sedmoj motirizovanoj? Kada si bio?
Ja sam bio 37 klasa, radio sam u bjeloj kuci bas za pukovnika Masovica.
Ja sam bio četrdeseta klasa. 99/2000 godina.

Natjer'o nas Brzina i ovakvi k'o Mašović, da u sred januara čistimo pola metra snijega oko mesdžida za 27. noć.

Mislim da je tada jedina zelena površina u Bosni bila upravo oko tekije na Bilmištu. Stariji se sjećaju koliki je tada snijeg pao.

Tovarilo se na kamione i vozilo se izvan kasarne.

Halil se tad falio da je lustere u tekiji plać'o po četristo maraka. Arapskim donacijama, ne svojim, sigurno. U mene stari radio za 200 km, k'o i svi ostali.

Te 27. noći doveli Burhana Šabana i slične da uče. Pola Alijine SDA kompanije je tu bilo nazočno. Možda se varam, davno je bilo, da je i reis Ceraga bio tu.

Tad sam vidio najbolje šta je bošnjačka fukaraština kad joj dadneš političku i svaku drugu moć.
Cekaj, pa ja sam 01.09.99 dosao da sluzim vojni rok. Onda sam ja bio 39 klasa, davno je bilo pa sam pobrkao.
Jesi li dozivio pormjenu na celu brigade, kada je otisao Brzina a dosao drugi general. Znam da je imao cin brigadira a ne mogu se sjetiti imena.
Sjecas li se onog mladog hafiza, sto je nosao zelenu beretku? Kako me je nervirao, da mi ga je bilo gdje u gradu vidjeti, noge bi mu polomio.
Imali su oni pored mesdzida mjesto za zikr, sve ekstra opremljeno unutra i jos toplo, dobijali hranu o kojoj smo mi vojnici mogli samo sanjati.
Ja spavao 4 mjeseca u skoli u ucionici, bilo nas trideset unutra, kreveti na sprat, pa onda presao u komandnu cetu, kod majora Sepera pa kod pukovnika Masovica.
Bilo dosta ne pravde, ko nije bio u vojci ni ne zna da u ratu momci ginu za neke guzonje a ne za neki patriotizam.
Tebi pasteta i komadic pite i lagano na zimu, a njemu supa, teletina, kropmir, salata i kolac i gleda te iz toplog pa ti kaze hajde patriota odradi to za drzavu.
Bio sam tu zimu u Travniku nekih deset dana, izveli nas u 3h sata ujutro da cistimo pistu, smrzli se ko picke, uniforma bila tanka ko papir.Poslije toga otisli na na Ravno Rostovo,gore snjeg do pasa, stavljali novine u cizme da nam se makar stopala ugriju. Imali smo neke turske cizme, bile krute ko qurac, a vodu nisu nikako zadrzavale.

I na kraju me neki ovdje na forumu porglase cetnikom. Eto ti dokaza, kako funcionise nase drustvo, oni koji pojma nemaju, uzimaju sebi za pravo da pricaju o patriotizmu.
Škobo Habu

#7205 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Škobo Habu »

elcaliente wrote: 11/04/2022 08:55

Cekaj, pa ja sam 01.09.99 da sluzim vojni rok. Onda sam ja bio 39 klasa, davno je bilo pa sam pobrkao.
Jesi li dozivio pormjenu na celu brigade, kada je otisao Brzina a dosao drugi general. Znam da je imao cin brigadira a ne mogu se sjetiti imena.
Sjecas li se onog mladog hafiza, sto je nosao zelenu beretku? Kako me je nervirao, da mi ga je bilo gdje u gradu vidjeti, noge bi mu polomio.
Imali su oni pored mesdzida mjesto za zikr, sve ekstra opremljeno unutra i jos toplo, dobijali hranu o kojoj smo mi vojnici mogli samo sanjati.
Ja spavao 4 mjeseca u skoli u ucionici, bilo nas trideset unutra, kreveti na sprat, pa onda presao u komandnu cetu, kod majora Sepera pa kod Masovica.
Bilo dosta ne pravde, ko nije bio u vojci ni ne zna da u ratu momci ginu za neke guzonje a ne za neki patriotizam.
Tebi pasteta i komadic pite i lagano na zimu, a njemu supa, teletina, kropmir, salata i kolac i gleda te iz toplog pa ti kaze hajde patriota odradi to za drzavu.
Bio sam tu zimu u Travniku nekih deset dana, izveli nas u 3h sata ujutro da cistimo pistu, smzrzli se ko picke, uniforma bila tanka ko papir.Poslije toga otisli na na Ravno Rostovo,gore snjeg do pasa, stavljali novine u cizme da nam se makar stopala ugriju. Imali smo neke turske cizme, bile krute ko qurac, sa vodu nisu nikako zadrzavale.

I na kraju me neki ovdje na forumu porglase cetnikom. Eto ti dokaza, kako funcionise nase drustvo, oni koj pojma nemaju, uzimaju sebi za pravo da pricaju o patriotizmu.
Ja sam stig'o u 7. Muslimansku u novembru 1999. godine i bio negdje do februara ili marta 2000. godine. Prvo Zenica, pa onda Travnik.

Kasnije sam uspio da izganjam štelu i prebacim se u Semizovac.

Taj hafiz, o kom pričaš, je bila ona odvratna njuška, imao je držanje naciste i bio je iz neke selendre oko Zavidovića. Dobro ga pamtim.
Dok sam ja bio u Zenici Halil je bio na čelu Sedme. Znam da su nam dali jednom uzbunu u po' noći i Halil je bio u obilasku.

Jedan narednik, vojnik profesionalac VF-a, pozdravio ga je u rukavicama, sutradan su mu oduzeli čin.

Sjećam se dobro Ramazana te godine. Mene i kolegu zapala kuhinja i iftar za oficire. Pripremaju se iftari, svega na meniu. Voćni sokovi, kolači, pite...nema šta nema. Nas na sehur probude i dadnu ti graha i lepine od jučer za iftar. Uslovi nikakvi, hrana još gora. Ako si im'o para - Zeničani bi ti mogli doturiti šta iz grada.

I onda ti balavurdija nakljukana bošnjačkom mitomanijom drži predavanje o elitnim jedinicama. Sedma je u ta doba bila vojna jedinica u kojoj se generacijama, koje su imale nesreću da ih zapadne služenje vojnog roka u Zenici, ispirao mozak na vjerskom i političkom nivou. Ništa drugo.

Sve ostalo puko preseravanje.

Gled'o sam lično momke iz mješanih brakova kako moraju iće na namaze, iako su oficiri tvrdili da to nije obavezno.
elcaliente

#7206 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by elcaliente »

Škobo Habu wrote: 11/04/2022 09:07
elcaliente wrote: 11/04/2022 08:55

Cekaj, pa ja sam 01.09.99 da sluzim vojni rok. Onda sam ja bio 39 klasa, davno je bilo pa sam pobrkao.
Ja spavao 4 mjeseca u skoli u ucionici, bilo nas trideset unutra, kreveti na sprat, pa onda presao u komandnu cetu, kod majora Sepera pa kod Masovica.
Bio sam tu zimu u Travniku nekih deset dana, izveli nas u 3h sata ujutro da cistimo pistu, smzrzli se ko picke, uniforma bila tanka ko papir.Poslije toga otisli na na Ravno Rostovo,gore snjeg do pasa, stavljali novine u cizme da nam se makar stopala ugriju. Imali smo neke turske cizme, bile krute ko qurac, sa vodu nisu nikako zadrzavale.

I na kraju me neki ovdje na forumu porglase cetnikom. Eto ti dokaza, kako funcionise nase drustvo, oni koj pojma nemaju, uzimaju sebi za pravo da pricaju o patriotizmu.
Ja sam stig'o u 7. Muslimansku u novembru 1999. godine i bio negdje do februara ili marta 2000. godine. Prvo Zenica, pa onda Travnik.

Kasnije sam uspio da izganjam štelu i prebaceim se u Semizovac.

Taj hafiz, o kom pričaš, je bila ona odvratna njuška, imao je držanje naciste i bio je iz neke selendre oko Zavidovića. Dobro ga pamtim.
Dok sam ja bio u Zenici Halil je bio na čelu Sedme. Znam da su nam dali jednom uzbunu u po' noći i Halil je bio u obilasku.

Jedan narednik, vojnik profesionalac VF-a, pozdravio ga je u rukavicama, sutradan su mu oduzeli čin.

Sjećam se dobro Ramazana te godine. Mene i kolegu zapala kuhinja i iftar za oficire. Pripremaju se iftari, svega na meniu. Voćni sokovi, kolači, pite...nema šta nema. Nas na sehur probude i dadnu ti graha i lepine od jučer za iftar. Uslovi nikakvi, hrana još gora. Ako si im'o para - Zeničani bi ti mogli doturiti šta iz grada.

I onda ti balavurdija nakljukana bošnjačkom mitomanijom drži predavanje o elitnim jedinicama. Sedma je u ta doba bila vojna jedinica u kojoj se generacijama, koje su imale nesreću da ih zapadne služenje vojnog roka u Zenici, ispirao mozak na vjerskom i političkom nivou. Ništa drugo.

Sve ostalo puko preseravanje.

Gled'o sam ično momke iz mješanih brakova kako moraju iće na namaze, iako su oficiri tvrdili da to nije obavezno.
I ja sam vjerovao u patriotizam dok sam bio mlad i nisam vidio kako to sve funcionise. Nepravda do bola, sirotinju ili nekoga ko se nemoze snaci gurnu da rade najgore stvari i smiju mu se facu. Sutra bi ga gurnuli da gine.
Jeste taj hafiz je bio neki seljober okolo Zavidovica, vidio si stava i ponasanje i takav treba da odlucuje o tvojoj sudbini. Samo zato sto zna Kuran napamet on je imao sve moguce beneficije i mogao da nam se krevelji u lice.
Idemo na Moscanicu na vjezbu gadzanja, mi pjeske a oni u autu. Ucimo gadzanje, dobijemo 20 metaka a oni pokupe ostale metke i pucaju iz puskomitraljeza po metama izivljavaju se kao u Rambo filmovima dok sve metke ne potrose.
Neka hvala, sutra da se zapuca pravac Njemacka.
Last edited by elcaliente on 11/04/2022 10:12, edited 3 times in total.
skoronikako

#7207 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by skoronikako »

Zasto onda cekate da zapuca?
archi_a

#7208 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, BrTP - VP, kasarna Rajlovac

Image

Image

Image
elcaliente

#7209 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by elcaliente »

skoronikako wrote: 11/04/2022 09:21 Zasto onda cekate da zapuca?
Pazi isto pitanje ja mogu postaviti ovom forumuskim ratnicima sto silje qurceve na stare trasnportere OSBiH. Ja sam bio pripadnik OS ( vojska federacije) kada su ti transporteri stigli . Isto znam kako su se krvna zrnca brojala i kome sta ide od opreme.
Kao u ratu bi prvi uzeli pusku da brane BiH, jos kazu ima ih hiljade.

A sto je danas ne brane u miru kada je lakse? Evo BiH se napada dnevno pa nisam bas vidio da se forumasi organizuju pa je brane. Nego kao nesto cekaju.
Ili sa RS-om, kao oni da proglase samostalnost mi bi ono ili mi bi ovo.
A danas ta RS nikoga ne interesuje. U praksi je gotovo samostalna, Bosnjaka gotovo i da nema.Non stop napadi iz RS na BiH. Pa sta rade vrsni internet ratnici da to promjene? Cekaju na nesto? Na sta?

Eto ti odgovora na pitanje.
Last edited by elcaliente on 11/04/2022 09:44, edited 1 time in total.
archi_a

#7210 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, APR-40

Image

Image
iz zadnje klupe

#7211 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by iz zadnje klupe »

To sa vjerom u velikim količinama je bilo karakteristićno baš za Zeničko područje, što meni u kasnijoj retrospektivi nije baš bilo jasno, jer bi bilo logičnije da nije, pošto je to srce Bosne, gdje je bosanska država nastala, Kulin ban, Bilino polje i te stvari..

Kod nas u Tuzlanskom području bilo je pokušaja da se slično nešto uradi, ali bez većeg uspjeha, jedino nešto sa muslimanskim brigada od zvorničnih izbjeglica i ostalih iz istočne bosne

sjecam se u kasarni Tuzla ( tad još Husinska buna, tek kasnije će nositi naziv HKG ( ha ke ga)-husein kapetan gradašćević, tad su bili aktuelni Iranci, oni napravili mesdžid u okviru kasarne, i unutra desetine knjiga prevedene na bosanski, naslovi tipa "Cionizam, ideologija koja razara svijet" "korjeni cionizma" itd, svaka knjiga nešto u vezi cionizma, uglavmnom oposjednutost Iranaca drzavom Izrael za psihijatrije, ja jedini u vodi koji sam znao sta je cionizam, ostali mislili da je nesto o "CIA" jer su culi za nju kroz filmove, cak su učini i vojničko koračanje ala iranski stil, ako je ko gledao parade u Teheranu, ono lagano trčanje, međututim slabo je to prolazilo i primalo se kod regruta, onaj pravi vjerski uticaj uglavnom je zenica i srednja bosna
archi_a

#7212 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

VOJNE SNAGE BOSNE I HERCEGOVINE

Image

Image

Image

Image
mehoxy

#7216 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by mehoxy »

Puno se vi preseravate.

O kakvom patriotizmu pricate ? ni 92-e se nije branila BIH zbog patriotizma nego zato sto bi u suprotnom svi bili rahmetlije.
Pogotovo sada nikog nije briga za ovaj raspad sistema od drzave ali jeste za sve one ljude koji su zvjerski muceni i poubijani da bi se etnicki ocistila teritorija, a da za to prakticno niko nije odgovarao.

Bosnjaka u RS-u ima desetine hiljada, sto je malo ali nije zanemarljivo. Sta bi sa njima? pustiti da ih rezu na kockice?
Da li bi oni to dopustili ili bi se uhvatili puske ?
Škobo Habu

#7220 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Škobo Habu »

elcaliente wrote: 11/04/2022 09:29

Pazi isto pitanje ja mogu postaviti ovom forumuskim ratnicima sto silje qurceve na stare trasnportere OSBiH. Ja sam bio pripadnik OS ( vojska federacije) kada su ti transporteri stigli . Isto znam kako su se krvna zrnca brojala i kome sta ide od opreme.
Kao u ratu bi prvi uzeli pusku da brane BiH, jos kazu ima ih hiljade.

A sto je danas ne brane u miru kada je lakse? Evo BiH se napada dnevno pa nisam bas vidio da se forumasi organizuju pa je brane. Nego kao nesto cekaju.
Ili sa RS-om, kao oni da proglase samostalnost mi bi ono ili mi bi ovo.
A danas ta RS nikoga ne interesuje. U praksi je gotovo samostalna, Bosnjaka gotovo i da nema.Non stop napadi iz RS na BiH. Pa sta rade vrsni internet ratnici da to promjene? Cekaju na nesto? Na sta?

Eto ti odgovora na pitanje.
Glupo je raspravljati o takvim stvarima sa balavcima koji nikada uživo nisu vidjeli AK 47, M16 A1 ili M60, a kamoli imali priliku rasklopiti to oružje i ponovo ga sastaviti. Isto tako je glupo ulaziti u rasprave sa nabrijanim Call of Duty tipovima koji pojma nemaju kako je biti na straži na minus 15 stepeni ili imati marš po dvadeset kilometara da se poslije bojiš skinuti čizme sa nogu.

Ti ljudi ne znaju šta je zaraditi žulj od vojničkih čizama, a drže ti pridike o patriotizmu.

Na koncu, patriotski nabrijana balavurdija neće ni braniti ovu zemlju, jer sa obzirom na svijest prva će i popiti metak u čelo. Ili će, kao početkom devedesetih, kao svi oni nabusiti SDA-ovci, nakon prvog ispaljenog rafala, poskakati iz rovova i postati moralisti i itendanti.
Škobo Habu

#7225 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Škobo Habu »

iz zadnje klupe wrote: 11/04/2022 10:02 To sa vjerom u velikim količinama je bilo karakteristićno baš za Zeničko područje, što meni u kasnijoj retrospektivi nije baš bilo jasno, jer bi bilo logičnije da nije, pošto je to srce Bosne, gdje je bosanska država nastala, Kulin ban, Bilino polje i te stvari..
Taj uticaj je preovladavao tamo gdje bila dominantna Sedma. Zenica, Kakanj, Zavidovići, Travnik...Barem je tako bio početkom dvijehiljaditi.

Za mnoge koji nisu sa tog područja bio je to šok.

Vehabijska ideologija je dominirala u to doba.
Post Reply