Škobo Habu wrote: ↑11/04/2022 08:34
elcaliente wrote: ↑11/04/2022 07:20
Jesi li sluzio i ti u sedmoj motirizovanoj? Kada si bio?
Ja sam bio 37 klasa, radio sam u bjeloj kuci bas za pukovnika Masovica.
Ja sam bio četrdeseta klasa. 99/2000 godina.
Natjer'o nas Brzina i ovakvi k'o Mašović, da u sred januara čistimo pola metra snijega oko mesdžida za 27. noć.
Mislim da je tada jedina zelena površina u Bosni bila upravo oko tekije na Bilmištu. Stariji se sjećaju koliki je tada snijeg pao.
Tovarilo se na kamione i vozilo se izvan kasarne.
Halil se tad falio da je lustere u tekiji plać'o po četristo maraka. Arapskim donacijama, ne svojim, sigurno. U mene stari radio za 200 km, k'o i svi ostali.
Te 27. noći doveli Burhana Šabana i slične da uče. Pola Alijine SDA kompanije je tu bilo nazočno. Možda se varam, davno je bilo, da je i reis Ceraga bio tu.
Tad sam vidio najbolje šta je bošnjačka fukaraština kad joj dadneš političku i svaku drugu moć.
Cekaj, pa ja sam 01.09.99 dosao da sluzim vojni rok. Onda sam ja bio 39 klasa, davno je bilo pa sam pobrkao.
Jesi li dozivio pormjenu na celu brigade, kada je otisao Brzina a dosao drugi general. Znam da je imao cin brigadira a ne mogu se sjetiti imena.
Sjecas li se onog mladog hafiza, sto je nosao zelenu beretku? Kako me je nervirao, da mi ga je bilo gdje u gradu vidjeti, noge bi mu polomio.
Imali su oni pored mesdzida mjesto za zikr, sve ekstra opremljeno unutra i jos toplo, dobijali hranu o kojoj smo mi vojnici mogli samo sanjati.
Ja spavao 4 mjeseca u skoli u ucionici, bilo nas trideset unutra, kreveti na sprat, pa onda presao u komandnu cetu, kod majora Sepera pa kod pukovnika Masovica.
Bilo dosta ne pravde, ko nije bio u vojci ni ne zna da u ratu momci ginu za neke guzonje a ne za neki patriotizam.
Tebi pasteta i komadic pite i lagano na zimu, a njemu supa, teletina, kropmir, salata i kolac i gleda te iz toplog pa ti kaze hajde patriota odradi to za drzavu.
Bio sam tu zimu u Travniku nekih deset dana, izveli nas u 3h sata ujutro da cistimo pistu, smrzli se ko picke, uniforma bila tanka ko papir.Poslije toga otisli na na Ravno Rostovo,gore snjeg do pasa, stavljali novine u cizme da nam se makar stopala ugriju. Imali smo neke turske cizme, bile krute ko qurac, a vodu nisu nikako zadrzavale.
I na kraju me neki ovdje na forumu porglase cetnikom. Eto ti dokaza, kako funcionise nase drustvo, oni koji pojma nemaju, uzimaju sebi za pravo da pricaju o patriotizmu.