Pitao sam tebe a ne Ismeta Fatiha.
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
-
plavi_E
#7176 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
-
Tesnjak_91
#7177 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Dakako, nešto što je neki novinar napisao je veći fakt od nečega što je visoki zvaničnik NATOa rekao.
Koliko li će još puta kopirati ovaj link kao nešto relevantno. Al' dobro ipak je taj članak bitniji od Dejtonskog sporazuma.
-
KraljicaIzJajca
#7178 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Cerekaš se bespotrebno, a ja sam mislila da si ozbiljan PR, osim što pijepiš fotke na temi.
-
KraljicaIzJajca
#7179 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ismet Fatih Čančar is a political-economic analyst from Bosnia and Herzegovina. He is currently the Partnership for Peace Fellow at NATO Defense Collegeplavi_E wrote: ↑10/04/2022 18:03Pitao sam tebe a ne Ismeta Fatiha.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2022 17:59https://rusi.org/explore-our-research/p ... st-bosnia/SpoilerShow
![]()
![]()
-
archi_a
#7180 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Odlika svakog mitomana, uzmi sa stola samo ono što ti se sviđa. Tako i sa "tekstovima". Spremni su naći, bezveze, evo jednog šveda, koji bi sad rekao nešto protiv BiH, primiti ga na najvišem nivou, vodati ga ko cirkuskog medvjeda po medijima, organizovati predavanje učenicima, u konačnici mu napraviti statu-u u prirodnoj veličini i nazvati neku školu po njemu.
Da, ja lijepim slike, upravo zbog onih kojima "slikovnice" trebaju da skontaju stvari, da možda dobiju šansu da izoštreno vide. Lijepim samo ono što postoji, nikakve imaginarne stvari. Govorim samo o onome što se može dokazati dokumentacijom.
Ali, uvijek ima takvih likova.
Last edited by archi_a on 10/04/2022 18:14, edited 3 times in total.
-
KraljicaIzJajca
-
plavi_E
#7182 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ismete, jes to ti?
-
Adoo90
-
KraljicaIzJajca
#7184 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
plavi_E wrote: ↑10/04/2022 18:09Ismete, jes to ti?KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2022 18:06SpoilerShow
Ismet Fatih Čančar is a political-economic analyst from Bosnia and Herzegovina. He is currently the Partnership for Peace Fellow at NATO Defense College
-
Adoo90
-
Dimu1927
#7186 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
sta cekate onda ne kontam ?KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2022 17:59Dajtonski nije Mojsijev zakon zapisan u kamenu.
Vidiš da i EU i NATO sa Ukrajinom upravo razmišljaju o razvoju nove strategije, doslovno, nemaju trenutno nikakakv plan, osim da imaju plan isplanirati.![]()
-
Škobo Habu
#7187 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Nemaš ti pojma, jednom riječju.archi_a wrote: ↑10/04/2022 13:53 ".... Jer Bosna i Hercegovina ne može da se odbrani ovdje, ako dođe do rata", "jer Bosna i Hercegovina ne bi imala pomoć, niti bi iko stao uz njih u slučaju da ovdje dođe do rata". Kako već viđena mitomanija, deplasirana, u službi bildanja vlastitih, sitnih, skvrčenih, secesionističkih cajones-a.
Slikano, NAKO.![]()
Ebo vas i bakir, i bakiri, i begovati. Borit ćemo se za Bosnu, za ideju, za svoj dom, za svoje pravo na život i slobodu. To nam nikad nećete moći uzeti. Bakiri će biti i proći, Bosna kao slobodarska ideja će da traje.
Senad Mašović je bio desna ruka Halila Brzine u 7. Muslimanskoj. Sad je kao postao prozapadni, NATO strateg.
Lično sam imao priliku da gledam mlada Mašovića, uz Brzinu i gomilu SDA-ovaca, početkom dvijehiljaditih, od kantonalnog do državnog vrha, kako bulazne političko-vjersku propagandu u krugu zeničke kasarne.
Možda tebe mogu prevesti žedna preko vode, no nas starije neće moći.
-
archi_a
#7188 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Reče osoba na forumu. 
To, ako je bio u 7. Muslimanskoj mu samo može biti +, ne -.
Dok neki za "lidere" imaju likove koji padaju sa oklopnjaka ili nisu služili vojsku nikako.
Ako je dobar Pentagonu i Briselu, dobar je i meni. A, još ako je bio u ARBiH, jedinoj legalnoj formaciji u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije, čiji je bajrak izdignut pored trijumfalne kapije na paradi povodom proslave Dana borbe protiv fašizma, nemamo o čemu dalje pričati. Armija RBiH i probosanska strana su oduvijek prozapadno orjentisani.
P. S. "nemaš ti pojma", nije jedna riječ.
To, ako je bio u 7. Muslimanskoj mu samo može biti +, ne -.
Dok neki za "lidere" imaju likove koji padaju sa oklopnjaka ili nisu služili vojsku nikako.
Ako je dobar Pentagonu i Briselu, dobar je i meni. A, još ako je bio u ARBiH, jedinoj legalnoj formaciji u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije, čiji je bajrak izdignut pored trijumfalne kapije na paradi povodom proslave Dana borbe protiv fašizma, nemamo o čemu dalje pričati. Armija RBiH i probosanska strana su oduvijek prozapadno orjentisani.
P. S. "nemaš ti pojma", nije jedna riječ.
- anelsol
#7189 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Imati ma čelu OS oficira koji ima iskustvo četverogodišnjeg rata na čelu jedne od najelitnijih jedinica ARBiH - neprocjenjivo 
-
GOLDZEN
-
aplik5
#7191 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ne vjerujem u NATO odbranu ni 2%, ali bi članstvo trebalo značiti veća ulaganja u OS i bržu modernizaciju istih.
Bosna se brani tamo gdje stoji Bošnjak s puškom u ruci. Nikakav NATO ili EUFOR.
Bosna se brani tamo gdje stoji Bošnjak s puškom u ruci. Nikakav NATO ili EUFOR.
-
ins
#7192 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Vidim da slabije znaš Engleski, pa da pomognem: ovdje piše da je Čančar trenutno student postdiplomskog studija (nivo Master, ne doktorski studij) na studijskom programu Partnerstvo za mir, za koji NDC kaže da je namijenjen studentima iz zemalja koje nisu članice NATO. Dakle, on pohađa školu na NATO Defense College, nije na bilo koji način zaposlen ili povezan sa NDC.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2022 18:06Ismet Fatih Čančar is a political-economic analyst from Bosnia and Herzegovina. He is currently the Partnership for Peace Fellow at NATO Defense College
Koliko ga to čini relevantnim za ovu tematiku, neka svako procijeni za sebe.
Last edited by ins on 10/04/2022 20:26, edited 1 time in total.
-
ins
#7193 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Lijepo rečenoarchi_a wrote: ↑10/04/2022 00:20 Početak agresije na Bosnu i Hercegovinu..... Bosna je slovom i brojem "imala" možda dva generala, par poručnika, kapetana, majora. Da, imali smo dosta onih koji su prošli obavezan vojni rok, ali puno više onih mladih koji su možda imali jedan poligon na kojem su imali ispaljenih do 50 metaka. Danas, još uvijek imaš veliki broj bh. patriota sa vojničkim znanjem, ratnim iskustvom, koje je vrlo bitno, ako ništa kod prenosa tog znanja i skretanja pažnje mlađim osobama pri držanju obuka. Ono što je najvažnije, a što se često ne naglašava je da je u posljednjih 20 godina veliki broj bosanaca školovan i obučavan u vojnim akademijama po svjetskim metropolama i po NATO konceptu. Stotine je novih oficira, školovanih instruktora koji znaju kako se postaviti i kako prenijeti znanje izašlo kao kompletne vojne osobe u vesovima za koja su se specijalizirali. To je enormno bogatstvo. Često naglasim, u svakom trenutku u Bosni i Hercegovini imaš bar 15.000 onih koji su spremni braniti Bosnu i Hercegovinu, a koji su pod dugim cijevima u raznim sigurnosnim službama. Moja procjena je da ima ko da bi primio i prihvatio borbu u prvom udaru. A, ostalo ide po automatici, regrutacija, dobrovoljci, ubrzana osnovna obuka, uvođenje u borbu. Važne su specijalizirane jedinice, od 4 do 20 ljudi koji odrađuju zadatke od visoke važnosti.
Imate primjer Ukrajine, šta male, modularne jedinice rade daleko brojnijem neprijatelju na terenu, praveći im ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici.
Sličnosti je previše sa agresijom 92, s tim što je Ukrajina imala tu sreću da joj nastave dopremati borbene sisteme. Mi tu sreću 92 nismo imali, dijelom i što, a o čemu sam pisao nekad davno, u Bosni i Hercegovini je došlo do referenduma, vraćanja nezavisnosti, priznanja, odvajanja od krnje yu. a da još nismo imali izgrađene institucije, ni svoju vojsku, čak ni diplomatske odnose. Sve u isto vrijeme. Mnogi na zapadu nisu znali ni sa kim da sarađuju, previše dezinformacija, nejasna slika.
Sto posto sam siguran da je sada stanje sa odbranom države BiH jače, zagarantovanije, jasnije i stabilnije. Sve institucije su oformljene i utvrđene, međunarodni ugovori potpisani i usaglašeni, jasno se zna za i o državi i zapad ima jasnu sliku sa kojim institucijama da sarađuje. BH institucije ne može ugasiti nikakva separatistička snaga, oni mogu da se povuku, ali institucije države ostaju, jasne, vidljive. Institucije države!!!![]()
- Penicilin
#7194 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Odakle 40000?archi_a wrote: ↑10/04/2022 13:32 Vidim, aludiraš na komšiluk. Hrvatska 18000 vojnika, Srbija 40000 vojnika. Koliko vojnika ove dvije države bi morale poslati da bi osvojili BH teritoriju, a koliko moraju ostaviti kao odbranu vlastite teritorije? Koliki je odnos napadača vs. branilaca?
Ovo se ne može desiti ni u mokrim snovima, ali evo vidim da takvi aludiraju da bi se moglo desiti. Nisu mogli otvoreno ni u punim kapacitetima 90-tih, a kamo li sad. Al, evo vidim da mitomanija ima projekciju da bi ove dvije potpisnice (ne garanti) Daytonskog sporazuma, kao strane u sukobu, mogle potencijalno napasti međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, bez posljedica.
Kakvi delegati.
-
archi_a
#7195 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Neki kažu 22.500, neki kažu 30.000, ja zaokružio na 40.000 da separatistima bude drago oko srca. 
Iskreno ne interesuje me, spomenuo ih u kontekstu rasprave. Da ih ima 100.000, neka ih tamo, preko Drine. Nek vježbaju.
Iskreno ne interesuje me, spomenuo ih u kontekstu rasprave. Da ih ima 100.000, neka ih tamo, preko Drine. Nek vježbaju.
- Penicilin
#7196 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Slažem se i ne bi da te pobijam ali malo sam istraživao na ovu temu pa evo samo da imamo neki pregled ovo je otprilike šta se može naći.
Jedini izvor koji sam našao koji spominje cifru od 40.000 u aktivnoj službi je Wikipedija na srpskom:

Međutim kad klikneš na referencu vodi te na stranicu Global Fire Power koja daje procjenu od 25.000 u aktivnosj službi:

Global FIre Power pozova se na CIA factbook koja procjenu od 25.000 osoblja u aktivnoj službi dijeli na 15.000 kopnenih snaga 5.000 vazdušnih i 5.000 ostalih:

Radi se o procjenama za 2021. godinu. U isto vrijeme i Global Fire Power i CIA FActbook daju procjenu od 9.000 za snage BiH u aktivnoj vojnoj službi.

Navedene procjene za kopnene snage VS se slažu sa njihovom organizacionom strukturom koju čine 4 pješadijske brigade u odnosu na 3 OSBiH. Pored pješadijskih brigada VS ima još jednu artiljerijsku brigadu dok OS imaju dodatnu brigadu podrške u okviru koje je oklopni bataljon. Pješadijske brigade VS su popunjenije i veće te svaka u sastavu ima tenkovski, dva mehanizovana, tri pješadijska i dva artiljerijska bataljona. Sa druge strane OSBiH pri brigadama imaju po jedan artiljerijski i tri pješadijska bataljona.
Dakle nema sumnje da su kopnene snage VS gotovo dvostruko veće od OSBiH i da su snažnije opremljene međutim u nekom potencijalnom sukobu VS nema dominantnu snagu za vođenje ofanzivnog rata protiv OSBiH. Vojno pravilo je da vojska koja napada mora biti trostruko jača da bi mogla napredovati a na terenu kakav je na istočnim granicama BiH ovaj odnos morao bi biti višestruko veći. U bilo kojem scenariju VS mogla bi angažovati jednu ili dvije brigade prema zapadu što ih dovode u praktično ravnopravan položaj u odnosu na aktivne snage u BiH. VS također ima značajan broj rezervista međutim to nije profesionalna vojska i takves snage ne mogu izvoditi ofanzivne operacije. Takve snage mogle bi se regrutovati i u BiH istom brzinom tako da ne vidim neku prednost VS ni po tom pitanju. Dakle čak i u nekom najcrnjem scenariju cjepanja OSBiH brojno stanje i opremljenost OSBiH i dalje su značajan faktor u odnosu na VS. U svakom slučaju laganje po Wikipediji i trolanje po forumima nije neka strateška prednost.
-
elcaliente
#7197 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Jesi li sluzio i ti u sedmoj motirizovanoj? Kada si bio?Škobo Habu wrote: ↑10/04/2022 18:45Nemaš ti pojma, jednom riječju.archi_a wrote: ↑10/04/2022 13:53 ".... Jer Bosna i Hercegovina ne može da se odbrani ovdje, ako dođe do rata", "jer Bosna i Hercegovina ne bi imala pomoć, niti bi iko stao uz njih u slučaju da ovdje dođe do rata". Kako već viđena mitomanija, deplasirana, u službi bildanja vlastitih, sitnih, skvrčenih, secesionističkih cajones-a.
Slikano, NAKO.![]()
Ebo vas i bakir, i bakiri, i begovati. Borit ćemo se za Bosnu, za ideju, za svoj dom, za svoje pravo na život i slobodu. To nam nikad nećete moći uzeti. Bakiri će biti i proći, Bosna kao slobodarska ideja će da traje.
Senad Mašović je bio desna ruka Halila Brzine u 7. Muslimanskoj. Sad je kao postao prozapadni, NATO strateg.
Lično sam imao priliku da gledam mlada Mašovića, uz Brzinu i gomilu SDA-ovaca, početkom dvijehiljaditih, od kantonalnog do državnog vrha, kako bulazne političko-vjersku propagandu u krugu zeničke kasarne.
Možda tebe mogu prevesti žedna preko vode, no nas starije neće moći.
Ja sam bio 37 klasa, radio sam u bjeloj kuci bas za pukovnika Masovica.
- madner
#7198 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Omjer 3:1 je nesto sto je Moltke stariji izjavio 1866 i odnosi se na cisto lokalno nadmoc. Kao primjer sluzi upravo taj rat, kada je odnos snaga bio 1:1 ali su Prusi bolje manervisali pa stvorili te uslove za pobjede.
Sto se VS tice, struktura nema nikakvog smisla osim ako nije cilj da se brzo moze povecati formacija.
Nije prijetnja iz drugih razloga.
Sto se VS tice, struktura nema nikakvog smisla osim ako nije cilj da se brzo moze povecati formacija.
- Penicilin
#7199 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Da, kolkko sam shvatio ovo 3:1 je nekakava relativna orjentacija koja se uvijek može koristiti u smislu ukupne snage koja ne mora biti u ljudstvu već može biti i u oružju tehnici, obučenosti itd. Uglavnom onaj koji se brani je uvijek u prednosti zavisno od terena.madner wrote: ↑11/04/2022 07:32 Omjer 3:1 je nesto sto je Moltke stariji izjavio 1866 i odnosi se na cisto lokalno nadmoc. Kao primjer sluzi upravo taj rat, kada je odnos snaga bio 1:1 ali su Prusi bolje manervisali pa stvorili te uslove za pobjede.
-
laik1981
#7200 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Vise istine u ovom videu nego u kompletnoj bosnjackoj politici.. Jos samo da Erdogan i Vucic dogovore i ozvanice kakvog bosnjackog Kadirova, pa da i Bosnjaci postanu poslusni kao Kadirovi Ceceni..Adoo90 wrote: ↑10/04/2022 18:22 Kako reče Salko uvali nam Erdogan momački...
https://youtu.be/_3e37kVCHhY
Malo šale nije za baciti![]()