Ukrajina

Novosti

#75201 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Novosti

#75202 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

lajkujMe

#75203 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

GAU8 wrote: 08/04/2022 11:59
Drekavac22 wrote: 08/04/2022 11:23 i opet se u evropi desava Rat nakon BIH , genocid, silovanja, rusenja, razaranja.....nista ta evropa ne uci.

Sad kad se probudio sibirski medvjed kojeg vodi botoksirani patuljak, izbilo je islamski prijetnju iz glava evropljanja, nema vise islamskom teorirzma, i cega sve ne, sad odjednom sve nestalo nakon Putlerove prijetnje atomskom bombom...kad prava prijetnja dodje onda se odbacivaju ove izmisljenje prijetnje poput islamske.
Ja mislim da je Evropi potajno vokri sto se Ukrajina ovoliko brani, i sto ih tako djera iz njihove "comfort zone"...
Daju podrsku cisto da ne bi ispali supci, jer moraju. Cast izuzecima.

Uglavnom sam razocaran.
Apsolutno se slazem s tobom, mislim da su i Ameri procjenili da Ukrajinci nece dugo. I da su se zapravo pripremali za gerilu a ne za opsti rat.

Ukrajinci pomrsili svima racune.

Jedino sto je razlika da Ameri i Britanci zaista pokusavaju da pomognu samo su s nasli spustenih gaca nespremnih za pomoc u pravom ratu.

Balticke zemlje, Poljska, SAD I VB sad aktivno rade na pravom ratu. Tu pomazu Svedi, Finci, Norvezani uveliko.
Ali traje, da su bili spremni prije rata davnih dana bi islo oruzje u ogromnim kolicinama sad se valja pripremiti na hooruk i pripremiti sve.

Ostali a pogotovo mislim na Francusku i Njemacku rade taman onoliko da ih citav svijet ne svrsta na Rusku stranu.
Ma da im to pada u vodu kako vrijeme tece.

Ako Njemci vec ne mogu bez gasa onda barem iskoristite taj gas za masovnu proizvodnju oruzja da ga dopremite u Ukrajinu!

Inace, u doba hladnog rata vojne igre su pokazale da bi Americi bilo potrebno oko 4 sedmice da dopremi svu potrebnu vojsku za eventualnu invaziju od strane Sovjeta.
I to rapid deployment.
I tad je to bilo sporo jer se predvidjalo da ce citava Njemacka, Holandija, Danska, Svedska, Norveska i dobar dio Francuske vec biti okupiran Sovjetskom armadom.

Zato su tad u planiranju odbrane otvoreno pricali o taktickim udarima na Sovjetsku armiju u Njemackoj za cilj usporavanja Sovjetske masinerije.

Ameri ako stvarno zele, a znajuci Bajdena oni to zele moraju pod hitno pod svaku cijenu obuciti i opremiti Ukrajinsku vojsku rijekama i rijekama oruzja sto lakog sto teskog sto strateskog.

I poceti ozbiljan kontranapad i proces unistenja Ruske armije.

Do sada je valjda svima jasno da Ukrajinci imaju strasan odbranbeni potencijal ali los ofanzivni.
Odbraniti se mogu od Ruskih hordi na tlu ali ne mogu ih potisnuti ako Rusi ne odluce da ce uci u sukob.

Male mobilne jedinice ne mogu protiv utvrdjenog protivnika.

Ukrajincima trebaju teska naoruzanja.

Novi avioni i helikopteri
Novi PVO srednjeg i dalekog dometa
Novi tenkovi i oklopi koji su superiorniji od Ruskih
Masa masa Artiljerije i strateskih dalekometnih raketa
Ogromni broj dronova za srednji i daleki domet sto za izvidjanje sto za napad
Protiv Balisticka odbrana
I mnogo lakih oruzja

Ukrajinci moraju preci iz odbrane u napad i sistematski unistavati Rusku armiju i Ruske kapacitete ratovanja.
To ukljucuje i udare unutar Rusije.

Ovo nije "lokalizovani sukob" ovo je opsti rat bez pravila
quoter

#75204 Re: Ukrajina

Post by quoter »

Ovako je juče bilo na želj. stanici u Kramatorsku koja je danas pogođena ruskim projektilom.
lajkujMe

#75205 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

quoter wrote: 08/04/2022 12:24

Ovako je juče bilo na želj. stanici u Kramatorsku koja je danas pogođena ruskim projektilom.
Sad se sjetim onih Sirijaca prije 2 sedmice.
Kad su upozoravali Ukrajince da ne postavljaju javno informacije o vecim masama ljudi na nekom mjestu.
Da ne govore UNu gdje su humantirani koridori, bolnice, redovi za hljeb i vodu.
Jer Rusi ce da to iskoriste da ubiju civile
sumirprimus

#75206 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma sve ko u siriji, ono im je bila generalna proba,..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#75207 Re: Ukrajina

Post by Truba »

quoter wrote: 08/04/2022 12:24

vako sam ja iz paromlinske 14.11.1992. busom za kiseljak
kakva sreća stade bus bukvalno pred nama :( :cry:
ala sam se tada isplakao ostavljaš sve iza sebe
dimitrov

#75208 Re: Ukrajina

Post by dimitrov »

Rusi naravno demantovali da imaju ikakve veze sa napadom. Kakvi monstrumi.
jazzer

#75209 Re: Ukrajina

Post by jazzer »

dimitrov wrote: 08/04/2022 12:30 Rusi naravno demantovali da imaju ikakve veze sa napadom. Kakvi monstrumi.
Ocekivano, srpska posla.
Kyuss

#75210 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Zar je neko sumnjao?
Rusko ministarstvo odbrane negiralo je danas da su ruske snage odgovorne za raketni napad na železničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine, javila je agencija RIA.

Ukrajinska železnička kompanija saopštila je prethodno da je više od 30 ljudi poginulo, a preko 100 ranjeno u ruskom napadu koji se dogodio dok su civili pokušavali da se evakuišu u bezbednije delove zemlje, javio je Rojters.

Rusko ministarstvo je saopštilo da tip rakete korišćene u napadu upotrebljava samo ukrajinska vojska, kao i da je slična raketa pogodila centar grada Donjecka 14. marta, kada je poginulo 17 osoba, navela je RIA.

I Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republiek (DNR) saopštio je ranije da su napad na železničku stanicu u Kramatorsku, u kojem je poginulo nekoliko desetina civila, izvele ukrajinske trupe raketama "Točka-U".
a prema drugim izvorima kažu da su ukrajinske rakete
videće se
KraljicaIzJajca

#75211 Re: Ukrajina

Post by KraljicaIzJajca »

lajkujMe wrote: 08/04/2022 12:21
GAU8 wrote: 08/04/2022 11:59

Ja mislim da je Evropi potajno vokri sto se Ukrajina ovoliko brani, i sto ih tako djera iz njihove "comfort zone"...
Daju podrsku cisto da ne bi ispali supci, jer moraju. Cast izuzecima.

Uglavnom sam razocaran.
Apsolutno se slazem s tobom, mislim da su i Ameri procjenili da Ukrajinci nece dugo. I da su se zapravo pripremali za gerilu a ne za opsti rat.

Ukrajinci pomrsili svima racune.

Jedino sto je razlika da Ameri i Britanci zaista pokusavaju da pomognu samo su s nasli spustenih gaca nespremnih za pomoc u pravom ratu.

Balticke zemlje, Poljska, SAD I VB sad aktivno rade na pravom ratu. Tu pomazu Svedi, Finci, Norvezani uveliko.
Ali traje, da su bili spremni prije rata davnih dana bi islo oruzje u ogromnim kolicinama sad se valja pripremiti na hooruk i pripremiti sve.

Ostali a pogotovo mislim na Francusku i Njemacku rade taman onoliko da ih citav svijet ne svrsta na Rusku stranu.
Ma da im to pada u vodu kako vrijeme tece.

Ako Njemci vec ne mogu bez gasa onda barem iskoristite taj gas za masovnu proizvodnju oruzja da ga dopremite u Ukrajinu!

Inace, u doba hladnog rata vojne igre su pokazale da bi Americi bilo potrebno oko 4 sedmice da dopremi svu potrebnu vojsku za eventualnu invaziju od strane Sovjeta.
I to rapid deployment.
I tad je to bilo sporo jer se predvidjalo da ce citava Njemacka, Holandija, Danska, Svedska, Norveska i dobar dio Francuske vec biti okupiran Sovjetskom armadom.

Zato su tad u planiranju odbrane otvoreno pricali o taktickim udarima na Sovjetsku armiju u Njemackoj za cilj usporavanja Sovjetske masinerije.

Ameri ako stvarno zele, a znajuci Bajdena oni to zele moraju pod hitno pod svaku cijenu obuciti i opremiti Ukrajinsku vojsku rijekama i rijekama oruzja sto lakog sto teskog sto strateskog.

I poceti ozbiljan kontranapad i proces unistenja Ruske armije.

Do sada je valjda svima jasno da Ukrajinci imaju strasan odbranbeni potencijal ali los ofanzivni.
Odbraniti se mogu od Ruskih hordi na tlu ali ne mogu ih potisnuti ako Rusi ne odluce da ce uci u sukob.

Male mobilne jedinice ne mogu protiv utvrdjenog protivnika.

Ukrajincima trebaju teska naoruzanja.

Novi avioni i helikopteri
Novi PVO srednjeg i dalekog dometa
Novi tenkovi i oklopi koji su superiorniji od Ruskih
Masa masa Artiljerije i strateskih dalekometnih raketa
Ogromni broj dronova za srednji i daleki domet sto za izvidjanje sto za napad
Protiv Balisticka odbrana
I mnogo lakih oruzja

Ukrajinci moraju preci iz odbrane u napad i sistematski unistavati Rusku armiju i Ruske kapacitete ratovanja.
To ukljucuje i udare unutar Rusije.

Ovo nije "lokalizovani sukob" ovo je opsti rat bez pravila
A evo kako izgleda pakovanje manjim bombama, isto poslano na željezničku stanicu:

Image

The RRAB-1 (1000kg), used by the heavy bombers (such as the TB, TB-3 and Pe-8), was taken out of production after 1940, while the RRAB-2 (500kg) and RRAB-3 (250kg), both mostly used by medium bombers like the DB-3 and SB also lighter aircraft including the Il-2, Pe-2 and even the R-5 biplane, remained in production. These bombs were always carried externally due to its size - both the container and large fins were bigger than the FAB-250.

http://www.rkka.es/Armamento/004_bombas ... 0_RRAB.htm

Otvori link.
Raigor Stonehoof

#75212 Re: Ukrajina

Post by Raigor Stonehoof »

Image
:D
statixx

#75213 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Nismo mi, nego separatisti.
Nadzornik

#75214 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

Na zalost,od prvog dana sam znao da ova ruska agresija na Ukrajinu neumoljivo vodi cijeli svijet u propast... :(

Ako Rusija dobije ovaj rat,pazite na reakciju NATO-a.

Ako Ukrajina dobije ovaj rat,pazite na reakciju Rusije.
KraljicaIzJajca

#75215 Re: Ukrajina

Post by KraljicaIzJajca »

Znate što je najžalosnije, toliko država je prije 15 godina potpisalo da neče koristiti kazetne bombe, a one se uopće nikad nisu ni prestale koristiti. :-) :-?
madner

#75216 Re: Ukrajina

Post by madner »

JoseMujica wrote: 08/04/2022 10:57
madner wrote: 08/04/2022 10:51 Ponavaljam da je debilno. Od svih generala nasli se smijat liku koji je izvrsio zadatke, jer je glavonja.

To sto pokusavate od toga napraviti pricu o invaziji i Putinu je samo znak da nemate nista rec o prvobitnoj temi.
što se tiče "vid mu glove" si u pravu, al da je izvršio zadatak :roll: provezao se kroz radioktivni prostor koji je bio napušten od branilaca koliko sam skonto :? i poslije mu se ljudi ukopavali u radioktivnoj zoni...jel to taj lik vodio? slobodno me ispravi me ako griješim

ak je ovako bilo debelo precjenjuješ vojničke i intelektualne sposobnosti ovog idiota. žali bože ljude kojima on komanduje :roll: to su šehidi u najavi
Nije, to je bilo kod Chernobila. Ovi su zauzeli najveci nukleraku u Evropi, ZZP (juzno od Zaporozje) i nije bila napustena pa je bilo borbe. I odradili to manje vise ok, nema vise radijacije u okolini, nema cilnih zrtava, vecih zlocina ili gubitaka no...

Ruski gubici nisu ravnomjerni, sve zavisi od armije do armije. Treba samo vidjeti koje su smjenili i sve je jasno gdje su podbacili.
zigzag

#75217 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Nadzornik wrote: 08/04/2022 12:44 Na zalost,od prvog dana sam znao da ova ruska agresija na Ukrajinu neumoljivo vodi cijeli svijet u propast... :(

Ako Rusija dobije ovaj rat,pazite na reakciju NATO-a.

Ako Ukrajina dobije ovaj rat,pazite na reakciju Rusije.
Rusija neće dobiti rat u Ukrajini. Ali je realno eskalira na viši nivo.
zigzag

#75218 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 08/04/2022 12:46
JoseMujica wrote: 08/04/2022 10:57

što se tiče "vid mu glove" si u pravu, al da je izvršio zadatak :roll: provezao se kroz radioktivni prostor koji je bio napušten od branilaca koliko sam skonto :? i poslije mu se ljudi ukopavali u radioktivnoj zoni...jel to taj lik vodio? slobodno me ispravi me ako griješim

ak je ovako bilo debelo precjenjuješ vojničke i intelektualne sposobnosti ovog idiota. žali bože ljude kojima on komanduje :roll: to su šehidi u najavi
Nije, to je bilo kod Chernobila. Ovi su zauzeli najveci nukleraku u Evropi, ZZP (juzno od Zaporozje) i nije bila napustena pa je bilo borbe. I odradili to manje vise ok, nema vise radijacije u okolini, nema cilnih zrtava, vecih zlocina ili gubitaka no...

Ruski gubici nisu ravnomjerni, sve zavisi od armije do armije. Treba samo vidjeti koje su smjenili i sve je jasno gdje su podbacili.
Ne bi zauzeli ništa da se Herson Melitopolj i Berdjansk nisu predali.
sumirprimus

#75219 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma ako eskaliraju realno je da ce sa ovakvim hafifnim naoruzanjem njih ameri nagazit 100% a oni amere i zapad ni 50%. kako god okrenes. po americi ce bit civilizacije i dan poslije, u rusiji nema sanse.ako nista mad max stil.. :D
Novosti

#75220 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

sumirprimus

#75221 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

op op da l je istina vidjecemo... taze
sahara1428

#75222 Re: Ukrajina

Post by sahara1428 »

madner

#75223 Re: Ukrajina

Post by madner »

GAU8 wrote: 08/04/2022 10:55
madner wrote: 08/04/2022 10:41

Jos jedan pokusaj mjenjana teme.

Inace nacizam nije vezan za agresiju na drugu drzavu, nacizam je ideologija. Nacisticka drzava moze, ali ne mora izvrsiti agresiju a niti je svaka agresija nacizam niti je svaki nacizam invazija. :roll:

No jedna od odlika nacizma jeste zakljucivanje o osobama na osnovu oblika glave. Fali jos samo craniometar.
Zar to nije ujedno i rasizam/fasizam ili bilo koji "anti-drugaciji-zam"
To je malo dublja diskusija, Musolini bi rekao da je rasizam rabota plavih ljudi, ne ze Italijane, ali istina je da nema nacizma bez uvjerenja u superiornost rase x nad y. I to ne u americkom smislu boje koze, nego ideji da postoji dosta vise rasa koje imaju specificne karakteristike. Italijanski rasizam je bio nuspojava, fasista mozes biti bez toga.
sumirprimus

#75224 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

tenkovi su stigli jos migovi i kamikaza dronovi, idu ruje niz vodu. pustite svu supjologiju sto stize proagandnim putem preko drine.
idu ruje nizbrdo ko i oko kijeva. a bilo je nevernih toma itekako na temi :izet: :D
madner

#75225 Re: Ukrajina

Post by madner »

zigzag wrote: 08/04/2022 12:48
madner wrote: 08/04/2022 12:46

Ne bi zauzeli ništa da se Herson Melitopolj i Berdjansk nisu predali.
Da su mogli braniti, branili bi. Ima uvijek nesto do protivnika, ovi na jugu su odradili puno bolje posao nego na sjeveru, sa znatno slabijim snagama.

Herson su jednom bili zauzeli ponovo, pa opet izgubili. Nije da nisu pokusali.
Post Reply