Apsolutno se slazem s tobom, mislim da su i Ameri procjenili da Ukrajinci nece dugo. I da su se zapravo pripremali za gerilu a ne za opsti rat.GAU8 wrote: ↑08/04/2022 11:59Ja mislim da je Evropi potajno vokri sto se Ukrajina ovoliko brani, i sto ih tako djera iz njihove "comfort zone"...Drekavac22 wrote: ↑08/04/2022 11:23 i opet se u evropi desava Rat nakon BIH , genocid, silovanja, rusenja, razaranja.....nista ta evropa ne uci.
Sad kad se probudio sibirski medvjed kojeg vodi botoksirani patuljak, izbilo je islamski prijetnju iz glava evropljanja, nema vise islamskom teorirzma, i cega sve ne, sad odjednom sve nestalo nakon Putlerove prijetnje atomskom bombom...kad prava prijetnja dodje onda se odbacivaju ove izmisljenje prijetnje poput islamske.
Daju podrsku cisto da ne bi ispali supci, jer moraju. Cast izuzecima.
Uglavnom sam razocaran.
Ukrajinci pomrsili svima racune.
Jedino sto je razlika da Ameri i Britanci zaista pokusavaju da pomognu samo su s nasli spustenih gaca nespremnih za pomoc u pravom ratu.
Balticke zemlje, Poljska, SAD I VB sad aktivno rade na pravom ratu. Tu pomazu Svedi, Finci, Norvezani uveliko.
Ali traje, da su bili spremni prije rata davnih dana bi islo oruzje u ogromnim kolicinama sad se valja pripremiti na hooruk i pripremiti sve.
Ostali a pogotovo mislim na Francusku i Njemacku rade taman onoliko da ih citav svijet ne svrsta na Rusku stranu.
Ma da im to pada u vodu kako vrijeme tece.
Ako Njemci vec ne mogu bez gasa onda barem iskoristite taj gas za masovnu proizvodnju oruzja da ga dopremite u Ukrajinu!
Inace, u doba hladnog rata vojne igre su pokazale da bi Americi bilo potrebno oko 4 sedmice da dopremi svu potrebnu vojsku za eventualnu invaziju od strane Sovjeta.
I to rapid deployment.
I tad je to bilo sporo jer se predvidjalo da ce citava Njemacka, Holandija, Danska, Svedska, Norveska i dobar dio Francuske vec biti okupiran Sovjetskom armadom.
Zato su tad u planiranju odbrane otvoreno pricali o taktickim udarima na Sovjetsku armiju u Njemackoj za cilj usporavanja Sovjetske masinerije.
Ameri ako stvarno zele, a znajuci Bajdena oni to zele moraju pod hitno pod svaku cijenu obuciti i opremiti Ukrajinsku vojsku rijekama i rijekama oruzja sto lakog sto teskog sto strateskog.
I poceti ozbiljan kontranapad i proces unistenja Ruske armije.
Do sada je valjda svima jasno da Ukrajinci imaju strasan odbranbeni potencijal ali los ofanzivni.
Odbraniti se mogu od Ruskih hordi na tlu ali ne mogu ih potisnuti ako Rusi ne odluce da ce uci u sukob.
Male mobilne jedinice ne mogu protiv utvrdjenog protivnika.
Ukrajincima trebaju teska naoruzanja.
Novi avioni i helikopteri
Novi PVO srednjeg i dalekog dometa
Novi tenkovi i oklopi koji su superiorniji od Ruskih
Masa masa Artiljerije i strateskih dalekometnih raketa
Ogromni broj dronova za srednji i daleki domet sto za izvidjanje sto za napad
Protiv Balisticka odbrana
I mnogo lakih oruzja
Ukrajinci moraju preci iz odbrane u napad i sistematski unistavati Rusku armiju i Ruske kapacitete ratovanja.
To ukljucuje i udare unutar Rusije.
Ovo nije "lokalizovani sukob" ovo je opsti rat bez pravila