Ukrajina

sumirprimus

#73826 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

600ka je ovde na testiranju :)
ako se pokaze ide mas proizvodnja. ako podbaci samo se zaboravi i zivot tece dalje :D
pijo_zoljo

#73827 Re: Ukrajina

Post by pijo_zoljo »

b_i_s wrote: 05/04/2022 11:09
exliberal-ex wrote: 03/04/2022 02:46
Nisam skontao na sta mislis pod 52 dana
Zar misliš da bi se Kanada usudila skraćivati radnu sedmicu na 4 dana, da su predviđanja nepovoljna u kontekstu dešavanja u Ukrajini i potencijalnog izbijanja svjetskog rata?
ma zvala ga prijateljica bola
provjerena informacija 100%

ne znam što uopšte obraćate pažnju na njega i njemu slične, diskreditacija samog sebe u trećoj rečenici....
Samprotivsviju

#73828 Re: Ukrajina

Post by Samprotivsviju »

Ovo ce biti kljucna borba, mada realno ovdje ce biti ukrajinska vojska na pravom testu. Nekako sve ove godine se pripremalo za taj istocni front, sto od rusa sto od separatista, ovo bi im ujedno trebala biti najjaca tacka odbrane.

Samo da se jos jednom odbrane. :bih:
sumirprimus

#73829 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

moraju odbranit kramatorsk..
SanskiBiser

#73830 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

sumirprimus wrote: 05/04/2022 11:07
Spoiler
Show
u mariupolu rusi zaplijenili raketni bacac, matador, koji je haman pa tek isporuen iz njemacke. znaci da su prvo dopremili mts onim helikopterima koij su doletili u mariupole prosle hefte a odvukli ranjenike..
kad objave da su unistili dnevno par oklopa za one sto se pitaju kako. jedno od objasnjenja kako :)
Caka kod matadora je da ima dva moda rada, jedan je za unistavanje pjesadije iza zidova a drugi protiv oklopa, podesavanje se radi na bojevoj glavi tj na upaljacu, ima zadrska kod aktiviranje druge glave u protivpjesadijskom modu, tj. probije zid napravi rupu oko 50 cm prva glava a onda sa malom zadrskom nakon sto prodje kroz zid detonira se druga glava, takodje ispaljuje se iz zatvorenog prostora bez problema, tako da je sigurno bio prioritet za Mauripolj s obzirom na uslove gradske borbe.
lajkujMe

#73831 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sve dok ne mogu dobiti pojacanja sa Marijupolja dzaba im napad iz Izuma.
Samo ce stvoriti klin kojeg Ukrajinci mogu sa bokova da tuku javelinima, stugnama i artiljerijom.

Barvinovke je sad kljucno mjesto i sela oko njega.
Ako ono padne gotovo je za Ukrajince na tom dijelu.

M3 Izum prema Slavljansk ima nacionalni park izmedju gradova.
Pun suma i savrsen za zasjede.

A sad nekad bi pravo legla ofanziva Ukrajine pravac Kharkiv-Kupianks time bi doveli Ruse i tesku poziciju.
Last edited by lajkujMe on 05/04/2022 11:29, edited 1 time in total.
odmor

#73832 Re: Ukrajina

Post by odmor »

Kako Ukri stoje na frontovima.. jug i istok?
:bih:
lajkujMe

#73833 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Spoiler
Show
Ima les upozorenje

:izet:

Jednog dana abd saznace se strasni gubitci Rusa u Marijupolju.
Sad izgleda jednolicno jer jedine informacije dolaze iz Ruskih izvora.
Street fighting je strasno strasno.
Ne bi me cudilo da je samo u Marijupolju poginulo par hiljada Orca.
sumirprimus

#73834 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

SanskiBiser wrote: 05/04/2022 11:24
sumirprimus wrote: 05/04/2022 11:07
Spoiler
Show
u mariupolu rusi zaplijenili raketni bacac, matador, koji je haman pa tek isporuen iz njemacke. znaci da su prvo dopremili mts onim helikopterima koij su doletili u mariupole prosle hefte a odvukli ranjenike..
kad objave da su unistili dnevno par oklopa za one sto se pitaju kako. jedno od objasnjenja kako :)
Caka kod matadora je da ima dva moda rada, jedan je za unistavanje pjesadije iza zidova a drugi protiv oklopa, podesavanje se radi na bojevoj glavi tj na upaljacu, ima zadrska kod aktiviranje druge glave u protivpjesadijskom modu, tj. probije zid napravi rupu oko 50 cm prva glava a onda sa malom zadrskom nakon sto prodje kroz zid detonira se druga glava, takodje ispaljuje se iz zatvorenog prostora bez problema, tako da je sigurno bio prioritet za Mauripolj s obzirom na uslove gradske borbe.
poenta je da je dopremljen skoro, vjerovatno prosle sedmice u onom helikopterskom upadu ukra u mariupol... 4 heliotpera su doletjela, unjela mts, a iznjela 60ak ranjenika..
sumirprimus

#73835 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 05/04/2022 11:38
Spoiler
Show
Ima les upozorenje

ovo druze na snimku je na zalost vjerovato poginuli ukr vojnik, plava traka oko ruke..
sumirprimus

#73836 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

estonija je doinrala brojnu opremu ukrima izmedju ostlaog i haubice.
sumirprimus

#73837 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ruski konvoj juzno od izjuma bombardovan, rekli bi uspjesno..
sumirprimus

#73838 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

jel bio ovaj snimak, gubi se vise u masi snimaka.. :-)
lajkujMe

#73839 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Odlicni snimci Sumire

Inace

E ovo je predsjednik, nalazi se u ratnoj zoni, prica direktno s narodom i priprema povratak normalnom zivotu.
Kao sto vidite punkt za dostavu humantirane pomoci (hrana i lijekovi)
Plus obecao uskoro vracanje struje i ostalih komunalija.

A ne Putin sakriven u Bunkeru na Uralu s stolom od 100 metara da ga njegovi ne bi mogli slucajno dotaci.
Drekavac22

#73840 Re: Ukrajina

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 05/04/2022 10:55
sumirprimus wrote: 05/04/2022 09:57
Covjece kako se promijenio nacin ratovanja a rusi ostali u WW2 svijetu. Rusi rade sve ispravno i skolski.Jedini problem je sto su im knjige zastarile i sto nisu azurirane. Mislim, sve su oni lijepo uradili logisticki. Dovukli opremu, napravili bazu ali u svijetu dronova to je kao da i dalje imas zidine oko gradova i nadas se da neprijatelj nece moci uci u grad. Nece moci neprijatelj iz 1400tih godina i tada su kule i zidine bila dobra odbrana. Ovi logisticki centri su takodjer dobri ako neprijatelj ne vidi iz zraka i ne moze podesiti artiljeriju da bude preciznija.

Ovdje se urpavo to desilo. Podignes dron, ispalis minobacacku granatu i onda sa dronom vidis gdje je pala. Podesis minobacac i ispalis ponovo. Vidis gdje ona padne. Sad znas da je razlika u uglu = x metara u toj bazi. Ne treba ti velika pamet da pogodis sta zelis dalje. Prosta matematicka jednacina sa jednom nepoznatom. U 2 svj ratu ovo ne bi bilo moguce i artiljerija bi bila beskorisna jer oni mogu ispaliti jednu granatu ali ne znaju gdje je pala. mogu poslati avion da izvidi ali imas PVO koji ce ga skinuti. Medjutim, PVO ne vidi dronove i sva taktika postaje beskorisna a tvoj logisticki centar ranjiv.

Ako ista rusi nauce iz ovog rata, bice da moraju modernizovati knjige. Ratovi se vise ne vode kao da je ww2.
kako je krenulo buduci ratovi ce biti bitke izmedju dronova i bezpilotnih letjelica, pa ovi sa zemlje sto upravljaju dzoisticima kao sto sad na igricima, ko koga prije docute u zraku eto ti granata na glavu
Last edited by Drekavac22 on 05/04/2022 11:53, edited 1 time in total.
b_i_s

#73841 Re: Ukrajina

Post by b_i_s »

pijo_zoljo wrote: 05/04/2022 11:16
ma zvala ga prijateljica bola
provjerena informacija 100%

ne znam što uopšte obraćate pažnju na njega i njemu slične, diskreditacija samog sebe u trećoj rečenici....
Što je najzanimljivije, ja fakat vjerujem da čovjek ima poznanika/prijatelja širom svijeta...imam i u svojoj okolini nekoliko likova kojima je dnevna doza zanimacije šupljiranje sa poznanicima putem raznih sredstava komunikacije, i ako to njima pričinjava zadovoljstvo, eto ih tamo. meni ni iz džepa ni u džep.

Ali ono što je siptomatično za sve, pa i ove uslovno rečeno moje, jeste to što su svi po amerikama, kanadama, australijama, i skoro ništa ne valja, ali svi se drže grčevito zapadne pipe i sisaju je dokle mogu.
Niko da se javi iz slobodarske Rusije, ledenog Sibira i proklamuje ljudska prava i slobode.
Da je samo sloboda govora jedina prednost Zapada, dovoljno je u poređenju sa ovim "oslobodiocima" iz Kremlja.
A nije samo sloboda govora. Nepojmljivo mnogo dobrih stvari taj isti Zapad pruža, da se čovjek prosto od nekog bijesa i lagodnog života na koji je naviknut, ne može nikako oteti primarnom instinktu da nije nikad zadovoljan i da uvijek ima neko "ali,...". A po meni, nije to baš tako.
lajkujMe

#73842 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

To samo znaci da su staticni ratovi zastarjeli.
Konstantno pomjeranje jedinica i koristenje Lakih brigada ce biti kljucno uz preciznu dalekometnu artiljeriju.
Spori teski oklopi ce imati svoje mjesto ali ne kao prije.

Ovakav nacin " jeftinog" oruzja za dualnu namjenu uveliko ide u korist manjem protivniku nego vecem.
Napad postaje skup kao u 1 svjetskom ratu.
Sve do momenta kad opet dodje neka gamechanging tehnologija da obrne situaciju
bingov buraz

#73843 Re: Ukrajina

Post by bingov buraz »

lajkujMe wrote: 05/04/2022 11:50 Odlicni snimci Sumire

Inace

E ovo je predsjednik, nalazi se u ratnoj zoni, prica direktno s narodom i priprema povratak normalnom zivotu.
Kao sto vidite punkt za dostavu humantirane pomoci (hrana i lijekovi)
Plus obecao uskoro vracanje struje i ostalih komunalija.

A ne Putin sakriven u Bunkeru na Uralu s stolom od 100 metara da ga njegovi ne bi mogli slucajno dotaci.
Treba imati muda pojaviti se ovako,bilo ko od ovih ljudi može biti ruski agent,čak i pomalo neodgovorno.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#73844 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

sumirprimus wrote: 05/04/2022 11:41
lajkujMe wrote: 05/04/2022 11:38
Spoiler
Show
Ima les upozorenje

ovo druze na snimku je na zalost vjerovato poginuli ukr vojnik, plava traka oko ruke..
U pravu si. Odmah se vidi da Ceceni govore.
sumirprimus

#73845 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

akacija u ulicnim borbama?
sumirprimus

#73846 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ovo za zelenskog, ja da sam mu u pratnji prvo bih zabranio rukovanje sa njim. dok traju ratna dejstva. i neposredna opasnost., zbog istorije ruskog djelovanja otrovima... sjetite se..pa cak i onog slucaj sjeverne koreje gdje su vlastitog rodjaka clana faimlije sta vec preko dodira otrovali i ubili..
lajkujMe

#73847 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

WTF?

Nista mi nije jasno, sta medjunarodni Teretni brod radi u aktivnoj borbenoj zoni blizu Marijupolja????
Timscho

#73848 Re: Ukrajina

Post by Timscho »

sumirprimus wrote: 05/04/2022 11:42
ruski konvoj juzno od izjuma bombardovan, rekli bi uspjesno..
pa ovo bi trebao biti baš taj nacionalni park koji @lajkujme spominje!
sumirprimus

#73849 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

damn :-) :-) :-)
ovde svaka prica prestaje sa barbarima i njihovim apologetama.
lajkujMe

#73850 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

sumirprimus wrote: 05/04/2022 12:01 ovo za zelenskog, ja da sam mu u pratnji prvo bih zabranio rukovanje sa njim. dok traju ratna dejstva. i neposredna opasnost., zbog istorije ruskog djelovanja otrovima... sjetite se..pa cak i onog slucaj sjeverne koreje gdje su vlastitog rodjaka clana faimlije sta vec preko dodira otrovali i ubili..

Sve sto si rekao je istina.
Ali on je medju svojim narodom, upravo vidio strahote Buce.
Njemu treba da se vidi s narodom da se rukuje i prica s njima.
Da sam sebe uvjeri da istraje u ovome svemu i da zna zasto on i svi borci rade ovo sto rade.
A to je da odbrane svoje ljude i svoju drzavu od Ruskih fasista

Inace, jucer sam pisao da zbog Buche i ubistava civila bice osvete.
Dolaze izvjestaji da Ukrajinski dobrovoljci (TO) ubija Ruse koji se pokusavaju predati.

Ne podrzavam to, bolje za njih ako im se sto vise ljudstva preda. Osveta protiv vojnika koji se predaje nema smisla.
Last edited by lajkujMe on 05/04/2022 12:10, edited 1 time in total.
Post Reply