Ukrajina
-
Tyke
#73801 Re: Ukrajina
Donbas podrucje je u nepovoljnom polozaju jer su Rusi u poziciji da sa 3 strane napadnu i uzmu ga, ako sam dobro vidio onu jucerasnju kartu. Kad su vec ispusili na Sjeveru i Kijevskoj regiji pa se "strateski" povlace, ostaje im ta oblast na Istoku da zaokruze gdje mogu reci da je uspjela operacija na neki nacin.
Porazno je da onako ostavljaju svoje vojnike razbacane po njivama i gradovima, da ni 1% ne mare za svojima, bez truna emocije da su ti ljudi makar prema svojima. Poraz za covjecanstvo, iako su oni davno prestali biti ljudi.
Ne znam koliko je pametno i koliko su u mogucnosti po pitanju vojne opreme (dok im ne dodju ove silne nakavljene donacije) sad krenuti na Herson i tu okolinu, dok se Rusi presabiru i povlace na Istok, uzeti sto je moguce veci dio zemlje i utvrditi se tu dok sa drige strane se prave strategije odbrane na Sjeveru.
Umor ne moze i ne smije biti izgovor Ukrajincima jer je kratak period ratovanja za ovako mnogoljudnu zemlju. BiH tako mala nije smjela biti umorna i nismo to nikad pokazivali agresoru, a vjerujem da su i Ukri u istoj situaciji, imaju srce, muda i volju.
Porazno je da onako ostavljaju svoje vojnike razbacane po njivama i gradovima, da ni 1% ne mare za svojima, bez truna emocije da su ti ljudi makar prema svojima. Poraz za covjecanstvo, iako su oni davno prestali biti ljudi.
Ne znam koliko je pametno i koliko su u mogucnosti po pitanju vojne opreme (dok im ne dodju ove silne nakavljene donacije) sad krenuti na Herson i tu okolinu, dok se Rusi presabiru i povlace na Istok, uzeti sto je moguce veci dio zemlje i utvrditi se tu dok sa drige strane se prave strategije odbrane na Sjeveru.
Umor ne moze i ne smije biti izgovor Ukrajincima jer je kratak period ratovanja za ovako mnogoljudnu zemlju. BiH tako mala nije smjela biti umorna i nismo to nikad pokazivali agresoru, a vjerujem da su i Ukri u istoj situaciji, imaju srce, muda i volju.
-
zilog
#73802 Re: Ukrajina
Nesto razmisljam, Rusi su se debelo zeznuli sto su zaprijetili da nece tolerisati NATO trupe, na teritoriji Ukrajine.
Istina, imali bi nesto vece gubitke, ali bi im moral bio znatno bolji.
Ukrajinci bi manje bili motivisani za borbu, ocekujuci da ih NATO brani, a cak bi se mozda pojavili animoziteti prema strancima.
Ruske teorije, da je zapad sve zakuhao, bi procvjetale.
U najgoroj varijanti,bi se, na kraju, NATO mozda i povukao, a Ukrajinci predali poput Afganistanaca...
Istina, imali bi nesto vece gubitke, ali bi im moral bio znatno bolji.
Ukrajinci bi manje bili motivisani za borbu, ocekujuci da ih NATO brani, a cak bi se mozda pojavili animoziteti prema strancima.
Ruske teorije, da je zapad sve zakuhao, bi procvjetale.
U najgoroj varijanti,bi se, na kraju, NATO mozda i povukao, a Ukrajinci predali poput Afganistanaca...
Last edited by zilog on 05/04/2022 10:27, edited 1 time in total.
- SanskiBiser
#73803 Re: Ukrajina
Po meni najelitnija jedinica koju Ukrajinci imaju trenutno barem po rezultatima tokom ovog rata i kad se uzme sposobnost da ispune borbene zadatke i flekisbilnost citave jedinice, da se pita one u AZOV vjerovatno bi im dali ovaj amblem da nose
Spoiler
Show

- SanskiBiser
#73804 Re: Ukrajina
pa kaže "Nije pomoglo."
- drndalo
#73805 Re: Ukrajina
Voistinu Voskrese...
- SanskiBiser
#73806 Re: Ukrajina
jos jedna analiza NY times jos bolje uradjena...ž
streamable ovdje
- jazzer
#73807 Re: Ukrajina
''Blagosilja'' tenkove i salje tudju djecu u tudju zemlju da ratuju...a i sebi je vjerovatno ostavio nekoliko djecaka.
Pogan pogana.
Pogan pogana.
- drndalo
#73808 Re: Ukrajina
Evo da ne kazete da Francuzi nista ne rade... Otkad smijenise Djenerala...
EDIT: Prestize me Sanski zamalo...
EDIT: Prestize me Sanski zamalo...
Last edited by drndalo on 05/04/2022 10:42, edited 1 time in total.
-
laik1981
#73810 Re: Ukrajina
Nisu Rusi ostali u WW2.. Oni su ostali u srednjem vijeku..

Kao i raja im iz Srbije..

Kao i raja im iz Srbije..

Last edited by laik1981 on 05/04/2022 10:45, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#73811 Re: Ukrajina
feudalizam
kadirov je vazal
lukašenko je vazal kojemu visi glava jer podređeni ga ne slušaju
točno se vidi kako gazda nazove podređene a oni svoje na terenu
a svima je on omogućio lagodan život a sad je vrijeme da vrate dug
-
sumirprimus
#73812 Re: Ukrajina
salju se t72ke i transorteri vec. sta se uslika usika ostalo ce prelazit granicu bez price.
Alot of stuff is coming thru the woods and villages in Slovakia ,Hungary ,Rumania and Poland every night
Last edited by sumirprimus on 05/04/2022 10:48, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#73813 Re: Ukrajina
Traktor Tito
-
lajkujMe
#73814 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
Malo analize s terena.
Iskreno totalno povlacenje Ruskih snaga s Podrucja Kijevske, Cernijev i Sumi oblasti malo ko je ocekivao.
Kad su Rusi najavili neki dan mislio sam da je blef ili u najbolju ruku takticko povlacenje dalje od Ukrajinaca a ne totalno povlacenje van granica Ukrajine
Dobra strana toga je da ogromna Ukrajinska vojska na sjeveru moze da ojaca Jug i Istok.
Losa strana sto ce Rusi fokus staviti na 2 umjesto 4 pravca napada.
I losa je strana sto Ukrajinci nisu uspjeli dotuci bjezanijsku vojsku.
Ako gledamo kako su se Rusi borili do sada mix stare sovjetske doktrine sa modernim neuspjesnim elementima i raspadom sistema ocekujem da ce se Rusi sad skroz vratiti na old school ratovanja.
Nista vise BTG i ta govna.
Sto znaci ako gledamo kao primjer drugi svjetski rat.
Onda Rusi upravo dok pricamo jacaju ofanzivne snage u Donjetsku, Lughansku i Zaporozju a Kherson su se defanzivno postavili.
Rostov i Belgorod ce im biti glavni centri logistike.
Nece zapoceti ofanziva dok se Marijupolj ne ocisti i omoguci pruzni transport preko istog.
Kad zavrse pripreme koje ce trajati sigurno do kraja Aprila krenuce opet ogromna ofanzivna spica.
To bi moglo da izgleda ovako.

Cinjenica da nisu povukli snage oko Harkiva baca sumnju da ce ipak nekad pokusati da ga uzmu ali trenutno nije prioritet.
Sad zasad Marijupolj pa kad njega zavrse ide se na okruzivanje i unistenje JFO snaga Ukrajinske armije u okupiranim teritorijama.
Nazalost tu nece biti moguce djelovanje kao kod Kijeva gdje male jedinice u pozadini tuku Rusku kolone.
Vjerujem da ce Rusi izvrsiti sveopsti napad na istoku i cistice svako selo svaku sumicu nemilice.
Par hiljada komada artiljerije, stototine tenkova na hiljade oklopnih vozila uz podrsku avijacije i helikoptera.
Uz spremnost Rusa na 10.000 mrtvih ako treba.
Ali takvu ofanzivu moci ce vrsiti maks sedmicu dana u najboljem slucaju zavisno od koliko brzo i koliku kolicinu MTsa ce dovuci u narednih 20-25 dana.
S obzirom da imaju puni pristup prugama i putevima (Nema ukrajinskih SOF u dubini u Lughansku i Donjetsku) moci ce neometano da vrse snabdjevanje jedinica.
Ja vjerujem da im je cilj da zavrse ovaj rat do 9 Maja s obzirom da Putin obozava mitske datume.
Vjerovatno misle da sa zdruzenim snagama i ogromnom brojcanom i vatrenom premoci mogu da slomiju Ukrajinsku odbranu u tom malom dijelu zemlje.
I mislim da su u pravu. Kontraproduktivno bi bilo od Ukrajinaca da dovedu jaka pojacanja na taj reon ako ce ih Artiljerija i Avijacija bucati dan i noc pa onda jos borba prsa u prsa.
Ne znam sta bi Ukrajinci mohli uraditi u ovom slucaju.
Od stvari koje mi padaju na pamet je:
Brza i zestoka Ofanziva pravac Karkiv-Kupijansk.
I time odsjecu sjever Donjetska od logistike iz Belgoroda.

A uporedo s tim Ofanziva na Melitpolj i time odsjeku citav Jug od logistike sa Krima.
Na ovaj nacin nastao bi Haos u Ruskim snagama sa odsjecenim divizijama i otezanim lancem opskrbe a isto tako Sjeverni spic napada (Izum) bi se morao okrenuti na suprotnu stranu da se brani.
Samo u svemu tome ostaje problem stanja Ukrajinske vojske.
Za ovo im trebaju tenkovi, Oklopi, mnogo vise artiljerije, dodatnih dronova, dodatne avijacije i PVO.
Nesto nevjerujem da Ukrajinci to imaju bar ne dovoljno za napada
Kraj Aprila ce biti najkrvaviji period ovog rata.
Predpostavljam s obzirom na Mitomane u Moskvi da ce ofanziva poceti izmedju 16.04 i 02.05.
Zbog simbolike napada na Berlin u drugom svjetskom ratu.
Ps. Harkiv i Odesa su pod velikim ?
Ja vjerujem da je u modifikovanim planovima Rusa, jedan od glavnih ciljeva da odsjeku Ukrajinu od mora, sto bi bio tezak udarac za Ukrajinu. Ali nevjerujem da trenutno imaju snagu za takvo nesto. Ali su u poziciji da kontrolisu Odesu i sprijece pomorsku komunikaciju.
Karkiv im je trn u oku to je sigurno, nevjerujem da mogu ista uraditi. Osim ako se desi potpuni slom Ukrajinske armije u separatistickim regijama.
Iskreno totalno povlacenje Ruskih snaga s Podrucja Kijevske, Cernijev i Sumi oblasti malo ko je ocekivao.
Kad su Rusi najavili neki dan mislio sam da je blef ili u najbolju ruku takticko povlacenje dalje od Ukrajinaca a ne totalno povlacenje van granica Ukrajine
Dobra strana toga je da ogromna Ukrajinska vojska na sjeveru moze da ojaca Jug i Istok.
Losa strana sto ce Rusi fokus staviti na 2 umjesto 4 pravca napada.
I losa je strana sto Ukrajinci nisu uspjeli dotuci bjezanijsku vojsku.
Ako gledamo kako su se Rusi borili do sada mix stare sovjetske doktrine sa modernim neuspjesnim elementima i raspadom sistema ocekujem da ce se Rusi sad skroz vratiti na old school ratovanja.
Nista vise BTG i ta govna.
Sto znaci ako gledamo kao primjer drugi svjetski rat.
Onda Rusi upravo dok pricamo jacaju ofanzivne snage u Donjetsku, Lughansku i Zaporozju a Kherson su se defanzivno postavili.
Rostov i Belgorod ce im biti glavni centri logistike.
Nece zapoceti ofanziva dok se Marijupolj ne ocisti i omoguci pruzni transport preko istog.
Kad zavrse pripreme koje ce trajati sigurno do kraja Aprila krenuce opet ogromna ofanzivna spica.
To bi moglo da izgleda ovako.

Cinjenica da nisu povukli snage oko Harkiva baca sumnju da ce ipak nekad pokusati da ga uzmu ali trenutno nije prioritet.
Sad zasad Marijupolj pa kad njega zavrse ide se na okruzivanje i unistenje JFO snaga Ukrajinske armije u okupiranim teritorijama.
Nazalost tu nece biti moguce djelovanje kao kod Kijeva gdje male jedinice u pozadini tuku Rusku kolone.
Vjerujem da ce Rusi izvrsiti sveopsti napad na istoku i cistice svako selo svaku sumicu nemilice.
Par hiljada komada artiljerije, stototine tenkova na hiljade oklopnih vozila uz podrsku avijacije i helikoptera.
Uz spremnost Rusa na 10.000 mrtvih ako treba.
Ali takvu ofanzivu moci ce vrsiti maks sedmicu dana u najboljem slucaju zavisno od koliko brzo i koliku kolicinu MTsa ce dovuci u narednih 20-25 dana.
S obzirom da imaju puni pristup prugama i putevima (Nema ukrajinskih SOF u dubini u Lughansku i Donjetsku) moci ce neometano da vrse snabdjevanje jedinica.
Ja vjerujem da im je cilj da zavrse ovaj rat do 9 Maja s obzirom da Putin obozava mitske datume.
Vjerovatno misle da sa zdruzenim snagama i ogromnom brojcanom i vatrenom premoci mogu da slomiju Ukrajinsku odbranu u tom malom dijelu zemlje.
I mislim da su u pravu. Kontraproduktivno bi bilo od Ukrajinaca da dovedu jaka pojacanja na taj reon ako ce ih Artiljerija i Avijacija bucati dan i noc pa onda jos borba prsa u prsa.
Ne znam sta bi Ukrajinci mohli uraditi u ovom slucaju.
Od stvari koje mi padaju na pamet je:
Brza i zestoka Ofanziva pravac Karkiv-Kupijansk.
I time odsjecu sjever Donjetska od logistike iz Belgoroda.

A uporedo s tim Ofanziva na Melitpolj i time odsjeku citav Jug od logistike sa Krima.
Na ovaj nacin nastao bi Haos u Ruskim snagama sa odsjecenim divizijama i otezanim lancem opskrbe a isto tako Sjeverni spic napada (Izum) bi se morao okrenuti na suprotnu stranu da se brani.
Samo u svemu tome ostaje problem stanja Ukrajinske vojske.
Za ovo im trebaju tenkovi, Oklopi, mnogo vise artiljerije, dodatnih dronova, dodatne avijacije i PVO.
Nesto nevjerujem da Ukrajinci to imaju bar ne dovoljno za napada
Kraj Aprila ce biti najkrvaviji period ovog rata.
Predpostavljam s obzirom na Mitomane u Moskvi da ce ofanziva poceti izmedju 16.04 i 02.05.
Zbog simbolike napada na Berlin u drugom svjetskom ratu.
Ps. Harkiv i Odesa su pod velikim ?
Ja vjerujem da je u modifikovanim planovima Rusa, jedan od glavnih ciljeva da odsjeku Ukrajinu od mora, sto bi bio tezak udarac za Ukrajinu. Ali nevjerujem da trenutno imaju snagu za takvo nesto. Ali su u poziciji da kontrolisu Odesu i sprijece pomorsku komunikaciju.
Karkiv im je trn u oku to je sigurno, nevjerujem da mogu ista uraditi. Osim ako se desi potpuni slom Ukrajinske armije u separatistickim regijama.
Samo potvrda onog sto sam jucer pisao, Rusi vrse pripremu za veliku ofanzivu.
Neki eminentni strucnjaci (Wesley Klark izmedju ostalog) su rekli da ce Rusi ici na spori napredak jer jedna velika ofanziva na Istoku ako ne uspije ujedno znaci totalni poraz Ruskih formacija.
A ja mislim suprotno, on (Wesley Klark) gleda iskljucivo na ovo s vojne strane, ali ne i s ekonomske i socioloske strane.
Putin drzi Ruse u saci ali samo dok ima privid da pobjedjuje, ako se rat oduzi, i sve vise mrtvih sanduka se vraca u Rusiju uz problem nedostatka MTsa i nadokande gubitaka.
Sva propaganda pada u vodu ako svaki drugi dan promjenis pricu. A Rusi su promjenili pricu vise puta.
Tad i i najtvrdokorniji lojalista Putina ce da pita.
Kako od specijalne operacije dobismo rat, kako od trodnevne operacije dobismo 2 mjeseca rata, kako to da nam sve propada a mi dobivamo rat?
Kako to da Ukrajina ima avijaciju iako smo je unistili.
Kako to da se povukla armija iz Kijeva
Kako kako kako samo ce nastaviti dolaziti pitanja od strana Rusa.
Vec se vidja kod Khadirova i drugih duznosnika koji su bijesni.
Bijesni jer misle da pobjedjuju a zapravo gube na svim stranama.
To vrsi pritisak na rezim u Moskvi da ostvare svoje javno recene fabrikacije lazi i obmana.
Uz ekonomske sankcije koje itekako pogadjaju Rusiju i uz nikakvu pomoc s vana i jos totalna ugrozenost Ruskog međunarodnog ugleda Putin ima samo jedan izbor.
Veliku ofanzivu da porazi Ukrajinsku vojsku i zauzme Donbas i Lughanks i okupira od Marijupolja do Odese.
S obzirom na dosadasnja ponasanja od strane Putina i co, ja ocekujem veliko kockanje s njihove strane.
A ne pomaze im nikako to sto podcjenjuju Ukrajince i zapad.
Oni kad govore o slabom zapadu i neuspjeloj drzavi Ukrajini stvarno tako misle nije to fabrikacija u njihovim glavama.
Po meni Rusi idu na all in, to im je jedini as u rukavu koji je preostao s obzirom da kolone tenkova, aviona i helikoptera, na hiljade krstarecih i balistickih projektila nije dalo nikakav rezultat sem 18.000 mrtvih Rusa i jos 50.000 ranjenih i invalidnih Rusa uz ogromne blamove na terenu.
Moraju zavrsiti ovaj rat za maks mjesec dana jer ako ne uspiju bice im sve teze drzati kontrolu narativa u Rusiji.
I ne ne mogu zavrsiti rat sporazumom jer Ukrajinci su nanjusili krv ne boje se Rusije i zele vratiti sve sto im je oteto i osvetu za mrtve ljude i unistenu ekonomiju.
Ta ofanziva ako a prije ce biti kad ne uspije, ce biti definitivni poraz Rusa u Ukrajini, svako odugovlacenje rata poslije toga ce samo dodatno potuci Rusku armiju i otezati odrzavanje sigurnosti unutar Ruske Federacije.
Citava drzava je ustrojena po jednom principu
Strah od Kremljina strah od Ruskih tenkova.
Sve ove regije daleko od Moskve poslije ovog rata ce namirisati krv i htjeti da se rjese Kremljina jednom za uvijek.
A to zna i Putin ako dozivi debakl gotovo je za njega mozda ne za mjesec ali dvije tri godine maks i nece imati moc vise u svojim rukama.
A Ukrajinci to znaju, vidjecemo uskoro nove gvozdurije i velike poraz Ruske vojske.
- drndalo
#73815 Re: Ukrajina
Rijedak snimak akcije PVOa UKR...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#73816 Re: Ukrajina
A vozaju muslimani...
- apsidejzi
#73817 Re: Ukrajina
Covjece kako se promijenio nacin ratovanja a rusi ostali u WW2 svijetu. Rusi rade sve ispravno i skolski.Jedini problem je sto su im knjige zastarile i sto nisu azurirane. Mislim, sve su oni lijepo uradili logisticki. Dovukli opremu, napravili bazu ali u svijetu dronova to je kao da i dalje imas zidine oko gradova i nadas se da neprijatelj nece moci uci u grad. Nece moci neprijatelj iz 1400tih godina i tada su kule i zidine bila dobra odbrana. Ovi logisticki centri su takodjer dobri ako neprijatelj ne vidi iz zraka i ne moze podesiti artiljeriju da bude preciznija.
Ovdje se urpavo to desilo. Podignes dron, ispalis minobacacku granatu i onda sa dronom vidis gdje je pala. Podesis minobacac i ispalis ponovo. Vidis gdje ona padne. Sad znas da je razlika u uglu = x metara u toj bazi. Ne treba ti velika pamet da pogodis sta zelis dalje. Prosta matematicka jednacina sa jednom nepoznatom. U 2 svj ratu ovo ne bi bilo moguce i artiljerija bi bila beskorisna jer oni mogu ispaliti jednu granatu ali ne znaju gdje je pala. mogu poslati avion da izvidi ali imas PVO koji ce ga skinuti. Medjutim, PVO ne vidi dronove i sva taktika postaje beskorisna a tvoj logisticki centar ranjiv.
Ako ista rusi nauce iz ovog rata, bice da moraju modernizovati knjige. Ratovi se vise ne vode kao da je ww2.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#73818 Re: Ukrajina
Prekinite naoruzavat ukrajince da bi orci mogli ubijati, paliti, silovati itd.Moskva poručila Vašingtonu: Prekinite
Američke vlasti bi trebalo da prekinu da snabdevaju naoružanjem režim u Kijevu jer to dopinosi povećanju broja žrtava, navodi se u saopštenje ruske ambasade u SAD.
-
sumirprimus
#73819 Re: Ukrajina
opet vidim problem u ruskim planovima. zasto? harkiiv černihiv i sumi su fakticki na granici i nisu pale linije,od pocetka jesu malo napredovali no nisu uspjeli ovojist ovo podrujce nakon vise od mjesec dana rata. nema sta nisu koristili na ovom terenu,imaj u vidu faktor iznenadjenja, da su ukri bili sokirani prvim valom napada po cijeloj ukrajini, svjezini trupa i popunjenoscu jedinica. udarne jedinice su dobrano stradale ako i operativci na terenu. problem u selekciji je sto ih je previse stradalo. sta je zamjena? mbilizacija rezervista?
ispucali su se takodje dobrano. samo tosovi su stradali u procentu ko i specijalne jedinice. plus, ukri drze liniju, drze moral, znaj usta ih ceka i plus logistika je jaca. i doilazi jos boljih stvari. dolazi lojtering mjunišn, ili tiga tzv, dronovi samoubice... plus cista zaledjina ukrajincima na zapadu i sjeveru.
rusima je moral sigurno na nizem nivou, jedinice koje ostaju od pocetka da ucestvuju u toj ofanzivi na donbas mozes mislit kakav je to moral
ovi koji dolaze wagner ne broji vise od par hiljada sve da ih skupi sa svih liija, plus vec sad na donbasu, krvare i ovi koij su pristigli iz svih vojnig distrikta i iz ovih nepriznatih regija osetija abhazija i slicno.
dakle. ko zna. jedno je sigurno, nije fer prema ukrima u startu ih otpisat-.pokazali su baćuškama da imaju petlju znanje i šansu
Slava Ukrajini,
ispucali su se takodje dobrano. samo tosovi su stradali u procentu ko i specijalne jedinice. plus, ukri drze liniju, drze moral, znaj usta ih ceka i plus logistika je jaca. i doilazi jos boljih stvari. dolazi lojtering mjunišn, ili tiga tzv, dronovi samoubice... plus cista zaledjina ukrajincima na zapadu i sjeveru.
rusima je moral sigurno na nizem nivou, jedinice koje ostaju od pocetka da ucestvuju u toj ofanzivi na donbas mozes mislit kakav je to moral
ovi koji dolaze wagner ne broji vise od par hiljada sve da ih skupi sa svih liija, plus vec sad na donbasu, krvare i ovi koij su pristigli iz svih vojnig distrikta i iz ovih nepriznatih regija osetija abhazija i slicno.
dakle. ko zna. jedno je sigurno, nije fer prema ukrima u startu ih otpisat-.pokazali su baćuškama da imaju petlju znanje i šansu
Slava Ukrajini,
-
sumirprimus
#73820 Re: Ukrajina
ovo je problem slavjanska i kramatorsk tu im je komanda za donbas..
i ovo ukri moraju branit i pazit da ne dodju u okruzenje.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#73822 Re: Ukrajina
u mariupolu rusi zaplijenili raketni bacac, matador, koji je haman pa tek isporuen iz njemacke. znaci da su prvo dopremili mts onim helikopterima koij su doletili u mariupole prosle hefte a odvukli ranjenike..
kad objave da su unistili dnevno par oklopa za one sto se pitaju kako. jedno od objasnjenja kako
-
b_i_s
#73823 Re: Ukrajina
Zar misliš da bi se Kanada usudila skraćivati radnu sedmicu na 4 dana, da su predviđanja nepovoljna u kontekstu dešavanja u Ukrajini i potencijalnog izbijanja svjetskog rata?
- SanskiBiser
#73824 Re: Ukrajina
Aleksandar Nevzorov osvrt na rad NY Times i dokazivanje zločina u Buči
Bucha. Pa sve je vec postavljeno. Objavljeni su satelitski snimci kompanije MAXAR TECHNOLOGIES, koje automatski kreiraju njeni sistemi. Reputacija MAXAR-a je, inače, besprijekorna. Greške su isključene, kao i prevara.
Izdavač je THE NEW YORK TIMES, što potvrđuje težinu satelitskih fotografija. Slike prikazuju ulice Buče tokom okupacije grada od strane Putinovih trupa, odnosno u martu 2022.
Konkretno, leševi leže u ulici Yablonskaya.
U istom redoslijedu, u istim pozama i položajima, koji su zabilježeni i na video-snimku iz automobila, napravljenom nakon bijega Putinovih trupa. To je nemoguće opovrgnuti. Vidio sam mnogo leševa, prošao kroz sedam ratova, godinama pravio kriminalnu hroniku. Znam puno nijansi po kojima se "leševe" produkcije lako razlikuje od originalnih snimaka. Slučajno sam radio za kino ( film "Čistilište") i detaljnu rekonstrukciju rata.
Znam slabosti i znakove takvih rekonstrukcija. Po mom ličnom mišljenju, snimak je originalan i nije lažan. Dokazi koje je pružio MAXAR podržavaju moje mišljenje.
Razumijem osjećanja Rusa koji žestoko tvrde da je snimak iz Buče laž, lažan i montiran. Oni su u ekstremnim tegobama i boli ih. Taj pakleni bol kontroliše sve njihove emocije.Ovi kadrovi prevrću njihov svijet, njihovu vjeru u otadžbinu i vojsku, u Putina i „ispravnost“ njegovog rata. Njihov bijes je razumljiv i neizbježan. Samo slijepim i fanatičnim negiranjem činjenica, agresivnom retorikom i papagajskim TV primjedbama mogu se zaštititi od onoga što im uništava cijeli sistem vrijednosti. Oni nemaju izbora. Učinit će sve da ne saznaju istinu o Buči i da joj ne dopuste da dođe do njih.
Nevzorov
-
lajkujMe
#73825 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
Ukrajinci od 2015 vrse obuke i treninge po NATO standardima,
Obuceni su za Bayraktara i imaju jak oficirski kadar upravo zbog izvrsenih reformi odbrane i vojske.
Switchblade 300 je vrlo lagan za nauciti nista drugaciji od obicnih DJI2 dronova.
600 ne znam ali vjerovatno nije preteska obuka.
Spoiler
Show
Tyke wrote: ↑05/04/2022 10:24 Donbas podrucje je u nepovoljnom polozaju jer su Rusi u poziciji da sa 3 strane napadnu i uzmu ga, ako sam dobro vidio onu jucerasnju kartu. Kad su vec ispusili na Sjeveru i Kijevskoj regiji pa se "strateski" povlace, ostaje im ta oblast na Istoku da zaokruze gdje mogu reci da je uspjela operacija na neki nacin.
Ja suprotno mislim, mislim da je Ukrajinska vojska sad mnogo jaca nego 24 februara.
Sto zbog dodatnog ljudstva, sto zbog dodatne tehnike.
Elem su dobili od NATO dosta elem su im Ruski poklonili preko 600 potvrdjenih vozila od kojih je bar pola operativno bez neke muke.
Sta vise evo primjer Buce, Hostomela, Ivankiva itd.
Jeste li vidjeli i jedan Ukrajinski tenk ili oklop unisten?
Rusi maksimalno pokusavaju pokazati Ukrajinske teske gubitke ali ne ide im nemaju dovoljno materijala pa isti Ukrajinski tenk slikaju po 5 puta.
Glavnina Ukrajinskog oklopa je i dalje sklonjena i neaktivna.
Koriste ih sporadicno u ofanzivnim dejstvima gubici su relativno mali.
Sta vise izgleda da im jedinice imaju dovoljno dobru PVO pokrivenost da teski gubitci nisu moguci.
Upratite malo desavanja na frontu.
Su25 se koriste iskljucivo kod Donbasa i to skimuju Ukrajinske linije ne pada im napamet da udaraju dublje.
SU30 isto zajedno sa Mi-24/28 i Ka-52 helikopterima, koji vrse balisticko gadjanje a ne direktno.
I to sve zbog manjih sistema tipa Stinger, Igla, Star Streak.
Star Streak je game changer pogotovo ako je instaliran na laka oklopna vozila.
Tu onda definitivno ground support avijacija nema vise efekta.
A po svemu sudeci Ruski SU35 jedini koji bi mogao dejstvovati kao F18 s preciznim udarima na tlo sa velike visine to ne radi.
Zasto? Vjerovatno zbog nedostatka municije za takvo nesto ali i zbog neuvezanosti Kopnenih snaga sa avijacijom.
Rusi nemaju kontrolu na vecim dijelom neba Ukrajine i nemaju kontrolu komunikacija unutar Ukrajine.
Vozovi, kamioni i jedinice Ukrajinske vojske se krecu po istoj bez pretjeranog straha od preciznih udara na mobilne mete vojske.
Sta Ukrajini definitivno fali je organizacija novo pridodatih jedinica ali mislim da su odlucili te jedinice koristiti iskljucivo za odbranu. A vec postojece brigade tipa 92 brigade ce koristiti za ofanzivna djelovanja.
Time ce uveliko rasteretiti Ukrajinsku vojsku za sire djelovanje.
Mnogi vec govore da Ukrajinci od 1 aprila vec razmjestaju elitne jedinice vojske sa Kijeva na Jug i Istok. O nekoliko brigada pricamo.
A ciscenje i osiguranje kod Kijeva, Sumija, Cernijeva vrse policijske snage i Gardijske snage + TO Ukrajinske vojske a ne jedinice koje su zapravo pobile na hiljade rusa na tom terenu.
A Ukrajincima je puno lakse puno brze dopremiti snage nego Rusima.
Rusi moraju preci put od 1.200km do Rostova, a Ukrajincima 500km do Dnjepra.
Ogromna razlika.