Ukrajina

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#72501 Re: Ukrajina

Post by Truba »

Kikibombona wrote: 01/04/2022 21:15 Patrik Lankaster se javlja iz Marijupolja, ima dosta videa na njegovom YouTube nalogu. Malo šilji za Ruse, ali su reportaže svjedocanstvo unistenog grada.

Horor, jad, cemer - 18+

https://youtu.be/-itwXZTSJKU
Glava me zaboljela od ptsp koji se vidi vecini u ocima dok pricaju svi u glas
Kikibombona

#72502 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Black swan wrote: 01/04/2022 21:53
Kikibombona wrote: 01/04/2022 21:15 Patrik Lankaster se javlja iz Marijupolja, ima dosta videa na njegovom YouTube nalogu. Malo šilji za Ruse, ali su reportaže svjedocanstvo unistenog grada.

Horor, jad, cemer - 18+

Glava me zaboljela od ptsp koji se vidi vecini u ocima dok pricaju svi u glas
Na svakom videu kada razvovara sa ljudima vidi se da niko nije normalan. A kako ce biti nakon mjesec dana pakla. I dok pricaju sve vrijeme odjekuju eksplozije, vise se niko ne obazire.

Od 10min, ljudi van sebe, na licima se vidi :(

https://youtu.be/4XopADw6m9U

...

I sve najgora moguća bijeda. Bogat i skolovan covjek se vazda izvuce. Rat je najveci neprijatelj za siromasne. Oni nose pusku, ginu, ostanu bez icega, pa ih u miru svi zaobilaze kao kugu, ismijavaju i ponizavaju.
quoter

#72503 Re: Ukrajina

Post by quoter »

Horor, jad, cemer - 18+

Sreća dođoše Rusi da ih spase.
sahara1428

#72504 Re: Ukrajina

Post by sahara1428 »

90minut

#72505 Re: Ukrajina

Post by 90minut »

drndalo wrote: 01/04/2022 12:43
ovo_malo_duse wrote: 01/04/2022 12:39 Ukri imaju 20 ak Bayraktara + 20 ostalih dronova.
Naravno da imaju vise, ali je tesko to sada saznati zvanicno... I nek' imaju, da nisu budalasti da se pouzdaju u samo prazna obecanja... Ako treba i krast, varat, petljat, opravdano je.
Imali su ovoliko na pocetku sad ih imaju 1000 :lol:
detroit-mercy

#72506 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

geralt wrote: 01/04/2022 17:15
detroit-mercy wrote: 01/04/2022 17:11 Isto tako, preovladavoalo je misljenje da su se partizani uglavnom naoruzavali tako sto su otimali puske od Svaba :mrgreen: iako je kolicina pomoci koja je dobijena od saveznika bila znacajna.
Npr, samo kod desanta na Drvar, saveznici su avijacijom tako rokali Nijemce da neke od jedinica koje su trebale da ucestvuju u operacijam nisu mogle da se maknu sa mjesta.
Mi smo pak ucili da je Rex obavio glavni posao :mrgreen:
Pa do '44. i jesu, prije toga je saveznicka pomoc isla cetnicima (nije im puno pomogla). Vecina partizanskog oruzja prije toga je zaplijenjena pri kapitulaciji Italije.
1943e :mrgreen:
tindbe

#72507 Re: Ukrajina

Post by tindbe »

toska wrote: 01/04/2022 21:11 Provjereni pratioci gubitaka nisu svemoćni:
Spoiler
Show
šta je ovo ba

podsjeća me na sliku gdje je fazon prepoznat neki predmet, gdje sve izgleda na prvi pogled poznato, al nema ništa... :mrgreen:
Spoiler
Show
Image
Samprotivsviju

#72508 Re: Ukrajina

Post by Samprotivsviju »

I srbima polako iz guzice u glavu :D

Image
Leverage

#72509 Re: Ukrajina

Post by Leverage »

tindbe wrote: 01/04/2022 22:24
toska wrote: 01/04/2022 21:11 Provjereni pratioci gubitaka nisu svemoćni:
Spoiler
Show
šta je ovo ba
Korisničkoime

#72510 Re: Ukrajina

Post by Korisničkoime »

zilog wrote: 01/04/2022 20:43
Korisničkoime wrote: 01/04/2022 19:30
Spoiler
Show
Kao prvo ne znam cemu toliko iščuđavanje za ovaj helikopterski napad na Belograd (il kako se vec zove), nema sanse da je cjela Rusija pokrivena PVO zastitom i S300 i slicnim sistemima.
Bilo bi sasvim logicno postaviti takvo nesto na samoj granici s drzavom s kojom ratujete pogotovo u blizini naftnih skladista ali nakon ovih 30 dana da li vas zasita ista vise cudi od Rusa.
Pretpostavljam da ni sami Rusi nisu ni mogli zamisliti ovakav scenariji pa stoga PVO Belograda nisu i pridavali znacaj.
Meni je cudnije bilo kako su Ukrajinci tokom cjelog rata unistavali ruski oklop i logistiku jbt ides u rat, ides u tudju zemlju, znas da postoje dronovi, protivoklopi i slicna sranja i ne ucinis nista da se od toga zastitis. Nakon toga me nepostojeca PVO Belograda ni najmanje ne cudi.
Spoiler
Show
Ovo Kijeva je opste bjezanija ta prica je zavrsena.
Sta ce biti sa Donbasom i Luganjskim je sasvim druga prica. Ja koliko sam primjetio jedino su ovi separatisti na ruskoj strani nabrijani i motivirani i da gdje god su haman oni da tu Ukrajincima nije lako. Valjda znaju da se bore za svoje golo prezivljavanje. Eh sad koliko te samoproglasene republike imaju ljudi pod orzuijem nemam pojma i da li mogu odigrati neku presudnu ulogu ne znam.
U svakom slucaju jedino se haman njima na strani rusa ratuje.
Ukrajinci su vec sad postigli vise nego sto je bilo ko mogao ocekivati da li mogu tako nastaviti vidit cemo, slom samoproglasenih republika bi bila nezapamcena pobjeda.
I da ponovim za sve kojima to jos nije jasno slom ruskog sveta je slom i srpskog sveta ako nekome moram pojasnjavati sta bi to nama u BiH znacilo onda jbg
Da objasnim nesto (za sta sam dovoljno strucan) oko dronova (tipa Bajro i manji) i PVO.

Tesko je ocekivati da radari postavljeni na vozilima (antene do 10-ak metara iznad tla) mogu odrediti visinu leta objekata iza horizonta. Odredjuje se obicno udaljenost i azimut, a navodjenje je obicno prepusteno akviziciji rakete.
To, po starom modelu PVO (odbrana od aviona koji lete brzinom od 0,8-3 Maha), uopste nije bio problem. Skoro sve sto se krece tom brzinom na ratistu, leti i meta je.
Sada stupaju na scenu Bajre i manji dronovi. Krstareca brzina TB-2 je oko 130 km/h, a moze letjeti i sporije. Kada se ne moze sa sigurnoscu reci da to, sto radar vidi, leti, jer je iza horizonta, onda je vrlo lako imati pun ekran ciljeva tih brzina - auta na cestama.

Napominjem, da je ovo grubo objasnjennje za laike i da nisam pisao o 3D, faznim, CW, CWFM, Bistatickim radarima, o kompresiji impulsa i ostalim tehnickim detaljima. Koda interesuje, na raspolaganju sam.
Znaci poenta je u brzini leta, Bajro leti tako sporo da ga radar ne moze prepoznati kao letilicu nego ga svrsta u nesto drugo, jesam dobro skontao.
Sad pitanje postoji li trenutno u svjetu radar koji ima mogucnost da detektira sporo letece objekte sa malim odrazom i da ih identificira kao metu a da je naravno postavljen na vozilo.
Drugo pitanje da li su radarski sistemi proturaketnih sistema identicni i slicni ovima protuavionski sistema.
Bloo
Globalna šefica

#72511 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

dek wrote: 01/04/2022 22:29
Bloo wrote: 01/04/2022 19:47

1 dan
jer ti to zasluzujes
Umjesto kvazi duhovitih dosjetki, bolje vam je da se malo uozbiljite, tema vam je postala odron, i to dobrim dijelom vašom krivicom. :roll:
2 sedmice
Komentarisanje rada moderacije
Grean

#72512 Re: Ukrajina

Post by Grean »

lajkujMe wrote: 01/04/2022 14:18
Spoiler
Show
Dok slavimo oslobadjanje Kijeva, Rusi salju pojacanja u Dombas.

Ukrajinci pod hitno moraju slati dodatna pojacanja za Istok.
Izium je pao koji je strateski uzasno bitan
Sta je fora sa Iziumom, dolaze sa ledja Sjevernodonjecu i ostatku slobodne teritorije Luganjske oblasti?
Korisničkoime

#72513 Re: Ukrajina

Post by Korisničkoime »

geralt wrote: 01/04/2022 19:36
Korisničkoime wrote: 01/04/2022 19:30 Meni je cudnije bilo kako su Ukrajinci tokom cjelog rata unistavali ruski oklop i logistiku jbt ides u rat, ides u tudju zemlju, znas da postoje dronovi, protivoklopi i slicna sranja i ne ucinis nista da se od toga zastitis. Nakon toga me nepostojeca PVO Belograda ni najmanje ne cudi.
Pa nije bas da nisu ucinili nista, montirali su limeni kavez iznad tenkova. Strucnjaci su nas na temi uvjeravali da je to vrhunska zastita od projektila.
Dobro si me napomenuo to sam se vazda pitao, cemu te resetke ili kavezi sluze. Prvo mi je palo na pamet zastita od molotovljevih koktela medjutim neko na youtube rece da tako ne izgleda zastita od molotovljeva koktela i prikaza kako to izleda na americkim vozilima.
Pored toga koliko smo video klipova vidili sa onom ukrajinskom Stungom ili kako se vec zove i to na otvorenom terenu ni to mi nije sasvim jasno tenk, oklopnjak sam, sasvim usamljen na nekoj njivi ili nekom puticu, ono ko da je zalutao, mislim kako i zasto
sahara1428

#72514 Re: Ukrajina

Post by sahara1428 »

Joint Forces Operation: 78 pieces of military equipment of Russian army destroyed today at Donbas
zilog

#72515 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Korisničkoime wrote: 01/04/2022 22:34
zilog wrote: 01/04/2022 20:43

Da objasnim nesto (za sta sam dovoljno strucan) oko dronova (tipa Bajro i manji) i PVO.

Tesko je ocekivati da radari postavljeni na vozilima (antene do 10-ak metara iznad tla) mogu odrediti visinu leta objekata iza horizonta. Odredjuje se obicno udaljenost i azimut, a navodjenje je obicno prepusteno akviziciji rakete.
To, po starom modelu PVO (odbrana od aviona koji lete brzinom od 0,8-3 Maha), uopste nije bio problem. Skoro sve sto se krece tom brzinom na ratistu, leti i meta je.
Sada stupaju na scenu Bajre i manji dronovi. Krstareca brzina TB-2 je oko 130 km/h, a moze letjeti i sporije. Kada se ne moze sa sigurnoscu reci da to, sto radar vidi, leti, jer je iza horizonta, onda je vrlo lako imati pun ekran ciljeva tih brzina - auta na cestama.

Napominjem, da je ovo grubo objasnjennje za laike i da nisam pisao o 3D, faznim, CW, CWFM, Bistatickim radarima, o kompresiji impulsa i ostalim tehnickim detaljima. Koda interesuje, na raspolaganju sam.
Znaci poenta je u brzini leta, Bajro leti tako sporo da ga radar ne moze prepoznati kao letilicu nego ga svrsta u nesto drugo, jesam dobro skontao.
Sad pitanje postoji li trenutno u svjetu radar koji ima mogucnost da detektira sporo letece objekte sa malim odrazom i da ih identificira kao metu a da je naravno postavljen na vozilo.
Drugo pitanje da li su radarski sistemi proturaketnih sistema identicni i slicni ovima protuavionski sistema.
Mala brzina leta + mali odraz = mogucnost brkanja cilja sa, recimo, jatom ptica. Da napomenem, ni jedan radar ne detektuje apsolutnu brzinu nekog objekta, nego kroz doplerov pomak, podjennjen sa kosinusom relativnog ugla procjenjene putanje leta objekta, u odnosu na osu radarskog snopa.
Najkraci odgovor na pitanje je, vrlo tesko, pogotovo iza horizonta. Unutar linije vidljivosti bi bilo moguce tehnikama sintetickog radara (SAR), dobiti oblik i karakteristike cilja, ali mislim da je tehnologija za to (mobilna varijanta), nedostupna Rusima.
Mozda bi se, doradom softvera i obicni radari mogli prilagoditi, za detekciju dronova, ali to bi zahtjevalo visokouvjezbanu posadu i mali milion laznih uzbuna...

Protivraketni i protivavionski radari su skoro identicni. Protivraketni bi u principu mogli sve sto i protivavionski, samo su jos osjetljiviji i znatno brzi u akviziciji i pracenju, jer rakete lete citav red velicine brze od aviona,
Nespin

#72516 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 11:00, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#72517 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

zilog wrote: 01/04/2022 23:01
Korisničkoime wrote: 01/04/2022 22:34

Mala brzina leta + mali odraz = mogucnost brkanja cilja sa, recimo, jatom ptica. Da napomenem, ni jedan radar ne detektuje apsolutnu brzinu nekog objekta, nego kroz doplerov pomak, podjennjen sa kosinusom relativnog ugla procjenjene putanje leta objekta, u odnosu na osu radarskog snopa.
Najkraci odgovor na pitanje je, vrlo tesko, pogotovo iza horizonta. Unutar linije vidljivosti bi bilo moguce tehnikama sintetickog radara (SAR), dobiti oblik i karakteristike cilja, ali mislim da je tehnologija za to (mobilna varijanta), nedostupna Rusima.
Mozda bi se, doradom softvera i obicni radari mogli prilagoditi, za detekciju dronova, ali to bi zahtjevalo visokouvjezbanu posadu i mali milion laznih uzbuna...

Protivraketni i protivavionski radari su skoro identicni. Protivraketni bi u principu mogli sve sto i protivavionski, samo su jos osjetljiviji i znatno brzi u akviziciji i pracenju, jer rakete lete citav red velicine brze od aviona,
prica sa dronovima je otisla u pravcu u kojem ni najveci optimisti tog oružja nisu mogli slutiti iole jeftina igracka kao dron samoubica moze izbaciti iz upotrebe stroj od desetina miliona dolara

a sto je najjace ove dronove sto bacaju glupe bombe ukrajinci printaju na 3d masinama i dodatke za bombe bukvalno mozes ih nastancati samo tako napravis software da se na mob moze koristiti i vozi misko imas znacajnu snagu za izvidjanje i sabotazu

a sto se tice krstarecih treba vidjeti samo sta su ameri poslali 2017 sirijcima kad ih je ludi trump zbombardovao i kako su ruje bile iznenadjene kad su im ovi poslali novu generaciju projektila koja je pratila teren i radari zbog toga nisu mogli pokupiti odraz od rakete zlo od oruzja :run:
toska

#72518 Re: Ukrajina

Post by toska »

Interesantna mapa iz 2018. nažalost nema direktnog linka:

pažnja na Armeniju, Rumuniju...
Grean

#72519 Re: Ukrajina

Post by Grean »

toska wrote: 01/04/2022 23:21 Interesantna mapa iz 2018. nažalost nema direktnog linka:
Spoiler
Show
pažnja na Armeniju, Rumuniju...
I Litvaniju.

Cudno, zasto Litvanija toliko odudara od recimo Latvije pa i Estonije, mada Estonci pripadaju drugoj grupi naroda.

Madjarska iznenadjujuce "fina".
zilog

#72520 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Nespin wrote: 01/04/2022 23:16
zilog wrote: 01/04/2022 23:01

Hvala na zanimljivim informacijama. :thumbup:
Može li biti da su Turci kupili ruski S-400 da bi unaprijedili / optimizirali svoje bespilotne letjelice i generalno zračne napadačke sposobnosti? Jer nekako obrni, okreni, Rusija i Turska su bili i ostaju rivali, uprkos svim ekonomskim i "prijateljskim" vezama. Konstantno se sukobljavaju u nekim proksi ratovima i možda uvijek tinja mogućnost nekog direktnog sukoba. S druge strane, ne vidim kako jedan sistem S-400 može zaštititi tursko nebo sa 50-60 raketa ili koliko već dođe u paketu...
Zanimljivo pitanje. S-400 je prije svega pravljen kao navodni ruski oodgovor na zapadnu stelth tehnologiju.
Sasvim sigurno su Turci vozikali Bajre tamo-vamo ispred S-400 i pravili potencijalne napadacke profile.

Recimo, moj omiljeni napadacki profil je - iz pravca sunca, koje je jako "glasno" u cijelom radio spektru, a moguce je u metar izracunati putanju, za datu lokaciju, datum i vrijeme, da u potpunosti dolazi iz pravca sunca, prema radaru. :mrgreen:
karanana

#72521 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Jao marije butine na bbc-u. S kim bi je usporedio......karadzic, mladic, plavsic....gadjaju sami sebe, porodiliste se popravljalo nije bilo nikog osim azova.....
Nespin

#72522 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 11:00, edited 1 time in total.
toska

#72523 Re: Ukrajina

Post by toska »

Ne pobijedi njih više niko, puno je ovakvih snimaka ponosa:

zilog

#72524 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Nespin wrote: 01/04/2022 23:45
zilog wrote: 01/04/2022 23:35

Zanimljivo pitanje. S-400 je prije svega pravljen kao navodni ruski oodgovor na zapadnu stelth tehnologiju.
Sasvim sigurno su Turci vozikali Bajre tamo-vamo ispred S-400 i pravili potencijalne napadacke profile.

Recimo, moj omiljeni napadacki profil je - iz pravca sunca, koje je jako "glasno" u cijelom radio spektru, a moguce je u metar izracunati putanju, za datu lokaciju, datum i vrijeme, da u potpunosti dolazi iz pravca sunca, prema radaru. :mrgreen:
Pa da, još kad na to dodamo A.I. i automatsko prepoznavanje najpovoljnijeg scenarija napadanja... Pa onda machine learning, gdje se akumuliraju podaci o uspješnosti akcija i vrši konstantno optimiziranje.... Pfff Terminator :D
Skynet :lol:

Isto tako, najbolja odbrana od dronova bi bila "zid" sacinjen od velikog broja malih lokalnih dronova, opremljenih sa AI...
Samo sto Rusi to nece zadugo imati (cak ni Kinezi), mada ce svasta pisati po nekakvim katalozima... :mrgreen:
Toffee karamela

#72525 Re: Ukrajina

Post by Toffee karamela »

detroit-mercy wrote: 01/04/2022 22:22
geralt wrote: 01/04/2022 17:15
Pa do '44. i jesu, prije toga je saveznicka pomoc isla cetnicima (nije im puno pomogla). Vecina partizanskog oruzja prije toga je zaplijenjena pri kapitulaciji Italije.
1943e :mrgreen:
Rex nije ni stigao do Drvara, ostavio je glavu na Sutjesci

I nije Rex nego Lux

jeste stizalo nakon 1943., a šta je bilo dotada?

back to Kijev

možda je i bilo, ali smjehotresan natpis na autu...ono je krenulo na Kijev :lol:

Image
Post Reply