Ako ih i ovime gađaju onda su stvarno ispraznili magaze.
dota 2 pudge wallpaper 1920x1080Slava Ukraini !
dota 2 pudge wallpaper 1920x1080Zvuci zanimljivo. Pisi jos sta zanimljivo za radare i PVO. Mislim ne znam sta da te pitam, sve me zanima.zilog wrote: ↑01/04/2022 20:43Da objasnim nesto (za sta sam dovoljno strucan) oko dronova (tipa Bajro i manji) i PVO.Korisničkoime wrote: ↑01/04/2022 19:30Meni je cudnije bilo kako su Ukrajinci tokom cjelog rata unistavali ruski oklop i logistiku jbt ides u rat, ides u tudju zemlju, znas da postoje dronovi, protivoklopi i slicna sranja i ne ucinis nista da se od toga zastitis. Nakon toga me nepostojeca PVO Belograda ni najmanje ne cudi.SpoilerShowKao prvo ne znam cemu toliko iščuđavanje za ovaj helikopterski napad na Belograd (il kako se vec zove), nema sanse da je cjela Rusija pokrivena PVO zastitom i S300 i slicnim sistemima.
Bilo bi sasvim logicno postaviti takvo nesto na samoj granici s drzavom s kojom ratujete pogotovo u blizini naftnih skladista ali nakon ovih 30 dana da li vas zasita ista vise cudi od Rusa.
Pretpostavljam da ni sami Rusi nisu ni mogli zamisliti ovakav scenariji pa stoga PVO Belograda nisu i pridavali znacaj.SpoilerShowOvo Kijeva je opste bjezanija ta prica je zavrsena.
Sta ce biti sa Donbasom i Luganjskim je sasvim druga prica. Ja koliko sam primjetio jedino su ovi separatisti na ruskoj strani nabrijani i motivirani i da gdje god su haman oni da tu Ukrajincima nije lako. Valjda znaju da se bore za svoje golo prezivljavanje. Eh sad koliko te samoproglasene republike imaju ljudi pod orzuijem nemam pojma i da li mogu odigrati neku presudnu ulogu ne znam.
U svakom slucaju jedino se haman njima na strani rusa ratuje.
Ukrajinci su vec sad postigli vise nego sto je bilo ko mogao ocekivati da li mogu tako nastaviti vidit cemo, slom samoproglasenih republika bi bila nezapamcena pobjeda.
I da ponovim za sve kojima to jos nije jasno slom ruskog sveta je slom i srpskog sveta ako nekome moram pojasnjavati sta bi to nama u BiH znacilo onda jbg
Tesko je ocekivati da radari postavljeni na vozilima (antene do 10-ak metara iznad tla) mogu odrediti visinu leta objekata iza horizonta. Odredjuje se obicno udaljenost i azimut, a navodjenje je obicno prepusteno akviziciji rakete.
To, po starom modelu PVO (odbrana od aviona koji lete brzinom od 0,8-3 Maha), uopste nije bio problem. Skoro sve sto se krece tom brzinom na ratistu, leti i meta je.
Sada stupaju na scenu Bajre i manji dronovi. Krstareca brzina TB-2 je oko 130 km/h, a moze letjeti i sporije. Kada se ne moze sa sigurnoscu reci da to, sto radar vidi, leti, jer je iza horizonta, onda je vrlo lako imati pun ekran ciljeva tih brzina - auta na cestama.
Napominjem, da je ovo grubo objasnjennje za laike i da nisam pisao o 3D, faznim, CW, CWFM, Bistatickim radarima, o kompresiji impulsa i ostalim tehnickim detaljima. Koda interesuje, na raspolaganju sam.
Bloo wrote: ↑01/04/2022 20:21Jarane moras tagovati nekog moderatora, a ne zavapiti, Moderatori!Kikibombona wrote: ↑01/04/2022 20:11 Moderatori, otvorite temu Madjarska. U nedjelju su izbori, Orban vs opozicija 50-50.
Bilo jednom jako rusko carstvo. Strah i trepet...
1.koji radar koriste pancir i tor? Koliko su efikasni za detektovanje dronova? Masa je snimaka bayrakyara i izraelskih dronova koji unistavaju pancire sa aktivnim radarom.zilog wrote: ↑01/04/2022 20:43Da objasnim nesto (za sta sam dovoljno strucan) oko dronova (tipa Bajro i manji) i PVO.Korisničkoime wrote: ↑01/04/2022 19:30Meni je cudnije bilo kako su Ukrajinci tokom cjelog rata unistavali ruski oklop i logistiku jbt ides u rat, ides u tudju zemlju, znas da postoje dronovi, protivoklopi i slicna sranja i ne ucinis nista da se od toga zastitis. Nakon toga me nepostojeca PVO Belograda ni najmanje ne cudi.SpoilerShowKao prvo ne znam cemu toliko iščuđavanje za ovaj helikopterski napad na Belograd (il kako se vec zove), nema sanse da je cjela Rusija pokrivena PVO zastitom i S300 i slicnim sistemima.
Bilo bi sasvim logicno postaviti takvo nesto na samoj granici s drzavom s kojom ratujete pogotovo u blizini naftnih skladista ali nakon ovih 30 dana da li vas zasita ista vise cudi od Rusa.
Pretpostavljam da ni sami Rusi nisu ni mogli zamisliti ovakav scenariji pa stoga PVO Belograda nisu i pridavali znacaj.SpoilerShowOvo Kijeva je opste bjezanija ta prica je zavrsena.
Sta ce biti sa Donbasom i Luganjskim je sasvim druga prica. Ja koliko sam primjetio jedino su ovi separatisti na ruskoj strani nabrijani i motivirani i da gdje god su haman oni da tu Ukrajincima nije lako. Valjda znaju da se bore za svoje golo prezivljavanje. Eh sad koliko te samoproglasene republike imaju ljudi pod orzuijem nemam pojma i da li mogu odigrati neku presudnu ulogu ne znam.
U svakom slucaju jedino se haman njima na strani rusa ratuje.
Ukrajinci su vec sad postigli vise nego sto je bilo ko mogao ocekivati da li mogu tako nastaviti vidit cemo, slom samoproglasenih republika bi bila nezapamcena pobjeda.
I da ponovim za sve kojima to jos nije jasno slom ruskog sveta je slom i srpskog sveta ako nekome moram pojasnjavati sta bi to nama u BiH znacilo onda jbg
Tesko je ocekivati da radari postavljeni na vozilima (antene do 10-ak metara iznad tla) mogu odrediti visinu leta objekata iza horizonta. Odredjuje se obicno udaljenost i azimut, a navodjenje je obicno prepusteno akviziciji rakete.
To, po starom modelu PVO (odbrana od aviona koji lete brzinom od 0,8-3 Maha), uopste nije bio problem. Skoro sve sto se krece tom brzinom na ratistu, leti i meta je.
Sada stupaju na scenu Bajre i manji dronovi. Krstareca brzina TB-2 je oko 130 km/h, a moze letjeti i sporije. Kada se ne moze sa sigurnoscu reci da to, sto radar vidi, leti, jer je iza horizonta, onda je vrlo lako imati pun ekran ciljeva tih brzina - auta na cestama.
Napominjem, da je ovo grubo objasnjennje za laike i da nisam pisao o 3D, faznim, CW, CWFM, Bistatickim radarima, o kompresiji impulsa i ostalim tehnickim detaljima. Koda interesuje, na raspolaganju sam.
Prijatelju ne moze tako, zaboravio si VatikanGandalf wrote: ↑01/04/2022 12:31Za njih se to ni ne dešava, to su sve zavjere zapada i albanaca, po prekodrincima posada svih uništenih tenkova je živa i neozljeđena, tenkovi su bili stari i pred otpis, rusi štede civile, zato sporo i napreduju, ne povlače se već love ukrajince po kotlovima, putin igra igru mačke i miša, sve je to taktika masterminda putlera, evropa umire od gladi bez ruske pšenice, auta stoje, kolaps u evropi bez ruske nafte, putler diktira kurseve valuta itd.ultrajvosa 1987 wrote: ↑01/04/2022 10:26 Lako je za ruse, nego kako ce ovo "takticko povlacenje" prezivjeti srbadija ?
Aferim momci
Slava Ukrajini![]()
![]()
Jbg, kada ih o situaciji u svijetu obavještavaju dezinformer, pink i marić, takvi su im onda i pogledi na
"Specijalnu vojnu operaciju"![]()
Ima tema Rusija.Kikibombona wrote: ↑01/04/2022 21:05 Mulanski rezim spasava Rusiju![]()
“Iran is ready to trade with Russia in rubles. There are already agreements to conduct trade operations in the national currencies of the two countries”: Deputy Head of the Central Bank of Iran Mohsen Karimi
Jel bas u svakom artiljerija? Na jednoj kupoli kao da je neki protuoklop, ono ko zazari na vrhu, skoro bez eksplozije. Meni to ne izgleda ko granata.geralt wrote: ↑01/04/2022 20:28Ova kombinacija komercijalni dron + artiljerija je ubitacna. Jeftino a nevjerovatno efikasno. A-10 Warthog za sirotinju.SanskiBiser wrote: ↑01/04/2022 20:24 mislim da ovo jos nije bilo pa ne mozes uteci dronu, ove kamere na dronovima su cudo jedno.![]()
Normalno da su znali. Čak su bili podaci da su kinezi tražili odgodu početka agresije dok traje olimpijada. Zbog tog je invazija počela 24 a ne 16_tog februara kako su Ameri javljali.
1. Da ne nabrajam sada modele pojedinacno, sve se moze naci (inicijalno wiki, pa reference). Uglavnom je to mjesavina i kombinacija UHF, SHF i EHF radara. UHF (300-3000 MHz, obicno gornji dio ovog spektra) je osjetljiviji, ali manje precizan i zahtjeva vece antene, EHF (preko 30 GHz), je precizan, obicno PHASED ARRAY, moze biti i AESA. Problem je u relativno malim radarskim odrazima i brzinama, uporedivim sa jatom ptica.Ermin ZM wrote: ↑01/04/2022 21:001.koji radar koriste pancir i tor? Koliko su efikasni za detektovanje dronova? Masa je snimaka bayrakyara i izraelskih dronova koji unistavaju pancire sa aktivnim radarom.zilog wrote: ↑01/04/2022 20:43
Da objasnim nesto (za sta sam dovoljno strucan) oko dronova (tipa Bajro i manji) i PVO.
2. Koji je ruski pandan AWACS-u koriste li ga?
3. Koliko su ustvari napredni ruski AESA radari na njihovim sistemima?
Kaze sine de da ja idem a ti ces prezivjeti
...ili u prevodu koliko para toliko muzike.giannibelif wrote: ↑01/04/2022 21:37 Rusija je izgubila i zvanično trku u proizvodnji i razvoju naoružanja, NATO i ukrajinska vojska probija zaštitne module na helikopterima, maskira ih pa ulaze četrdeset kilometara unutra ruske teritorije i izvrši napad, Pancir samo djelimično efikasan u ovom ratu, Krasuha sistem zaplijenjen i sada se i ispituje i vrši demontaža u nekom američkom hangaru, TOS nezgrapan i jako spor za upravljanje sa svoje dvije jedinice i lako zaplijenjiv, SU-57 u svojih par komada tek se testira u realnoj borbi, Kamaz MRAP oklop čisti prosjek, BTR prevaziđen, nedovoljno novih tenkova koji imaju veću autonomiju za dublji ulazak.
Nadam se da njih Amerikanci nece zeznuti ko nas 95te,I prijetiri im napadom ako ne zaustave ofanzivu.sahara1428 wrote: ↑01/04/2022 13:42Trebamo im svi pisati da ne pristaju ni na kakav jebeni DaytonSpoilerShowsumirprimus wrote: ↑01/04/2022 13:19 Russia's FM Sergei Lavrov: Russia preparing its response to Ukraine's peace proposals.
Lavrov also said on April 1 that "progress" had been made in negotiations on neutral status for Ukraine and the status of Russian-occupied Crimea and Donbas.
ko jos vjeruje ovom starom pacovčini.nista ti nisi zavrsio. tek ces![]()
![]()