Da, ali Putko sada lakse moze braniti tezu da je "cilj ispunjen", ako preko Mariupolja poveze Donbas s Krimom. A to je izgleda ostvareno, iako se nadam cudu.
Ukrajina
- Porodice Foht
#71826 Re: Ukrajina
-
tragac
#71827 Re: Ukrajina
New York Times iz Beograda: Putinov ruski svijet je identičan ideji Velike Srbije
https://www.index.hr/vijesti/clanak/new ... ajnovije_d
https://www.index.hr/vijesti/clanak/new ... ajnovije_d
-
Romanija
#71828 Re: Ukrajina
JA iskreno pojma nemam sta im mi imamo dati od artiljerije i IFVs.
-
lajkujMe
#71829 Re: Ukrajina
Ne znam koliko je to moguce ali mislim da BNT sigurmo moze da proizvodi haubice 105 mm.
E ne znam da li mogu praviti Oganj jos uvijek.
Kad si mogli organizovati i napraviti par stotina komada jednog i drugog da pomognemo Ukrajini bilo bi super
E ne znam da li mogu praviti Oganj jos uvijek.
Kad si mogli organizovati i napraviti par stotina komada jednog i drugog da pomognemo Ukrajini bilo bi super
-
A_A_AKCIJA
-
Mrljavi
#71831 Re: Ukrajina
Siguran sam da je onih oryxovih 2200 vozila mnogo blize stvarnih 4000. Nevjerovatno koliko unistene tehnike ostaje za Rusima na teritoriji s koje se povlace, dok istovremeno trpe ogromne gubitke na svim frontovima.
- House
-
Mrvice_ba
#71833 Re: Ukrajina
Sve price prosrpski orijentisanih ljudi, kako posada oklopnjaka prezivi i otrese prasinu sa ramena nakon udara po sredstava padaju u vodu sa ovim snimcima.
Jos jednom se pokazalo i dokazalo da je tehnika ruska jedno obicno smece, ako nisi u stanju napraviti dobro auto, dobar tv kako ces napraviti nesto puno kompleksnije.
Jos jednom se pokazalo i dokazalo da je tehnika ruska jedno obicno smece, ako nisi u stanju napraviti dobro auto, dobar tv kako ces napraviti nesto puno kompleksnije.
-
Avonmusk
#71834 Re: Ukrajina
Ovo su cudne smrti, glava odsjecena a tijelo zapaljeno, kako se to zbilo????
Al kakav uspjeh je to uzeti mariupolj a izgubit preko 20000 ljudi za mjesec i kusur???
Sutra pocinje ramazan, ceceni ce sigurno na odsustvo tako da za njih je rat zavrsen.
Sad ovih 130 000 regruta za dva mjeseca ce dobro popunit supljine za ruske snage.
Al kakav uspjeh je to uzeti mariupolj a izgubit preko 20000 ljudi za mjesec i kusur???
Sutra pocinje ramazan, ceceni ce sigurno na odsustvo tako da za njih je rat zavrsen.
Sad ovih 130 000 regruta za dva mjeseca ce dobro popunit supljine za ruske snage.
-
Avonmusk
#71835 Re: Ukrajina
Ovo je moja "92. , i onda neko kaze ratni zlocin sto ranis artiljerca u nogu, ma izrostiljat svakog pilota i artiljerca koji je granatirao civile.
- SanskiBiser
#71836 Re: Ukrajina
Tamo kad je Slavutic bio zauzet kad su usli Rusi na taj dan je poslano pojacanje na Gostomel, dio neke mehanizovane ruske jedinice uz dobru podrsku artiljerije iz pozadine, dosli su da pomognu u povlacenju jedinica iz Buce tako da je to vjerovatno danas zavrseno.lajkujMe wrote: ↑31/03/2022 18:02 Ako se povlace iz Hostomela i sjeverno od njega onda se povlace i iz Buce, nema smisla ostaviti vojsku u Buci bili bi okruzeni i odsjeceni od logistike.
Sutra-Prekosutra cemo vec znati dokle ce ici povlacenje.
Navodno su Rusi prepustili Chernobyl tamosnjim radnicima ostalo samo par jedinica.
Predpostavljam da ce se povuci do Ivankiva i tu probati drzati linije.
Ako se povuku skroz do Bjelorusije to je onda golemo.
Ali nejasno, iako potuceni nisu Rusi tu porazeni zasto rasteretiti Ukrajinsku odbranu i omoguciti im da se regrugrupiraju na Jugu i Istoku?
-
A_A_AKCIJA
#71837 Re: Ukrajina
BNT može napraviti ruske D30 122mm haubice i to su radili za Afganistan, desetine komada.
Mislim da Ukrajini treba ozbiljnije Counter battery oružje dugog dometa za neutralisanje ruske artiljerije.
Neki MLRS sistemi sa pametnom municijom, raketni sistemi, a spominjale su se i protivbrodske rakete...
Do sada su im Turci jedini prodavali najbolje od svog oružja što imaju, Bayre. Turci imaju i ovo što im treba, uključujući krstareće rakete dometa 250km, koje mogu lansirati sa Akinci drona, kojeg Ukrajinci također imaju u naoružanju.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
-
lajkujMe
#71839 Re: Ukrajina
Sto znaci sutra vijest i oslobodjenju Buce, Hostomela i ostalih sela okolo....
Odlicno.
Ali to samo znaci da cemo za 7 dana vidjeti ogromnu Rusku ofanzivu u Dombasu.
Nadam se da generalstab Ukrajine vec salje dodatna pojacanja u taj dio i sprema se zaustavljanje iste.
Odlicno.
Nadam se da generalstab Ukrajine vec salje dodatna pojacanja u taj dio i sprema se zaustavljanje iste.
- odmor
#71840 Re: Ukrajina
Ja 7 dana mozda i 10 cekam to oslobodjenje Buche. Nikad pa nikad. Taman vijesti "nasi" napadaju iz Irpina i samo radim refresh cekam vijesti da je pala Bucha kad ono qrac. Ide vijest "Ukri vratili Irpin"lajkujMe wrote: ↑31/03/2022 18:52 Sto znaci sutra vijest i oslobodjenju Buce, Hostomela i ostalih sela okolo....
Odlicno.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#71841 Re: Ukrajina
Upravo to se i desava. Oslobodjeni Maryanivka i Kolonschina (u crvenom krugu) vijest prije manje od sata. Otvara se koridor M-06 prema Kijevu.lajkujMe wrote: ↑31/03/2022 18:52 Sto znaci sutra vijest i oslobodjenju Buce, Hostomela i ostalih sela okolo....
Odlicno.
Interesantno je i sta se desava istocno od Kijeva. Ukrajinci odsjekli Ruse sjeverno od Velike Dymerke (plavi krug)

-
sumirprimus
#71842 Re: Ukrajina
Toplota kad prodre u oklop makar i minimlanim dijametrom posada je pecena.
Javljaju da su vodje azova iz mariupola poginile u obaranju helikoptera koji se pokusavao probiti iz obruca.
Javljaju da su vodje azova iz mariupola poginile u obaranju helikoptera koji se pokusavao probiti iz obruca.
-
Piaty
#71843 Re: Ukrajina
Ima li ista opcenito da valja. Neka cokolada bar, neki traktor, poklopac za kanalizaciju... Nije mi jasno sta je privuklo.one iz Transnistrije tamo. Jedino Staljinovi brkovi mozda
-
Korisničkoime
#71844 Re: Ukrajina
Ne znam da li ce se bas uspjeti pregrupisati i reorganizirati za 7 dana. Kako sam ja skontao ova povlacenja sluze da se pojacaju trupe na istoku za taj neki napad koji slijedi da odsjeku istok i jug Ukrajine. Ne znam ali zvuci kao poprilicno logisticki zahtjevan poduhvat a Rusi i nisu bas jaki u logistici. Ukrajincima bi takodjer trebalo sto vise vremena za pripremanje odbrane od tog napada kojeg svi predvidjajulajkujMe wrote: ↑31/03/2022 18:52 Sto znaci sutra vijest i oslobodjenju Buce, Hostomela i ostalih sela okolo....
Odlicno.
-
lajkujMe
#71845 Re: Ukrajina
Wow nisam to vidio pa to znaci da su Ruske jedinice totalno okruzene u tom dijeluDado dijasporitus wrote: ↑31/03/2022 19:06Upravo to se i desava. Oslobodjeni Maryanivka i Kolonschina (u crvenom krugu) vijest prije manje od sata. Otvara se koridor M-06 prema Kijevu.SpoilerShowlajkujMe wrote: ↑31/03/2022 18:52 Sto znaci sutra vijest i oslobodjenju Buce, Hostomela i ostalih sela okolo....
Odlicno.
Interesantno je i sta se desava istocno od Kijeva. Ukrajinci odsjekli Ruse sjeverno od Velike Dymerke (plavi krug)
![]()
@Korisničkoime
Ne mora znaciti, kad dovedu jedinice do Gomela ide to relativno brzo sa vozovima. E sad za 7 dana je optimisticno ali za 15 sigurno.
Iskreno Ukrajincu ne bi trebali cekati, poslati sto vise MTS i ljudstva i pokusati krenuti s ofanzivom prije njih da ojacaju svoje polozaje oko Donbasa.
Last edited by lajkujMe on 31/03/2022 19:13, edited 1 time in total.
-
A_A_AKCIJA
#71846 Re: Ukrajina
Povlačenje neće ići tek tako, odnosno već ne ide. Ruse mlate kao nikada. Nije dogovoreno da se povuku, nego su Rusi sami zaključili da će biti poraženi ostanu li na Kijevu, pogotovo bez bjeloruske podrške.lajkujMe wrote: ↑31/03/2022 18:52 Sto znaci sutra vijest i oslobodjenju Buce, Hostomela i ostalih sela okolo....
Odlicno.
Sve jedinice koje se povlače će biti pod jakim pritiskom Ukrajinaca i trebaće im dosta vremena da se oporave. Nije u pitanju samo fizički ih prebaciti, nego se moraju oporaviti od spavanja na ledini, očajne hrane i neprestanog lupanja Ukrajinaca. Moral će im biti još gori poslije ovog povlačenja i poraza.
Sa druge strane, Zaporožje i Dnjipro do sada nisu imali veći udio u ratu i vjerujem da su u međuvremenu uspjeli opremiti makar sto hiljada ljudi pod oružjem, koji sada vrše pritisak na jug iz toga pravca. Sigurno će i veliki dio jedinica sa Kijeva također biti prebačeno na druge frontove. Možda nastave istočno prema Harkivu, a možda južno prema Hersonu. To će značiti oslobađanje dodatnih jedinica iz tih gradova.
U suštini, inicijativu će imati onaj ko bude brže reagovao, a do sada su to bez iznimke bili Ukrajinci. Imaju svakodnevan dotok oružja i obavještajnih podataka sa zapada, a bore se na svom terenu, što znači dosta lakšu logistiku i smjenu jedinica.
- SanskiBiser
#71847 Re: Ukrajina
Kaze u Dnevniku HRT da su iz Crvene Sume kod Cernobila izvuceni vojnici danas i da ih je vecina na samrti a dio jako bolestan od radijacije i poslani su u Bjelorusiju na lijecenje.
-
sumirprimus
#71848 Re: Ukrajina
Ma nije moguce dje bi oni. Jednostavno kod orka nema autonomije u donosenju odluka. Mora se cekati naredba s vrha. A imaju problema sa komunikacijama, drpe mobitel progovore i zaginu iii onda sjede i cekaju. A i opasno je ako su oficiri autonomni u donosenju odluka ii ako misle svojom glavom jelte.SanskiBiser wrote: ↑31/03/2022 19:11 Kaze u Dnevniku HRT da su iz Crvene Sume kod Cernobila izvuceni vojnici danas i da ih je vecina na samrti a dio jako bolestan od radijacije i poslani su u Bjelorusiju na lijecenje.
Ta divna rosiska armeja
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#71849 Re: Ukrajina
Otkinuta glava...Avonmusk wrote: ↑31/03/2022 18:36 Ovo su cudne smrti, glava odsjecena a tijelo zapaljeno, kako se to zbilo????
Ne znam sta je cudno, bilo je snimaka saobracajke kada covjeku bukvalno auto otkine nogu.
Sad zamisli sta eksplozija uradi.
Ima i onaj snimak iz Mariupolja msm, kad ekplodira tenk, a komadi tenkiste oadaju po cesti.
-
sumirprimus
#71850 Re: Ukrajina
Nekad mocna armija sad su kaze ukri na safariju love nake levate u zeljeznim kantama