Buraz, idi pitaj bilo kog covjeka iz I. Bosne da ti da njivu da posadis (dace jer ima viska) pa otidji malo sad pred kraj Aprila ili pocetkom maja i napravi plati, oranje, frezanje, djubre, pa rucno napravi rede za krompir i idi to okopaji svaki mjesec i pitat cu te ja jesi li oke. Daleko od toga da ne treba sijati, ali razumijem ljude koji su sa sela, slomi tebe taj zivot, hoces malo da "ohanes". Ako nemas nikave mehanizacije, znaci motokultivatora, nemas traktora, pa bice ti onda ko u onom stihu "lahko ti je prepoznati seljaka, crnih ledja bijeloga stomaka", jer ces biti konstanto nad zemljom nadnesen, pri kopanju i okopavanju, te kuce za grah, te pazi da d.krmad ne udju. Ako imas kokoshi, cuvaj je jastreba i lisice, itd, itd.MehmedPasaMoric wrote: ↑29/03/2022 18:28 Pa da se vrate paradjzu i govedima svi oni koji su na paradajzu i govedima ponikli (sto nije uvreda, ja bih prvi sutra pokrenuo farmu npr pilica ili zeceva da imam za to uslove, iako mi niko u familiji nije bio ni stocar ni poljoprivrednik), stopa nezaposlenosti bi opala za 80%... Kad vidim koliko je njiva po Istocnoj Bosni zaraslo u korov tacno me stegne oko srca. Njive u korovu a vlasnici u Sarajevu gledaju odakle je vedro i kako naci stelu za posao
Jest to sladak hljeb i sve, ali je sa 7 kora.