Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#6126 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by W0rM »

MehmedPasaMoric wrote: 29/03/2022 18:28 Pa da se vrate paradjzu i govedima svi oni koji su na paradajzu i govedima ponikli (sto nije uvreda, ja bih prvi sutra pokrenuo farmu npr pilica ili zeceva da imam za to uslove, iako mi niko u familiji nije bio ni stocar ni poljoprivrednik), stopa nezaposlenosti bi opala za 80%... Kad vidim koliko je njiva po Istocnoj Bosni zaraslo u korov tacno me stegne oko srca. Njive u korovu a vlasnici u Sarajevu gledaju odakle je vedro i kako naci stelu za posao
Buraz, idi pitaj bilo kog covjeka iz I. Bosne da ti da njivu da posadis (dace jer ima viska) pa otidji malo sad pred kraj Aprila ili pocetkom maja i napravi plati, oranje, frezanje, djubre, pa rucno napravi rede za krompir i idi to okopaji svaki mjesec i pitat cu te ja jesi li oke. Daleko od toga da ne treba sijati, ali razumijem ljude koji su sa sela, slomi tebe taj zivot, hoces malo da "ohanes". Ako nemas nikave mehanizacije, znaci motokultivatora, nemas traktora, pa bice ti onda ko u onom stihu "lahko ti je prepoznati seljaka, crnih ledja bijeloga stomaka", jer ces biti konstanto nad zemljom nadnesen, pri kopanju i okopavanju, te kuce za grah, te pazi da d.krmad ne udju. Ako imas kokoshi, cuvaj je jastreba i lisice, itd, itd.
Jest to sladak hljeb i sve, ali je sa 7 kora.
mali_balon

#6127 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

W0rM wrote: 30/03/2022 08:14
MehmedPasaMoric wrote: 29/03/2022 18:28 Pa da se vrate paradjzu i govedima svi oni koji su na paradajzu i govedima ponikli (sto nije uvreda, ja bih prvi sutra pokrenuo farmu npr pilica ili zeceva da imam za to uslove, iako mi niko u familiji nije bio ni stocar ni poljoprivrednik), stopa nezaposlenosti bi opala za 80%... Kad vidim koliko je njiva po Istocnoj Bosni zaraslo u korov tacno me stegne oko srca. Njive u korovu a vlasnici u Sarajevu gledaju odakle je vedro i kako naci stelu za posao
Buraz, idi pitaj bilo kog covjeka iz I. Bosne da ti da njivu da posadis (dace jer ima viska) pa otidji malo sad pred kraj Aprila ili pocetkom maja i napravi plati, oranje, frezanje, djubre, pa rucno napravi rede za krompir i idi to okopaji svaki mjesec i pitat cu te ja jesi li oke. Daleko od toga da ne treba sijati, ali razumijem ljude koji su sa sela, slomi tebe taj zivot, hoces malo da "ohanes". Ako nemas nikave mehanizacije, znaci motokultivatora, nemas traktora, pa bice ti onda ko u onom stihu "lahko ti je prepoznati seljaka, crnih ledja bijeloga stomaka", jer ces biti konstanto nad zemljom nadnesen, pri kopanju i okopavanju, te kuce za grah, te pazi da d.krmad ne udju. Ako imas kokoshi, cuvaj je jastreba i lisice, itd, itd.
jest I onda na jesen odnesi 500kg, krompira, 100kg Luka, 50kg bijelog Luka itd itd, I plati struju, vodu, telefon, grijanje (ako ce te cekat do jeseni), I ostavi za sjemena, rasada, dzubriva, itd itd....
lako je uz platu zasaditi koju lijehu salate, Luka, nek se ima za pite mladog krompira.....ali zivit od toga ne mozes osim ako nemas puno vise zemlje.....a to nemamo svi.....nemam ni 10 kvadrata mogu u saksije na baklonu zasadit
W0rM

#6128 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by W0rM »

mali_balon wrote: 30/03/2022 08:34
W0rM wrote: 30/03/2022 08:14

jest I onda na jesen odnesi 500kg, krompira, 100kg Luka, 50kg bijelog Luka itd itd, I plati struju, vodu, telefon, grijanje (ako ce te cekat do jeseni), I ostavi za sjemena, rasada, dzubriva, itd itd....
lako je uz platu zasaditi koju lijehu salate, Luka, nek se ima za pite mladog krompira.....ali zivit od toga ne mozes osim ako nemas puno vise zemlje.....a to nemamo svi.....nemam ni 10 kvadrata mogu u saksije na baklonu zasadit
To ti pricam. Ako posadis malo ne mozes se prehraniti nesto vele, a ako posadis previse, a nemas mehanizacije slomi te. Nije ni cudo sto su ljudi na selima imali 4+ djece, valjalo je sve stici i prehraniti, te velika njiva, te krave, ovce, sve svoje trazi i valja namiriti. Mozda su koza i kokosh najlakse, jer tako malo traze.
McGradySA

#6129 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

fortaleza wrote: 28/03/2022 17:56
McGradySA wrote: 04/03/2022 08:46 Blizu sam dogovora sa firmom iz Hrvatske.Radi se sezona,dakle 7 dana u sedmici,plata 1000 KM+prekovremeni.Kažu može se uzeti jednom dnevno nešto što ostane iza gostiju,to mi je malo crnjak jer ne planiram davati pola plate za hranu.
Loše je to, minimalac je oko 5500 kn. Ovo što si naveo je baš izrabljivanje.

Edit: aha ovo je tjedna plaća, znači 4000 KM mjesec.
Znam da nije nešto ali ovdje mi nude 700-800 maraka za rad sličan sezonskom(pomoćni kuhar,radnik u ugostiteljstvu),bez slobodnih dana osim ako nešto nije hitno.Tržište rada je ponovo postalo užas nakon korone,ista radna mjesta se vrte i ponavljaju mjesecima
McGradySA

#6130 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

Lajavikrelac wrote: 27/03/2022 10:52

Đe si Marinko puška te ub'la!
Image
A ko je ovaj hairlija? :-D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6131 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Marinko Umićević direktor fabrike obuće Bema ex-Bosna. Teški krkan, izrabljivač, robovlasnik i u BL sinonim za đubre od čovjeka. Poznat je po svojoj izreci kako je narod lijen jer on nudi platu od 600 KM, a neće niko da radi :roll:

https://avaz.ba/vijesti/bih/438828/seks ... e-propadne

Rad u tvornici obuće Bema je kao na prislinom radu u nacističkoj fabrici, sulude norme, prekovremeni rad, mobing, prijetnje i ucjene. Gađa ljude cipelama, psuje im majku, djecu i sve što stigne kao i njegovi šefići smene i pogona. SNSD kadar inače, savjetnik :mrgreen:
Logovan

#6132 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Logovan »

Ma eto ako je ok 600 KM, onda neka on radi za te pare. Hoće, al' malo sutra. :D

Puna je država ovakvih. Krcata.
teuta06

#6133 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by teuta06 »

evo od poslanih 6 prijava u zadnja 2 mjeseca preko posao.ba ...dobila odbijenicu od dm.... nisam iznenađena, znam da se u dm zaposliti ravno kao raditi u bh telecomu... ali mi je drago sto su odgovorili...pisala sam msm na ovoj temi, da se nadam odgovoru, pa makar i negativnom... pa eto da prijavim da sam dobila odgovor...
W0rM

#6134 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by W0rM »

teuta06 wrote: 30/03/2022 14:41 evo od poslanih 6 prijava u zadnja 2 mjeseca preko posao.ba ...dobila odbijenicu od dm.... nisam iznenađena, znam da se u dm zaposliti ravno kao raditi u bh telecomu... ali mi je drago sto su odgovorili...pisala sam msm na ovoj temi, da se nadam odgovoru, pa makar i negativnom... pa eto da prijavim da sam dobila odgovor...
Zalim slucaj naravno ipuno srece u daljnoj potrazi, s tim da ne znam sta bih ti za DM rekao, kod nas je dosao jedan tehnicar njihov (presao iz DM-a) za navodno cak manju platu jer mu sto rece "to vise nije to". Koliko je istina ne znam. Prica kako je vlasnik umro da hoce drugi ljudi dato malo "restruktuiraju".
shape of despair

#6135 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by shape of despair »

teuta06 wrote: 30/03/2022 14:41 evo od poslanih 6 prijava u zadnja 2 mjeseca preko posao.ba ...dobila odbijenicu od dm.... nisam iznenađena, znam da se u dm zaposliti ravno kao raditi u bh telecomu... ali mi je drago sto su odgovorili...pisala sam msm na ovoj temi, da se nadam odgovoru, pa makar i negativnom... pa eto da prijavim da sam dobila odgovor...
DM uvijek odgovori barem mailom.
zippoo87

#6136 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

nepass1 wrote: 30/03/2022 08:06
markopd wrote: 29/03/2022 18:27

Majstore,nismo se mi razumjeli uopšte.Pod "sjedenjem kući" nisam mislio bukvalno,valjda vidiš navodnike.Naravno da je bolje posijati,posaditi ili nešto uzgajati,pod tim sam i mislio ovo što sam stavio pod navodnike.Pa sad je realno isplatnije posijati nešto,nego raditi za neku mizeriju za koju ne bi mogao kupiti ni 50% onog što bi sam dobio sijanjem.
Gdje cu posijati u pm,nemam selo. Da se nisam ozenio pa da punac nije sa sela nikad njive ne bih vidio osim iz auta jbt.
Nema svak dunum zemlje.
Rentanje dunuma zemlje za 1 godinu kosta od 30 do 50 KM,dakle za cijelu godinu.Ne kazem opet da svako ima uslove da se i posadi,jer treba imati i vodu i motiku i trnokop i kolica i trimer i frezicu i svasta nesto ali opet imas ljudi koji ce dati zemlju i supu brsplatno,samo da se zemlja obradjuje i da ne raste korov.
Po ovom pitanju je vise ona " ne ide na more ko ima pare,nego ko je naucio" a tako je i sa zemljom ..ne sadi onaj koji nema sta jesti,nego onaj koji je naucio na svoje domace i koji voli izaci malo u bastu i zabaviti se u prirodi.
zippoo87

#6137 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

U Banja Luci ima sajam zaposljavanja,slovenci dosli nude razne poslove.Pa ko je iz BL ,mislim da je Lajavi,spremi 10ak kopija CVa i otidji na sajam.
U Sloveniji nisu nesto velike plate ali opet je minimalno 1000 eura i imas darove,regres,13tu plati i postuju se zakoni i uslovi su visestruko bolji nego u BiH.
A kuci moRes svakog vikenda ako te bas zelja vuce,nema par sati voznje 🤣

https://www.biznisinfo.ba/iz-bih-u-slov ... 0-radnika/
Last edited by zippoo87 on 30/03/2022 15:15, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#6138 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ima moj ujak na selu zemlju i uglavnom samo zasije za vlastite potrebe. Sve veće se ne isplati nikako, ni otkupa, ni plasmana, ni podsticaja...gola voda.
Domaci izdajnik

#6139 Re: Jadi nas nezaposlenih

zippoo87 wrote: 30/03/2022 15:09 U Banja Luci ima sajam zaposljavanja,slovenci dosli nude razne poslove.Pa ko je iz BL ,mislim da je Lajavi,spremi 10ak kopija CVa i otidji na sajam.
U Sloveniji nisu nesto velike plate ali opet je minimalno 1000 eura i imas darove,regres,13tu plati i postuju se zakoni i uslovi su visestruko bolji nego u BiH.
Slovenija taraba :-? uglavnom se traže slabo plaćeni poslovi po mesarama, restoranima i sl. KV zanatlije neće u Slo jer je plata u prosjeku 850-1000 eura, dok u DE ne izlaze ispod 2000+ eura. Prošli sajam tamo 2019 je bio sprdnja živa...njihova pošta tražila radnike plata 720 eura početna, plus moraš ići na časove jezika :-) U Slo bez 1200-1300 eura nemaš za kifle, stanovi preskupi, život skuplji nego u Austriji. U Slo se išlo samo kako bi se nastavilo dalje prema Austriji i De, a sad i to ne može tako...
zippoo87

#6140 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Lajavikrelac wrote: 30/03/2022 15:11 Ima moj ujak na selu zemlju i uglavnom samo zasije za vlastite potrebe. Sve veće se ne isplati nikako, ni otkupa, ni plasmana, ni podsticaja...gola voda.
Ma ne isplati se na veliko,nema otkupa,nema zagarantovane cijene,nema zastite domace proizvodnje,nema nista.
Podsticaji od po par feninga po litru mlijeka ili par desetina KM za hektar zasijane zemlje kasne po 2-3 godine.

Uvozni lobiji velikih trgovinskih lanaca su sve unistili kao i generalno politika uvoza nasih nesposobnih kriminalaca.

Evo bile su maline,pa prodje i to,bilo je smilje,pa pade za 3 godine.

Trenutno je jedino isplativo kornison uzgajati,dobra je otkupna cijena i dobijes dobar dio repromaterijala i gnojiva dzaba sada ali to je tako jeben posao,da ne bi vjerovao da nisam licno jednu godinu posijao i radio.
Recimo za porodicu koja u kuci ima 4 odrasle osobe spremne na branje kornisona 2 puta dnevno,to je super...posaditi kornison na 1000 kvadrata,moze se stici.
Sve preko toga moras angazovati dodatne berace.
I dobra stvar kod kornisona je sto samo prvu godinu imas najvise ulaganja a vec slijedecu imas 60% manje troskova,jer ne placas kolceve,mrezicu,zicu,crijeva i cisternu za navodnjavanje ,ostane ti nesto i gnojiva i hemije.

Jos je sada skocila cijena prilicno,moze se fino zaraditi ali je krvavo zaradjen novac,kao i svaki sa zemlje
crveni_makovi

#6141 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by crveni_makovi »

Ne bih da prisjedam ljudima na muku. Nisam nezaposlena. Godinama sam s roditeljima i jos par rodjaka pomagala izdrzavati jednu cetveroclanu porodicu. Cinilo se da malo nemaju srece a malo i da su sami odgovorni sto ne znaju naci posao, mada smo otac i ja uvijek vjerovali da se radi o neradnicima i ljudima upitnog karaktera. Ja sam i danas tog misljenja.
Posto se broj nas koji smo ih finansijski gurali znatno smanjio, troskovi svega povecali, ja dobila puno novih prioriteta odlucila sam da glavi te porodice nadjem posao kod druga u Sloveniji koji ima firmu u kojoj se radi puno ali placa pristojno, posteno uz regres, bozicnicu i povoljan smjestaj za radnike.
Posto taj lik kojem sam nasla posao godinama nema nikakva primanja, radi se o osobi koja nema ni za gaće i nema od čega ni otići do Slo ni prezivjeti prvi mjesec rada dok zaradi prvu platu. Jedno dijete sam mu vec zbrinula i zaposlila, zeni i drugom djetetu bih platila par mjeseci osnovnih rezija i kupila hrane itd.
Zanima me iz perspektive potpunog golaća koji nema ništa, koliko košta da ga opremim za odlazak u Slo i šta sve trebam kupiti i za šta mu dati novac.
zippoo87

#6142 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

crveni_makovi wrote: 30/03/2022 15:29 Ne bih da prisjedam ljudima na muku. Nisam nezaposlena. Godinama sam s roditeljima i jos par rodjaka pomagala izdrzavati jednu cetveroclanu porodicu. Cinilo se da malo nemaju srece a malo i da su sami odgovorni sto ne znaju naci posao, mada smo otac i ja uvijek vjerovali da se radi o neradnicima i ljudima upitnog karaktera. Ja sam i danas tog misljenja.
Posto se broj nas koji smo ih finansijski gurali znatno smanjio, troskovi svega povecali, ja dobila puno novih prioriteta odlucila sam da glavi te porodice nadjem posao kod druga u Sloveniji koji ima firmu u kojoj se radi puno ali placa pristojno, posteno uz regres, bozicnicu i povoljan smjestaj za radnike.
Posto taj lik kojem sam nasla posao godinama nema nikakva primanja, radi se o osobi koja nema ni za gaće i nema od čega ni otići do Slo ni prezivjeti prvi mjesec rada dok zaradi prvu platu. Jedno dijete sam mu vec zbrinula i zaposlila, zeni i drugom djetetu bih platila par mjeseci osnovnih rezija i kupila hrane itd.
Zanima me iz perspektive potpunog golaća koji nema ništa, koliko košta da ga opremim za odlazak u Slo i šta sve trebam kupiti i za šta mu dati novac.
Ako si mu toliko pomagala a pomazes i dalje,sada kada si mu nasla posao,nemoj mu DAVATI nista,nego mu POSUDI i neka ti pocne vracati odmah od prve plate po 50-100 eura.
Pitaj i da li bi mu mogli ovi u Slo iz firme dati na ruke dio plate,ono za prvih 15 dana pa ostatak na kraju mjeseca.
Neki ljudi ne znaju cijeniti nista,posebno ti koji su naucili da im se uvijek daje...ja dajem onima za koje smatram da im zaista treba a ostalima mogu pomoci ali da mi vrate kada budu imali.
Iz licnog iskustva,to davanje nekome para,nikada ne vrate na vrijeme,ma koliko mali iznos bio i ti svoje pare ganjas mjesecima,pa i godinama a trebali bi da vrate odmah i da se jos i pristojno zahvale ali meni se niko nikada nije zahvalio za to.Zato vise u principu i ne dajem,osim nekih sitnih iznosa za koje me nije briga hoce li vratiti...onda im nabijem na nos da je to cijena njihovog obraza :lol:
Sydnor

#6143 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sydnor »

Nikad ne posuđuj (ne daji) koliko ne možeš halalit.
crveni_makovi

#6144 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by crveni_makovi »

Hvala ti @zippoo87 za osvrt ali iz iskustva znam da taj covjek nikada nikome nece vratiti nista. Na pocetku sam "posudjivala" i nikad mi nije vracen ni fening a dalo se hiljade i hiljade.
Halal sve od mene radi specificnih okolnosti i potrebe da time olaksam zivot nekim drugim ljudima koji su mi bitniji a dotice ih se situacija te porodice.
Sad mi je samo prioritet da ga napokon pokrenem s mjesta i odmaknem iz ucmalosti zivota koji zivi i bukvalno otjeram da radi.
Posto svi nenormalno lazu u toj porodici ne vjerujem ni u iskrenu namjeru da ce otici da radi iako su mu skoro gotove radna i boravisna pa ne smijem ni da dam neki pausalni iznos novca za ove najnuznije potrebe opremanja za put, rad i taj prvi mjesec zivota do prve plate.
Domaci izdajnik

#6145 Re: Jadi nas nezaposlenih

Evo ti jedan savjet i od mene: Nikada ne posuđuj ili davaj onome koji je navikao da mu se daje, poklanja i pomaže. Nađi mu posao, smjernice da se snađe i kapak. U suprotnom nije on lijen i neradnik nego si ti dobroćudna budala.

Apropo sajma, danas je u Sarajevu, hotel Holiday do 17h :) evo i linka: https://sajamzaposljavanja.com/

Međutim, kao i prethodni sajam sve je manje-više isto :-?
Slovenci su pokazali najveći interes za zapošljavanje radnika u transportu, posebno vozača kamiona. Ništa manje nisu zainteresovani da pronađu radnike u građevinarstvu, poput zidara, tesara, kranista, zatim kuvare, konobare, varioce, CNC operatere, ali očekivano i stručna lica iz IT sektora.
https://www.bl-portal.com/banjaluka/saj ... jadu-evra/
Last edited by Domaci izdajnik on 30/03/2022 16:05, edited 2 times in total.
crveni_makovi

#6146 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by crveni_makovi »

Lajavikrelac wrote: 30/03/2022 15:59 Evo ti jedan savjet i od mene: Nikada ne posuđuj ili davaj onome koji je navikao da mu se daje, poklanja i pomaže. Nađi mu posao, smjernice da se snađe i kapak. U suprotnom nije on lijen i neradnik nego si ti dobroćudna budala.
Hvala i tebi za savjet. Ne posuđujem. Ovo mi je krajnja mjera i nakon ovoga se nemam više namjeru baviti tom porodicom.Tri bitne osobe su mi otjerali u grob i iz obećanja i odgovornosti hoću pokušati još ovaj korak i ciao amore. Ako uspije uspije, ako ne biću mirna jer sam ispunila obećanje i probala baš sve.
teuta06

#6147 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by teuta06 »

shape of despair wrote: 30/03/2022 14:48
DM uvijek odgovori barem mailom.
što mi je pohvalno...vec je pisano na temi kako na mojposao oglasi su forme radi i kako nitko nista i ne odgovori.... a ovo gore sam napisala za sve poslodavce, jer i oni koji kazu da ce u svakom slučaju odgovoriti, čak i ako ne budemo primljeni...npr. Ina.... pri prijavi dobila mail, gdje kažu:

"Kandidati koji su zadovoljili sve kriterije bit će pozvani u uži krug selekcije te će primiti poziv na intervju.
Kandidati koji nisu zadovoljili potrebne kriterije za ovo radno mjesto bit će povratno obaviješteni."

i naravno ništa
hadzinicasa

#6148 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by hadzinicasa »

Lajavikrelac wrote: 30/03/2022 15:17
zippoo87 wrote: 30/03/2022 15:09 U Banja Luci ima sajam zaposljavanja,slovenci dosli nude razne poslove.Pa ko je iz BL ,mislim da je Lajavi,spremi 10ak kopija CVa i otidji na sajam.
Slovenija taraba :-? uglavnom se traže slabo plaćeni poslovi po mesarama, restoranima i sl. KV zanatlije neće u Slo jer je plata u prosjeku 850-1000 eura, dok u DE ne izlaze ispod 2000+ eura. Prošli sajam tamo 2019 je bio sprdnja živa...njihova pošta tražila radnike plata 720 eura početna, plus moraš ići na časove jezika :-) U Slo bez 1200-1300 eura nemaš za kifle, stanovi preskupi, život skuplji nego u Austriji. U Slo se išlo samo kako bi se nastavilo dalje prema Austriji i De, a sad i to ne može tako...
ima li i jedna opcija da joj ti ne nadjes 100 mana ili 200 razloga zasto ne...?
nista licno, samo primjecujem.
dr_Evil

#6149 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dr_Evil »

zippoo87 wrote: 29/03/2022 20:06 Ovaj MehmedPasa je tipican onaj tatin sin,koji se ne razumije ni u sta.
Evo buba opet i o poljoprivredi kao maksim po diviziji 🤣

Btw.mnogi koji imaju uslove da sebi posiju nesto,to i urade,ukljucujuci i mene...evo vec je u zemlji ono osnovno a i rasad mi je u pripremi,u klijalistu 🤣
Ne vjerujem ja da je on tatin sin, u smislu da je biznismen ili iz familije biznismena. Ovdje je vise rijec o klincu koji jos uvijek ne zna sta je zivot, nego ono nacuo u kuci sta pricaju njegovi, ili o stranackom placeniku koji je tu da uvjeri narod da je ovo najveci budzet u historiji, iako je stopa inflacije u procentu broja mojih cipela.

Pardoniram ako nisam upravu, ali nazalost mi to nikada necemo saznati ;)

:bih:
Domaci izdajnik

#6150 Re: Jadi nas nezaposlenih

hadzinicasa wrote: 30/03/2022 16:07 ima li i jedna opcija da joj ti ne nadjes 100 mana ili 200 razloga zasto ne...?
nista licno, samo primjecujem.
Izvini koja je mana? Slovenci traže KV električare, vozače, CNC operatere, varioce i nešto sitno KV kuhara i mesara. Zašto bi neko od navedenih išao u Sloveniju raditi za prosječnu platu od oko +-900 eura, kada se ta ista zanimanja dva-tri puta više plaćaju u DE?

Eto trebao sam sjesti kod Janeza i reći lep pozdravi fantja, znaš ja sam inače VSS društvenog smjera, ali eto prijaviću se kod tebe za CNC operatera iako ne znam ni kako burgija izgleda :stidljiv:

Mana je u tome što sam ja jedan od pripadnika generacije kojoj su oči kopali i džigericu pojeli da mora pošto-poto imati diplomu fakulteta, pa sad mogu da se, sa oproštenjem, jebem sam sa sobom na ovakvim sajmovima. Čuj našao manu svemu... :-)

A kao drugo, obitavao sam u SLO što poslom što privatno...
Last edited by Domaci izdajnik on 31/03/2022 14:59, edited 2 times in total.
Post Reply