Ukrajina

sumirprimus

#71176 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ultima_palabra wrote: 29/03/2022 17:14 Vecina raje koje ja znam mrzi Kadirova vise nego Putina, janje bi okrenuli kad bi suncokretio...
Ima dio njih sigurno ali vecina nema sanse,pogotv kolentari na klixu gdje se zna ko komentarise.
Bar nije tajna da su to vecinom srbi i ovi sa hzhb ..
Baketovi sute po zadatku jer cekaju sta ce erdogan ucinit.
sumirprimus

#71177 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Major je ipak civija
Manual

#71178 Re: Ukrajina

Post by Manual »

sumirprimus wrote: 29/03/2022 17:17
ultima_palabra wrote: 29/03/2022 17:14 Vecina raje koje ja znam mrzi Kadirova vise nego Putina, janje bi okrenuli kad bi suncokretio...
Ima dio njih sigurno ali vecina nema sanse,pogotv kolentari na klixu gdje se zna ko komentarise.
Bar nije tajna da su to vecinom srbi i ovi sa hzhb ..
Baketovi sute po zadatku jer cekaju sta ce erdogan ucinit.
Ja ba sve ista govna.. fuj 🤮🤮🤮🤮
sumirprimus

#71179 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:lol:
Kyuss

#71180 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Otišao je 13. veljače. U šali sam ga pitala sviđa li mu se Smolensk i što dobivaju za jelo. Smijao se i rekao mi je da je sve u redu. Nakon toga smo kontaktirali još tri puta, ali kraće od minute. Rekao je da je živ i zdrav. I uvijek je govorio da želi nazvati suprugu.

Posljednji put se javio 24. veljače ujutro, kada je sve počelo. Preko prijateljevog WhatsApp-a je napisao: "Mama, rat je počeo." Rekla sam: "Sine, vidim to na televiziji." Rekao je: "Zamisli, čitava četa naših momaka je ubijena na granici." Pitala sam: "Gdje?" "Na granici, mama", rekao je. Pitala sam, htijući znati: "Gdje si?" "U Smolensku sam, mama", bio je njegov odgovor.

Mislim da je i on bio tu negdje u blizini, jer je s granice mogao doletjeti samo do te zračne luke (Hostomel kod Kijeva – prim. aut.). Tamo se navodno spustilo 200 "Spartanaca", kako su ih zvali. Oni su bili topovsko meso. Ne znam zašto je ovo tako loše isplanirano. Mislim da su zauzeli aerodrom i onda su na njih pucali.

Rekla sam: "Sine moj, izdrži." Odgovorio je: "Pa, ćao, mama. Nemam više vremena. Reci mojoj supruzi da je sve u redu." Od tada do 8. ožujka ništa više nismo čuli o njemu.

Ruski rat u Ukrajini
Majka palog ruskog vojnika: "To je krvoproliće"

26-godišnji ruski vojnik Jevgenij poginuo je već u prvim danima rata u Ukrajini. Unatoč velikoj tuzi, njegova majka opravdava rusku invaziju.

Ruski agresorski rat protiv Ukrajine počeo je 24. veljače. Vladimir Putin ga pak opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju u Donbasu". U tom ratu ginu i ruski vojnici. Oni, kao i članovi njihovih obitelji, očigledno često do posljednjeg trenutka nisu znali kuda će biti poslani.

Od početka rata prije nešto više od mjesec dana rusko Ministarstvo obrane je samo dva puta izvijestilo javnost o broju žrtava. Prema tim informacijama, zaključno s 25. ožujkom, u Ukrajini je ubijen 1.351 ruski vojnik. U stvarnosti bi se ta brojka pak mogla kretati između 7.000 i 15.000, piše Washington Post, pozivajući se na podatke dobivene od visokog dužnosnika NATO-a. Ruski list Komsomolskaja pravda 20. ožujka je, pozivajući se na Ministarstvo obrane, objavio je da je u Ukrajini poginuo 9.861 vojnik. No, već sutradan je sadržaj s tim podacima uklonjen uz obrazloženje da se radilo o hakerskom napadu.

Ruski ugovorni vojnik Jevgenij sa činom starijeg vodnika poginuo je u blizini Kijeva tokom prvih dana rata. Ovaj 26-godišnjak nikada ranije nije sudjelovao u borbenim djelovanjima. Prije rata služio je u Nacionalnoj gardi koja je razbijala prosvjede u Moskvi. Kasnije je radio kao kinolog, odnosno stručnjak za pse.

Do siječnja ove godine njegova majka Natalija (pravo ime promijenjeno), kako kaže, nije se uopće zanimala za događanja u Ukrajini. Iako je sada izgubila sina, ona - kao i ruske vlasti i državni mediji - opravdava rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, Natalija smatra da je ovo pravi rat, a ne "specijalna operacija".

DW se odlučio da intervju s njom objavi kao svjedočenje majke koja je izgubila sina u ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine.

Protagonistica intervjua daje izjave o uzrocima rata koje su u suprotnosti s trenutnim stanjem. No DW ih je odlučio ostaviti u tekstu. Njene izjave su jasan dokaz dugogodišnjeg djelovanja ruske državne propagande.

DW: Natalija, kako se osjećate?

Natalija: Izuzetno mi je teško i strašno boli. Ali što ja tu mogu, nitko mi neće vratiti sina.
Uništeno rusko oklopno vozilo u blizini Kijeva 10. ožujka 2022.

Uništeno rusko oklopno vozilo u blizini Kijeva 10. ožujka 2022.

Kako je Jevgenij postao ugovorni vojnik?

Odmah nakon okončanja školskih ispita 2014. otišao je u vojsku. Bio je pripadnik specijalne jedinice vojne obavještajne službe GRU. Kasnije je prebačen u drugu specijalnu jedinicu u drugom gradu. Još tada mu je nuđen ugovor. Nekako sam ga uspjela razuvjeriti, jer je to ipak značilo odlazak na zadatke u kriznim područjima.

On je potom uzalud pokušavao dobiti posao u istražnom zatvoru. Zatim se prijavio za posao u policiji i radio je u službi osiguranja. Ali nije mu se svidio taj posao i zato se odlučio potpisati taj ugovor. Saznao je da će "kupci" doći iz Moskve i obavljati novačenje u obližnjem mjestu. Odmah je primljen i ostala nam je samo jedan večer za opraštanje. Jevgenij je služio u Nacionalnoj gardi. To mu se jako svidjelo i postao je vodnik svoje grupe. Razbijao je demonstracije u Moskvi. Također je bio raspoređen u Kalinjingradu na tri mjeseca, jer su tamo bili planirani prosvjedi.

Onda je rekao da je umoran od toga i 2017. je prešao u Kinološki centar Nacionalne garde i dobio je sina. Svoju suprugu poznaje iz vremena kada je radio u službi osiguranja. Ona se preselila se kod njega u Moskvu, gdje su se vjenčali i živjeli u jednoj iznajmljenoj sobi. Kasnije je Jevgenij dobio mali službeni stan u novoizgrađenoj zgradi vojnog naselja.

Kako je počela njegova priča s Ukrajinom?

Bilo je to krajem siječnja, negdje oko 25. i 26. Sin me nazvao i rekao da ih šalju u Smolensk (grad na zapadu Rusije, oko 79 kilometara od granice s Bjelorusijom – prim. a.) na vojne vježbe s Bjelorusijom. Pitala sam: "Lažeš li me? Kakvi manevri?" Istraživala sam na internetu i zaista sam vidjela da postoje te vojne vježbe s Bjelorusijom, ali i da su završene. Nastavila sam s pretragom i htjela sam saznati gdje imamo ratno stanje. Mislila sam na Kazahstan. Nisam ni razmišljala o Ukrajini. Tek sutradan mi je palo na pamet da se u Ukrajini događaju nemiri.

To znači, Vi ste znali da vaš sin neće biti raspoređen na vojne vježbe?

Da. Rekla sam Jevgeniju da nisam glupa i da mislim da neće ići u Smolensk. Tražila sam da se fotografira na željezničkoj postaji u Smolensku. On se na to nasmijao. Istraživala sam dalje i postalo mi je jasno da ide u Ukrajinu. Bilo mi je jasno da se tamo nešto konkretno događa.

Naravno da sam ga htjela razuvjeriti. Rekla sam da se možda neće vratiti. Odgovorio je: "Što to pričaš?" Uopće nije bio svjestan kuda ga šalju. Ili im je toliko bio ispran mozak da su mislili da idu na manevre, ili je pak znao, ali nije mogao pretpostaviti da će doći do takvog krvoprolića. Vjerojatno to nitko nije pomislio, pa ni sam Putin. Nešto je krenulo po zlu.

Kada su ga vratili mrtvog, pitala sam se zašto nisam otišla u Moskvu da ga razuvjerim. Možda njemu nije bilo sve jasno, ali meni je. Mnogo me volio i mogla sam ga odvratiti pravim argumentima. Ali kada god bi nešto naumio, išao je do kraja. On nikada ne bi odbio naređenje.

Na kraju, otišao je kao dio specijalne jedinice. Jevgenij je jedini bio raspoređen iz svoje jedinice, jer je nedostajao samo jedan kinolog.
Kretanje ruskih snaga u Rusiji polovicom veljače u jeku pripreme za rat

Kretanje ruskih snaga u Rusiji polovicom veljače u jeku pripreme za rat

Je ste li poslije toga ostali u kontaktu?

Otišao je 13. veljače. U šali sam ga pitala sviđa li mu se Smolensk i što dobivaju za jelo. Smijao se i rekao mi je da je sve u redu. Nakon toga smo kontaktirali još tri puta, ali kraće od minute. Rekao je da je živ i zdrav. I uvijek je govorio da želi nazvati suprugu.

Posljednji put se javio 24. veljače ujutro, kada je sve počelo. Preko prijateljevog WhatsApp-a je napisao: "Mama, rat je počeo." Rekla sam: "Sine, vidim to na televiziji." Rekao je: "Zamisli, čitava četa naših momaka je ubijena na granici." Pitala sam: "Gdje?" "Na granici, mama", rekao je. Pitala sam, htijući znati: "Gdje si?" "U Smolensku sam, mama", bio je njegov odgovor.

Mislim da je i on bio tu negdje u blizini, jer je s granice mogao doletjeti samo do te zračne luke (Hostomel kod Kijeva – prim. aut.). Tamo se navodno spustilo 200 "Spartanaca", kako su ih zvali. Oni su bili topovsko meso. Ne znam zašto je ovo tako loše isplanirano. Mislim da su zauzeli aerodrom i onda su na njih pucali.

Rekla sam: "Sine moj, izdrži." Odgovorio je: "Pa, ćao, mama. Nemam više vremena. Reci mojoj supruzi da je sve u redu." Od tada do 8. ožujka ništa više nismo čuli o njemu.

Kako ste proveli ta dva tjedna bez kontakta s njim?

Uvijek sam nosila mobitel sa sobom. Mislila sam da će se možda kod civila domoći nekog telefona. Danima sam gledala TV i pretraživala po internetu. Nadala sam se da ću bar negdje vidjeti njegovo lice. Svaki dan sam išla u crkvu, palila svijeću i molila se za njega. Ali on je prije toga poginuo. Nisam mislila da je već mrtav.

Već 24. veljače Jevgenij je bio u Hostomelu. On nije poginuo 27. veljače kako navodi smrtovnica već mnogo ranije, vjerojatno te večeri ili u noći s 24. na 25. veljače.

Zašto mislite da je tako?

Pročitala sam na internetu da su naši vojnici 24. veljače zauzeli Hostomel, nakon čega su svi naši dečki poslani tamo. Tada su se našli pod paljbom iz Kijeva. Naši dečki su bili opkoljeni i nitko im nije pritekao u pomoć. Cijeli dan su bili granatirani i bombardirani. Treba si zamisliti da je aerodrom otvoreno polje.

Već 25. veljače naši vojnici su ponovo zauzeli Hostomel, a 26. veljače je pronađen Jevgenij. Dobro je da je bio označen. Bio je u specijalnoj jedinici i nije prvi put da su ti dečki bili na sličnom zadatku.

Očigledno da je njihova specifičnost to što prije borbe na trbuhu ispisuju broj jedinice i svoja imena. Tako je i on mogao biti brzo identificiran.

No, mene su obavijestili tek 8. ožujka. Oko 13.30 su nazvali iz njegove jedinice i rekli da je moj sin pao u borbi blizu Rostova (Rostov na Donu - grad na jugu Rusije oko 60 kilometara od ukrajinske granice - prim. a.). Tada sam skoro izgubila razum.
Kyuss

#71181 Re: Ukrajina

Post by Kyuss »

Razumijete li zbog čega je počeo ovaj rat?

Mislim da mi nismo prvi bombardirali Ukrajince, onda bi oni bombardirali nas. Vjerojatno je moralo doći do bombardiranja. Nije bilo drugog izbora. Ali nešto je pošlo po zlu što nitko nije očekivao. Sada kada je već toliko vojnika poginulo ne može se stati. Mora se nastaviti sve do pobjede.

Znate li što Rusija radi u Ukrajini? Za što se Jevgenij borio?

Moj sin se borio za nas, za Rusiju i Ruse. Zato da mi sada možemo telefonirati, piti i jesti. Nije on tamo poginuo uzalud, nego za nas, da živimo dugo i sretno, da ne bude ratova, da po nama ne padaju bombe.
A_A_AKCIJA

#71182 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

geralt wrote: 29/03/2022 16:41 Da sumiramo dosadasnji ucinak "druge vojske svijeta":

Pobjede:
- Zauzimanje juga (Herson i Melitopolj)
- Vjerovatno skoro zauzimanje Mariupolja

Porazi:
- Bitka kod Kijeva
- Bitka kod Sumija
- Bitka kod Harkova
- Bitka kod Mikolajeva
- Bitka kod Chernihiva

Odesi, Poltavi i Dnjipru, koji su se na pocetku rata spominjali kao kljucni za odbranu Ukrajine, nisu ni prismrdili. Zaporozje takodjer nisu ni pokusali ozbiljno napasti. Famozni "istocni kotlic" u Donbasu zatvaraju vec skoro tri sedmice, ali im se nesto ne da da ga zatvore.
Najavljenim povlačenjem Rusi spašavaju obraz, jer ispada da se povlače u dobroj volji a ne zato jer su im Ukrajinci izbrisali slovo V iz azbuke.

Ovo je dobar potez Zelinskog, jer je Putinu ostavio, kako to kaže Sun Tzu Wu, zlatni most za povlačenje i to je vrhunac dobrog ratovanja.

Sa druge strane, ovo je prilika Rusima da se pregrupišu, jer su bili dobro razbucani oko Kijeva, defanzivni, u oskudici svega. Sada imaju šansu da se prebace na istok. Loše za njih je to što su Rusi tradicionalno jako spori sa ovim manevrima i što će napustiti ukopane pozicije koje im više odgovaraju i morati sve to uraditi na istoku. Isto tako stalno će biti na meti u konvojima, jer ne smiju s asfalta.

Ali, ni Ukrajinci neće sjediti skrštenih ruku. Oslobodiće velike snage oko Kijeva, a očekujem i rezerve sa zapada, Dnjipra i Zaporožja. Neki dan je bila procjena da već imaju milion ljudi pod oružjem. Ključ će biti ko će se prije presabrati i udariti. Postoji mala ali ipak postoji šansa spašavanja Mariupolja, ako se poslože stvari i ako brzo reaguju.

Popuštanjem pritiska na Kijev, očekujem i još makar jedan očajnički ali ozbiljan pokušaj ubistva Zelinskog, nekom žrtvovanom jedinicom atentatora, jer će se situacija u Kijevu normalizirati pa i mogućnost infiltracije.
sumirprimus

#71183 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nema ovde spašavanja obraza za žgadiju za vijeke vijekova. Sta god se desi
Čitalac

#71184 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zvuči čudno, ali ovaj valjda zna o čemu govori...
Russia has committed 70 to 75 percent of its TOTAL military to the war in Ukraine, top U.S. general in Europe tells Congress.
Ukraine can "certainly succeed" in stalling Russia, said Gen. Tod Wolters.
sumirprimus

#71185 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 29/03/2022 17:26 Zvuči čudno, ali ovaj valjda zna o čemu govori...
Russia has committed 70 to 75 percent of its TOTAL military to the war in Ukraine, top U.S. general in Europe tells Congress.
Ukraine can "certainly succeed" in stalling Russia, said Gen. Tod Wolters.
Borbenih snaga, mada su imali i svasta nest ana ratistu silom prilika od muzicara, zeljeznicara, regruta sto nije smjelo biti tamo
Sovac

#71186 Re: Ukrajina

Post by Sovac »

emirolini wrote: 29/03/2022 14:49
jao_situacije wrote: 29/03/2022 09:18 jel bio ovaj video tik tok divizije ?
opet po praznim zgradama rafalaju :lol: :lol:

Zao mi je sto ponavljam ovo ali mi je apsolutno smjesno sto vojnik pruza podrsku Oklopnom vozilu u "prodoru" haha. Pa ovi rata nisu vidjeli.
Zar nije to čitava smisao combined arms pristupa ratovanju? Da pješadija i oklopna vozila međusobno se podržava u urbanim područjima.
sumirprimus

#71187 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Borac za slobodu, govors, izbora i svega ostalog yesh right
A_A_AKCIJA

#71188 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Ako su pregovori, to ne znači da se Ukrajina ne naoružava, a Rusi osipaju.

Zero sum game at it's finest:

Last edited by A_A_AKCIJA on 29/03/2022 17:34, edited 1 time in total.
Romanija

#71189 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

...
sumirprimus

#71190 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Romanija

#71191 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Sovac wrote: 29/03/2022 17:30
emirolini wrote: 29/03/2022 14:49

Zao mi je sto ponavljam ovo ali mi je apsolutno smjesno sto vojnik pruza podrsku Oklopnom vozilu u "prodoru" haha. Pa ovi rata nisu vidjeli.
Zar nije to čitava smisao combined arms pristupa ratovanju? Da pješadija i oklopna vozila međusobno se podržava u urbanim područjima.
Chechen style ft. Vojnik srece.
sumirprimus

#71192 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ma samo gas gas goni bandu dok ne pukne..
Samo da ih ne zaustave dejtonom ko nas
Novosti

#71193 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Pravoslavni fundamentalisti unutar ukrajinske vojske "Bratstvo"
sumirprimus

#71194 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

"De-escalation does not mean a ceasefire," the head of Russia's delegation now says.

Sve je reko sad idu na istok i jug
irac300

#71195 Re: Ukrajina

Post by irac300 »

sumirprimus wrote: 29/03/2022 17:23
:lol:
Da upravljam Bajraktarom, tačno ne bih od smijeha pucao po ovim. :lol: Isto oni likovi iz "A je to" crtana. :mrgreen:
sumirprimus

#71196 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Gledaj budalasa, sve je to ista bagra. :-)
gogios

#71197 Re: Ukrajina

Post by gogios »

evo još matrijala za razmišljanjei podijele
https://www.index.hr/vijesti/clanak/rus ... 50129.aspx
Kikibombona

#71198 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Nije Kadirov ali je ranjen glavni komandant Cecena u Marijupolju. Radi

Image

To je ovaj covjek

sumirprimus

#71199 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Cudno ovde kaze ne zeli smrznuti konflikt a to je ouvprsvo ono navedeno sa pregovora i dinbasu i krimu
Čitalac

#71200 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Na temi nismo imali mnogo ovih ukrajinskih komandanata. General Oleksandr Syrskyi danas je obišao položaje kod Kijeva.

Image
Post Reply