Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZyzzSar

#22451 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ZyzzSar »

seln wrote: 20/03/2022 20:42
Mariella wrote: 20/03/2022 19:18

Hoces da kazes da kad uzmemo u obzir citavo covjecantvo situacija je drugacija? Ko bi rekao.

Jel nam to ti pises iz dijaspore pa primjenjujes svoj sablon na Balkan..
Ide li feminizam u paketu sa cinizmom?
Onda se poseri na njega.
nije odavno toksicnija tema bila na forumu od ove :D
seln

#22452 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

KraljicaIzJajca wrote: 20/03/2022 20:03

Planiraš rađati? :shock:
Planiras li ti?
seln

#22453 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

ZyzzSar wrote: 20/03/2022 20:45
seln wrote: 20/03/2022 20:42

Ide li feminizam u paketu sa cinizmom?
Onda se poseri na njega.
Pa, ako je cilj prisutnih gospodja promovirati feminizam, onda je promasen ko poslijeratna privatizacija.
Toliko cinizma, zagrizenosti i neprijateljskog drzanja sam zadnji put vidio na RTBG 1991.
-Chesterfield-

#22454 Re: Danasnji "feminizam"

Post by -Chesterfield- »

no_sikiriki wrote: 20/03/2022 20:08
Upravo, već smo pisali na tu temu, kad otac ostane s djetetom, onda ga on "čuva" vlastitoj ženi koja je nešto otišla obaviti/ne dao Bog popiti kafu sa jaranicom. I ljudi se ovdje u suštini iščuđavaju ako si sebi organizovao život tako da ne živiš kao "klasični" Balkanac, pa je onda "blago tebi" (kao ženi) ako imaš supruga koji aktivno učestvuje u odgoju vlastitog djeteta i na tebe se gleda kao na "modernu mamu" (eh, tvoj otac nije promijenio ni jednu pelenu......itd).
Nije loš film. Da se uvjeriš šta je sve muškarac spreman uraditi za djecu...

Image
Hakiz

#22455 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 20/03/2022 20:58
Upravo, već smo pisali na tu temu, kad otac ostane s djetetom, onda ga on "čuva" vlastitoj ženi koja je nešto otišla obaviti/ne dao Bog popiti kafu sa jaranicom. I ljudi se ovdje u suštini iščuđavaju ako si sebi organizovao život tako da ne živiš kao "klasični" Balkanac, pa je onda "blago tebi" (kao ženi) ako imaš supruga koji aktivno učestvuje u odgoju vlastitog djeteta i na tebe se gleda kao na "modernu mamu" (eh, tvoj otac nije promijenio ni jednu pelenu......itd).

Ti to ozbiljno kažeš da je film vjeran prikaz realnosti :shock:
no_sikiriki

#22456 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

seln wrote: 20/03/2022 20:50

Pa, ako je cilj prisutnih gospodja promovirati feminizam, onda je promasen ko poslijeratna privatizacija.
Toliko cinizma, zagrizenosti i neprijateljskog drzanja sam zadnji put vidio na RTBG 1991.
Poprilično "bogato" od osobe koja je ovu sedmicu iskoristila da forumašu s čijim se stavom nije slagao kaže "što se više ne ubiješ i ne završiš agoniju" ("jer smara me tvoja depresija i nihilizam"), ženi čiji otac boluje od terminalnog raka i koja je iznijela svoje strahove vezano za rađanje djece/nasljedne bolesti da je "neurotična i fobična", zatim odredio da je "egoizam" kriv što neki učesnici na temi možda ne žele djecu, eto samo da navedemo nekoliko primjera, nećemo smarati sa svim...

Ali nemoj ti ni slučajno u ćošak da se stidiš, vidjela sam da si jednako neprijatan i na drugim temama, tako da je sve jasno... :mrgreen:
no_sikiriki

#22457 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

-Chesterfield- wrote: 20/03/2022 20:58

Image
Ne gledam horore. :mrgreen: Ne moram su uvjeravati u takvo nešto, vjerujem da je tako. Moj post ne govori o toj tematici, nego o tome kako naše društvo percipira/tretira žene i muškarce kad je odgoj djece u pitanju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22458 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Mariella wrote: 20/03/2022 19:13
Chmoljo wrote: 20/03/2022 10:24

Nije više ni toliko daleko koliko je bio. Tako da je tvoj komentar o očevima bolikurcima pomalo (blago rečeno) uvredljiv za masu očeva moje generacije, koja sada većinom ima todlere.

Ništa ne može preko noći. Ali je svakako ogromna razlika u odnosu i na neki bliži period, a trend je sasvim jasan.
Zasto je to uvrijedljivo ocevima koji se ne ubrajaju u to? Jednostavna je cinjenica da cjelokupno drustvo (da, u to su ukljucene i zene) od majke ocekuje puno vise sto se tice brige za djecu, i vise ih osudjuje za svaku gresku. S druge strane, na oceve koji doprinose i sami minimum se gleda kao na savrsene roditelje.

Drago mi je da je trend jasan, tako i treba da bude. Ali dovoljno je otici 2 dana prohodati ulicama jedne Danske i Svedske pa vidjeti gdje smo mi a gdje oni. Ja (kao i ti pretpostavljam) smatram da je jedan muskarac jednako sposoban kao i zena za svaki aspekt odgajanja djeteta.
Pa kakva je to logika, sad da ja kažem, žene su kurve. Pa me, naravno, napadnete, a ja kažem, a što je to uvrjedljivo za one koje se bave prostitucijom?

A ovo drugo, kako sam reko, trend je jasan. I ne znam kakva se čuda očekuju od društva kao što je naše koje u svakom jebenom drugom segmentu kaska za tom skandinavijom. Usudio bih se reći da smo npr. u tom pogledu bliže njima, nego u masi drugih.

I mislim da je kritika kontraproduktivna tamo gdje su trendovi pozitivni. Kao da galamiš na dijete da brže odraste.
Chmoljo

#22459 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

KraljicaIzJajca wrote: 20/03/2022 19:59
Chmoljo wrote: 20/03/2022 18:31

Kao i uvijek, rečenica iz konteksta i opleteš po svom. Mani me se.
Postani samokritičan, tad češ praviti manje logičke greške.
Ti i logika :lol:
seln

#22460 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

no_sikiriki wrote: 20/03/2022 21:04

Poprilično "bogato" od osobe koja je ovu sedmicu iskoristila da forumašu s čijim se stavom nije slagao kaže "što se više ne ubiješ i ne završiš agoniju" ("jer smara me tvoja depresija i nihilizam"), ženi čiji otac boluje od terminalnog raka i koja je iznijela svoje strahove vezano za rađanje djece/nasljedne bolesti da je "neurotična i fobična", zatim odredio da je "egoizam" kriv što neki učesnici na temi možda ne žele djecu, eto samo da navedemo nekoliko primjera, nećemo smarati sa svim...

Ali nemoj ti ni slučajno u ćošak da se stidiš, vidjela sam da si jednako neprijatan i na drugim temama, tako da je sve jasno... :mrgreen:
Samo vi laprdajte...

Image
Chmoljo

#22461 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Chmoljo wrote: 20/03/2022 18:32

Jes, aha. Tvojih petnestoro odgojene djece, od čega si ti desetero rodila ti daju za pravo.

Kako rekoh, mani me se.
A što tebi daje pravo? Otac si, ništa posebno u našem društvu na Planeti.

Svakako od tebe imam više iskustva, promjenjenih pelena, neprospavanih noći, brige...

I znam svoje limite, mogućnosti... Daje mi pravo iskustvo. Ti po običaju laprdaš sa distance.

Ratni analitiĆar iz udobne i tople kancelarije. Primi koji metak (pun intended) pa onda dijeli lekcije i savjete.
seln

#22462 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

Kako me ovaj "feminizam" podsjeca na ovo:

piupiu

#22463 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 20/03/2022 21:17 Pa kakva je to logika, sad da ja kažem, žene su kurve. Pa me, naravno, napadnete, a ja kažem, a što je to uvrjedljivo za one koje se bave prostitucijom?
Sex workers je terminologija u svijetu gdje je prostitucija posao. Imaju i svoje sindikate i sve što uz to ide. Jedna od stvari koju treba legalizirati, da bi i te žene i muškarci imali penziono i zdravstveno i da bi ih izvukli iz kandži pimpova i roblja. Inače, jedno od korisnijih, iako izuzetno teških, 'zanimanja' na planeti. Samo da dodam, jer imam puno poštovanja za te ljude, i one koji su prisiljeni i one koji su jednostavno izabrali taj put. Teška rabota. Soul destroying.
Chmoljo

#22464 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 21/03/2022 00:05
Chmoljo wrote: 20/03/2022 21:17 Pa kakva je to logika, sad da ja kažem, žene su kurve. Pa me, naravno, napadnete, a ja kažem, a što je to uvrjedljivo za one koje se bave prostitucijom?
Sex workers je terminologija u svijetu gdje je prostitucija posao. Imaju i svoje sindikate i sve što uz to ide. Jedna od stvari koju treba legalizirati, da bi i te žene i muškarci imali penziono i zdravstveno i da bi ih izvukli iz kandži pimpova i roblja. Inače, jedno od korisnijih, iako izuzetno teških, 'zanimanja' na planeti. Samo da dodam, jer imam puno poštovanja za te ljude, i one koji su prisiljeni i one koji su jednostavno izabrali taj put. Teška rabota. Soul destroying.
Ama nije mi to bila poenta. :D nego se deklamuje generalizacija, pa kad se skrene pažnja da to nije ok, onda ide - nije to tako nego ovi pojedinačni slučajevi.

Stan ba, kritika kad ne valja, kritika kad ide na bolje. Pa ne može isto u obje situacije.
piupiu

#22465 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 21/03/2022 00:11
piupiu wrote: 21/03/2022 00:05

Ama nije mi to bila poenta. :D nego se deklamuje generalizacija, pa kad se skrene pažnja da to nije ok, onda ide - nije to tako nego ovi pojedinačni slučajevi.

Stan ba, kritika kad ne valja, kritika kad ide na bolje. Pa ne može isto u obje situacije.
E, kontam, nego se nadovezah, usput. Bas je to grozan posao.
Chmoljo

#22466 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Pa sad...

Mislim, ja sam prvi za legalizaciju prostitucije, i sve mimo toga je čisto licemjerje, jer je ono postojalo oduvijek, samo se zvalo drugačijim imenima.

Žestok je to udarac na trgovinu bijelim robljem, a država još hajruje.

Ali... Koliko je grozno, koliko nije, koliko je to posao kao i svaki drugi, fkt ne znam. Jer nije posao kao i svaki drugi. Bar ne u trenutnom sistemu vrijednosti. Nije baš da bi ljudi rekli za svoje dijete: ma nek bude i sex worker, samo nek je pošteno. Čak i u situaciji kada je u pitanju i hetero sin.
KraljicaIzJajca

#22467 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

seln wrote: 20/03/2022 20:48

Planiras li ti?
Ne, a da li bi ti volio takvo iskustvo poroda. :mrgreen:
Last edited by KraljicaIzJajca on 21/03/2022 08:18, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#22468 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 21/03/2022 02:24 Pa sad...

Mislim, ja sam prvi za legalizaciju prostitucije, i sve mimo toga je čisto licemjerje, jer je ono postojalo oduvijek, samo se zvalo drugačijim imenima.

Ali... Koliko je grozno, koliko nije, koliko je to posao kao i svaki drugi, fkt ne znam. Jer nije posao kao i svaki drugi. Bar ne u trenutnom sistemu vrijednosti. Nije baš da bi ljudi rekli za svoje dijete: ma nek bude i sex worker, samo nek je pošteno. Čak i u situaciji kada je u pitanju i hetero sin.
sto ne spavas ti, a? :roll: :D

na temu prostitucije - imam i sama dileme. snazno sam za legalizaciju, kad vec imamo, a imamo, sex workers kao kategoriju, a prostituciju kao pojavu. s jedne strane se slazem s @piupiu, a s druge strane s tobom. prodavanje tijela mi jeste "nemoralno", ali s druge strane ne prodajemo li mi svi svoja tijela (ili iznajmljujemo), dakle fizicki izbivamo, na poslovima koje radimo.? Ne prodajemo li svoj um, vjestine, znanje, sposobnosti.... dakle prodajemo sebe - s filozofske strane.

ovo "prodajemo sebe" se koristi u negativnom kontekstu cesto za nekoga ko je prodao moral, principe itd za neki sicar, ali ja cesto pomislim da nije, ako ih nije ni imao, kako ce ih "prodati", ali nisam ovo gore mislila u tom smislu nego da za neki svoj rad ili vjestinu dobijemo neku protuvrijednost, ergo prodali smo to sto imamo. to sto smo mogli. a mogli smo jer je neko u tome vidio vrijednost i htio to da kupi. ali smo mi "moralniji" jer to nesto nije bilo obnazeno tijelo i koitus?
KraljicaIzJajca

#22469 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Chmoljo wrote: 20/03/2022 21:20

A što tebi daje pravo? Otac si, ništa posebno u našem društvu na Planeti.

Svakako od tebe imam više iskustva, promjenjenih pelena, neprospavanih noći, brige...

I znam svoje limite, mogućnosti... Daje mi pravo iskustvo. Ti po običaju laprdaš sa distance.

Ratni analitiĆar iz udobne i tople kancelarije. Primi koji metak (pun intended) pa onda dijeli lekcije i savjete.
Chmoljo ja sam babysitala dugo bebu staru 6 mjeseci u EU. ;-)

Dakle, i dalje nemaš nešto posebnog praktičnog iskustva. :D
Mariella

#22470 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

A ovo drugo, kako sam reko, trend je jasan. I ne znam kakva se čuda očekuju od društva kao što je naše koje u svakom jebenom drugom segmentu kaska za tom skandinavijom. Usudio bih se reći da smo npr. u tom pogledu bliže njima, nego u masi drugih.

I mislim da je kritika kontraproduktivna tamo gdje su trendovi pozitivni. Kao da galamiš na dijete da brže odraste.
Jesam ja napisala "Svi muskarci su grozni ocevi" negdje? Ja koliko se sjecam nisam, ako jesam uputi me gdje. Tako da ti poredjenje nema smisla.

Kao da galamis na dijete? Nemoj mi reci da uporedjujes odrasle ljude sa djecom.

I trend kvaliteta zivota na cijeloj planeti zemlji u je pozitivan u skoro svemu, ako ne u svemu, znaci ni o cemu se ne smije diskutovati jer nam je bolje nego sto je bilo prije 100 godina.
Mariella

#22471 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

Sa ljudima kao sto si ti samo toksicno. I ne promovisem ja nista.
seln

#22472 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

KraljicaIzJajca wrote: 21/03/2022 08:12
seln wrote: 20/03/2022 20:48

Planiras li ti?
Ne, a da li bi ti volio takvo iskustvo poroda. :mrgreen:
E, vidis, u tome smo isti: ni ja ni ti ga ne zelimo, ali ja ga bar ne podmecem nekom drugom pod nos.
seln

#22473 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

KraljicaIzJajca wrote: 21/03/2022 08:16
Chmoljo wrote: 20/03/2022 21:20

Chmoljo ja sam babysitala dugo bebu staru 6 mjeseci u EU. ;-)

Dakle, i dalje nemaš nešto posebnog praktičnog iskustva. :D
Oj, boze, ubij me... da ne citam gluposti.
seln

#22474 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

Mariella wrote: 21/03/2022 08:39

Sa ljudima kao sto si ti samo toksicno. I ne promovisem ja nista.
Jok, eto je tema "vase omiljeno vino".
A za toksicnost... bona, to je samo lajavost.
Gimli sin Gloinov

#22475 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gimli sin Gloinov »

hadzinicasa wrote: 21/03/2022 08:14
Chmoljo wrote: 21/03/2022 02:24 Pa sad...

sto ne spavas ti, a? :roll: :D

na temu prostitucije - imam i sama dileme. snazno sam za legalizaciju, kad vec imamo, a imamo, sex workers kao kategoriju, a prostituciju kao pojavu. s jedne strane se slazem s @piupiu, a s druge strane s tobom. prodavanje tijela mi jeste "nemoralno", ali s druge strane ne prodajemo li mi svi svoja tijela (ili iznajmljujemo), dakle fizicki izbivamo, na poslovima koje radimo.? Ne prodajemo li svoj um, vjestine, znanje, sposobnosti.... dakle prodajemo sebe - s filozofske strane.

ovo "prodajemo sebe" se koristi u negativnom kontekstu cesto za nekoga ko je prodao moral, principe itd za neki sicar, ali ja cesto pomislim da nije, ako ih nije ni imao, kako ce ih "prodati", ali nisam ovo gore mislila u tom smislu nego da za neki svoj rad ili vjestinu dobijemo neku protuvrijednost, ergo prodali smo to sto imamo. to sto smo mogli. a mogli smo jer je neko u tome vidio vrijednost i htio to da kupi. ali smo mi "moralniji" jer to nesto nije bilo obnazeno tijelo i koitus?
sa jedne strane "me too" pokret, nikad veci akcenat na odvajanju profesionalnog i seksualnog zivota, a sa druge strane uklanjanje tabooa sa seksa, legalizacija prostitucije i onlyfans.
Post Reply