Aldi i LIDL u BiH????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Aldi/Lidl u BiH????

Da
337
67%
Samo Aldi
16
3%
Samo Lidl
67
13%
Ni jedan!
80
16%

Total votes: 500

made_in_sarajevo

#1501 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by made_in_sarajevo »

Mozda su odustali od lokacija posto SCC i Bingo u Tibri sto je bilo prvobitno i nije vala za lidl. Niti prostora niti parkinga. Ako hoce ljudi da imaju malu zaradu nek zaobidju onda Sarajevo, kod nas se svakako ne trosi nista :mrgreen: . Prije ce biti da traze druge lokacije, bolje lokacije
problemnatravunu

#1502 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by problemnatravunu »

Ne kontam baš te pojmove, pa nije podružnica jednako prodajni objekat ?
Najbolje da sad raja pomisli da neće biti prodajnih objekata po Sarajevu , gdje je najveća koncentarcija ljudi i NOVCA :lol:
Bio sam poslom u njihovom kancelarijskom prostoru u naselju Bulevar, ljudi moji prva liga, :shock: kakav je to ogroman prostor, kako je uređeno, nema dalje, "ko kod nas u Njemačkoj"!
nepass1

#1503 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by nepass1 »

Evo info, nema lidla jos 2-3 godine, a u sarajevu im ne daju prostor/plac. Valjda bingo i ekipa lobi. Tako cuo od uposlenika lidla
sarajevsko_pivo

#1504 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by sarajevsko_pivo »

nepass1 wrote: 17/03/2022 07:04 Evo info, nema lidla jos 2-3 godine, a u sarajevu im ne daju prostor/plac. Valjda bingo i ekipa lobi. Tako cuo od uposlenika lidla
Bacaš bombe. Istina je da će tek krajem 2024, ali to nije do lokacija ili Binga.
Reisova

#1505 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Reisova »

TouringBiker wrote: 26/02/2022 11:11 Ja sam od danas prekrižio "Klas" i "Bazar". Sačuvaj me Bože nesposobnih idiota, izgleda moraš ih moliti da uzmu tvoje pare
Meni je dobar Bazar jer je nas i puno je jeftiniji od Binga i nema toliko srbijanskih proizvoda. Nemojte zaboraviti da dok je nasih lanaca domaći proizvođači imaju šansu. Da, neko spomenu zao mi je Merkatora. Ne kupujem tamo cesto ali najprijatnije sr čovjek osjeća
nepass1

#1506 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by nepass1 »

sarajevsko_pivo wrote: 17/03/2022 07:07
nepass1 wrote: 17/03/2022 07:04 Evo info, nema lidla jos 2-3 godine, a u sarajevu im ne daju prostor/plac. Valjda bingo i ekipa lobi. Tako cuo od uposlenika lidla
Bacaš bombe. Istina je da će tek krajem 2024, ali to nije do lokacija ili Binga.
Onda meni bombu bacili, vidjecemo
elk

#1507 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by elk »

Oj priprema, kao da otvaraju nuklearku ili salju sondu na mjesec. Ne smijem zeni ni reci da nema lidla do 2025. :lol:
pinkman

#1508 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by pinkman »

problemnatravunu wrote: 17/03/2022 06:18 Ne kontam baš te pojmove, pa nije podružnica jednako prodajni objekat ?
Najbolje da sad raja pomisli da neće biti prodajnih objekata po Sarajevu , gdje je najveća koncentarcija ljudi i NOVCA :lol:
Bio sam poslom u njihovom kancelarijskom prostoru u naselju Bulevar, ljudi moji prva liga, :shock: kakav je to ogroman prostor, kako je uređeno, nema dalje, "ko kod nas u Njemačkoj"!
Jeste. Svaki objekat ima svoju podruznicu. Moze se vidjeti na bizreg.pravosudje.ba spisak podruznica. Ako npr. Konzum ima 10 objekata u nekom gradu, to je 10 podruznica.

Svaka podruznica ima svog zastupnika u formalno-pravnom smislu. Neke firme stave direktora privrednog drustva da je zastupnik svake pojedinacne podruznice. Takav je recimo Bingo. A Konzum za zastupnika postavlja svakog sefa podruznice, sto znaci da za svaku promjenu moraju inicirati promjene u sudskom registru.
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#1509 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by TouringBiker »

Reisova wrote: 17/03/2022 07:17
TouringBiker wrote: 26/02/2022 11:11 Ja sam od danas prekrižio "Klas" i "Bazar". Sačuvaj me Bože nesposobnih idiota, izgleda moraš ih moliti da uzmu tvoje pare
Meni je dobar Bazar jer je nas i puno je jeftiniji od Binga i nema toliko srbijanskih proizvoda. Nemojte zaboraviti da dok je nasih lanaca domaći proizvođači imaju šansu. Da, neko spomenu zao mi je Merkatora. Ne kupujem tamo cesto ali najprijatnije sr čovjek osjeća
Dobro je da ima i stranih pored domaćih, jer što je veća konkurencija, to bolje. Meni je jako žao da je otišao Interex (a njihove objekte na Stupu i u bivšoj tvornici Vaso Miskin Crni) preuzeo onaj ciganluk od Binga.

Na žalost su "Klas" i "Bazar" katastrofa što se tiče prezentacije, pakovanja... Jedina nada je da će ih "AS Jelah Tešanj" utjerati "u suru", kao što su počeli i sa "Vispakom", jer koga se Tešnjaci dočepaju...

Do sada je "Bazaru" slabo išlo, oni su čak i zatvorili neke prodavnice, kao npr. na Breki iznad UKCS.

Moj favorit od domaćih je "Hoše" - stvarno fina ponuda u manjim objektima, povoljne cijene, a u onih par većih (npr. preko puta Markala, ili kod Socijalnog - bivši Supermarket AS) nema šta nema.
TheRedhead

#1510 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by TheRedhead »

TouringBiker wrote: 17/03/2022 12:06

Dobro je da ima i stranih pored domaćih, jer što je veća konkurencija, to bolje. Meni je jako žao da je otišao Interex (a njihove objekte na Stupu i u bivšoj tvornici Vaso Miskin Crni) preuzeo onaj ciganluk od Binga.

Na žalost su "Klas" i "Bazar" katastrofa što se tiče prezentacije, pakovanja... Jedina nada je da će ih "AS Jelah Tešanj" utjerati "u suru", kao što su počeli i sa "Vispakom", jer koga se Tešnjaci dočepaju...

Do sada je "Bazaru" slabo išlo, oni su čak i zatvorili neke prodavnice, kao npr. na Breki iznad UKCS.

Moj favorit od domaćih je "Hoše" - stvarno fina ponuda u manjim objektima, povoljne cijene, a u onih par većih (npr. preko puta Markala, ili kod Socijalnog - bivši Supermarket AS) nema šta nema.
Hose je bas steta sto nemaju na vise lokacija, ali su možda zato i dobri jer su se skoncentrisali na par. Plus njihova hrana i kolači.
scarr

#1511 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by scarr »

Gdje se nalazi taj Hoše preko puta Markala?
beni-bu-man

#1512 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by beni-bu-man »

scarr wrote: 17/03/2022 12:16

Haman preko puta pekare
scarr

#1513 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by scarr »

beni-bu-man wrote: 17/03/2022 12:20

Haman preko puta pekare
A, da ima dole niže. Kad spomenu preko puta Markala, kontam da nije pomiješao sa onim Amkom
beni-bu-man

#1514 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by beni-bu-man »

scarr wrote: 17/03/2022 12:23
beni-bu-man wrote: 17/03/2022 12:20

Haman preko puta pekare
A, da ima dole niže. Kad spomenu preko puta Markala, kontam da nije pomiješao sa onim Amkom
ma ja u nizu pijace :thumbup:
zgiba

#1515 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by zgiba »

Preko puta Trznice Markale, ne pijace Markale (u onaj novijoj zgradi)
mistek

#1516 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by mistek »

A šta je fora s ovim priprema koje traju godinama? Prije možda godinu dana, poznanik mi kaže dobio posao u Lidlu, napustio postojeći. Dakle, proljeće 2021. Pripreme su dakle počeli i ranije. On mi tada kaže "planirano otvaranje 2023." i meni bilo čudno daleko. Sad znači idemo do toga da im treba do kraja 2024. To su 4 godine skoro priprema. U čemu je stvar fakat? Hajd shvatam da nije seoska piljara, da nije divlji sistem, ali da za ulazak na tržište kakvo je BiH i otvaranje par marketa treba ovoliko vremena, ne kontam. I zar nema neko ko je dobio posao, da malo pojasni stvari? :D

Helem, niko nije lud da zaobilazi Sarajevo, taman da otvara prodavnicu magle, jer je tu koncentracija ljudi i para daleko najveća. Razumio bih da im je lakše ganjati lokaciju u RS recimo, iz određenih radova, ali opet bi otvorili u Lukavici ili negdje tako. Uostalom, evo iz ovog mjeseca postoje konkursi za radna mjesta u Sarajevu, pa iako su administrativna, čisto sumnjam da tu ima bilo kakav problem. Nije to baš tržište gdje te Bingo ili bilo kakav lobi može zaustaviti lahko, prilično je lagan ulazak.

Mada, KS bi se mogao pobrinuti da neki prostor usmjeri kao poslovnu zonu, više nego postojeće divlje. Pa, da se stvore uslovi za dolazak nekih trgovačkih lanaca i internacionalnih kompanija. Recimo, one dole livade u Bačićima.
VladaFBiH

#1517 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by VladaFBiH »

mistek wrote: 17/03/2022 16:19 A šta je fora s ovim priprema koje traju godinama? Prije možda godinu dana, poznanik mi kaže dobio posao u Lidlu, napustio postojeći. Dakle, proljeće 2021. Pripreme su dakle počeli i ranije. On mi tada kaže "planirano otvaranje 2023." i meni bilo čudno daleko. Sad znači idemo do toga da im treba do kraja 2024. To su 4 godine skoro priprema. U čemu je stvar fakat? Hajd shvatam da nije seoska piljara, da nije divlji sistem, ali da za ulazak na tržište kakvo je BiH i otvaranje par marketa treba ovoliko vremena, ne kontam. I zar nema neko ko je dobio posao, da malo pojasni stvari? :D

Helem, niko nije lud da zaobilazi Sarajevo, taman da otvara prodavnicu magle, jer je tu koncentracija ljudi i para daleko najveća. Razumio bih da im je lakše ganjati lokaciju u RS recimo, iz određenih radova, ali opet bi otvorili u Lukavici ili negdje tako. Uostalom, evo iz ovog mjeseca postoje konkursi za radna mjesta u Sarajevu, pa iako su administrativna, čisto sumnjam da tu ima bilo kakav problem. Nije to baš tržište gdje te Bingo ili bilo kakav lobi može zaustaviti lahko, prilično je lagan ulazak.

Mada, KS bi se mogao pobrinuti da neki prostor usmjeri kao poslovnu zonu, više nego postojeće divlje. Pa, da se stvore uslovi za dolazak nekih trgovačkih lanaca i internacionalnih kompanija. Recimo, one dole livade u Bačićima.
H&M?

Te livade se nikako ne smiju upropastiti sa nekakvim halama i skladištima - ono je ogroman potencijal za pravljenje naselja po svim standardima a ne pravljenje ovih urbicidih nakaza koje imamo u zadnjih 25 godina... istina to je još miljama daleko ali i dalje je potencijal
TouringBiker

#1518 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by TouringBiker »

Između pijace, i one ulice Niže banje do parkinga (u njoj je mini taxi štand, a na ćošku elektro servis za usisivače i sl.). MM Bašeskije 7.

U tom ulazu je i redakcija Anadolu Agency novinske agencije.

Image
TouringBiker

#1519 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by TouringBiker »

zgiba wrote: 17/03/2022 14:37
Pa kad neko kaže "Markale", to u osnovi i znači tržnica (Markthalle na njemačkom, odakle je iskrivljeno nastalo Markale). Na trijemu doduše stoji "Gradska Tržnica", a nekad je pisalo i Markthalle

Image
TouringBiker

#1520 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by TouringBiker »

TheRedhead wrote: 17/03/2022 12:13
Hose je bas steta sto nemaju na vise lokacija, ali su možda zato i dobri jer su se skoncentrisali na par. Plus njihova hrana i kolači.
Ja često svratim i u mali Hoše na vrhu Mejtaša, i onaj na Koševskom, usput mi je kad se vraćam s posla, ili vikendom.

Još u njih ide i Lampica kartica... Onda obično za 10 KM što mi se nakupi na Lampici kod Hošeta u 2 mjeseca, kupim gorivo na INA ili Energopetrol pumpi
zgiba

#1521 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by zgiba »

TouringBiker wrote: 17/03/2022 17:46
zgiba wrote: 17/03/2022 14:37
Pa kad neko kaže "Markale", to u osnovi i znači tržnica (Markthalle na njemačkom, odakle je iskrivljeno nastalo Markale). Na trijemu doduše stoji "Gradska Tržnica", a nekad je pisalo i Markthalle

Image
Trenutno se i Trznica i Pijaca zvanicno zovu Markale, zato sam naglasila da je u pitanju trznica, a ne pijaca.
mistek

#1522 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by mistek »

namiami wrote: 18/03/2022 10:09
mistek wrote: 17/03/2022 16:19 A šta je fora s ovim priprema koje traju godinama? Prije možda godinu dana, poznanik mi kaže dobio posao u Lidlu, napustio postojeći. Dakle, proljeće 2021. Pripreme su dakle počeli i ranije. On mi tada kaže "planirano otvaranje 2023." i meni bilo čudno daleko.
Hehe, cudan sistem gdje imaju pravila i procedure i gdje se sve zna. Cudno, jer zamisli koji bi nas poslodavac obučavao ekipu duze od 3 dana i "dzabe davao platu". Ne mogu to naši ljudi shvatiti, da nije dodji danas na razgovor, sutra vec slazes robu na policama.
Ma sve mi je to ok, ali opet mi je period ko period predug. Ne znam je li standardna procedura ili ima dodatnih problema s našim tržištem. Obuke i sve ok, ali govorimo o 4 godine. :D
neki

#1523 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by neki »

Odem u Lidl u Makarskoj bar jednom mjesečno...skoro svaki put mi se desi da moram gurati paletare da bih prišao nekoj polici, radnici to vide i boli ih neka stvar..ako oni takve obučavaju dvije godine jebo i lidl i radnike
kakabanja213

#1524 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by kakabanja213 »

neki wrote: 18/03/2022 13:36 Odem u Lidl u Makarskoj bar jednom mjesečno...skoro svaki put mi se desi da moram gurati paletare da bih prišao nekoj polici, radnici to vide i boli ih neka stvar..ako oni takve obučavaju dvije godine jebo i lidl i radnike
Pa obucavaju ih da neko dodje jednom neko mjesecno neko jednom sedmicno a neko jednom dnevno. I tako odmah od otvaranja. Radnike koji ce sklanjati odnosno koje ce boliti neka stvar zato sto nekome smeta taj paletar nece obucavati niti imaju potrebe za tim.
Haris033

#1525 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Haris033 »

Je l ovo BimGo mafija lobira da Lidla ne bude gdje su Bošnjaci većina? :twisted:
E, ako se otvori u IS, a ne bude ga ovdje, idem tamo u kupovinu..
Više mi je njihovog monopola i nekontrolisanog dizanja cijena, na vrh… :roll:
Locked