Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seln

#22201 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

KraljicaIzJajca wrote: 16/03/2022 15:51

Ja se užasavam trudnoče i poroda, ali bih uvijek pomogla nekom djetetu i bez formalnog usvajanja.

Da sam nekad zatrudnila, ne bih abortirala, ali bi mi takvo iskustvo bilo trauma.

Moj način života se nije nikad uklapai niti se uklapa sa imanjem djeteta. Da se desilo, ne znam da li bih bila potpunosretna, ali bih bila stovremeno isfrustrirana. :)
Lijepo i iskreno. Bez izmisljanja razloga zasto ne treba "radjati djecu u ovakav svijet".
Ti se uzasavas trudnoce i poroda... za tebe dovoljan razlog i ne tice se nikoga drugog.
KraljicaIzJajca

#22202 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

hadzinicasa wrote: 16/03/2022 16:22
Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:19

najveći problem je što ja nisam napisao da je roditeljstvo žrtvovanje, nego da je u pitanju žrtvovanje roditeljstva zarad ideala.

ali to nju ne sprječava da piči po svom :D
ma znam ti si rekao da se jedino nemanje djeteta i pored zelje a zarad ideala - moze smatrati zrtvom.#
ja samo kazem da roditeljstvo jeste zrtvovanje. :D
Ako netko ima želju, a uprkos istoj, zbog ideala nema djete, to jednostavno znaci da nema dovoljno jaku zelju za roditeljstvom, i opravdava sebe idealima. :lol:
hadzinicasa

#22203 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

KraljicaIzJajca wrote: 16/03/2022 16:23

najveći problem je što ja nisam napisao da je roditeljstvo žrtvovanje, nego da je u pitanju žrtvovanje roditeljstva zarad ideala.

Eto, tebi nije, hadzinicisa jeste, jer, izgleda da je ženama ipak veci teret u smislu trudnoce, poroda, posljedica poroda, opceg zdravlja, dok muškarci su srecom postedeni toga. :)
nisam ja mislila samo za zene nego za roditelje. i nije uopce vezano za trudnocu i porod, sto tebe recimo uzasava, to je najmanji problem.
nego je odgojit' dijete, stob' reki nasi stari.... k'o iglom bunar iskopat'.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22204 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Eto, tebi nije, hadzinicisa jeste, jer, izgleda da je ženama ipak veci teret u smislu trudnoce, poroda, posljedica poroda, opceg zdravlja, dok muškarci su srecom postedeni toga. :)
ali nisam napisao ni da nije. :roll:
seln

#22205 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

hadzinicasa wrote: 16/03/2022 16:17

ne mogu ja onih "roda" mama sto im je sve lako za malo zlato i roditeljstvo je u svakom trenutku blazenstvo. mislim da je to cista laz i predstava.
E, jebi ga sad. :roll:
KraljicaIzJajca

#22206 Re: Danasnji "feminizam"

seln wrote: 16/03/2022 16:23
KraljicaIzJajca wrote: 16/03/2022 15:51

Ja se užasavam trudnoče i poroda, ali bih uvijek pomogla nekom djetetu i bez formalnog usvajanja.

Da sam nekad zatrudnila, ne bih abortirala, ali bi mi takvo iskustvo bilo trauma.

Moj način života se nije nikad uklapai niti se uklapa sa imanjem djeteta. Da se desilo, ne znam da li bih bila potpunosretna, ali bih bila stovremeno isfrustrirana. :)
Lijepo i iskreno. Bez izmisljanja razloga zasto ne treba "radjati djecu u ovakav svijet".
Ti se uzasavas trudnoce i poroda... za tebe dovoljan razlog i ne tice se nikoga drugog.
Hvala, da sam muško, napravila bih djecu bez problema. :-D :lol:
Chmoljo

#22207 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

ma znam ti si rekao da se jedino nemanje djeteta i pored zelje a zarad ideala - moze smatrati zrtvom.#
ma jeste. bezbroj kompromisa na svoju štetu :D al svakako da čovjek ne žali, jer sve to na kraju dovede do nekoga uglavnom lijepog rezultata.
hadzinicasa

#22208 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:27

ma jeste. bezbroj kompromisa na svoju štetu :D al svakako da čovjek ne žali, jer sve to na kraju dovede do nekoga uglavnom lijepog rezultata.
pa to kazem. dragovoljna, neupitna, beskompromisna.... ali ipak zrtva.
KraljicaIzJajca

#22209 Re: Danasnji "feminizam"

hadzinicasa wrote: 16/03/2022 16:25

nisam ja mislila samo za zene nego za roditelje. i nije uopce vezano za trudnocu i porod, sto tebe recimo uzasava, to je najmanji problem.
nego je odgojit' dijete, stob' reki nasi stari.... k'o iglom bunar iskopat'.
Ma realno trudnoca i porod uzasava i zene, ali nemaju izbora. Ja sam rekla da radjamo kao kengurice, uradila bih.

Zene generalno precute taj dio, kao da ce ih netko kritikovati radi toga. Zato danas mnoge naruče carski iako je oporavk jos duzi od poroda sa epiduralnom koja je jednako kriticna. Ono rezanje perineuma je bizarno. Povrataka svih organa stomaka i kukova trebaju skoro godinu dana oporavka. :run:

Odgoj je razumljivo teži jer traje dugo, moze biti buduci kriminalac, nema tu potpune kontrole, a to svakog roditelja iscrpljuje godinama.
Chmoljo

#22210 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

seln wrote: 16/03/2022 16:26
hadzinicasa wrote: 16/03/2022 16:17

ne mogu ja onih "roda" mama sto im je sve lako za malo zlato i roditeljstvo je u svakom trenutku blazenstvo. mislim da je to cista laz i predstava.
ovo je u pravu.

mislim, da mi je neko rekao da ću bez nekih većih problema ustajati po nekoliko puta po noći da hranim dijete, ili presvlačim rekao bih mu da je lud. ali to ne znači da nije iscrpljujuće. ako ti nešto nije teško, ne mora značiti da dobijaš supermoći.

mislim da smo pričali o tome na ovoj temi. gdje dosta žena autocenzuriše katastrofalan pristup u rađaonicama, gdje ne žele priznati da im je bilo užasno i da su se osjećale jadno, da ne ih okolina ne označi kao nemajke.

mislim, ima nezanemariv broj koji je prošao lako i sa porodom, i sa nekim bebećim problemima, nisu osjetili prve zubiće i tako to... ali ovdje je upravo naglasak na tome da nema potrebe za laganjem i farbanjem istine. i da je kontraproduktivno za druge majke.

naš maleni je sa svojih deset dana završio u bolnici. nije bilo ništa toliko ozbiljno, ali morao je biti. dakle deset dana od poroda.

tu su i druge majke, a meni moja žena šapne: joj jebote, vidi, ona može sjesti :(

mislim, sad da moja hanuma ide okolo i priča kako je to sve bezveze, smiješno i da nije osjetila... bila bi licemjer i šupak.
Chmoljo

#22211 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 16/03/2022 16:29
Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:27

pa dobro. i ovo je neka vrsta žrtve. što vam pokušavam vidike otvoriti 8-) :D

umjesto da šta pametnije radim.
KraljicaIzJajca

#22212 Re: Danasnji "feminizam"

Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:34

Da li se žrtvuješ sa poslom, nedostatkom vremena ili nečim trečim, ili je samo roditeljstvo žrtva?
hadzinicasa

#22213 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:33

ovo je u pravu.

mislim, da mi je neko rekao da ću bez nekih većih problema ustajati po nekoliko puta po noći da hranim dijete, ili presvlačim rekao bih mu da je lud. ali to ne znači da nije iscrpljujuće. ako ti nešto nije teško, ne mora značiti da dobijaš supermoći.

mislim da smo pričali o tome na ovoj temi. gdje dosta žena autocenzuriše katastrofalan pristup u rađaonicama, gdje ne žele priznati da im je bilo užasno i da su se osjećale jadno, da ne ih okolina ne označi kao nemajke.

mislim, ima nezanemariv broj koji je prošao lako i sa porodom, i sa nekim bebećim problemima, nisu osjetili prve zubiće i tako to... ali ovdje je upravo naglasak na tome da nema potrebe za laganjem i farbanjem istine. i da je kontraproduktivno za druge majke.

naš maleni je sa svojih deset dana završio u bolnici. nije bilo ništa toliko ozbiljno, ali morao je biti. dakle deset dana od poroda.

tu su i druge majke, a meni moja žena šapne: joj jebote, vidi, ona može sjesti :(

mislim, sad da moja hanuma ide okolo i priča kako je to sve bezveze, smiješno i da nije osjetila... bila bi licemjer i šupak.
ko je u pravu? :)
ma o tome ja govorim evo tacno o ovome boldiranom.
hadzinicasa

#22214 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

e fala ti :mrgreen:
seln

#22215 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

ovo je u pravu.

Ama znam da je za vecinu ljudi zrtva... dobrovoljna, ali zrtva.
Ali postoje ljudi (i zene) koji bez muke majstorisu sve zivotne situacije. Licno sam upoznao nekoliko njih, oba spola.
Isto tako, postoje majke koje bez po muke majstorisu odgoj djece.
Ja im mogu zavidjeti, ali ne mogu nijekati njihovu egzistenciju.
Chmoljo

#22216 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 16/03/2022 16:38

e fala ti :mrgreen:
de nada. 8-)
KraljicaIzJajca

#22217 Re: Danasnji "feminizam"

Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:21
KraljicaIzJajca wrote: 16/03/2022 16:19

Pa znam, obrazložila sam izvor, zašto ti smeta krtitika kljakavog programa?
pišeš iz tuđeg iskustva, na osnovu iskustva iz druge države i drugog mentaliteta.

i smeta mi zvati kljakavim nešto što je humano i pruža šansu najranjivoj kategoriji da nađe mjesto pod suncem. pogotovo sa tupavim argumentom - radi se to zbog para.
Oh da, to neki rade zbog novaca, jer djete nije uvijek ni svaki dan sa njima.

Kljakavost je izlagati djete zbog formiranja frustracija i emocionalne konfuzije.
Chmoljo

#22218 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 16/03/2022 16:37

ovo je u pravu.

ko je u pravu? :)
ma o tome ja govorim evo tacno o ovome boldiranom.
pa ti :roll: :D
Chmoljo

#22219 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

KraljicaIzJajca wrote: 16/03/2022 16:41
Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:21

pišeš iz tuđeg iskustva, na osnovu iskustva iz druge države i drugog mentaliteta.

i smeta mi zvati kljakavim nešto što je humano i pruža šansu najranjivoj kategoriji da nađe mjesto pod suncem. pogotovo sa tupavim argumentom - radi se to zbog para.

Kljakavost je izlagati djete zbog formiranja frustracija i emocionalne konfuzije.
kako rekoh, pišeš iz tuđeg iskustva i iskustva iz druge države.
KraljicaIzJajca

#22220 Re: Danasnji "feminizam"

Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:42
KraljicaIzJajca wrote: 16/03/2022 16:41

Pa zato sam te pitala kako to funkcionira u BiH, koji model su primjenili? :zoka:
Mariella

#22221 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

ZyzzSar wrote: 16/03/2022 11:00
hadzinicasa wrote: 16/03/2022 10:57

iskreno ja iz tvojih postova nisam ni iscitavala imas li djecu ili ne, razgovaramo i razlicitim stajalistima.
ne mora znaciti da neko ko ovdje zagovara radjanje ima djecu... ili obratno.

a u svrhu diskusije - moze se ocinska ljubav dati i usvojenom djetetu (nije licni napad na tebe, ni prigovor, samo se igram djavoljeg advokata) :D
to nije ni uporedivo
btw usvajanje mi je jedino logicno za parove koji ne mogu imati djecu iz bilo kojih razloga
Fuj razmisljanje.
Mariella

#22222 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

seln wrote: 16/03/2022 09:52
Malo feminizam, malo hedonizam, malo kapitalizam... sve neki -izmi, jebat ih.
Evo, sad upravo razmisljam: u mom cijelom odjeljenju (ca. 20 ljudi i zena) samo ja imam djecu.
Kada bih upitao za razloge, vjerovatno bi bilo "los svijet, nema smisla, qrci-palci"... a zapravo je samo jedan pravi razlog: egoizam.
Daleko je lakse (i jeftinije) otici na bozicno skijanje u Saalbach ili na ljetnji odmor na Korziku ako nemas djece.
Da se razumijemo: neotudjivo je pravo svakog covjeka i zene da bude egoista. Ali neka mi to niko ne prodaje kao pozeljno i moderno.
Nikad necu shatiti kako je nemati dijete egoizam, a imati dijete neki veliki nesebicni cilj, kao da ga radjas drugima a ne sebi.
Chmoljo

#22223 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

KraljicaIzJajca wrote: 16/03/2022 16:46
Chmoljo wrote: 16/03/2022 16:42

Pa zato sam te pitala kako to funkcionira u BiH, koji model su primjenili? :zoka:
Nisi nigdje pitala, nego si konstatovala i na osnovu toga donijela svoj zakljucak.

Materijalna naknada svakako moze biti motiv, medjutim razlika je u tipu hraniteljstva, odnosno potencijalni hranitelji se opredjeljuju da li su za kratkorocno ili dugorocno hraniteljstvo.

Valjda je jasno sta podrazumijeva jedan, a sta podrazumijeva drugi oblik.

Sve to je u sklopu strategijepotpunog zatvaranja domskog smjestaja i smjestaja u porodice kao dosta humaniji pristup u brizi za djecu.

Bitan detalj u odnosu na vece zemlje jeste to da je nasa sredina dosta mala i dosta je teze da ce doci do zloupotrebe hraniteljstva. Da li u vidu uzimanja materijalnih sredstava, da li u slucaju necega jos mnogo goreg, znamo cega.

Teze ce doci do zloupotrebe, jer u malim sredinama je lakse saznati dosta o potencijalnim hraniteljima.

Zloupotrebe jesu moguce, ali ne.moze se nesto zvati kljakavim i pri tome ne pominjati koja je alternativa bolja. A za sada je to domski smjestaj.

I nije bolji. Pogotovo dugorocni.
auspuhc

#22224 Re: Danasnji "feminizam"

Post by auspuhc »

Nadjite ovim forumasicama kakve muskarce da ne budu same i okrenut ce pricu o djecu. Jako mali procenat zena zaista ne zeli djecu. Ovdje se radi o tome da prosjecna forumasica na klixu ima oko 35 godina i nema muskarca na vidiku pa sama sebe ubjedjuje u pricu kako je bolje bez djece. Coping sto bi rekli Ameri.
KraljicaIzJajca

#22225 Re: Danasnji "feminizam"

Chmoljo wrote: 16/03/2022 17:10
KraljicaIzJajca wrote: 16/03/2022 16:46

Nisi nigdje pitala, nego si konstatovala i na osnovu toga donijela svoj zakljucak.

Materijalna naknada svakako moze biti motiv, medjutim razlika je u tipu hraniteljstva, odnosno potencijalni hranitelji se opredjeljuju da li su za kratkorocno ili dugorocno hraniteljstvo.

Valjda je jasno sta podrazumijeva jedan, a sta podrazumijeva drugi oblik.

Sve to je u sklopu strategijepotpunog zatvaranja domskog smjestaja i smjestaja u porodice kao dosta humaniji pristup u brizi za djecu.

Bitan detalj u odnosu na vece zemlje jeste to da je nasa sredina dosta mala i dosta je teze da ce doci do zloupotrebe hraniteljstva. Da li u vidu uzimanja materijalnih sredstava, da li u slucaju necega jos mnogo goreg, znamo cega.

Teze ce doci do zloupotrebe, jer u malim sredinama je lakse saznati dosta o potencijalnim hraniteljima.

Zloupotrebe jesu moguce, ali ne.moze se nesto zvati kljakavim i pri tome ne pominjati koja je alternativa bolja. A za sada je to domski smjestaj.

I nije bolji. Pogotovo dugorocni.
Naivan si, a dio sa kratkoročnim hraniteljstvom može jednako biti kontraproduktivan upravo zbog djeteta.

Strategija ukidanja domskog smještaja je odličan koncept, ali radi istog se ne forsiraju modeli rizikovanjem stanja djeteta.
Post Reply