KJKP "JPS" d.o.o. - all about
-
mistek
#76 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Ma stvar je u održavanju vozila, više nego u toj nekulturi, koje ima svakako. Nakon dvije godine i korone, uđem u Grasov lokalni bus. Nije taj bus išaran iako vozi 10-ak godina. Helem, ne mislim da je to problem kao nekad prije 20-ak godina. Ali, bus je užasno prljav. Prvo, vozač puši. Van svake pameti. Drugo, oko njega je svinjac, nekakva korpa s parama, kese, flaše, dojam nikakav. Treće, sjedišta su užasno prljava. Busevi se moraju održavati. Treće, prljav je pod, prozori. Ok je to da se radi o nečistoći danas, ali taj bus nije opran mjesecima sigurno. Četvrto, otpali određeni dijelovi, grijanje koje ubija, ljeti nema klime, bus se nakrivio itd.
U krajnjoj liniji, i to šaranje po busu, ako se desi, ukloniš ga već sutradan i vidjet ćeš da ćeš na taj način smanjiti to za 80%. Ali, ako ostaviš išvrljano, to će samo druge potaći da rade isto. Bus, tramvaj ili trolejbus se moraju održavati, redovno servisirati, mijenjati sve što ne valja, čistiti, prati. Plus, da imaš vozača koji brine o tom busu i ponaša se kako treba.
Ali, mi pričamo o Grasu, firmi koja nije u stanju da makar one oznake na busevima/trolama/tramvaju drži kako treba. Eto, da sve drugo zanemarimo, ja nikad u promet ne bih pustio vozilo na kojem ne piše ruta koju vozi. Zapravo, apsolutno nigdje na svijetu nisam vidio javni prevoz bez toga. Vidio sam neurednih, očajnih buseva/tramvaja, pa čak i gorih nego kod nas, ali svuda iz aviona vidiš odakle i gdje taj bus/tramvaj/trolejbus vozi. Mi pričamo o Grasu kojem prometuju na oko tehnički neispravna vozila.
Eh tu je osnovna razlika u odnosu na Centrotrans. U Centrotransu postoji nekakav pravilnik za vozače, ponašaju se uljudno. Nema svinjca okolo. Busevi su čisti čim ih vidiš, jasno piše kuda voze. unutra se peru evidentno. To je sasvim dovoljno da nikome ne padne na pamet pisati grafite ili šta već. A, i ako neko nešto pošara, očistiš odmah. Majku mu, nije da se razumijem, ali sigurno ima sredstvo koje to pere, najčešće je na vratila/prozorima, tj. staklu ili plastici. Zar nije logično da ima neko ko svaki dan provjeri vozila i eliminiše to, nekakav domar?
U krajnjoj liniji, i to šaranje po busu, ako se desi, ukloniš ga već sutradan i vidjet ćeš da ćeš na taj način smanjiti to za 80%. Ali, ako ostaviš išvrljano, to će samo druge potaći da rade isto. Bus, tramvaj ili trolejbus se moraju održavati, redovno servisirati, mijenjati sve što ne valja, čistiti, prati. Plus, da imaš vozača koji brine o tom busu i ponaša se kako treba.
Ali, mi pričamo o Grasu, firmi koja nije u stanju da makar one oznake na busevima/trolama/tramvaju drži kako treba. Eto, da sve drugo zanemarimo, ja nikad u promet ne bih pustio vozilo na kojem ne piše ruta koju vozi. Zapravo, apsolutno nigdje na svijetu nisam vidio javni prevoz bez toga. Vidio sam neurednih, očajnih buseva/tramvaja, pa čak i gorih nego kod nas, ali svuda iz aviona vidiš odakle i gdje taj bus/tramvaj/trolejbus vozi. Mi pričamo o Grasu kojem prometuju na oko tehnički neispravna vozila.
Eh tu je osnovna razlika u odnosu na Centrotrans. U Centrotransu postoji nekakav pravilnik za vozače, ponašaju se uljudno. Nema svinjca okolo. Busevi su čisti čim ih vidiš, jasno piše kuda voze. unutra se peru evidentno. To je sasvim dovoljno da nikome ne padne na pamet pisati grafite ili šta već. A, i ako neko nešto pošara, očistiš odmah. Majku mu, nije da se razumijem, ali sigurno ima sredstvo koje to pere, najčešće je na vratila/prozorima, tj. staklu ili plastici. Zar nije logično da ima neko ko svaki dan provjeri vozila i eliminiše to, nekakav domar?
- Logovan
#77 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Ako može bez radnika Grasa.
Ili ako ih već budu primali, onda bujrum radiš po pravilima, a ne kako se tebi ćefne.
Obučiti radnike i staviti da imaju dress code, da budu čisti i uredni, da ne dolaze svakakvi i bez dudlanja cigareta u vozilima, itd.
-
nlt
#78 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Dosta su vozači autobusa uništili
Neki voze bus ko da formulu voze, nekima ne postoje rupe, samo gas nije moje ko ga je*e
Jednom sam bio prisutan kad mu je pokazivač temperature otišao u crveno, a lik ne popušta. Za par dana sam vidio taj bus u onom njihovom groblju autobusa
I što kažete isto svinjac, prljavo, masno, garavo..... Ne znam.
Kako su neki autobusi, GRASovi, čisti a drugi prljavi.
Neki voze bus ko da formulu voze, nekima ne postoje rupe, samo gas nije moje ko ga je*e
Jednom sam bio prisutan kad mu je pokazivač temperature otišao u crveno, a lik ne popušta. Za par dana sam vidio taj bus u onom njihovom groblju autobusa
I što kažete isto svinjac, prljavo, masno, garavo..... Ne znam.
Kako su neki autobusi, GRASovi, čisti a drugi prljavi.
- nivla
#79 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
vidio si da mu je pokazivac temperature otisao u crveno jer je svakako takav bus zaduzio i jedino mu ostaje da ga vozi dok ne crkne, da su imali od cega popravili bi mu taj bus, sumnjam da imaju izbora kad vec voze autobuse sa celavim gumama, rupama u podu, vratima koja se ne mogu dobro zatvoriti itd, jednostavno nije on kriv sto su uprave koje su bile pokrale sve zivo i onemogucile mu da vozi ispravan autobus, sreca pa su nam japanci donirali nove MAN autobuse u koje se dugo nije moralo ulagati nista, ili se ulagalo vrlo malo inace ne bi bilo nikakvog prevoza
uvijek se sjetim kad je za stup-rjecicu efendic licno od opstine kupio gume i rezervne dijelove za kombi/minibus i platio da se popravi, ne podrzavam ga ali to je ocito iako potpuno pogresno izgleda jedini nacin da se nesto unaprijedi, ljudi nisu svjesni da za jedan gradski autobus treba vise hiljada km da se samo kupe nove kineske gume
uvijek se sjetim kad je za stup-rjecicu efendic licno od opstine kupio gume i rezervne dijelove za kombi/minibus i platio da se popravi, ne podrzavam ga ali to je ocito iako potpuno pogresno izgleda jedini nacin da se nesto unaprijedi, ljudi nisu svjesni da za jedan gradski autobus treba vise hiljada km da se samo kupe nove kineske gume
-
Dimu1927
#80 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
javni prevoz kao takav je rijetko gdje rentabilan i odrziv bez intervencija vlasti. i to je ok, nek ga guraju, ali ovo sto se od grasa godinama radilo prevazilazi taj neki "dozvoljeni minus" u koji bi svakako otisao.
visak radnika (marketing sluzba brojna ko da je samsung ili coca cola u pitanju), milioni izvlaceni za stranacke kampanje, milioni pokradeni preko tendera, unistena prevozna sredstva, a tu je i izgubljena dobit nemarnim radom, kradjom sirovina, goriva, dijelova itd. sve se sastavilo
visak radnika (marketing sluzba brojna ko da je samsung ili coca cola u pitanju), milioni izvlaceni za stranacke kampanje, milioni pokradeni preko tendera, unistena prevozna sredstva, a tu je i izgubljena dobit nemarnim radom, kradjom sirovina, goriva, dijelova itd. sve se sastavilo
- trambusek88
#81 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Što se tiče nove firme, lako se može desiti da vozila budu još prljavija nego u GRAS-u jer je predviđeno 5 ljudi na održavanju higijene, što je nedovoljno, ali eto možda to promijene.
Neko je spominjao remize i imovino. Koliko znam remiza je uknjižena na kanton čitava, a trolejbuski ** No links ** je valjda pod hipotekom pa nisu mogli.
Što se tiče vozila prvo će se novi trolejbusi uknjižiti na JPS, zatim će se otkupiti trolejbusi iz GRAS-a. Nakon što se završi sa trolejbusima, JPS će otkupiti i tramvaje od GRAS-a.
Vidjećemo, pošto će JPS biti neopterećena firma dugovima, možda se ta vozila krenu polako remontovati.
Za sad se ne spominje autobuski saobraćaj. Tu zasad ostaje GRAS
Neko je spominjao remize i imovino. Koliko znam remiza je uknjižena na kanton čitava, a trolejbuski ** No links ** je valjda pod hipotekom pa nisu mogli.
Što se tiče vozila prvo će se novi trolejbusi uknjižiti na JPS, zatim će se otkupiti trolejbusi iz GRAS-a. Nakon što se završi sa trolejbusima, JPS će otkupiti i tramvaje od GRAS-a.
Vidjećemo, pošto će JPS biti neopterećena firma dugovima, možda se ta vozila krenu polako remontovati.
Za sad se ne spominje autobuski saobraćaj. Tu zasad ostaje GRAS
-
bumerangss
#82 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Mene ne zanimaju imena firmi niti me puno zanima izgled vozaca, da li ima kravatu... samo želim da imam redovan prevoz a trenutno ga nemam jer bus 23c Otoka-Boljakov Potok ne saobracac vec 2 dana!"
U nedelju malo radio malo nije... ponedeljak i utorak ga nema nikako!
Bruka i sramota!
U nedelju malo radio malo nije... ponedeljak i utorak ga nema nikako!
Bruka i sramota!
- drndalo
#83 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Ako je zaduzio vec vidljivo neispravno vozilo, onda je I ON KRIV za tesku povredu radne discipline, a ukoliko bi to vozilo ucestvovalo u saobracajki sa povredama ili smrcu, imao bi i krivicnu prijavu vjerujem. Kao i onaj koji je potpisao da to vozilo moze u promet...nivla wrote: ↑15/03/2022 16:24 vidio si da mu je pokazivac temperature otisao u crveno jer je svakako takav bus zaduzio i jedino mu ostaje da ga vozi dok ne crkne, da su imali od cega popravili bi mu taj bus, sumnjam da imaju izbora kad vec voze autobuse sa celavim gumama, rupama u podu, vratima koja se ne mogu dobro zatvoriti itd, jednostavno nije on kriv sto su uprave koje su bile pokrale sve zivo i onemogucile mu da vozi ispravan autobus, sreca pa su nam japanci donirali nove MAN autobuse u koje se dugo nije moralo ulagati nista, ili se ulagalo vrlo malo inace ne bi bilo nikakvog prevoza
- Haris033
#84 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Novo preduzeće, ako ne bude sufinansiranja od VKS, će opet biti u minusu i dugovima.
Niti jedna gradska saobraćajna firma u većim gradovima u EU i svijetu nije samoodrživa. Veliki su troškovi održavanja, goriva, struje, da bi se mogli nadoknaditi kupovinom karte.
Neki gradovi imaju i besplatan saobraćaj, poput Luksemburga, a u Beču, većinu troškova pokriva sam grad Beč.
Prema tome, ko misli da će se formiranjem novog preduzeća riješiti svi problemi, siguran sam da neće!
Jedino pozitivno što se može desiti je da se ukloni suvišna administracija, spriječi lopovluk, uvede red i higijena, te poboljša naplata karata.
Naplata karata će se moći uraditi jedino na način kako su to uradili u Istanbulu. Postaviti na svakoj stanici redara uz rampu da kontrolišu prolaz putnika..
A ako to novo preduzeće bude sastavni dio Holdinga, pojest će sve ono što bi ostala preduzeća zaradila i propasti kao što je Holding u Zg..
Niti jedna gradska saobraćajna firma u većim gradovima u EU i svijetu nije samoodrživa. Veliki su troškovi održavanja, goriva, struje, da bi se mogli nadoknaditi kupovinom karte.
Neki gradovi imaju i besplatan saobraćaj, poput Luksemburga, a u Beču, većinu troškova pokriva sam grad Beč.
Prema tome, ko misli da će se formiranjem novog preduzeća riješiti svi problemi, siguran sam da neće!
Jedino pozitivno što se može desiti je da se ukloni suvišna administracija, spriječi lopovluk, uvede red i higijena, te poboljša naplata karata.
Naplata karata će se moći uraditi jedino na način kako su to uradili u Istanbulu. Postaviti na svakoj stanici redara uz rampu da kontrolišu prolaz putnika..
A ako to novo preduzeće bude sastavni dio Holdinga, pojest će sve ono što bi ostala preduzeća zaradila i propasti kao što je Holding u Zg..
- Haris033
- daors
#86 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
I meni je auto sami trosak, ali hocu da se vozim od tacke A do B.Haris033 wrote: ↑20/03/2022 12:11 Novo preduzeće, ako ne bude sufinansiranja od VKS, će opet biti u minusu i dugovima.
A ako to novo preduzeće bude sastavni dio Holdinga, pojest će sve ono što bi ostala preduzeća zaradila i propasti kao što je Holding u Zg..![]()
Isto tako je i sa gradskim prevozom. Gradjani hoce da se voze i subvencioniranje ne bi trebalo da je problem. Zamisli da nemamo gradski prevoz
- Hajvan
#87 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Boli me hašimaga…
Ko sto i (ne)radnike i sitne lopove zaposlene na neodredjeno u GRAS-u boli hašimaga za mnom…
- tataćusak
#88 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
-
nlt
#89 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Zašto ne operete autobuse?
Voda i najjeftinije neko sredstvo su sasvim ok
* Zašto su u GRAS-u neki autobusi jako čisti, čistiji i od centrotransa i od mog auta
Dok su drugi, odnosno većina njih kao da su iz močvare došli
Voda i najjeftinije neko sredstvo su sasvim ok
* Zašto su u GRAS-u neki autobusi jako čisti, čistiji i od centrotransa i od mog auta
Dok su drugi, odnosno većina njih kao da su iz močvare došli
-
bumerangss
#90 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Svima na kraju uplate pio kad steknu uslove za penzijutataćusak wrote: ↑13/03/2022 18:07Nije Bgm šuplja radio sam nekad i sličnoj firmi i znam o čemu se radi. Vjeruj mi jadno je to kad radiš u državnoj (kantonalnoj) firmi i ne uplate ti PIO.
Hajde nek privatnik ne uplaćuje pio , nema šanse.
Radnici ne smiju dozvoliti da ih vlada prevari, ako mognu išta uraditi naravno.
Da se razumijemo treba reorganizovati gras ali ne na način da se zaJebe ljude koji u istom rade
Ti isti radnici su tužili Vladu KS i sad im dolaze na naplatu po 30 40000 KM
Ipak se isplatilo i sad je dobro biti radnik GRAS-a makar ovakvog kakvo jeste
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#91 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Nek se obrate Jusufvraniću.
Ako ne znaju gdje živi , znaju gdje mu je univerzitet , solventan , likvidan , funkcionalan.
- vjeshalica
#92 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Kakve ti bravure imas po forumu, taj lik je umro ima 2,3 godineteskeredzic_22 wrote: ↑22/03/2022 08:19 Nek se obrate Jusufvraniću.
Ako ne znaju gdje živi , znaju gdje mu je univerzitet , solventan , likvidan , funkcionalan.
- vjeshalica
#93 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Sokolačka diploma uzvraca udarac:
S obzirom na dužinu vozila današnja pretpostavka je da će se neke raskrsnice morati proširiti kako bi se saobraćaj odvijao neometano. Trolejbuse je proizveo bjeloruski proizvođač BKM Holding, a njihovi predstavnici su danas prisustvovali testnoj vožnji.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#94 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
Fakat nisam znaovjeshalica wrote: ↑22/03/2022 20:01Kakve ti bravure imas po forumu, taj lik je umro ima 2,3 godineteskeredzic_22 wrote: ↑22/03/2022 08:19 Nek se obrate Jusufvraniću.
Evo gledam 2020 umro , vjerovatno mi je promaklo u moru vijesti oko covida.
https://imovinapoliticara.cin.ba/profil ... php?id=178
A ojadio je preduzeće ali baš.
Kad je on prvostepeno oslobođen , izgubio sam i onaj posljednji tračak nade i iluzije u nezavisnost pravosuđa.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#96 Re: KJKP "JPS" d.o.o. - all about
sve je ministar rekao u svom videu na tv sa od 10 15 minutanostalgic wrote: ↑14/03/2022 18:01 Radnici iz bivšeg Grasa ne smiju biti zaposleni u novoj firmi. Ako se to desi, imaćemo novi Gras, jer će Grasovi radnici unijeti kleptomanski mentalitet i u novo preduzeće i ništa nismo napravili.
Fino raspisati konkurs, zaposliti i obučiti nove ljude i jedan od uslova na konkursu mora biti da radnici Grasa ne mogu ući u izbor za zapošljavanje.
niko otkaza neće dobiti
radnici će raditi isti posao
neradnicima će biti ponuđen novi poso
ali neđe biti rukovodioci i menadjeri
1 bus jedan menadjer